Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Változatos fogások fejes káposztából
Változatos fogások fejes káposztából

A káposzta igen változatos módon felhasználható, hiszen nemcsak friss salátaként, hanem dinsztelve (párolva) köret, kolbásszal, apró hússal leves, rizzsel kombinálva egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság is készíthető belőle.

Táplálkozáskutatók akkor is ajánlják a káposzta étrendbe való beiktatását, amikor nem abból készül a főétel. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.

Kolozsvári gulyás

Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, 60 dkg burgonya, 40 dkg fejes káposzta, 1 dkg fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi köménymag, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (vagy lecsó), fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
A marhahúst megmossuk, kis kockákra aprítjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, majd a sertészsírban üvegesre pároljuk.

Közben a burgonyát a húshoz hasonló nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágjuk. A megpárolt vöröshagymához hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan összekeverjük, és ráöntünk 2 kanál vizet. Ezután hozzátesszük a húst, a fokhagymát, és az összezúzott köménymagot. Sóval ízesítjük, paprikát, paradicsomot (vagy lecsót) adunk hozzá. Pár percnyi pirítás után fél liter vízzel majdnem puhára pároljuk.

Ezután beletesszük a burgonyát, a káposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és készre főzzük. Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére. Aki csípősen szereti, tehet bele erős paprikát is.

Burgonyás-káposztás marhasült

Hozzávalók:
35 dkg hideg marhasült, 35 dkg fejes káposzta, 2 kanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, fél kávéskanál só, 1 kávéskanál majoránna, 70 dkg tört burgonya

Elkészítés:
A sültet durvára vagdaljuk. A fejes káposztát kissé vastagra szeleteljük, és 3 percig blansirozunk.

1 kanál felhevített olajon, mérsékelt lángon megfonnyasztjuk a durvára vágott hagymát, hozzákeverjük a káposztát, ízesítjük a sóval és a majoránnával, majd kevergetve körülbelül 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a burgonyát is, és tovább sütjük 5 percig. Ezután óvatosan megfordítjuk a keveréket, és még 5 percig sütjük, hogy az alja is ropogós barna legyen.

Vegyes salátával tálaljuk.

Kínai sült tészta csirkefalatkákkal

Hozzávalók:
a tésztához: 1 csomag spagetti, néhány fejes káposzta-levéllel, 1 nagy vagy 2 kisebb vöröshagyma, zöldborsó, szójaszósz, só, víz, a csirkefalatokhoz: 2-3 csirkemell, tej, só, ízlés szerint fokhagyma, palacsintatészta, olaj a sütéshez, a szószhoz: 1 kanál keményítő, 1 kanál pirított szezámmag, só, víz, paprika, piros arany, ketchup, esetleg bors, méz, pár csepp citromlé

Elkészítés:
Egy teflonlábast veszünk elő a tészta elkészítéséhez, olajat öntünk bele, aztán a spagettitésztát félbetörjük és beleszórjuk. Az olajon egy kicsit megpirítjuk. Ezután öntünk alá egy kis vizet, és párolni kezdjük. De mindig csak egy kevés vizet, ne legyen túl sok, mert akkor a tészta ragadóssá válik, az pedig nem tesz jót neki. Hagyjuk, hogy elforrjon alóla, ezután ismét öntünk. Időnként egy lapáttal megkevergetjük, hogy ne süljön le.

Ha a tészta már megfelelően puha, hozzáöntjük a borsót, hadd főjön össze vele egy kissé, majd hagyjuk alóla elpárologni a maradék vizet is. Locsolunk rá még egy kis olajat, és így is pirítjuk egy picit. Enyhén megsózzuk, majd szójaszósszal felöntjük és elkeverjük, hogy kellemes barna színt kapjon az egész. (Így az íze is jobb lesz.) Rátesszük a fedőt, és hozzákezdünk a második lépéshez, a tésztával ugyanis még nem végeztünk.

Veszünk pár káposzta levelet, amelyet kockákra vágunk. A hagymákat felaprítjuk, lehetőleg jó nagy csíkokra, hogy ne süljön össze apróra. Egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk előbb a káposztát, majd kis idő elteltével hozzátesszük az enyhén megsózott hagymát, és együtt sütjük a kettőt. Ehhez is adunk egy kis szójaszószt, majd belekeverjük a tésztánkba.

A csirkemelleket már előre kockákra vágtuk és sós, esetleg fokhagymás tejben áztatjuk. Sűrű palacsintatésztát készítünk, ebbe mártjuk a csirkekockákat, és bő napraforgóolajban kisütjük. A csirkefalatok bundája így még meglehetősen kemény, ezért - és az íze miatt is - készítünk édes-savanyú szószt.

Hideg vízben kikavarjuk a keményítőt, sűrűsödésig melegítjük, majd fűszerezzük a paprikával és a többivel. Egy kevés méz és pár csepp citromlé kellemes ízt ad neki. A végén belekeverjük az olaj nélkül megpirított szezámmagot.

Ebbe a sűrű szószba mártogatjuk a megsült, palacsintabundás csirkefalatokat. A zöldséges sült tésztával tálaljuk.

Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók:
2,5 kg lapocka (darálva), 1 kg rizs, 40 dkg hagyma, 7 kg fejes káposzta, 2,5 kg oldalas egészben, 4 db tojás, 1,5 fej fokhagyma, 50 dkg paradicsom, 3 nagy doboz paradicsompüré, 1 csapott kanál bors, 2 csapott kanál pirospaprika, 3 csapott kanál só

Elkészítés:
A káposztát 5 percig sós vízben főzzük, a szélső leveleket leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek. Ne törjön, hanem görbüljön, ereket ki lehet vágni!

A hagymát megpirítunk kevés olajon, fokhagymát és paprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojás, a só, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot. A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük. Ügyesen, ne akarjunk nagy gombócokat, alkalmazkodjunk a káposztalevelek méretéhez.

A kész töltött káposztákat egy 20 literes fazékba helyezzük. Alulra káposztacsíkokat teszünk, erre jönnek a töltött káposzták, egész tenyérnyi oldalasdarabokat helyezünk közé, meglocsoljuk hígított paradicsompürével, megszórjuk nyers felvágott paradicsommal. A tetejére káposztacsíkokat és paradicsomot teszünk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Lassú tűzön addig főzzük, amíg az oldalas puhára fő. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Az itt leírt recept igen nagy mennyiség. 20-25 ember biztosan degeszre tudja magát tömni vele. A hozzávalókat arányosan csökkentve kisebb mennyiség is működik. Én télen karácsony előtt szoktam főzni egy fazékkal. Hidegen tartva hetekig eláll.

Zöldséges metélt

Hozzávalók:
50 dkg széles metélt, 1 kis szelet fejes káposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 2 db piros illetve zöldpaprika, 2 nagy paradicsom, szójaszósz, olívaolaj, 10 dkg kukorica, 2 dl húsleves, 1 db sült hússzaft kocka, és nem rontja el 2-3 kanál osztrigaszósz, de ez elhagyható

Elkészítés:
Amíg a tésztát nem túl puhára főzzük, el tudjuk készíteni a ragut. Először az apróra vágott vöröshagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon, majd a laskára vágott káposzta kerül bele, rögtön utána a sárgarépa, melyet tisztítás után burgonyahámozóval széles szalagokra vágunk, ezután a kockára vágott paprika, és végül a kockára vágott paradicsom, melynek a héját természetesen lenyúzzuk.

Kell, hogy legyen egy kis szaftja, ezért öntünk bele húslevest. Összeforraljuk a zöldségeket, de ne főzzük puhára, maradjon jó roppanós. A legvégén tesszük hozzá a mélyhűtött kukoricát és az áttört fokhagymát.

Ekkor, hogy ne maradjon alatta híg lé, beletesszük a sült hús szaft kockát. A szójaszósszal ízesítjük és csak ez után sózzuk, ha kell. Fedő nélkül, magas hőfokon készítsük a ragut! A leszűrt forró tésztához keverjük és tálaljuk.

Paradicsomos káposzta húsgombóccal

Hozzávalók:
1 kg nyers fejes káposzta, 3 kis doboz paradicsompüré vagy 1 liter paradicsomlé, 30 dkg darált sertéshús, 3 kanál rizs, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál étolaj, 1,5 kanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, őrölt bors, cukor, fűszerkömény, só

Elkészítés:
A káposztát szép vékonyra szeleteljük, 2 liter vízbe tesszük, sózzuk, cukrozzuk, köményt és 2 doboz paradicsompürét adunk hozzá.

A húsgombócokhoz a darált húst, a rizst, a hagymákat, a sót, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát jól összegyúrunk, és gombócokat formálunk belőle. Ha forrni kezd a káposzta, belerakjuk a húsgombócokat. 10 percig nem szabad kevergetni! Egy órát főzzük, és végül 1 doboz
paradicsompüréből, olajból, lisztből mártást készítünk. Ráöntjük a
káposztára és összeforraljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: marhahúst megmossuk, vöröshagymát finomra, sertészsírban üvegesre, húshoz hasonló, káposztát pedig, megpárolt vöröshagymához,

A káposzta
s ráadásul hatásos a puffadás ellen is. Ugyanakkor erőteljes íze miatt óvatosan adagoljuk az ételhez! - Pároláskor, főzéskor ne fedjük be a káposztát, így a puffadást okozó illóolajok eltávoznak belőle. Finom falatok káposztából: Nyersen, főzve vagy savanyítva: mindenhogy egészséges! A káposzta sokoldalúan felhasználható, finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk belőle. Főzhetünk káposztából levest, főzeléket, húsos egytálételt, fogyaszthatjuk párolva köretként, ...
kisa622 kisa622
A köménymag
Biblia is megemlíti. Az első évszázadban élő Apiciustól fennmaradt receptben már szerepel a köménymag mint a zöldségek és halak ízesítésére használatos fűszer. Európában a XIII. század óta termesztik. A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a különböző sütemények, de főként a kenyér készítésénél kapott főszerepet. E közismert, a magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad ...
klementinagidro klementinagidro
A savanyú káposzta
és tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, ...
irmus irmus
A savanyú káposzta
* Amikor túl savanyúnak találjuk az ételt, szórjunk bele kevés sütőport, ez kicsit elveszi a savanyúságát. * Ha magunk savanyítjuk a káposztát, ne használjunk klórozott vizet és jódozott sót. Sokan úgy gondolják, a savanyú káposztából főzött ételek nem elég korszerűek. Pedig ha kevesebb zsiradékkal és pulykahússal főzzük, teljesen megfelelnek a mai modern elvárásoknak is. Álljon itt ötletadónak néhány hagyományos, savanyú káposztából készült étel, mely ugyanúgy elkészíthető reform ...
panka2006 panka2006
A savanyú káposzta - a tél olcsó C-vitamin-forrása
tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, ...
tnemarika tnemarika
A savanyú káposzta ....
tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat ...
gaby13 gaby13
Süti ajánló
Puncs szelet ninuska21
Aszalt szilvás karácsonyi süti koszegimarika
Kakaós és pudingos csiga recept jamborlulu
Túrófánk 1955viki
Alj nélküli túrós bordat
csokis muffin krémmel ! ibolya58
Őszibarackos torta bubszi
ANANÁSZtorta 5. bubszi
Mogyorós pite 1. bubszi
Lipcsei szelet süti, Nagymamáink idejéből 1971-es recept gaby73
Szárnyas receptek
Ez is jól néz ki! :) sarkadykati
Szárnyaló jókedv avagy... aprochef
Borjúvelővel töltött jércemell bubszi
medvehagymás cs.melltekercs ! ibolya58
Göngyölt káposzta klerierzsi
Bobotie (dél-afrikai) klara50
Ananászos csirke és pulyka brozsika
Baconös csirkeszárnyak suzymama
Medvehagymás pulykacomb üvegtésztával recept toth_beata
Csirkeragu paradicsomban bubszi
Marhából készült ételek
Pogácsatésztába töltött hús! mrazmagdi
tavaszi tésztasaláta grimilda
Nagyon magyaros babgulyás csül klara50
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Brassói húsleves bubszi
befsztroganov ibolya58
Gombás marhatokány recept kovacs_zsoka
sült húsgombóc csicseriborsóval ibolya58
Fácánleves bulac57
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Rakott tök bubszi
Orban Rozalia receptjei/RO/ margareta51
Receptek 3.japan margareta51
Karácsonyi diós beigli(update) bubszi
Egy kis kínai vacsora baratnu
Rakott zöldbab tundihugi
Töltött paprika janoselek
5 különleges bográcsos grimilda
Alföldi töltött káposzta 3. bubszi
Tepsis rakott hús zöldségekkel recept gonda_katalin
Halból készült ételek
Halas tippek kloppenburg
Sonkába tekert saláta bulac57
Receptek horvathnemagdi
Párolt pisztráng recept boszorlany
Harcsapaprikás körösi módra bubszi
Pisztráng nyárson sütve jozsef_olah_9843
A medvehagyma kiváló fűszer. bodaaniko
Öreghalász-lé bubszi
Paksi halászlé II. bubszi
Cukkínis süllő bubszi
Vad ételek
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Fácánleves reifregina
Nyúlpörkölt veronika74
Itt van az ideje sarkadykati
Lazacborda artois módon bubszi
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
Lapcsánka erdész módra bubszi
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Fácánpaprikás bubszi
Spagetti ajánló
Spagetti holland módra rochlitzne
Nápolyi húsgombóc bubszi
Téli minestrone bulac57
Csirkehúsos spagetti zöld márt kincsesszigeten
Főzzünk ma gyorsat!!! 1vargaildyko
5 hipergyors tészta grimilda
Ma a klasszikus spagetti horvathnemagdi
Rakott padlizsánok macoka65
Pörkölt Budapest módra horvathnemagdi
Rakott Bolognai klerierzsi
Pizza receptek
Bence Pizzája recept gonda_katalin
Baconos pizzaszeletek jupiter21
Bolognai mártás házi pizzatésztával recept baggesz20
Sonkás tekercs tereza54
Pizza recept flammerne
Szalámis-kukoricás pizza recept baggesz20
pizza készítés otthon hazipatika.com drciccancs
Gombás-sonkás pizza horvathnemagdi
Pizza-tészta, II. bubszi
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
Hamburger receptek
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Csirkeburger recept jamborlulu
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU