Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A töpörtyűkészítés titkai
A töpörtyűkészítés titkai

Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lila hagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról!

A magyarság mindenkori legfontosabb zsiradékja a szalonna. A főzéshez, étkezéshez használatos zsírt a sertés felkockázott szalonnájából vagy hájából olvasztják. Külön-külön kell sütni a szalonnát és a hájat, mivel az utóbbi hamarabb kiolvad. Minél kisebbre aprítjuk, annál több lesz a zsír, kevesebb a töpörtyű, és jelentősen csökken az olvasztás időtartama is. Az olvasztást 60-70 fokon kezdjük, majd 120-130 fokon folytatjuk. Vigyázni kell, hogy 130 fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklet, mert akkor a zsír több ártalmas anyagot tartalmaz, és hamarabb avasodik.

Célszerű a bőr nélküli szalonnát 2 cm széles és 1 cm vastag darabkákra vágni. A hájat lehet nagyobb darabokra vágni. A bőrös-húsos hasaalja-szalonnából készül a pörc. A felvágott darabokat zománcozott vasedényben vagy más, ép zománcú edényben sütjük. (Rézüstben nem szabad!) Az edényt kétharmadig töltjük meg az olvasztandó szalonna- vagy hájdarabokkal, és kilónként fél deciliter vizet öntve alá, kis lángon sütjük. (Azért kell hozzá a víz, mert a szalonna a gőzben megpuhulva jobban kiengedi a zsírt.) A zsiradékot folyamatosan kevergetjük, kezdetben ritkán, később egyre sűrűbben, de mindig óvatosan, hogy ne törjön.

A zsírosbödön feltöltése

Addig sütjük, amíg a zsír teljesen átlátszó lesz. A töpörtyű szép aranybarna színűvé válik, és a zsír felszínén marad, széttörve pedig a belseje nem fehéres. Úgy állapíthatjuk meg, kisült-e a zsír, hogy a töpörtyűt az edény oldalához nyomjuk, és ha sistereg, akkor még van benne zsír, ha nem, készen van. A színe kevésbé mérvadó, mert a kövérebb szalonnának mindig világos töpörtyűje van, a sovány pedig hamar piros lesz. Ekkor hűvös helyre tesszük, ülepedni hagyjuk, és amikor már csak langyos, akkor (az üledéket kivéve) beleöntjük egy tiszta, száraz, zománcozott zsírosbödönbe. A töpörtyűmorzsás zsírt ételkészítéshez használhatjuk. A zsírosbödön alakja azért felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb zsírfelület érintkezzen a levegővel.
Fa- vagy cserépedényben a zsír hamarabb avasodik! Amíg a zsír teljesen ki nem hűlt, nem szabad befedni, mert kellemetlen szagot kap.

Kopogós töpörtyű

A megmaradt töpörtyűhöz tejet öntünk, és ezzel pirítjuk, majd zománcozott vagy porcelánedénybe szedjük. Kihűlésig ne fedjük le! Még melegen enyhén sózzuk meg. Étkezési töpörtyűnek a legalkalmasabb a háta és a kövér hasaalja-szalonna, illetve a tokaszalonna. Ennek a sütését akkor kell befejezni, amikor a töpörtyű száraz, pirosas-barna, felülete kemény, "kopog".
Sokáig eltarthatjuk a töpörtyűt oly módon, hogy a zsírolvasztás után azonnal üvegbe tesszük és leöntjük zsírral úgy, hogy teljesen befedje. Az üveg száját lekötjük, hogy a levegő ne érje. Úgy is ehetjük, hogy megdaráljuk, zsírral elkeverjük, és üvegbe tesszük, a tetejére zsírt öntünk és lekötjük. Sötét, de szellős kamrában sokáig eláll.

Szárnyasból készült finomságok
Zsírt és töpörtyűt kacsából és libából is süthetünk. (Sokak szerint a szárnyas-töpörtyű sokkal különlegesebb, mint a disznóból készített, hagyományos verzió.) A zsírral azonban óvatosabban kell bánnunk, mert jóval folyékonyabb, mint a disznózsír, ezért kicsit komplikáltabb a tárolása is. Mindazonáltal szárnyas-ételek főzéséhez, sütéséhez sokkal jobban illik a liba- vagy kacsazsír, ezért érdemes kipróbálni.

És most jöjjön néhány igazán finom töpörtyűs recept!

Töpörtyűkrém (szendvicsre)

Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű, 3 db főtt tojás, 1 nagyobb lila-hagyma vagy vöröshagyma. 3 gerezd fokhagyma, 2 teáskanálnyi pirospaprika, 1 teáskanál csemege piros-arany, só, bors, szerecsendió, . 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál mustár (ha nagyon savanyú a mustár, akkor csak 1 evőkanállal használjunk belőle!)
Elkészítés: A tepertőt megdaráljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a megtisztított tepertőhöz. Megmossuk, apró kockákra vágjuk és szintén a tepertőhöz adjuk a lila-hagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és a borsot. Jól összekeverjük, és kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.

Tepertőpástétom

Hozzávalók: 15 dkg jó szárazra sütött tepertő, 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl kefir
Elkészítés: A meghámozott, főtt burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és a tepertőt ledaráljuk, majd az összes fűszerrel, a kefirrel és a mustárral összekeverjük. A megpirított kenyérszeletekre kenjük, és a grillsütőben (vagy a sütőben) megsütjük.

Eldőlős leveles tepertős pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg darált tepertő, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, mogyorónyi zsír, 3 csapott kávéskanál só, . 2 dl tejföl, (3 dkg élesztő + 1 csipet cukor + 0,5 dl tej), tojás a megkenéshez
Elkészítés: Előveszünk egy nyújtódeszkát, rászórjuk a sóval összekevert, kimért lisztet. A közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a 3 tojás sárgát, a zsírt, a tejben felfuttatott élesztőt és tejfölt. Keményre gyúrjuk a tésztát. A tésztát letakarjuk egy konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.
Ezalatt előkészítjük, azaz sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és felverjük a tojások megkenésére szánt tojást. Megdaráljuk a tepertőt.
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (. 35 X 25 cm nagyságúra), és megkenjük a darált töpörtyűvel. Enyhén megborsozzuk. A tésztát a hosszabb oldala mentén harmadokra osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldalt hajtjuk a középsőre. Ezután alulról fölfelé haladva a tésztát félbe hajtjuk. VIGYÁZZUNK, HOGY A TÉSZTA HAJTOGATÁSA MINDIG EGY IRÁNYBAN TÖRTÉNJEN! A tésztát sodrófával picit megnyomjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezután még kétszer ismét a kezdő méretre nyújtjuk a tésztát, ugyanígy meghajtogatjuk, megint megnyomjuk, és ismét 15 percig pihentetjük letakarva. (Így 3x nyújtottuk, hajtogattuk és pihentettük a tésztát). A harmadik pihentetés után . másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel kockásra rácsozzuk, és közepes méretű (. 4 cm átmérőjű) lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. A pogácsákat a tepsibe tesszük (ritkásan!), és tojássárgával megkenjük. A pogácsákat a tepsiben további 30 percig kelesztjük. (Itt már elkezdenek dülöngélni a pogácsák.)Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép sárgára megsütjük.

Zalai sült káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg tepertő, 5 dkg füstölt szalonna, só, személyenként 2-3 közepes burgonya
Elkészítés: A káposztát egyszer vízzel felengedjük, és erősen kinyomjuk. A szalonnát szeletben kisütjük, majd kiszedjük. Zsírjára rádobjuk a tepertőt, és jól átforrósítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, a sült szalonna szeleteket, sózzuk. Fedő alatt . egy óra alatt készre sütjük. Plusz folyadék, zsír nem kell hozzá, mert elég, ami a tepertőből kiolvad. Sütés közben sűrűn keverjük meg, mert a káposzta hajlamos odaégni.
Amíg a káposzta készül a sütő rácsán, hajában megsütjük a jól megmosott burgonyát, majd tálba szedve ruhával letakarjuk. Így a héja felpuhul, és az asztalnál mindenki könnyen megpucolja. A tányérra kockázva szedjük rá a sült, tepertős káposztát.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: utóbbi hamarabb, olvasztás időtartama, olvasztást 60-70, zsír több, hájat lehet, felvágott darabokat,

A töpörtyűkészítés titkai
A töpörtyűkészítés titkai Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lilahagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról! A magyarság mindenkori legfontosabb zsiradékja ...
migova migova
A töpörtyűkészítés titkai
A töpörtyűkészítés titkai Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lila hagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról! Nálunk a legfontosabb zsiradék mindig is a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Londoni szelet 1. bubszi
Csokoládés piramis bubszi
Túrós, krumplis, töpörtyűs, káposztás pogácsa bkisseva
Túrós zserbó telegdi50
Citromos - szilvalekváros- sütemény gereica
Oroszkrémtorta sütés nélkül bubszi
Almafánk bubszi
Részeges réteges szeletek suzymama
Gyümölcsös túrógombóc lilikonyhaja
Narancsos túrótorta koszegimarika
Szárnyas receptek
Karottás csirkemell recept gonda_katalin
Mogyorós Csirkemell 1vargaildyko
Debreceni töltött kacsa 1vargaildyko
Sajttal és gonbával töltött csirkemell....... agica2004
Jennifer kedvence rochlitzne
kacsa TARHONYÁVAL bubszi
Baconös csirkemell őzgerincformában recept jamborlulu
Szezámmagos fokhagymás húsgombócok gyömbéres szilvamártásban jamborlulu
Göcseji göngyölt pulykamell ze bubszi
Burmai csirke curry klara50
Marhából készült ételek
Finn receptek kloppenburg
Fasirtgolyók...... szisszy83
Vadásztokány bubszi
Brokkolis bélszín recept jamborlulu
mosoni tokány ! ibolya58
Receptek horvathnemagdi
Marha vadasan bulac57
Toledói tokány bubszi
Apám - féle marhahúsos szalámi bubszi
Bajor rostélyos bubszi
Sertésből készült ételek
Tejszínesbarackos szűzpecsenye 1vargaildyko
]Tiszaháti töltött felsál bubszi
Temesvári sertésborda zöldbabb bubszi
Ez is Ádika ajándéka zsokanita
töltött káposzta hojvási módra ibolya58
Muzsik reggeli bubszi
Fűszeres túróval töltött sertéskaraj recept baggesz20
Bácskai töltött káposzta bubszi
E betűs receptek horvathnemagdi
Mikszáth Kálmán palóclevese macoka65
Halból készült ételek
Cordon bleu halfilé bulac57
Bajlódsz a spárgával? grimilda
P betűs receptek horvathnemagdi
Karácsonyi ételek tomicica
Cukkinis lecsós ponty: ujjozsef
Ízőrzők – Révfülöp ̵ horvathnemagdi
Füstölt lazac saláta pirított bubszi
Tejfölös harcsafilé bubszi
Bundázott harcsa sarkadykati
Öreghalász-lé bubszi
Vad ételek
Almás-sajtos vadkacsa ujjozsef
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Fácánleves berántva I. bubszi
Karácsonyi ételek tomicica
Baszk fácán veronika74
Indiai rizssaláta bubszi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Csallóközi vadas klerierzsi
B betűs receptek horvathnemagdi
Fokhagymástejfölös őzérmék bulac57
Spagetti ajánló
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Bolognai spagetti parmezánnal recept jamborlulu
Mai menü. mamucika
Finom falatok piroska0101
Paella Costa Brava módra bubszi
Mediterrán spagetti bulac57
Narancsos sonka húsvétra reifregina
A medvehagymáról minden, amit tudni kell baratha
4 csoda-recept - 10 perc alatt yaskane
Pizza receptek
Pizza szósz házilag, ennél ízletesebbet éttermekben sem talá suzymama
Virsli pörköltös rátét bubszi
Pizzás tekercs suzymama
Pizzas muffin ketchuppal recept gonda_katalin
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
Töltött pizza. ujjozsef
Sütőporos lángos bozsanyinemanyi
Pizza gofri recept baggesz20
Gombás pizza recept kovacs_zsoka
Pizza rákkal recept boszorlany
Hamburger receptek
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Házi hamburger recept jamborlulu
Sajtos hamburger bubszi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU