Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Mangalica, a sztármalac
Mangalica, a sztármalac

Életemben először vásároltam mangalica húst a héten, és sokat töprengtem, mit kéne készítenem belőle, ugyanis a hentes azt mondta, bánjak úgy vele, mintha vaddisznó vagy más vadhús lenne. Köszi, mondtam, ám mivel vadhúst sem készítettem soha, nem sokra mentem az amúgy remek ötlettel.

Azt sem tudtam pontosan, mitől más a mangalica, mint a hétköznapi disznók, de aztán utána olvastam. Azt írták, kevesebb a húsában a víz(?) - gondolom a szövetek között, és hogy Omega3 zsírsavban gazdag, ezért jó hatással van a szívre és az érrendszerre. Más fórumokon azonban azt hangoztatták igen vehemensen, hogy a mangalica semmiben sem különbözik a hagyományos sertésektől, és egyáltalán nem egészségesebb a húsa, mint "átlagos" társaié. Így hát nem sokra mentem a pro és kontra véleményekkel...

A mangalica hús egyébként sokkal szebb, vörösebb és valahogy jobb szerkezetű/tapintású, mint a hétköznapi disznóhúsé. Igaz, lényegesen hosszabb ideig kell sütni-főzni, de azt kell mondjam, megéri, mert az íze magáért beszél. Így most, hogy már két fogást is mangalicából készítettem a hétvégén, a továbbiakban a mangalicára szavazok! Éljenek a göndör hajú malackák! :-))))
Mangalica gulyás

Hozzávalók: 4 hagyma, 1 kg mangalica hús, 5 sárgarépa, 5 db burgonya, 1 csomag zöldbab, só, bors, pirospaprika, víz, (liba)zsír, liszt+tejföl a habaráshoz
Elkészítés:
1.) A hagymát felaprítjuk, egy kuktában kevés (liba)zsíron megdinszteljük, majd lehúzzuk az edényt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és a húst, majd visszatoljuk az edényt a tűzre, és a húst megpirítjuk.
2.) Megsózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, és kuktában omlós-puhára főzzük. (Nekem ez legalább 2 óra volt!)
3.) Ha a hús puha, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a felkarikázott sárgarépát, és azokat is puhára főzzük. (ez újabb 25 perc)
4.) Legvégül adjuk hozzá a zöldbabot, annak néhány perc is elég, és megpuhul a forró lében, takarék lángon. Megkóstoljuk, és ha sótlan, utánasózunk.(+ 5-10 perc)
5.) Készíthetünk hozzá galuskát: 5 evőkanál liszt, 1 tojás, fél dl víz, 1 csipet só. Ezeket összekeverjük, és nokedliszaggatóval vagy kanállal a levesbe szaggatjuk. Gyöngyözve forró levesben néhány perc alatt megfő.
6.) Végül egy bögrében összekeverjük a lisztet egy kis vízzel, tejföllel és forró levessel, csomómentesre keverjük, és szűrőn át a leveshez adjuk.
A levest forrón, házi kenyérrel, bagettel, kiflivel tálaljuk. Elég kiadós, így egytálételként érdemes számolni vele.

Mangalica hús - előkészítve a gulyáshoz Mangalica hús - előkészítve a gulyáshoz

Mangalica gulyás Mangalica gulyás

Nálunk nagy divatja van a fasírt-sütésnek, hiszen nagyon kedveljük a tojással töltött stefánia szeletet, a tepsis fasírtot, a rúd és gombóc formájú fasírtokat is. Általában pulyka vagy disznóhúsból sütöm, mangalicából azonban ez volt az első. Érdemes volt kipróbálni, mindenkinek ajánlom! :-)
Mangalica fasírt

Hozzávalók: 1 kg mangalica darált hús, 2 vöröshagyma, 4 fokhagyma gerezd, fél rozscipó, tej, só, bors, 2 evőkanál pirospaprika, 2 tojás, 1 evőkanál libazsír, zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) Összevágjuk a hagymát kockára, és egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejbe áztatott rozskenyeret, a darált húst, tojásokat, átnyomott fokhagymát, és jól megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk az egészet, majd alaposan összedolgozzuk.
2.) Libazsírral kikenünk egy lapos jénai tálat, belesimítjuk a masszát, a tetejét megkenjük olvasztott libazsírral, megszórjuk zsemlemorzsával, és lefedve legalább 1 órán át sütjük, majd tető nélkül addig, amíg piros nem lesz. (Én 1,5 órán át sütöttem, 200 fokon.)

Mangalica fasírt Mangalica fasírt

A mák szintén családi kedvenc, így gyakran nyúlunk a mákos zacskó után, ha valami finom édességhez támad kedvünk, legyen az kalács, pite, bejgli, guba, tészta vagy kifli. Barátnőm, Szikszai Anikó mesélte már több ízben, hogy Amerikában nem lehet mákot kapni, és hogy milyen szörnyű ez nekik, kint élő magyaroknak. Először azt hittem, viccel, de mondta, hogy ez nagyon is komoly. Mintha a mák egyenlő lenne a kábítószerrel? Őrület, nem? Nyáron remélem, jönnek Magyarországra, és hozzánk is ellátogatnak, mert akkor biztos sütök nekik valami mákosat is, amolyan igazi, magyaros süteményt, hogy kárpótoljam őket a máktalan évekért. :D
Mákos pite

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg (liba)zsír, fél csomag sütőpor, kicsi tej
A töltelékhez: 25 dkg mák, 20 dkg porcukor, 3 dl tej, 5 dkg zabpehely liszt, 10 dkg mazsola, 2 édes alma, 1 narancs héja lereszelve, 2 tojás
A töltelék alá: baracklekvár
Elkészítés:
0.) Elkészítjük a tölteléket: a mákot leforrázzuk a tejjel, és hozzákeverjük a porcukrot, zabpehely lisztet, reszelt almákat, mazsolát, narancshéjat, végül a keményre felvert tojásfehérjéket.
1.) Előmelegítjük 200 fokra a sütőt, és kibélelünk egy közepes vagy kis tepsit sütőpapírral.
2.) Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk, majd ketté vágjuk a tészta-cipót, és mindkét darabot tepsi-nagyságúra nyújtjuk.
3.) A tepsibe tesszük az első lapot, alaposan megkenjük barack lekvárral, majd ráhalmozzuk a mákos tölteléket, és erre jön a második tésztalap.
4.) Tojássárgájával megkenjük a tészta tetejét, megszurkáljuk spéktűvel, és 200 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk. Nagyon finom, szaftos sütemény, szerintem jobb, mint a bejgli.

Mákos pite Mákos pite

A zöld fűszeres kenyerem érdekessége, hogy bár a recept szerint fehér liszttel kellett volna elkészíteni (és úgy is biztos remek), én zabpehelyliszttel készítettem. A zabpehelyliszt rostokban gazdagabb és egészségesebb, mint a fehér liszt, így érdemes néha ezzel sütni-főzni, és a kenyérsütéshez is remek alapanyag. Aki tart tőle, érdemes először "fel-hígítani" vele a fehér lisztet, és ha ízlik a végeredmény, már úgyis bátrabban fogjuk használni.
Zöld fűszeres kenyér

Hozzávalók: 3 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 5 dkg (liba)zsír, 50 dkg liszt, egy nagy maréknyi zöld fűszer apróra vágva (petrezselyem, kapor, snidling, rozmaring, kakukkfű)
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat kenyérsütő gépben (vagy hagyományos módon) bedagasztjuk, majd megkelesztjük. A zöld fűszereket célszerű félidőben a tésztához adni.
2.) Sütés előtt kenjük meg vízzel, majd süssük meg a kenyérsütőgépben. Ha sütőben sütjük, akkor sütőformába kell tenni, és 190 fokon 40 perc alatt lesz kész. Ha megsült, borítsuk rácsra, hagyjuk kihűlni. Friss vajjal, házi zsírral, de magában is nagyon finom, és sokáig friss marad. (A képen nem a legmutatósabb a kenyerem, hiszen gépben sült, ezért a széle cakkos, de ne tévesszen meg senki, mert a csúnya külső mögött nagyon finom belső rejlik. :-)

Zöld fűszeres kenyér

Most pedig jöjjön a hétvége fénypontja, Dorka pici túrótortája. A névnapjára készítettem, amire már nagyon készült. Ő persze úgy mondta a nagyszüleinek, hogy Csillámbogyó Bál lesz nálunk, egy olyan buli, mint amilyeneket Eperke szokott a barátnőivel tartani. Felvettük hát a fonalat, és remek kis családi ünnepséget, azaz Dorka-napi Csillámbogyó Bált rendeztünk: lufikkal, papír-girlandokkal és csillogó-villogó hercegnő ruhákkal. A Kicsi még egy kis műanyag koronát is kapott az egyik játékboltból, így ő lett a Csillámbogyó Hercegnő. :-)
Maga, a torta egy egyszerű kis túrótorta volt, de a dekorációnak és apukám mágikus gyertyájának köszönhetően egyszeriben Csillámbogyó Tortává vált. A gyertya ugyanis egy összezárt virág közepében volt. Nem is egy, hanem 8 darab, és 1 kis tűzi játék. Ahogy meg gyújtttuk a közepét, egyszerre gyulladt meg mind a 9 láng, és a virág szirmai (zeneszóval kísérve!), egyszeriben kinyíltak. Varázslatos volt, Dorka teljesen le volt nyűgözve a mesebeli virágtól. (Ami azt illeti, mi is).
Dorka és a csillámbogyó torta Dorka és a csillámbogyó torta

Túrótorta gyerekeknek

Hozzávalók: 8 dl tej, 2 csomag vanília puding, 10-12 evőkanál cukor, 2 csomag (25 dkg-os) zsíros túró
Elkészítés:
1.) A tejet csomómentesen elkeverjük a pudingporral és a cukorral, majd lassú tűz felet besűrítjük.
2.) Lehúzzuk a tűzről, és habverővel belekeverjük a túrót úgy, hogy szép, homogén masszát kapjunk.
3.) A masszát fóliával kibélelt mély tálkába öntjük, és ha kihűlt, a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Tálalás előtt gyümölcsökkel és felvert tejszínhabbal díszítjük.
4.) Félbevágott babapiskótával is körberakhatjuk, ez esetben a piskótákat kössük át egy selyemszalaggal. Elég nehéz művelet, mert előbb az összes piskótát a torta falához kell tapasztanunk, és ha már mind fent van, akkor lehet csak óvatosan köréjük fogni a szalagot. Érdemes a masnit előre megkötni, mert a piskóták mozognak, és maga a torta is elég laza, így jobb, ha nem a "piskóták hátán" próbáljuk megkötni a díszítést, hanem már egy kész szalaggal öleljük át őket. :-)
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: amúgy remek, hétköznapi disznók, szövetek között, mangalica semmiben, hagyományos sertésektől, hétköznapi disznóhúsé,

Bocimentes almás pite
Bocimentes almás pite Egy hét kihagyás után újult erővel ragadom kezembe a fakanalat - amire amúgy most semmi szükség nem lesz, lévén almás pitét sütök. De máris helyesbítek: nagyon is hasznát tudom venni, hiszen a fakanál remek fegyelmező eszköz, különös tekintettel a hozzávalók megkurtításán ügyködő családtagokra. Almás pite tejérzékenyeknek is! Érdemes visszanyúlni néha a gyökerekhez a gasztronómiában is! Persze most nem az ősemberre gondolok, mert a mi fogazatunk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Feltétlen feltétek
titkot mégis szeretnénk a főzeléknek átadni, akkor érdemes kockára szelt bacont zsírjára sütni, és azzal megszórni az ételt. A homogén leves vagy főzelék esetén kifejezetten szerencsés a ropogós kiegészítő, ami külön izgalmas textúrával gazdagítja az amúgy akár egyhangúnak is tekinthető ételt. A tükörtojás és a sült szalonna akár együtt is lehet remek feltét A tükörtojás és a sült szalonna akár együtt is lehet remek feltét A sonkák és szalonnák mellett a színhús is gyakran megjelenik ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gyors és megmentő: tojásos
Gyors és megmentő: tojásos tészta Van amikor egyszerűen nincs lehetőség, idő arra, hogy az ember olyan ételt készítsen el, amelyhez amúgy rendesen oda kell tennie magát. Ízlesszíndrómánál találtuk ezt a remek receptet, amely nem hogy gyors, hanem egyszerű és nagyon ízletes is. Ráadásul mára még nagyon meleget mondtak, így az sem mindegy, mennyi időt töltünk el a tűzhely mellett. Ha ezt a fogást választjuk, akkor rövid idő alatt nagyon finomat és laktatót készíthetünk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Havas rózsák
Havas rózsák Először arra gondoltam, hogy azt a címet adom a mai postnak, hogy A szomszéd fűje mindig zöldebb..., és az a vicc, hogy amúgy tényleg zöldebb. De nem csak a fűje, a süteményei is mindig ezerszer szebbek, mint az enyémek, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk. Mentségemre szóljon, hogy a konyhában töltött zsenge 6 évemmel voltaképp kezdőnek számítok, és egyébként is: bennem a látványos finomságok sosem irigységet szülnek, inkább inspirálnak. Nos, így volt ez most is, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Köretek krumplin és rizsen túl
összeállítással főleg az a baj, hogy ha a tömény fehérje mellé ugyanannyi keményítőt tuszkolunk, akkor nagy felfordulás támad a gyomorban, végül senki se győz, te pedig levert leszel, és hamarosan éhes is. Ráadásul hiányoznak a rostok az étrendből, és amúgy is túl sok szénhidrátot fogyasztunk, ami semmiképp nem egészséges. Ha ragaszkodsz a húsos ételekhez, akkor itt az ideje új megvilágításba helyezni a zöldségeket és a gyümölcsöket: sütve, párolva, grillezve és pürésítve remek köreteket készíthetsz ...
veronika74 veronika74
Receptek 3.japan
sem teszek bele. Így a miso-pasztától és a répától édeskésebb az íze. Jóllakatós verzió Gyakorlatilag ez is a magyaros verzión alapszik, két különbséggel: hogy van benne ceruzabab, és csirkehús. A ceruzabab amúgy nagyon népszerű japán zöldség, így ez még többé-kevésbé hagyományosnak is mondható. A csirkehús viszont trükkös. (Lehet helyettesíteni pulykával, vagy akár disznóhússal is.) Egy serpenyőben kevés olajon, némi teriyaki szósszal megpirítom a ...
margareta51 margareta51
Süti ajánló
Barackos tiramisu tundihugi
Sárgakrémes süti Recept horvathnemagdi
Tarka-túrós minikuglófok recept kovacs_zsoka
Mentás kehely horvathnemagdi
Tejfölös gyümölcsös pite horvathnemagdi
Csokoládé kocka recept gonda_katalin
Oroszkrém torta, ahogy én szeretem recept toth_beata
Sárgadinnye krémleves pirított mandulás habgaluskával. suzymama
Lekváros muffin bubszi
Narancsos gesztenyekocka lantosneevi
Szárnyas receptek
Az eredeti édes savanyú-csirke margoka59
Indián csirke korma horvathnemagdi
Sült csirkecomb káposztás rizzsel gabfe
Bolognai töltött tök veronika74
Dubarry csirkemell horvathnemagdi
Lúgosítsunk, hogy ne savas horvathnemagdi
Csirkeszárnyak sörtésztában juhtúrós-fokhagymás mártogatóssa suzymama
Mozzarellával,paradicsomma l töltött csirkemell recept gonda_katalin
Zöldséges Csirkebatyu 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Derített gulyásleves horvathnemagdi
ír receptek ! ibolya58
Lestyános leves 1vargaildyko
Csevap recept toth_beata
Sztifádó (görög marharagu) bkisseva
Gombával töltött fasírt rauchne02
B receptek horvathnemagdi
Éjféli borscs bubszi
Majonézes hússaláta bulac57
Sörös gulyás reifregina
Sertésből készült ételek
Bazsalikomos sajtos rakott pad bubszi
Majorannás tokány spagettivel recept toth_beata
Jó kis receptnek tűnik . . . sarkadykati
Sajtos tepsis tarja horvathnemagdi
csongrádi apróhús ibolya58
Rakott zöldbab recept kannalidia
Magyaróvári sertésszelet bubszi
kéményseprő gulyás! ibolya58
Tepsis húsos burgonya horvathnemagdi
Alföldi csülökleves: ujjozsef
Halból készült ételek
Penne tejszínes, füstölt lazac veronika74
Grill variációk aprochef
Halas szoljanka leves bubszi
Halételek novakferenc
K betűs receptek horvathnemagdi
Halas szoljanka leves bubszi
Gombás hal bubszi
Rozmaringos lazac diós-fokhagymás tésztával maroka
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Vad ételek
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Almával töltött fácán bubszi
Rapsic vadas macoka65
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Magyar gasztronómia grimilda
Nyúlpörkölt margoka59
szegedi fácángulyás ! ibolya58
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Hal a tortán jjanosne
Spagetti ajánló
Carbonara Spagetti, avagy Szénégető spagetti recept gonda_katalin
sajtos tészta, másképp tereza54
Gombás, sonkás, kapros spagetti horvathnemagdi
Keltorta. ilse
Spagetti saláta recept gonda_katalin
Húsvéti receptek dumalady
Spagetti olajbogyóval bubszi
Zöldséges spagetti pulykahússa 1vargaildyko
Paella Costa Brava módra bubszi
Olasz spagetti-leves bubszi
Pizza receptek
Pizza vegetali recept toth_beata
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
Sonkás, gombás, olívás pizza horvathnemagdi
Calabriai pizza bubszi
Pizza 2 horvathnemagdi
Egy nagy tepsi pizza fél óra alatt pár száz forintból! tinka1951
Lapos kenyér serpenyőben sütve... nanoka72
Ananászos pizza recept baggesz20
Pizza tészta I. - II. 1vargaildyko
Krumplikavalkád színesen horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Sajtos hamburger bubszi
Csirke hamburger banb
Házi hamburger recept gonda_katalin
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU