Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A kenyértészta átváltozásai
A kenyértészta átváltozásai

Kenyértésztával jó dolgozni. A maga egyszerűségében hihetetlenül gazdag matéria, nagyon variábilis, és ha ügyesek vagyunk, akkor igen sokféle étel készíthető belőle.

A kenyértészta alapesetben nem tartalmaz mást, mint élesztőt, lisztet, vizet és picinyke sót. Az alapösszetételt azonban igen sokféleképp variálhatjuk. Élesztőből dolgozhatunk szárított vagy friss élesztővel, de a gyakorlottabbak készíthetik öreg tésztával vagy kovásszal is a kenyeret. Az összeállított tésztát gazdagíthatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá bármilyen zsiradékot - kezdve a libazsírtól, át a vajon, egészen az olívaolajig.

A tésztába tehetünk pirított olajos magvakat, dinsztelt hagymát, szalonnapörcöt, túrót, sajtot, apróra vágott olajbogyót, a listának csak a képzelet és a józan ész szab határokat.

Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak

A tésztából formázhatunk kenyeret, készíthetünk hosszabb, baguette-et idéző rudakat, sodorhatjuk zsemlének, vagy egy tepsi aljára is fektethetjük.

Ha csak fűszerek kerülnek rá, kenyérként fogyaszthatjuk, ha megpakoljuk, akkor önálló étel is lehet

Az így kapott felületet megpakolhatjuk bármivel. Az utóbbi években nálunk is reneszánszát éli a kenyértészta alapokon nyugvó töki pompos, alias langalló - vagy lánykori nevén kenyérlángos. Hirtelen jött karrierje nem is csoda, hiszen a magyaros, gazdag feltétje miatt hamar megkedvelték a fesztiválok vendégei, és különféle variációi az internetet is elárasztották.

A langalló kicsit olyan, mint a szicíliai pizza, a sfincione. A dél-olaszoknál ez az étel egyfajta szendvicsként funkcionál. A szegénység adta kreativitásnak köszönhetően a kenyértésztát megpakolják mindazzal, ami van, majd összesütik. A sfincionéra gyakorta kerül pecorino sajt és szardella. Ugyanez a képlet igaz a mi lángosunkra is, bármivel pakoljuk meg, a lényege, hogy laktató legyen. Épp ezért a legtöbb esetben a tejfölös alapon jó sok húsos szalonna található, amit egy kis hagymával megbolondítanak, és nem kevés sajttal gratiníroznak.

Ehhez hasonlatos az elzásziak kenyérlángosa, ahol a vékonyra nyújtott kenyértésztára túró és szalonna kerül, de gyakorta készítik édes változatban is, amikor a tésztát tejszínnel megkenik, fahéjjal és almaszeletekkel megszórják, majd az egészet meghintik cukorral.

Tarte flambée vagy Flammeküeche, az elzásziak kenyérlángosa Tarte flambée vagy Flammeküeche, az elzásziak kenyérlángosa

Az olívaolajjal gazdagított kenyértésztából a pizzán kívül kerekedhet focaccia (ejtsd: fokáccsá), vagy francia megfelelőjeként fougasse (ejtsd: fugássz) is, vagy egyszerűen kisodorhatjuk grissininek. A focacciát a legtöbb esetben rozmaringgal vagy más zöld fűszerrel ízesítik, sóval hintik, esetleg egy kevés olívabogyóval dekorálják. Ezen felül gyúrható a tésztába aszalt paradicsom, fokhagyma, dinsztelt lila hagyma, sőt a tetejére akár néhány szeletnyi sajt is kerülhet. A focaccia toszkán megfelelője a schiacciata, amit gyakorta gazdagítanak szőlővel és hintenek meg cukorral.

Paradicsomos focaccia

Az Európát uraló kelt tésztás lapos kenyereink őse feltételezhetően az ókori rómaiak által készített panis focacius. Ez a lepény nem csak Itáliában vált elterjedtté, hanem a Birodalom határain belül található vidékeken is megvetette a lábát. Így lehet, hogy Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban is mind-mind megtalálhatóak az utódai.

A szintén kenyértésztából készített grissini kedvelt rágcsálnivaló az olaszoknál. A vékonyra sodort, ropogósra sütött rudakat borozáshoz kínálhatjuk, de akár szendvicset is csinálhatunk belőle, ha néhány vékonyra szelt sonkába vagy mortadellába öltöztetjük.

Sonkába bújt grissinik várják a vendégeket

Tulajdonképp a fentiekkel egy kategóriába sorolható a calzone és a stromboli is. A calzone esetében a pizzaformára húzott kenyértésztát félig megtöltjük, majd ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét, ezután alaposan összeillesztjük a széleket, és így sütjük ki. A strombolinál a tészta teljes felületére kerül feltét, majd - mint egy palacsintát - feltekerjük, és így kerül kisütésre.

Calzone, a töltött pizza

Ezeknél a kenyértésztáknál érdemes jó előre bemelegített, legalább 230-250 fokos sütőbe tenni a kész műveinket, így lesz igazán ropogós, de belül mégis puha a tészta. A sütési idő a magas hőfoknak köszönhetően nem túl hosszú, ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy jól átsült-e már a tésztánk, akkor érdemes óvatosan megemelni a kenyérlángosainkat, és megnézni, hogy a tészta alja megszínesedett-e már. Ha nem csak a feltétek kezdtek el szép színt ölteni, hanem a tészta egésze (az alját is beleértve) megszínesedett, akkor késznek nyilváníthatjuk, és kivehetjük a sütőből.
Pizzatészta, avagy alaptészta

Hozzávalók:
37,5 dkg finomliszt
7 g szárított élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor
2 csipet só
2,5 dl meleg víz

Elkészítés: A tésztát alaposan átgyúrom, majd egy kelesztőtálba vagy bármilyen nagyobb edénybe teszem, konyharuhával lazán letakarom, és legalább 1 órára félreteszem.

A kész tésztából aztán készülhetnek vékonyra nyújtott pizzakorongok, kerekedhetnek vastagabb, kenyérnek való focacciák, vagy sodorhatunk belőle egy nagyobb kazalnyi grissinit.

Pizza vagy pompos? Nagy a rokonság: csak a feltét különbözik
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: összeállított tésztát, tésztába tehetünk, listának csak, tésztából formázhatunk, tepsi aljára, utóbbi években,

A gyros házilag készítve.
2,5 dkg élesztő - 1/2 teáskanál cukor - 1/2 evőkanál só - min. 0,5 l langyos víz Elkészítés: Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól ...
zsokanita zsokanita
A kenyértészta átváltozásai
A kenyértészta átváltozásai Kenyértésztával jó dolgozni. A maga egyszerűségében hihetetlenül gazdag matéria, nagyon variábilis, és ha ügyesek vagyunk, akkor igen sokféle étel készíthető belőle. A kenyértészta alapesetben nem tartalmaz mást, mint élesztőt, lisztet, vizet és picinyke sót. Az alapösszetételt azonban igen sokféleképp variálhatjuk. Élesztőből dolgozhatunk szárított vagy friss élesztővel, de a gyakorlottabbak készíthetik öreg tésztával vagy kovásszal is a kenyeret. Az ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A pompos
otthon sütötték a kenyeret, a maradék tésztából igazi csemege készült a kemence előterében. Ez volt a pompos (langalló, langali, bodag, bukti, vakarék), amit akár magyar pizzaként is emlegethetnénk. A vékonyra nyújtott, ropogósra sült kenyértészta tetejét általában megkenték tejföllel, de enélkül is a gyerekek kedvence volt. Jobb napokon tovább ízesítették ezzel-azzal, ami éppen adódott: lehetett ez lilahagyma, fokhagyma, felkockázott szalonna, pecsenye- vagy libazsír. A pompos újkori karrierje ...
panka2006 panka2006
Adventi, karácsonyi receptek
darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz. A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. ...
yaskane yaskane
Almakenyér
Hozzávalók: 50 dkg alma, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 dkg fehér búzaliszt, 3 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj. Elkészítése: Vágjuk nagyobb, körülbelül két centis darabokra a kimagozott almákat. Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, majd tegyük bele az almadarabokat. Közepes lángon pároljuk 2-3 percig, míg nem barnulni kezd. Szórjuk egy dagasztótálba a liszteket, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt, a cukrot ...
bulac57 bulac57
Angol muffin
búzadara. Elkészítése: Szórjuk a kétféle lisztet egy nagy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a szobahőmérsékletű vajat. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Addig kell dagasztani, míg a kenyértészta az edény falától elválik. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, tegyük az edényt langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk egycenti vastagságúra, majd szaggassuk ki ...
bulac57 bulac57
Angol muffin
búzadara. Elkészítése: Szórjuk a kétféle lisztet egy nagy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a szobahőmérsékletű vajat. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Addig kell dagasztani, míg a kenyértészta az edény falától elválik. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, tegyük az edényt langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk egy centi vastagságúra, majd szaggassuk ki nagy ...
bulac57 bulac57
Süti ajánló
Mézeskalács VII. bubszi
Namír szelet horvathnemagdi
szuflé macoka65
Túrófánk kohlinka
Ribizlis torta korall44
Oroszkrém torta veronika74
török mandulás " fészek " süti ibolya58
Kakaós kevert citrom héjjal recept gonda_katalin
Cukrozott ibolya horvathnemagdi
Méhecske csípés klerierzsi
Szárnyas receptek
Kávék kloppenburg
Bakonyi betyárleves bubszi
Csirkecsíkok barackos szósszal veronika74
Szőlős csirkemell.. bordat
Kínai recept horvathnemagdi
Fenséges csirkés muffin, villámgyors leveles tésztás recept eva0817
Csirkemell őzgerincformában horvathnemagdi
Májas csirkebecsinált recept jamborlulu
❤ csirkés TORTILLA ❤ bubszi
PÁROLT kakas bubszi
Marhából készült ételek
Bolognai spagetti... szelidszeder
Káposztás bableves petezsolt
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
4 isteni bográcsos étel grimilda
Gesztenyés pulyka bubszi
P betetűs receptek horvathnemagdi
4 szaftos pörkölt bográcsban grimilda
Román almaleves (vajdasági rec noble
LENCSEgulyás bubszi
x nagyuska
Sertésből készült ételek
Lecsós sertésszűz recept jamborlulu
Fiadi tokány bubszi
Tárkonyos raguleves sarkadykati
(Moussaka oriental) bubszi
Rostélyon sült húsrudacska recept gonda_katalin
Felvidéki korhelyleves bubszi
legényhús! ibolya58
Aszaltszilvás töltöttkaraj gabika360
Töltött dagadó janna53
H.Kohut Katalin: Tavaszi karalábé csoda kohlinka
Halból készült ételek
K betűs receptek horvathnemagdi
Regős halászlé bubszi
Részeges hal veronika74
Vendégváró falatok yocoo
Fokhagymás ponty bubszi
dorozsmai pontypaprikás.... ibolya58
Makréla tejszínes ... bulac57
Napi menű klarika47
Harcsapaprikás recept gonda_katalin
Pontykocsonya yaskane
Vad ételek
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Gombás szarvas-steak veronika74
Fácánsült lilikonyhaja
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Fácánleves Újházi módra bubszi
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Dödölle rauchne02
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Spagetti ajánló
Spagetti 1 recept gonda_katalin
Brokkolibéka recept jamborlulu
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Vacsora csata jjanosne
Spagetti holland módra ... mailona
Olaszos töltött burgonya recept jamborlulu
Húsvéti recept gyűjtemény bkisseva
Fűszeres spagetti veronika74
Póréhagyma receptek nanoka72
Carbonara spagetti rochlitzne
Pizza receptek
tortilla chips házilag faciendum
Pizzás rúd recept baggesz20
Kagylótészta tundihugi
Sonkás pizza bubszi
Lala kifli zsokanita
Magyaros házi pizza recept jamborlulu
vékony pizza grimilda
Sonkás-tojásos töltelék bubszi
Nyári-pizza horvathnemagdi
Zöldséges polenta pizza (gluténmentes) bkisseva
Hamburger receptek
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Aztán mégis. horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Sajtos hamburger bubszi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hawaii burger veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU