Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nagy emberek kedvenc étkei
Mátyás király a sáfrány ízét szerette

A legkorábbi magyar étkezést bemutató gasztronómiai beszámolók Mátyás király idejéből származnak. A királyi udvarban szerették a válogatott, finom ételeket. A zöldségfélék fogyasztása mellett nagy gondot fordítottak a kovászos magyar kenyér és a sajtok elkészítésére. Jellemző volt a sáfrányban gazdag fűszerezés, a bortól, ecettől, tejföltől savanykás, illetve az édesbe hajló ízesítés, valamint a sokféle mártás. Állítólag a nagyobb vendégfogadások alkalmával Mátyás személyesen is benézett a konyhába, kedvenc ételeit megkóstolta, és véleményt mondott a fűszerezésről. Beatrix érdeme volt a nagyevés, nagyivás felszámolása, ő inkább a nyugati, elsősorban az olasz ízléshez igazodó új étkezési szokásokat részesítette előnyben. A király felesége saját konyhát tartott fenn, ahonnan nápolyi receptek alapján készített ételek és cukrászsütemények kerültek ki.

Mit evett szívesen Déryné, Petőfi, Jókai, Krúdy?

Déryné, a híres színésznő naplójában részletesen megemlékezett arról a kulináris élvezetről, amikor először kóstolta a kolozsvári káposztát. Petőfi Sándor a hagyományos magyar ételeket kedvelte, a túrós csuszát vagy a pecsenyehúst. A nagy mesélőnek, Jókai Mórnak kedvence a tiroli máj volt és a nagy szemű babból és füstölt malackörömből készült leves, amit az író saját írásaiban görögolvasó arany- vagy angyalbakkancs kifejezéssel illetett. Jókai felesége, Laborfalvy Róza, a gyönyörű, ünnepelt színésznő sokat időzött a tűzhely mellett: aszalt szilvás orjalevese, sertésbordája nagy népszerűségnek örvendett vendégei körében. A pazar lakomák végén kedvelt csemege volt a Jókai-háznál a jégbe hűtött dinnye rummal és tejszínhabbal. Deák Ferenc a sült csirkét paradicsommal, Kossuth Lajos a citromos kolbászt kedvelte nagyon, valamint a pozsonyi kiflit. Széchenyi István nagy rajongója volt az akkoriban fagyosnak vagy hideg nyalatnak nevezett csemegének, a fagylaltnak.

Krúdy Gyula, aki igazi ínyenc volt, regényeiben is nagy figyelmet szentelt ételnek-italnak, s utánozhatatlan hangulatot varázsolva, tűnődve elmélkedett a különböző fogások élvezetéről. Az író a rácponty, marha- és körömpörkölt mellett a tányérhús (levesben főtt marhahús) nagy kedvelője volt. József Attila a házias jellegű ennivalók híve volt: 1926-ban, a gasztronómia egyik legnagyobb szentélyéből, Párizsból írt levelében testvérétől, Jolántól azt kérte, hogy küldjön neki csomagban bablevest csipetkével és kolbászreszelékkel. Az író Molnár Ferenc a rétesekért rajongott. Felesége, Fedák Sári színésznő egyaránt szeretett finom desszerteket enni és sütni - nevét dicséri a Fedák-lepény és a Fedák-torta. Érdekes, hogy tortája receptjének közlését több szakácskönyv szerkesztőjének is engedélyezte, viszont a korabeli források szerint lepényét csak Móráné tudta igazán az ízlése szerint elkészíteni, ezért egyedül az ő szakácskönyvébe kerülhetett be ennek a süteménynek a receptje. Móra Ferenc felesége, Walleshausen Ilona is sokak által elismert háziasszony volt, aki nagy örömét lelte a vendéglátásban. Előfordult, hogy nagyobb ünnepen harmincnál is több étele került egyszerre az asztalra.

Minek nem tudtak ellenálni Európa nagyjai?

A legenda szerint Medici Katalin például egy különleges édességgel, a vaníliaillatú, narancsos palacsintával hódította vissza férjének, II. Henrik francia királynak a szívét. XIV. Lajos hitvese, Marie Antoinette a fánkért lelkesedett. A franciák úgy tartják, a királyné egy karneváli éjszakán kóstolta meg először egy mézeskalácsos mester utcán árult paraszti fánkját, amely annyira elbűvölte, hogy az egész kosárnyi árut megvásároltatta. A karnevál után magához hívatta a fánksütőt, aki megosztotta a királyi cukrásszal az elkészítés titkát. A recept kisebb módosítása után rendszeresen fel kellett szolgálni ezt a finomságot.

A krónikák szerint Bonaparte Napóleon, a rettegett császár félt a pocakosodástól, ezért keveset evett, de azt válogatás nélkül. Legfeljebb két fogásból fogyasztott és azt is többnyire sebtében. Dunant, Napóleon kedvenc udvari szakácsa egy napon azt a meglepő feladatot kapta, hogy a császárnak ifjúkori kedvenc ételét, pacalt készítsen. Dunant először kétségbe esett, mivel úgy gondolta, hogy a pacal nem méltó a császárhoz, ráadásul nehezen emészthető. Másnap mégis pacal került Bonaparte asztalára. Dunant ugyanis fogoly húsát vágta fel és készítette el pacal módjára, de az étel így is elnyerte Napóleon tetszését.

Az idősebbik Alexandre Dumas művésze volt a salátakészítésnek. Kedvenc vendéglőjében gyakran kiment a konyhába, és maga ízesítette a készülő ételt. Edouard Manet, a világhírű festő reggeliző asztalán mindig helyet kapott a több mint harmincféle módon készülő omlett valamelyik változata, továbbá a lazac vagy más halféle. Életének egy időszakában sok gyümölcs csendéletet alkotott citromról, dinnyéről, szilváról. Egyszer egy köteg spárgát festett meg, amit egy neves újságíró megvásárolt, aki azonban többet fizetett a képért, mint amit Manet kért érte. Erre a festő külön megfestett egy szál spárgát, és elküldte a bőkezű vásárlónak egy kísérőlevéllel, melyben ez állt: ,,Hiányzott egy szál a kötegből.“

A néhai angol anyakirálynénak egy datolyás-diós sütemény volt a kedvence, ám receptjét szigorú titok övezte, míg unokája, Károly herceg, aki gyakran lakmározott nagyanyjánál a nyalánkságból, első szakácskönyvében meg nem osztotta annak elkészítési módját a nagyközönséggel.

A reneszánsz kor pápái is imádták a nagy lakomákat: gyakori volt náluk a vadhús, főleg a fácán, de egyes ünnepi alkalmakkor szarvasgombával töltött homár és kaviáros fügesaláta is asztalra került. Érdekes, hogy XVI. Benedek a tejeskávé híve, míg II. János Pál inkább teázni szeretett. A jelenlegi pápa kissé édes szájú, kedvenc uzsonnája az almás rétes, vacsorára viszont leggyakrabban csak joghurtot eszik. (m, ú)

A Fedák-torta receptje

Hozzávalók:

5 tojás, 15 dkg+20 dkg gesztenye, 10 dkg porcukor, vanília, 3 dkg vaj, 8 dkg reszelt csokoládé, 5 dkg piskótamorzsa, 2 dkg liszt, fél liter tejszínhab, vaníliás cukor

Elkészítése:

A tojássárgájával összekeverünk 15 dkg szitán áttört főtt gesztenyét, a porcukrot, egy kis vaníliát és a vajat. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot, a reszelt csokoládét, a piskótamorzsát és a lisztet. Kivajazott tortaformát papírral bélelünk, középmeleg sütőben lassan kisütjük benne a tortát. Ha kihűlt, kettévágjuk, vaníliás cukorral elkevert kemény tejszínhabbal töltjük. A tetejét is azzal vonjuk be, nyomózsák segítségével díszítjük, és meghintjük gesztenyepürével.
bulac57 bulac57
Címkék: Kossuth Lajos, Széchenyi István, Krúdy Gyula, József Attila, Molnár Ferenc, Fedák Sári,

A legjobb nokedlirecept
A legjobb nokedlirecept Hozzávalók: 2,5 dl tejföl 5 db tojás 75 dkg liszt fél liter víz só, 1 ek. olaj só Elkészítés: Keverjük össze a tojásokat a tejföllel és ízlés szerint sózzuk. Alaposan kavarjuk el benne a lisztet, majd a szokásos módon szaggassuk ki. A vízhez adjunk olajat, hogy ne ragadjanak össze a galuskák. ...
nanoka72 nanoka72
B.Lacibacsi receptjei
palacsintákat a halkrémmel megtöltjük. Kivajazott tűzálló tálba a hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszítjük. Mátyás király palacsintája (a többiek ezt szeretik) A keménytojások sárgáját összetörjük finomra vágott sonkával, sóval, törött borssal, mustárral, kevés reszelt vöröshagymával, Piros arannyal, valamint néhány evőkanál tejszínnel krémesre ...
margareta51 margareta51
Bélszín...módra
Bélszín Mátyás király módra Hunyadi Mátyás (Kolozsvár, 1443. február 23. - Bécs, 1490. április 6.) magyar király. Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen, mint Mátyás királyt emlegeti. Aláírásában a Mathias Rex (Mátyás király) tűnik fel. Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott. 1469-től cseh (ellen-) király, 1486-tól Ausztria hercege. A magyar hagyomány az egyik legnagyobb magyar királyként tartja számon, akinek emlékét sok ...
macoka65 macoka65
Gesztenye
fontosnak találták a gesztenyét, hogy még az Alpokon keresztül is magukkal vitték. A rómaik úgy vélekedtek, hogy az ember számára ott vannak meg az optimális életfeltételek, ahol a szelídgesztenye megél. A monda szerint Magyarországon a szelídgesztenye Mátyás király idejében, a XV. században vált ismertté. Beatrix királyné hozta magával Itáliából. Ekkor vált Mátyás király kedvenc ételévé a gesztenyével töltött kappan, azaz a gesztenyével töltött kakas. A palotában a gesztenye kedvelt csemegének számított, ...
kisa622 kisa622
Gesztenyével töltött kappan
Gesztenyével töltött kappan (Mátyás király kedvence) Hozzávalók 4 személyre: 1 kappan (vagy tyúk), 50 dkg szelídgesztenye, 1 fej vöröshagyma, 2 szelet fekete kenyér (rozskenyér), 2 dl húsleves, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál fenyőmandula, reszelt gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, só A gesztenye héját hegyes késsel bevagdossuk, majd húslevesben megfőzzük. Megtisztítjuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. A fekete kenyeret szétmorzsoljuk, és két evőkanál borba áztatjuk. A megtisztított hagymát nagyon ...
bubszi bubszi
Magyar gasztronómia
az utóbbi 500 évben óriási átalakulásokon ment keresztül. Az országot ért változások nyomot hagytak az ételeken is: népek és kultúrák, uralkodók és találkozások alakították évszázadokon át. Amikor Itália Budára költözött Amikor Mátyás király feleségül vette Beatrix nápolyi királylányt, az újdonsült uralkodónő modern európai kultúrán nevelkedett, fényűző udvartartásától kísérve vonult be Budára. A reneszánsz kultúrával együtt rengeteg itáliai szakácsot, receptet és alapanyagot hozott ...
grimilda grimilda
Mártásoljunk egy keveset!
mártások atyja, melynek receptjét Nord barátom tette közzé a Savariai lakoma című cikkünk kapcsán. A reneszánsz konyhaművészetben már kiemelt szerepet kaptak ezek a fűszeres különlegességek, és az itáliai konyha révén egész Európát meghódították. Mátyás király asztalának ugyancsak rendszeres szereplői voltak, ám a mai eljárástól eltérően nem liszttel, hanem kenyérbéllel sűrítették őket. Gyermekkorotokban biztosan kaptatok langyos cukros tejben áztatott kenyeret, ugye? Valószínűleg ez ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Mátyás király gesztenyével
Mátyás király gesztenyével töltött pecsenyéje Hozzávalók: 1 nagy bontott csirke 50 dkg szelíd gesztenye 1 fej vöröshagyma 2 szelet rozskenyér 2 dl húsleves 2 dl száraz fehérbor 1 evőkanál fenyőmag frissen reszelt gyömbér őrölt szegfűszeg fahéj só Elkészítése: A gesztenye héját vagdosd be egy hegyes késsel, majd főzd meg a húslevesben. Ha megfőtt, hámozd meg és törd át alaposan krumplinyomóval. A fekete kenyeret morzsold ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Cserepes sütemények agnes1955
Mézes muffin recept toth_beata
Almás pite majus55
Ízőrzők – Zengővárkony horvathnemagdi
Finom süti recept piroska0101
Bácskai krémes nyta100
Mágnás palacsinta, meggyel bubszi
Meggyes-mákos süti rochlitzne
Martini 2. bubszi
Kávés csokis muffin baratnu
Szárnyas receptek
Receptek horvathnemagdi
Citromos csirke 1vargaildyko
Sokszínű töltött csirkemell recept kovacs_zsoka
Receptek horvathnemagdi
Csőben sűlt brokkolis csirkeme bubszi
Csirketorta recept baggesz20
Saláta sült csirkemellel recept gonda_katalin
karácsonyi rakott pulykahusi faciendum
Sajtos csirke recept jamborlulu
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Hajdúsági tokány bubszi
Mikszáth Kálmán palóclevese macoka65
S betűs receptek horvathnemagdi
krumplis csirke ibolya58
Hal a tortán jjanosne
Kolozsvári káposzta 2. bubszi
Lakodalmas leves petezsolt
Serpenyős marhabélszín lilikonyhaja
Zöldséges hústekercsek martimarti
Napi menű horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Brassói aprópecsenye zsokanita
Brassói aprópecsenye migova
Dupla hússal töltött sertés dagadó recept baggesz20
Rakott kelkáposzta recept gonda_katalin
Alföldi húsgombóc 1vargaildyko
Töltött káposzta cserépfazékban horvathnemagdi
Szűzérmék laskagomba pörkölttel suzymama
Népi konyha grimilda
Sertéspörkölt janoselek
Töltött padlizsán recept jamborlulu
Halból készült ételek
Makréla tejszínes ... bulac57
Szegedi halászlé 1. bubszi
Angolna rostélyon sütve 1vargaildyko
Karácsonyi pisztráng 2. bubszi
Halpaprikás bográcsban bubszi
Harcsa tejszínes gombamártássa cilamami
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Bundázott harcsa sarkadykati
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
Filézett pisztráng egészben bubszi
Vad ételek
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Fácán leves 6 személyre maroka
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Tepsis szarvasragu bulac57
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Rapsic vadas macoka65
Rakott húsételek spanyolsky
Hal a tortán jjanosne
Spagetti ajánló
Cukkinis spagetti horvathnemagdi
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Margit hozta sarkadykati
Pasta con i gamberi(Garnélarákos tészta) recept kovacs_zsoka
Bolognai zöldséges rétes zsokanita
Eredeti Carbonara spagetti horvathnemagdi
Húsvéti receptek II. korosigaborne
Olaszos rakott spagetti margoka59
Pizza receptek
Sütemények akiram45
Törökös pizza horvathnemagdi
Milánói pizza recept baggesz20
3 villámgyors pizzarecept grimilda
Vitaminos pizza klerierzsi
Pizza recept baggesz20
Mexikói pizza recept gonda_katalin
Lapo kenyér serpenyőben sütve faciendum
Pizza gabfe
Koktél pogácsa Update3 veronika74
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Szezámmag fejesnemagdi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Csirke hamburger banb
Házi hamburger recept gonda_katalin
Ázsiai hamburger klerierzsi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU