Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nagy emberek kedvenc étkei
Mátyás király a sáfrány ízét szerette

A legkorábbi magyar étkezést bemutató gasztronómiai beszámolók Mátyás király idejéből származnak. A királyi udvarban szerették a válogatott, finom ételeket. A zöldségfélék fogyasztása mellett nagy gondot fordítottak a kovászos magyar kenyér és a sajtok elkészítésére. Jellemző volt a sáfrányban gazdag fűszerezés, a bortól, ecettől, tejföltől savanykás, illetve az édesbe hajló ízesítés, valamint a sokféle mártás. Állítólag a nagyobb vendégfogadások alkalmával Mátyás személyesen is benézett a konyhába, kedvenc ételeit megkóstolta, és véleményt mondott a fűszerezésről. Beatrix érdeme volt a nagyevés, nagyivás felszámolása, ő inkább a nyugati, elsősorban az olasz ízléshez igazodó új étkezési szokásokat részesítette előnyben. A király felesége saját konyhát tartott fenn, ahonnan nápolyi receptek alapján készített ételek és cukrászsütemények kerültek ki.

Mit evett szívesen Déryné, Petőfi, Jókai, Krúdy?

Déryné, a híres színésznő naplójában részletesen megemlékezett arról a kulináris élvezetről, amikor először kóstolta a kolozsvári káposztát. Petőfi Sándor a hagyományos magyar ételeket kedvelte, a túrós csuszát vagy a pecsenyehúst. A nagy mesélőnek, Jókai Mórnak kedvence a tiroli máj volt és a nagy szemű babból és füstölt malackörömből készült leves, amit az író saját írásaiban görögolvasó arany- vagy angyalbakkancs kifejezéssel illetett. Jókai felesége, Laborfalvy Róza, a gyönyörű, ünnepelt színésznő sokat időzött a tűzhely mellett: aszalt szilvás orjalevese, sertésbordája nagy népszerűségnek örvendett vendégei körében. A pazar lakomák végén kedvelt csemege volt a Jókai-háznál a jégbe hűtött dinnye rummal és tejszínhabbal. Deák Ferenc a sült csirkét paradicsommal, Kossuth Lajos a citromos kolbászt kedvelte nagyon, valamint a pozsonyi kiflit. Széchenyi István nagy rajongója volt az akkoriban fagyosnak vagy hideg nyalatnak nevezett csemegének, a fagylaltnak.

Krúdy Gyula, aki igazi ínyenc volt, regényeiben is nagy figyelmet szentelt ételnek-italnak, s utánozhatatlan hangulatot varázsolva, tűnődve elmélkedett a különböző fogások élvezetéről. Az író a rácponty, marha- és körömpörkölt mellett a tányérhús (levesben főtt marhahús) nagy kedvelője volt. József Attila a házias jellegű ennivalók híve volt: 1926-ban, a gasztronómia egyik legnagyobb szentélyéből, Párizsból írt levelében testvérétől, Jolántól azt kérte, hogy küldjön neki csomagban bablevest csipetkével és kolbászreszelékkel. Az író Molnár Ferenc a rétesekért rajongott. Felesége, Fedák Sári színésznő egyaránt szeretett finom desszerteket enni és sütni - nevét dicséri a Fedák-lepény és a Fedák-torta. Érdekes, hogy tortája receptjének közlését több szakácskönyv szerkesztőjének is engedélyezte, viszont a korabeli források szerint lepényét csak Móráné tudta igazán az ízlése szerint elkészíteni, ezért egyedül az ő szakácskönyvébe kerülhetett be ennek a süteménynek a receptje. Móra Ferenc felesége, Walleshausen Ilona is sokak által elismert háziasszony volt, aki nagy örömét lelte a vendéglátásban. Előfordult, hogy nagyobb ünnepen harmincnál is több étele került egyszerre az asztalra.

Minek nem tudtak ellenálni Európa nagyjai?

A legenda szerint Medici Katalin például egy különleges édességgel, a vaníliaillatú, narancsos palacsintával hódította vissza férjének, II. Henrik francia királynak a szívét. XIV. Lajos hitvese, Marie Antoinette a fánkért lelkesedett. A franciák úgy tartják, a királyné egy karneváli éjszakán kóstolta meg először egy mézeskalácsos mester utcán árult paraszti fánkját, amely annyira elbűvölte, hogy az egész kosárnyi árut megvásároltatta. A karnevál után magához hívatta a fánksütőt, aki megosztotta a királyi cukrásszal az elkészítés titkát. A recept kisebb módosítása után rendszeresen fel kellett szolgálni ezt a finomságot.

A krónikák szerint Bonaparte Napóleon, a rettegett császár félt a pocakosodástól, ezért keveset evett, de azt válogatás nélkül. Legfeljebb két fogásból fogyasztott és azt is többnyire sebtében. Dunant, Napóleon kedvenc udvari szakácsa egy napon azt a meglepő feladatot kapta, hogy a császárnak ifjúkori kedvenc ételét, pacalt készítsen. Dunant először kétségbe esett, mivel úgy gondolta, hogy a pacal nem méltó a császárhoz, ráadásul nehezen emészthető. Másnap mégis pacal került Bonaparte asztalára. Dunant ugyanis fogoly húsát vágta fel és készítette el pacal módjára, de az étel így is elnyerte Napóleon tetszését.

Az idősebbik Alexandre Dumas művésze volt a salátakészítésnek. Kedvenc vendéglőjében gyakran kiment a konyhába, és maga ízesítette a készülő ételt. Edouard Manet, a világhírű festő reggeliző asztalán mindig helyet kapott a több mint harmincféle módon készülő omlett valamelyik változata, továbbá a lazac vagy más halféle. Életének egy időszakában sok gyümölcs csendéletet alkotott citromról, dinnyéről, szilváról. Egyszer egy köteg spárgát festett meg, amit egy neves újságíró megvásárolt, aki azonban többet fizetett a képért, mint amit Manet kért érte. Erre a festő külön megfestett egy szál spárgát, és elküldte a bőkezű vásárlónak egy kísérőlevéllel, melyben ez állt: ,,Hiányzott egy szál a kötegből.“

A néhai angol anyakirálynénak egy datolyás-diós sütemény volt a kedvence, ám receptjét szigorú titok övezte, míg unokája, Károly herceg, aki gyakran lakmározott nagyanyjánál a nyalánkságból, első szakácskönyvében meg nem osztotta annak elkészítési módját a nagyközönséggel.

A reneszánsz kor pápái is imádták a nagy lakomákat: gyakori volt náluk a vadhús, főleg a fácán, de egyes ünnepi alkalmakkor szarvasgombával töltött homár és kaviáros fügesaláta is asztalra került. Érdekes, hogy XVI. Benedek a tejeskávé híve, míg II. János Pál inkább teázni szeretett. A jelenlegi pápa kissé édes szájú, kedvenc uzsonnája az almás rétes, vacsorára viszont leggyakrabban csak joghurtot eszik. (m, ú)

A Fedák-torta receptje

Hozzávalók:

5 tojás, 15 dkg+20 dkg gesztenye, 10 dkg porcukor, vanília, 3 dkg vaj, 8 dkg reszelt csokoládé, 5 dkg piskótamorzsa, 2 dkg liszt, fél liter tejszínhab, vaníliás cukor

Elkészítése:

A tojássárgájával összekeverünk 15 dkg szitán áttört főtt gesztenyét, a porcukrot, egy kis vaníliát és a vajat. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot, a reszelt csokoládét, a piskótamorzsát és a lisztet. Kivajazott tortaformát papírral bélelünk, középmeleg sütőben lassan kisütjük benne a tortát. Ha kihűlt, kettévágjuk, vaníliás cukorral elkevert kemény tejszínhabbal töltjük. A tetejét is azzal vonjuk be, nyomózsák segítségével díszítjük, és meghintjük gesztenyepürével.
bulac57 bulac57
Címkék: Kossuth Lajos, Széchenyi István, Krúdy Gyula, József Attila, Molnár Ferenc, Fedák Sári,

A legjobb nokedlirecept
A legjobb nokedlirecept Hozzávalók: 2,5 dl tejföl 5 db tojás 75 dkg liszt fél liter víz só, 1 ek. olaj só Elkészítés: Keverjük össze a tojásokat a tejföllel és ízlés szerint sózzuk. Alaposan kavarjuk el benne a lisztet, majd a szokásos módon szaggassuk ki. A vízhez adjunk olajat, hogy ne ragadjanak össze a galuskák. ...
nanoka72 nanoka72
B.Lacibacsi receptjei
palacsintákat a halkrémmel megtöltjük. Kivajazott tűzálló tálba a hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszítjük. Mátyás király palacsintája (a többiek ezt szeretik) A keménytojások sárgáját összetörjük finomra vágott sonkával, sóval, törött borssal, mustárral, kevés reszelt vöröshagymával, Piros arannyal, valamint néhány evőkanál tejszínnel krémesre ...
margareta51 margareta51
Bélszín...módra
Bélszín Mátyás király módra Hunyadi Mátyás (Kolozsvár, 1443. február 23. - Bécs, 1490. április 6.) magyar király. Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen, mint Mátyás királyt emlegeti. Aláírásában a Mathias Rex (Mátyás király) tűnik fel. Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott. 1469-től cseh (ellen-) király, 1486-tól Ausztria hercege. A magyar hagyomány az egyik legnagyobb magyar királyként tartja számon, akinek emlékét sok ...
macoka65 macoka65
Gesztenye
fontosnak találták a gesztenyét, hogy még az Alpokon keresztül is magukkal vitték. A rómaik úgy vélekedtek, hogy az ember számára ott vannak meg az optimális életfeltételek, ahol a szelídgesztenye megél. A monda szerint Magyarországon a szelídgesztenye Mátyás király idejében, a XV. században vált ismertté. Beatrix királyné hozta magával Itáliából. Ekkor vált Mátyás király kedvenc ételévé a gesztenyével töltött kappan, azaz a gesztenyével töltött kakas. A palotában a gesztenye kedvelt csemegének számított, ...
kisa622 kisa622
Gesztenyével töltött kappan
Gesztenyével töltött kappan (Mátyás király kedvence) Hozzávalók 4 személyre: 1 kappan (vagy tyúk), 50 dkg szelídgesztenye, 1 fej vöröshagyma, 2 szelet fekete kenyér (rozskenyér), 2 dl húsleves, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál fenyőmandula, reszelt gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, só A gesztenye héját hegyes késsel bevagdossuk, majd húslevesben megfőzzük. Megtisztítjuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. A fekete kenyeret szétmorzsoljuk, és két evőkanál borba áztatjuk. A megtisztított hagymát nagyon ...
bubszi bubszi
Magyar gasztronómia
az utóbbi 500 évben óriási átalakulásokon ment keresztül. Az országot ért változások nyomot hagytak az ételeken is: népek és kultúrák, uralkodók és találkozások alakították évszázadokon át. Amikor Itália Budára költözött Amikor Mátyás király feleségül vette Beatrix nápolyi királylányt, az újdonsült uralkodónő modern európai kultúrán nevelkedett, fényűző udvartartásától kísérve vonult be Budára. A reneszánsz kultúrával együtt rengeteg itáliai szakácsot, receptet és alapanyagot hozott ...
grimilda grimilda
Mártásoljunk egy keveset!
mártások atyja, melynek receptjét Nord barátom tette közzé a Savariai lakoma című cikkünk kapcsán. A reneszánsz konyhaművészetben már kiemelt szerepet kaptak ezek a fűszeres különlegességek, és az itáliai konyha révén egész Európát meghódították. Mátyás király asztalának ugyancsak rendszeres szereplői voltak, ám a mai eljárástól eltérően nem liszttel, hanem kenyérbéllel sűrítették őket. Gyermekkorotokban biztosan kaptatok langyos cukros tejben áztatott kenyeret, ugye? Valószínűleg ez ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Mátyás király gesztenyével
Mátyás király gesztenyével töltött pecsenyéje Hozzávalók: 1 nagy bontott csirke 50 dkg szelíd gesztenye 1 fej vöröshagyma 2 szelet rozskenyér 2 dl húsleves 2 dl száraz fehérbor 1 evőkanál fenyőmag frissen reszelt gyömbér őrölt szegfűszeg fahéj só Elkészítése: A gesztenye héját vagdosd be egy hegyes késsel, majd főzd meg a húslevesben. Ha megfőtt, hámozd meg és törd át alaposan krumplinyomóval. A fekete kenyeret morzsold ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Kávé fagylalt recept gonda_katalin
Kakaós meggyes süti gereica
ribizlis, álom muffin ! ibolya58
Meggyes kuglóf bubszi
Gofri veronika74
Kalocsai ropogós bubszi
Diós süti /liszt nélkül/ veronika74
Mikros torta mamucika
Epres túrós kevert szelet recept klementinagidro
Találtam, leírtam.... eva0817
Szárnyas receptek
Sós, édes finomságok rizsből snibolya
Vásárhelyi csirke bubszi
Csirkekirály (ausztrál) klara50
Receptek horvathnemagdi
Brazil csirke veronika74
Pulykarolád szilvalekvárral bulac57
Ízőrzők – Létavértes horvathnemagdi
Hóstyai csirke bkisseva
Gesztenyekrém-leves veronika74
Áfonyás-meyer citromos piték recept kannalidia
Marhából készült ételek
Vesepecsenye vadas mártással bubszi
Gulyásleves kolbászosan recept gonda_katalin
Mediterrán zacskós marhasült bubszi
Spanyol tokány bubszi
Vadas marha zsemlegombóccal reifregina
Bolognai szendvics recept baggesz20
Tarjás hagymagulyás 1vargaildyko
Gombás sült bubszi
Almával ízesített pikáns nyárs tundihugi
Mészáros tokány margoka59
Sertésből készült ételek
Erdélyi Káposzta 1vargaildyko
kijevi szoljankaleves! ibolya58
muzsik reggelije ibolya58
Bográcsos székelykáposzta grimilda
Sonkás Kocka 1vargaildyko
Fuszerek/Arab/ margareta51
Sertés szűzérmék vadas káposztaraguval recept baggesz20
Bográcsos - Pásztorleves ujjozsef
Marhahús zöldbabbal recept boszorlany
Gulyásleves füstölthúsból tundihugi
Halból készült ételek
bácskai halpaprikás ! ibolya58
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
A tenger gyógyító gyümölcsei.. szisszy83
Hal erőleves bubszi
Filézett vagy egész pisztráng bubszi
Halfilé bazsalikomos gnocchival recept boszorlany
pisztráng szalajka módra ! ibolya58
Fogyjon franciásan! bulac57
Vad ételek
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Gombás szarvastokány orsi1
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
soponyai őzragú..... ibolya58
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Hogyan készül a dödölle? grimilda
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Torták kloppenburg
Spagetti ajánló
olasz mártások ! ibolya58
Sajtos csirkemell gesztenyefa
milánói minestrone ! ibolya58
Bolognai spagetti... jupiter21
Rakott spagetti......... maca23
Csirke likőrrel recept gonda_katalin
Caesar csirkesaláta tésztával klara50
Paradicsomos spagetti recept gonda_katalin
Saláta vacsora klarika47
Pestós spagetti.. jotunder60
Pizza receptek
PIZZA Alapreceptek: bubszi
Ezt a sajtos rúd fél óra alatt elkészül! tinka1951
Lala kifli yaskane
Milánói pizza recept baggesz20
Szalonnás pizza recept jamborlulu
Pizzás csiga, virslis kifli majus55
Lecsós töltelék bubszi
Magyaros házi pizza recept jamborlulu
A töki pompos receptje grimilda
Pizza-egyszerűen horvathnemagdi
Hamburger receptek
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Virslis kifli veronika74
Házi hamburger recept baggesz20
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Sajtburger veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU