Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Mangalica, a sztármalac
Mangalica, a sztármalac

Életemben először vásároltam mangalica húst a héten, és sokat töprengtem, mit kéne készítenem belőle, ugyanis a hentes azt mondta, bánjak úgy vele, mintha vaddisznó vagy más vadhús lenne. Köszi, mondtam, ám mivel vadhúst sem készítettem soha, nem sokra mentem az amúgy remek ötlettel.

Azt sem tudtam pontosan, mitől más a mangalica, mint a hétköznapi disznók, de aztán utána olvastam. Azt írták, kevesebb a húsában a víz(?) - gondolom a szövetek között, és hogy Omega3 zsírsavban gazdag, ezért jó hatással van a szívre és az érrendszerre. Más fórumokon azonban azt hangoztatták igen vehemensen, hogy a mangalica semmiben sem különbözik a hagyományos sertésektől, és egyáltalán nem egészségesebb a húsa, mint "átlagos" társaié. Így hát nem sokra mentem a pro és kontra véleményekkel...

A mangalica hús egyébként sokkal szebb, vörösebb és valahogy jobb szerkezetű/tapintású, mint a hétköznapi disznóhúsé. Igaz, lényegesen hosszabb ideig kell sütni-főzni, de azt kell mondjam, megéri, mert az íze magáért beszél. Így most, hogy már két fogást is mangalicából készítettem a hétvégén, a továbbiakban a mangalicára szavazok! Éljenek a göndör hajú malackák! :-))))
Mangalica gulyás

Hozzávalók: 4 hagyma, 1 kg mangalica hús, 5 sárgarépa, 5 db burgonya, 1 csomag zöldbab, só, bors, pirospaprika, víz, (liba)zsír, liszt+tejföl a habaráshoz
Elkészítés:
1.) A hagymát felaprítjuk, egy kuktában kevés (liba)zsíron megdinszteljük, majd lehúzzuk az edényt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és a húst, majd visszatoljuk az edényt a tűzre, és a húst megpirítjuk.
2.) Megsózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, és kuktában omlós-puhára főzzük. (Nekem ez legalább 2 óra volt!)
3.) Ha a hús puha, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a felkarikázott sárgarépát, és azokat is puhára főzzük. (ez újabb 25 perc)
4.) Legvégül adjuk hozzá a zöldbabot, annak néhány perc is elég, és megpuhul a forró lében, takarék lángon. Megkóstoljuk, és ha sótlan, utánasózunk.(+ 5-10 perc)
5.) Készíthetünk hozzá galuskát: 5 evőkanál liszt, 1 tojás, fél dl víz, 1 csipet só. Ezeket összekeverjük, és nokedliszaggatóval vagy kanállal a levesbe szaggatjuk. Gyöngyözve forró levesben néhány perc alatt megfő.
6.) Végül egy bögrében összekeverjük a lisztet egy kis vízzel, tejföllel és forró levessel, csomómentesre keverjük, és szűrőn át a leveshez adjuk.
A levest forrón, házi kenyérrel, bagettel, kiflivel tálaljuk. Elég kiadós, így egytálételként érdemes számolni vele.

Mangalica hús - előkészítve a gulyáshoz Mangalica hús - előkészítve a gulyáshoz

Mangalica gulyás Mangalica gulyás

Nálunk nagy divatja van a fasírt-sütésnek, hiszen nagyon kedveljük a tojással töltött stefánia szeletet, a tepsis fasírtot, a rúd és gombóc formájú fasírtokat is. Általában pulyka vagy disznóhúsból sütöm, mangalicából azonban ez volt az első. Érdemes volt kipróbálni, mindenkinek ajánlom! :-)
Mangalica fasírt

Hozzávalók: 1 kg mangalica darált hús, 2 vöröshagyma, 4 fokhagyma gerezd, fél rozscipó, tej, só, bors, 2 evőkanál pirospaprika, 2 tojás, 1 evőkanál libazsír, zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) Összevágjuk a hagymát kockára, és egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejbe áztatott rozskenyeret, a darált húst, tojásokat, átnyomott fokhagymát, és jól megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk az egészet, majd alaposan összedolgozzuk.
2.) Libazsírral kikenünk egy lapos jénai tálat, belesimítjuk a masszát, a tetejét megkenjük olvasztott libazsírral, megszórjuk zsemlemorzsával, és lefedve legalább 1 órán át sütjük, majd tető nélkül addig, amíg piros nem lesz. (Én 1,5 órán át sütöttem, 200 fokon.)

Mangalica fasírt Mangalica fasírt

A mák szintén családi kedvenc, így gyakran nyúlunk a mákos zacskó után, ha valami finom édességhez támad kedvünk, legyen az kalács, pite, bejgli, guba, tészta vagy kifli. Barátnőm, Szikszai Anikó mesélte már több ízben, hogy Amerikában nem lehet mákot kapni, és hogy milyen szörnyű ez nekik, kint élő magyaroknak. Először azt hittem, viccel, de mondta, hogy ez nagyon is komoly. Mintha a mák egyenlő lenne a kábítószerrel? Őrület, nem? Nyáron remélem, jönnek Magyarországra, és hozzánk is ellátogatnak, mert akkor biztos sütök nekik valami mákosat is, amolyan igazi, magyaros süteményt, hogy kárpótoljam őket a máktalan évekért. :D
Mákos pite

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg (liba)zsír, fél csomag sütőpor, kicsi tej
A töltelékhez: 25 dkg mák, 20 dkg porcukor, 3 dl tej, 5 dkg zabpehely liszt, 10 dkg mazsola, 2 édes alma, 1 narancs héja lereszelve, 2 tojás
A töltelék alá: baracklekvár
Elkészítés:
0.) Elkészítjük a tölteléket: a mákot leforrázzuk a tejjel, és hozzákeverjük a porcukrot, zabpehely lisztet, reszelt almákat, mazsolát, narancshéjat, végül a keményre felvert tojásfehérjéket.
1.) Előmelegítjük 200 fokra a sütőt, és kibélelünk egy közepes vagy kis tepsit sütőpapírral.
2.) Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk, majd ketté vágjuk a tészta-cipót, és mindkét darabot tepsi-nagyságúra nyújtjuk.
3.) A tepsibe tesszük az első lapot, alaposan megkenjük barack lekvárral, majd ráhalmozzuk a mákos tölteléket, és erre jön a második tésztalap.
4.) Tojássárgájával megkenjük a tészta tetejét, megszurkáljuk spéktűvel, és 200 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk. Nagyon finom, szaftos sütemény, szerintem jobb, mint a bejgli.

Mákos pite Mákos pite

A zöld fűszeres kenyerem érdekessége, hogy bár a recept szerint fehér liszttel kellett volna elkészíteni (és úgy is biztos remek), én zabpehelyliszttel készítettem. A zabpehelyliszt rostokban gazdagabb és egészségesebb, mint a fehér liszt, így érdemes néha ezzel sütni-főzni, és a kenyérsütéshez is remek alapanyag. Aki tart tőle, érdemes először "fel-hígítani" vele a fehér lisztet, és ha ízlik a végeredmény, már úgyis bátrabban fogjuk használni.
Zöld fűszeres kenyér

Hozzávalók: 3 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 5 dkg (liba)zsír, 50 dkg liszt, egy nagy maréknyi zöld fűszer apróra vágva (petrezselyem, kapor, snidling, rozmaring, kakukkfű)
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat kenyérsütő gépben (vagy hagyományos módon) bedagasztjuk, majd megkelesztjük. A zöld fűszereket célszerű félidőben a tésztához adni.
2.) Sütés előtt kenjük meg vízzel, majd süssük meg a kenyérsütőgépben. Ha sütőben sütjük, akkor sütőformába kell tenni, és 190 fokon 40 perc alatt lesz kész. Ha megsült, borítsuk rácsra, hagyjuk kihűlni. Friss vajjal, házi zsírral, de magában is nagyon finom, és sokáig friss marad. (A képen nem a legmutatósabb a kenyerem, hiszen gépben sült, ezért a széle cakkos, de ne tévesszen meg senki, mert a csúnya külső mögött nagyon finom belső rejlik. :-)

Zöld fűszeres kenyér

Most pedig jöjjön a hétvége fénypontja, Dorka pici túrótortája. A névnapjára készítettem, amire már nagyon készült. Ő persze úgy mondta a nagyszüleinek, hogy Csillámbogyó Bál lesz nálunk, egy olyan buli, mint amilyeneket Eperke szokott a barátnőivel tartani. Felvettük hát a fonalat, és remek kis családi ünnepséget, azaz Dorka-napi Csillámbogyó Bált rendeztünk: lufikkal, papír-girlandokkal és csillogó-villogó hercegnő ruhákkal. A Kicsi még egy kis műanyag koronát is kapott az egyik játékboltból, így ő lett a Csillámbogyó Hercegnő. :-)
Maga, a torta egy egyszerű kis túrótorta volt, de a dekorációnak és apukám mágikus gyertyájának köszönhetően egyszeriben Csillámbogyó Tortává vált. A gyertya ugyanis egy összezárt virág közepében volt. Nem is egy, hanem 8 darab, és 1 kis tűzi játék. Ahogy meg gyújtttuk a közepét, egyszerre gyulladt meg mind a 9 láng, és a virág szirmai (zeneszóval kísérve!), egyszeriben kinyíltak. Varázslatos volt, Dorka teljesen le volt nyűgözve a mesebeli virágtól. (Ami azt illeti, mi is).
Dorka és a csillámbogyó torta Dorka és a csillámbogyó torta

Túrótorta gyerekeknek

Hozzávalók: 8 dl tej, 2 csomag vanília puding, 10-12 evőkanál cukor, 2 csomag (25 dkg-os) zsíros túró
Elkészítés:
1.) A tejet csomómentesen elkeverjük a pudingporral és a cukorral, majd lassú tűz felet besűrítjük.
2.) Lehúzzuk a tűzről, és habverővel belekeverjük a túrót úgy, hogy szép, homogén masszát kapjunk.
3.) A masszát fóliával kibélelt mély tálkába öntjük, és ha kihűlt, a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Tálalás előtt gyümölcsökkel és felvert tejszínhabbal díszítjük.
4.) Félbevágott babapiskótával is körberakhatjuk, ez esetben a piskótákat kössük át egy selyemszalaggal. Elég nehéz művelet, mert előbb az összes piskótát a torta falához kell tapasztanunk, és ha már mind fent van, akkor lehet csak óvatosan köréjük fogni a szalagot. Érdemes a masnit előre megkötni, mert a piskóták mozognak, és maga a torta is elég laza, így jobb, ha nem a "piskóták hátán" próbáljuk megkötni a díszítést, hanem már egy kész szalaggal öleljük át őket. :-)
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: amúgy remek, hétköznapi disznók, szövetek között, mangalica semmiben, hagyományos sertésektől, hétköznapi disznóhúsé,

Bocimentes almás pite
Bocimentes almás pite Egy hét kihagyás után újult erővel ragadom kezembe a fakanalat - amire amúgy most semmi szükség nem lesz, lévén almás pitét sütök. De máris helyesbítek: nagyon is hasznát tudom venni, hiszen a fakanál remek fegyelmező eszköz, különös tekintettel a hozzávalók megkurtításán ügyködő családtagokra. Almás pite tejérzékenyeknek is! Érdemes visszanyúlni néha a gyökerekhez a gasztronómiában is! Persze most nem az ősemberre gondolok, mert a mi fogazatunk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Feltétlen feltétek
titkot mégis szeretnénk a főzeléknek átadni, akkor érdemes kockára szelt bacont zsírjára sütni, és azzal megszórni az ételt. A homogén leves vagy főzelék esetén kifejezetten szerencsés a ropogós kiegészítő, ami külön izgalmas textúrával gazdagítja az amúgy akár egyhangúnak is tekinthető ételt. A tükörtojás és a sült szalonna akár együtt is lehet remek feltét A tükörtojás és a sült szalonna akár együtt is lehet remek feltét A sonkák és szalonnák mellett a színhús is gyakran megjelenik ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gyors és megmentő: tojásos
Gyors és megmentő: tojásos tészta Van amikor egyszerűen nincs lehetőség, idő arra, hogy az ember olyan ételt készítsen el, amelyhez amúgy rendesen oda kell tennie magát. Ízlesszíndrómánál találtuk ezt a remek receptet, amely nem hogy gyors, hanem egyszerű és nagyon ízletes is. Ráadásul mára még nagyon meleget mondtak, így az sem mindegy, mennyi időt töltünk el a tűzhely mellett. Ha ezt a fogást választjuk, akkor rövid idő alatt nagyon finomat és laktatót készíthetünk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Havas rózsák
Havas rózsák Először arra gondoltam, hogy azt a címet adom a mai postnak, hogy A szomszéd fűje mindig zöldebb..., és az a vicc, hogy amúgy tényleg zöldebb. De nem csak a fűje, a süteményei is mindig ezerszer szebbek, mint az enyémek, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk. Mentségemre szóljon, hogy a konyhában töltött zsenge 6 évemmel voltaképp kezdőnek számítok, és egyébként is: bennem a látványos finomságok sosem irigységet szülnek, inkább inspirálnak. Nos, így volt ez most is, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Köretek krumplin és rizsen túl
összeállítással főleg az a baj, hogy ha a tömény fehérje mellé ugyanannyi keményítőt tuszkolunk, akkor nagy felfordulás támad a gyomorban, végül senki se győz, te pedig levert leszel, és hamarosan éhes is. Ráadásul hiányoznak a rostok az étrendből, és amúgy is túl sok szénhidrátot fogyasztunk, ami semmiképp nem egészséges. Ha ragaszkodsz a húsos ételekhez, akkor itt az ideje új megvilágításba helyezni a zöldségeket és a gyümölcsöket: sütve, párolva, grillezve és pürésítve remek köreteket készíthetsz ...
veronika74 veronika74
Receptek 3.japan
sem teszek bele. Így a miso-pasztától és a répától édeskésebb az íze. Jóllakatós verzió Gyakorlatilag ez is a magyaros verzión alapszik, két különbséggel: hogy van benne ceruzabab, és csirkehús. A ceruzabab amúgy nagyon népszerű japán zöldség, így ez még többé-kevésbé hagyományosnak is mondható. A csirkehús viszont trükkös. (Lehet helyettesíteni pulykával, vagy akár disznóhússal is.) Egy serpenyőben kevés olajon, némi teriyaki szósszal megpirítom a ...
margareta51 margareta51
Süti ajánló
Havas házikó bubszi
Nyitott fonott kalács diós... tereza54
Banános őzgerinc koszegimarika
Hartyányi krémes telegdi50
Gesztenyés torta szabonekatalin
Aprósütemények: 4 az 1-ben bubszi
Almatorta (sütés nélkül) eva0817
***ALMÁS**KRÉMES**ahogy**É N**KÉSZÍTEM** bubszi
Cseresznyés pite... gaby13
Diplomatapuding bubszi
Szárnyas receptek
Gombás rakott krumpli veronika74
Hússzeletek krumplibundában horvathnemagdi
Már kétszer csináltam meg! :) sarkadykati
LEGÉNYFOGÓ tyúkLEVES bubszi
Tárkonyos csirkeragu leves vicky0709
Bújtatott csirke recept baggesz20
Vacsora csata recept! jjanosne
Kímélő saláták kissmama
Töltve jó: hús karácsonyra horvathnemagdi
Könnyű nyári csirkehúsleves bulac57
Marhából készült ételek
Bécsi szelet burgonyával recept boszorlany
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Baconba tekert fasírt reifregina
Csikós tokány akiram45
Gulyásleves... szelidszeder
Marhahúsos kuszkusz 1vargaildyko
Sült marhaszelet gombásraguval veronika74
Bográcsozás a szabadban bulac57
Sörben sült marha 1vargaildyko
Mikszáth Kálmán palóclevese suzymama
Sertésből készült ételek
Köményes sült oldalas horvathnemagdi
B betűs receptek horvathnemagdi
A leg­ki­sebb kony­há­ban is horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Sült töltött pulyka recept boszorlany
Rakott hús ancus56
Káposztás csülök klara50
Tepsis hús birsalmával klerierzsi
3 finom boros recept agimami7
Zöldséges-sajtos horvathnemagdi
Halból készült ételek
Halak rómaiban veronika74
Bográcsozzunk mi is! horvathnemagdi
Receptek! jjanosne
Halpaprikás bográcsban. bubszi
Paprikás bundában sült hekk recept jamborlulu
Ponty szalonnával bubszi
Füstöltpisztráng leves ravioli bubszi
Tejszínes halszelet recept baggesz20
Körösi halászlé bubszi
Ponty sörben pácolva. bubszi
Vad ételek
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Borsikafű nnpapszi
Fokhagymástejfölös őzérmék bulac57
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
savanyú burgonyaleves ibolya58
Nyúlpörkölt bubszi
Fácánleves berántva I. bubszi
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Nyúlpörkölt veronika74
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Édes, sós muffinok baratha
A szénégető hala zöldségekkel recept jamborlulu
Gombás-zöldborsós spagetti panka2006
Bolognai ragus palacsinta zsokanita
Cukkinis finomság tundihugi
Salátát az egészségért... roanna
Spagetti holland módra horvathnemagdi
Négy finom saláta ünnepek után roanna
Főtt csirkemell fűszeresen bubszi
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pizza receptek
Pizza horvathnemagdi
Anticandidás lepénykenyér bkisseva
Pizza tészta I. - II. 1vargaildyko
Pizza tundihugi
Kapros-túrós lepény horvathnemagdi
Pizza ai quattro formaggi 2. bubszi
Babos pizza batyu bubszi
Paradicsomos töltelék bubszi
Hagymás-ringlis pizza bulac57
Lala kifli bordat
Hamburger receptek
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
mustár készítése házilag irmus
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger baratnu
Házi hamburger recept jamborlulu
Házi hamburger recept baggesz20
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU