Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A kenyértészta átváltozásai
A kenyértészta átváltozásai

Kenyértésztával jó dolgozni. A maga egyszerűségében hihetetlenül gazdag matéria, nagyon variábilis, és ha ügyesek vagyunk, akkor igen sokféle étel készíthető belőle.

A kenyértészta alapesetben nem tartalmaz mást, mint élesztőt, lisztet, vizet és picinyke sót. Az alapösszetételt azonban igen sokféleképp variálhatjuk. Élesztőből dolgozhatunk szárított vagy friss élesztővel, de a gyakorlottabbak készíthetik öreg tésztával vagy kovásszal is a kenyeret. Az összeállított tésztát gazdagíthatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá bármilyen zsiradékot - kezdve a libazsírtól, át a vajon, egészen az olívaolajig.

A tésztába tehetünk pirított olajos magvakat, dinsztelt hagymát, szalonnapörcöt, túrót, sajtot, apróra vágott olajbogyót, a listának csak a képzelet és a józan ész szab határokat.

Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak

A tésztából formázhatunk kenyeret, készíthetünk hosszabb, baguette-et idéző rudakat, sodorhatjuk zsemlének, vagy egy tepsi aljára is fektethetjük.

Ha csak fűszerek kerülnek rá, kenyérként fogyaszthatjuk, ha megpakoljuk, akkor önálló étel is lehet

Az így kapott felületet megpakolhatjuk bármivel. Az utóbbi években nálunk is reneszánszát éli a kenyértészta alapokon nyugvó töki pompos, alias langalló - vagy lánykori nevén kenyérlángos. Hirtelen jött karrierje nem is csoda, hiszen a magyaros, gazdag feltétje miatt hamar megkedvelték a fesztiválok vendégei, és különféle variációi az internetet is elárasztották.

A langalló kicsit olyan, mint a szicíliai pizza, a sfincione. A dél-olaszoknál ez az étel egyfajta szendvicsként funkcionál. A szegénység adta kreativitásnak köszönhetően a kenyértésztát megpakolják mindazzal, ami van, majd összesütik. A sfincionéra gyakorta kerül pecorino sajt és szardella. Ugyanez a képlet igaz a mi lángosunkra is, bármivel pakoljuk meg, a lényege, hogy laktató legyen. Épp ezért a legtöbb esetben a tejfölös alapon jó sok húsos szalonna található, amit egy kis hagymával megbolondítanak, és nem kevés sajttal gratiníroznak.

Ehhez hasonlatos az elzásziak kenyérlángosa, ahol a vékonyra nyújtott kenyértésztára túró és szalonna kerül, de gyakorta készítik édes változatban is, amikor a tésztát tejszínnel megkenik, fahéjjal és almaszeletekkel megszórják, majd az egészet meghintik cukorral.

Tarte flambée vagy Flammeküeche, az elzásziak kenyérlángosa Tarte flambée vagy Flammeküeche, az elzásziak kenyérlángosa

Az olívaolajjal gazdagított kenyértésztából a pizzán kívül kerekedhet focaccia (ejtsd: fokáccsá), vagy francia megfelelőjeként fougasse (ejtsd: fugássz) is, vagy egyszerűen kisodorhatjuk grissininek. A focacciát a legtöbb esetben rozmaringgal vagy más zöld fűszerrel ízesítik, sóval hintik, esetleg egy kevés olívabogyóval dekorálják. Ezen felül gyúrható a tésztába aszalt paradicsom, fokhagyma, dinsztelt lila hagyma, sőt a tetejére akár néhány szeletnyi sajt is kerülhet. A focaccia toszkán megfelelője a schiacciata, amit gyakorta gazdagítanak szőlővel és hintenek meg cukorral.

Paradicsomos focaccia

Az Európát uraló kelt tésztás lapos kenyereink őse feltételezhetően az ókori rómaiak által készített panis focacius. Ez a lepény nem csak Itáliában vált elterjedtté, hanem a Birodalom határain belül található vidékeken is megvetette a lábát. Így lehet, hogy Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban is mind-mind megtalálhatóak az utódai.

A szintén kenyértésztából készített grissini kedvelt rágcsálnivaló az olaszoknál. A vékonyra sodort, ropogósra sütött rudakat borozáshoz kínálhatjuk, de akár szendvicset is csinálhatunk belőle, ha néhány vékonyra szelt sonkába vagy mortadellába öltöztetjük.

Sonkába bújt grissinik várják a vendégeket

Tulajdonképp a fentiekkel egy kategóriába sorolható a calzone és a stromboli is. A calzone esetében a pizzaformára húzott kenyértésztát félig megtöltjük, majd ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét, ezután alaposan összeillesztjük a széleket, és így sütjük ki. A strombolinál a tészta teljes felületére kerül feltét, majd - mint egy palacsintát - feltekerjük, és így kerül kisütésre.

Calzone, a töltött pizza

Ezeknél a kenyértésztáknál érdemes jó előre bemelegített, legalább 230-250 fokos sütőbe tenni a kész műveinket, így lesz igazán ropogós, de belül mégis puha a tészta. A sütési idő a magas hőfoknak köszönhetően nem túl hosszú, ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy jól átsült-e már a tésztánk, akkor érdemes óvatosan megemelni a kenyérlángosainkat, és megnézni, hogy a tészta alja megszínesedett-e már. Ha nem csak a feltétek kezdtek el szép színt ölteni, hanem a tészta egésze (az alját is beleértve) megszínesedett, akkor késznek nyilváníthatjuk, és kivehetjük a sütőből.
Pizzatészta, avagy alaptészta

Hozzávalók:
37,5 dkg finomliszt
7 g szárított élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor
2 csipet só
2,5 dl meleg víz

Elkészítés: A tésztát alaposan átgyúrom, majd egy kelesztőtálba vagy bármilyen nagyobb edénybe teszem, konyharuhával lazán letakarom, és legalább 1 órára félreteszem.

A kész tésztából aztán készülhetnek vékonyra nyújtott pizzakorongok, kerekedhetnek vastagabb, kenyérnek való focacciák, vagy sodorhatunk belőle egy nagyobb kazalnyi grissinit.

Pizza vagy pompos? Nagy a rokonság: csak a feltét különbözik
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: összeállított tésztát, tésztába tehetünk, listának csak, tésztából formázhatunk, tepsi aljára, utóbbi években,

A gyros házilag készítve.
2,5 dkg élesztő - 1/2 teáskanál cukor - 1/2 evőkanál só - min. 0,5 l langyos víz Elkészítés: Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól ...
zsokanita zsokanita
A kenyértészta átváltozásai
A kenyértészta átváltozásai Kenyértésztával jó dolgozni. A maga egyszerűségében hihetetlenül gazdag matéria, nagyon variábilis, és ha ügyesek vagyunk, akkor igen sokféle étel készíthető belőle. A kenyértészta alapesetben nem tartalmaz mást, mint élesztőt, lisztet, vizet és picinyke sót. Az alapösszetételt azonban igen sokféleképp variálhatjuk. Élesztőből dolgozhatunk szárított vagy friss élesztővel, de a gyakorlottabbak készíthetik öreg tésztával vagy kovásszal is a kenyeret. Az ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A pompos
otthon sütötték a kenyeret, a maradék tésztából igazi csemege készült a kemence előterében. Ez volt a pompos (langalló, langali, bodag, bukti, vakarék), amit akár magyar pizzaként is emlegethetnénk. A vékonyra nyújtott, ropogósra sült kenyértészta tetejét általában megkenték tejföllel, de enélkül is a gyerekek kedvence volt. Jobb napokon tovább ízesítették ezzel-azzal, ami éppen adódott: lehetett ez lilahagyma, fokhagyma, felkockázott szalonna, pecsenye- vagy libazsír. A pompos újkori karrierje ...
panka2006 panka2006
Adventi, karácsonyi receptek
darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz. A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. ...
yaskane yaskane
Almakenyér
Hozzávalók: 50 dkg alma, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 dkg fehér búzaliszt, 3 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj. Elkészítése: Vágjuk nagyobb, körülbelül két centis darabokra a kimagozott almákat. Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, majd tegyük bele az almadarabokat. Közepes lángon pároljuk 2-3 percig, míg nem barnulni kezd. Szórjuk egy dagasztótálba a liszteket, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt, a cukrot ...
bulac57 bulac57
Angol muffin
búzadara. Elkészítése: Szórjuk a kétféle lisztet egy nagy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a szobahőmérsékletű vajat. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Addig kell dagasztani, míg a kenyértészta az edény falától elválik. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, tegyük az edényt langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk egycenti vastagságúra, majd szaggassuk ki ...
bulac57 bulac57
Angol muffin
búzadara. Elkészítése: Szórjuk a kétféle lisztet egy nagy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a szobahőmérsékletű vajat. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Addig kell dagasztani, míg a kenyértészta az edény falától elválik. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, tegyük az edényt langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk egy centi vastagságúra, majd szaggassuk ki nagy ...
bulac57 bulac57
Süti ajánló
Kukoricaprósza horvathnemagdi
SÜTEMÉNY AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Csokoládés almakarikák lyzbet3
kakaós csiga tereza54
karamellás krémes ! ibolya58
Túrókrémes piskótatekercs bubszi
Málnás lepény klerierzsi
Finom Kevert Almás 1vargaildyko
Radir szelet/Gyongyi/ margareta51
Szárnyas receptek
Pulykasaláta avokádóval bubszi
Csirkemell rétesbundában 1vargaildyko
Sült kacsamell, almás körettel bubszi
Ropogós csirke bulac57
Mézes csirkeszárnyak burgonya veronika74
Kacsacomb rozmaringos mártásb margitanya
Csirkés-zöldséges cannelloni : suzymama
Csípős csirkesaláta recept baggesz20
Cannelloni paprikás csirke maradékból recept jamborlulu
V betűs receptek horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Erőleves horvathnemagdi
húsos sütemény ! ibolya58
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Savanyú marha recept gonda_katalin
x nagyuska
Vadas marha, zsemlegombóccal horvathnemagdi
korhely bableves faciendum
Sörös gulyás reifregina
Mézes részeges körtével bubszi
Ajándék 4 literes kukta... fagorbolt
Sertésből készült ételek
Húsos derelye........ mailona
Hús rolád baconos savanyú kápo snibolya
Bolgár gyuvecs 1. bubszi
Nyírségi gombócleves suzymama
Csülök cipóban sütve recept baggesz20
Csabai kolbász 2. bubszi
DARÁLTHúSOS Muffin bubszi
Receptek horvathnemagdi
Rakott kelkáposzta recept baggesz20
Recept jjanosne
Halból készült ételek
B betűs receptek horvathnemagdi
Krémsajtos füstölt lazac, grillezett burgonyával recept jamborlulu
Harcsapaprikás recept gonda_katalin
Karácsonyi menü - még néhány ötlet horvathnemagdi
Káposztás halleves horvathnemagdi
bakonyi halleves ! ibolya58
Fogas koktél jozsef_olah_9843
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Vad ételek
Vadhús horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Hal a tortán jjanosne
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Fácánleves berántva I. bubszi
Receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Spagetti ajánló
Spagetti saláta zsokanita
Sárga tőkehal burgonyaágyon sütve recept jamborlulu
Cukkinis ételek bkisseva
Fokhagymás spagettisaláta klerierzsi
Paradicsomos húsgombóc veronika74
Csábító spagetti mennyei raguval tinka1951
Rakott bolognai spagetti juditmama
Tésztatál húsgolyókkal brozsika
Csábító spagetti a sütőből tele minden jóval! suzymama
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Recept jjanosne
Pizza tészták anne74
Pizza gabfe
Cukkinis ételek bkisseva
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Kovi ubi horvathnemagdi
Feta, a görög mítosz horvathnemagdi
Mikros sutik stb. margareta51
Paradicsomos-pizza horvathnemagdi
Fehér-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Aztán mégis. horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept toth_beata
x nagyuska
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU