Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Magyar gasztronómia
Csemege a régi magyar gasztronómiából

Mi jut eszedbe a magyar konyháról? Paprika, hagyma, nehéz, fűszeres ételek? Régebben igazi ínyencek voltunk!

A magyar gasztronómia az utóbbi 500 évben óriási átalakulásokon ment keresztül. Az országot ért változások nyomot hagytak az ételeken is: népek és kultúrák, uralkodók és találkozások alakították évszázadokon át.

Amikor Itália Budára költözött

Amikor Mátyás király feleségül vette Beatrix nápolyi királylányt, az újdonsült uralkodónő modern európai kultúrán nevelkedett, fényűző udvartartásától kísérve vonult be Budára. A reneszánsz kultúrával együtt rengeteg itáliai szakácsot, receptet és alapanyagot hozott magával. Így hódíthattak teret az amúgy már akkor is húsközpontú magyar gasztronómiában a sajtok, zöldségek és gyümölcsök. Udvari kedvenccé vált a parmezánsajt, a vöröshagyma és a fokhagyma, továbbá a gesztenye - a király kedvenc étele a legenda szerint a gesztenyével töltött kappan (herélt kakas) volt. Már akkoriban is ismerték és kedvelték a narancs, a citrom, a füge és az olajbogyó déli ízeit, de a magyar gyümölcsválaszték ugyancsak gazdag volt: a hazai földeken rengeteg almát, szőlőt, szilvát és dinnyét termesztettek.

Mivel a magyar területek kiváló vadászterepül szolgáltak a külföldi látogatók és a főurak számára, az udvari lakomák fő fogásait a zsákmányolt vadakból készítették. Sok nyulat, őzet, szarvast és vaddisznót fogyasztottak, de szárnyasokat, fácánt, foglyot, hízott pávát és néha pulykát is felszolgáltak, a marháról és a sertésről nem is beszélve. Kedvelték a Duna halait is, a csukát, a menyhalat, valamint a pisztrángot és az angolnát.

A húsokat erősen és változatosan fűszerezett mártásokkal tálalták, ízesítésükhöz többek között sáfrányt, szerecsendiót, gyömbért, fahéjat, borsot, ánizst és kaprot használtak. A húsokat nyárson vagy roston sütötték, a párolást pedig lábosfazékban vagy a szabadban, bográcson végezték el.

A gazdag és változatos gasztronómiai kultúra rengeteg gombafajtával (csiperke, szarvas-, vargánya, király- stb.) és egyre szélesebb ízskálájú borokkal egészült ki.

A Zrínyi-udvar a 17. században

Első magyar szakácskönyveink egyike, a Szakácsmesterségek könyvecskéje sok mindent elárul a 17. századi magyar konyháról. Kiderül például, hogy az igazi magyar ételnek hitt káposzta török eredetű, salátáink és tésztáink mind olasz hatásra születtek, és rengeteg francia mártás- és pecsenyerecept volt divatban.

A régi magyar dietetika

A konyhai eljárások nem is emlékeztettek a mai nehéz, zsíros ételeknél alkalmazottakra. Zsiradék gyanánt olajat vagy vajat használtak, az ételeket gyakran bolondították meg borral. A könyvecske külön tekintettel volt a gyenge gyomrú, illetve az egészségét védő olvasóra: diétás recepteket is bőven közöl. Ilyen például a húslében főtt kenyérbél tojással és némi mézzel, az árpakása, zabkása, a borral főtt szilva, de a cikória, a spárga és a különböző húsokból vagy zöldségekből készült ,,levek" is diétás ételként szerepelnek benne.

Ínyencfalatok

A rengeteg féle és fajta sült vagy főtt hús, no meg az alájuk készítendő levek, mártások választéka mellett a szakácskönyv ínyenc recepteket is közöl. Nem riadtak vissza az állatok ma kevésbé kedvelt részeinek gyakori fogyasztásától (agyvelő, vese, gyomor). Külön fejezet szól a salátákról és a halakról is, amelyek között szerepel rák- és csigarecept is. A desszertek és tészták között hússal töltött péksütemények, fánkok, marcipán és rétes is található.

A török hódoltság után: a paprika megjelenése

A török hódoltság nem kizárólag rossz értelemben fejtette ki hatásait Magyarországon. Olyan szokásokat, elkészítési módokat és alapanyagokat hoztak magukkal a törökök, amelyek aztán beépültek a kultúrába. Ilyen a kávé és a hozzá fogyasztott sütemények megjelenése is. Eleinte a kávét hívták ,,fekete levesnek", innen származik a mondás: ,,Hátra van még a fekete leves." A töltött káposzta eredetileg szintén török étel volt: a szárma káposzta- vagy szőlőlevélbe tekert, rizzsel elkevert hús volt.

A 18-19. századra aztán ezek a hatások alakították ki a karakteres magyar gasztronómiát. Az előkelő fűszernek számító borsot gyakran kellett helyettesíteni: erre egy új fűszert, a paprikát találták a legalkalmasabbnak. Ekkoriban alakult ki a paprikás ételek máig élő egyeduralma. Pontos magyarázat nincs rá, miért szorította ki egy csapásra a magyar gasztronómia változatos fűszervilágát egyetlenegy ízesítőszer, de tény, hogy a magyar konyha máig egyet jelent a zsír-hagyma-paprika alapú fogásokkal.

Leveskultúra

A fűszerek használata beszűkült, a fogások választéka azonban gazdagodott: francia divat nyomán vált szokássá a leves, ezzel együtt a háromfogásos étkezés. Szinte végtelen variációs lehetőségekkel készítették el ezt a ma is népszerű, szívmelengető ételt: leves a konyha bármely alapanyagából készülhetett, zöldségből, gyümölcsből vagy húsból, de halból és akár csokoládéból vagy csigából is. A híres Czifray-féle receptgyűjtemény 170 levest közöl.

Új alapanyagok

Talán el sem tudnánk képzelni életünket és a magyar konyhát ma burgonya, kukorica és paradicsom nélkül. Pedig ezekre az amerikai csemegékre a földrész felfedezése után még évszázadokat kellett várnunk: az 1700-as évekig nem is szerepeltek az étlapokon.

Az édes harmadik

Bécsi hatásra a Monarchia idején igazi forradalmon esett át a harmadik fogás: az élesztő megjelenésével a kelt tészta minden formájában hódított, megszülettek az első kalácsok, aranygaluskák. Rengeteg bélessel, gyümölcsös desszerttel, tortával, lepénnyel és gombóccal bővült a repertoár, sőt még a fagylalt is teret hódított - eleinte tejből és sózott jégből készítették. A törökök által behozott kávé egyre nagyobb szenvedély lett - a mellé készült sütemények alakították ki aztán aprósüteményeink végtelen választékát.

Mátyás király gesztenyével töltött pecsenyéje

Mátyás kedvenc fogása volt ez a pecsenye, amely eredetileg kappanból készült. A fél évezredes receptet modernizálták!

Hozzávalók:

1 nagy bontott csirke
50 dkg szelíd gesztenye
1 fej vöröshagyma
2 szelet rozskenyér
2 dl húsleves
2 dl száraz fehérbor
1 evőkanál fenyőmag
frissen reszelt gyömbér
őrölt szegfűszeg
fahéj


Elkészítése: A gesztenye héját vagdosd be egy hegyes késsel, majd főzd meg a húslevesben. Ha megfőtt, hámozd meg és törd át alaposan krumplinyomóval. A fekete kenyeret morzsold szét és áztasd 2 evőkanál borba. A megtisztított hagymát vágd apróra és keverd a gesztenyemasszához. Add hozzá a kenyérpépet, aprított fenyőmagot és a fűszereket. A csirke hasát tömd meg jól a töltelékkel, a nyílást varrd be. Sózd meg, majd helyezd egy nagy lábosba. Locsold meg a maradék borral és a húslevessel, majd fedő alatt, lassú tűzön főzd egy órán át. Ezután helyezd át egy tepsibe, kend meg olajjal és a forró sütőben süsd pirosra.
Ha nem szereted az egész csirkét, a receptet kipróbálhatod csirke vagy pulykaszeletekből összetűzött tekercsek formájában is.
grimilda grimilda
Címkék: magyar gasztronómia, újdonsült uralkodónő, reneszánsz kultúrával, király kedvenc, legenda szerint, gesztenyével töltött,

3 melengető ital a hideg napokra -
Reggelre, estére és napközben Menthetetlenül megérkezett a tél, és bizony jólesik egy-egy pohár forró ital. Íme, 3 melengető finomság reggelre, estére és a napközbeni kortyolgatáshoz is. A hideg idő beköszöntével nem csupán a kalóriadús ételekre vágyunk, de a forró italokra is. A tea bármikor jó választás lehet, ha egy kis felmelegedésre vágyunk, de érdemes körbenézni egy ...
tinka1951 tinka1951
3 ízletes finomság csirkemellből
Csirkemell fenyőmag mártással Elkészítési idő: 40 perc Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg fenyőmag 60 dkg csirkemellszelet 2 evőkanál szűz olívaolaj 1 gerezd fokhagyma reszelve 1 kisebb gyömbér reszelve, kifacsarva 2 evőkanál halszósz (nuoc mám vagy garum) 1 evőkanál Ketjap Manis édes szójaszósz 1,5 evőkanál méz 2 dl húsleves (készülhet bio levesporból is) 1 egész kaffír lime (citromlevél) 1 evőkanál keményítő A fenyőmagvakat ...
tinka1951 tinka1951
3 ízletes nemzetközi étel csirkéből
A csirkehús ízletes, változatos, zsírszegény alapanyag Hozzászólások (1) Megjelent: 2013.03.04. NyomtatásPartner: Ízek és ÉrzésekCímkék: fehér hús, csirke, csirkehús, csirkemell, receptek csirkemellel A csirke az egyik legkedveltebb húsféle, nemcsak hazánkban, de világszerte is. Íze kevésbé sem erőteljes vagy jellegzetes, talán ezért is olyan kedvelt, és zsírösszetétele is kedvezőbb, mint a vörös húsoknak. A hús vásárlása és fogyasztása régebben nem volt annyira ...
tinka1951 tinka1951
4 eszméletlen recept téli
esélyt ad a pattanások kialakulásának. A béta-karotin küzd a ráncok ellen, és szoláriumozáskor vagy napozáskor segít, hogy ne leégj, hanem lebarnulj. A sütőtök idehaza sokáig ismeretlen volt, ám az utóbbi években igazi forradalomként tört be a gasztronómia világába. Harsány narancs piros színe, édes-sós, laktató íze miatt változatosan készíthető el, a levestől a desszertig mindenhez passzol. Mindennek a tetejében bárhol kapható, és nagyon olcsó! A klasszikus: ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
4 recept téli estékre
esélyt ad a pattanások kialakulásának. A béta-karotin küzd a ráncok ellen, és szoláriumozáskor vagy napozáskor segít, hogy ne leégj, hanem lebarnulj. A sütőtök idehaza sokáig ismeretlen volt, ám az utóbbi években igazi forradalomként tört be a gasztronómia világába. Harsány narancspiros színe, édes-sós, laktató íze miatt változatosan készíthető el, a levestől a desszertig mindenhez passzol. Mindennek a tetejében bárhol kapható, és nagyon olcsó! A klasszikus: ...
grimilda grimilda
5 különleges bográcsos
Főzd készre. A bográcsozás egyszerű, ha azonban nem ismered a trükköket, akkor balul is elsülhet. Ha érdekel, hogy melyik húst meddig kell főzni, és melyik zöldséghez milyen fűszer dukál, akkor ne habozz, hanem fordulj Gáborhoz, aki gasztronómiai tapasztalatával elkalauzol a bográcsozás útvesztőiben. Onnantól pedig rajtad múlik. Lecsó bográcsban Hozzávalók: * 15 dkg füstölt szalonna * 1 kg paradicsom * 2 kg paprika * 1-2 csípős ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Ünnepi torta bubszi
Szaloncukor tésztából mkatus
Boci szelet klerierzsi
Ananászos túrótorta bubszi
..Borcsokoládé házilag bodaaniko
Pudingos rácsos pite macoka65
Húsvéti gyümölcskalács agimami7
Túró torta Edina módra bubszi
Édes tükörtojás sütemény :) bodaaniko
Ribizli, papucsban bubszi
Szárnyas receptek
húsgombócleves ibolya58
Göngyölt szelet hasábbal recept boszorlany
Pulykamell böllér módra bubszi
Csomagolt csirkemell.... szisszy83
Túrós bundában sült csirkemell recept jamborlulu
Tejfölös zöldbabfőzelék janoselek
Rakott csirkemell 5. bubszi
Gesztenyével Tölött Pulykamell 1vargaildyko
Pittsburgh curry (USA-beli) klara50
Napi menű horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Háromhúsos leves házi májgombóccal recept boszorlany
Zöldséges húsgombócleves horvathnemagdi
Mandulás borjúborda bubszi
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Melegszendvicsek grimilda
Burgundi marharagu veronika74
Töltött cukkini2 gereica
Receptek horvathnemagdi
hagymás marha háziasszony módra ibolya58
Húsos rizs (Kína) bubszi
Sertésből készült ételek
tátrai batyú! ibolya58
brassói rakott káposzta ! ibolya58
Kicsontozott töltött pecsenyek bubszi
D betűs receptek horvathnemagdi
Bugaci vegyes pörkölt bubszi
5 hipergyors sült husi grimilda
Finom falatok piroska0101
Borivók pecsenyéje sarkadykati
Mexikói húsostál MIKRÓBAN bubszi
Herány tokány bubszi
Halból készült ételek
Mézes-chilis lazac roston .... maroka
Receptek! jjanosne
Ponty szürke szószban recept toth_beata
Zöldséges-lazacos sült tészta recept jamborlulu
Kanadai zöldfűszeres lazac bubszi
Lazacos palacsinta bubszi
Tejfölös Rácponty, ahogy Krúdy Gyula szerette skorpiolilike
Pisztráng elzászi módra bubszi
A jó emésztésért...... szisszy83
Szőlőlevélbe töltött lazacos horvathnemagdi
Vad ételek
Hal a tortán jjanosne
Fácánleves berántva II. bubszi
Indiai rizssaláta bubszi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Káposztás fácán tundihugi
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Almával töltött fácán bubszi
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Császárspagetti receptje: ujjozsef
Meleg előétel burgonyával és paprikával recept baggesz20
Spagetti, fogyókúrázóknak grimilda
Gombás-sonkás spagetti recept gonda_katalin
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Fűszeres diós spagetti recept jamborlulu
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
Spagetti a la carbonara bulac57
Főzzünk ma gyorsat!!! 1vargaildyko
Tejszínes-gombás tészta bubszi
Pizza receptek
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Pizza tészta Balázs módra: bubszi
Medvehagyma dorotea55
Pizza ai quattro formaggi 2. bubszi
Lángos sütőporos noble
Tonhalas pizza bulac57
Zöldfűszeres pizzás csiga recept baggesz20
Pizza alaptészta recept baggesz20
Pizzatészta (alaprecept) 1. mailona
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Hamburger receptek
Válassza a szóját! margoka59
mustár készítése házilag irmus
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi hamburger veronika74
Csirkeburger recept jamborlulu
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU