Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A legnépszerűbb halunk a ponty
Igen! Mégpedig azért, mert ritkán eszünk halat, a ponty pedig a legismertebb és legkönnyebben beszerezhető fajta. Ráadásul a klasszikus halászlé és rántott hal variáción kívül akár meg is tölthetjük, például gombával.

Hazánk halfogyasztásban nem túl erős, pedig nagyon finom halaink vannak. A Balaton mellett negyven kilométert kellett utaznom, hogy kapjak halat. Pedig a balatoni fogas a világ egyik legjobbjának számít, viszont beszerezni elég nehéz.

A legnépszerűbb halunk a ponty, beszerzése nem jelent gondot, bármelyik piacon vagy nagyobb bevásárlóközpontban találunk, igaz, a legtöbb helyen tenyésztett halat, ami zsírosabb és kevésbé zamatos, mint vadon élő társai. Ha van horgász ismerősünk, mindenképpen környékezzük meg egy szép 2-3 kg közötti pontyért...

Töltött ponty szálkamentesen Töltött ponty szálkamentesen

A pontyból készíthetünk rengetegfajta ételt: halászlét, rántott pontyot, elkészíthetjük rácosan is, de meg is tölthetjük. A következő ötletet egy orosz szakácskönyvből lestem, az eredmény szenzációs lett!
Erdei gombával töltött ponty egészben sütve, fokhagymás uborkasalátával

A hagyományos zsemlés tölteléket fűszeres erdei gomba gazdagítja A hagyományos zsemlés tölteléket fűszeres erdei gomba gazdagítja
Hozzávalók:
1 db egész ponty
5 dkg vaj
10 dkg erdei gomba
1/2 fej vöröshagyma
1 db zsemle
0,5 dl tej
2 db tojás
1 csokor petrezselyem

bors

Valamint:
2 kígyóuborka
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
2 teáskanál porcukor
2 cl fehérborecet
2 kanál olívaolaj

Elkészítés: A pontyot megtisztítjuk (a halast kérjük meg, hogy vágja kupán), a hasát nem nyitjuk fel! Egy olló segítségével eltávolítjuk a hátuszonyt, majd a ponty háta felől elkezdjük a bordák mellett lefejteni a húst egész a hasáig. Ügyeljünk, hogy ne szúrjuk ki a húst. A gerincet elvágjuk a fejénél és a farkánál, majd kiemeljük a csontvázat és a belsőséget.

A halat a hátánál kezdjük bontani A halat a hátánál kezdjük bontani
Fontos, hogy éles késsel dolgozzunk! Fontos, hogy éles késsel dolgozzunk!
A gerinc mindkét oldalán lefejtjük a húst A gerinc mindkét oldalán lefejtjük a húst
Amikor körbefejtettük, ki tudjuk emelni Amikor körbefejtettük, ki tudjuk emelni
Megmossuk, és egy éles kés segítségével beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.

A vajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kis kockára vágott erdei gombát, és tovább pirítjuk még 1 percig, félrehúzzuk, majd összedolgozzuk a kockára vágott zsemlével és a tejjel felvert tojással. Fűszerezzük sóval, borssal, majd a ponty hasába töltjük, felül összevarrjuk vagy megtűzzük.

A helyére mehet a gombás töltelék!

Olajozott sütőpapírra tesszük, majd egy másik olajozott sütőpapírral befedjük, a papírt összecsavarjuk a hal körül.

Becsomagolva sütjük, így minden íz megmarad! Becsomagolva sütjük, így minden íz megmarad!
160 fokos sütőbe tesszük, és 60 perc alatt megsütjük. Óvatosan lefejtjük róla a papírt.
Hmmm... gyönyörű ropogósra sülve! Hmmm... gyönyörű ropogósra sülve!

Az uborkasalátához az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk. A fokhagymát összezúzzuk. A porcukorral, az ecettel, az olívaolajjal és a fokhagymával ízesítjük.

A hal előtt egy kupica vodkával indítunk, majd a hal után 2 kupicával zárjuk az étkezést.
A fokhagymás uborkasaláta nagyon jól illik a ropogósra sült halhoz

A pontynak több fajtája is létezik, a tükörponty vagy bőrpontyon nincs sok pikkely, ezért kedvelik jobban, gondolván, hogy azt nem kell oly sokáig pikkelyezni. Viszont arról elfelejtkeznek, hogy a tükörpontyon lévő zöldes-barnás nyálkás réteg pocsolya ízű lehet, ezért ajánlott azt is lekaparni, vagy egy nagyon éles késsel eltávolítani, megnyúzni, ugyanis a zöldes réteg alatt szép ezüstszínű bőrréteg van, ami már nem kellemetlen ízű.

Dunszt Zsolt

Aki gyakorlott halvásárló, tudja, hogy hétfőn nem érdemes halat venni, persze mindig van kivétel. A halpiac választéka egyre nagyobb, de ez sajnos csak a nagy városokra érvényes.

Ha pontyról beszélünk, mindenképpen ki kell térnünk a halászlére, hiszen a ponty a szegedi és a bajai halászlé elmaradhatatlan összetevője. A kérdés mindig elhangzik: melyik a finomabb? Természetesen a friss, jó minőségű hal, ami ezt a legnagyobb mértékben meghatározza. Persze számít a fűszerezés és elkészítési módozat is, de a minőség a legfontosabb.

Ha pedig Szegediről beszélünk, akkor az algyői Halászcsárdát mindenkinek szívből ajánlom, egy jó halászléért érdemes oda ellátogatni!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: világ egyik, legtöbb helyen, pontyból készíthetünk, következő ötletet, orosz szakácskönyvből, eredmény szenzációs,

A ketchupról és más paradicsom
század közepén érkezett meg Angliába és az Újvilágba. Angliában sokáig az eredetihez hasonlatos mártásokat készítettek, míg az amerikaiak - ki tudja, mi okból - a sós, ecetes mártást fellazították egy kevés paradicsommal. A ketchup a legnépszerűbb szósz a tengerentúlon Az első angol ketchup recept - egy szardellás, fehérboros, édes fűszerekben gazdag mártás - 1727-ben jelent meg Eliza Smith szakácskönyvében. Az első amerikai receptet 1812-ben James Mease jelentette meg. Az ő ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A legjobb bodzás desszertek
Frissítő és egészséges finomságokat készíthetünk belőle, telis- tele vitaminokkal. Édes illatának lehetetlen ellenállni. A legnépszerűbb talán a virágból készülő bodzaszörp - isteni aromája és illata van, a szörp limonádéként frissítőként fogyasztható, de desszerteket, például turamisut vagy muffint is megbolondíthatunk vele. A virágzat flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, és finom illóolajat, míg a bogyó gyümölcssavakat, C- és A-vitamint, flavonoidokat valamint ...
tinka1951 tinka1951
A világ hallevesei
készül a halleves, a Ttoro. Egy másik spanyol variációt, a Marmatikót tonhalból, makrélából főzik, és az elkészítéshez szükséges bográcsféléről kapta a nevét. A portugálok is nagy halleves fogyasztók. A legegyszerűbb a Sopa de peixe, a legnépszerűbb Caldeirada, mely mindig olyan halból készül, amit éppen kifogni sikerül. Készíthetjük halfiléből, de halaprólékból is, általában van benne koriander és babérlevél is. És a többi halleves San Francisco környékén olasznak ismerik, de az ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az egészséges birsalma
hámozható. Ezt követően cukor, esetleg egyéb fűszerek hozzáadásával főzhetünk belőle tisztán lekvárt, készíthetünk belőle dzsemet,de akár almával is vegyíthetjük. Kitűnőek a fele-fele arányban mindkét gyümölcsöt tartalmazó csemegék is. A legnépszerűbb birsből készített édes finomság minden bizonnyal a dióval, mandulával, esetleg mogyoróval vagy pisztáciával gazdagított birsalmasajt. Szinte minden gyakorlott háziasszony esküszik a saját receptjére. Régen, de még a 20. század elején ...
memi59 memi59
Az év 10 legjobb húsétel
Meglepődtünk, amikor megnéztük, hogy melyek voltak a legnépszerűbb húsételek idén! :) Kukkants be és próbáld ki őket! 1 . Rakott csirkemell rakottcsirkemell Hozzávalók: 4 szelet csirkemell filé 2 paprika 8 szelet bacon 4 szelet sonka 2 hegyes erős paprika 2 szál újhagyma 20 dkg reszelt sajt 2 evőkanál mustár 1 ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
Narancsos tiramisu bulac57
Vendégváró szelet horvathnemagdi
Eper- és málnahab torta recept boszorlany
Mandulás Tejleves 1vargaildyko
Rizskó vaniliás pudingal horvathnemagdi
Epermisu 1vargaildyko
Mascarponés-kávés keksztorta margoka59
SÜTEMÉNY AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
beigli esztibeszti
Palacsintaforgács bubszi
Szárnyas receptek
N betűs receptek horvathnemagdi
Mexikói rizses csirke bubszi
Ízőrzők –Pánd– horvathnemagdi
Csodálatos csirke bubszi
Parmezános csirkemell fokhagymás zöldbabágyon horvathnemagdi
Pulykamell rolád mandulás kört bubszi
Illatos omlós pulykaszelet cilamami
Rakott kenyér (amerikai) bubszi
Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival recept baratha
Párolt csirkenyárs bulac57
Marhából készült ételek
Bébiételek tnemarika
x nagyuska
B receptek horvathnemagdi
Szoljanka bubszi
Régi hajdúsági ételek tinka1951
Svéd gombasaláta pacsakute
diósgyőri rostélyos ! ibolya58
Mexikói bab darált hússal bubszi
Gulyásleves I. bubszi
Bakonyi betyárleves vg999
Sertésből készült ételek
Receptek jjanosne
Kijevi Szoljanka leves bubszi
Chop-suey aranyibarbara
Alföldi Húsgombóc 1vargaildyko
Lasagne bulac57
Jó kiadós . . . snbela44
Serpenyős pecsenye recept kovacs_zsoka
tátrai batyú ! ibolya58
Töltött padlizsán recept jamborlulu
Rakott hús Árpi módra bubszi
Halból készült ételek
Cukkinis lecsós ponty: ujjozsef
Borsos tengerihal-saláta horvathnemagdi
Rántott és Orly ponty jaksika
tarcali korhely halászlé ! ibolya58
Halászlé 11. (Júlia módra) bubszi
Sült ponty hagymaszósszal ujjozsef
Rakott ponty tepsiben klerierzsi
Rácponty rochlitzne
Wasabi füstölt lazaccal rochlitzne
Ponty sörben pácolva. bubszi
Vad ételek
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Kisalföldi fácánleves bubszi
savanyú burgonyaleves ibolya58
R betűs receptek horvathnemagdi
burgonyás ételek marti1951
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Spagetti ajánló
Kovi ubi horvathnemagdi
Császárszelet bkisseva
Sonkás tejszínes spagetti zsokanita
Narancsos sonka húsvétra reifregina
Spagettiomlett 1vargaildyko
Spagettirakottas martimarti
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Legyen ez a mai ebéd! linda019
Ruccolapestós tészta keri007
Carbonara spagetti bordat
Pizza receptek
Pizza del Sole recept jamborlulu
Káposztás-sonkás töltelék bubszi
Pizzás rúd koszegimarika
tortilla chips házilag faciendum
Lecsós pizza bubszi
Sütemények akiram45
Kelt tészta horvathnemagdi
Szombaton készül... szisszy83
Pizzás csiga nanoka72
Családom kedvence sarkadykati
Hamburger receptek
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger baratnu
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Virslis kifli veronika74
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi hamburger veronika74
mustár készítése házilag irmus
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU