Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Epertárlat kókuszpelyhes eper
Epertárlat kókuszpelyhes eperkockával

Nem is meglepő, hogy a tavaszi kertek egyik legizgalmasabb és népszerűségben is igen előkelő helyen álló gyümölcsének, a földiepernek oly kiterjedt és sokoldalú a szimbolikája, hisz már a kőkorszaktól ismert és kedvelt, eredetileg vadon termő finomságról van szó.

A rózsafélék családjába és a szamócanemzetséghez tartozó fajták egyetlen kivétellel az északi féltekén őshonosak - a Fragaria chiloensis: Chilében. E nagy gyümölcsű, kétlaki növény első példányait 1714-ben (kalandos körülmények között) hozta magával a kontinensre Amadée-François Frésier botanikus.

A ma ismert eprek nemesítése és termesztése a 18. században különféle vadon termő fajták keresztezésével vette kezdetét. Közkedveltségében természetesen annak is fontos szerepe volt, hogy minden társadalmi réteg hozzáférhetett: vadon termő példányait a kezdetektől bárki, míg a nemesítések gyümölcseit eleinte jobbára az arisztokraták csemegézhették, aztán persze széles körű elterjedésének köszönhetően a nemesített fajták is bárki számára elérhetők lettek. Az eper a képzőművészek ,,asztalán", a festővásznon is nem egyszer került középpontba.

Jean-Baptiste Siméon Chardin: Eperkosár (1760 körül) Jean-Baptiste Siméon Chardin: Eperkosár (1760 körül)

Hosszú ideig sokan tekintettek az eperre olyan gyógynövényként, mely a lelki betegségek gyógyírja. A nemes alázat jelképeként is számon tartották és tartják ma is sokan - hisz az illatos, ízletes eperszemek szerényen hajlanak a földre. Az eper esetenként a tisztaság, szerénység, máskor a szenvedély, az erotika vagy életvágy megtestesítőjeként fordul elő a képzőművészeti alkotások mellett legendákban és irodalmi művekben is.

A viktoriánus festőnő Eloise Harriet Stannard festményein gyakran szerepel eper: itt virággal együtt

A vitamindús, aromás eperszemeket kétségkívül legjobb frissen fogyasztani. A kulináris örömök élvezete közben pedig kevesen gondolnak szimbolikus jelentéstartalmának sokféleségére, a benne rejlő ellentmondásokra. Foglalkoztat-e ilyenkor bárkit, hogy milyen kulturális, társadalmi folyamatok egymásra hatásai vezethettek a szerénység és az erotika találkozásához vagy szerepcseréjéhez, hovatovább kettős szerepéhez egyetlen szem vagy akár egy kosárnyi eper látványában, ízlelésében?

Eperszeletek - desszertkompozícióra várva

Akár visszafogottsága, akár élet telisége vagy csodás ízei következtében, tény, hogy jóleső érzés olyan epres desszertkülönlegességet komponálni, melynek színeibe és ízeibe az ember belecsempészi mindezek különleges harmóniáját.

Ezúttal olyan finomságot készítettem, melynek látványában a fehér és piros színek a virágra és a gyümölcsre egyaránt utalnak - a kókuszpelyhes eperkockák minden falatjában izgalmas egységet alkotnak a kókusz és az eper komplex aromái -, a szimbolikát pedig ki-ki ízlése és vérmérséklete alapján ítélje meg!

Kókuszpelyhes eperkocka

Kókuszpelyhekkel, eperszeletekkel, könnyű tejszínes krémmel... Kókuszpelyhekkel, eperszeletekkel, könnyű tejszínes krémmel...

Hozzávalók egy 20 X 20 cm- négyzet alakú tepsihez:

A tésztához:
2 közepes méretű tojás
10 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
5 dkg kókuszreszelék
7 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű, puha vaj
1,5 dl sovány tej
½ rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
¼ csomag sütőpor
1 kis csipet só

A töltelékhez:
50 dkg friss eper
2 evőkanál eperlekvár
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
½ rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 csomag vaníliás cukor)

A tetejére:
5 dkg szárított kókuszpehely (,,kókuszchips")

Eperszemek kókuszreszelékkel és kókuszpehellyel - előkészület közben Eperszemek kókuszreszelékkel és kókuszpehellyel - előkészület közben

Elkészítés: A szárított kókuszpelyhet a 1,5 dl tejjel felforralom, majd leszűröm és hagyom teljesen kihűlni. Ennyi idő alatt a pelyhek megpuhulnak, és olyanok lesznek, mintha friss kókuszdió belsejéből sikerült volna szép vékonyra szeletelni őket. A tejet mérőpohárba öntöm, amennyit a kókusz magába szívott, annyit hideg tejjel pótolok.

A tésztához a kókuszreszeléket zsiradék nélkül enyhén megpirítom, lehűtöm.

Egy 20 X 20 cm-es levehető aljú, magas falú sütőformát sütőpapírral kibélelek úgy, hogy az oldalára és az aljára is kerül sütőpapír, melyet kevés vajjal rögzítek.

A lisztet, kukoricakeményítőt, sót, sütőport keverőtálba szitálom, elkeverem. A 2 egész tojást a 7 dkg porcukorral, elektromos habverő segítségével egy mély tálban krémesre verem, hozzáadom a vajat, majd fokozatosan a kókusz aromájú tejet. A pirított kókuszreszelékből 2 evőkanálnyit félreteszek, a többit hozzáadom a tojásos keverékhez, majd óvatosan adagolom hozzá a lisztes elegyet, az egészet piskótához hasonló tésztává dolgozom.

A kész tésztát egyenletesen elosztom az előkészített sütőformában. 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem (nem légkeveréses gázsütőnél: 4-es fokozat), kb. 15-17 perc alatt megsütöm. A tésztán érdemes tűpróbát végezni: akkor van kész, ha teteje lyukacsos-ruganyos, és nem tapad a beleszúrt tűre!

A tészta megsült!

A tésztát a formában hagyom hűlni, közben elkészítem a tölteléket: az eperszemeket alaposan megmosom, nagyjából 10 dkg-nyit 2 evőkanál ház eperlekvárral rúdmixer segítségével pépesítek. A többit éles késsel nagyon vékony, 1-2 mm vastag szeletekre vágom.

A hideg tejszínt közepesen kemény habbá verem. A mascarponét a vaníliával, cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a közepes keménységű tejszínt, és az egészből könnyű krémet keverek.

A már teljesen kihűlt tésztalapra (a tepsiben hagyva!) halmozom a tejszínes krémet. Ehhez az egészet csillagcsőrös habzsákba szedem, és egyenletesen eloszlatom a tészta felszínén, nagyjából egy evőkanálnyit hagyok a végén a habzsákban. Az eperpürét - néhány teáskanálnyi kivételével - absztrakt vonalakban rákanalazom a krémre.

A krém és eperpüré már a süteményen...

Az eperszeleteket félig belenyomva a krémes alapba, szép sorban elrendezem a tetején.

Szép sorban rákerültek az előkészített eperszeletek

A maradék eperpürével meglocsolom az epreket, a habzsákból kis rózsákat nyomok az eprek tetejére - ez lényegében ,,ragasztó funkciót" tölt be, hogy a kókuszpelyhek szépen simuljanak az eprek tetejére. Végül a puha kókuszpelyhekkel gazdagon megszórom a süteményt.

Kókuszpehely a korona

Legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem, vízbe mártott késsel 5 X 5 cm- kockákra vágva tálalom.

Eperrel díszített tányéron tálalva

Bár az elkészítése igényel némi türelmet és ügyességet, már az első kocka kóstolásánál megtérül minden fáradság! Kellemesen frissítő, krémesen könnyű és gyümölcsös, mégis finom aromákban gazdag, izgalmas desszert az eredmény.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: rózsafélék családjába, északi féltekén, kontinensre Amadée-François, kezdetektől bárki, nemesítések gyümölcseit, arisztokraták csemegézhették,

Hagymát hagymával
függőséget is okozhat! Mogyoróhagyma, más néven salotta hagyma A kicsiny, édeskés, az ismert hagymáink közül legkevésbé csípős mogyoróhagymát előszeretettel használja a francia konyha. Színe a lilától a szürkéig változhat, leggyakrabban a tavaszi-nyári piaci kínálatot gazdagítja. A salotta hagyma a többiektől eltérően belül több gerezdre bontható. Főleg húsokhoz és mártásokhoz használják. Mogyoró- vagy salotta hagyma Gyöngyhagyma Ezüstös vagy aranyos színű, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Mostoha zöldségünk a Cékla
készülhet. A zöldségkert tulajdonosok tudják, hogy a cékla termesztéséhez nem kell nagy tudomány. Egy sornyi elvetett magból ősszel akár kéttaligányi céklarépa is betakarítható. Tárolását is könnyen meg lehet oldani egy hűvös pince sarkában. Akár tavaszig rájárhatunk és megoldja napi vitamin és ásványi-anyag szükségletünket. Ha a zöldségboltban vásároljuk meg, akkor sem meríti ki a pénztárcánkat, mert az ára igen ...
suzymama43 suzymama43
Mostoha zöldségünk a cékla
készülhet. A zöldségkert tulajdonosok tudják, hogy a cékla termesztéséhez nem kell nagy tudomány. Egy sornyi elvetett magból ősszel akár kéttaligányi céklarépa is betakarítható. Tárolását is könnyen meg lehet oldani egy hűvös pince sarkában. Akár tavaszig rájárhatunk és megoldja napi vitamin és ásványi-anyag szükségletünket. Ha a zöldségboltban vásároljuk meg, akkor sem meríti ki a pénztárcánkat, mert az ára igen kedvező. Érdemes reggel indítani a napot egy-egy pohár frissen ...
jupiter21 jupiter21
turbolya!
Olaszországban a mai napig az ún. ,,Salsa verde" fontos alkotórésze. Önmagában ritkán használják, de saláták, főzelékek, omlettek, mártások stb. nélkülözhetetlen komponense. A levelek sok A- és C-vitamint tartalmaznak. Gyűjtési ideje. Kora tavaszi zsenge hajtásait gyűjtik. Felhasználási idejét szét lehet húzni, ha ládákban magvetéssel szaporítjuk, vagy a hűtőgépek kínálta lehetőséggel élve, mélyfagyasztjuk. Szárítmány nem készíthető belőle, mivel elveszti az ...
ibolya58 ibolya58
Süti ajánló
Habos mákos kocka gereica
Babapiskótás krémes agimami7
Epres szívtorta 1vargaildyko
Hókifli (vaníliás kifli) gabfe
Húsvéti gyümölcskalács skorpiolilike
Csokoládé likőr Hozzávalók: 4 horvathnemagdi
Lagzi lajcsi szelet bubszi
Kakaós csiga bubszi
Sajtos csiga majus55
vanilia krémes csokikocka ibolya58
Szárnyas receptek
mai recept faciendum
Paprikás csirke indiai módra bubszi
A csirke horvathnemagdi
Magyaros csirkeragu petrezsely bubszi
Currys rizses csirkesaláta klara50
grillezett csirkemell pirított zöldségekkel faciendum
Fűszersók macoka65
Tejszínben sült májas-sajtos horvathnemagdi
Zöldborsós zöldségleves recept jamborlulu
Családi töltött csirke klerierzsi
Marhából készült ételek
Pljeskavica recept gonda_katalin
Erőleves horvathnemagdi
Csípős húsgolyók roanna
Vacsora csata jjanosne
Afrikai receptek macoka65
A méz és gyógyhatásai pacsakute
Moussaka horvathnemagdi
Gombával töltött fasírt rauchne02
Francia konyha brozsika
Fűszeres paradicsomleves mozzarellával recept toth_beata
Sertésből készült ételek
Fasírt másképp margoka59
Mit is főzzek!? sarkadykati
B receptek horvathnemagdi
Töltött káposzta peszko
Szaftos sült hús vasárnapra grimilda
Csülök cipóban sütve recept baggesz20
Húsos melegszendvicskrém recept baggesz20
Katika pörköltje horvathnemagdi
Disznótoros paprikás horvathnemagdi
Fóliában sült rablóhús bubszi
Halból készült ételek
Rántott ponty zöldségkörettel recept gonda_katalin
Lazac kapormártásban recept jamborlulu
Halászlé zsokanita
Penne tejszínes, füstölt lazac veronika74
Halragu zöldborsóval bulac57
Bajai halászlé recept jamborlulu
Tejfölös ponty bubszi
Fűszeres Pisztráng recept kovacs_zsoka
Fogyjon franciásan! bulac57
Dunai halpaprikás bubszi
Vad ételek
Pikáns vadraguleves klerierzsi
R betűs receptek horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Lapcsánka erdész módra bubszi
Gombás szarvas-steak veronika74
Nyúlpörkölt margoka59
Recept rakosferenc
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Sonkás tejszínes spagetti zsokanita
Kelkáposztás carbonara spagetti recept kovacs_zsoka
Spagetti sült fokhagymával bubszi
Paradicsomos cukkini ragu recept kovacs_zsoka
Milánói makaróni gombával recept baggesz20
Csirkemáj vadasan bulac57
Húsos tészta recept edesangyal
Heti Menü bulac57
Sonkaragu kapribogyóval bubszi
Csípős spagetti recept kovacs_zsoka
Pizza receptek
pizzás muffin ! ibolya58
Burgonyás pizza tészta bubszi
Pizza tészta Balázs módra: bubszi
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Az igazi pizza alaptészta grimilda
Ízletes mértékletesség tavaszi horvathnemagdi
Néhány csülkös recept.... cipello
Kombe bkisseva
Palacsintasütőbe sült pizza horvathnemagdi
Töltött-pizza jupiter21
Hamburger receptek
Hawaii burger veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Hamburger horvathnemagdi
x nagyuska
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU