Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Tojásfehérje jó hatása
A tojásfehérje
2011-05-27 18:20:00, péntek

Most olvastam és nagyon érdekes és Fontos tudni való.
Íme :

" Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás.




A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz - ám ez nem csoda, a legtöbb élelmiszer
(főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi test is (körülbelül) 78 százalékban víz.
A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz.
Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából

A tojásfehérje igazi kincs!




A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint felét (54 százalékát)
a 64 Celsius fokon megalvadó, azaz kicsapódó albumin teszi ki.
Tartalmaz ovotransferrint, amely fémeket megkötni képes alkotórész, és jelentős biológiai szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában.
Az ovoglobulinoknak pedig baktérium- és vírusölő tulajdonságuk van, védik a tojást a fertőzésektől. A tojásfehérje tovább is osztható: ha jól megfigyeljük, akkor kétféle állagú: van egy sűrűbb, zacskószerűen egybeálló, amiben a fehérjemolekulák inkább fonalszerűen rendeződnek, i
lletve van hígabb, nyúlós-ragadós, kevesebb rostanyagot tartalmazó része is a tojásfehérjének.
Így tároljuk a tojásfehérjét

Csak ép tojást tároljunk, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan sérülteket ne,
és csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg őket.

Ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss (1-2 hetes) tojás a fenékig lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebbi úszik a felszínen.

Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen 5-12 Celsius fokon kevésbé veszít vizet a tojás, így nem nő lényegesen a tojás lebegését szabályozó légkamra.
Míg a tojás feltöretlenül, hűvös helyen rendkívül sokáig fogyasztható marad,
addig feltörés után már gondoskodni kell a védelméről.
Az a legjobb, ha a sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy,
hogy az összes maradék tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet (hígra főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.

Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még eláll a nyers fehérje.
Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le!

Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le,
és így körülbelül 10 hónapig használható marad
- ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba az adagot.
Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy szobahőmérsékleten engedjük fel.

Bár ilyennel ritkán találkozhatunk, ha városban élünk, de a frissen tojt tojás fehérjéje a fölgyülemlett szén-dioxidtól zavaros, ám 1-2 napon belül "föltisztul".
Zavarba hozhat azonban a bolti tojás esetében is minket, ha feltöréskor azt látjuk: a fehérjében homok, esetleg vérfoszlányok vannak.

Ezek még a tojásképződés során kerülnek oda, nem ártalmasak, bár nem szép látvány.
Ha a tojást nem tároljuk hűvös helyen, akkor a fehérje (fertőzés nélkül is) bomlásnak indul.
Az ilyenkor fölszabaduló kénhidrogén adja a záptojás jellegzetes szagát.

Ahogy azt Dr. Légrádi Péter - Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében írja, a megzápult tojás föltöréskor "föl is robbanhat".

Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?

Erre egymásnak ellentmondó információk vannak, van, aki szerint a hideg, más szerint a szobahőmérsékleten lévő tojásnak lesz jobb a habja.
Az viszont biztos, hogy tökéletesen el kell választani a tojásfehérjétől a sárgáját, mert ha csak egy kicsi is marad benne, már akadályozza a habverést.
Figyeljünk arra is, hogy a felveréshez használt tál és eszköz is zsírmentes, tiszta kegyen!

Mi történik akkor, amikor felverjük a fehérjét?

A habveréskor bekerülő buborékokat fehérjefal keríti körül, először folyadék állagban,
majd egyre inkább szilárdulva, ahogy a fehérjék stabilabb szerkezetet vesznek fel.
Ám vigyázzunk, mert ha a habot a kelleténél tovább verjük,
akkor a buborékokat csapdázó fehérje falak elvékonyodnak, elpattannak,
és a hab összeesik.
Ugyanígy összeesik a hab, ha sokáig állni hagyjuk - épp ezért mindig csak akkor verjük fel,
amikor már épp bele kell tenni az ételbe.

Tudtad?

A megőrzési ideje 28 nap.
A tojásfehérjében nincs zsír és szénhidráz. "

..... Forrás: http://www.hazipatika.com/articles/A_tojasfeherje_csodaja_receptek kel
zsokazsoka zsokazsoka
Címkék: anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának,

"Akkord" torta
Hozzávalók Tészta 4 db tojás 20 dkg Rama 20 dkg porcukor 25 dkg liszt 3 dkg kakaópor 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor csipetnyi só Krém 50 dkg túró 10 dkg Rama 1 csomag vaníliás cukor 15 dkg cukor 2 ek. étkezési keményítő 4 tojás Tetejére 20 dkg meggy 1 csomag zselatinpor Elkészítés 1.A Ramát ...
bordat bordat
❤ HÓlabda ❤
Hozzávalók Tetejére olvasztott csoki Forgatáshoz kókuszreszelék Krém 1 vanília cukor 25 dkg porcukor 1 Rama 5 ek. liszt 1/2 l. tej Tészta 1 sütőpor 27 dkg liszt 2 ek. kakaópor 8 ek. forró víz 40 dkg porcukor 8 tojásElkészítés A tészta hozzávalóit kikeverjük, a felvert tojásfehérjét a végén forgatjuk bele, óvatosan. Gáztepsiben ...
bubszi bubszi
❤ Kókuszos madártejszelet ❤
Hozzávalók: a tésztához: 8 tojásfehérje, 8 ek cukor, 8 ek. liszt, 1 kk sütőpor, a krémhez: 8 tojássárgája, 4 ek cukor, 5 ek liszt, 1 cs vaníliás cukor, 4 dl tej, 18 dkg margarin 10 dkg cukor, tetejére: 3 dl tejszínhab, 8 dkg kókuszreszelék, kakaópor.A tésztához szétválasztjuk a tojásokat, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, kanalanként, folytonos keverés mellett ( kézi mixer ) ...
bubszi bubszi
❤ Szív alakú VALENTIN-NAPIi süti ❤
Hozzávalók Eszközigény fakanál, keverőtál, sütőpapír, kis lábas, alufólia, kiszúró forma A tésztához 20 dkg Rama 20 dkg porcukor (kristálycukor is lehet) 4 db tojás 15 dkg finomliszt 3 kiskanál cukrozatlan kakaópor 1 mokkáskanál sütőpor 0,5 dl tej A tepsi kikenéséhez Rama A csokimázhoz 20 dkg tortabevonó 4 dkg Rama 2 evőkanál ...
bubszi bubszi
❤Húsvétra sajttekercs❤
Recept: "Hozzávalók: 12 db. szeletelt sajt,10 dkg reszelt sajt,10 dkg sajtkrém,10 dkg vaj,9 szelet gépsonka, 5 tojás, 1kiskanál mustár,só,fehérbors,petrezselyem levél Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a szeletelt sajtot úgy,hogy kissé fedjék egymást,megszórtam a reszelt sajttal és 2 percre meleg sütőbe tettem,épp csak,hogy kissé összeolvadjon.Míg lehűlt,a megfőtt tojásfehérjét felapróztam,összekevertem a sajtkrémmel,petrezselyemmel ,ízesítettem, sóval,borsóval ,rákentem a sajtra és ...
bubszi bubszi
🍒 Meggyes- mákos pite 🍒
Hozzávalók: Tésztához: - 30 dkg liszt - 20 dkg Ráma - 2 evőkanál porcukor - csipet só - fél csomag sütőpor - 1 evőkanál tejföl - 2 tojás sárgája A lisztben elkeverjük a sót, porcukrot, sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. 2 részre osztjuk, fél órára folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a mák és a meggytölteléket. Máktöltelék: - 10 dkg darált ...
suzymama suzymama
« Vissza Brazil krémes - nem csak kávé imádóknak kötele
Hozzávalók: a tésztához: 4 tojássárgája 20 dkg kristálycukor 10 dkg darált dió 1 kávéskanál kakaópor 1 dl kávé 1 evőkanál víz 1 kávéskanál szódabikarbóna 1 mokkáskanál sütőpor 20 dkg finomliszt 4 tojásfehérje habbá verve 1 csipetnyi sóval a krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor 20 dkg kristálycukor 6 tojásfehérje 6 dl víz/tej a tetejére: 5 dl cukrászhab (Meggle) 2 evőkanál őrölt kávépor csoki ...
mamucika mamucika
Õszibarack borban
Õszibarack borban ................. Hozzávalók: 50 dkg magvaváló, friss őszibarack, 20 dkg rétesliszt, 2 db egész tojás, másfél-két deci száraz fehérbor, 1-2 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás porcukor, csipetnyi só. Elkészítése: A lisztet simára keverjük a tojássárgákkal, megsózzuk és annyi bort öntünk bele, hogy a massza tejfölsûrûségû legyen. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Az ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
Habkönnyü diós kocka horvathnemagdi
Brokkoli-puding MIKRÓBAN bubszi
emletes élvezet faciendum
Édes tükörtojás kabdeboklara
Verda torta, avagy hogyan légy horvathnemagdi
Balatonszepezdi rakott rétes bubszi
Joghurtkrém-torta bubszi
Lángosok akiram45
Kókuszos Sütemény 1vargaildyko
Málnás Tekercstorta 1vargaildyko
Szárnyas receptek
Erdélyi palacsinta bubszi
Finom falatok piroska0101
Gárgonyi pecsenye ! ibolya58
Pulykamell csípősen veronika74
Délszigeti kebab bubszi
Székely pulykacomb pacsakute
Ízőrzők – Kalaznó – horvathnemagdi
Csirke alakú krumplipüré recept baggesz20
Zöldfűszeres sült csirke recept boszorlany
Töltött csirke olaszosan pacsakute
Marhából készült ételek
Mexikói marharagu noble
Szabolcsi rakott felsál bubszi
Thai receptek kloppenburg
D betűs receptek horvathnemagdi
Burgonyával rakott marhalábszár 1vargaildyko
Vacsora csata jjanosne
Borscs bubszi
Mindent bele chilis bab horvathnemagdi
Palócleves gesztenyefa
Pikáns nyelvtokány bubszi
Sertésből készült ételek
sült babos egytál anna5971
Borsós tokány vorosrozsa66
Brassói Aprópecsenye reifregina
Zöldség fasirt koszegimarika
rakott káposzta faciendum
Görög gyros házi pitában recept kovacsborbala
Csáky húsrolád juditmama
Joghurtos szelet bubszi
3 féle tokány korall44
Fasírt krumpi fészekben recept kovacs_zsoka
Halból készült ételek
Révfalusi regős halászlé 2. bubszi
Lazacborda bubszi
Csuka dióval töltve bubszi
Karácsonyi menü szív- és cukorbetegeknek fejesnemagdi
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Cseresi halászlé szabad tűzön recept jamborlulu
Rakott ponty tepsiben tundihugi
Karácsonyi menü - még néhány ötlet horvathnemagdi
Lazac főtt tojással recept boszorlany
Hal erőleves bubszi
Vad ételek
Borsikafű nnpapszi
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Telkibányai raguleves! ibolya58
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
x nagyuska
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Rapsic vadas macoka65
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Fácánleves újházi módra tundihugi
Spagetti ajánló
Mennyei ízek - vegetáriánus ét andrilaszlone
Rakott bolognai spagetti agimami7
4 ünnepi recept Húsvétra grimilda
Spagetti-krokett bubszi
Spagetti pulykaraguval veronika74
Ázsiai pirított tészta recept gonda_katalin
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Bakonyi szelet evus59
Sonkás-Tejszínes Spagetti 1vargaildyko
Receptek jjanosne
Pizza receptek
Sós kifli variációk gereica
Pizzás csiga gépsonkával recept toth_beata
Sörös-hagymás töltelék bubszi
Tepsis pizza recept horvathnemagdi
Villámgyors fogások a rohanós hétköznapokra – 7 fél ór tinka1951
Anticandidás lepénykenyér bkisseva
Pizza gofri recept baggesz20
Pizza recept horvathnemagdi
5 mennyei pizza grimilda
Sonkás pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Kevés munkával horvathnemagdi
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
Hamburger baratnu
Házi hamburger recept gonda_katalin
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU