Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A rétes, a strudel, a baklava
A rétes, a strudel, a baklava és társaik

Manapság kevesen állunk neki rétest nyújtani, pedig nem olyan nagy ördöngösség. Feltétlenül szükséges hozzá egy nagy, körbejárható asztal, rétesliszt, asztalterítő, olaj, só és víz. És persze finom töltelék.

A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike. Persze nem csak az almás nagy kedvencünk, hanem a többi is: szilvásak, túrósak, káposztások, spenótosak, mindegyik jöhet. És cikkünkben szólunk még a rokonságról: baklavákról és burekekről.

Az almát reszelhetjük vagy kockázhatjuk a töltelékhez, nyersen vagy párolva is tölthetjük vele a réteslapokat Az almát reszelhetjük vagy kockázhatjuk a töltelékhez, nyersen vagy párolva is tölthetjük vele a réteslapokat

Rétestörténelem

A magyar rétes szó a rétegesből származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered. Régen a rétes töltelék nélküli, sokrétegű, kemencében sült, porcukorral megszórt sütemény volt. A töltött változat a 17. századtól ismert. A rétes a 18. századtól terjedt el a Habsburg Birodalomban. Az első írásos rétesrecept 1696-ból származik, és a Bécsi Városi Könyvtárban őrzik.

Leveles tésztával is készülhet a rétes

A rétes rokonsága

A rétest az egész világon ismerik strudelként, miközben Közép-Kelet Európába szinte minden országában hagyományos étel. Szlovéniában štrudelj vagy zavitek, Csehországban závin vagy štrúdl, Romániában strudel, Horvátországban štrudla vagy savijača. A szerbek gibanica néven fogyasztják a sajtos, túrós rétest.

Közeli rokonai a baklava és a burek, melyek a mediterrán, török, arab, iráni konyha kedvelt csemegéi. A baklava az édességkedvelők nagy favoritja: ez rakott rétestészta diófélékkel, pisztáciával és sziruppal, mézzel, cukorral. Csokis változat is létezik.
Mézédes baklava, pisztáciával is nagyon finom!

A burek egyes fajtái már erős keveredést mutatnak más tésztafélékkel. Kinézetében már jobban közelítenek a leveles tészták csoportjához, sőt sokan oda is sorolják őket. Tortaformában vagy háromszögben kisütött, sós túróval, fetával, hússal töltött finomságok ezek. Sós formái gyakran szezámmaggal megszórtak. Gyümölcsös is létezik.
A rétesliszt

A jó rétes a jó liszttel kezdődik. Már lehet kapni teljes kiőrlésű lisztből készült réteslapot is, otthoni készítés esetén maradjunk a réteslisztnél. De mi is az a rétesliszt? Grízes, darás vagy kétszer fogós lisztnek is nevezik, a finomlisztnél lágyabb lisztfajta. Régen nullás lisztnek is hívták. Lisztkódja: BFF 55.

A rétestészta
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 2 evőkanál olaj, 4 dl víz, só; a pihentetéshez: liszt, zsír/olaj.
Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk. Az olajat hozzáadjuk, elkeverjük, majd mélyedést vájunk, és hozzáadjuk a langyos sós vizet. Puha tésztát gyúrunk, deszkán jól kidolgozzuk ( 15 perc). Két részre osztjuk, a cipókat megkenjük olajjal, majd lefedjük, 15 percig pihentetjük. Asztalunkat teljesen körbejárhatóvá tesszük, tiszta terítővel leterítjük, lisztezzük. A cipót az asztal közepére tesszük, és először nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük zsírral vagy olajjal, és körben, kézfejre húzva addig nyújtjuk, amíg hártyavékony lesz. Félig megszárítjuk, majd egyenletesen megolajozzuk. Ezután következik a töltés.

Lehet persze egyszerűbben is, több olvasónk dicséri ezt a receptet: Rétes kezdőknek

Káposztás töltelékkel is készülhet a rétes

Tésztanyújtás

Nagyanyáink a rétestészta nyújtásával bizonyították háziasszonyi képességieket, hiszen akkoriban még nem lehetett minden közértben konyhakész rétestésztát kapni. A tésztanyújtási hadművelet gyakran az egész konyhát elfoglalta, de egy nagy asztalnyi hely biztosan kellett hozzá. A jó rétestészta olyan vékony, hogy egy szerelmeslevelet - rosszabb napokon az újságot - el lehet olvasni, ha alátesszük.

Az örök klasszikus az almás rétes

Töltelékek és formák
A mindenható mák a rétesben is remekel

A tölteléktörténet végtelen történet. Szinte nincs is olyan alapanyag, ami kis fantáziával ne végezhetné rétestöltelékként. A legkedveltebbek a túró, meggy, alma, káposzta, de készülhet rétes spenótból, tökből, babból, krumpliból, mandulából, sütőtökből is, hogy csak néhány különlegesebb példát említsünk.

Kombinálhatjuk is a töltelékeket, a sós rétesekbe kerülhet hús és sajt is, a gyümölcsösekbe kerülhet túró, ricotta, de nem ismeretlen a meggyes-mákos vagy a tökös-mákos rétes sem... Ennek alapján az ízesítésnek tényleg csak a fantázia szabhat határt!

Ha már a fantáziánál tartunk... A rétestésztát nem csak a hagyományos rúddá tekert, megsütött, felvagdosott formában használhatjuk. Csinálhatunk apró batyukat, tekerhetjük a megtöltött rétest csigaformába, csinálhatunk rétestortát is.

A sziruptól omlós lesz a baklava, a réteslapok egy része mégis ropogós marad A sziruptól omlós lesz a baklava, a réteslapok egy része mégis ropogós marad

SB
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: almát reszelhetjük, magyar rétes, rétegesből származik, német Strudel, rétes töltelék, töltött változat,

Adventi keszulodes
a karácsonyra. A legelterjedtebb szokás, hogy adventi koszorút és adventi naptárat készítünk. Az adventi koszorú készítése már ősi időkhöz nyúlik vissza és a téli napforduló ünnepéhez kapcsolódik, a Keleti-tenger partvidékéről terjedt el Európában. Fontos az is, hogy kör alakú, hiszen a gyűrű, a karika és a koszorú mágikus jelek, amik a tökéletességet és végtelenséget jelképezi, ezért használták védekező szimbólumként. Elkészítése a kezdetekben egyszerű volt, koszorút fontak fűzfavesszőből, majd ...
margareta51 margareta51
Bárányhús, bégetően fantasztik
juthatunk hozzá. 8 hetes koráig tejes bárány 8 hetes koráig tejes bárány A nagy birkászok A legnagyobb birkahús exportőrök az ausztrálok, az új-zélandiak és néhány dél-amerikai nemzet. Kedvelt étel India több területén is. Európában Angliában van a legtöbb birka, de a görög és török konyhában is fontos húsfajta. A horvátoknál járva is találkozhatunk az út szélén faszénen sülő báránnyal. A bárányhús történelme A birka valószínűleg a vad muflon ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Cidre, cider, avagy az almabor
kitanult normannok inváziójának köszönhetően az almából készített alkoholos ital nagy ismertségre tett szert Anglia-szerte. Az angol klimatikus viszonyok és a Golf-áramlat kedvezett az almafáknak, így azok bőségesen teremtek. Angliában és Európában a cider készítésének legfőbb tudói az apátságok voltak. A kolostorok saját földekkel rendelkeztek, és a legtöbbnek egyedi, fűszerekkel gazdagított receptje is volt a jó bor elkészítéséhez. Az almabor elterjedésének a normannokon kívül akadt még egy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Jól muzsikál a szegfűszeg
hozzájárult. Ki gondolná ma már, hogy régen háborúk dúltak a fűszerekért? Ki gondolná ma már, hogy régen háborúk dúltak a fűszerekért? A középkorban a szerecsendióval együtt a szegfűszeg számított az egyik legértékesebb és legritkább fűszernek Európában, így több expedíciót is indítottak a fűszerek őshazájának felkutatására és totális leigázására. A hosszas keresgélés után 1522-ben Magellán egyik megmaradt hajója, a Victoria tért vissza jelentősebb mennyiségű szegfűszeggel és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Padlizsántekercsek diókrémmel
szabadban falatozni - a grillezett zöldségek, húsok, gyümölcsök garantált sikerre számíthatnak. A padlizsánnal készülő fogások jelentős részét a mediterrán ízvilág teszi feledhetetlenné, de mivel Ázsiában éppúgy közkedveltek, mint Európában, a fűszerek és ízvariációk lehetőségének száma végtelen. Mivel az elmúlt héten alkalmam nyílt az orosz konyhával is közelebbi kapcsolatba kerülni, most egy olyan kertben, de természetesen konyhai kontakt grillen is könnyedén kivitelezhető ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sárgabarack marcipánnal a
nem tartalmazott sem kenyérféléket, sem a később alapvető táplálékká vált burgonyát, a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva a receptúra (elsősorban takarékossági okokból) fokozatosan átalakult, s vált egyre népszerűbbé előbb Nyugat-, majd Kelet- és Közép-Európában. A Klötze, a knédli a szegények konyhájának hétköznapi eledele lett. Bár különös kivételként fennmaradt olyan 16. századi német szakácskönyv, amely tartalmaz leírást a kendőbe kötött, vízben főzött, majd kemencében átsütött, szeletelt ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
szerecsendió
bálák belsejébe, olykor még meg is locsolják vízzel, hogy súlyosabb legyen. Ha a vevő kinyitja a bálát, és rájön a csalásra, ártatlanságot színlelnek, és rabszolgáikra hárítják a felelősséget.« Az illatos fűszer korai népszerűségét Európában jórészt egy Bernardus Paludanus (Berent ten Broecke, 1550-1633) nevű, németalföldi orvosnak köszönhette, aki azt írta róla, hogy nemcsak fűszernek kiváló, de »erősíti az agyat, élesebbé teszi az emlékezőtehetséget, emellett javítja a ...
ibolya58 ibolya58
Süti ajánló
Receptek. mamucika
Csokis ischler recept baggesz20
Dió koszorú akiram45
Kókuszos habcsók bubszi
Pingvin szelet tundihugi
Kakaós kavart meggyes bkisseva
Kajszis nosztalgia bubszi
Tejfölös-pudingos süti 1vargaildyko
Joghurtos őszibarackkrém 2. bubszi
Csokikrémes kakaórolád ildus0310
Szárnyas receptek
Csirkecomb birsalmával bubszi
Hortobágyi palacsinta 1. bubszi
Cukkinis, csirkemelles tészta recept kannalidia
Mogyorókrém kis és nagy horvathnemagdi
Besztercei csirkemell bubszi
olasz CSIRKEGULYÁS SAJTTAL bubszi
Saslik csirkemellből tripike
Sajtos-sonkás rakott csirkemell lilagondolatok
Csirkesaláta bubszi
Rablóhús csirkemellből bubszi
Marhából készült ételek
Nagycenki tokány bubszi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Brassói húsleves bubszi
Marhahúsos brokkoli-saláta horvathnemagdi
Bosnyák csupor bubszi
befsztroganov ibolya58
Ami eddig elképzelhetetlen volt: egészséges melegszendvics tinka1951
Hússaláta fetasajttal ujjozsef
Réka után lakoma.. gaby13
Vörösboros pusztapörkölt klerierzsi
Sertésből készült ételek
Zöldbabos-tejfölös sertéspörkölt recept jamborlulu
balaton felvidéki borsos tokán ibolya58
Húsos zöldségfasírt bkisseva
Hús krumpliágyon recept jamborlulu
Töltött káposzta bkisseva
Muszaka nnpapszi
Bugaci húsgombócleves horvathnemagdi
Zöldborsós-raguleves yaskane
Lecsós vese velővel recept jamborlulu
H.Kohut Katalin Bolognai spagetti kohlinka
Halból készült ételek
Citromos vajkrém bubszi
Harcsa rizzsel recept gonda_katalin
Dorozsmai harcsa-filé nanoka72
Pácolt lazac tormahabbal rochlitzne
Vajban sült pisztráng (olasz) bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Csirkés szendvicstekercs bulac57
. Nagybaracskai halászlé. csibi52
haltepertő hagymával ibolya58
D betűs receptek horvathnemagdi
Vad ételek
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Lapcsánka erdész módra bubszi
Vadhús horvathnemagdi
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Fácán római tálban lilikonyhaja
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Indiai rizssaláta bubszi
Spagetti ajánló
Sertéshúsos-gombás spagetti suzymama
Spagetti Carbonara veronika74
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel zsokanita
Bolognai zöldséges rétes veronika74
Rakott zöldséges tészta 2 recept gonda_katalin
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Pizza carbonara recept kovacs_zsoka
Félórás peceptek horvathnemagdi
Fetás-tejszínes spagetti suzymama
Spagetti kapormártásban bubszi
Pizza receptek
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Virsli és gomba köntösben horvathnemagdi
Pizza csiga margareta51
Füstös expressz pizza tekercs recept jamborlulu
3 villámgyors pizzarecept grimilda
Töltött padlizsán sarkadykati
Olcsó receptek. tnemarika
Töltött pizza horvathnemagdi
Pizza parnacskak margareta51
Zöldséges pizza bulac57
Hamburger receptek
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger recept jamborlulu
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburger pulykahússal suzymama
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU