Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Változatos fogások fejes káposztából
Változatos fogások fejes káposztából

A káposzta igen változatos módon felhasználható, hiszen nemcsak friss salátaként, hanem dinsztelve (párolva) köret, kolbásszal, apró hússal leves, rizzsel kombinálva egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság is készíthető belőle.

Táplálkozáskutatók akkor is ajánlják a káposzta étrendbe való beiktatását, amikor nem abból készül a főétel. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.

Kolozsvári gulyás

Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, 60 dkg burgonya, 40 dkg fejes káposzta, 1 dkg fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi köménymag, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (vagy lecsó), fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
A marhahúst megmossuk, kis kockákra aprítjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, majd a sertészsírban üvegesre pároljuk.

Közben a burgonyát a húshoz hasonló nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágjuk. A megpárolt vöröshagymához hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan összekeverjük, és ráöntünk 2 kanál vizet. Ezután hozzátesszük a húst, a fokhagymát, és az összezúzott köménymagot. Sóval ízesítjük, paprikát, paradicsomot (vagy lecsót) adunk hozzá. Pár percnyi pirítás után fél liter vízzel majdnem puhára pároljuk.

Ezután beletesszük a burgonyát, a káposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és készre főzzük. Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére. Aki csípősen szereti, tehet bele erős paprikát is.

Burgonyás-káposztás marhasült

Hozzávalók:
35 dkg hideg marhasült, 35 dkg fejes káposzta, 2 kanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, fél kávéskanál só, 1 kávéskanál majoránna, 70 dkg tört burgonya

Elkészítés:
A sültet durvára vagdaljuk. A fejes káposztát kissé vastagra szeleteljük, és 3 percig blansirozunk.

1 kanál felhevített olajon, mérsékelt lángon megfonnyasztjuk a durvára vágott hagymát, hozzákeverjük a káposztát, ízesítjük a sóval és a majoránnával, majd kevergetve körülbelül 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a burgonyát is, és tovább sütjük 5 percig. Ezután óvatosan megfordítjuk a keveréket, és még 5 percig sütjük, hogy az alja is ropogós barna legyen.

Vegyes salátával tálaljuk.

Kínai sült tészta csirkefalatkákkal

Hozzávalók:
a tésztához: 1 csomag spagetti, néhány fejes káposzta-levéllel, 1 nagy vagy 2 kisebb vöröshagyma, zöldborsó, szójaszósz, só, víz, a csirkefalatokhoz: 2-3 csirkemell, tej, só, ízlés szerint fokhagyma, palacsintatészta, olaj a sütéshez, a szószhoz: 1 kanál keményítő, 1 kanál pirított szezámmag, só, víz, paprika, piros arany, ketchup, esetleg bors, méz, pár csepp citromlé

Elkészítés:
Egy teflonlábast veszünk elő a tészta elkészítéséhez, olajat öntünk bele, aztán a spagettitésztát félbetörjük és beleszórjuk. Az olajon egy kicsit megpirítjuk. Ezután öntünk alá egy kis vizet, és párolni kezdjük. De mindig csak egy kevés vizet, ne legyen túl sok, mert akkor a tészta ragadóssá válik, az pedig nem tesz jót neki. Hagyjuk, hogy elforrjon alóla, ezután ismét öntünk. Időnként egy lapáttal megkevergetjük, hogy ne süljön le.

Ha a tészta már megfelelően puha, hozzáöntjük a borsót, hadd főjön össze vele egy kissé, majd hagyjuk alóla elpárologni a maradék vizet is. Locsolunk rá még egy kis olajat, és így is pirítjuk egy picit. Enyhén megsózzuk, majd szójaszósszal felöntjük és elkeverjük, hogy kellemes barna színt kapjon az egész. (Így az íze is jobb lesz.) Rátesszük a fedőt, és hozzákezdünk a második lépéshez, a tésztával ugyanis még nem végeztünk.

Veszünk pár káposzta levelet, amelyet kockákra vágunk. A hagymákat felaprítjuk, lehetőleg jó nagy csíkokra, hogy ne süljön össze apróra. Egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk előbb a káposztát, majd kis idő elteltével hozzátesszük az enyhén megsózott hagymát, és együtt sütjük a kettőt. Ehhez is adunk egy kis szójaszószt, majd belekeverjük a tésztánkba.

A csirkemelleket már előre kockákra vágtuk és sós, esetleg fokhagymás tejben áztatjuk. Sűrű palacsintatésztát készítünk, ebbe mártjuk a csirkekockákat, és bő napraforgóolajban kisütjük. A csirkefalatok bundája így még meglehetősen kemény, ezért - és az íze miatt is - készítünk édes-savanyú szószt.

Hideg vízben kikavarjuk a keményítőt, sűrűsödésig melegítjük, majd fűszerezzük a paprikával és a többivel. Egy kevés méz és pár csepp citromlé kellemes ízt ad neki. A végén belekeverjük az olaj nélkül megpirított szezámmagot.

Ebbe a sűrű szószba mártogatjuk a megsült, palacsintabundás csirkefalatokat. A zöldséges sült tésztával tálaljuk.

Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók:
2,5 kg lapocka (darálva), 1 kg rizs, 40 dkg hagyma, 7 kg fejes káposzta, 2,5 kg oldalas egészben, 4 db tojás, 1,5 fej fokhagyma, 50 dkg paradicsom, 3 nagy doboz paradicsompüré, 1 csapott kanál bors, 2 csapott kanál pirospaprika, 3 csapott kanál só

Elkészítés:
A káposztát 5 percig sós vízben főzzük, a szélső leveleket leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek. Ne törjön, hanem görbüljön, ereket ki lehet vágni!

A hagymát megpirítunk kevés olajon, fokhagymát és paprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojás, a só, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot. A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük. Ügyesen, ne akarjunk nagy gombócokat, alkalmazkodjunk a káposztalevelek méretéhez.

A kész töltött káposztákat egy 20 literes fazékba helyezzük. Alulra káposztacsíkokat teszünk, erre jönnek a töltött káposzták, egész tenyérnyi oldalasdarabokat helyezünk közé, meglocsoljuk hígított paradicsompürével, megszórjuk nyers felvágott paradicsommal. A tetejére káposztacsíkokat és paradicsomot teszünk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Lassú tűzön addig főzzük, amíg az oldalas puhára fő. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Az itt leírt recept igen nagy mennyiség. 20-25 ember biztosan degeszre tudja magát tömni vele. A hozzávalókat arányosan csökkentve kisebb mennyiség is működik. Én télen karácsony előtt szoktam főzni egy fazékkal. Hidegen tartva hetekig eláll.

Zöldséges metélt

Hozzávalók:
50 dkg széles metélt, 1 kis szelet fejes káposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 2 db piros illetve zöldpaprika, 2 nagy paradicsom, szójaszósz, olívaolaj, 10 dkg kukorica, 2 dl húsleves, 1 db sült hússzaft kocka, és nem rontja el 2-3 kanál osztrigaszósz, de ez elhagyható

Elkészítés:
Amíg a tésztát nem túl puhára főzzük, el tudjuk készíteni a ragut. Először az apróra vágott vöröshagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon, majd a laskára vágott káposzta kerül bele, rögtön utána a sárgarépa, melyet tisztítás után burgonyahámozóval széles szalagokra vágunk, ezután a kockára vágott paprika, és végül a kockára vágott paradicsom, melynek a héját természetesen lenyúzzuk.

Kell, hogy legyen egy kis szaftja, ezért öntünk bele húslevest. Összeforraljuk a zöldségeket, de ne főzzük puhára, maradjon jó roppanós. A legvégén tesszük hozzá a mélyhűtött kukoricát és az áttört fokhagymát.

Ekkor, hogy ne maradjon alatta híg lé, beletesszük a sült hús szaft kockát. A szójaszósszal ízesítjük és csak ez után sózzuk, ha kell. Fedő nélkül, magas hőfokon készítsük a ragut! A leszűrt forró tésztához keverjük és tálaljuk.

Paradicsomos káposzta húsgombóccal

Hozzávalók:
1 kg nyers fejes káposzta, 3 kis doboz paradicsompüré vagy 1 liter paradicsomlé, 30 dkg darált sertéshús, 3 kanál rizs, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál étolaj, 1,5 kanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, őrölt bors, cukor, fűszerkömény, só

Elkészítés:
A káposztát szép vékonyra szeleteljük, 2 liter vízbe tesszük, sózzuk, cukrozzuk, köményt és 2 doboz paradicsompürét adunk hozzá.

A húsgombócokhoz a darált húst, a rizst, a hagymákat, a sót, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát jól összegyúrunk, és gombócokat formálunk belőle. Ha forrni kezd a káposzta, belerakjuk a húsgombócokat. 10 percig nem szabad kevergetni! Egy órát főzzük, és végül 1 doboz
paradicsompüréből, olajból, lisztből mártást készítünk. Ráöntjük a
káposztára és összeforraljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: marhahúst megmossuk, vöröshagymát finomra, sertészsírban üvegesre, húshoz hasonló, káposztát pedig, megpárolt vöröshagymához,

A káposzta
s ráadásul hatásos a puffadás ellen is. Ugyanakkor erőteljes íze miatt óvatosan adagoljuk az ételhez! - Pároláskor, főzéskor ne fedjük be a káposztát, így a puffadást okozó illóolajok eltávoznak belőle. Finom falatok káposztából: Nyersen, főzve vagy savanyítva: mindenhogy egészséges! A káposzta sokoldalúan felhasználható, finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk belőle. Főzhetünk káposztából levest, főzeléket, húsos egytálételt, fogyaszthatjuk párolva köretként, ...
kisa622 kisa622
A köménymag
Biblia is megemlíti. Az első évszázadban élő Apiciustól fennmaradt receptben már szerepel a köménymag mint a zöldségek és halak ízesítésére használatos fűszer. Európában a XIII. század óta termesztik. A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a különböző sütemények, de főként a kenyér készítésénél kapott főszerepet. E közismert, a magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad ...
klementinagidro klementinagidro
A savanyú káposzta
* Amikor túl savanyúnak találjuk az ételt, szórjunk bele kevés sütőport, ez kicsit elveszi a savanyúságát. * Ha magunk savanyítjuk a káposztát, ne használjunk klórozott vizet és jódozott sót. Sokan úgy gondolják, a savanyú káposztából főzött ételek nem elég korszerűek. Pedig ha kevesebb zsiradékkal és pulykahússal főzzük, teljesen megfelelnek a mai modern elvárásoknak is. Álljon itt ötletadónak néhány hagyományos, savanyú káposztából készült étel, mely ugyanúgy elkészíthető reform ...
panka2006 panka2006
A savanyú káposzta
és tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, ...
irmus irmus
A savanyú káposzta - a tél olcsó C-vitamin-forrása
tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, ...
tnemarika tnemarika
A savanyú káposzta ....
tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat ...
gaby13 gaby13
Süti ajánló
Kekszes finomság recept baggesz20
Túrótorta gyümölccsel zsuzsa0520
Darunyak ! ibolya58
Sütőtökkrémes cilamami
Almás rétes 1. bubszi
Pudingos tészta ancus56
Tanyasi foszlós kalács veronika74
Gesztenyegolyók bulac57
Háromlapos mézes Éva módra bubszi
Gyümölcslepény recept eva0817
Szárnyas receptek
Finom falatok piroska0101
tyúkHÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA bubszi
Ez is Ádika ajándéka zsokanita
Krémes pulykafalatkák veronika74
HÚSVÉTI ÉTEL Ajánlat: 1vargaildyko
Majonézes hússaláta horvathnemagdi
Hollandi csirkemell bubszi
olajon sült csirke galangal mó bubszi
Enchiladas (mexikói) klara50
Gesztenyekrém-leves veronika74
Marhából készült ételek
ír receptek ! ibolya58
Mézes részeges körtével bubszi
Recept jjanosne
Taco leves recept toth_beata
Empanadas bubszi
sziléziai göngyölthús! ibolya58
Különleges húsostál bubszi
Barnasörös marharagu kuszkussz margoka59
Bográcsgulyás I. bubszi
marhalábszár sörben ibolya58
Sertésből készült ételek
Brokkolis szűzcsíkok szezámmag veronika74
Töltött káposzta aszalt szilvá horvathnemagdi
B receptek horvathnemagdi
Sajttal töltött karajszelet kukoricás bundában recept tinka1951
Szilveszteri malackák, túrós-krumplis pogácsa tésztából. suzymama
Sertésragu tejszínes gombamártással recept gonda_katalin
Görög rakott krumpli reifregina
Töltött pulykanyak almaszósszal, suzymama
Szalonnás fasírt recept jamborlulu
Húspogácsa boros lében: ujjozsef
Halból készült ételek
Sushi ízletesen recept boszorlany
Bácskai halászlé bubszi
Indiai lencsepüré bulac57
Rostonsült ponty fűszeres vajj bubszi
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Ízőrzők – Tiszakécske horvathnemagdi
Lazac-steak salátával migova
dorozsmai molnárponty ibolya58
Lazacos sugo veronika74
Hidegben is kiegyensúlyozottan... haaapci
Vad ételek
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Fácán tejszínnel klerierzsi
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Fácánleves rochlitzne
Fácánpaprikás bubszi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Fácánmell töltött körtével bubszi
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Hal a tortán jjanosne
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Kínai piritott tészta rochlitzne
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Olasz spagetti-leves bubszi
Spagetti alla Bolognese bubszi
Spagetti+zöldborsós csirkemáj veronika74
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Spagetti nyúlraguval margoka59
Szalonnás pulykaragu zsokanita
Sprotnis spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizzalepény mascarponés gombakrémmel horvathnemagdi
Paleo pizza (liszt mentes) bkisseva
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Tuti sikeres pizza margareta51
Pizza hólyagos recept boszorlany
Csirkés pizza suzymama
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Serpenyőben sült pizza 15 perc alatt ametiszt54
Pizzás táska 1vargaildyko
mini pizzás csiga gombosinci
Hamburger receptek
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger zsemle recept toth_beata
A szója kloppenburg
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger baratnu
Házi hamburger recept jamborlulu
mustár készítése házilag irmus
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU