Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Hortobágyi palacsinta
Hortobágyi palacsinta

A palacsinta már az ókori rómaiak idejében ismert volt. A lisztből, vízből készült, enyhén sós lapok fontos alapanyagai voltak a legionáriusok ellátmányának. Abban az időben inkább húsos, sós formájában fogyasztották, a palacsinta desszertté avanzsálása csak évszázadokkal később következett be.

Klasszikussá vált húsos palacsinta Klasszikussá vált húsos palacsinta
A palacsinta magyarországi megjelenése nagyságrendileg a XVI. századra tehető. A magyarországi palacsinta általában igen vékony. Háztartásfüggő, hogy milyen mértékben, de az alábbi alapanyagokból áll: tojás, tej, szódavíz, liszt, só, cukor. Mindenki más-más arányokra esküszik, más és más metodikát lát üdvözítőnek az elkészítésére, de az szinte biztos, hogy általában desszert formájában kerül a palacsinta a magyar asztalokra.

A sós változatok közül azonban létezik egy igazi hungarikum, egy meleg előétel: a Hortobágyi palacsinta.

A nem túl nagy múltra visszatekintő Hortobágyi palacsinta szülőhazája Debrecen, közelebbről az Aranybika szálló. A város patinás szállodájának éttermében szolgálták fel ugyanis elsőként ezt az ételt. Állítólag minden különösebb ok-okozati összefüggés nélkül, a közeli tájegységnek köszönhetően kapta az étel a ,,hortobágyi" fantázianevet. Bár akár kicsit erőltetett módon azt is mondhatnánk, hogy a gulyás hazájának tekintett Alföld egyik híres kistája, a Hortobágy után kapta a pörkölttel töltött palacsinta ezt a nevet. Akár...

Az eredetileg darált borjúpörkölttel töltött, paprikás szafttal leöntött palacsinta mára rengeteg változatban él tovább a háztartásokban és az éttermekben.

Sok helyen kifejezetten a maradékgazdálkodás egyik csillaga ez az étel: a megmaradt csirkepaprikás, pörkölt lényegül át töltelékké. Van, ahol nem szafttal öntik le, hanem rántott formában kínálják, sok helyütt jénaiba kerülnek a töltött palacsinták, és kicsit összesütik a szafttal.

Tulajdonképpen a variációk sora ha nem is végtelen, de igen gazdag. A töltelék alapjául szolgáló hús kiválasztása mellett játszhatunk az ízesítéssel, a palacsinta elkészítésének módjával, a tésztában fellelhető hozzávalók arányaival, sőt akár magát a tésztát is fűszerezhetjük ízlésünknek megfelelően. A habarás helyett pusztán staubolhatjuk (liszttel sűrítjük) is a szaftot, így markánsabb, kevésbé lágy ízélményt kapunk, de akár a szaftot magát is ízesíthetjük, fűszerezhetjük még utólag.

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók:
10 darab csipetnyi sóval készített, nem túl vékonyra sütött palacsinta
50 dkg darált marhahús
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 kávéskanál kömény
1 kávéskanál kakukkfű
3 teáskanál pirospaprika
1 fakanálnyi kacsazsír
3-4 dl tejföl
1-2 evőkanál tej
2 evőkanál finomliszt

Elkészítés: Egy mély serpenyőben a megolvasztott zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd rádobom a darált húst, és alaposan megfuttatom. A serpenyőt lehúzom a tűzről, hozzáadom a pirospaprikát, a fűszereket, és annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Amikor kész a hús, akkor sózom, majd kiszedem egy szűrőkanállal. A levet lefedem.

A palacsintákat kisütöm. A félretett levet tejfölös habarással besűrítem, kicsit utána sózom. A palacsintákba (nagyjából a közepükre, téglalap alakban) teszek úgy másfél evőkanálnyi húst, ezt meglocsolom nagyjából egy evőkanálnyi szafttal. Ezután ráhajtom a palacsinta alját és tetejét a töltelékre, majd a két oldalát is ráhajtom, végezetül óvatosan megfordítom. Tányérra helyezem, a melegen tartott szafttal és egy kis tejjel elkevert tejföllel alaposan meglocsolom. Zöldpaprika karikákkal vagy petrezselyemzölddel díszítem.

Egy felnőtt számára nagyjából 2 palacsinta elégséges ebéd gyanánt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: magyarországi palacsinta, alábbi alapanyagokból, szinte biztos, magyar asztalokra, igazi hungarikum, meleg előétel,

Finom falatok
Hortobágyi húsos palacsinta Recept Hozzászólások (14 db) Hozzávalók: 12 darabhoz: 40 dkg sertés-/borjúcomb/csirkemell 1 közepes hagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2+2 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 15 dkg liszt 3 tojás 4 dl tej 3+1 dl tejföl 2 szál petrezselyem Elkészítés: A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, ...
piroska0101 piroska0101
H betűs receptek
Hortobágyi húsos palacsinta 1. Hozzávalók: 18-20 sós palacsinta, 5 adag paprikás-csirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél cs. petrezselyemzöld, őrölt bors A paprikás-csirke mártásából a húst kiszedve bőrét lehúzzuk. Kicsontozva finomra daráljuk. Serpenyőben vajat melegítünk, belerakjuk a húst, kis borssal, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve 10-15 percig pihentetjük, a palacsintákra kenjük, feltekerjük. Tűzálló tálba rakva leöntjük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hamis Hortobágyi palacsinta.
Hamis Hortobágyi palacsinta. Hegedűs János: Vegetáriánus főételek Hozzávalók: 1 csomag szójagranulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk és a szójával az olajon megpároljuk. Rászórunk 2 evőkanál lisztet, a ...
bubszi bubszi
Hamis hortobágyi palacsinta
Hamis hortobágyi palacsinta ........................... Hozzávalók: 1 csomag szója-granulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, a sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk és a szójával az olajon ...
bubszi bubszi
Hamis hortobágyi palacsinta
Hozzávalók: 1 csomag szója-granulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, a sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk, és a szójával az olajon megpároljuk. Rászórunk 2 evőkanál lisztet, a pirospaprikát, az ízesítőket, és 1 dl-nyi vízzel puhára főzzük. Kisütjük ...
bubszi bubszi
Hortobágyi husos palacsinta
Hozzávalók: A töltelékhez: maradék csirkepaprikás 2 pohár tejföl A palacsintákhoz: 20 dkg liszt 2 tojás 1/2 l tej só 1/2 dl olaj A palacsintatésztát bekeverjük, minimum egy fél órát állni hagyjuk, majd kisütjük (kb. 8 palacsintát kapunk). Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagyobb, hosszúkás jénait vékonyan kiolajozunk. A pörköltmaradék husiját kicsontozzuk, kis ...
keri007 keri007
Hortobágyi húsos palacsinta
Hortobágyi húsos palacsinta Hozzávalók 12 palacsinta 50 dkg pulyka darált hús 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 paprika 1 paradicsom 1 k pirospaprika 1 kis pohár tejföl (175 g) Elkészítés: Az eredeti hortobágyi palacsinta úgy készül, hogy csirkehúsból pörköltet főzünk, kicsontozzuk, lebőrözzük, felaprítjuk vagy ledaráljuk a húst. Most nem teljesen az eredeti verzió szerint, hanem darált húsból készítettem ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hortobágyi húsos palacsinta
Hortobágyi húsos palacsinta Hozzávalók: 12 darabhoz: 40 dkg sertés-/borjúcomb/csirkemell 1 közepes hagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2+2 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 15 dkg liszt 3 tojás 4 dl tej 3+1 dl tejföl 2 szál petrezselyem Elkészítés: A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Barackos batyu horvathnemagdi
Rumos bukta recept toth_beata
Bögrés sütemények snibolya
Csokoládékuglóf 2. bubszi
Sajtos-kolbászos kiflik lantosneevi
Grízes-mézes krémes bkisseva
Karácsonyra is elkészíthető. kolozsijudit
Mártásos palacsinta bubszi
Barackos szelet... bordat
Mákosguba sütőben sütve jpiros
Szárnyas receptek
Kelbimbó leves suzymama
Gesztenyével töltött pulykamel bubszi
Töltött fasírt tundihugi
Aboldogsághormon a szerotonin termelődését a f katicacska
Csirkemell borsóbundában lengyeles répával suzymama
Recept jjanosne
Baconos, sajtos, gombás csirketekercs: ennél finomabbat még suzymama
Nagyváradi rakott káposzta bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Húsos, cukkínis köles rakottas bubszi
Marhából készült ételek
Vörösboros marhapörkölt horvathnemagdi
Étel, ital, süti receptek! jjanosne
káposzta leveses fogyókúra mamucika
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Gesztenyés pulyka bubszi
Húsroló raguval veronika74
Brokkolis bélszín recept jamborlulu
Mediterrán szűz bubszi
Gyors gulyásleves recept jamborlulu
Rakott padlizsánok macoka65
Sertésből készült ételek
Káposzta, az ős(z)i zöldség bulac57
Kemencében sült töltött malac horvathnemagdi
Borsós tokány recept kovacs_zsoka
Ázsiai sertéssült ananászos... ujjozsef
Hevesi gulyás ! ibolya58
Paradicsomos gomba tundihugi
Rakott karfiol madlen40
Húspástétom szalonnában martimarti
Szoljanka 4. bubszi
maroshegyi gombócleves ! ibolya58
Halból készült ételek
Dunai halászlé 3 bubszi
Lazac kapormártásban recept jamborlulu
Napi menű klarika47
Lazac pongyolában bulac57
Húshagyókeddi harcsaszeletek veronika74
Kapros lazac gnocchival recept kovacs_zsoka
Házi "szardínia" készítése bubszi
Zsenge zöldségragu, avagy horvathnemagdi
A tenger gyógyító gyümölcsei.. szisszy83
Hónapos retek tripike
Vad ételek
Magyar gasztronómia grimilda
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Fácánpaprikás bubszi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
R betűs receptek horvathnemagdi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Receptek horvathnemagdi
Sült fácán körtemártással klerierzsi
Spagetti ajánló
BOLOGNAI LEVESEGYtál bubszi
milánói minestrone ! ibolya58
Csőben sült zöldségek tészta ágyon recept gonda_katalin
Tészta babbal és juhsajttal recept jamborlulu
Rakott bolognai spagetti juditmama
Padlizsán sonkás-gombás raguva rochlitzne
VEGA pizza recept boszorlany
Spagetti juhsajttal bulac57
Bolognai pita recept jamborlulu
Lasagne besamel mártással recept toth_beata
Pizza receptek
Mindentudó kalácstészta gereica
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Sajtos-paradicsomos pizza recept jamborlulu
Croissant horvathnemagdi
pizza tészta gesztenyefa
Töltött pizza horvathnemagdi
Kenyér lángos horvathnemagdi
Spejz-pizza veronika74
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Kagylótészta tundihugi
Hamburger receptek
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Házi hamburger veronika74
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger buci recept boszorlany
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU