Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A kenyértészta átváltozásai
A kenyértészta átváltozásai

Kenyértésztával jó dolgozni. A maga egyszerűségében hihetetlenül gazdag matéria, nagyon variábilis, és ha ügyesek vagyunk, akkor igen sokféle étel készíthető belőle.

A kenyértészta alapesetben nem tartalmaz mást, mint élesztőt, lisztet, vizet és picinyke sót. Az alapösszetételt azonban igen sokféleképp variálhatjuk. Élesztőből dolgozhatunk szárított vagy friss élesztővel, de a gyakorlottabbak készíthetik öreg tésztával vagy kovásszal is a kenyeret. Az összeállított tésztát gazdagíthatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá bármilyen zsiradékot - kezdve a libazsírtól, át a vajon, egészen az olívaolajig.

A tésztába tehetünk pirított olajos magvakat, dinsztelt hagymát, szalonnapörcöt, túrót, sajtot, apróra vágott olajbogyót, a listának csak a képzelet és a józan ész szab határokat.

Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak

A tésztából formázhatunk kenyeret, készíthetünk hosszabb, baguette-et idéző rudakat, sodorhatjuk zsemlének, vagy egy tepsi aljára is fektethetjük.

Ha csak fűszerek kerülnek rá, kenyérként fogyaszthatjuk, ha megpakoljuk, akkor önálló étel is lehet

Az így kapott felületet megpakolhatjuk bármivel. Az utóbbi években nálunk is reneszánszát éli a kenyértészta alapokon nyugvó töki pompos, alias langalló - vagy lánykori nevén kenyérlángos. Hirtelen jött karrierje nem is csoda, hiszen a magyaros, gazdag feltétje miatt hamar megkedvelték a fesztiválok vendégei, és különféle variációi az internetet is elárasztották.

A langalló kicsit olyan, mint a szicíliai pizza, a sfincione. A dél-olaszoknál ez az étel egyfajta szendvicsként funkcionál. A szegénység adta kreativitásnak köszönhetően a kenyértésztát megpakolják mindazzal, ami van, majd összesütik. A sfincionéra gyakorta kerül pecorino sajt és szardella. Ugyanez a képlet igaz a mi lángosunkra is, bármivel pakoljuk meg, a lényege, hogy laktató legyen. Épp ezért a legtöbb esetben a tejfölös alapon jó sok húsos szalonna található, amit egy kis hagymával megbolondítanak, és nem kevés sajttal gratiníroznak.

Ehhez hasonlatos az elzásziak kenyérlángosa, ahol a vékonyra nyújtott kenyértésztára túró és szalonna kerül, de gyakorta készítik édes változatban is, amikor a tésztát tejszínnel megkenik, fahéjjal és almaszeletekkel megszórják, majd az egészet meghintik cukorral.

Tarte flambée vagy Flammeküeche, az elzásziak kenyérlángosa Tarte flambée vagy Flammeküeche, az elzásziak kenyérlángosa

Az olívaolajjal gazdagított kenyértésztából a pizzán kívül kerekedhet focaccia (ejtsd: fokáccsá), vagy francia megfelelőjeként fougasse (ejtsd: fugássz) is, vagy egyszerűen kisodorhatjuk grissininek. A focacciát a legtöbb esetben rozmaringgal vagy más zöld fűszerrel ízesítik, sóval hintik, esetleg egy kevés olívabogyóval dekorálják. Ezen felül gyúrható a tésztába aszalt paradicsom, fokhagyma, dinsztelt lila hagyma, sőt a tetejére akár néhány szeletnyi sajt is kerülhet. A focaccia toszkán megfelelője a schiacciata, amit gyakorta gazdagítanak szőlővel és hintenek meg cukorral.

Paradicsomos focaccia

Az Európát uraló kelt tésztás lapos kenyereink őse feltételezhetően az ókori rómaiak által készített panis focacius. Ez a lepény nem csak Itáliában vált elterjedtté, hanem a Birodalom határain belül található vidékeken is megvetette a lábát. Így lehet, hogy Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban is mind-mind megtalálhatóak az utódai.

A szintén kenyértésztából készített grissini kedvelt rágcsálnivaló az olaszoknál. A vékonyra sodort, ropogósra sütött rudakat borozáshoz kínálhatjuk, de akár szendvicset is csinálhatunk belőle, ha néhány vékonyra szelt sonkába vagy mortadellába öltöztetjük.

Sonkába bújt grissinik várják a vendégeket

Tulajdonképp a fentiekkel egy kategóriába sorolható a calzone és a stromboli is. A calzone esetében a pizzaformára húzott kenyértésztát félig megtöltjük, majd ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét, ezután alaposan összeillesztjük a széleket, és így sütjük ki. A strombolinál a tészta teljes felületére kerül feltét, majd - mint egy palacsintát - feltekerjük, és így kerül kisütésre.

Calzone, a töltött pizza

Ezeknél a kenyértésztáknál érdemes jó előre bemelegített, legalább 230-250 fokos sütőbe tenni a kész műveinket, így lesz igazán ropogós, de belül mégis puha a tészta. A sütési idő a magas hőfoknak köszönhetően nem túl hosszú, ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy jól átsült-e már a tésztánk, akkor érdemes óvatosan megemelni a kenyérlángosainkat, és megnézni, hogy a tészta alja megszínesedett-e már. Ha nem csak a feltétek kezdtek el szép színt ölteni, hanem a tészta egésze (az alját is beleértve) megszínesedett, akkor késznek nyilváníthatjuk, és kivehetjük a sütőből.
Pizzatészta, avagy alaptészta

Hozzávalók:
37,5 dkg finomliszt
7 g szárított élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor
2 csipet só
2,5 dl meleg víz

Elkészítés: A tésztát alaposan átgyúrom, majd egy kelesztőtálba vagy bármilyen nagyobb edénybe teszem, konyharuhával lazán letakarom, és legalább 1 órára félreteszem.

A kész tésztából aztán készülhetnek vékonyra nyújtott pizzakorongok, kerekedhetnek vastagabb, kenyérnek való focacciák, vagy sodorhatunk belőle egy nagyobb kazalnyi grissinit.

Pizza vagy pompos? Nagy a rokonság: csak a feltét különbözik
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: összeállított tésztát, tésztába tehetünk, listának csak, tésztából formázhatunk, tepsi aljára, utóbbi években,

A gyros házilag készítve.
2,5 dkg élesztő - 1/2 teáskanál cukor - 1/2 evőkanál só - min. 0,5 l langyos víz Elkészítés: Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól ...
zsokanita zsokanita
A kenyértészta átváltozásai
A kenyértészta átváltozásai Kenyértésztával jó dolgozni. A maga egyszerűségében hihetetlenül gazdag matéria, nagyon variábilis, és ha ügyesek vagyunk, akkor igen sokféle étel készíthető belőle. A kenyértészta alapesetben nem tartalmaz mást, mint élesztőt, lisztet, vizet és picinyke sót. Az alapösszetételt azonban igen sokféleképp variálhatjuk. Élesztőből dolgozhatunk szárított vagy friss élesztővel, de a gyakorlottabbak készíthetik öreg tésztával vagy kovásszal is a kenyeret. Az ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A pompos
otthon sütötték a kenyeret, a maradék tésztából igazi csemege készült a kemence előterében. Ez volt a pompos (langalló, langali, bodag, bukti, vakarék), amit akár magyar pizzaként is emlegethetnénk. A vékonyra nyújtott, ropogósra sült kenyértészta tetejét általában megkenték tejföllel, de enélkül is a gyerekek kedvence volt. Jobb napokon tovább ízesítették ezzel-azzal, ami éppen adódott: lehetett ez lilahagyma, fokhagyma, felkockázott szalonna, pecsenye- vagy libazsír. A pompos újkori karrierje ...
panka2006 panka2006
Adventi, karácsonyi receptek
darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz. A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. ...
yaskane yaskane
Almakenyér
Hozzávalók: 50 dkg alma, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 dkg fehér búzaliszt, 3 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj. Elkészítése: Vágjuk nagyobb, körülbelül két centis darabokra a kimagozott almákat. Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, majd tegyük bele az almadarabokat. Közepes lángon pároljuk 2-3 percig, míg nem barnulni kezd. Szórjuk egy dagasztótálba a liszteket, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt, a cukrot ...
bulac57 bulac57
Angol muffin
búzadara. Elkészítése: Szórjuk a kétféle lisztet egy nagy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a szobahőmérsékletű vajat. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Addig kell dagasztani, míg a kenyértészta az edény falától elválik. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, tegyük az edényt langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk egycenti vastagságúra, majd szaggassuk ki ...
bulac57 bulac57
Angol muffin
búzadara. Elkészítése: Szórjuk a kétféle lisztet egy nagy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a szobahőmérsékletű vajat. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Addig kell dagasztani, míg a kenyértészta az edény falától elválik. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, tegyük az edényt langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk egy centi vastagságúra, majd szaggassuk ki nagy ...
bulac57 bulac57
Süti ajánló
Rumos őszibarack MIKRÓBAN bubszi
Őszibarack fagyi házilag anyu65
Nagyon puha mézeskalács horvathnemagdi
Epres-túrós rétestorta recept kannalidia
Bámulatos diós csoda ... aranyoslila
VAJKRÉMTorta bubszi
Sajtos csiga margareta51
Mogyorókrémes csokimázas macoka65
Neve nincs süti horvathnemagdi
Házicsoki 1955viki
Szárnyas receptek
Tízperces elronthatatlan bubszi
Csirkecomb párolt gyümölccsel recept gonda_katalin
Mit főzzek ma? 2018.03.20. kedd tinka1951
Mexikói palacsinta 1. bubszi
Rántott csirkecomb majonézes burgonya salátával recept baggesz20
Csirke ételek brozsika
Gesztenyés töltött csirke suzymama
Rántott hús helyett hétvégére sarkadykati
Barackos csirkemell 2. bubszi
Csodás csirke falatok klarika47
Marhából készült ételek
Japán húsgombócok bulac57
visnyói legényhús! ibolya58
Taco guacamoléval rochlitzne
Töltött marhanyelv bubszi
Mexikói Szűzérmék 1vargaildyko
M betűs receptek horvathnemagdi
B betűs receptek horvathnemagdi
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Thai dinnyés marhasaláta maroka
Marhasült imperiál módra martimarti
Sertésből készült ételek
Kapros káposzta húsgombóccal gabfe
Hamis vadraguleves recept baggesz20
Káposztás-babos gulyás recept jamborlulu
Ízőrzők – Penyige – horvathnemagdi
Gombás göngyölt hús wegnerzs
Áfonyás-meyer citromos piték recept kannalidia
Sertéspörkölt tarhonyával recept kovacs_zsoka
Szegedi csípős szalámi bubszi
Kapros rakott zöldbab recept jamborlulu
Sertéspörkölt bakonyi krumpli gombóccal tinka1951
Halból készült ételek
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Receptek! jjanosne
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Hideg fogastekercs bubszi
Bagdadi ponty fokhagymás tejbe bubszi
kömlődi halászlé peterimajoridozsahe
Lazacos-spenótos makaróni 1vargaildyko
Angolna tengerész módra. bubszi
Sült ponty hagymaszósszal ujjozsef
Pisztráng Choron* módra bubszi
Vad ételek
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
Csülök Eta módra! nanoka72
Rapsic vadas macoka65
Dödölle rauchne02
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Fácán tejfölös mártással bubszi
Fácánpaprikás bubszi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Borsikafű nnpapszi
Spagetti ajánló
Spagetti cukkíni-szósszal: bubszi
Gyors mexikói babos tészta horvathnemagdi
Disznós finomságok tésztával recept jamborlulu
Cukkinis-spárgás spagetti: ujjozsef
Pizza vegetali recept toth_beata
Cukkinis spagetti suzymama
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Spagetti a ... bulac57
Finom falatok piroska0101
Milánói, Csilla módra recept jamborlulu
Pizza receptek
Pizza Napoletana bubszi
Kipróbálom, hátha.... migova
Töltött-pizza jupiter21
Egyszerű és olcsó fogások hétköznapra gyorskaja tinka1951
Pizza tészták anne74
Serpenyőben sült pizza 15 perc alatt ametiszt54
Pasik kedvence torta bkisseva
Mini padlizsán pizzák suzymama
Búzacsírás Pizza Tészta 1vargaildyko
Pizzás tekercs mkatus
Hamburger receptek
Sajtburgerleves recept roanna
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger baratnu
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Hamburger baratnu
Sajtburger veronika74
Kevés munkával horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU