Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Magyar gasztronómia
Csemege a régi magyar gasztronómiából

Mi jut eszedbe a magyar konyháról? Paprika, hagyma, nehéz, fűszeres ételek? Régebben igazi ínyencek voltunk!

A magyar gasztronómia az utóbbi 500 évben óriási átalakulásokon ment keresztül. Az országot ért változások nyomot hagytak az ételeken is: népek és kultúrák, uralkodók és találkozások alakították évszázadokon át.

Amikor Itália Budára költözött

Amikor Mátyás király feleségül vette Beatrix nápolyi királylányt, az újdonsült uralkodónő modern európai kultúrán nevelkedett, fényűző udvartartásától kísérve vonult be Budára. A reneszánsz kultúrával együtt rengeteg itáliai szakácsot, receptet és alapanyagot hozott magával. Így hódíthattak teret az amúgy már akkor is húsközpontú magyar gasztronómiában a sajtok, zöldségek és gyümölcsök. Udvari kedvenccé vált a parmezánsajt, a vöröshagyma és a fokhagyma, továbbá a gesztenye - a király kedvenc étele a legenda szerint a gesztenyével töltött kappan (herélt kakas) volt. Már akkoriban is ismerték és kedvelték a narancs, a citrom, a füge és az olajbogyó déli ízeit, de a magyar gyümölcsválaszték ugyancsak gazdag volt: a hazai földeken rengeteg almát, szőlőt, szilvát és dinnyét termesztettek.

Mivel a magyar területek kiváló vadászterepül szolgáltak a külföldi látogatók és a főurak számára, az udvari lakomák fő fogásait a zsákmányolt vadakból készítették. Sok nyulat, őzet, szarvast és vaddisznót fogyasztottak, de szárnyasokat, fácánt, foglyot, hízott pávát és néha pulykát is felszolgáltak, a marháról és a sertésről nem is beszélve. Kedvelték a Duna halait is, a csukát, a menyhalat, valamint a pisztrángot és az angolnát.

A húsokat erősen és változatosan fűszerezett mártásokkal tálalták, ízesítésükhöz többek között sáfrányt, szerecsendiót, gyömbért, fahéjat, borsot, ánizst és kaprot használtak. A húsokat nyárson vagy roston sütötték, a párolást pedig lábosfazékban vagy a szabadban, bográcson végezték el.

A gazdag és változatos gasztronómiai kultúra rengeteg gombafajtával (csiperke, szarvas-, vargánya, király- stb.) és egyre szélesebb ízskálájú borokkal egészült ki.

A Zrínyi-udvar a 17. században

Első magyar szakácskönyveink egyike, a Szakácsmesterségek könyvecskéje sok mindent elárul a 17. századi magyar konyháról. Kiderül például, hogy az igazi magyar ételnek hitt káposzta török eredetű, salátáink és tésztáink mind olasz hatásra születtek, és rengeteg francia mártás- és pecsenyerecept volt divatban.

A régi magyar dietetika

A konyhai eljárások nem is emlékeztettek a mai nehéz, zsíros ételeknél alkalmazottakra. Zsiradék gyanánt olajat vagy vajat használtak, az ételeket gyakran bolondították meg borral. A könyvecske külön tekintettel volt a gyenge gyomrú, illetve az egészségét védő olvasóra: diétás recepteket is bőven közöl. Ilyen például a húslében főtt kenyérbél tojással és némi mézzel, az árpakása, zabkása, a borral főtt szilva, de a cikória, a spárga és a különböző húsokból vagy zöldségekből készült ,,levek" is diétás ételként szerepelnek benne.

Ínyencfalatok

A rengeteg féle és fajta sült vagy főtt hús, no meg az alájuk készítendő levek, mártások választéka mellett a szakácskönyv ínyenc recepteket is közöl. Nem riadtak vissza az állatok ma kevésbé kedvelt részeinek gyakori fogyasztásától (agyvelő, vese, gyomor). Külön fejezet szól a salátákról és a halakról is, amelyek között szerepel rák- és csigarecept is. A desszertek és tészták között hússal töltött péksütemények, fánkok, marcipán és rétes is található.

A török hódoltság után: a paprika megjelenése

A török hódoltság nem kizárólag rossz értelemben fejtette ki hatásait Magyarországon. Olyan szokásokat, elkészítési módokat és alapanyagokat hoztak magukkal a törökök, amelyek aztán beépültek a kultúrába. Ilyen a kávé és a hozzá fogyasztott sütemények megjelenése is. Eleinte a kávét hívták ,,fekete levesnek", innen származik a mondás: ,,Hátra van még a fekete leves." A töltött káposzta eredetileg szintén török étel volt: a szárma káposzta- vagy szőlőlevélbe tekert, rizzsel elkevert hús volt.

A 18-19. századra aztán ezek a hatások alakították ki a karakteres magyar gasztronómiát. Az előkelő fűszernek számító borsot gyakran kellett helyettesíteni: erre egy új fűszert, a paprikát találták a legalkalmasabbnak. Ekkoriban alakult ki a paprikás ételek máig élő egyeduralma. Pontos magyarázat nincs rá, miért szorította ki egy csapásra a magyar gasztronómia változatos fűszervilágát egyetlenegy ízesítőszer, de tény, hogy a magyar konyha máig egyet jelent a zsír-hagyma-paprika alapú fogásokkal.

Leveskultúra

A fűszerek használata beszűkült, a fogások választéka azonban gazdagodott: francia divat nyomán vált szokássá a leves, ezzel együtt a háromfogásos étkezés. Szinte végtelen variációs lehetőségekkel készítették el ezt a ma is népszerű, szívmelengető ételt: leves a konyha bármely alapanyagából készülhetett, zöldségből, gyümölcsből vagy húsból, de halból és akár csokoládéból vagy csigából is. A híres Czifray-féle receptgyűjtemény 170 levest közöl.

Új alapanyagok

Talán el sem tudnánk képzelni életünket és a magyar konyhát ma burgonya, kukorica és paradicsom nélkül. Pedig ezekre az amerikai csemegékre a földrész felfedezése után még évszázadokat kellett várnunk: az 1700-as évekig nem is szerepeltek az étlapokon.

Az édes harmadik

Bécsi hatásra a Monarchia idején igazi forradalmon esett át a harmadik fogás: az élesztő megjelenésével a kelt tészta minden formájában hódított, megszülettek az első kalácsok, aranygaluskák. Rengeteg bélessel, gyümölcsös desszerttel, tortával, lepénnyel és gombóccal bővült a repertoár, sőt még a fagylalt is teret hódított - eleinte tejből és sózott jégből készítették. A törökök által behozott kávé egyre nagyobb szenvedély lett - a mellé készült sütemények alakították ki aztán aprósüteményeink végtelen választékát.

Mátyás király gesztenyével töltött pecsenyéje

Mátyás kedvenc fogása volt ez a pecsenye, amely eredetileg kappanból készült. A fél évezredes receptet modernizálták!

Hozzávalók:

1 nagy bontott csirke
50 dkg szelíd gesztenye
1 fej vöröshagyma
2 szelet rozskenyér
2 dl húsleves
2 dl száraz fehérbor
1 evőkanál fenyőmag
frissen reszelt gyömbér
őrölt szegfűszeg
fahéj


Elkészítése: A gesztenye héját vagdosd be egy hegyes késsel, majd főzd meg a húslevesben. Ha megfőtt, hámozd meg és törd át alaposan krumplinyomóval. A fekete kenyeret morzsold szét és áztasd 2 evőkanál borba. A megtisztított hagymát vágd apróra és keverd a gesztenyemasszához. Add hozzá a kenyérpépet, aprított fenyőmagot és a fűszereket. A csirke hasát tömd meg jól a töltelékkel, a nyílást varrd be. Sózd meg, majd helyezd egy nagy lábosba. Locsold meg a maradék borral és a húslevessel, majd fedő alatt, lassú tűzön főzd egy órán át. Ezután helyezd át egy tepsibe, kend meg olajjal és a forró sütőben süsd pirosra.
Ha nem szereted az egész csirkét, a receptet kipróbálhatod csirke vagy pulykaszeletekből összetűzött tekercsek formájában is.
grimilda grimilda
Címkék: magyar gasztronómia, újdonsült uralkodónő, reneszánsz kultúrával, király kedvenc, legenda szerint, gesztenyével töltött,

3 melengető ital a hideg napokra -
Reggelre, estére és napközben Menthetetlenül megérkezett a tél, és bizony jólesik egy-egy pohár forró ital. Íme, 3 melengető finomság reggelre, estére és a napközbeni kortyolgatáshoz is. A hideg idő beköszöntével nem csupán a kalóriadús ételekre vágyunk, de a forró italokra is. A tea bármikor jó választás lehet, ha egy kis felmelegedésre vágyunk, de érdemes körbenézni egy ...
tinka1951 tinka1951
3 ízletes finomság csirkemellből
Csirkemell fenyőmag mártással Elkészítési idő: 40 perc Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg fenyőmag 60 dkg csirkemellszelet 2 evőkanál szűz olívaolaj 1 gerezd fokhagyma reszelve 1 kisebb gyömbér reszelve, kifacsarva 2 evőkanál halszósz (nuoc mám vagy garum) 1 evőkanál Ketjap Manis édes szójaszósz 1,5 evőkanál méz 2 dl húsleves (készülhet bio levesporból is) 1 egész kaffír lime (citromlevél) 1 evőkanál keményítő A fenyőmagvakat ...
tinka1951 tinka1951
3 ízletes nemzetközi étel csirkéből
A csirkehús ízletes, változatos, zsírszegény alapanyag Hozzászólások (1) Megjelent: 2013.03.04. NyomtatásPartner: Ízek és ÉrzésekCímkék: fehér hús, csirke, csirkehús, csirkemell, receptek csirkemellel A csirke az egyik legkedveltebb húsféle, nemcsak hazánkban, de világszerte is. Íze kevésbé sem erőteljes vagy jellegzetes, talán ezért is olyan kedvelt, és zsírösszetétele is kedvezőbb, mint a vörös húsoknak. A hús vásárlása és fogyasztása régebben nem volt annyira ...
tinka1951 tinka1951
4 eszméletlen recept téli
esélyt ad a pattanások kialakulásának. A béta-karotin küzd a ráncok ellen, és szoláriumozáskor vagy napozáskor segít, hogy ne leégj, hanem lebarnulj. A sütőtök idehaza sokáig ismeretlen volt, ám az utóbbi években igazi forradalomként tört be a gasztronómia világába. Harsány narancs piros színe, édes-sós, laktató íze miatt változatosan készíthető el, a levestől a desszertig mindenhez passzol. Mindennek a tetejében bárhol kapható, és nagyon olcsó! A klasszikus: ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
4 recept téli estékre
esélyt ad a pattanások kialakulásának. A béta-karotin küzd a ráncok ellen, és szoláriumozáskor vagy napozáskor segít, hogy ne leégj, hanem lebarnulj. A sütőtök idehaza sokáig ismeretlen volt, ám az utóbbi években igazi forradalomként tört be a gasztronómia világába. Harsány narancspiros színe, édes-sós, laktató íze miatt változatosan készíthető el, a levestől a desszertig mindenhez passzol. Mindennek a tetejében bárhol kapható, és nagyon olcsó! A klasszikus: ...
grimilda grimilda
5 különleges bográcsos
Főzd készre. A bográcsozás egyszerű, ha azonban nem ismered a trükköket, akkor balul is elsülhet. Ha érdekel, hogy melyik húst meddig kell főzni, és melyik zöldséghez milyen fűszer dukál, akkor ne habozz, hanem fordulj Gáborhoz, aki gasztronómiai tapasztalatával elkalauzol a bográcsozás útvesztőiben. Onnantól pedig rajtad múlik. Lecsó bográcsban Hozzávalók: * 15 dkg füstölt szalonna * 1 kg paradicsom * 2 kg paprika * 1-2 csípős ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Csokoládétorta gyümölcsökkel veronika74
Glazur-linzer margareta51
Kakaós töpörtyű bubszi
Szép jó reggelt kívánok Neked, sarkadykati
Bundázott alma horvathnemagdi
Diplomatapuding veronika74
Diós ropogós bulac57
Kukoricatócsni ludysi
diókrémes kávés süti faciendum
Lengyel almás lepény bubszi
Szárnyas receptek
Palermói vacsoratál bubszi
Gombás-tejszínes pulykamell bubszi
Ananászos kacsa bubszi
Feszített szárnyak zöldségcsokorral reifregina
Dijoni csirkemell 1vargaildyko
Tejszínes-tárkonyos pulykaragu leves recept gonda_katalin
Húsos melegszendvics bubszi
Szárnyaskoktél recept baggesz20
Sokszínű töltött csirkemell recept kovacs_zsoka
Hideg citrom leves baratnu
Marhából készült ételek
Erdélyi rakott káposzta bubszi
Törökös pizza horvathnemagdi
Húsos baconös rakott tészta maroka
dunai matrózpecsenye! ibolya58
Wellington bélszín veronika74
Palócleves 1vargaildyko
chilis bab faciendum
Nagycenki tokány petofihsandor
Római tálban sült gombás marha horvathnemagdi
Recept jjanosne
Sertésből készült ételek
Sertésragu sült puliszkával zsokanita
Recept jjanosne
Répás vérnarancsleves horvathnemagdi
Bogdányi aprópecsenye bulac57
*UPDATE* Rizseshús 1vargaildyko
Mexikói ételek vg999
Tárkonyos babfőzelék csülökkel 1vargaildyko
Kávai lecsó bkisseva
Busa, amúr receptek aprochef
Szeresd a padlizsánt! horvathnemagdi
Halból készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Boszorkányszigeti halászlé bubszi
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Drávai ponty skorpiolilike
Rakott halszeletek bubszi
Halászlé 3. bubszi
Ponty sörben pácolva bubszi
Roston sült ponty fűszervajjal panni48
Sajtos sült lazac mohini
Dióbundában sült ponty bubszi
Vad ételek
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Lazacborda artois módon bubszi
burgonyás ételek marti1951
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Szarvasragu bulac57
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Almával töltött fácán bubszi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Spagetti ajánló
Olasz zöldségleves horvathnemagdi
Spagetti budai módra margoka59
Paradicsomos-tejszínes-gom bás 1vargaildyko
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Milánói sertésborda csalogany13
Disznós finomságok tésztával recept jamborlulu
Finom falatok piroska0101
Mennyei ízek - vegetáriánus ét andrilaszlone
Tejszínes gombás krém pirítósra recept jamborlulu
Fűszeres spagetti bubszi
Pizza receptek
Dübbencs – Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc magdus60
Kovi ubi horvathnemagdi
Mini pizza bubszi
Anticandidás lepénykenyér bkisseva
Pizza tekercs bubszi
Kombe horvathnemagdi
Pizzás csiga bubszi
Pasta Marinara bulac57
Pizzás kiflik bulac57
Olcsó receptek. tnemarika
Hamburger receptek
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hamburger zsemle recept baggesz20
Óriás hamburger angyalka___
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger recept jamborlulu
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU