Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Változatos fogások fejes káposztából
Változatos fogások fejes káposztából

A káposzta igen változatos módon felhasználható, hiszen nemcsak friss salátaként, hanem dinsztelve (párolva) köret, kolbásszal, apró hússal leves, rizzsel kombinálva egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság is készíthető belőle.

Táplálkozáskutatók akkor is ajánlják a káposzta étrendbe való beiktatását, amikor nem abból készül a főétel. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.

Kolozsvári gulyás

Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, 60 dkg burgonya, 40 dkg fejes káposzta, 1 dkg fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi köménymag, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (vagy lecsó), fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
A marhahúst megmossuk, kis kockákra aprítjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, majd a sertészsírban üvegesre pároljuk.

Közben a burgonyát a húshoz hasonló nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágjuk. A megpárolt vöröshagymához hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan összekeverjük, és ráöntünk 2 kanál vizet. Ezután hozzátesszük a húst, a fokhagymát, és az összezúzott köménymagot. Sóval ízesítjük, paprikát, paradicsomot (vagy lecsót) adunk hozzá. Pár percnyi pirítás után fél liter vízzel majdnem puhára pároljuk.

Ezután beletesszük a burgonyát, a káposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és készre főzzük. Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére. Aki csípősen szereti, tehet bele erős paprikát is.

Burgonyás-káposztás marhasült

Hozzávalók:
35 dkg hideg marhasült, 35 dkg fejes káposzta, 2 kanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, fél kávéskanál só, 1 kávéskanál majoránna, 70 dkg tört burgonya

Elkészítés:
A sültet durvára vagdaljuk. A fejes káposztát kissé vastagra szeleteljük, és 3 percig blansirozunk.

1 kanál felhevített olajon, mérsékelt lángon megfonnyasztjuk a durvára vágott hagymát, hozzákeverjük a káposztát, ízesítjük a sóval és a majoránnával, majd kevergetve körülbelül 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a burgonyát is, és tovább sütjük 5 percig. Ezután óvatosan megfordítjuk a keveréket, és még 5 percig sütjük, hogy az alja is ropogós barna legyen.

Vegyes salátával tálaljuk.

Kínai sült tészta csirkefalatkákkal

Hozzávalók:
a tésztához: 1 csomag spagetti, néhány fejes káposzta-levéllel, 1 nagy vagy 2 kisebb vöröshagyma, zöldborsó, szójaszósz, só, víz, a csirkefalatokhoz: 2-3 csirkemell, tej, só, ízlés szerint fokhagyma, palacsintatészta, olaj a sütéshez, a szószhoz: 1 kanál keményítő, 1 kanál pirított szezámmag, só, víz, paprika, piros arany, ketchup, esetleg bors, méz, pár csepp citromlé

Elkészítés:
Egy teflonlábast veszünk elő a tészta elkészítéséhez, olajat öntünk bele, aztán a spagettitésztát félbetörjük és beleszórjuk. Az olajon egy kicsit megpirítjuk. Ezután öntünk alá egy kis vizet, és párolni kezdjük. De mindig csak egy kevés vizet, ne legyen túl sok, mert akkor a tészta ragadóssá válik, az pedig nem tesz jót neki. Hagyjuk, hogy elforrjon alóla, ezután ismét öntünk. Időnként egy lapáttal megkevergetjük, hogy ne süljön le.

Ha a tészta már megfelelően puha, hozzáöntjük a borsót, hadd főjön össze vele egy kissé, majd hagyjuk alóla elpárologni a maradék vizet is. Locsolunk rá még egy kis olajat, és így is pirítjuk egy picit. Enyhén megsózzuk, majd szójaszósszal felöntjük és elkeverjük, hogy kellemes barna színt kapjon az egész. (Így az íze is jobb lesz.) Rátesszük a fedőt, és hozzákezdünk a második lépéshez, a tésztával ugyanis még nem végeztünk.

Veszünk pár káposzta levelet, amelyet kockákra vágunk. A hagymákat felaprítjuk, lehetőleg jó nagy csíkokra, hogy ne süljön össze apróra. Egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk előbb a káposztát, majd kis idő elteltével hozzátesszük az enyhén megsózott hagymát, és együtt sütjük a kettőt. Ehhez is adunk egy kis szójaszószt, majd belekeverjük a tésztánkba.

A csirkemelleket már előre kockákra vágtuk és sós, esetleg fokhagymás tejben áztatjuk. Sűrű palacsintatésztát készítünk, ebbe mártjuk a csirkekockákat, és bő napraforgóolajban kisütjük. A csirkefalatok bundája így még meglehetősen kemény, ezért - és az íze miatt is - készítünk édes-savanyú szószt.

Hideg vízben kikavarjuk a keményítőt, sűrűsödésig melegítjük, majd fűszerezzük a paprikával és a többivel. Egy kevés méz és pár csepp citromlé kellemes ízt ad neki. A végén belekeverjük az olaj nélkül megpirított szezámmagot.

Ebbe a sűrű szószba mártogatjuk a megsült, palacsintabundás csirkefalatokat. A zöldséges sült tésztával tálaljuk.

Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók:
2,5 kg lapocka (darálva), 1 kg rizs, 40 dkg hagyma, 7 kg fejes káposzta, 2,5 kg oldalas egészben, 4 db tojás, 1,5 fej fokhagyma, 50 dkg paradicsom, 3 nagy doboz paradicsompüré, 1 csapott kanál bors, 2 csapott kanál pirospaprika, 3 csapott kanál só

Elkészítés:
A káposztát 5 percig sós vízben főzzük, a szélső leveleket leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek. Ne törjön, hanem görbüljön, ereket ki lehet vágni!

A hagymát megpirítunk kevés olajon, fokhagymát és paprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojás, a só, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot. A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük. Ügyesen, ne akarjunk nagy gombócokat, alkalmazkodjunk a káposztalevelek méretéhez.

A kész töltött káposztákat egy 20 literes fazékba helyezzük. Alulra káposztacsíkokat teszünk, erre jönnek a töltött káposzták, egész tenyérnyi oldalasdarabokat helyezünk közé, meglocsoljuk hígított paradicsompürével, megszórjuk nyers felvágott paradicsommal. A tetejére káposztacsíkokat és paradicsomot teszünk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Lassú tűzön addig főzzük, amíg az oldalas puhára fő. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Az itt leírt recept igen nagy mennyiség. 20-25 ember biztosan degeszre tudja magát tömni vele. A hozzávalókat arányosan csökkentve kisebb mennyiség is működik. Én télen karácsony előtt szoktam főzni egy fazékkal. Hidegen tartva hetekig eláll.

Zöldséges metélt

Hozzávalók:
50 dkg széles metélt, 1 kis szelet fejes káposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 2 db piros illetve zöldpaprika, 2 nagy paradicsom, szójaszósz, olívaolaj, 10 dkg kukorica, 2 dl húsleves, 1 db sült hússzaft kocka, és nem rontja el 2-3 kanál osztrigaszósz, de ez elhagyható

Elkészítés:
Amíg a tésztát nem túl puhára főzzük, el tudjuk készíteni a ragut. Először az apróra vágott vöröshagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon, majd a laskára vágott káposzta kerül bele, rögtön utána a sárgarépa, melyet tisztítás után burgonyahámozóval széles szalagokra vágunk, ezután a kockára vágott paprika, és végül a kockára vágott paradicsom, melynek a héját természetesen lenyúzzuk.

Kell, hogy legyen egy kis szaftja, ezért öntünk bele húslevest. Összeforraljuk a zöldségeket, de ne főzzük puhára, maradjon jó roppanós. A legvégén tesszük hozzá a mélyhűtött kukoricát és az áttört fokhagymát.

Ekkor, hogy ne maradjon alatta híg lé, beletesszük a sült hús szaft kockát. A szójaszósszal ízesítjük és csak ez után sózzuk, ha kell. Fedő nélkül, magas hőfokon készítsük a ragut! A leszűrt forró tésztához keverjük és tálaljuk.

Paradicsomos káposzta húsgombóccal

Hozzávalók:
1 kg nyers fejes káposzta, 3 kis doboz paradicsompüré vagy 1 liter paradicsomlé, 30 dkg darált sertéshús, 3 kanál rizs, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál étolaj, 1,5 kanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, őrölt bors, cukor, fűszerkömény, só

Elkészítés:
A káposztát szép vékonyra szeleteljük, 2 liter vízbe tesszük, sózzuk, cukrozzuk, köményt és 2 doboz paradicsompürét adunk hozzá.

A húsgombócokhoz a darált húst, a rizst, a hagymákat, a sót, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát jól összegyúrunk, és gombócokat formálunk belőle. Ha forrni kezd a káposzta, belerakjuk a húsgombócokat. 10 percig nem szabad kevergetni! Egy órát főzzük, és végül 1 doboz
paradicsompüréből, olajból, lisztből mártást készítünk. Ráöntjük a
káposztára és összeforraljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: marhahúst megmossuk, vöröshagymát finomra, sertészsírban üvegesre, húshoz hasonló, káposztát pedig, megpárolt vöröshagymához,

A káposzta
s ráadásul hatásos a puffadás ellen is. Ugyanakkor erőteljes íze miatt óvatosan adagoljuk az ételhez! - Pároláskor, főzéskor ne fedjük be a káposztát, így a puffadást okozó illóolajok eltávoznak belőle. Finom falatok káposztából: Nyersen, főzve vagy savanyítva: mindenhogy egészséges! A káposzta sokoldalúan felhasználható, finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk belőle. Főzhetünk káposztából levest, főzeléket, húsos egytálételt, fogyaszthatjuk párolva köretként, ...
kisa622 kisa622
A köménymag
Biblia is megemlíti. Az első évszázadban élő Apiciustól fennmaradt receptben már szerepel a köménymag mint a zöldségek és halak ízesítésére használatos fűszer. Európában a XIII. század óta termesztik. A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a különböző sütemények, de főként a kenyér készítésénél kapott főszerepet. E közismert, a magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad ...
klementinagidro klementinagidro
A savanyú káposzta
és tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, ...
irmus irmus
A savanyú káposzta
* Amikor túl savanyúnak találjuk az ételt, szórjunk bele kevés sütőport, ez kicsit elveszi a savanyúságát. * Ha magunk savanyítjuk a káposztát, ne használjunk klórozott vizet és jódozott sót. Sokan úgy gondolják, a savanyú káposztából főzött ételek nem elég korszerűek. Pedig ha kevesebb zsiradékkal és pulykahússal főzzük, teljesen megfelelnek a mai modern elvárásoknak is. Álljon itt ötletadónak néhány hagyományos, savanyú káposztából készült étel, mely ugyanúgy elkészíthető reform ...
panka2006 panka2006
A savanyú káposzta - a tél olcsó C-vitamin-forrása
tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, ...
tnemarika tnemarika
A savanyú káposzta ....
tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat ...
gaby13 gaby13
Süti ajánló
mandula anna5971
Szendvicstorta bubszi
Trópusi gyümölcsleves hidegen recept jamborlulu
SÜTEMÉNY AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Krémfánk bubszi
Gyömbéres túrómuffinok recept kovacs_zsoka
Vargabéles 1955viki
eper tiramisu biharijudit
Narancsos-fahéjas koszorú cilamami
Láva brownie rochlitzne
Szárnyas receptek
Zelleres-kávés csirkesaláta bubszi
csirke földimogyoró-paradicsom bubszi
ZÖLDSÉGES-PULYKATEKERCS karács bartakitty
Szárnyas gulyásleves recept jamborlulu
Tárkonyos ragu bubszi
Gyermekkorom ízei - 4. rész korall44
Tejfölös csirke karfiollal veronika74
Csirke mandulával bubszi
Baconos-sajtos csirkemell suzymama43
Tengeri hal ropogós bundában, édes-savanyú, narancsos mártog zsokanita
Marhából készült ételek
Olaszos töltött hagyma recept kovacs_zsoka
Orjaleves bubszi
Alufóliás flekken kkm
Ami eddig elképzelhetetlen volt: egészséges melegszendvics tinka1951
B betűs receptek horvathnemagdi
Főtt húsos krumpli-saláta bubszi
Ízőrzők – Szigliget horvathnemagdi
Fűszeres marhasült recept boszorlany
Zabpelyhes rakott kel bkisseva
SZABOLCSI RAKOTT felsál bubszi
Sertésből készült ételek
A töpörtyűkészítés titkai migova
Hentes tokány suzymama
Terijaki sertés horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
palotai aprópecsenye .. ibolya58
Kínai húsleves töltött tésztab bubszi
milánói polpetti ! ibolya58
Kapros káposzta húsgombóccal mailona
Cassoulet (francia étel) klara50
Tejfölös-borsós tokány recept jamborlulu
Halból készült ételek
Füstölt sajttal töltött pisztráng jozsef_olah_9843
Pisztráng rántva bubszi
Ponty lengyel mártással bubszi
Rácponty II. rochlitzne
Sült lazac pirított gombás.... ujjozsef
. Nagybaracskai halászlé. csibi52
Töltött ponty tésztában bubszi
Lazacos burgonyasaláta bubszi
Bretagne-i pisztráng (francia) bubszi
Dorozsmai molnárponty bubszi
Vad ételek
Fácánleves berántva II. bubszi
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Csallóközi vadas klerierzsi
Vacsora csata recept! jjanosne
Vadhús horvathnemagdi
Fácánmell töltött körtével bubszi
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Spagetti ajánló
Pizza vegetali recept toth_beata
Parajos-parmezános spagetti recept boszorlany
Kínai zöldséges tészta 1vargaildyko
Sertéshúsos-gombás spagetti suzymama
Virslis carbonara recept kovacs_zsoka
Thai spagetti recept gonda_katalin
Olasz spagettisaláta tnemarika
Tepsis spagetti zsuzsipolgar
Mézes-mustáros csirke recept kovacs_zsoka
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pizza receptek
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Palacsintasütőbe sült pizza jupiter21
Mini-pizza jupiter21
3 villámgyors pizzarecept grimilda
Pizza tészta alaprecept 3. bubszi
Mindentudó kalácstészta gereica
Csípős kolbászos pizza bulac57
Kombe horvathnemagdi
Fehér-pizza horvathnemagdi
Egyszerű pizza házilag margoka59
Hamburger receptek
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Házi hamburger veronika74
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
A szója kloppenburg
Szalámis hamburger horvathnemagdi
x nagyuska
Óriás hamburger angyalka___
Sajtburger veronika74
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU