Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Epertárlat kókuszpelyhes eper
Epertárlat kókuszpelyhes eperkockával

Nem is meglepő, hogy a tavaszi kertek egyik legizgalmasabb és népszerűségben is igen előkelő helyen álló gyümölcsének, a földiepernek oly kiterjedt és sokoldalú a szimbolikája, hisz már a kőkorszaktól ismert és kedvelt, eredetileg vadon termő finomságról van szó.

A rózsafélék családjába és a szamócanemzetséghez tartozó fajták egyetlen kivétellel az északi féltekén őshonosak - a Fragaria chiloensis: Chilében. E nagy gyümölcsű, kétlaki növény első példányait 1714-ben (kalandos körülmények között) hozta magával a kontinensre Amadée-François Frésier botanikus.

A ma ismert eprek nemesítése és termesztése a 18. században különféle vadon termő fajták keresztezésével vette kezdetét. Közkedveltségében természetesen annak is fontos szerepe volt, hogy minden társadalmi réteg hozzáférhetett: vadon termő példányait a kezdetektől bárki, míg a nemesítések gyümölcseit eleinte jobbára az arisztokraták csemegézhették, aztán persze széles körű elterjedésének köszönhetően a nemesített fajták is bárki számára elérhetők lettek. Az eper a képzőművészek ,,asztalán", a festővásznon is nem egyszer került középpontba.

Jean-Baptiste Siméon Chardin: Eperkosár (1760 körül) Jean-Baptiste Siméon Chardin: Eperkosár (1760 körül)

Hosszú ideig sokan tekintettek az eperre olyan gyógynövényként, mely a lelki betegségek gyógyírja. A nemes alázat jelképeként is számon tartották és tartják ma is sokan - hisz az illatos, ízletes eperszemek szerényen hajlanak a földre. Az eper esetenként a tisztaság, szerénység, máskor a szenvedély, az erotika vagy életvágy megtestesítőjeként fordul elő a képzőművészeti alkotások mellett legendákban és irodalmi művekben is.

A viktoriánus festőnő Eloise Harriet Stannard festményein gyakran szerepel eper: itt virággal együtt

A vitamindús, aromás eperszemeket kétségkívül legjobb frissen fogyasztani. A kulináris örömök élvezete közben pedig kevesen gondolnak szimbolikus jelentéstartalmának sokféleségére, a benne rejlő ellentmondásokra. Foglalkoztat-e ilyenkor bárkit, hogy milyen kulturális, társadalmi folyamatok egymásra hatásai vezethettek a szerénység és az erotika találkozásához vagy szerepcseréjéhez, hovatovább kettős szerepéhez egyetlen szem vagy akár egy kosárnyi eper látványában, ízlelésében?

Eperszeletek - desszertkompozícióra várva

Akár visszafogottsága, akár élet telisége vagy csodás ízei következtében, tény, hogy jóleső érzés olyan epres desszertkülönlegességet komponálni, melynek színeibe és ízeibe az ember belecsempészi mindezek különleges harmóniáját.

Ezúttal olyan finomságot készítettem, melynek látványában a fehér és piros színek a virágra és a gyümölcsre egyaránt utalnak - a kókuszpelyhes eperkockák minden falatjában izgalmas egységet alkotnak a kókusz és az eper komplex aromái -, a szimbolikát pedig ki-ki ízlése és vérmérséklete alapján ítélje meg!

Kókuszpelyhes eperkocka

Kókuszpelyhekkel, eperszeletekkel, könnyű tejszínes krémmel... Kókuszpelyhekkel, eperszeletekkel, könnyű tejszínes krémmel...

Hozzávalók egy 20 X 20 cm- négyzet alakú tepsihez:

A tésztához:
2 közepes méretű tojás
10 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
5 dkg kókuszreszelék
7 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű, puha vaj
1,5 dl sovány tej
½ rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
¼ csomag sütőpor
1 kis csipet só

A töltelékhez:
50 dkg friss eper
2 evőkanál eperlekvár
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
½ rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 csomag vaníliás cukor)

A tetejére:
5 dkg szárított kókuszpehely (,,kókuszchips")

Eperszemek kókuszreszelékkel és kókuszpehellyel - előkészület közben Eperszemek kókuszreszelékkel és kókuszpehellyel - előkészület közben

Elkészítés: A szárított kókuszpelyhet a 1,5 dl tejjel felforralom, majd leszűröm és hagyom teljesen kihűlni. Ennyi idő alatt a pelyhek megpuhulnak, és olyanok lesznek, mintha friss kókuszdió belsejéből sikerült volna szép vékonyra szeletelni őket. A tejet mérőpohárba öntöm, amennyit a kókusz magába szívott, annyit hideg tejjel pótolok.

A tésztához a kókuszreszeléket zsiradék nélkül enyhén megpirítom, lehűtöm.

Egy 20 X 20 cm-es levehető aljú, magas falú sütőformát sütőpapírral kibélelek úgy, hogy az oldalára és az aljára is kerül sütőpapír, melyet kevés vajjal rögzítek.

A lisztet, kukoricakeményítőt, sót, sütőport keverőtálba szitálom, elkeverem. A 2 egész tojást a 7 dkg porcukorral, elektromos habverő segítségével egy mély tálban krémesre verem, hozzáadom a vajat, majd fokozatosan a kókusz aromájú tejet. A pirított kókuszreszelékből 2 evőkanálnyit félreteszek, a többit hozzáadom a tojásos keverékhez, majd óvatosan adagolom hozzá a lisztes elegyet, az egészet piskótához hasonló tésztává dolgozom.

A kész tésztát egyenletesen elosztom az előkészített sütőformában. 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem (nem légkeveréses gázsütőnél: 4-es fokozat), kb. 15-17 perc alatt megsütöm. A tésztán érdemes tűpróbát végezni: akkor van kész, ha teteje lyukacsos-ruganyos, és nem tapad a beleszúrt tűre!

A tészta megsült!

A tésztát a formában hagyom hűlni, közben elkészítem a tölteléket: az eperszemeket alaposan megmosom, nagyjából 10 dkg-nyit 2 evőkanál ház eperlekvárral rúdmixer segítségével pépesítek. A többit éles késsel nagyon vékony, 1-2 mm vastag szeletekre vágom.

A hideg tejszínt közepesen kemény habbá verem. A mascarponét a vaníliával, cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a közepes keménységű tejszínt, és az egészből könnyű krémet keverek.

A már teljesen kihűlt tésztalapra (a tepsiben hagyva!) halmozom a tejszínes krémet. Ehhez az egészet csillagcsőrös habzsákba szedem, és egyenletesen eloszlatom a tészta felszínén, nagyjából egy evőkanálnyit hagyok a végén a habzsákban. Az eperpürét - néhány teáskanálnyi kivételével - absztrakt vonalakban rákanalazom a krémre.

A krém és eperpüré már a süteményen...

Az eperszeleteket félig belenyomva a krémes alapba, szép sorban elrendezem a tetején.

Szép sorban rákerültek az előkészített eperszeletek

A maradék eperpürével meglocsolom az epreket, a habzsákból kis rózsákat nyomok az eprek tetejére - ez lényegében ,,ragasztó funkciót" tölt be, hogy a kókuszpelyhek szépen simuljanak az eprek tetejére. Végül a puha kókuszpelyhekkel gazdagon megszórom a süteményt.

Kókuszpehely a korona

Legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem, vízbe mártott késsel 5 X 5 cm- kockákra vágva tálalom.

Eperrel díszített tányéron tálalva

Bár az elkészítése igényel némi türelmet és ügyességet, már az első kocka kóstolásánál megtérül minden fáradság! Kellemesen frissítő, krémesen könnyű és gyümölcsös, mégis finom aromákban gazdag, izgalmas desszert az eredmény.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: rózsafélék családjába, északi féltekén, kontinensre Amadée-François, kezdetektől bárki, nemesítések gyümölcseit, arisztokraták csemegézhették,

Hagymát hagymával
függőséget is okozhat! Mogyoróhagyma, más néven salotta hagyma A kicsiny, édeskés, az ismert hagymáink közül legkevésbé csípős mogyoróhagymát előszeretettel használja a francia konyha. Színe a lilától a szürkéig változhat, leggyakrabban a tavaszi-nyári piaci kínálatot gazdagítja. A salotta hagyma a többiektől eltérően belül több gerezdre bontható. Főleg húsokhoz és mártásokhoz használják. Mogyoró- vagy salotta hagyma Gyöngyhagyma Ezüstös vagy aranyos színű, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Mostoha zöldségünk a Cékla
készülhet. A zöldségkert tulajdonosok tudják, hogy a cékla termesztéséhez nem kell nagy tudomány. Egy sornyi elvetett magból ősszel akár kéttaligányi céklarépa is betakarítható. Tárolását is könnyen meg lehet oldani egy hűvös pince sarkában. Akár tavaszig rájárhatunk és megoldja napi vitamin és ásványi-anyag szükségletünket. Ha a zöldségboltban vásároljuk meg, akkor sem meríti ki a pénztárcánkat, mert az ára igen ...
suzymama43 suzymama43
Mostoha zöldségünk a cékla
készülhet. A zöldségkert tulajdonosok tudják, hogy a cékla termesztéséhez nem kell nagy tudomány. Egy sornyi elvetett magból ősszel akár kéttaligányi céklarépa is betakarítható. Tárolását is könnyen meg lehet oldani egy hűvös pince sarkában. Akár tavaszig rájárhatunk és megoldja napi vitamin és ásványi-anyag szükségletünket. Ha a zöldségboltban vásároljuk meg, akkor sem meríti ki a pénztárcánkat, mert az ára igen kedvező. Érdemes reggel indítani a napot egy-egy pohár frissen ...
jupiter21 jupiter21
turbolya!
Olaszországban a mai napig az ún. ,,Salsa verde" fontos alkotórésze. Önmagában ritkán használják, de saláták, főzelékek, omlettek, mártások stb. nélkülözhetetlen komponense. A levelek sok A- és C-vitamint tartalmaznak. Gyűjtési ideje. Kora tavaszi zsenge hajtásait gyűjtik. Felhasználási idejét szét lehet húzni, ha ládákban magvetéssel szaporítjuk, vagy a hűtőgépek kínálta lehetőséggel élve, mélyfagyasztjuk. Szárítmány nem készíthető belőle, mivel elveszti az ...
ibolya58 ibolya58
Süti ajánló
Tízperces kuglóf rochlitzne
Barackos Panna cotta 1vargaildyko
Kókuszgolyó rochlitzne
Rigó Jancsi torta 1vargaildyko
Mogyorókrémes rolád: venci76
Hideg torta gereica
Ananászos túrótorta nnpapszi
Sült tej torta kókuszos-mézes yaskane
Recept jjanosne
Kókuszos rízstorta gombosinci
Szárnyas receptek
Hawaii csirke klara50
Rántott csirke és karfiol recept toth_beata
Fűszeres, mustáros csirkemáj margoka59
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Csak hogy stilusos legyek :) bodaaniko
Ashanti csirke (ghanai) klara50
Szezámmagos csirkefalatok veronika74
Almaborban sült csirke veronika74
Currys rizses csirkesaláta bubszi
Füstölt csirkesaláta tundihugi
Marhából készült ételek
káposzta leveses fogyókúra aranyag
Sváb hentes marhatokánya horvathnemagdi
Csevap szaftosan, a grillpartik kedvence tinka1951
Rakott kel bubszi
Vaddisznó Római Tálban 1vargaildyko
Gombával töltött pirog recept boszorlany
Palóc leves bulac57
Csíki gulyás bubszi
Zöldséges, tormás hús veronika74
Mincsetabir macoka65
Sertésből készült ételek
Babgulyás recept boszorlany
Chilis joghurtos húspogácsa margoka59
Ízőrzők – Görgeteg ̵ horvathnemagdi
Paradicsomos, sajtos húsgombócok spagettivel recept jamborlulu
Csülkös babgulyás csipetkével recept kovacs_zsoka
Rakott kel gerslivel - finom egytálétel - A gersli kati53
Karácsonyi töltött káposzta anci-ani
Töltött dagadó gazdagon horvathnemagdi
3 féle tokány korall44
mátrai betyár batyú! ibolya58
Halból készült ételek
Spárga lazaccal migova
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Sült hal lencsés, pórés ágyon recept gonda_katalin
Halas rétes. csibi52
Harcsagulyás receptje: ujjozsef
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Keszeg Sütve 1vargaildyko
Dorozsmai harcsafilé suzymama
Pontypatkó kapros-tejszínes cukkinimetélttel suzymama
Hogy tovább élj horvathnemagdi
Vad ételek
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Lapcsánka erdész módra bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
burgonyás ételek marti1951
Szarvasgulyás recept boszorlany
Áfonyás sült szarvascomb mandu pacsakute
Fácánsült lilikonyhaja
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Csülök Eta módra! nanoka72
Spagetti ajánló
orsótészta grimilda
B betűs receptek horvathnemagdi
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
olajozottabbi ízületek grimilda
5 kedvenc menzás étel grimilda
nápolyi húsgombóc ! ibolya58
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Katca horvathnemagdi
Spagetti rukkolás mártással recept kovacs_zsoka
Spagetti sajtkrémesrákszósszal veronika74
Pizza receptek
Fogyasztó pizza. roanna
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Sós kifli variációk gereica
Egészséges durumbúza inrid77
Kolbászos-pizza jupiter21
Gyerekbuli szervezési tanácsok horvathnemagdi
Pizzás rúd aranyibarbara
Pizzás táska 1vargaildyko
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Francia hagymás lepény gabfe
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger buci recept jamborlulu
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
A szója kloppenburg
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU