Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A medvehagymáról minden, amit tudni kell
Jellemzése

Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó) hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15-25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.

Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Három rekeszű toktermése van.

Életmódja, élőhelye

Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli.
Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak.
Április-májusban virágzik.

Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.

Medvehagyma gyűjtése

Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a - hasonló körülmények között élő - májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis)
illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymákhoz alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat,
és a magok elszórása is biztosított marad.

Felhasználása

Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként.
Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

Gyógyhatása

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

Tartósítása

Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

FIGYELEM!

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.

Általában a hagymaformák idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymaformák a védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.





Receptek:

Újhagymaleves medvehagymaolajjal.....

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 csokor újhagyma
4 dkg vaj
1 liter víz vagy húsleves
só, bors
1,5 dl tejszín

A medvehagymaolajhoz:

1 közepes csokor medvehagyma,
2 dl szőlőmagolaj

Az olajat előző nap készítsük el. Blansírozzuk a medvehagymát: dobjuk forrásban lévő vízbe, majd 30 másodperc után szedjük át jeges vízbe. Szárítsuk meg alaposan, öntsük hozzá az olajat, majd turmixoljuk le a keveréket (nem kell túl pépesre). Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, másnap szűrjük át az olajat (a fennmaradt medvehagymát natúr joghurttal elkeverve felhasználhatjuk friss mártásnak). A leveshez a hagymát karikázzuk fel, és pár perc alatt enyhén pároljuk meg a vajon. Öntsük fel a vízzel vagy a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. Gyöngyözve forraljuk a levest 10-15 percig, míg a hagyma szétfő, ekkor turmixoljuk le, és adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel vele újra. A medvehagymaolajjal megcsepegtetve tálaljuk.


Medvehagymapestós spagetti roston sült csirkemellel.....

Hozzávalók 4 személyre:

2 egész csirkemellfilé
só, frissen őrölt bors
1 csokor medvehagyma
1,5 dl olívaolaj + a csirkemell sütéséhez
negyed citrom
5 dkg frissen reszelt parmezán
40 dkg spagetti

A csirkemelleket szeleteljük fel, enyhén sózzuk be, szórjuk meg frissen őrölt borssal. A medvehagymát késsel vágjuk apróra, tegyük a botmixer táljába, adjuk hozzá az olívaolajat, pár csepp citromlevet, kevés sót, frissen őrölt borsot. Turmixoljuk le az öntetet! A parmezánt reszeljük le, keverjük el az öntettel! Forraljuk fel a tészta vizét! Amikor forr, sózzuk, adjuk hozzá a tésztát, főzzük ki. A csirkemellszeleteket süssük ki hirtelen felforrósított teflonserpenyőben, kevés olajon. A megfőtt tésztát szűrjük le, keverjük el a medvehagymapestóval. A csirkemellel tálaljuk.


Medvehagymás-túrós rétes.....

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma
20 dkg juhtúró
25 dkg tehéntúró
2 evőkanál búzadara
1 egész tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
só, frissen őrölt bors
6 darab réteslap
5 dkg vaj, olvasztva

A medvehagymát csíkozzuk fel vékonyra. A túrókat keverjük össze, keverjük el a medvehagymával, a darával, az egész tojással, sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat kenjük meg olvasztott vajjal, 3-3 lapot rétegezzünk egymásra, töltsük meg őket a túrós töltelékkel. Szorosan tekerjük fel mindkét rétest. Kenjük meg a tetejüket az 1 evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, és 180 °C-ra melegített sütőben süssük 25 perc alatt ropogósra.
baratha baratha
Címkék: nyár közepére, virágzás előtt, fokhagymáéval azonos, medvehagyma könnyen, őszi kikericcsel, eredmény súlyos,

*GYÓGYÍTÓ növények*&*DIÓ*
légmentesen záródó üvegben történjen. Konyhai felhasználás: A dió termését (dióbél) sokféleképpen használják a háziasszonyok: sütemények, kalácsok, tészták elkészítésénél. Zölddió befőtt és likőr is készíthető belőle. Jó tudni! Ha kesztyű nélkül szedjük le a dióról a kopácsot, erős színezőanyagai miatt a kezünk sötét barnás színű lesz, ami viszont nem vált ki allergiát, de csak nagyon nehezen távolítható el, mosható le. Idővel a lekopás vagy citromos bedörzsölés ...
bubszi bubszi
2011. júli. 25. Dorka 3. szüle
kezdetű énekét, a haja világítani kezdett, és gyógyító erővel telt meg. Ényóval és a fagyitortával A menüt illetően annyiban bajban voltam, hogy nem tudtam, milyen tortát válasszak, mert a kis szülinaposom csoki tortára vágyott, ám tudni kell róla, hogy soha, semmilyen süteményt nem eszik meg, a csokitortát sem, csak dumál róla. Sütöttem már mennyei Sachert, habos túrótortát, és meseszép orosz krémtortát, de többnyire a megkóstolásig sem jutottunk el. A fagyit viszont szereti, így ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A csicsóka :-))
kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal. A csicsóka termesztése A csicsókáról érdemes tudni, hogyha az ember egyszer elülteti a kertjében ezt a növény, kiirtani szinte lehetetlen, vagy legalábbis több évet kell rá várni, mire eltűnik a kertünkből. Akárcsak a napraforgó a csicsóka is a meleg napos területeket kedveli, ahol a talaj laza és ...
anna4459 anna4459
A fáraók gyógyszertára
gyors, dinamikus ászanagyakorlás is jellemző, az adott irányzattól függ Ha erős jógaórán szeretnél részt venni, ajánlom figyelmedbe az Iyengar-jógát és az astánga vinjásza jógát. Amit a sókristálylámpáról tudni érdemes Hol volt, hol nem... A sólámpa lelke a Himalájából kibányászott kristály. Eredete több, mint 250 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza. A földi élet őstengerből indul el és ezek a kristályok ezen ősleves eredeti ...
erzsike25 erzsike25
A partik országa
csokoládét, nagy ritkán egy kis doboz előre csomagolt mazsolát. A gyerekek pedig ujjongva mutatják az udvaron várakozó szülőknek a zsákmányt. (Én meg eleinte csak forgattam a szemem, hogy már megint milyen édesség kapcsán kell megküzdenem a gyerekkel. Hogy tudniillik ne ebéd előtt akarja megenni. Vagy legalább hazáig bírja ki. Vagy csak a gyalogátkelőig...) A kezdeti nehézségeket azonban, szerencsére, sikeresen megoldottuk: módszeresen rászoktattam a fiúkat, hogy az édességet a táskába tegyék, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Amit a kölesről érdemes tudni.
KÖLES A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII - XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, de a világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az egyik ...
szisszy83 szisszy83
Bazsalikom
Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját terhesség alatt ne használjuk. Az illóolaja tartalmaz egy esztragol nevű anyagot, melyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne ...
lenke1964 lenke1964
Süti ajánló
Ribizlis-epres torta tundihugi
almás amerikai palacsinta faciendum
Raffaello-palacsinta zsokanita
Zabkorpás trópusi muffin rochlitzne
Vadgesztenye süti tundihugi
Gesztenyegolyó recept kovacs_zsoka
Mikulás pálca recept toth_beata
Dia-Wellness sajtos lepény horvathnemagdi
diós-mákos hókifli! ibolya58
kókusz mousse csokival! ibolya58
Szárnyas receptek
Ezersziget csirkesaláta bubszi
Vacsoracsata-Főétel-Gábor veronika74
Currys csirkesaláta bubszi
Pulykamell-csíkok fóliában bubszi
Töltött csirkecomb horvathnemagdi
Extra tyúkragu bubszi
Csirkecomb almaszósszal recept toth_beata
Fűszeres rántott csirkecomb recept gonda_katalin
Gombaleves csirkehússal veronika74
Babos zöldségtál bulac57
Marhából készült ételek
Rizzsel és paprikával töltött csirke recept jamborlulu
Krumplis csirke 1vargaildyko
Bográcsgulyás hajdueva56
Mediterrán szűz bubszi
negri fasirozott ibolya58
B receptek horvathnemagdi
Betyárleves suzymama
Csirke dióval (albán) klara50
Olasz fasírt smiri
Tárkonyos disznóhúsleves bubszi
Sertésből készült ételek
Bugaci húsgombóc leves ujjozsef
Bazsalikomos bundáshús bulac57
x nagyuska
Burgonyasaláta 1vargaildyko
Csülkös cipó recept donaldduck
A Fára mászó hangyák receptje: ujjozsef
Erdélyi szalámi 3. bubszi
Szűzérmék hentes módra suzymama
tárkonyos húsgombócleves ! ibolya58
Bácskai rizses hús lecsóval recept baggesz20
Halból készült ételek
Karácsonyi pisztráng 2. bubszi
P betűs receptek horvathnemagdi
hortobágyi rakott hal ibolya58
Penne tejszínes, füstölt lazac veronika74
Lazac-steak salátával veronika74
Tejfölös-gombás ponty 2. bubszi
Balatoni halászlé 2. bubszi
Pisztráng Szalajka Módra 1vargaildyko
Tengeri só klarika47
Balatoni halászlé 2. bubszi
Vad ételek
Fácánleves reifregina
x nagyuska
vörösboros szarvasragu faciendum
Kevert linzer torta bubszi
Dödölle rauchne02
Szarvaspörkölt horvathnemagdi
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Szegedi fácángulyás bubszi
Bakonyi fácán recept baggesz20
Spagetti ajánló
Rukkola: keserű, de egészséges taltos1
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel recept jamborlulu
Spagetti diomartasal margareta51
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Hétfő wikers
Gyorsat finomat rizsbol margareta51
Pirított tészta kakukkfűvel recept boszorlany
Carbonara spagetti rochlitzne
Paradicsomos rakott tészta recept kovacs_zsoka
paradicsomos spagetti maroka
Pizza receptek
Hamis pizza bubszi
Magyaros pizza 1. bubszi
Receptjeim offramaja
A töki pompos receptje grimilda
Pizzás csiga veronika74
Pizza tészta I. bubszi
Olasz Pizza Tészta 1vargaildyko
Pizza mufin maroka
Köményes vajas kifli recept baggesz20
Gombás rátét bubszi
Hamburger receptek
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hawaii burger veronika74
x nagyuska
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger grimilda
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU