Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Mangalica, a sztármalac
Mangalica, a sztármalac

Életemben először vásároltam mangalica húst a héten, és sokat töprengtem, mit kéne készítenem belőle, ugyanis a hentes azt mondta, bánjak úgy vele, mintha vaddisznó vagy más vadhús lenne. Köszi, mondtam, ám mivel vadhúst sem készítettem soha, nem sokra mentem az amúgy remek ötlettel.

Azt sem tudtam pontosan, mitől más a mangalica, mint a hétköznapi disznók, de aztán utána olvastam. Azt írták, kevesebb a húsában a víz(?) - gondolom a szövetek között, és hogy Omega3 zsírsavban gazdag, ezért jó hatással van a szívre és az érrendszerre. Más fórumokon azonban azt hangoztatták igen vehemensen, hogy a mangalica semmiben sem különbözik a hagyományos sertésektől, és egyáltalán nem egészségesebb a húsa, mint "átlagos" társaié. Így hát nem sokra mentem a pro és kontra véleményekkel...

A mangalica hús egyébként sokkal szebb, vörösebb és valahogy jobb szerkezetű/tapintású, mint a hétköznapi disznóhúsé. Igaz, lényegesen hosszabb ideig kell sütni-főzni, de azt kell mondjam, megéri, mert az íze magáért beszél. Így most, hogy már két fogást is mangalicából készítettem a hétvégén, a továbbiakban a mangalicára szavazok! Éljenek a göndör hajú malackák! :-))))
Mangalica gulyás

Hozzávalók: 4 hagyma, 1 kg mangalica hús, 5 sárgarépa, 5 db burgonya, 1 csomag zöldbab, só, bors, pirospaprika, víz, (liba)zsír, liszt+tejföl a habaráshoz
Elkészítés:
1.) A hagymát felaprítjuk, egy kuktában kevés (liba)zsíron megdinszteljük, majd lehúzzuk az edényt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és a húst, majd visszatoljuk az edényt a tűzre, és a húst megpirítjuk.
2.) Megsózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, és kuktában omlós-puhára főzzük. (Nekem ez legalább 2 óra volt!)
3.) Ha a hús puha, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a felkarikázott sárgarépát, és azokat is puhára főzzük. (ez újabb 25 perc)
4.) Legvégül adjuk hozzá a zöldbabot, annak néhány perc is elég, és megpuhul a forró lében, takarék lángon. Megkóstoljuk, és ha sótlan, utánasózunk.(+ 5-10 perc)
5.) Készíthetünk hozzá galuskát: 5 evőkanál liszt, 1 tojás, fél dl víz, 1 csipet só. Ezeket összekeverjük, és nokedliszaggatóval vagy kanállal a levesbe szaggatjuk. Gyöngyözve forró levesben néhány perc alatt megfő.
6.) Végül egy bögrében összekeverjük a lisztet egy kis vízzel, tejföllel és forró levessel, csomómentesre keverjük, és szűrőn át a leveshez adjuk.
A levest forrón, házi kenyérrel, bagettel, kiflivel tálaljuk. Elég kiadós, így egytálételként érdemes számolni vele.

Mangalica hús - előkészítve a gulyáshoz Mangalica hús - előkészítve a gulyáshoz

Mangalica gulyás Mangalica gulyás

Nálunk nagy divatja van a fasírt-sütésnek, hiszen nagyon kedveljük a tojással töltött stefánia szeletet, a tepsis fasírtot, a rúd és gombóc formájú fasírtokat is. Általában pulyka vagy disznóhúsból sütöm, mangalicából azonban ez volt az első. Érdemes volt kipróbálni, mindenkinek ajánlom! :-)
Mangalica fasírt

Hozzávalók: 1 kg mangalica darált hús, 2 vöröshagyma, 4 fokhagyma gerezd, fél rozscipó, tej, só, bors, 2 evőkanál pirospaprika, 2 tojás, 1 evőkanál libazsír, zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) Összevágjuk a hagymát kockára, és egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejbe áztatott rozskenyeret, a darált húst, tojásokat, átnyomott fokhagymát, és jól megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk az egészet, majd alaposan összedolgozzuk.
2.) Libazsírral kikenünk egy lapos jénai tálat, belesimítjuk a masszát, a tetejét megkenjük olvasztott libazsírral, megszórjuk zsemlemorzsával, és lefedve legalább 1 órán át sütjük, majd tető nélkül addig, amíg piros nem lesz. (Én 1,5 órán át sütöttem, 200 fokon.)

Mangalica fasírt Mangalica fasírt

A mák szintén családi kedvenc, így gyakran nyúlunk a mákos zacskó után, ha valami finom édességhez támad kedvünk, legyen az kalács, pite, bejgli, guba, tészta vagy kifli. Barátnőm, Szikszai Anikó mesélte már több ízben, hogy Amerikában nem lehet mákot kapni, és hogy milyen szörnyű ez nekik, kint élő magyaroknak. Először azt hittem, viccel, de mondta, hogy ez nagyon is komoly. Mintha a mák egyenlő lenne a kábítószerrel? Őrület, nem? Nyáron remélem, jönnek Magyarországra, és hozzánk is ellátogatnak, mert akkor biztos sütök nekik valami mákosat is, amolyan igazi, magyaros süteményt, hogy kárpótoljam őket a máktalan évekért. :D
Mákos pite

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg (liba)zsír, fél csomag sütőpor, kicsi tej
A töltelékhez: 25 dkg mák, 20 dkg porcukor, 3 dl tej, 5 dkg zabpehely liszt, 10 dkg mazsola, 2 édes alma, 1 narancs héja lereszelve, 2 tojás
A töltelék alá: baracklekvár
Elkészítés:
0.) Elkészítjük a tölteléket: a mákot leforrázzuk a tejjel, és hozzákeverjük a porcukrot, zabpehely lisztet, reszelt almákat, mazsolát, narancshéjat, végül a keményre felvert tojásfehérjéket.
1.) Előmelegítjük 200 fokra a sütőt, és kibélelünk egy közepes vagy kis tepsit sütőpapírral.
2.) Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk, majd ketté vágjuk a tészta-cipót, és mindkét darabot tepsi-nagyságúra nyújtjuk.
3.) A tepsibe tesszük az első lapot, alaposan megkenjük barack lekvárral, majd ráhalmozzuk a mákos tölteléket, és erre jön a második tésztalap.
4.) Tojássárgájával megkenjük a tészta tetejét, megszurkáljuk spéktűvel, és 200 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk. Nagyon finom, szaftos sütemény, szerintem jobb, mint a bejgli.

Mákos pite Mákos pite

A zöld fűszeres kenyerem érdekessége, hogy bár a recept szerint fehér liszttel kellett volna elkészíteni (és úgy is biztos remek), én zabpehelyliszttel készítettem. A zabpehelyliszt rostokban gazdagabb és egészségesebb, mint a fehér liszt, így érdemes néha ezzel sütni-főzni, és a kenyérsütéshez is remek alapanyag. Aki tart tőle, érdemes először "fel-hígítani" vele a fehér lisztet, és ha ízlik a végeredmény, már úgyis bátrabban fogjuk használni.
Zöld fűszeres kenyér

Hozzávalók: 3 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 5 dkg (liba)zsír, 50 dkg liszt, egy nagy maréknyi zöld fűszer apróra vágva (petrezselyem, kapor, snidling, rozmaring, kakukkfű)
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat kenyérsütő gépben (vagy hagyományos módon) bedagasztjuk, majd megkelesztjük. A zöld fűszereket célszerű félidőben a tésztához adni.
2.) Sütés előtt kenjük meg vízzel, majd süssük meg a kenyérsütőgépben. Ha sütőben sütjük, akkor sütőformába kell tenni, és 190 fokon 40 perc alatt lesz kész. Ha megsült, borítsuk rácsra, hagyjuk kihűlni. Friss vajjal, házi zsírral, de magában is nagyon finom, és sokáig friss marad. (A képen nem a legmutatósabb a kenyerem, hiszen gépben sült, ezért a széle cakkos, de ne tévesszen meg senki, mert a csúnya külső mögött nagyon finom belső rejlik. :-)

Zöld fűszeres kenyér

Most pedig jöjjön a hétvége fénypontja, Dorka pici túrótortája. A névnapjára készítettem, amire már nagyon készült. Ő persze úgy mondta a nagyszüleinek, hogy Csillámbogyó Bál lesz nálunk, egy olyan buli, mint amilyeneket Eperke szokott a barátnőivel tartani. Felvettük hát a fonalat, és remek kis családi ünnepséget, azaz Dorka-napi Csillámbogyó Bált rendeztünk: lufikkal, papír-girlandokkal és csillogó-villogó hercegnő ruhákkal. A Kicsi még egy kis műanyag koronát is kapott az egyik játékboltból, így ő lett a Csillámbogyó Hercegnő. :-)
Maga, a torta egy egyszerű kis túrótorta volt, de a dekorációnak és apukám mágikus gyertyájának köszönhetően egyszeriben Csillámbogyó Tortává vált. A gyertya ugyanis egy összezárt virág közepében volt. Nem is egy, hanem 8 darab, és 1 kis tűzi játék. Ahogy meg gyújtttuk a közepét, egyszerre gyulladt meg mind a 9 láng, és a virág szirmai (zeneszóval kísérve!), egyszeriben kinyíltak. Varázslatos volt, Dorka teljesen le volt nyűgözve a mesebeli virágtól. (Ami azt illeti, mi is).
Dorka és a csillámbogyó torta Dorka és a csillámbogyó torta

Túrótorta gyerekeknek

Hozzávalók: 8 dl tej, 2 csomag vanília puding, 10-12 evőkanál cukor, 2 csomag (25 dkg-os) zsíros túró
Elkészítés:
1.) A tejet csomómentesen elkeverjük a pudingporral és a cukorral, majd lassú tűz felet besűrítjük.
2.) Lehúzzuk a tűzről, és habverővel belekeverjük a túrót úgy, hogy szép, homogén masszát kapjunk.
3.) A masszát fóliával kibélelt mély tálkába öntjük, és ha kihűlt, a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Tálalás előtt gyümölcsökkel és felvert tejszínhabbal díszítjük.
4.) Félbevágott babapiskótával is körberakhatjuk, ez esetben a piskótákat kössük át egy selyemszalaggal. Elég nehéz művelet, mert előbb az összes piskótát a torta falához kell tapasztanunk, és ha már mind fent van, akkor lehet csak óvatosan köréjük fogni a szalagot. Érdemes a masnit előre megkötni, mert a piskóták mozognak, és maga a torta is elég laza, így jobb, ha nem a "piskóták hátán" próbáljuk megkötni a díszítést, hanem már egy kész szalaggal öleljük át őket. :-)
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: amúgy remek, hétköznapi disznók, szövetek között, mangalica semmiben, hagyományos sertésektől, hétköznapi disznóhúsé,

Bocimentes almás pite
Bocimentes almás pite Egy hét kihagyás után újult erővel ragadom kezembe a fakanalat - amire amúgy most semmi szükség nem lesz, lévén almás pitét sütök. De máris helyesbítek: nagyon is hasznát tudom venni, hiszen a fakanál remek fegyelmező eszköz, különös tekintettel a hozzávalók megkurtításán ügyködő családtagokra. Almás pite tejérzékenyeknek is! Érdemes visszanyúlni néha a gyökerekhez a gasztronómiában is! Persze most nem az ősemberre gondolok, mert a mi fogazatunk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Feltétlen feltétek
titkot mégis szeretnénk a főzeléknek átadni, akkor érdemes kockára szelt bacont zsírjára sütni, és azzal megszórni az ételt. A homogén leves vagy főzelék esetén kifejezetten szerencsés a ropogós kiegészítő, ami külön izgalmas textúrával gazdagítja az amúgy akár egyhangúnak is tekinthető ételt. A tükörtojás és a sült szalonna akár együtt is lehet remek feltét A tükörtojás és a sült szalonna akár együtt is lehet remek feltét A sonkák és szalonnák mellett a színhús is gyakran megjelenik ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gyors és megmentő: tojásos
Gyors és megmentő: tojásos tészta Van amikor egyszerűen nincs lehetőség, idő arra, hogy az ember olyan ételt készítsen el, amelyhez amúgy rendesen oda kell tennie magát. Ízlesszíndrómánál találtuk ezt a remek receptet, amely nem hogy gyors, hanem egyszerű és nagyon ízletes is. Ráadásul mára még nagyon meleget mondtak, így az sem mindegy, mennyi időt töltünk el a tűzhely mellett. Ha ezt a fogást választjuk, akkor rövid idő alatt nagyon finomat és laktatót készíthetünk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Havas rózsák
Havas rózsák Először arra gondoltam, hogy azt a címet adom a mai postnak, hogy A szomszéd fűje mindig zöldebb..., és az a vicc, hogy amúgy tényleg zöldebb. De nem csak a fűje, a süteményei is mindig ezerszer szebbek, mint az enyémek, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk. Mentségemre szóljon, hogy a konyhában töltött zsenge 6 évemmel voltaképp kezdőnek számítok, és egyébként is: bennem a látványos finomságok sosem irigységet szülnek, inkább inspirálnak. Nos, így volt ez most is, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Köretek krumplin és rizsen túl
összeállítással főleg az a baj, hogy ha a tömény fehérje mellé ugyanannyi keményítőt tuszkolunk, akkor nagy felfordulás támad a gyomorban, végül senki se győz, te pedig levert leszel, és hamarosan éhes is. Ráadásul hiányoznak a rostok az étrendből, és amúgy is túl sok szénhidrátot fogyasztunk, ami semmiképp nem egészséges. Ha ragaszkodsz a húsos ételekhez, akkor itt az ideje új megvilágításba helyezni a zöldségeket és a gyümölcsöket: sütve, párolva, grillezve és pürésítve remek köreteket készíthetsz ...
veronika74 veronika74
Receptek 3.japan
sem teszek bele. Így a miso-pasztától és a répától édeskésebb az íze. Jóllakatós verzió Gyakorlatilag ez is a magyaros verzión alapszik, két különbséggel: hogy van benne ceruzabab, és csirkehús. A ceruzabab amúgy nagyon népszerű japán zöldség, így ez még többé-kevésbé hagyományosnak is mondható. A csirkehús viszont trükkös. (Lehet helyettesíteni pulykával, vagy akár disznóhússal is.) Egy serpenyőben kevés olajon, némi teriyaki szósszal megpirítom a ...
margareta51 margareta51
Süti ajánló
Habos gesztenyés süti rochlitzne
Rumos csokoládészelet mennyei tejszínes krémmel! horvathnemagdi
Gyümölcsös Rakott Palacsinta 1vargaildyko
Fehércsoki krémleves pirított horvathnemagdi
Almafánk bubszi
Rácsos túrós-almás sütemény horvathnemagdi
Meggyes pite horvathnemagdi
Áfonyás-mákos-joghurtos szelet (meggyes) bkisseva
Fahéjas vaníliás evamama0108
Húsvéti tojástorta receptje: ujjozsef
Szárnyas receptek
Hortobágyi húsos palacsinta horvathnemagdi
Töltött kacsa 1. bubszi
Csőben sült brokkolis csirkeme bubszi
Gy betűs receptek horvathnemagdi
sAJTOS rAKOTT cSIRKEMELL bubszi
Alufóliás csirke+köret veronika74
Sárga csirkemell bubszi
Tüzes göngyölt pulykamell suzymama
Kínai recept horvathnemagdi
Barackhab recept kannalidia
Marhából készült ételek
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Zöldséges húsgombócleves horvathnemagdi
Tarjás hagymagulyás 1vargaildyko
Rakott karalábé martimarti
A Fára mászó hangyák receptje: ujjozsef
Marhahúsos kuszkusz 1vargaildyko
Vinaigrette-mártás bubszi
Borsikafű cilamami
Főételek szabonekatalin
Zsírégető leves zsuzsaeskrisz
Sertésből készült ételek
Bologna tortája recept toth_beata
Receptek horvathnemagdi
Kínai leves bubszi
Receptek horvathnemagdi
Lasagne rochlitzne
balatoni mustos pecsenye ibolya58
Bogrács... simocsi
Tordai májgaluska suzymama
Töltött káposzta: agabor4
Rakott kelkáposzta kisa622
Halból készült ételek
Ízőrzők – Révfülöp ̵ horvathnemagdi
Tejfölös túrós pontyszelet bubszi
Hal burgonyabundában - korall44
Karácsonyi leves receptek zsigaiklara
Káposztás harcsa bubszi
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Bajai halászlé 2. bubszi
Retró sült hekk horvathnemagdi
Rakott pisztráng bubszi
Bajlódsz a spárgával? agimami7
Vad ételek
Vadhús saláta rochlitzne
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Nyúlpörkölt margoka59
Bakonyi fácán recept baggesz20
Fácánleves rochlitzne
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
savanyú burgonyaleves ibolya58
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Töltött káposzta bkisseva
Spagetti ajánló
Spenótos canelloni recept baggesz20
Bolognai spagetti tundihugi
Császárspagetti receptje: ujjozsef
Paradicsomos spagettisaláta recept gonda_katalin
Kínai zöldséges tészta 1vargaildyko
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Spagetti Carbonara 1vargaildyko
Spagetti holland módra ... mailona
Majoránnás hús horvathnemagdi
Spagettirakottas martimarti
Pizza receptek
Tonhalas pizza bulac57
Tepsis pizza klarika47
Pizza Adriana bubszi
Mini padlizsán pizzák suzymama
Töltött pizza moncsika77
Olasz Pizza Tészta 1vargaildyko
Pizzamártás recept kovacs_zsoka
Tejföl gomba kukorica pizza horvathnemagdi
Szalámis-kukoricás pizza recept baggesz20
Csípős kolbászos pizza bulac57
Hamburger receptek
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Hamburger horvathnemagdi
Hawaii burger veronika74
Hamburger baratnu
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
Válassza a szóját! margoka59
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU