Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Sz betűs receptek
Szatmári töltött káposzta bográcsban

Hozzávalók: 35 dkg darált sertéshús, 2 db sertésköröm, 20 dkg füstölt-sonka, 20 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 20 dkg kukoricadara, 1.5 kg káposzta, 2 dl tejföl, 1 csomag kapor, majoránna, só, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kis konzervparadicsom, pirospaprika.
Elkészítése: a darált sertéshúst apróra vágott füstölt sonkával, dinsztelt hagymával, fokhagymával és fűszerekkel ízesítjük, összekeverjük. A kukoricadarát előzőleg beáztatjuk meleg vízben és leszűrjük a masszához, melyet olajjal jól meglocsolunk, és állni hagyunk. Közben a káposztát leforrázzuk, és leveleire szedjük. Az elkészített tölteléket a káposztalevélben formásan henger alakúra töltjük. A tölteléket az apró káposztával kibélelt bográcsba rakjuk körkörösen. Amikor kb. a fele káposztát beleraktuk, szépen megtisztított sertéskörmöket helyezünk rá, és néhány szál friss kaprot, majd pedig a maradék káposztát. Paradicsomos lében főzzük, tejföllel kínáljuk.

Szebeni mazsolás leves

Hozzávalók: 1 tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szőlő, 1 pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfűszeg, 5 dkg vaj, 2 k. liszt, só
Régi falusi szász lakodalmak második napjának ebédje volt. Erősen fűszerezett volta miatt szász korhelylevesnek is nevezhető. Savanykás ízét citromlével adhatjuk meg.
Elkészítése: A tyúkot a leveszöldséggel 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. A mazsolát és az apró-szőlőt kevés levesben puhára főzzük.
Egy másik fazékban az egrest, citromhéjat és a többi fűszert kevés vízben addig főzzük, amíg az egres megsárgul, majd szitán áttörjük.
A vajból és lisztből világos rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk.
A főtt mazsolát és az áttört, fűszeres egrest hozzáadjuk a léhez, és párszor fellobbantjuk. Tejfölt adunk hozzá, és a feldarabolt hússal forrón tálaljuk.

Szegedi csirkegulyás

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg csirke, 25 dkg vegyes zöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 70 dkg burgonya, 20 dkg paprika és 10 dkg friss paradicsom (vagy 15 dkg lecsó), 2 gerezd fokhagyma, só, kevés köménymag, zsír
A megtisztított csirkét 8 darabba vágjuk. A finomra vágott hagymát felhevített zsírban megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, hozzátesszük a köménymaggal finomra zúzott fokhagymát, a feldarabolt csirkét, megsózzuk, összekeverjük, fedő alatt pároljuk. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert kis kockákra vágjuk, kevés zsírban megpirítjuk, felöntjük vízzel és megpároljuk. Ha a csirke puhulni kezd, hozzáadjuk a gerezdekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot (vagy lecsót), az egyforma kis kockákra vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a zöldséget a levével együtt, majd addig főzzük, míg a burgonya és a csirke megpuhul. Tálaláskor csipetkét szórunk a tetejére.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Szegedi csípős szalámi

Hozzávalók (10 kg kész szalámihoz): 1,5 kg marhahús, 9 kg sovány sertéshús, 3 kg szalonna, 35 dkg só, 1 dkg salétromsó, 2 dkg porcukor, 4 dkg köménymag, 30 dkg paprika (ebből ízlés szerint csípős).
A téliszalámihoz hasonlóan készítjük, illetve töltjük. A betöltött rudakat néhány órán át, szikkasztjuk, majd füstöljük. A füstölés kényes művelet. A füstölőtér hőmérséklete 10 C körüli lehet. Lassú légáradat és 85 % körüli páratartalom szükséges hozzá. Füstölés közben a szalámi átpirosodik. A füstölés ideje kb. egy hét. A füstölést szárítás követi.
Szárításkor a hőmérsékletet fokozatosan emeljük, a relatív páratartalmat kezdetben 90 % állítjuk be, majd a penész kialakulása után fokozatosan csökkentjük. 1 hét múlva megjelennek az első penésztelepek, majd a penész lassan bevonja az egész rudat. A páratartalom csökkentésével a penész fejlődése megáll. A szalámi. 3 hónap alatt éri el a kívánatos végső víztartalmát. A hosszú szárítási idő miatt a szalámikészítés különösen kényes művelet. A páratartalom túl gyors csökkenése kérgesedést, a hirtelen páratartalom növekedés vagy meleg, párás levegő a bél hirtelen felduzzadását, elválását, ráncosodását okozhatja.
A szalámiról a vastagabb penészbevonatot keféljük le. Így sima, vékony, egyenletes, szürkésfehér bevonat alakul ki. A penész valószínűleg részt vesz a vízcsere szabályozásában, az avasodás fékezésében és a szalámi aromájának "teltebbé" tételében.

Szegedi diós béles

Húsz dkg darált diót 10 dkg sütemény- (piskóta-) morzsával, 5 dkg mazsolával, 5 dkg cukorral, fél csomag vaníliás cukorral összekeverünk. A réteslapot tepsi nagyságúra hajtogatjuk, rétegenként zsírozzuk, a fenti száraz töltelékkel beszórjuk, réteslappal beborítjuk, megkenjük zsírral, és pirosra sütjük.
Tizenöt dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, ízesítjük citrom- és narancshéjjal, szegfűszeggel. Ha kihűlt, 2 narancs levét, fél citrom levét, fél dl rumot és 1 dl maraschinót öntünk bele. A langyosra hűlt bélest a sziruppal leöntve tálaljuk.

Szegedi fácángulyás

Hozzávalók 6 személyre: 2 db fácán, 10 dkg zsír, 1 dkg paprika, 16 dkg sárgarépa, 16 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg hagyma, 2 dkg só, 0,1 dkg törött bors, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 6o dkg burgonya, csipetke.
Elkészítés: A fácánt tollaitól megtisztítjuk, és a rajta maradt pihéket nyílt láng felett lepörköljük. Fejét és csüdjét levágjuk, és eltávolítjuk. Zsíron vöröshagymát pirítunk sárgára, pirospaprikát, törött borsot szórunk rá, és beletesszük a fácánt (a zúzával, a szívvel együtt). Vízzel felöntjük, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a zöldpaprikát és paradicsomot. Amikor a hús már annyira megpuhult, hogy elválik a csontjától, kivesszük, kissé lehűtjük, és kicsontozzuk. A kicsontozott húst 2-4 dkg darabokra vágjuk, és visszarakjuk a saját levébe. Kockára vágott burgonyát teszünk bele, csipetkét főzünk bele, és így tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: apró káposztával, fele káposztát, maradék káposztát, apró-szőlőt kevés, másik fazékban, többi fűszert,

Sz betűs receptek
Szabadkai káposzta Hozzávalók: 70 dkg fejes káposzta, 30 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma. 2 dl tejföl, 10 dkg kolozsvári szalonna, só, bors. Elkészítése: A káposzta torzsáját kiszedjük, majd a káposztát ujjnyi vastag szeletekre vagdaljuk. Sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Kiolajozott mély tűzálló tálba rakjuk, ráteszünk egy sor karikára vágott paradicsomot, majd erre, csíkokra vágott zöldpaprikát. Ezután tesszük a tálba a karikára vágott hagymát. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szilágysági bárányfejleves Hozzávalók: Bárányfej, - nyak, - tüdő és - máj, só, egész bors, 1 murok, 1 paszternák, 1 karalábé, 10 dkg vastag szelet füstölt szalonna bőrével együtt, 1 evőkanál szalonnazsír, 1 k liszt, 1 kávéskanál paprika, 1 k apróra vágott petrezselyemzöldje Elkészítése: Tegyük a bárányfejet, nyakat és tüdőt egy nagy lábas sózott vízbe és forraljuk fel. Adjunk hozzá néhány szem borsot. Csökkentsük a lángot, és szedjük le a habját. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szegedi pörkölt Hozzávalók: 400 g sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 alma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 500 g savanyú káposzta, 1 l húsalaplé, 1 pohár száraz fehérbor (100 ml), só, frissen őrölt fehér bors, őrölt paprika, édes-nemes, 1 késhegynyi cukor, 125 g tejföl Előkészítés: 12 perc Főzés: 32 perc Tálalási javaslat: Ehhez a pörkölthöz burgonyapürét vagy sós burgonyát kínálunk. Ha babérlevelet és köményt is adunk hozzá, ez a viszonylag olcsó húsétel egészen különös ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szabolcsi töltött káposzta Hozzávalók 5-6 személyre: 40 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 5 dkg rizs, 1 tojás, 1 fej hagyma, 1 fej nyári káposzta (1 kg), 1-2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál (2 kis doboz) sűrített paradicsom, 2-3 evőkanál olaj, só, őrölt bors. A káposztát forró, sós vízben 10 percig előfőzzük, előtte hústűvel megszurkáljuk, hogy a belső leveleket is elérje a forró víz. Jól tesszük, ha belefőzünk 1-2 füstölt hús ízű leveskockát is. Ilyenkor természetesen ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szepesi burgonya-rétes Egy kiló deszkára helyezett lisztbe tegyünk egy nagy tenyérnyi megfőtt és megreszelt burgonyát, két egész tojást és sót. Ezeket gyúrjuk össze jól és formáljunk belőle kis tojásnyi nagyságú cipócskákat, a melyeket lisztes deszkán nyújtsunk ki fával tányérnyi nagysága lepényekké. E lepényeket öntözzük meg zsírral, majd sodorjuk össze, és újra nyújtsuk el késfoknyi vékony-ságúra; kevés, de forró zsírban süssük meg palacsintasütőn, mind a két oldalát szép pirosra. Ez ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szegedi halászlé 8. (Vizvári Mariska) Három fej vereshagymát igen-igen apróra vágunk, egy nagy vaslábasba 2 liter vizet teszünk, bele a hagymát, 2 kiló halat, melyben harcsának, pontynak, kecsegének, tükörpontynak és egy darab toknak kell lennie, egy darabka halikrát, melyet előbb késsel lekapartunk a hártyájáról (ha élő halaink voltak, azoknak a vérét), két evőkanálnyi szegedi rózsapaprikát, sót ízlés szerint és a nyitott lángra tesszük. Ha a víz forrni kezd, a karikákkal befedjük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szabolcsi lepény (kiadós, olcsó) 8 deka cukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával és összekeverjük 45 deka sült, hámozott, áttört burgonyával, melyet előzőleg elkészítettünk és kihűtöttünk. A keverést erőteljesen tovább folytatva, 1 csomag Váncza-vanilin-cukrot, 1 csomag Váncza-sütőport és legvégül a 3 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük és kihűlés után, felét lekvárral megkenve, egymásra fordítjuk. Hosszú szeletekre vágva, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Göz gomboc. mamucika
Mákos guba bubszi
Piskótatészta kezdőknek,,,,sárga piskótalap sütése! suzymama
holland szelet ! ibolya58
Kakaós kifli moncsika77
TORTA AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Szilvia torta klerierzsi
Gyümölcsjoghurtos Muffin 1vargaildyko
Kókuszkrémes kakaós szelet klerierzsi
Karikás palacsintabéles bubszi
Szárnyas receptek
Bozsoki, töltött csirkecomb filé recept baggesz20
Spanyol csirke bubszi
Csirkemell őzgericben anyu65
Csirkecomb sütőtökkel bubszi
Tejszínes-gombás csirkemell suzymama
Aprólékbecsinált margoka59
Dijoni burgonya recept boszorlany
Mézes csirkesaláta bubszi
Hegedûs húsfalat bubszi
Uborkás metéltsaláta klerierzsi
Marhából készült ételek
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Buzsáki gulyás 1vargaildyko
Fűszeres húspogácsa 1vargaildyko
Mante leves margoka59
szatmári lakodalmas ibolya58
fantázia szelet ibolya58
Kiymali Pide 1vargaildyko
Ágyas fasírt horvathnemagdi
Diéta tipp: Fogyj húsos levessel! tinka1951
Mézes részeges körtével bubszi
Sertésből készült ételek
Toros tekercs bkisseva
Sertéshús zöldséggel lilikonyhaja
Hagymás tarja. mamucika
Bújtatott pörkölt bulac57
sziciliai egytál ! ibolya58
Palócleves recept toth_beata
Zöldborsós szűzpecsenye suzymama
Prágai vagdalt pogácsa csibi52
Finom falatok piroska0101
Felvidéki lucskos káposzta bubszi
Halból készült ételek
Parajos ponty tésztában sütve wegnerzs
Recept jjanosne
Hal erőleves bubszi
x nagyuska
Dunai halászlé 1 bubszi
Füstölt lazacos saláta 1vargaildyko
Lazac zöldségbundában zsokanita
Halételek jozsef_olah_9843
Pisztráng főzve bubszi
Langyos brokkolisaláta füstölt bubszi
Vad ételek
soponyai őzragú..... ibolya58
Gombás fogolypecsenye bubszi
Kevert linzer torta bubszi
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Őzpörkölt vadász módra bordat
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Gombás szarvastokány orsi1
Spagetti ajánló
Spagettis torta suzymama
BABOS PulykaRAGU bubszi
Tejszínes-spárgás tészta recept suzymama
Fokhagymás spagettisaláta klerierzsi
Sárkánytészta horvathnemagdi
Paradicsomos bolognai spagett bulac57
Spagetti mogyorós gombaraguval horvathnemagdi
Hentes Tokány margoka59
Császárspagetti receptje: ujjozsef
Pizza receptek
Pizza horvathnemagdi
Pizza tekercs bubszi
Pizza Pierina bubszi
Zöldséges-húsos pizzapite recept lori0521
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Olasz kenyérropogós rochlitzne
Hagymás-ringlis pizza bulac57
Pizzás csiga bubszi
x nagyuska
Sütemények akiram45
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Hamburger baratnu
Ázsiai hamburger klerierzsi
mustár készítése házilag irmus
Hamburger buci recept jamborlulu
Sajtburgerleves recept roanna
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU