Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A töpörtyűkészítés titkai
A töpörtyűkészítés titkai

Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lila hagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról!

A magyarság mindenkori legfontosabb zsiradékja a szalonna. A főzéshez, étkezéshez használatos zsírt a sertés felkockázott szalonnájából vagy hájából olvasztják. Külön-külön kell sütni a szalonnát és a hájat, mivel az utóbbi hamarabb kiolvad. Minél kisebbre aprítjuk, annál több lesz a zsír, kevesebb a töpörtyű, és jelentősen csökken az olvasztás időtartama is. Az olvasztást 60-70 fokon kezdjük, majd 120-130 fokon folytatjuk. Vigyázni kell, hogy 130 fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklet, mert akkor a zsír több ártalmas anyagot tartalmaz, és hamarabb avasodik.

Célszerű a bőr nélküli szalonnát 2 cm széles és 1 cm vastag darabkákra vágni. A hájat lehet nagyobb darabokra vágni. A bőrös-húsos hasaalja-szalonnából készül a pörc. A felvágott darabokat zománcozott vasedényben vagy más, ép zománcú edényben sütjük. (Rézüstben nem szabad!) Az edényt kétharmadig töltjük meg az olvasztandó szalonna- vagy hájdarabokkal, és kilónként fél deciliter vizet öntve alá, kis lángon sütjük. (Azért kell hozzá a víz, mert a szalonna a gőzben megpuhulva jobban kiengedi a zsírt.) A zsiradékot folyamatosan kevergetjük, kezdetben ritkán, később egyre sűrűbben, de mindig óvatosan, hogy ne törjön.

A zsírosbödön feltöltése

Addig sütjük, amíg a zsír teljesen átlátszó lesz. A töpörtyű szép aranybarna színűvé válik, és a zsír felszínén marad, széttörve pedig a belseje nem fehéres. Úgy állapíthatjuk meg, kisült-e a zsír, hogy a töpörtyűt az edény oldalához nyomjuk, és ha sistereg, akkor még van benne zsír, ha nem, készen van. A színe kevésbé mérvadó, mert a kövérebb szalonnának mindig világos töpörtyűje van, a sovány pedig hamar piros lesz. Ekkor hűvös helyre tesszük, ülepedni hagyjuk, és amikor már csak langyos, akkor (az üledéket kivéve) beleöntjük egy tiszta, száraz, zománcozott zsírosbödönbe. A töpörtyűmorzsás zsírt ételkészítéshez használhatjuk. A zsírosbödön alakja azért felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb zsírfelület érintkezzen a levegővel.
Fa- vagy cserépedényben a zsír hamarabb avasodik! Amíg a zsír teljesen ki nem hűlt, nem szabad befedni, mert kellemetlen szagot kap.

Kopogós töpörtyű

A megmaradt töpörtyűhöz tejet öntünk, és ezzel pirítjuk, majd zománcozott vagy porcelánedénybe szedjük. Kihűlésig ne fedjük le! Még melegen enyhén sózzuk meg. Étkezési töpörtyűnek a legalkalmasabb a háta és a kövér hasaalja-szalonna, illetve a tokaszalonna. Ennek a sütését akkor kell befejezni, amikor a töpörtyű száraz, pirosas-barna, felülete kemény, "kopog".
Sokáig eltarthatjuk a töpörtyűt oly módon, hogy a zsírolvasztás után azonnal üvegbe tesszük és leöntjük zsírral úgy, hogy teljesen befedje. Az üveg száját lekötjük, hogy a levegő ne érje. Úgy is ehetjük, hogy megdaráljuk, zsírral elkeverjük, és üvegbe tesszük, a tetejére zsírt öntünk és lekötjük. Sötét, de szellős kamrában sokáig eláll.

Szárnyasból készült finomságok
Zsírt és töpörtyűt kacsából és libából is süthetünk. (Sokak szerint a szárnyas-töpörtyű sokkal különlegesebb, mint a disznóból készített, hagyományos verzió.) A zsírral azonban óvatosabban kell bánnunk, mert jóval folyékonyabb, mint a disznózsír, ezért kicsit komplikáltabb a tárolása is. Mindazonáltal szárnyas-ételek főzéséhez, sütéséhez sokkal jobban illik a liba- vagy kacsazsír, ezért érdemes kipróbálni.

És most jöjjön néhány igazán finom töpörtyűs recept!

Töpörtyűkrém (szendvicsre)

Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű, 3 db főtt tojás, 1 nagyobb lila-hagyma vagy vöröshagyma. 3 gerezd fokhagyma, 2 teáskanálnyi pirospaprika, 1 teáskanál csemege piros-arany, só, bors, szerecsendió, . 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál mustár (ha nagyon savanyú a mustár, akkor csak 1 evőkanállal használjunk belőle!)
Elkészítés: A tepertőt megdaráljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a megtisztított tepertőhöz. Megmossuk, apró kockákra vágjuk és szintén a tepertőhöz adjuk a lila-hagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és a borsot. Jól összekeverjük, és kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.

Tepertőpástétom

Hozzávalók: 15 dkg jó szárazra sütött tepertő, 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl kefir
Elkészítés: A meghámozott, főtt burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és a tepertőt ledaráljuk, majd az összes fűszerrel, a kefirrel és a mustárral összekeverjük. A megpirított kenyérszeletekre kenjük, és a grillsütőben (vagy a sütőben) megsütjük.

Eldőlős leveles tepertős pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg darált tepertő, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, mogyorónyi zsír, 3 csapott kávéskanál só, . 2 dl tejföl, (3 dkg élesztő + 1 csipet cukor + 0,5 dl tej), tojás a megkenéshez
Elkészítés: Előveszünk egy nyújtódeszkát, rászórjuk a sóval összekevert, kimért lisztet. A közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a 3 tojás sárgát, a zsírt, a tejben felfuttatott élesztőt és tejfölt. Keményre gyúrjuk a tésztát. A tésztát letakarjuk egy konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.
Ezalatt előkészítjük, azaz sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és felverjük a tojások megkenésére szánt tojást. Megdaráljuk a tepertőt.
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (. 35 X 25 cm nagyságúra), és megkenjük a darált töpörtyűvel. Enyhén megborsozzuk. A tésztát a hosszabb oldala mentén harmadokra osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldalt hajtjuk a középsőre. Ezután alulról fölfelé haladva a tésztát félbe hajtjuk. VIGYÁZZUNK, HOGY A TÉSZTA HAJTOGATÁSA MINDIG EGY IRÁNYBAN TÖRTÉNJEN! A tésztát sodrófával picit megnyomjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezután még kétszer ismét a kezdő méretre nyújtjuk a tésztát, ugyanígy meghajtogatjuk, megint megnyomjuk, és ismét 15 percig pihentetjük letakarva. (Így 3x nyújtottuk, hajtogattuk és pihentettük a tésztát). A harmadik pihentetés után . másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel kockásra rácsozzuk, és közepes méretű (. 4 cm átmérőjű) lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. A pogácsákat a tepsibe tesszük (ritkásan!), és tojássárgával megkenjük. A pogácsákat a tepsiben további 30 percig kelesztjük. (Itt már elkezdenek dülöngélni a pogácsák.)Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép sárgára megsütjük.

Zalai sült káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg tepertő, 5 dkg füstölt szalonna, só, személyenként 2-3 közepes burgonya
Elkészítés: A káposztát egyszer vízzel felengedjük, és erősen kinyomjuk. A szalonnát szeletben kisütjük, majd kiszedjük. Zsírjára rádobjuk a tepertőt, és jól átforrósítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, a sült szalonna szeleteket, sózzuk. Fedő alatt . egy óra alatt készre sütjük. Plusz folyadék, zsír nem kell hozzá, mert elég, ami a tepertőből kiolvad. Sütés közben sűrűn keverjük meg, mert a káposzta hajlamos odaégni.
Amíg a káposzta készül a sütő rácsán, hajában megsütjük a jól megmosott burgonyát, majd tálba szedve ruhával letakarjuk. Így a héja felpuhul, és az asztalnál mindenki könnyen megpucolja. A tányérra kockázva szedjük rá a sült, tepertős káposztát.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: utóbbi hamarabb, olvasztás időtartama, olvasztást 60-70, zsír több, hájat lehet, felvágott darabokat,

A töpörtyűkészítés titkai
A töpörtyűkészítés titkai Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lilahagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról! A magyarság mindenkori legfontosabb zsiradékja ...
migova migova
A töpörtyűkészítés titkai
A töpörtyűkészítés titkai Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lila hagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról! Nálunk a legfontosabb zsiradék mindig is a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Csokis Charlotte vorosrozsa66
Diós linzer recept toth_beata
Apró mézes majus55
Emeletes élvezet drkerekesmaria
Emeletes élvezet tereza54
Almás golyók 1vargaildyko
Szórt túrós yvett789
Kókusz tekercs .... anitahajdu
Lekváros linzerkocka recept baggesz20
Oreo-s muffin bkisseva
Szárnyas receptek
FŰSZERES, SÜLT pulykaMELL, bubszi
Régeni káposztaleves tyúkhússa bubszi
H betűs receptek horvathnemagdi
Étel-Ital-Sütemény jjanosne
Csirkemájas batyú biharijudit
Baszk csirke horvathnemagdi
Gombás fokhagymás csirkemell horvathnemagdi
Kurma (indiai/keralai) klara50
Kertvégi csirkemell petezsolt
Sonkás gesztenyével töltött pu bubszi
Marhából készült ételek
Csikósgulyás bubszi
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Húsos bab Márton kedvére recept kovacs_zsoka
Mai menű horvathnemagdi
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Zöldséges hústekercsek martimarti
B receptek horvathnemagdi
Bolognai szendvics recept baggesz20
Ízőrzők – Siklós – horvathnemagdi
B receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Húsgombóc paradicsommártásban bubszi
Csülkös tojásrántotta recept kovacs_zsoka
Békési aratóleves bubszi
maroshegyi gombócleves ! ibolya58
Rakott karfiol madlen40
Palócleves recept baggesz20
Marinált csülök ínyenceknek klara50
Burgundi babos oldalas 1vargaildyko
Sertés szűzérmék vadas káposztaraguval zsokanita
Csülkös rakott makaróni 1vargaildyko
Halból készült ételek
Gombás-kelbimbós rakott tészta gereica
Krumpliágyon sült csirkecombok kovacsborbala
kolostori halgyuvecs ! ibolya58
Rácponty skorpiolilike
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Fajszi halászlé bubszi
Tűzdelt harcsa szászosan bubszi
Vacsoracsata-Béla-Főétel veronika74
Öreghalász-lé bubszi
Vad ételek
Receptek horvathnemagdi
Római tálas receptek sarkadykati
rapsic vadas ! ibolya58
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Almával töltött fácán bubszi
Csallóközi vadas klerierzsi
Almás-sajtos vadkacsa ujjozsef
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Magyar gasztronómia grimilda
Spagetti ajánló
Lecsós libamáj bubszi
Fokhagymás-bazsalikomos spagetti recept baggesz20
Spagetti virslivel recept boszorlany
Spagetti saláta zsokanita
Spenótos spagetti bulac57
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Hentes Tokány margoka59
Pulykafasírt spagettifészekben bulac57
Spagetti Carbonara 1vargaildyko
Ma ez volt nálunk az ebéd..... szisszy83
Pizza receptek
Pizza horvathnemagdi
Pizza tészta Balázs módra: bubszi
Mini pizzás csigák recept baggesz20
Sajtos croissant macoka65
Bolognai mártás (Salsa alla Na bubszi
Pizza recept margareta51
Pizza alaptészta recept baggesz20
Lala kifli zsokanita
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Csavart pizzás rúd recept gonda_katalin
Hamburger receptek
Hamburger pulykahússal suzymama
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger grimilda
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Válassza a szóját! margoka59
Házi hamburger recept jamborlulu
Házi hamburger recept gonda_katalin
Sajtburgerleves recept roanna
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU