Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A medvehagymáról minden, amit tudni kell
Jellemzése

Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó) hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15-25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.

Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Három rekeszű toktermése van.

Életmódja, élőhelye

Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli.
Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak.
Április-májusban virágzik.

Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.

Medvehagyma gyűjtése

Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a - hasonló körülmények között élő - májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis)
illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymákhoz alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat,
és a magok elszórása is biztosított marad.

Felhasználása

Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként.
Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

Gyógyhatása

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

Tartósítása

Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

FIGYELEM!

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.

Általában a hagymaformák idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymaformák a védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.





Receptek:

Újhagymaleves medvehagymaolajjal.....

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 csokor újhagyma
4 dkg vaj
1 liter víz vagy húsleves
só, bors
1,5 dl tejszín

A medvehagymaolajhoz:

1 közepes csokor medvehagyma,
2 dl szőlőmagolaj

Az olajat előző nap készítsük el. Blansírozzuk a medvehagymát: dobjuk forrásban lévő vízbe, majd 30 másodperc után szedjük át jeges vízbe. Szárítsuk meg alaposan, öntsük hozzá az olajat, majd turmixoljuk le a keveréket (nem kell túl pépesre). Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, másnap szűrjük át az olajat (a fennmaradt medvehagymát natúr joghurttal elkeverve felhasználhatjuk friss mártásnak). A leveshez a hagymát karikázzuk fel, és pár perc alatt enyhén pároljuk meg a vajon. Öntsük fel a vízzel vagy a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. Gyöngyözve forraljuk a levest 10-15 percig, míg a hagyma szétfő, ekkor turmixoljuk le, és adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel vele újra. A medvehagymaolajjal megcsepegtetve tálaljuk.


Medvehagymapestós spagetti roston sült csirkemellel.....

Hozzávalók 4 személyre:

2 egész csirkemellfilé
só, frissen őrölt bors
1 csokor medvehagyma
1,5 dl olívaolaj + a csirkemell sütéséhez
negyed citrom
5 dkg frissen reszelt parmezán
40 dkg spagetti

A csirkemelleket szeleteljük fel, enyhén sózzuk be, szórjuk meg frissen őrölt borssal. A medvehagymát késsel vágjuk apróra, tegyük a botmixer táljába, adjuk hozzá az olívaolajat, pár csepp citromlevet, kevés sót, frissen őrölt borsot. Turmixoljuk le az öntetet! A parmezánt reszeljük le, keverjük el az öntettel! Forraljuk fel a tészta vizét! Amikor forr, sózzuk, adjuk hozzá a tésztát, főzzük ki. A csirkemellszeleteket süssük ki hirtelen felforrósított teflonserpenyőben, kevés olajon. A megfőtt tésztát szűrjük le, keverjük el a medvehagymapestóval. A csirkemellel tálaljuk.


Medvehagymás-túrós rétes.....

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma
20 dkg juhtúró
25 dkg tehéntúró
2 evőkanál búzadara
1 egész tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
só, frissen őrölt bors
6 darab réteslap
5 dkg vaj, olvasztva

A medvehagymát csíkozzuk fel vékonyra. A túrókat keverjük össze, keverjük el a medvehagymával, a darával, az egész tojással, sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat kenjük meg olvasztott vajjal, 3-3 lapot rétegezzünk egymásra, töltsük meg őket a túrós töltelékkel. Szorosan tekerjük fel mindkét rétest. Kenjük meg a tetejüket az 1 evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, és 180 °C-ra melegített sütőben süssük 25 perc alatt ropogósra.
baratha baratha
Címkék: nyár közepére, virágzás előtt, fokhagymáéval azonos, medvehagyma könnyen, őszi kikericcsel, eredmény súlyos,

*GYÓGYÍTÓ növények*&*DIÓ*
légmentesen záródó üvegben történjen. Konyhai felhasználás: A dió termését (dióbél) sokféleképpen használják a háziasszonyok: sütemények, kalácsok, tészták elkészítésénél. Zölddió befőtt és likőr is készíthető belőle. Jó tudni! Ha kesztyű nélkül szedjük le a dióról a kopácsot, erős színezőanyagai miatt a kezünk sötét barnás színű lesz, ami viszont nem vált ki allergiát, de csak nagyon nehezen távolítható el, mosható le. Idővel a lekopás vagy citromos bedörzsölés ...
bubszi bubszi
2011. júli. 25. Dorka 3. szüle
kezdetű énekét, a haja világítani kezdett, és gyógyító erővel telt meg. Ényóval és a fagyitortával A menüt illetően annyiban bajban voltam, hogy nem tudtam, milyen tortát válasszak, mert a kis szülinaposom csoki tortára vágyott, ám tudni kell róla, hogy soha, semmilyen süteményt nem eszik meg, a csokitortát sem, csak dumál róla. Sütöttem már mennyei Sachert, habos túrótortát, és meseszép orosz krémtortát, de többnyire a megkóstolásig sem jutottunk el. A fagyit viszont szereti, így ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A csicsóka :-))
kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal. A csicsóka termesztése A csicsókáról érdemes tudni, hogyha az ember egyszer elülteti a kertjében ezt a növény, kiirtani szinte lehetetlen, vagy legalábbis több évet kell rá várni, mire eltűnik a kertünkből. Akárcsak a napraforgó a csicsóka is a meleg napos területeket kedveli, ahol a talaj laza és ...
anna4459 anna4459
A fáraók gyógyszertára
gyors, dinamikus ászanagyakorlás is jellemző, az adott irányzattól függ Ha erős jógaórán szeretnél részt venni, ajánlom figyelmedbe az Iyengar-jógát és az astánga vinjásza jógát. Amit a sókristálylámpáról tudni érdemes Hol volt, hol nem... A sólámpa lelke a Himalájából kibányászott kristály. Eredete több, mint 250 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza. A földi élet őstengerből indul el és ezek a kristályok ezen ősleves eredeti ...
erzsike25 erzsike25
A partik országa
csokoládét, nagy ritkán egy kis doboz előre csomagolt mazsolát. A gyerekek pedig ujjongva mutatják az udvaron várakozó szülőknek a zsákmányt. (Én meg eleinte csak forgattam a szemem, hogy már megint milyen édesség kapcsán kell megküzdenem a gyerekkel. Hogy tudniillik ne ebéd előtt akarja megenni. Vagy legalább hazáig bírja ki. Vagy csak a gyalogátkelőig...) A kezdeti nehézségeket azonban, szerencsére, sikeresen megoldottuk: módszeresen rászoktattam a fiúkat, hogy az édességet a táskába tegyék, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Amit a kölesről érdemes tudni.
KÖLES A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII - XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, de a világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az egyik ...
szisszy83 szisszy83
Bazsalikom
Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját terhesség alatt ne használjuk. Az illóolaja tartalmaz egy esztragol nevű anyagot, melyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne ...
lenke1964 lenke1964
Süti ajánló
Vaníliás Holdacska 1vargaildyko
Citromos félhold horvathnemagdi
Vaníliás-almás sütemény gereica
Havas háztető sütike 1vargaildyko
Tejfölös csoda süti lilagondolatok
Túrós batyu recept baggesz20
Pihenésként itt olvasgattam sarkadykati
Almás-habos sütemény bubszi
Csokis-szilvalekváros bukta... aranyoslila
Pudingos csillagocskák klerierzsi
Szárnyas receptek
Baconos sajtos csirkemell gesztenyefa
Rakott káposztás kacsa bubszi
Receptek horvathnemagdi
B betűs receptek horvathnemagdi
Hoxán kaptam..... jaksika
rokfortos pulykamell faciendum
Rakott cukkini gazdagon yaskane
Csirkegulyás kannalidia
Toledói töltött csirke bubszi
Őzgerincben sült csirkemell horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Zöldséges hústekercsek martimarti
A tökéletes kocsonya – recept szelidszeder
Pizza fajták elkészítése anne74
Boronkai marhahúspástétom bubszi
Káposzta sokféleképpen bulac57
Darált húsos pite tundihugi
Húsgombócos fondü 1vargaildyko
Bolognai szendvics recept baggesz20
Vadas 2 recept boszorlany
Lakodalmas leves petezsolt
Sertésből készült ételek
Heti menü bulac57
Pisztáciás töltött dagadó 1vargaildyko
Debreceni májpástétom bubszi
Mennyei karácsonyi menü agimami7
Sertésfej-pástétom bubszi
Geszetnyével töltött pulykamel cilamami
A kanászkirály vacsorája ujjozsef
Zöldborsós-raguleves yaskane
Mexikói Szűzérmék 1vargaildyko
Fasírtgolyók klerierzsi
Halból készült ételek
Diós rántott ponty bubszi
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Lazacos burgonya bubszi
Keszeg sütve 1vargaildyko
Hortobágyi palacsinta másképp recept boszorlany
Tiszai halászlé reifregina
Gombás ponty tepsiben jozsef_olah_9843
Lazacos spagetti recept jamborlulu
Lazacos burgonyasaláta bubszi
Savanyú káposztával töltött ha bubszi
Vad ételek
Fácánleves Újházi módra bubszi
Fácánmell töltött körtével bubszi
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Nyúlpörkölt veronika74
Római tálas receptek sarkadykati
Fácánleves berántva II. bubszi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Rakott spagetti keri007
gombás spagetti faciendum
Spenótos canelloni recept baggesz20
spagetti carbonara tinka1951
Kínai zöldséges-csirkés tészta gigi55
VEGA pizza recept boszorlany
Pizza sarkadykati
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
Baconos sajtos tészta bkisseva
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Pizza receptek
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Töltött pizza horvathnemagdi
Fogyasztó pizza. roanna
Milánói pizza recept baggesz20
Csokidarabos kiflik recept kovacs_zsoka
VEGA pizza recept boszorlany
Pizza kukoricalisztből bulac57
Sonkás, gombás, olívás pizza horvathnemagdi
Magyaros pizza 1. bubszi
Pizzás táska ujjozsef
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger baratnu
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Hamburger baratnu
Válassza a szóját! margoka59
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU