Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Tojásfehérje jó hatása
A tojásfehérje
2011-05-27 18:20:00, péntek

Most olvastam és nagyon érdekes és Fontos tudni való.
Íme :

" Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás.




A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz - ám ez nem csoda, a legtöbb élelmiszer
(főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi test is (körülbelül) 78 százalékban víz.
A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz.
Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából

A tojásfehérje igazi kincs!




A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint felét (54 százalékát)
a 64 Celsius fokon megalvadó, azaz kicsapódó albumin teszi ki.
Tartalmaz ovotransferrint, amely fémeket megkötni képes alkotórész, és jelentős biológiai szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában.
Az ovoglobulinoknak pedig baktérium- és vírusölő tulajdonságuk van, védik a tojást a fertőzésektől. A tojásfehérje tovább is osztható: ha jól megfigyeljük, akkor kétféle állagú: van egy sűrűbb, zacskószerűen egybeálló, amiben a fehérjemolekulák inkább fonalszerűen rendeződnek, i
lletve van hígabb, nyúlós-ragadós, kevesebb rostanyagot tartalmazó része is a tojásfehérjének.
Így tároljuk a tojásfehérjét

Csak ép tojást tároljunk, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan sérülteket ne,
és csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg őket.

Ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss (1-2 hetes) tojás a fenékig lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebbi úszik a felszínen.

Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen 5-12 Celsius fokon kevésbé veszít vizet a tojás, így nem nő lényegesen a tojás lebegését szabályozó légkamra.
Míg a tojás feltöretlenül, hűvös helyen rendkívül sokáig fogyasztható marad,
addig feltörés után már gondoskodni kell a védelméről.
Az a legjobb, ha a sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy,
hogy az összes maradék tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet (hígra főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.

Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még eláll a nyers fehérje.
Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le!

Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le,
és így körülbelül 10 hónapig használható marad
- ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba az adagot.
Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy szobahőmérsékleten engedjük fel.

Bár ilyennel ritkán találkozhatunk, ha városban élünk, de a frissen tojt tojás fehérjéje a fölgyülemlett szén-dioxidtól zavaros, ám 1-2 napon belül "föltisztul".
Zavarba hozhat azonban a bolti tojás esetében is minket, ha feltöréskor azt látjuk: a fehérjében homok, esetleg vérfoszlányok vannak.

Ezek még a tojásképződés során kerülnek oda, nem ártalmasak, bár nem szép látvány.
Ha a tojást nem tároljuk hűvös helyen, akkor a fehérje (fertőzés nélkül is) bomlásnak indul.
Az ilyenkor fölszabaduló kénhidrogén adja a záptojás jellegzetes szagát.

Ahogy azt Dr. Légrádi Péter - Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében írja, a megzápult tojás föltöréskor "föl is robbanhat".

Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?

Erre egymásnak ellentmondó információk vannak, van, aki szerint a hideg, más szerint a szobahőmérsékleten lévő tojásnak lesz jobb a habja.
Az viszont biztos, hogy tökéletesen el kell választani a tojásfehérjétől a sárgáját, mert ha csak egy kicsi is marad benne, már akadályozza a habverést.
Figyeljünk arra is, hogy a felveréshez használt tál és eszköz is zsírmentes, tiszta kegyen!

Mi történik akkor, amikor felverjük a fehérjét?

A habveréskor bekerülő buborékokat fehérjefal keríti körül, először folyadék állagban,
majd egyre inkább szilárdulva, ahogy a fehérjék stabilabb szerkezetet vesznek fel.
Ám vigyázzunk, mert ha a habot a kelleténél tovább verjük,
akkor a buborékokat csapdázó fehérje falak elvékonyodnak, elpattannak,
és a hab összeesik.
Ugyanígy összeesik a hab, ha sokáig állni hagyjuk - épp ezért mindig csak akkor verjük fel,
amikor már épp bele kell tenni az ételbe.

Tudtad?

A megőrzési ideje 28 nap.
A tojásfehérjében nincs zsír és szénhidráz. "

..... Forrás: http://www.hazipatika.com/articles/A_tojasfeherje_csodaja_receptek kel
zsokazsoka zsokazsoka
Címkék: anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának,

"Akkord" torta
Hozzávalók Tészta 4 db tojás 20 dkg Rama 20 dkg porcukor 25 dkg liszt 3 dkg kakaópor 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor csipetnyi só Krém 50 dkg túró 10 dkg Rama 1 csomag vaníliás cukor 15 dkg cukor 2 ek. étkezési keményítő 4 tojás Tetejére 20 dkg meggy 1 csomag zselatinpor Elkészítés 1.A Ramát ...
bordat bordat
❤ HÓlabda ❤
Hozzávalók Tetejére olvasztott csoki Forgatáshoz kókuszreszelék Krém 1 vanília cukor 25 dkg porcukor 1 Rama 5 ek. liszt 1/2 l. tej Tészta 1 sütőpor 27 dkg liszt 2 ek. kakaópor 8 ek. forró víz 40 dkg porcukor 8 tojásElkészítés A tészta hozzávalóit kikeverjük, a felvert tojásfehérjét a végén forgatjuk bele, óvatosan. Gáztepsiben ...
bubszi bubszi
❤ Kókuszos madártejszelet ❤
Hozzávalók: a tésztához: 8 tojásfehérje, 8 ek cukor, 8 ek. liszt, 1 kk sütőpor, a krémhez: 8 tojássárgája, 4 ek cukor, 5 ek liszt, 1 cs vaníliás cukor, 4 dl tej, 18 dkg margarin 10 dkg cukor, tetejére: 3 dl tejszínhab, 8 dkg kókuszreszelék, kakaópor.A tésztához szétválasztjuk a tojásokat, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, kanalanként, folytonos keverés mellett ( kézi mixer ) ...
bubszi bubszi
❤ Szív alakú VALENTIN-NAPIi süti ❤
Hozzávalók Eszközigény fakanál, keverőtál, sütőpapír, kis lábas, alufólia, kiszúró forma A tésztához 20 dkg Rama 20 dkg porcukor (kristálycukor is lehet) 4 db tojás 15 dkg finomliszt 3 kiskanál cukrozatlan kakaópor 1 mokkáskanál sütőpor 0,5 dl tej A tepsi kikenéséhez Rama A csokimázhoz 20 dkg tortabevonó 4 dkg Rama 2 evőkanál ...
bubszi bubszi
❤Húsvétra sajttekercs❤
Recept: "Hozzávalók: 12 db. szeletelt sajt,10 dkg reszelt sajt,10 dkg sajtkrém,10 dkg vaj,9 szelet gépsonka, 5 tojás, 1kiskanál mustár,só,fehérbors,petrezselyem levél Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a szeletelt sajtot úgy,hogy kissé fedjék egymást,megszórtam a reszelt sajttal és 2 percre meleg sütőbe tettem,épp csak,hogy kissé összeolvadjon.Míg lehűlt,a megfőtt tojásfehérjét felapróztam,összekevertem a sajtkrémmel,petrezselyemmel ,ízesítettem, sóval,borsóval ,rákentem a sajtra és ...
bubszi bubszi
🍒 Meggyes- mákos pite 🍒
Hozzávalók: Tésztához: - 30 dkg liszt - 20 dkg Ráma - 2 evőkanál porcukor - csipet só - fél csomag sütőpor - 1 evőkanál tejföl - 2 tojás sárgája A lisztben elkeverjük a sót, porcukrot, sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. 2 részre osztjuk, fél órára folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a mák és a meggytölteléket. Máktöltelék: - 10 dkg darált ...
suzymama suzymama
« Vissza Brazil krémes - nem csak kávé imádóknak kötele
Hozzávalók: a tésztához: 4 tojássárgája 20 dkg kristálycukor 10 dkg darált dió 1 kávéskanál kakaópor 1 dl kávé 1 evőkanál víz 1 kávéskanál szódabikarbóna 1 mokkáskanál sütőpor 20 dkg finomliszt 4 tojásfehérje habbá verve 1 csipetnyi sóval a krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor 20 dkg kristálycukor 6 tojásfehérje 6 dl víz/tej a tetejére: 5 dl cukrászhab (Meggle) 2 evőkanál őrölt kávépor csoki ...
mamucika mamucika
Õszibarack borban
Õszibarack borban ................. Hozzávalók: 50 dkg magvaváló, friss őszibarack, 20 dkg rétesliszt, 2 db egész tojás, másfél-két deci száraz fehérbor, 1-2 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás porcukor, csipetnyi só. Elkészítése: A lisztet simára keverjük a tojássárgákkal, megsózzuk és annyi bort öntünk bele, hogy a massza tejfölsûrûségû legyen. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Az ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
Joghurtos fánkocska recept boszorlany
Elefántszem bubszi
Őszi gyümölcsökből... gaby13
Rumos Mazsolafagylalt 1vargaildyko
Mediterrán muffin recept kovacs_zsoka
Minden, ami csokis gyongy66
Kelt torta bubszi
Tepsin-sült édes burgonyalángo bubszi
Szilvás kevert zsuzsa0520
Kókuszos-túrós süti klerierzsi
Szárnyas receptek
Sajttal-brokkolival töltött csirkemellrudak. horvathnemagdi
Gyulai csirkemell bubszi
Csirkemell roston, joghurtos salátával recept baggesz20
Csirkecombok hagymaszelettel veronika74
csirkemell sonkás- sajtos bundában ibolya58
Ünnepi menü m_a_r_c_s_i
Szőlős rizzsel töltött csirke martimarti
Tárkonyos csirkemell-leves 1vargaildyko
Paella Kata módra recept gonda_katalin
Aszalt sárgabarackkal töltött horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Ünnepi vendégvárás emoke93
Névnapos receptek kloppenburg
Bográcsgulyás hétvégére horvathnemagdi
Gazdag erőleves rochlitzne
x nagyuska
Bakonyi betyárleves wegnerzs
Mediterrán zacskós marhasült bubszi
Céklás csemegék......... maca23
Paradicsom, paprika bulac57
Receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Vacsoracsata-Főétel-2. veronika74
Szűzérme gombapaprikással horvathnemagdi
Napi menű horvathnemagdi
Currys hagymaleves húsgombóccal recept kovacs_zsoka
lengyel bigos ! ibolya58
Csípős húsgolyók roanna
Alföldi húsgombóc 1vargaildyko
Töltött kel bubszi
Töltött cukkini recept baggesz20
prágai töltött hús ! ibolya58
Halból készült ételek
Rácponty III. bubszi
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Ízőrzők – Nagyszakácsi horvathnemagdi
Lazac valois módon bubszi
Füstölt lazaccal töltött horvathnemagdi
Pisztráng sütve I. bubszi
Halas rizottó recept toth_beata
Ízőrzők – Hegykő – horvathnemagdi
Bajlódsz a spárgával? agimami7
Lazacos szendvics recept gonda_katalin
Vad ételek
Receptek jjanosne
Dödölle rauchne02
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Lazacborda artois módon bubszi
Vadászpecsenye bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Töltött káposzta bkisseva
burgonyás ételek marti1951
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Spagetti ajánló
Paris-kecskesajtos tészta 1vargaildyko
Rakott bolognai spagetti agimami7
Olaszos rakott spagetti margoka59
Bolognai spagetti sütőben elkészítve recept gonda_katalin
Kínai recept horvathnemagdi
Szójás-húsos spagetti bubszi
Padlizsános spagetti 1. bubszi
Milánói makaróni olaszosan! agimami7
Négy finom saláta ünnepek után roanna
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Pizza receptek
Káposztás-sonkás pizzatöltelék bubszi
Pizza 2. bubszi
Egyszerű és olcsó fogások hétköznapra gyorskaja tinka1951
Csíkos csokitorta horvathnemagdi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Pizzás csiga nanoka72
Pizzás rúd koszegimarika
x nagyuska
Pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Csirke hamburger banb
Hamburger horvathnemagdi
Válassza a szóját! margoka59
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Hamburger zsemle vagikriszti
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Hamburger buci recept boszorlany
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU