Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
6 forró energialeves
6 forró energialeves - hideg napokra

Lassan búcsúzik az ősz, beköszönt a tél, egyre hidegebbek a napok. Ilyenkor jól esik elszürcsölni vagy elkanalazgatni egy forró, ízletes levest, mely tartalmas és különleges.
Címkék: leves, forró leves, gombaleves, csirkeleves, sárgaborsó leves, francia hagymaleves
Az ilyen leveseknek nemcsak a hőfoka hat pozitívan a téli ,,álmára" készülő szervezetre, a bennük lévő vitaminok és tápanyagok nagyobb fokozatra kapcsolják az energiaközpontot - erőre kap a test és a szellem.

Október vége, november eleje az egyik legjobb időszak a gombagyűjtésre, a piacon ilyenkor lehet a legtöbb fajtából beszerezni. Egy-egy étel elkészítéséhez nincs szükség belőle nagy mennyiségre, mert bár sütéskor-főzéskor a magas víztartalma miatt igencsak összeesik, megmarad magas telítő értéke, és a felszívódása közel 100 százalékos.
A vöröshagyma jótékonyan hat az emésztésre, és kiváló baktériumölő hatással bír. Növeli a szervezet ellenálló képességét, ezért bármilyen gyulladás esetén több vöröshagymát fogyasztanunk.

A hajdina kedvező összetételének köszönhetően nagyon ajánlott gyermekeknek, serdülőknek, időseknek és betegeknek. Kiváló tulajdonsága, hogy még az is fogyaszthatja, aki más gabonafajtára a sikértartalma miatt érzékeny, allergiás.

Gombaleves tortellinivel

Hozzávalók:
50 dkg laskagomba, 2 evőkanál margarin, 8-10 gyöngyhagyma, 1 közepes sárgarépa, 25 dkg húsos tortellini, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, zeller zöld vagy petrezselyem, 1 erőleveskocka, só, bors

Elkészítés:
A laskagombát vékony, hosszúkás szeletekre vágjuk és a felkarikázott sárgarépával és a gyöngyhagymával együtt a felmelegített margarinba tesszük. Megsózzuk, borsozzuk és eleinte a saját levében, később bort apránként hozzáadva puhára pároljuk. Közben két liter a leveskockával felforraljuk, enyhén megsózzuk, és megfőzzük benne a tortellinit. Amikor elkészült, hozzáadjuk a párolt zöldségeket és néhány percig tovább főzzük, végül meghintjük apróra vágott zeller zölddel vagy petrezselyemmel. A tejszínre merve, forrón tálaljuk.

Sajtos csirkeleves

Hozzávalók:
1 egész csirke apróléka, 2 zsemle, 2 dl száraz fehérbor, 15 dkg reszelt sajt, 1 csokor. kapor, 1 csokor petrezselyem, só, fehér bors, reszelt szerecsendió, 5 dkg füstölt szalonna, 1 póréhagyma

Elkészítés:
A csirkeaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult átszűrjük, a hús kicsontozzuk és félre tesszük. A két zsemlét kis kockákra vágjuk, leöntjük 2 dl húslével, és turmixgépben pépesítjük. Az így elkészült masszát hozzáadjuk a maradék leveshez, ráöntjük a bort, megszórjuk a reszelt sajttal és felforraljuk. Finomra vágott petrezselyemzölddel, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük.
Egy másik lábasban a felkockázott szalonnát megpirítjuk, rádobjuk a felkarikázott póréhagymát és összeforgatjuk. Tálaláskor a tányérba tesszük a póréhagymás szalonnát, majd rámerjük a forró sajtos levest.

Mangós sárgaborsóleves

Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó, 1 fej vöröshagyma, 6 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál köménymag, 1 evőkanál mustármag, 2 evőkanál curry, 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál fahéj, 4 dl natúr kókusztej, 4 dl zöldségleves (kockából is készülhet), 1 mangó, só; 1 narancs héja, néhány mentalevél, 4 chili paprika

Elkészítés:
Az alaposan átmosott sárgaborsót egy fazékban takaréklángon puhára főzzük ( 40 perc) és leszűrjük. A finomra vágott hagymát 3 evőkanál olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a borsót és a fűszereket és összepároljuk. Felöntjük a levessel és a kókusztejjel, és felforraljuk. Ha szükséges adhatunk még hozzá kevés zöldséglevest. A meghámozott, apróra vágott mangót a leveshez keverjük.
A narancshéjat a maradék olívaolajjal, a finomra vágott chilivel és az apróra vágott mentával összekeverjük. Tálalásnál ezzel a keverékkel szórjuk meg a forró levest.

Francia hagymaleves cipóban

Hozzávalók:
40 dkg vöröshagyma, 4 dkg vaj, 8 dl tyúkleves (leveskockából is készülhet), 1 teáskanálnyi fehér bors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 dl zsíros tejszín, 1 dl fehérbor; reszelt sajt, 4 kisebb rozscipó

Elkészítés:
A vöröshagymát felkarikázzuk, a vajon aranyszínűre sütjük. Ha már finoman illatozik, felöntjük a húslevessel, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. 10-12 percig főzzük, hozzáadjuk a bort, és felforraljuk. Ezután a tűzről lehúzzuk és belecsorgatjuk a tejszínt.
A rozscipók tetejéről egy szeletet (a kalapját) levágunk. A forró levest a tányérra állított cipóba merjük és reszelt sajttal meghintve, azonnal tálaljuk. Még tartalmasabb, ha főtt tojásszeletekkel kínáljuk.

Olaszos kolbászleves

Hozzávalók:
25 dkg kolbász (nem csípős), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl erőleves, 6 dl vörösbor, 2 nagy paradicsom (hámozva, feldarabolva), 8 dkg sárgarépa (vékonyra szeletelt), friss bazsalikomlevél, szárított oregánó, 1 kis konzerv paradicsompüré, 10 dkg cukkini, 10 dkg tortellini, fél csokor petrezselyem, reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
A vékonyra felszeletelt kolbászt egy serpenyőben kevés olajon megsütjük. Felöntjük a levessel, a borral, 6 dl vízzel, hozzáadjuk a paradicsomot, a pürét és a répát. Sózzuk, fűszerezzük és takaréklángon fedő alatt fél óráig főzzük. A zsírt lekanalazzuk a leves tetejéről, beletesszük a felszeletelt cukkinit és a finomra vágott petrezselymet. Takaréklángon további harminc percig főzzük, végül a főzés utolsó tíz percében belefőzzük a tortellinit. Tálaláskor reszelt parmezán sajttal szórjuk meg.

Hajdinás zöldségleves

Hozzávalók:
10 dkg hajdina, 50 dkg sárgarépa, 40 dkg fejes káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 8 db kelbimbó, 10 dkg zöldbab, 2 evőkanál olaj, só, bors, kakukkfű, bazsalikom

Elkészítés:
A hagymát és a sárgarépát apró kockára, a fejes káposztát csíkokra vágjuk, és minimális mennyiségű olajon megpirítjuk. A hajdinát egy másik edényben megpirítjuk (olaj nélkül), majd a zöldségekhez keverjük. Megsózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítjük, majd felöntjük 2,5 l forró vízzel. Takaréklángon, fedő alatt 30-40 perc alatt puhára főzzük.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: piacon ilyenkor, legtöbb fajtából, magas víztartalma, felszívódása közel, vöröshagyma jótékonyan, szervezet ellenálló,

42 nap alatt megöli a rákos sejteket
42 nap alatt megöli a rákos sejteket: ennek a híres osztráknak az itala 45 ezer embert gyógyított meg A Miracle Drink (alma+cékla+sárgarépalé) nevű italt évtizedek óta isszák a kínaiak, azért hogy egészségesek maradjanak. Egy tüdőrákos férfinak, Seto-nak, azt ...
sanci81 sanci81
A békebeli idők ezernyi jósága
friss zöldséget, gyümölcsöt, húst fogyasztottak őseink. Az állatok húsát vágás után azonnal fogyasztották, vagy természetes eljárásokkal tartósították. A tejtermékeket frissen vagy savanyítva fogyasztották. A zöldségeket, gyümölcsöket szezonálisan vagy téli fajtákat termesztve pincékben tárolva gyűjtötték. Az ügyes háziasszony télen is ugyanolyan változatosan főz, mint nyáron. Ehhez azonban, már egész évben érdemes gyűjtögetni a hozzávalókat. A főzeléknövények téli eltartása azok ...
lenke1964 lenke1964
A csicsóka
csicsókával. - Vajas csicsókapüré: a puhára főtt, vagy sült zöldséget kis vajjal és tejszínnel pürésítjük. - Nyers csicsókasaláta mustáros-mézes vinaigrette-tel: a hajszálvékony karikákra gyalult zöldséget mustáros öntettel öntjük le. - Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel. - Csicsóka-rösti: a zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk ...
agnia agnia
A káposzta
Mivel a téli hónapokban jóval kevesebb fajta friss zöldég és gyümölcs közül válogathatunk, érdemes ilyenkor fokozottan figyelni a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelére. A pótlás történhet étrend-kiegészítők útján, de a télálló zöldségek és a téli gyümölcsök is kiváló tápanyagforrások. Segítségükkel olyan menüt állíthatunk össze, amely képes fedezni napi tápanyagszükségletünket. Fontosságukat azért is kell hangsúlyozni, mivel a téli időszakban általában zsírosabb ételek fogyasztása ...
kisa622 kisa622
A legfinomabb forraltbor
A legfinomabb forraltbor-receptek Finom, forró, és könnyen elkészíthető. A vásárok állandó hangulatfokozó hozzávalója, karácsonyi ital és influenzaelhárító csodaszer. A mára Európa-szerte elterjedt téli nedűnek számtalan kedvező élettani hatása és könnyű elkészítési módja ismert, így a következő összeállításunk a gondos háziasszonyoknak és a haladó borfogyasztóknak egyaránt érdekes lehet. Az alapanyag Történelmi távlatokban is komoly vitáknak ágyazott meg ...
grimilda grimilda
A legfinomabb forraltbor
Legfinomabb forralt bor-receptek A mára Európa-szerte elterjedt téli nedűnek számtalan kedvező élettani hatása és könnyű elkészítési módja ismert, így a következő összeállításunk a gondos háziasszonyoknak és a haladó borfogyasztóknak egyaránt érdekes lehet. Az alapanyag Történelmi távlatokban is komoly vitáknak ágyazott meg a kérdés: milyen borból készítsünk forralt bort? Általában a vörös és a fehér éppen aktuális népszerűsége szabta meg, milyen fajtákat ajánlottak ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A narancs
hintőporral összekeverve élénkítő pakolás lehet. Vékonyan felkenve hamvasít, gátolja a hámlást. Megnyugtatja a kipirosodott zsíros bőrt. Narancs a konyhában: Nincs olyan család, akinek konyhájában ne található meg a narancs a téli időszakban. Legyen szó fogyasztásról, vagy díszítésről. Nálunk minden decemberben narancsos sündisznók lepik el a lakásunkat. A narancsba szurkált szegfűszegek, nemcsak gusztusosak, hanem kellemes illattal lengik be a szobákat. Néhány ...
kisa622 kisa622
Süti ajánló
Túrós süti horvathnemagdi
Kekszes krémes lantosneevi
SAJTOS PARAJTorta bubszi
Kavart banános sütemény ujjozsef
Nutellás krémes rochlitzne
Csoki imádóknak snbela44
Áfonyás-Fehércsokis Keksz 1vargaildyko
Hajtogatott töltött bukták bubszi
Tejes pite margareta51
A 6 legjobb piskóta horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Recept jjanosne
Kínai édes-savanyú csirke recept boszorlany
Recept jjanosne
Recept jjanosne
Finom falatok piroska0101
Indiai leves margoka59
Töltött csirkemell ahogy én szeretem recept baggesz20
Csirkemell őzgerincben 1955viki
Csirkés raguval töltött palacsinta bkisseva
Rakott csirkemell maroka
Marhából készült ételek
N betűs receptek horvathnemagdi
Húsgolyós vitaminsali 1vargaildyko
Ízőrzők – Harta – horvathnemagdi
Paradicsom, paprika bulac57
V betűs receptek horvathnemagdi
B receptek horvathnemagdi
Omlett a szerelemért veronika74
U betűs receptek horvathnemagdi
B receptek horvathnemagdi
Fejtettbab-gulyás gabfe
Sertésből készült ételek
tardi kaszáspecsenye ibolya58
Pulykamell-szeletek rokfortos bubszi
Kolozsvári rakott káposzta evavicus
Vacsora csata jjanosne
Lasagne jupiter21
Stefánia sajttal és baconnel suzymama
Rakott sült hús zöldségekkel magdus60
Receptek horvathnemagdi
Sajtos húspogása grillen sütve bubszi
Sajtos rántott sertésláb bubszi
Halból készült ételek
Pisztráng Szalajka Módra 1vargaildyko
Lazac-steak salátával veronika74
Harcsapaprikás túrós csuszával suzymama
Grillezett Lazacszelet 1vargaildyko
Busa, amúr receptek aprochef
Francia halászlé bubszi
A jó emésztésért...... szisszy83
Lazacsteak kagylóraguval horvathnemagdi
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Halas tippek aprochef
Vad ételek
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Lapcsánka erdész módra bubszi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Gombás szarvastokány orsi1
Töltött káposzta bkisseva
Vadhús saláta rochlitzne
burgonyás ételek marti1951
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Fácánmell töltött körtével bubszi
Spagetti ajánló
Metéltropogós bubszi
Olasz zöldségleves recept toth_beata
Wokban sűlt zöldséges-csirkés rochlitzne
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
x nagyuska
Olasz spagettileves margoka59
Különleges, milánói spagetti bubszi
Zöldséges-sonkás sült tészta horvathnemagdi
Brokkolis tészta skorpiolilike
Mediterrán rakott tészta 1vargaildyko
Pizza receptek
Csokidarabos kiflik tundihugi
Pizza 2 horvathnemagdi
Pizza tészta Balázs módra: bubszi
Calabriai pizza bubszi
Egyszerű pizza házilag margoka59
Vitaminos rátét bubszi
Pizza hólyagos recept boszorlany
Gyors, finom pizza receptje baratha
Mikros sutik stb. margareta51
Töltött pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Válassza a szóját! margoka59
Sajtos hamburger bubszi
Házi hamburger veronika74
Csirke hamburger cajun módra klara50
Virslis kifli veronika74
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU