| 5 szuper fánkvariáció |
|
lisztet. Vedd le a tűzről, és tovább keverve egyenként dolgozd el benne a tojásokat. Olajba mártogatott kanállal a tésztából szaggass gömböket. Ropogós pirosra süsd a megforrósított olajban. Fahéjas porcukorral meghintve tálald.
Forgácsfánk
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
3 tojás sárgája
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum
1 dl tejföl
1 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só, olaj a sütéshez
A tetejére:
2 ... |
cs1cs1k3  |
|
|
| |
| 7 farsangi édesség |
evés-ivásé a főszerep. És persze a tavaszváró ünnep fő édességéé, a fánké.
Címkék: farsang, farsangi fánk, édesség, fánk, csörögefánk, sztracsatella
Ilyenkor készíthetünk szalagos fánkot, cseh fánkot, rózsafánkot és persze csörögét (azaz forgácsfánkot), hiszen e nélkül elképzelhetetlen a farsang.
Természetesen farsangra sósat és édeset egyaránt készíthetünk, ilyenkor még a leves is lehet pezsgős, ünnepi.
Ami biztos: a gyerekek favoritja az édes sütemények, azon belül a fánk lesz, amiből ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| A Fánk története |
liszt - sima -
Bő forro olajba sütöm, és érdekes, miután ilyen duci
amikor megsül laz egyik olala, magától megfordul.........
Forgácsfánk (Csöröge)
Hozzávalók (kb. 25 darabhoz) - 40 dkg finomliszt (a fele rétes- vagy graham liszt is lehet)
1 dkg vaj
1 csapott evőkanál cukor
-só,
1 dl rum
1 dl tejföl
1 tojássárgája
a nyújtáshoz: ... |
migova  |
|
|
| |
| A forgácsfánk. |
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dkg cukor, 1/2 citrom, só, 1/2 dl rum, 1 dl tejföl, 4 darab tojás, 80 dkg zsír, 40 dkg íz, 10 dkg vaníliás cukor.
Elkészítése:
40 dkg lisztet a gyúrótáblára szitálunk, ebben 2 dkg porcukrot és egy csepp sót elkeverünk, elmorzsoljuk benne a 10 dkg vajat, közepébe egy kis gödröt csinálunk, beleöntjük a 4 tojássárgáját, a rumot és annyi tejfölt, hogy középkeménységű tésztát kapjunk.
Hideg helyen legalább 20 percig pihentetjük. A ... |
bulac57  |
|
|
| |
| B receptek |
|
összetörjük. Lisztet, tojást, sót és kevés zsírt adunk hozzá, meggyúrjuk, vékony, rövid hengereket formálunk belőle, és sós vízben megfőzzük. A leszűrt "ujjacskákat" zsírban megsütjük, és pirított hagymával megszórva tálaljuk.
Burgonyás forgácsfánk
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 3 dl olaj, 8 tojássárgája, 1 kávéskanál rum, só ízlés szerint.
A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, és áttörjük. Lisztet és ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Csöröge – forgácsfánk |
Hozzávalók:
35 dkg simaliszt, 10 dkg vaj/margarin, 5 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1,5 dl tejföl, 0,5 dl rum, a sütéshez olaj, a beszóráshoz porcukor.
Az átszitált lisztet és a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, cukrot, rumot, tejfölt és sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és harminc percig pihentetjük. A tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. Ezt a műveletet háromszor megismételjük. Utoljára három milliméter vastagságúra kell nyújtani. Ebből a ... |
bulac57  |
|
|
| |
| Csöröge - vagy forgácsfánk |
Csöröge - vagy forgácsfánk
Hazai süteményeink egyik méltatlanul ritkán emlegetett farsangi fánkja a Csöröge, könnyen, gyorsan és olcsón elkészíthető ropogós finomság, porcukorral meghintve. A híres erdélyi konyhából vándorolt asztalainkra, köszönhetően a régi idők mesterszakácsnőinek.
Csörögefánk, avagy a híres pánkó
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 5 tojássárgája
- 1 kiskanál cukor,
- kevés tejföl
- csipet só
- sütéséhez ... |
majus55  |
|
|
| |
| Csöröge - vagy forgácsfánk |
ritkán emlegetett farsangi fánkja a Csöröge, könnyen, gyorsan és olcsón elkészíthető ropogós finomság, porcukorral meghintve. A híres erdélyi konyhából vándorolt asztalainkra, köszönhetően a régi idők mesterszakácsnőinek.
Csöröge - vagy forgácsfánk
Hozzávalók:
35 dkg liszt
5 tojássárgája
1 kiskanál cukor,
kevés tejföl
csipet só
sütéséhez olaj
Elkészítése:
A lisztet tojássárgájával, a cukorral, csipet sóval és ... |
veronika74  |
|
|
| |
|
|