Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Olasz pizza házilag ,,1"
A tökéletes Olasz pizza
Megfontolásra érdemes

Felmerülhet a kérdés, hogy egy pizzatészta recept milyen lisztet kíván, elvégre mégiscsak kenyértésztáról van szó. Megnyugtatlak, ha a fentiek szerint készíted el, a pizza akkor is tökéletes lesz, ha sima, bárhol kapható finomlisztet (BL-55) használsz. Ha gondolod, 00-ás vagy duplanullás kenyérlisztet is adhatsz hozzá, ezt itthon viszonylag ritkán lehet beszerezni. Ha tudsz ilyet beszerezni, akkor fele-fele arányban javaslom keverni a finomliszttel.
Első ránézésre luxusnak tűnhet az extra szűz olívaolaj a pizzatésztába, ráadásul hogy még a kelesztő tálat is azzal kend ki?! De hidd el, nem az. Ropogósságot és mediterrán ízt kölcsönöz az ételnek, ráadásul ha utánaszámolsz, a kelesztő tál kikenésével együtt sem kerül többe pizzánként 30 Ft-tal, mintha sima étolajat használnál.
Manapság, a gépek korában komoly kérdés lehet a kézzel dagasztás. Az olaszok szenvedéllyel állnak az ételeikhez, nincsenek máshogy a pizzával sem. Ott szentségtörés akár porélesztőből, akár géppel készíteni, de több receptben még azt is leírják, hogy ne bánj durván a tésztával. Természetesen jó lesz géppel dagasztva is, de én személy szerint úgy vagyok ezzel, hogy az a 10 perc dagasztás nem megerőltető, inkább élvezetessé teszi a főzést. Ráadásul ilyenkor a lányom is kap egy kis darabot, amit maga dagaszthat, így extraként még gyerekfoglalkozássá is válik a pizzatészta készítése.
Tipp: Saját tapasztalat, hogy a pizza annál finomabb, minél többet állt az elkészített, megkelt pizzatészta. Egy kelesztőtálban, vagy műanyag fóliában hűtőbe téve eddig négy nap volt a legtöbb, amíg eltettem, és nemcsak hogy nem romlott meg, de sokkal finomabb, eredetibb volt a tészta sütés után.

Amióta ezt a pizzatészta receptet használom, aki csak evett belőle, teljesen el volt tőle ájulva. Minden egyéb híreszteléssel szemben ugyanis lehet majdnem olyan pizzát sütni otthon, mint a legjobb pizzériákban. Csináld meg te is otthon, és biztos lehetsz benne, hogy elkápráztathatod vele az egész családot, vagy a vendégsereget!

hozzávalók:

300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g liszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

pizzatészta készítése, formázása

Az olasz konyha nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, nincs máshogy ez a pizzával sem. Az igazi, olasz pizzatészta recept nem tartalmaz mást, mint a liszt-víz-olívaolaj-élesztő csapatot, egy kis sót az íze miatt, és némi cukrot az élesztő könnyebb felfuttatásához. Az itt megadott arányban keverve csodálatosan ropogósra sül az otthoni sütőben is, és könnyen formázható lesz, ami elsődleges szempont a pizza készítésénél.
Hatékony fogyókúra és méregtelenítés webinálrium banner

Az itt megadott mennyiségből két db, 34-36 cm-es, vagy 4 db 24-26 cm-es, vékony tésztás pizza készíthető. Ez a mennyiség tapasztalatom szerint salátával, desszerttel akár négy felnőttnek is elegendő lehet.
Pizzatészta recept

A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.




Futtasd fel az élesztőt egy kis cukorral és olívaolajjal

A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.

[jkep]http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/wp-content/uploads/p izzateszta_recept-6-300x225.jpg[/kep]
Formázz lyukat a liszt közepébe

Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.




Dolgozd össze a lisztet és az élesztőt

Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.




Keleszd legalább egy órát a tésztát

Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.




Formázz egyenletes felületű labdákat a tésztából

Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.

A továbbiakban már csak formázni, feltétekkel megpakolni és sütni kell :) .

Megfontolásra érdemes

Felmerülhet a kérdés, hogy egy pizzatészta recept milyen lisztet kíván, elvégre mégiscsak kenyértésztáról van szó. Megnyugtatlak, ha a fentiek szerint készíted el, a pizza akkor is tökéletes lesz, ha sima, bárhol kapható finomlisztet (BL-55) használsz. Ha gondolod, 00-ás vagy duplanullás kenyérlisztet is adhatsz hozzá, ezt itthon viszonylag ritkán lehet beszerezni. Ha tudsz ilyet beszerezni, akkor fele-fele arányban javaslom keverni a finomliszttel.
Első ránézésre luxusnak tűnhet az extra szűz olívaolaj a pizzatésztába, ráadásul hogy még a kelesztő tálat is azzal kend ki?! De hidd el, nem az. Ropogósságot és mediterrán ízt kölcsönöz az ételnek, ráadásul ha utánaszámolsz, a kelesztő tál kikenésével együtt sem kerül többe pizzánként 30 Ft-tal, mintha sima étolajat használnál.
Manapság, a gépek korában komoly kérdés lehet a kézzel dagasztás. Az olaszok szenvedéllyel állnak az ételeikhez, nincsenek máshogy a pizzával sem. Ott szentségtörés akár porélesztőből, akár géppel készíteni, de több receptben még azt is leírják, hogy ne bánj durván a tésztával. Természetesen jó lesz géppel dagasztva is, de én személy szerint úgy vagyok ezzel, hogy az a 10 perc dagasztás nem megerőltető, inkább élvezetessé teszi a főzést. Ráadásul ilyenkor a lányom is kap egy kis darabot, amit maga dagaszthat, így extraként még gyerekfoglalkozássá is válik a pizzatészta készítése.

[bgTipp:

Saját tapasztalat, hogy a pizza annál finomabb, minél többet állt az elkészített, megkelt pizzatészta. Egy kelesztőtálban, vagy műanyag fóliában hűtőbe téve eddig négy nap volt a legtöbb, amíg eltettem, és nemcsak hogy nem romlott meg, de sokkal finomabb, eredetibb volt a tészta sütés után.

Amióta ezt a pizzatészta receptet használom, aki csak evett belőle, teljesen el volt tőle ájulva. Minden egyéb híreszteléssel szemben ugyanis lehet majdnem olyan pizzát sütni otthon, mint a legjobb pizzériákban. Csináld meg te is otthon, és biztos lehetsz benne, hogy elkápráztathatod vele az egész családot, vagy a vendégsereget!

Pizzatészta készítése, formázása
/Szerző: Szilágyi Balázs /

A pizzatészta készítése két alapvető lépésből áll össze, az egyik magának a pizzatésztának a receptje, a másik pedig a pizza formázása. Ez a cikk a pizza formázását mutatja be, amire több lehetőség van. A három verzió leírása után lépésről lépésre, könnyen érthető ábrákkal és fényképekkel mutatom be, hogyan tudsz az olasz pizzériákban készítetthez hasonló, kerek pizzát formázni te is otthon.

Ha elkészült és meg is kelt a pizzatészta, formázni három módon tudod. Mindhármat lehet egyébként eredeti, olasz módszernek tekinteni a pizzatészta készítése során, ugyanis az olaszok sem mindig a kerek, vékony tésztás változatot sütik.

Tepsiben.



Bármilyen hagyományos, négyszögletes alakú tepsi jó erre a célra. A pizzatészta készítése ebben az esetben haszonló pl. egy kelt tésztából készült pitéhez. Vékonyan kend meg olívaolajjal a tepsid, nyújtsd ki a megkelt pizzatésztát nyújtófával a méretére, és tedd bele. A továbbiakban ugyanúgy járj el, mint bármilyen más pizzánál, a pizzaszósz és a feltétek megpakolása után tedd a sütőbe és süsd meg. Kicsit tovább fog tartani a sütés a nagyobb mérete miatt.

Olaszországban leginkább Róma környékén egyébként pizzériákban is készítik ezt a verziót. Ha utcán akarod megenni a szelet pizzát, akkor hatalmas tepsikben sütve, négyszögletes formában veheted meg. Ezt ott “pizza al taglio"-nak, vagyis szó szerint szeletelt vagy szeletre vágott pizzának hívják.

Pizzalapon, nyújtófával.

Hacsak nincs olyan szerencséd, hogy egy kemence dohog a kertedben, akkor a hagyományos sütőben sütéshez szükséged lesz egy pizzasütő lapra vagy egy pizza kőre. Ennél a verziónál tulajdonképpen a pizzatészta készítése során a kerek pizzaformát nyújtófával alakíthatod ki. A megkelt tésztalabdákból formázz nyújtófával vékony kerek lapokat, arra tedd a szószt és a feltéteket. Nem sokban különbözik a kézzel készített verziótól, csak egy kicsit kevésbé lesz rusztikus a végeredmény.

Pizzalapon, kézzel.

Ez a hagyományos verzió, aminek eredményeképpen nem teljesen szabályos kör alakú, vékony vagy vastag tésztás, igazán rusztikus kinézetű pizzát kapsz. A pizzériákban sokszor irigykedve figyelhetjük, ahogy a kis gombócokból gyors és ügyes mozdulatokkal kialakítják a pizzát. Most te is megtanulhatod, sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnád.

Pizzatészta készítése, formázása kézzel

Néhány alkalom után könnyen és gyorsan fogsz tudni te is pizzát formázni kézzel. Ne aggódj, ha nem sikerül elsőre mert elszakad vagy nem lesz szép, minden kezdet nehéz :) !

Fontos, hogy ez a művelet csak akkor sikerül jó, ha megfelelően kidolgozott és eleget pihentetett, jó minőségű, rugalmas pizzatésztát használsz.

Egy mély tálba tölts kb. negyed vagy fél kg lisztet. A pizzalabdát tedd a lisztbe, nyomkodd jól bele a tenyereddel, fordítsd meg és nyomkodd meg a másik oldalát. Fordítsd meg még néhányszor, hogy minden oldalát vastagon befedje a liszt,

: Pizzatészta lisztbe hempergetve




Hempergesd meg jól mindkét oldalát lisztben

Tedd ki a pultra, egyik tenyereddel tartsd meg a tésztát, másik kezed hüvelykujjával a szélét kifelé és lefelé nyomkodva formázz neki peremet. Közben forgasd a tésztát, hogy minden oldalán egyforma vastag legyen a perem, és kör alakú maradjon

- formázás 1. lépés




Tartsd egyik tenyereddel, másik hüvelykujjaddal formázz peremet neki

formázás2. lépés




Forgasd el egy kicsit, és ismételd, amíg körbe nem érsz

a perem formázása




Formázz peremet a tésztának

Ha a peremmel kész vagy, két tenyeredet a tésztán tartva, finoman húzd kifelé. Ezzel nyújtod a tésztát. Forgass rajta egy keveset, és ismételd a műveletet. Nem kell durván vagy nagyon nyújtani, minden alkalommal egy kicsit segítesz neki elterülni. Így lépésről lépésre a megfelelő méretűre nyújthatod anélkül, hogy elszakadna.

formázás 3. lépés

[krp]http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/wp-content/uploads/Pi zza-keszites-3-300x300.png[/kep]
Két tenyeredet a tésztán tartva, finoman húzd kifelé, így nyújtsd a tésztát

formázás4. lépés




Forgasd el egy kicsit, és ismételd addig, amíg megfelelő méretű nem lesz a tészta

Amikor a pizzatészta már akkora, hogy éppen ráfér a pizzasütő lapra, emeld át. Még egy kicsit húzd kifelé, ha szükséges, hogy a széléig érjen. Azzal ne foglalkozz, hogy nem pontosan illeszkedik a pizzalapra, vagy nem tökéletesen kerek. Ettől lesz igazán eredeti, és nem valami mirelit, gyári pizza-imitáció.




Pizzatészta a sütőlapon

Ha eddig eljutottál, kész a házi pizzatésztád, és meg is van formázva. Már csak rá kell tenned a pizzaszószt és a feltéteket, majd megsütni.
nanoka72 nanoka72
Címkék: extra szűz, kelesztő tálat, gépek korában, kézzel dagasztás, olaszok szenvedéllyel, pizzatészta készítése,

A ketchupról és más paradicsom
minősítését. Ez ugyan nem valósult meg, de sok amerikai tekinti annak. Fejenként évente nagyjából három flakon ketchupot fogyasztunk el, arról a mennyiségről nem beszélve, amellyel fényesre dörgölhetjük a rézedényeket, ugyanis a ketchupban lévő savval tökéletesen tisztíthatóak. Spagetti húsgombócokkal Hozzávalók: 50 dkg darált marhahús 2 vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 2 kanál worchester szósz 3 kávéskanál oregano 2 kávéskanál só 4 nagyobb ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A mai napra
paradicsomlevest főzök, de most újítani fogok: Olasz paradicsomleves Egy könnyed olaszos fűszerezésű étel, mely egyszerű, gyorsan és könnyen elkészíthető, mégis megvan az a varázsereje, hogy képzeletben elrepít egy kellemes olasz tengerpartra, nyarat csempészve a pillanatba. Kóstold meg, a paradicsomleves ezen különleges fajtáját, betűtészta helyett zöld ...
sarkadykati sarkadykati
A tökéletes olasz pizza
A tökéletes olasz pizza receptje Plusz 4 finom feltét Ismerd meg a legjobb pizzatészta receptjét, és süsd meg otthon! A paradicsomszósz rejtelmeibe is beavatunk. Ha pizzáról van szó, akkor a többségnek egy telefonszám jut eszébe, amit feltárcsázva egy órán belül ott az ajtóban a megrendelt finomság. A pizzakészítés, bár kissé macerás, egyáltalán nem nehéz, és remek konyhai program lehet belőle. A tésztát a sütőbe tolás előtt már bármivel megpakolhatod. Kenhetsz ...
grimilda grimilda
A tökéletes profiterol recept
A tökéletes profiterol receptje Plusz 3 ellenállhatatlan édesség Újabb meglepetés az olasz konyha kedvelőinek. Íme, néhány édesség Itália vidékéről, amivel meglepheted önmagadat és vendégeidet. A profiterol-t leginkább a képviselőfánkhoz lehetne hasonlítani, annyi különbséggel, hogy ez az édesség kívül-belül töltött. Ha a képviselőfánkot szereted, mindenképp próbáld ki. Profiterol Hozzávalók a tésztához: * 7 dkg liszt * 5 dkg vaj * 2 ...
grimilda grimilda
A túró igazi jó barát.
gazdagíthatjuk túróval. A karakteresebb zöldségfélék ízét is könnyedén lágyíthatjuk a túróval. A spenótos ételeket, például a spenóttal töltött cannelloni esetében is a spenótot ricottával, az olasz túróval keverik, hogy lágyabbá tegye az ízeket és tökéletes állagot biztosítsanak a tésztacsövekbe töltött krémnek. A túróval töltött zsemle klasszikus vacsorának számít, de túrós tölteléket tehetünk a különféle tölteni alkalmas zöldségekbe szánt masszákhoz. Túrós pite - mazsolával vagy kaporral is ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó.
MILYEN A TÖKÉLETES LECSÓ? Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó. Talán egy dolog van amiben megegyezhetünk: a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani nehezebb, mint jót készíteni. A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan, és klasszikus fogása, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje. Annyi biztos, hogy az alábbi négy hozzávaló mindenképpen a lábasba kell, hogy kerüljön: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. De már az is komoly vitákra adhat okot, hogy a lecsó ...
suzymama suzymama
Az aktuális lecsó
Ez most aktuális! Nem kell ahhoz szakácsnak, de még csak gyakorló háziasszonynak sem lenni, hogy az ember meg legyen győződve arról, hogy övé a tökéletes lecsó elkészítésének titka. Így a közös lecsófőzés könnyen temperamentumos, tüzes vitába torkollhat, mert ahány ház, annyi féle módon készül a tökéletes lecsó. Talán egy dolog van amiben megegyezhetünk: a lecsót sokféleképpen ...
agnesst agnesst
Süti ajánló
diós bejgli 1955viki
Fánk recept koszegimarika
Találtam, megosztom . . . sarkadykati
Egyszerű almáslepény bubszi
Hamis sport szelet mariann35
Adventi mákos/diós koszorú bubszi
Virslis muffin horvathnemagdi
Norvég sütemény tundihugi
Ostoros kalács agimami7
Hamis piskótatorta bubszi
Szárnyas receptek
Puszta Csirke 1vargaildyko
Száztizenegy új palacsintare andrilaszlone
Csirkemell sok zöldséggel bubszi
Ananászos csirkemell veronika74
francia fasírt faciendum
Rakott csirkemell maroka
Bazsalikomos-sajtos csirkemell bulac57
Csupa finomság-Karfiolból panka2006
Diós-mézes pulykacomb veronika74
Joghurtos céklasaláta 1955viki
Marhából készült ételek
diósgyőri rostélyos ! ibolya58
4 isteni bográcsos étel grimilda
Pastitzio – húsimádó rakott tészta görögösen bkisseva
Ny betűs receptek horvathnemagdi
Káposztás bableves petezsolt
Pastitsio horvathnemagdi
befsztroganov ibolya58
Pikáns nyelvtokány bubszi
Bátaszéki pecsenye bubszi
krumplis csirke ibolya58
Sertésből készült ételek
göngyölt comb hévizi módra ! ibolya58
Gesztenyés csirkemell horvathnemagdi
Húspástétom bubszi
Töltött darált hús martimarti
Datolyás sertéscsíkok bulac57
Burgonyasaláta 1vargaildyko
Baconba csavart máj migova
Rakott zöldbab tundihugi
Karácsonyi menüajánlat horvathnemagdi
Pokolszigeti babgulyás bubszi
Halból készült ételek
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Paksi halászlé 2. bubszi
Pisztráng különleges raguval bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Pisztráng főzve bubszi
Halászlé zsokanita
pisztráng rizling mártással ! ibolya58
Pácolt lazac tormahabbal rochlitzne
Krémtúrós paraj bajuszpapi
Receptek molnarimre
Vad ételek
Baszk fácán veronika74
Hal a tortán jjanosne
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Vadhús saláta rochlitzne
Kisalföldi fácánleves bubszi
Almával töltött fácán bubszi
Karácsonyi ételek tomicica
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Spagetti ajánló
Olasz spagettisaláta bubszi
Hát ez nagyon finom kaja...... maca23
Rakott bolognai spagetti juditmama
Ázsiai pirított tészta recept gonda_katalin
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Olcsó bolognai recept boszorlany
Paradicsomos spagetti recept jamborlulu
Gombás-pestos tészta kagylóval recept gonda_katalin
kakukkfű faciendum
Narancsos sült, tésztával bubszi
Pizza receptek
Pizzas muffin ketchuppal recept gonda_katalin
Juhtúrós pizza recept baggesz20
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Húsvéti pizzatitok horvathnemagdi
Vitaminos rátét bubszi
Csirkemájas töltelék bubszi
Pizza recept flammerne
Mini pizza bubszi
A töki pompos receptje grimilda
Pizza alaptészta, IV. bubszi
Hamburger receptek
Hawaii burger veronika74
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi hamburger grimilda
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU