Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Hortobágyi palacsinta
Hortobágyi palacsinta

A palacsinta már az ókori rómaiak idejében ismert volt. A lisztből, vízből készült, enyhén sós lapok fontos alapanyagai voltak a legionáriusok ellátmányának. Abban az időben inkább húsos, sós formájában fogyasztották, a palacsinta desszertté avanzsálása csak évszázadokkal később következett be.

Klasszikussá vált húsos palacsinta Klasszikussá vált húsos palacsinta
A palacsinta magyarországi megjelenése nagyságrendileg a XVI. századra tehető. A magyarországi palacsinta általában igen vékony. Háztartásfüggő, hogy milyen mértékben, de az alábbi alapanyagokból áll: tojás, tej, szódavíz, liszt, só, cukor. Mindenki más-más arányokra esküszik, más és más metodikát lát üdvözítőnek az elkészítésére, de az szinte biztos, hogy általában desszert formájában kerül a palacsinta a magyar asztalokra.

A sós változatok közül azonban létezik egy igazi hungarikum, egy meleg előétel: a Hortobágyi palacsinta.

A nem túl nagy múltra visszatekintő Hortobágyi palacsinta szülőhazája Debrecen, közelebbről az Aranybika szálló. A város patinás szállodájának éttermében szolgálták fel ugyanis elsőként ezt az ételt. Állítólag minden különösebb ok-okozati összefüggés nélkül, a közeli tájegységnek köszönhetően kapta az étel a ,,hortobágyi" fantázianevet. Bár akár kicsit erőltetett módon azt is mondhatnánk, hogy a gulyás hazájának tekintett Alföld egyik híres kistája, a Hortobágy után kapta a pörkölttel töltött palacsinta ezt a nevet. Akár...

Az eredetileg darált borjúpörkölttel töltött, paprikás szafttal leöntött palacsinta mára rengeteg változatban él tovább a háztartásokban és az éttermekben.

Sok helyen kifejezetten a maradékgazdálkodás egyik csillaga ez az étel: a megmaradt csirkepaprikás, pörkölt lényegül át töltelékké. Van, ahol nem szafttal öntik le, hanem rántott formában kínálják, sok helyütt jénaiba kerülnek a töltött palacsinták, és kicsit összesütik a szafttal.

Tulajdonképpen a variációk sora ha nem is végtelen, de igen gazdag. A töltelék alapjául szolgáló hús kiválasztása mellett játszhatunk az ízesítéssel, a palacsinta elkészítésének módjával, a tésztában fellelhető hozzávalók arányaival, sőt akár magát a tésztát is fűszerezhetjük ízlésünknek megfelelően. A habarás helyett pusztán staubolhatjuk (liszttel sűrítjük) is a szaftot, így markánsabb, kevésbé lágy ízélményt kapunk, de akár a szaftot magát is ízesíthetjük, fűszerezhetjük még utólag.

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók:
10 darab csipetnyi sóval készített, nem túl vékonyra sütött palacsinta
50 dkg darált marhahús
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 kávéskanál kömény
1 kávéskanál kakukkfű
3 teáskanál pirospaprika
1 fakanálnyi kacsazsír
3-4 dl tejföl
1-2 evőkanál tej
2 evőkanál finomliszt

Elkészítés: Egy mély serpenyőben a megolvasztott zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd rádobom a darált húst, és alaposan megfuttatom. A serpenyőt lehúzom a tűzről, hozzáadom a pirospaprikát, a fűszereket, és annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Amikor kész a hús, akkor sózom, majd kiszedem egy szűrőkanállal. A levet lefedem.

A palacsintákat kisütöm. A félretett levet tejfölös habarással besűrítem, kicsit utána sózom. A palacsintákba (nagyjából a közepükre, téglalap alakban) teszek úgy másfél evőkanálnyi húst, ezt meglocsolom nagyjából egy evőkanálnyi szafttal. Ezután ráhajtom a palacsinta alját és tetejét a töltelékre, majd a két oldalát is ráhajtom, végezetül óvatosan megfordítom. Tányérra helyezem, a melegen tartott szafttal és egy kis tejjel elkevert tejföllel alaposan meglocsolom. Zöldpaprika karikákkal vagy petrezselyemzölddel díszítem.

Egy felnőtt számára nagyjából 2 palacsinta elégséges ebéd gyanánt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: magyarországi palacsinta, alábbi alapanyagokból, szinte biztos, magyar asztalokra, igazi hungarikum, meleg előétel,

Finom falatok
Hortobágyi húsos palacsinta Recept Hozzászólások (14 db) Hozzávalók: 12 darabhoz: 40 dkg sertés-/borjúcomb/csirkemell 1 közepes hagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2+2 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 15 dkg liszt 3 tojás 4 dl tej 3+1 dl tejföl 2 szál petrezselyem Elkészítés: A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, ...
piroska0101 piroska0101
H betűs receptek
Hortobágyi húsos palacsinta 1. Hozzávalók: 18-20 sós palacsinta, 5 adag paprikás-csirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél cs. petrezselyemzöld, őrölt bors A paprikás-csirke mártásából a húst kiszedve bőrét lehúzzuk. Kicsontozva finomra daráljuk. Serpenyőben vajat melegítünk, belerakjuk a húst, kis borssal, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve 10-15 percig pihentetjük, a palacsintákra kenjük, feltekerjük. Tűzálló tálba rakva leöntjük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hamis Hortobágyi palacsinta.
Hamis Hortobágyi palacsinta. Hegedűs János: Vegetáriánus főételek Hozzávalók: 1 csomag szójagranulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk és a szójával az olajon megpároljuk. Rászórunk 2 evőkanál lisztet, a ...
bubszi bubszi
Hamis hortobágyi palacsinta
Hamis hortobágyi palacsinta ........................... Hozzávalók: 1 csomag szója-granulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, a sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk és a szójával az olajon ...
bubszi bubszi
Hamis hortobágyi palacsinta
Hozzávalók: 1 csomag szója-granulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, a sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk, és a szójával az olajon megpároljuk. Rászórunk 2 evőkanál lisztet, a pirospaprikát, az ízesítőket, és 1 dl-nyi vízzel puhára főzzük. Kisütjük ...
bubszi bubszi
Hortobágyi husos palacsinta
Hozzávalók: A töltelékhez: maradék csirkepaprikás 2 pohár tejföl A palacsintákhoz: 20 dkg liszt 2 tojás 1/2 l tej só 1/2 dl olaj A palacsintatésztát bekeverjük, minimum egy fél órát állni hagyjuk, majd kisütjük (kb. 8 palacsintát kapunk). Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagyobb, hosszúkás jénait vékonyan kiolajozunk. A pörköltmaradék husiját kicsontozzuk, kis ...
keri007 keri007
Hortobágyi húsos palacsinta
Hortobágyi húsos palacsinta Hozzávalók 12 palacsinta 50 dkg pulyka darált hús 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 paprika 1 paradicsom 1 k pirospaprika 1 kis pohár tejföl (175 g) Elkészítés: Az eredeti hortobágyi palacsinta úgy készül, hogy csirkehúsból pörköltet főzünk, kicsontozzuk, lebőrözzük, felaprítjuk vagy ledaráljuk a húst. Most nem teljesen az eredeti verzió szerint, hanem darált húsból készítettem ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hortobágyi húsos palacsinta
Hortobágyi húsos palacsinta Hozzávalók: 12 darabhoz: 40 dkg sertés-/borjúcomb/csirkemell 1 közepes hagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2+2 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 15 dkg liszt 3 tojás 4 dl tej 3+1 dl tejföl 2 szál petrezselyem Elkészítés: A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Gyors orosz krémtorta klerierzsi
Szilvás piskóta klerierzsi
A Kunta-kinte receptje: ujjozsef
Csoki szalámi! korosigaborne
Túrófánk macoka65
Borsodó recept suzymama
Anna szelet yvett789
Finom diós torta lantosneevi
Karácsonyi étkek jucko46
Lekváros-kakaós kalács yaskane
Szárnyas receptek
OROSZ csirkeLEVES bubszi
FOKHAGYMÁS pulykaMELL bubszi
Diós-aszaltgyümölcsös csirkemell őzgerincformában sütve suzymama
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Hawaii csirkemell recept kovacs_zsoka
Gyors és fincsi vacsi horvathnemagdi
Gazdag hússaláta rochlitzne
Borsócsírás csirkés saláta recept kovacs_zsoka
Párolt csirkenyárs bulac57
Baconos-sajtos csirke 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Hajdúsági tokány zsokanita
Főtt marhahús almás tormamártással recept gonda_katalin
Moussaka horvathnemagdi
Debreceni tokány 1. bubszi
Üvegtészta-marhahús-rák lilikonyhaja
Rakott törökparadicsom bubszi
Receptek horvathnemagdi
Vadas mártás marhahússal és tésztával recept jamborlulu
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Húsleves litván módra horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Disznótoros paprikás horvathnemagdi
Csülkös bableves burgonyával recept toth_beata
Receptek horvathnemagdi
Geszetnyével töltött pulykamel cilamami
Cukkinis-medvehagymás fasírt skorpiolilike
Húsos sünik bulac57
Bográcsételek kloppenburg
Sajtos rakott burgonya panka2006
Bácskai rizses hús lecsóval recept baggesz20
7. Sajtos tejfölös csirkemell zöldségekkel tinka1951
Halból készült ételek
Finom falatok piroska0101
Füstölt sajttal töltött pisztráng jozsef_olah_9843
Sült pisztráng pisztáciával bubszi
Lazaccal az egészségért brozsika
Halászlé bubszi
Tejszínes, lazacos szélesmetél jotunder60
Ponty sóskamártással bubszi
Spárga lazaccal migova
Dorozsmai molnárponty jozsef_olah_9843
Halkolbász készítése maroka
Vad ételek
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Fácánleves berántva I. bubszi
Itt van az ideje sarkadykati
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Dödölle rauchne02
szegedi fácángulyás ! ibolya58
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Fácánleves berántva II. bubszi
R betűs receptek horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Borjúkaraj olasz módra zsokanita
Fokhagymás-csirkés spagetti recept gonda_katalin
Sárga spagetti recept boszorlany
Pizza recept margareta51
Tészta szerda korall44
Sajtos tészta sütőben sütve Re horvathnemagdi
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Zöldséges spagetti pulykahússa 1vargaildyko
Csülkös spagetti recept boszorlany
Ponty, reform módra bubszi
Pizza receptek
Pizza tészták anne74
Olasz pizza tészta bubszi
Csípős kolbászos pizza bulac57
Török-pizza horvathnemagdi
Főszerepben a hagyma! horvathnemagdi
Mozzarellás vega pizza recept jamborlulu
Önbizalom................. .... bajuszpapi
Puliszkás pizza bozsanyinemanyi
Sonkás-tejfölös galette recept tinka1951
mai recept faciendum
Hamburger receptek
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Ázsiai hamburger klerierzsi
Aztán mégis. horvathnemagdi
Kevés munkával horvathnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger baratnu
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU