Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nagy emberek kedvenc étkei
Mátyás király a sáfrány ízét szerette

A legkorábbi magyar étkezést bemutató gasztronómiai beszámolók Mátyás király idejéből származnak. A királyi udvarban szerették a válogatott, finom ételeket. A zöldségfélék fogyasztása mellett nagy gondot fordítottak a kovászos magyar kenyér és a sajtok elkészítésére. Jellemző volt a sáfrányban gazdag fűszerezés, a bortól, ecettől, tejföltől savanykás, illetve az édesbe hajló ízesítés, valamint a sokféle mártás. Állítólag a nagyobb vendégfogadások alkalmával Mátyás személyesen is benézett a konyhába, kedvenc ételeit megkóstolta, és véleményt mondott a fűszerezésről. Beatrix érdeme volt a nagyevés, nagyivás felszámolása, ő inkább a nyugati, elsősorban az olasz ízléshez igazodó új étkezési szokásokat részesítette előnyben. A király felesége saját konyhát tartott fenn, ahonnan nápolyi receptek alapján készített ételek és cukrászsütemények kerültek ki.

Mit evett szívesen Déryné, Petőfi, Jókai, Krúdy?

Déryné, a híres színésznő naplójában részletesen megemlékezett arról a kulináris élvezetről, amikor először kóstolta a kolozsvári káposztát. Petőfi Sándor a hagyományos magyar ételeket kedvelte, a túrós csuszát vagy a pecsenyehúst. A nagy mesélőnek, Jókai Mórnak kedvence a tiroli máj volt és a nagy szemű babból és füstölt malackörömből készült leves, amit az író saját írásaiban görögolvasó arany- vagy angyalbakkancs kifejezéssel illetett. Jókai felesége, Laborfalvy Róza, a gyönyörű, ünnepelt színésznő sokat időzött a tűzhely mellett: aszalt szilvás orjalevese, sertésbordája nagy népszerűségnek örvendett vendégei körében. A pazar lakomák végén kedvelt csemege volt a Jókai-háznál a jégbe hűtött dinnye rummal és tejszínhabbal. Deák Ferenc a sült csirkét paradicsommal, Kossuth Lajos a citromos kolbászt kedvelte nagyon, valamint a pozsonyi kiflit. Széchenyi István nagy rajongója volt az akkoriban fagyosnak vagy hideg nyalatnak nevezett csemegének, a fagylaltnak.

Krúdy Gyula, aki igazi ínyenc volt, regényeiben is nagy figyelmet szentelt ételnek-italnak, s utánozhatatlan hangulatot varázsolva, tűnődve elmélkedett a különböző fogások élvezetéről. Az író a rácponty, marha- és körömpörkölt mellett a tányérhús (levesben főtt marhahús) nagy kedvelője volt. József Attila a házias jellegű ennivalók híve volt: 1926-ban, a gasztronómia egyik legnagyobb szentélyéből, Párizsból írt levelében testvérétől, Jolántól azt kérte, hogy küldjön neki csomagban bablevest csipetkével és kolbászreszelékkel. Az író Molnár Ferenc a rétesekért rajongott. Felesége, Fedák Sári színésznő egyaránt szeretett finom desszerteket enni és sütni - nevét dicséri a Fedák-lepény és a Fedák-torta. Érdekes, hogy tortája receptjének közlését több szakácskönyv szerkesztőjének is engedélyezte, viszont a korabeli források szerint lepényét csak Móráné tudta igazán az ízlése szerint elkészíteni, ezért egyedül az ő szakácskönyvébe kerülhetett be ennek a süteménynek a receptje. Móra Ferenc felesége, Walleshausen Ilona is sokak által elismert háziasszony volt, aki nagy örömét lelte a vendéglátásban. Előfordult, hogy nagyobb ünnepen harmincnál is több étele került egyszerre az asztalra.

Minek nem tudtak ellenálni Európa nagyjai?

A legenda szerint Medici Katalin például egy különleges édességgel, a vaníliaillatú, narancsos palacsintával hódította vissza férjének, II. Henrik francia királynak a szívét. XIV. Lajos hitvese, Marie Antoinette a fánkért lelkesedett. A franciák úgy tartják, a királyné egy karneváli éjszakán kóstolta meg először egy mézeskalácsos mester utcán árult paraszti fánkját, amely annyira elbűvölte, hogy az egész kosárnyi árut megvásároltatta. A karnevál után magához hívatta a fánksütőt, aki megosztotta a királyi cukrásszal az elkészítés titkát. A recept kisebb módosítása után rendszeresen fel kellett szolgálni ezt a finomságot.

A krónikák szerint Bonaparte Napóleon, a rettegett császár félt a pocakosodástól, ezért keveset evett, de azt válogatás nélkül. Legfeljebb két fogásból fogyasztott és azt is többnyire sebtében. Dunant, Napóleon kedvenc udvari szakácsa egy napon azt a meglepő feladatot kapta, hogy a császárnak ifjúkori kedvenc ételét, pacalt készítsen. Dunant először kétségbe esett, mivel úgy gondolta, hogy a pacal nem méltó a császárhoz, ráadásul nehezen emészthető. Másnap mégis pacal került Bonaparte asztalára. Dunant ugyanis fogoly húsát vágta fel és készítette el pacal módjára, de az étel így is elnyerte Napóleon tetszését.

Az idősebbik Alexandre Dumas művésze volt a salátakészítésnek. Kedvenc vendéglőjében gyakran kiment a konyhába, és maga ízesítette a készülő ételt. Edouard Manet, a világhírű festő reggeliző asztalán mindig helyet kapott a több mint harmincféle módon készülő omlett valamelyik változata, továbbá a lazac vagy más halféle. Életének egy időszakában sok gyümölcs csendéletet alkotott citromról, dinnyéről, szilváról. Egyszer egy köteg spárgát festett meg, amit egy neves újságíró megvásárolt, aki azonban többet fizetett a képért, mint amit Manet kért érte. Erre a festő külön megfestett egy szál spárgát, és elküldte a bőkezű vásárlónak egy kísérőlevéllel, melyben ez állt: ,,Hiányzott egy szál a kötegből.“

A néhai angol anyakirálynénak egy datolyás-diós sütemény volt a kedvence, ám receptjét szigorú titok övezte, míg unokája, Károly herceg, aki gyakran lakmározott nagyanyjánál a nyalánkságból, első szakácskönyvében meg nem osztotta annak elkészítési módját a nagyközönséggel.

A reneszánsz kor pápái is imádták a nagy lakomákat: gyakori volt náluk a vadhús, főleg a fácán, de egyes ünnepi alkalmakkor szarvasgombával töltött homár és kaviáros fügesaláta is asztalra került. Érdekes, hogy XVI. Benedek a tejeskávé híve, míg II. János Pál inkább teázni szeretett. A jelenlegi pápa kissé édes szájú, kedvenc uzsonnája az almás rétes, vacsorára viszont leggyakrabban csak joghurtot eszik. (m, ú)

A Fedák-torta receptje

Hozzávalók:

5 tojás, 15 dkg+20 dkg gesztenye, 10 dkg porcukor, vanília, 3 dkg vaj, 8 dkg reszelt csokoládé, 5 dkg piskótamorzsa, 2 dkg liszt, fél liter tejszínhab, vaníliás cukor

Elkészítése:

A tojássárgájával összekeverünk 15 dkg szitán áttört főtt gesztenyét, a porcukrot, egy kis vaníliát és a vajat. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot, a reszelt csokoládét, a piskótamorzsát és a lisztet. Kivajazott tortaformát papírral bélelünk, középmeleg sütőben lassan kisütjük benne a tortát. Ha kihűlt, kettévágjuk, vaníliás cukorral elkevert kemény tejszínhabbal töltjük. A tetejét is azzal vonjuk be, nyomózsák segítségével díszítjük, és meghintjük gesztenyepürével.
bulac57 bulac57
Címkék: Kossuth Lajos, Széchenyi István, Krúdy Gyula, József Attila, Molnár Ferenc, Fedák Sári,

A legjobb nokedlirecept
A legjobb nokedlirecept Hozzávalók: 2,5 dl tejföl 5 db tojás 75 dkg liszt fél liter víz só, 1 ek. olaj só Elkészítés: Keverjük össze a tojásokat a tejföllel és ízlés szerint sózzuk. Alaposan kavarjuk el benne a lisztet, majd a szokásos módon szaggassuk ki. A vízhez adjunk olajat, hogy ne ragadjanak össze a galuskák. ...
nanoka72 nanoka72
B.Lacibacsi receptjei
palacsintákat a halkrémmel megtöltjük. Kivajazott tűzálló tálba a hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszítjük. Mátyás király palacsintája (a többiek ezt szeretik) A keménytojások sárgáját összetörjük finomra vágott sonkával, sóval, törött borssal, mustárral, kevés reszelt vöröshagymával, Piros arannyal, valamint néhány evőkanál tejszínnel krémesre ...
margareta51 margareta51
Bélszín...módra
Bélszín Mátyás király módra Hunyadi Mátyás (Kolozsvár, 1443. február 23. - Bécs, 1490. április 6.) magyar király. Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen, mint Mátyás királyt emlegeti. Aláírásában a Mathias Rex (Mátyás király) tűnik fel. Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott. 1469-től cseh (ellen-) király, 1486-tól Ausztria hercege. A magyar hagyomány az egyik legnagyobb magyar királyként tartja számon, akinek emlékét sok ...
macoka65 macoka65
Gesztenye
fontosnak találták a gesztenyét, hogy még az Alpokon keresztül is magukkal vitték. A rómaik úgy vélekedtek, hogy az ember számára ott vannak meg az optimális életfeltételek, ahol a szelídgesztenye megél. A monda szerint Magyarországon a szelídgesztenye Mátyás király idejében, a XV. században vált ismertté. Beatrix királyné hozta magával Itáliából. Ekkor vált Mátyás király kedvenc ételévé a gesztenyével töltött kappan, azaz a gesztenyével töltött kakas. A palotában a gesztenye kedvelt csemegének számított, ...
kisa622 kisa622
Gesztenyével töltött kappan
Gesztenyével töltött kappan (Mátyás király kedvence) Hozzávalók 4 személyre: 1 kappan (vagy tyúk), 50 dkg szelídgesztenye, 1 fej vöröshagyma, 2 szelet fekete kenyér (rozskenyér), 2 dl húsleves, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál fenyőmandula, reszelt gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, só A gesztenye héját hegyes késsel bevagdossuk, majd húslevesben megfőzzük. Megtisztítjuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. A fekete kenyeret szétmorzsoljuk, és két evőkanál borba áztatjuk. A megtisztított hagymát nagyon ...
bubszi bubszi
Magyar gasztronómia
az utóbbi 500 évben óriási átalakulásokon ment keresztül. Az országot ért változások nyomot hagytak az ételeken is: népek és kultúrák, uralkodók és találkozások alakították évszázadokon át. Amikor Itália Budára költözött Amikor Mátyás király feleségül vette Beatrix nápolyi királylányt, az újdonsült uralkodónő modern európai kultúrán nevelkedett, fényűző udvartartásától kísérve vonult be Budára. A reneszánsz kultúrával együtt rengeteg itáliai szakácsot, receptet és alapanyagot hozott ...
grimilda grimilda
Mártásoljunk egy keveset!
mártások atyja, melynek receptjét Nord barátom tette közzé a Savariai lakoma című cikkünk kapcsán. A reneszánsz konyhaművészetben már kiemelt szerepet kaptak ezek a fűszeres különlegességek, és az itáliai konyha révén egész Európát meghódították. Mátyás király asztalának ugyancsak rendszeres szereplői voltak, ám a mai eljárástól eltérően nem liszttel, hanem kenyérbéllel sűrítették őket. Gyermekkorotokban biztosan kaptatok langyos cukros tejben áztatott kenyeret, ugye? Valószínűleg ez ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Mátyás király gesztenyével
Mátyás király gesztenyével töltött pecsenyéje Hozzávalók: 1 nagy bontott csirke 50 dkg szelíd gesztenye 1 fej vöröshagyma 2 szelet rozskenyér 2 dl húsleves 2 dl száraz fehérbor 1 evőkanál fenyőmag frissen reszelt gyömbér őrölt szegfűszeg fahéj só Elkészítése: A gesztenye héját vagdosd be egy hegyes késsel, majd főzd meg a húslevesben. Ha megfőtt, hámozd meg és törd át alaposan krumplinyomóval. A fekete kenyeret morzsold ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
csokis avokádókrémes muffin ! ibolya58
Kókuszos-mákos szelet - glutén és tejmentes bkisseva
Joghurtos málnatorta areebaba
Ízőrzők – Lajoskomárom horvathnemagdi
Tejszínes mézes-krémes horvathnemagdi
Mézes-almás sütemény recept jamborlulu
Arab etelek margareta51
Hókifli suzymama
Túrós rétes egyszerűen gyorsan tundihugi
Keksz torony bubszi
Szárnyas receptek
Sós, édes finomságok rizsből snibolya
MIKRÓS Csirke, paprikás mártás bubszi
Barackos csirkemell sarkadykati
Sült csirke rizzsel főzve bubszi
Sztroganov csirke ancus56
Pulyka magyaros töltelékkel janna53
Töltött tök recept jamborlulu
Húsvéti recept gyűjtemény bkisseva
Gerslileves 1vargaildyko
Csirkés tepsis zöldségek tárkonnyal horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Vörösboros marhapörkölt bulac57
Arab etelek margareta51
Töltött saláta agimami7
Bográcsgulyás bubszi
Csevap horvathnemagdi
Debreceni tokány 4. bubszi
dalmát fazék! ibolya58
5 mennyei pizza grimilda
Bográcsgulyás II. bubszi
Marhahúsleves............. ...... mailona
Sertésből készült ételek
Alföldi húsgombóc klerierzsi
Bugaci borsós betyár! ibolya58
Babos káposztaleves horvathnemagdi
Böllértokány bubszi
Rakott padlizsánok macoka65
*HÚSVÉTI*tormás tekercs* bubszi
Zöldségekkel tölt. sertéscomb martimarti
Burgonyafelfújt szűzpecsenyéve bulac57
Rakott sült hús klarika47
Mexikói rakott bab tundihugi
Halból készült ételek
Lazac roston berni mártással bubszi
Lazac egyszerűen 1955viki
Ponty kékre főzve bubszi
Gombás Ponty Tejfölben 1vargaildyko
Halászlé 8. bubszi
Ezt még egyszer kiteszem . . . sarkadykati
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
a tenger gyumolcsei sajtszozba sallaine
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Rostonsült lazacderék kapros bubszi
Vad ételek
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Recept rakosferenc
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Nyúlpörkölt margoka59
Karácsonyi ételek tomicica
Gombás fogolypecsenye bubszi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Dödölle rauchne02
Spagetti ajánló
Zöldséges bolognai spagetti recept jamborlulu
Olajbogyós-tonhalas bolognai rochlitzne
Carbonara veronika74
Sprotnis spagetti horvathnemagdi
Négy finom saláta ünnepek után roanna
Spagetti Carbonara recept jamborlulu
Csirkés gombás tészta sajtkrumpli
Borjúkaraj olasz módra zsokanita
Rakott tészta zsokanita
Kínai pirított tészta horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizza recept baggesz20
Palacsintasütőbe sült pizza jupiter21
Káposztás-sonkás töltelék bubszi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Hawai pizza házilag recept kovacs_zsoka
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz horvathnemagdi
Bence Pizzája recept gonda_katalin
Tejföl gomba kukorica pizza horvathnemagdi
Update 1-es pizza 1955viki
Hamis pizza bubszi
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Hamburger buci recept boszorlany
Csirke hamburger banb
Sajtburgerleves recept roanna
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
mustár készítése házilag irmus
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU