Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Magyar gasztronómia
Csemege a régi magyar gasztronómiából

Mi jut eszedbe a magyar konyháról? Paprika, hagyma, nehéz, fűszeres ételek? Régebben igazi ínyencek voltunk!

A magyar gasztronómia az utóbbi 500 évben óriási átalakulásokon ment keresztül. Az országot ért változások nyomot hagytak az ételeken is: népek és kultúrák, uralkodók és találkozások alakították évszázadokon át.

Amikor Itália Budára költözött

Amikor Mátyás király feleségül vette Beatrix nápolyi királylányt, az újdonsült uralkodónő modern európai kultúrán nevelkedett, fényűző udvartartásától kísérve vonult be Budára. A reneszánsz kultúrával együtt rengeteg itáliai szakácsot, receptet és alapanyagot hozott magával. Így hódíthattak teret az amúgy már akkor is húsközpontú magyar gasztronómiában a sajtok, zöldségek és gyümölcsök. Udvari kedvenccé vált a parmezánsajt, a vöröshagyma és a fokhagyma, továbbá a gesztenye - a király kedvenc étele a legenda szerint a gesztenyével töltött kappan (herélt kakas) volt. Már akkoriban is ismerték és kedvelték a narancs, a citrom, a füge és az olajbogyó déli ízeit, de a magyar gyümölcsválaszték ugyancsak gazdag volt: a hazai földeken rengeteg almát, szőlőt, szilvát és dinnyét termesztettek.

Mivel a magyar területek kiváló vadászterepül szolgáltak a külföldi látogatók és a főurak számára, az udvari lakomák fő fogásait a zsákmányolt vadakból készítették. Sok nyulat, őzet, szarvast és vaddisznót fogyasztottak, de szárnyasokat, fácánt, foglyot, hízott pávát és néha pulykát is felszolgáltak, a marháról és a sertésről nem is beszélve. Kedvelték a Duna halait is, a csukát, a menyhalat, valamint a pisztrángot és az angolnát.

A húsokat erősen és változatosan fűszerezett mártásokkal tálalták, ízesítésükhöz többek között sáfrányt, szerecsendiót, gyömbért, fahéjat, borsot, ánizst és kaprot használtak. A húsokat nyárson vagy roston sütötték, a párolást pedig lábosfazékban vagy a szabadban, bográcson végezték el.

A gazdag és változatos gasztronómiai kultúra rengeteg gombafajtával (csiperke, szarvas-, vargánya, király- stb.) és egyre szélesebb ízskálájú borokkal egészült ki.

A Zrínyi-udvar a 17. században

Első magyar szakácskönyveink egyike, a Szakácsmesterségek könyvecskéje sok mindent elárul a 17. századi magyar konyháról. Kiderül például, hogy az igazi magyar ételnek hitt káposzta török eredetű, salátáink és tésztáink mind olasz hatásra születtek, és rengeteg francia mártás- és pecsenyerecept volt divatban.

A régi magyar dietetika

A konyhai eljárások nem is emlékeztettek a mai nehéz, zsíros ételeknél alkalmazottakra. Zsiradék gyanánt olajat vagy vajat használtak, az ételeket gyakran bolondították meg borral. A könyvecske külön tekintettel volt a gyenge gyomrú, illetve az egészségét védő olvasóra: diétás recepteket is bőven közöl. Ilyen például a húslében főtt kenyérbél tojással és némi mézzel, az árpakása, zabkása, a borral főtt szilva, de a cikória, a spárga és a különböző húsokból vagy zöldségekből készült ,,levek" is diétás ételként szerepelnek benne.

Ínyencfalatok

A rengeteg féle és fajta sült vagy főtt hús, no meg az alájuk készítendő levek, mártások választéka mellett a szakácskönyv ínyenc recepteket is közöl. Nem riadtak vissza az állatok ma kevésbé kedvelt részeinek gyakori fogyasztásától (agyvelő, vese, gyomor). Külön fejezet szól a salátákról és a halakról is, amelyek között szerepel rák- és csigarecept is. A desszertek és tészták között hússal töltött péksütemények, fánkok, marcipán és rétes is található.

A török hódoltság után: a paprika megjelenése

A török hódoltság nem kizárólag rossz értelemben fejtette ki hatásait Magyarországon. Olyan szokásokat, elkészítési módokat és alapanyagokat hoztak magukkal a törökök, amelyek aztán beépültek a kultúrába. Ilyen a kávé és a hozzá fogyasztott sütemények megjelenése is. Eleinte a kávét hívták ,,fekete levesnek", innen származik a mondás: ,,Hátra van még a fekete leves." A töltött káposzta eredetileg szintén török étel volt: a szárma káposzta- vagy szőlőlevélbe tekert, rizzsel elkevert hús volt.

A 18-19. századra aztán ezek a hatások alakították ki a karakteres magyar gasztronómiát. Az előkelő fűszernek számító borsot gyakran kellett helyettesíteni: erre egy új fűszert, a paprikát találták a legalkalmasabbnak. Ekkoriban alakult ki a paprikás ételek máig élő egyeduralma. Pontos magyarázat nincs rá, miért szorította ki egy csapásra a magyar gasztronómia változatos fűszervilágát egyetlenegy ízesítőszer, de tény, hogy a magyar konyha máig egyet jelent a zsír-hagyma-paprika alapú fogásokkal.

Leveskultúra

A fűszerek használata beszűkült, a fogások választéka azonban gazdagodott: francia divat nyomán vált szokássá a leves, ezzel együtt a háromfogásos étkezés. Szinte végtelen variációs lehetőségekkel készítették el ezt a ma is népszerű, szívmelengető ételt: leves a konyha bármely alapanyagából készülhetett, zöldségből, gyümölcsből vagy húsból, de halból és akár csokoládéból vagy csigából is. A híres Czifray-féle receptgyűjtemény 170 levest közöl.

Új alapanyagok

Talán el sem tudnánk képzelni életünket és a magyar konyhát ma burgonya, kukorica és paradicsom nélkül. Pedig ezekre az amerikai csemegékre a földrész felfedezése után még évszázadokat kellett várnunk: az 1700-as évekig nem is szerepeltek az étlapokon.

Az édes harmadik

Bécsi hatásra a Monarchia idején igazi forradalmon esett át a harmadik fogás: az élesztő megjelenésével a kelt tészta minden formájában hódított, megszülettek az első kalácsok, aranygaluskák. Rengeteg bélessel, gyümölcsös desszerttel, tortával, lepénnyel és gombóccal bővült a repertoár, sőt még a fagylalt is teret hódított - eleinte tejből és sózott jégből készítették. A törökök által behozott kávé egyre nagyobb szenvedély lett - a mellé készült sütemények alakították ki aztán aprósüteményeink végtelen választékát.

Mátyás király gesztenyével töltött pecsenyéje

Mátyás kedvenc fogása volt ez a pecsenye, amely eredetileg kappanból készült. A fél évezredes receptet modernizálták!

Hozzávalók:

1 nagy bontott csirke
50 dkg szelíd gesztenye
1 fej vöröshagyma
2 szelet rozskenyér
2 dl húsleves
2 dl száraz fehérbor
1 evőkanál fenyőmag
frissen reszelt gyömbér
őrölt szegfűszeg
fahéj


Elkészítése: A gesztenye héját vagdosd be egy hegyes késsel, majd főzd meg a húslevesben. Ha megfőtt, hámozd meg és törd át alaposan krumplinyomóval. A fekete kenyeret morzsold szét és áztasd 2 evőkanál borba. A megtisztított hagymát vágd apróra és keverd a gesztenyemasszához. Add hozzá a kenyérpépet, aprított fenyőmagot és a fűszereket. A csirke hasát tömd meg jól a töltelékkel, a nyílást varrd be. Sózd meg, majd helyezd egy nagy lábosba. Locsold meg a maradék borral és a húslevessel, majd fedő alatt, lassú tűzön főzd egy órán át. Ezután helyezd át egy tepsibe, kend meg olajjal és a forró sütőben süsd pirosra.
Ha nem szereted az egész csirkét, a receptet kipróbálhatod csirke vagy pulykaszeletekből összetűzött tekercsek formájában is.
grimilda grimilda
Címkék: magyar gasztronómia, újdonsült uralkodónő, reneszánsz kultúrával, király kedvenc, legenda szerint, gesztenyével töltött,

3 melengető ital a hideg napokra -
Reggelre, estére és napközben Menthetetlenül megérkezett a tél, és bizony jólesik egy-egy pohár forró ital. Íme, 3 melengető finomság reggelre, estére és a napközbeni kortyolgatáshoz is. A hideg idő beköszöntével nem csupán a kalóriadús ételekre vágyunk, de a forró italokra is. A tea bármikor jó választás lehet, ha egy kis felmelegedésre vágyunk, de érdemes körbenézni egy ...
tinka1951 tinka1951
3 ízletes finomság csirkemellből
Csirkemell fenyőmag mártással Elkészítési idő: 40 perc Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg fenyőmag 60 dkg csirkemellszelet 2 evőkanál szűz olívaolaj 1 gerezd fokhagyma reszelve 1 kisebb gyömbér reszelve, kifacsarva 2 evőkanál halszósz (nuoc mám vagy garum) 1 evőkanál Ketjap Manis édes szójaszósz 1,5 evőkanál méz 2 dl húsleves (készülhet bio levesporból is) 1 egész kaffír lime (citromlevél) 1 evőkanál keményítő A fenyőmagvakat ...
tinka1951 tinka1951
3 ízletes nemzetközi étel csirkéből
A csirkehús ízletes, változatos, zsírszegény alapanyag Hozzászólások (1) Megjelent: 2013.03.04. NyomtatásPartner: Ízek és ÉrzésekCímkék: fehér hús, csirke, csirkehús, csirkemell, receptek csirkemellel A csirke az egyik legkedveltebb húsféle, nemcsak hazánkban, de világszerte is. Íze kevésbé sem erőteljes vagy jellegzetes, talán ezért is olyan kedvelt, és zsírösszetétele is kedvezőbb, mint a vörös húsoknak. A hús vásárlása és fogyasztása régebben nem volt annyira ...
tinka1951 tinka1951
4 eszméletlen recept téli
esélyt ad a pattanások kialakulásának. A béta-karotin küzd a ráncok ellen, és szoláriumozáskor vagy napozáskor segít, hogy ne leégj, hanem lebarnulj. A sütőtök idehaza sokáig ismeretlen volt, ám az utóbbi években igazi forradalomként tört be a gasztronómia világába. Harsány narancs piros színe, édes-sós, laktató íze miatt változatosan készíthető el, a levestől a desszertig mindenhez passzol. Mindennek a tetejében bárhol kapható, és nagyon olcsó! A klasszikus: ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
4 recept téli estékre
esélyt ad a pattanások kialakulásának. A béta-karotin küzd a ráncok ellen, és szoláriumozáskor vagy napozáskor segít, hogy ne leégj, hanem lebarnulj. A sütőtök idehaza sokáig ismeretlen volt, ám az utóbbi években igazi forradalomként tört be a gasztronómia világába. Harsány narancspiros színe, édes-sós, laktató íze miatt változatosan készíthető el, a levestől a desszertig mindenhez passzol. Mindennek a tetejében bárhol kapható, és nagyon olcsó! A klasszikus: ...
grimilda grimilda
5 különleges bográcsos
Főzd készre. A bográcsozás egyszerű, ha azonban nem ismered a trükköket, akkor balul is elsülhet. Ha érdekel, hogy melyik húst meddig kell főzni, és melyik zöldséghez milyen fűszer dukál, akkor ne habozz, hanem fordulj Gáborhoz, aki gasztronómiai tapasztalatával elkalauzol a bográcsozás útvesztőiben. Onnantól pedig rajtad múlik. Lecsó bográcsban Hozzávalók: * 15 dkg füstölt szalonna * 1 kg paradicsom * 2 kg paprika * 1-2 csípős ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Csokis mézes sütemény fboka
Csokis-citromos keksz rochlitzne
Viktória csemege bubszi
Édes emlék morzsa moncsika77
Adventi finomságok keri007
Kuglóf kakaósan recept kovacs_zsoka
Morgós Csúcs recept donaldduck
Mézes csokoládétorta bubszi
Baranyai kókuszos nnpapszi
Almatorta ribizlivel bubszi
Szárnyas receptek
Cukorborsóleves csirkehússal horvathnemagdi
Fejesvölgyi töltött hús horvathnemagdi
Csirkemell cserépedényben bubszi
Karácsonyi töltött pulyka 3. bubszi
Töltött kacsa suzymama
Ujházy húsleves. kovacsborbala
Orban Rozalia receptjei/RO/ margareta51
Paleonokedli (zabnokedli) yaskane
Csirkekrokett bubszi
Joghurtban sült csirkemell bubszi
Marhából készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Gulyásleves I. bubszi
Török lepény darálthússal bubszi
x nagyuska
Bográcsgulyás vorosrozsa66
Jó az idő, grillpartik ideje. ahmoni
Balti okroska ! ibolya58
Mediterrán zacskós marhasült bubszi
Sziléziai göngyölt hús! horvathnemagdi
A tökéletes kocsonya – recept szelidszeder
Sertésből készült ételek
Nagyon magyaros babgulyás csül klara50
Ízőrzők – Bajna – horvathnemagdi
Ízőrzők – Mátraderecske horvathnemagdi
muzsik reggelije ibolya58
Húspótlók, feltétek grimilda
Sonkás szűzérmék bubszi
Szári fánk bubszi
Dinsztelt máj barnarizzsel recept baggesz20
Bableves csülökkel recept toth_beata
káposztás MALAC bubszi
Halból készült ételek
Lazacborda artois módon bubszi
Karácsonyi ételek tomicica
Kalocsai pontyderék bubszi
Rácponty rochlitzne
Halászlé 5. bubszi
Tejfölös Rácponty, ahogy Krúdy Gyula szerette skorpiolilike
Csuka dióval töltve bubszi
A legjobb cigánypecsenye tinka1951
Harcsapörkölt turóscsuszával roanna
Harcsapaprikás bulac57
Vad ételek
Almás-sajtos vadkacsa ujjozsef
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Fácánsült lilikonyhaja
Recept rakosferenc
PISZTÁCIÁS FÁCÁNPástétom bubszi
Fácánleves reifregina
Receptek jjanosne
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Spagetti ajánló
Sült tészta hússal és zöldséggel taltos1
Spagetti friss sajtmártással bulac57
Paradicsomos húsgombóc. baratnu
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Vörös boros marharagu tundihugi
Húsvéti receptek dumalady
Heti Menü bulac57
Sajtos tészta tundihugi
Gezemice recept jamborlulu
Csirkehúsos spagetti zöld márt kincsesszigeten
Pizza receptek
Kefires lángos bubszi
Olcsó receptek. tnemarika
Pizza tészta I. bubszi
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Töltött pizza horvathnemagdi
Csípős kolbászos pizza bulac57
Juhtúrós pizza recept baggesz20
Baconos pizzaszeletek jupiter21
Pizzás rúd recept baggesz20
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
x nagyuska
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Sajtburgerleves recept roanna
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger pulykahússal suzymama
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU