Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Busa, amúr receptek
Amur csőben sütve
Hozzávalók:

8 szelet hal (80-90 deka)
4 deka zsír vagy olaj
2 teáskanál só
2 deci tejföl
1 egész tojás
10 deka óvári sajt
2 deka vaj
1 citrom
5 deka liszt
Elkészítés:

A halszeleteket sózzuk, lisztbe mártjuk, és kevés zsíron mindkét oldalán megsütjük, majd tűzálló edénybe tesszük. Tejfölt, az egész tojást, 7 dkg reszelt óvári sajtot, kevés sóval összekeverünk, majd a halra öntjük. Tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, és 15 percig forró sütőben sütjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, petrezselymes, vajas burgonyával, vagy párolt zöldségekkel tálaljuk. Citromot ízlés szerint csöpögtetünk rá.

Amur pácolva
Hozzávalók:

1 kg hal
10 g egész bors
étolaj
5 dkg liszt
2 db babérlevél
20 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
ecet

Elkészítés:

A megtisztított halat felszeleteljük, megsózzuk, és egy fél óra hosszáig állni hagyjuk, majd a lisztel behintjük, és étolajban közepes erősségű tűzön kisütjük. Ha kész, üveg-, zománc-, vagy cserépedénybe tesszük. Ecetes levet készítünk. Vízben babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát forralunk, sót és egész borsot szórunk bele. Ezt a levet a sült halra öntjük, befedjük, hideg helyre tesszük, és állni hagyjuk. Hidegen tálaljuk.

Amur paprikás
Hozzávalók:(4 személyre)

1,5 kg amur
8 dkg zsír
5 dl tejföl
12 dkg vöröshagyma
3 gr bors
2 dkg paprika
3 dkg liszt
zöldpaprika

a körethez 0,75 kg burgonya
Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, beirdaljuk és feldaraboljuk. Sóval és borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk, olajban sárgára pirítjuk, pirospaprikával megszínezzük, kevés vízzel felöntve felforraljuk. A halszeleteket egy tűzálló tálba rakjuk, majd ráöntjük az imént elkészített levet és a liszttel elkevert tejfölt. Forró sütőben 30 percig pároljuk. Sósburgonyával tálaljuk.

Amur paprikásan
Hozzávalók:

1,5 kg hal
8 dkg zsír
5 dl tejföl
12 dkg vöröshagyma
3 gr bors
2 dkg paprika
3 dkg liszt
zöldpaprika

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, daraboljuk, beirdaljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük és felforraljuk. A halszeleteket egy tűzálló tálba rakjuk, majd ráöntjük a vöröshagymás levet és a liszttel elkevert tejfölt. Forró sütőben 30 percig pároljuk.

Amur raguleves
Hozzávalók 4 személyre:

1 kg amur
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 szelet zeller
1 csokor petrezselyem
1 citrom
1 babérlevél
2 dkg ráma margarin
2 evőkanál liszt
1 dl tejszín
2 tojássárgája
Előkészítés:

Az amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk.

Elkészítés:

A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rászűrjük a hal alaplevet. Lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, citromlével ízesítjük. Levesszük a levet a tűzről. A tejszínt kikeverjük a tojásságával, és tálalás előtt ezzel sűrítjük a levest. Tovább forralni már nem szabad!

Amur töltve
Hozzávalók:

4 szelet ponty vagy amur
1 pohár fehérbor
10 deka gomba

bors
1 kis fej hagyma
5 deka vaj
1 kk kapor
Elkészítés:

A halszeleteket meglocsoljuk 2 ek borral, megsózzuk, borsozzuk, és egy fél órát állni hagyjuk, majd rátesszük a megtisztított, vékonyra szeletelt gombát és a vékony karikára vágott hagymát. Felgöngyöljük, fogpiszkálóval átszúrjuk, és a tekercseket kivajazott tűzálló tálba rakjuk. Ráöntjük a maradék bort, és a sütőben, lefedve, 15 percig párlójuk. Tálalás elüt a tetejére morzsoljuk a maradék vajat, és a finomra vágott kaporral hintjük meg.

Amur, Busa roston
Hozzávalók:

1 kg hal

paprikás liszt
bors
20 dkg zsír
Elkészítés:

A megtisztított halat megmossuk, a vastag húst mélyen beirdaljuk, szeletekre vágjuk, besózzuk és sózás után fél óráig állni hagyjuk. Paprikás lisztbe forgatjuk, majd forró olajban vagy zsírban kisütjük. Az úgynevezett adagos (25-30 dkg súlyú) amur roston elkészítve olyan finom, mint az adagos süllő.

Amurleves mártással
Hozzávalók:

1 kg hal
2 liter húslé
1 dl étolaj
10 dkg vöröshagyma
5 dkg liszt
5 dkg zsemlemorzsa
5 g törött bors
3 db babérlevél
1 db citrom leve
5 dl vörös bor
1 dkg cukor
és köret.
Elkészítés:

A halat kétujjnyi széles szeletekre vágjuk és egy óra hosszáig sóban állni hagyjuk, majd erős húslében puhára főzzük. Ezután az edénybe étolajat, lisztet, zsemlemorzsát, borsot, hagymát, babérlevelet teszünk, egy citrom levét, vörös bort öntünk rá, kávéskanálnyi cukrot szórunk bele és mártássűrűségűre főzve a halra töltjük. Makarónival tálaljuk.

Amurpaprikás
Hozzávalók:

1,5 kg-nyi amurderék
5 dkg zsír
egy nagy fej hagyma
2 zöldpaprika
1 paradicsom
1 pohár tejföl
paprika
4 dkg liszt

Elkészítés:

A megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm és állni hagyom. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd galuskával tálalom.

Amurpaprikás bográcsban
Hozzávalók

1200 g amur
300 g zöldpaprika
20 g só
1 db cseresznyepaprika
300 g vöröshagyma
300 g paradicsom
20 g fűszerpaprika
Elkészítés

A megtisztított fejet a bogrács aljára helyezzük, majd egy sor karikára vágott vöröshagymát és halat teszünk rá. Rétegezés közben megsózzuk és fűszerpaprikával megszórjuk, majd a végén annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje az anyagokat. Tetejére - ízlés szerint- kevés cseresznyepaprikát is morzsolhatunk. Parázs fölött, lassú forralással körülbelül egy óráig főzzük. (Főzés közben ne kevergessük, csak a bográcsot mozgassuk.)

Amurszelet bakonyiasan
Hozzávalók:

1 kg hal
25 dkg erdei gomba,
3 dl tejföl
5 dkg liszt
1 db citrom leve
10 dkg vaj
10 dkg vöröshagyma
1 dkg pirospaprika
5 gr törött bors
1 csomag petrezselyem zöldje
2 dl tejszín
5 dl húslé
körítés

Elkészítés:

Az amurt megtisztítjuk, felhasítjuk, és belső részét eltávolítjuk. Csontjait kiszedjük, és bőrét lehúzzuk. Hideg vízben újra megmossuk, felszeleteljük, sóval bedörzsöljük, és két órán át állni hagyjuk. Egy tepsi alját vajjal kikenjük és beletesszük a halszeleteket. A hal fejét, gerinccsontját 5 dl-nyi vízben főzzük. A reszelt vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a megtisztított, megmosott, darabokra vágott erdei gombát, meghintjük paprikával, 1 citrom levét is ráöntjük. Saját levében pároljuk, fedő nélkül. Amikor a gomba megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük, ráöntjük a tejszínt, a hallevet, majd a tepsiben elhelyezett halszeletekre öntjük és sütőben pároljuk. Amikor a hal megpuhult, saját levében, gombás körítéssel (rizzsel) tálaljuk.

Ananászos, banános busatokány
Hozzávalók:

60 dkg busafilé
2 db banán
1/2 dl szójaszósz
1 mokkáskanál borecet
1 evőkanál cukor
1/2 dl száraz sherry
2 dl tejszín
1 doboz ananászkonzerv
1 mokkáskanál liszt
3 dkg vaj, őrölt gyömbér
csipet curry

Elkészítés:

A megmosott busát 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. Előhevített vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, felkarikázott banánokat, a leszűrt ananászt. Meghintjük kevés liszttel. Felöntjük a tejszínnel, a sherryvel. Ízesítjük cukorral, csipet curryvel, kevés sóval, őrölt gyömbérrel, szójaszósszal. Lassú tűzön alaposan kiforraljuk. Sáfrányos rizzsel körítjük. Elkészítési idő: 75 perc Egy adag: 2440 kJ/580 kcal Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji szamorodni édes

Busa - amur szeletek rizskörettel
Hozzávalók:

Busa v. amur szeletek

Vegeta
Bors
halfűszer keverék
hagyma krémek
pirosarany
tejföl
rizsköret
Elkészítés:

Margarinnal kikent tepsibe lerakjuk a halszeleteket, sózzuk,vegetával,borssal, halfűszerrel megszórjuk, majd hagymakrémmel, pirosarannyal apró pettyeket rakunk rá és a szeletek tetejére simítunk 1-1 evőkanál tejfölt. Lefedve 25-30 percig sütjük. Köret: apróra vágott zöld hagymát petrezselyem zöldet,sárgarépa karikákat és a rizst kevés zsiradékon(olaj, ráma) megpirítjuk,majd felengedjük 3-szoros víz mennyiséggel,ízesítjük (só,bors esetleg leveskocka), hozzáadunk egy kisüveg gombát, egy maréknyi csemege kukoricát, kb.20 percig fedő alatt főzzük, majd hagyjuk ,hogy "kifújja" magát. Készíthetünk még hozzá uborka salátát is.

Busa bormártásban
Hozzávalók:

1 kg busa
10 dkg vaj
2 dl bor (fehér)
kevés liszt
citromlé

Elkészítés:

A halszeletek bőrét lehúzzuk, sózzuk és vajjal kikent tűzálló tálba téve ráöntünk 2 dl bort és 2 dl vizet. Először felforraljuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. A halat tálra rakjuk, a levéből pedig vajjal, lisztel erős keverés közben sűrű mártást készítünk. A tűzről levéve még 1-2 dkg vajat és kevés citromlevet keverünk bele, és a halra öntve tálaljuk.

Busa diétás kapormártásban
Hozzávalók:

1 kg busa
40 g olaj
40 g liszt
20 g kapor
1 dl kefir
só, cukor, ecet
Elkészítés:

A busát besózzuk és kevés felmelegített olajban (teflon serpenyőben) mindkét oldalát átsütjük és egy másik tálba kitesszük. Kevés olajból és lisztből világos rántást készítünk (szintén teflon serpenyőben) majd beletesszük a finomra vágott kaprot és átpirítjuk, végül vízzel felengedjük, sóval, cukorral, ecettel ízesítjük és jól kiforraljuk, simára kevert kefirrel dúsítjuk. Ha elkészítettük a mártást, beletesszük a halszeleteket és összeforraljuk.

Busa egészben
Hozzávalók:

1db 2-3 kg-os busa
vöröshagyma
burgonya

mustár
pirosarany paprika
flekken fűszerkeverék
tejfel
vaj
Elkészítés:

Egy kb. 2-3 kg-os, lehetőleg pettyesbusát, megtisztítunk, fejét és uszonyait levágjuk és sűrűn beirdaljuk. Az így előkészített halat besózzuk, a testét kívül és belül mustárral és kevés pirosarannyal (tubusos paprika) vastagon bedörzsöljük. Végén flekken fűszerkeverékkel (ízlés szerint más típusú keverék is használható) és kevés borssal hintjük meg. Az előfűszerezett halat 12-24 órán keresztül a hűtőgépben tároljuk. *megjegyzés: a busákat általában erősebben kell sózni és fűszerezni, mint pl a pontyot. Elkészítés: Jénai edényt, vagy zománcozott tepsit vastagon kivajazunk, és ráfektetjük az előkészített halat. A hal köré és a hasüregébe karikára vágott burgonyát és vöröshagymát helyezünk, végül egy pohár tejföllel leöntjük. Az edényt fedővel, vagy alufóliával letakarjuk és forró sütőben 30-40 percig pároljuk. Ezután a fedőt eltávolítjuk és addig sütjük, míg a lé elpárolog, illetve a felszín kissé meg nem pirul.

Busa filé tejszínes kapor köntösben
Hozzávalók:

busafilé ízlés szerinti mennyiségben
2 csokor kapor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 dl tejszín

citrom
Elkészítés:

A busafilét besózzuk, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük. Citromkarikákat és fokhagyma karikákat teszünk rá. Az egyik csokor kaprot felaprítjuk és tejszínben megfuttatjuk. Ezt is a filére öntjük. A maradék kaporral beterítjük, kis vajdarabkát teszünk a tetejére, megsózzuk és fóliával lefedve készre sütjük. A busa hamar kifehéredik és készre sül. Reszelt répával elkevert burgonyapürét készíthetünk mellé, amit kinyomó zsákkal vagy kanállal olajozott tepsire halmozunk és forró sütőben ropogósra sütünk.

Busa háziasszony módra
Hozzávalók:

1 kg hal
3 dl tejföl
15 dkg füstölt szalonna
3 dl húsleves
10 dkg vöröshagyma
5 g paprika
5 g törött bors
Elkészítés:

A megtisztított halat feldaraboljuk, irdaljuk, sóval bedörzsöljük és egy órát állni hagyjuk. Vizet forralunk, megsózzuk. Amikor forr, belerakjuk a haldarabokat, és 35 percig főzzük. 15 dkg apróra vágott füstölt szalonnát és nagy fej reszelt vöröshagymát sárgára pirítunk. Késhegynyi paprikát és borsot szórunk rá, ebbe rakjuk a halszeleteket. Merőkanálnyi húslevet öntünk rá, felforraljuk. Tejfölt keverünk hozzá, és újra felforraljuk.

Busa krokett fűszeresen
Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg busafilé
1 citrom
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
2 babérlevél
2 szál petrezselyem
1 evőkanál ételízesítő
2 dl olívaolaj
5 dl tej
1 gerezd fokhagyma
1 csipet szerecsendió
Elkészítés:

A halfilét megmossuk, lecsöpögtetjük. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

A halat lábosba tesszük a kakukkfűvel, a babérlevéllel, a petrezselyemmel, a citromlé felével és a delikát ételízesítővel. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Amint elkezd forrni, kisebbre vesszük a lángot alatta, és 10 percen keresztül főni hagyjuk. Kiszedjük, lecsöpögtetjük a halszeleteket. Ha kihűlt, ledaráljuk, vagy összetörjük egy nagy edényben. Felmelegítjük az olajat és a tejet. Apránként, felváltva a halhoz adjuk őket, egy széles fakanállal a hozzávalókat összedolgozzuk, amíg homogén masszát kapunk. A maradék citrom levével és reszelt héjával, az összenyomott fokhagymával, egy csipet szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halpépből kis halmokat rakunk egy kiolajozott tepsibe, és 10 percen át sütjük. Krumplipürével tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

Megjegyzés:

Salátaágyban szolgáljuk fel. Ehhez megmosunk 1 fej salátát, kis darabokra tépkedjük. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. Az öntethez összekeverünk 1 kis fej apróra vágott hagymát 3 evőkanál ecettel, sóval, borssal, fél mokkáskanál mustárral. Végül beledolgozunk 10 evőkanál olajat, és a salátára öntjük.

Busa pirított mandulával, dióval, fenyőmaggal
Hozzávalók:

4 szelet busa (filé)
4 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
5 dkg dióbél
5 dkg hámozott mandula
3 dkg fenyőmag

1/2 kávéskanál reszelt szerecsendió
petrezselyem
Elkészítés:

A busaszeleteket az elkészítés előtt legalább 2-3 órával bepácoljuk: az olívaolajba belekeverjük az összenyomott fokhagymát, sót, szerecsendiót és a petrezselymet, és ráöntjük a halra. Lefedjük és hűtőbe tesszük. Serpenyőben megpirítjuk a mandulát, diót, fenyőmagot, kevés sót szórunk rá. A pácolt halat jénai edényben közepes sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük, és rászórjuk a pirított magokat, majd visszatesszük még kb. 20 percre.

Megjegyzés:

A busának finom puha, édes húsa van, gyorsan sül. Sütés előtt fontos bepácolni, hogy ízes legyen. Nem illik hozzá a gombás köret, a mustáros saláta vagy szósz, annál inkább a fóliában sült sárgarépa és paszternák, és a zellerzöldes újburgonya! Nagyon egészséges halféle.

Busa pörkölt
Hozzávalók:

1 kg hal
12 dkg zsír
15 dkg vöröshagyma
2 dkg pirospaprika
3 dkg só
15 dkg paradicsom
25 dkg zöldpaprika (vagy ennek megfelelő lecsókonzerv)
törött bors
körítés
Elkészítés:

Megtisztított halat felhasítjuk, és belső részét eltávolítjuk. Fejét, farkát levágjuk, a törzsét irdaljuk és ujjnyi széles szeletekre vágjuk. A szeleteket sóval bedörzsöljük. Forró zsírban reszelt hagymát sárgás pirosra sütünk. Hintünk rá paprikát, törött borsot, megkeverjük, és bele tesszük a megtisztított, felszeletelt paradicsomot, a karikára vágott zöldpaprikát, kevés vízzel felöntjük és 30 percig együtt forraljuk. A megózott haldarabokat zománcozott tepsibe rakjuk és leöntjük az elkészített alaplével. Sütőben közepes tűzön puhára pároljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Busa tejfölösen
Hozzávalók:

1 kg busa
5 dkg liszt
3 g törött bors
4 dl tejföl
25 dkg gomba
petrezselyem zöldje
10 dkg hagyma
2 dl fehérbor
só és köret
Elkészítés:

A megtisztított, beirdalt, feldarabolt szeleteket besózzuk, és egy óra hosszáig állni hagyjuk, majd a szeleteket tűzálló edénybe helyezzük. Rászórjuk a finomra vágott hagymát, a törött borsot és a petrezselyem zöldjét. A szeletekre vágott gombával elkevert fehérbort is ráöntjük. Az így elkészített halat forró sütőben közepes tűzön pároljuk. Amikor megpuhult, ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, újra felforraljuk, és párolt rizzsel tálaljuk.

Busa vajban
Hozzávalók:

80 dkg busaszelet
8 dkg vaj
1 zöldségerő Knorr leveskocka
8 dkg zsemlemorzsa
3 dl erőleves
1 csokor petrezselyem
majoránna
halfűszerkeverék
Elkészítés:

A halszeleteket besózzuk, halfűszerkeverékkel bedörzsöljük és 20 percig állni, hagyjuk. Zöldség erőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel. Állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzzük. A halat a főzőléből kiemeljük, lecsöpögtetjük. Tálra helyezzük és leöntjük a vajas mártással. Főtt burgonyával és céklával körítjük.

Busanyársak
Hozzávalók:

40 dkg filézett busa
10 dkg gomba
10 dkg vöröshagyma
2 szál cukkíni
10 dkg paradicsom
KNORR Delikát ételízesítő
Elkészítés:

A megmosott halfilét hosszabb, kétujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A gombát, cukkínit, paradicsomot, a megtisztított vöröshagymát alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, felváltva kihegyezett fanyársakra tűzzük őket. Meghintjük Delikát ételízesítővel, majd étolajjal megkent alufóliára helyezve, forró grillrácson megsütjük

Busapörkölt
Elkészítés:

1.5 kg busát megtisztítunk, beleit eltávolítjuk, és ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Egy nagyobb vöröshagymát apróra vágunk, kis olajon megfonnyasztunk, majd hozzáadunk pirospaprikát, és beletesszük a halszeleteket. Egy paprikát és egy paradicsomot karikázunk bele, megsózzuk, igen kis vízzel felengedjük, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 20-25 perc).

Busaragu
Hozzávalók:

1 kg halhús
1 dl étolaj
5 dkg liszt
2 db babérlevél
20 dkg gomba
5 g törött bors
2 dl fehérbor

köret
Elkészítés:

A megtisztított halat kétujjnyi szeletekre vágjuk. Olajban, kevés vízben megpároljuk. Lisztet és gombát szórunk rá. Borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, és ráöntjük a bort is. Ha a hal és a gomba már megpuhult, rizskörettel tálaljuk.

Busaszelet citrommártással
Hozzávalók 4 személyre:

1 kg busa
vegeta

bors
Mártás:

2 ek vaj
2 ek liszt
4 dl hal- alaplé
1 tojássárgája
1 dl tejszín
2 citrom leve

bors
Elkészítés módja:

A busa szeleteket vegetával megszórjuk. Állni hagyjuk. Megsütjük vajon. Sültburgonyával és citrommártással tálaljuk.

Mártás:

A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és a halalaplét. Állandó kevergetés mellett 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínnel összekevert tojássárgáját, és citromlével, sóval, borssal ízesítjük.

Busatekercs gyomai módra
Hozzávalók:

40 dkg busafilé
20 dkg főtt busahús
20 dkg gomba
1 szól sárgarépa
1 db zöldpaprika
étolaj

bors
Delikát 8
Elkészítés:

A töltelékhez a főtt busahúst, a főtt sárgarépát, 10 dekányi főtt gombát, a darabolt zöldpaprikát ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, delikáttal összekavarjuk és 20 percig ál)ni hagyjuk. A sóval, borssal, delikáttal előfűszerezett busafilét feldaraboljuk akkorára, hogy a belehelyezett tölteléket elfedje. A haltekercseket alufóliára helyezzük és betekerjük úgy, hogy az főzés közben ne essen szét. A kész tekercseket a főtt halhúslével leöntjük és 20 percig főzzük. (Ha a lé már nem lenne elég, azt pótoljuk.) Ezután a levet leszűrjük, s a főtt haltekercseket mindaddig a fóliában hagyjuk, míg a mártást el nem készítjük. A mártáshoz a leszűrt levet a megmaradt földarabolt gombával és sóval, fehérborssal ízesítve főzzük 15-20 percig, majd rántással sűrítjük és zöldség zölddel díszítjük. A fóliából kibontott tekercseket a mártással leöntve tálaljuk.

Citromos, rántott amur, busa
Hozzávalók:

1 kg halszelet
1 fél citrom leve

A panírozáshoz:

liszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:

bőven olaj
Elkészítés:

A felszeletelt, besózott halat megöntözzük a citromlével és legalább egy óra hosszáig állni hagyjuk. Utána panírozzuk be a szokásos módon és süssük ki bő, forró olajban. Tálaláskor a ropogósra sült halszeletek tetejére hajszálvékony citromkarikákat teszünk.

Fehérborban párolt amurfilé parajmártással, vele párolt zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg amurfilé
3 dl fehérbor
½ liter húsleves
6 gerezd fokhagyma
10 dkg sárgarépa
20 dkg burgonya
1 db vöröshagyma
10 dkg cukkíni

bors
A parajmártáshoz

10 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
3 dl tej
20 dkg paraj

bors
kristálycukor
citrom
Elkészítés:

Az amurszeletekről lehúzzuk a bőrét, sózzuk, borsozzuk. Amíg a hal felveszi a fűszereket, elkészítjük a parajmártást. A vajat felolvasztjuk, teszünk bele egy kevés lisztet, és amíg pirul, feldaraboljuk a fokhagymát, amit megfuttatunk a vajban, majd kicsit hűlni hagyjuk. Ehhez az alaphoz hozzáadjuk a tejet, a kiolvasztott mirelit parajt, és jó alaposan elkeverjük. Sózzuk, ízesítjük borssal, kevés kristálycukorral, ami enyhíti a paraj savasságát. Folyamatos keverés mellet lassan kiforraljuk, majd 2 perc intenzív forrás után félretesszük. Párolólevet készítünk a halnak, aminek az alapja a fehérbor lesz . Adunk hozzá húslevest, enyhén sózzuk, beledobunk pár darab egész fokhagymát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, burgonyát. Ízesítjük borssal, vöröshagymával, és vajjal, majd lefedve pároljuk. A már majdnem teljesen megpuhult zöldségekhez adjuk a nagyobb szeletekre vágott cukkínit, és a halat, és fedő alatt tovább pároljuk. Amikor a hal elkészült, a parajmártást visszatesszük a tűzre, és felöntjük a párolólével. Tálaláskor a mártást a tányérra öntjük, a zöldségeket ráhelyezzük, és erre kerül a hal. Citrommal díszítjük.

Fokhagymás busa
Hozzávalók:

1 kg hal
3 dkg só
1 dkg delikát
1/2 dkg bors
5 gerezd reszelt fokhagyma
liszt
piros darált paprika
füstölt szalonna
A tenyérnyi nagyságúra felszeletelt és beirdalt busa szeleteket a fűszerekkel meghintve 2 óra hosszat állni hagyjuk. Azután paprikás lisztben megforgatjuk, majd füstölt szalonna csíkokkal betűzdeljük. Kizsírozott zománcozott tepsibe rakjuk és kb. 1 órán át felfűtött, forró sütőben tartjuk, közben zsírral locsolgatva, szép pirosra sütjük.

Fűszeres amur
Hozzávalók:

1 db friss amur
1 pohár főzőtejszín
fűszerkeverék (Zsálya, bazsalikom, egy pici pirospaprika, csak a színe kedvéért)
kevés bors
citromlé
olaj

Elkészítés:

A megtisztított egészben hagyott halat ezzel a keverékkel kívül belül jól bedörzsöltem. A haltörzset kb. 4-5 cm-enként a gerincéig bevagdostam és ott is bekentem a fűszerekkel. Sütőben közepes lángon megsütöttem. Sülés közben még egy kis olajjal és citromlével meg-meg locsolgattam. Mikor készre sült az amur a visszamaradt levét átforraltam kb. 1,5 dl tejszínnel. Ez lett a mártás. Egyszerű natúr krumpli lepénykéket sütöttem hozzá, valamit ördögsalátát tálaltam. A családnak nagyon ízlett. Amit még hozzáfűznék, hogy a zsályával érdemes csínján bánni. A tapasztalataim szerint sokkal "tisztább" ízeket lehet varázsolni, ha otthon mi magunk keverjük a fűszereket, mint amilyenek az üzletekben kapható előre összekevert fűszer sók, s még az a veszély sem fenyeget, hogy telepakoljuk E-betűs adalékokkal.

Gombás amur, busa
Hozzávalók:

1 kg hal
15 dkg gomba
3 dkg vaj
2 dkg liszt
petrezselyem
2 dl tejföl vagy tejszín
3 dl fehérbor
hagyma

Elkészítés:

A filézett, besózott halszeleteket zománcos lábasba helyezzük, és a ráöntött 3 dl borban puhára főzzük. Egy másik edényben a fej- és gerincrészeket főzzük meg, sóval és kis fej vöröshagymával egész rövid lére. Ezt a levest szűrőn keresztül borban főtt halra öntjük, és még 10 percig főzzük. A megfőtt halszeleteket lapos kiszedő kanállal jénai tálba helyezzük. A felszeletelt, megmosott gombát a kifőtt hal levében elkeverjük, és hozzáöntve a gombás halléhez sűrű mártássá főzzük. A mártást a halszeletekre öntjük, reszelt sajttal megszórjuk, sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.

Hagymás amur, busa
Hozzávalók:

1 kg halhús

bors
pirospaprika
egy citrom leve
1 dl étolaj
1 kg vöröshagyma
2 db zöldpaprika
Elkészítés:

A megtisztított halat mindkét felén 3 cm-ként vágjuk be félujjnyi mélyen. Kívül-belül sózzuk be, szórjuk meg borssal, és dörzsöljük be pirospaprikával. Csurgassunk rá citromlevet is. A halsütő edénybe tegyünk zsiradékot, ha megforrósodott, tegyük bele a felszeletelt hagymát. Ha megpirult, sózzuk meg, hintsünk rá pirospaprikát, keverjük össze az egészet, az edény két végébe tegyünk egy-egy zöldpaprikát. Az elegyengetett hagymára helyezzük a halat, és tegyük forró sütőbe. A halat olykor locsoljuk meg a hagymás pecsenyelével. Kétszer locsoljuk meg citromlével is. A hal kb. 1 óra alatt sül meg.

Hagymás amur, busa sütőben készítve
Hozzávaló:

1 kg halhús
1/2 dl étolaj
75 dkg vöröshagyma
4db nagy húsos paprika

petrezselyemzöld
bors
pirospaprika
Elkészítés:

A megtisztított halat megmossuk, darabokra vágjuk és lecsöpögtetjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, tovább sütjük, majd megsózzuk, meghintjük pirospaprikával és végül az apróra vágott petrezselyemmel. Egy tűzálló tálat megolajozzuk, beletesszük a halat és a hagymát, sült paprikát, langyos vizet öntünk rá és forró sütőben addig sütjük, amíg a folyadék teljesen el nem párolog.

Hagymás busa
Elkészítés:

Halszeleteket fokhagymás tejben 1-2 órát áztatni. Leitatni róla a tejet, halak fűszerkeverékkel megfűszerezni, és teflon serpenyőbe 1-2 kanál olíva olajat tenni, bele a halszeleteket, rávágni 1 fej hagymát karikára (ízlés szerint lehet több is), és fedő alatt a halat megpárolni.

Hagymás gombasaláta busa fasírttal
Hozzávaló:

3 evőkanál cukor
0,5 dl fehérborecet

frissen őrölt bors
olívaolaj
4 fej gomba
1 csokor bazsalikom, apróra vágva
1 evőkanál méz
1 fej lilahagyma
1 db zsemle tejbe áztatva
1 busafilé, darálva
2 evőkanál balzsamecet
½ citrom
1 db tojás
Elkészítés:

Elsőként elkészítem a salátaecetet. Egy keverőtálba öntöm a cukrot, ráöntöm a borecetet és felhígítom némi vízzel. Enyhén sózom, majd egy keverés után félre teszem. Egy serpenyőbe olajat hevítek, és amíg melegszik, vékonyan felszeletelem a gombákat. Ha ezzel megvagyok, mehetnek a serpenyőbe. Enyhén borsozom, majd az apróra vágott bazsalikommal és a mézzel ízesítem. Amíg pirul a gomba, vékonyan felszeletelem a lilahagymát, aztán ezt is a serpenyőbe szórom. Néhány perc múlva már kész is a ragu. Ekkor a hagymás gombát (úgy, ahogy van, olajjal együtt) a félretett ecetbe öntöm. Jöhet a fasírt. Kinyomkodom a beáztatott zsemlét és egy nagy keverőtálba teszem. Hozzádobom a darált busa húst, és ízesítem; pici bors, balzsamecet, fél citrom leve és egy-két csipet só, végül a tojás. Az egészet gyorsan összegyúrom, hogy egyállagú legyen. Ha megvagyok, a fasírtból egy evőkanál segítségével pogácsákat szaggatok majd sorba beledobom őket a forró olajba. Amikor aranybarmára sültek a fasírtok, kiemelem őket a serpenyőből, a gombás keverékbe dobom, és miután összeforgattam őket, szépen kitálalom.

Halas kolbász
Hozzávalók:

1 kg filézett halhús (amur, vagy busa)
2,7 dkg só
2 dkg őrölt pirospaprika
0,3 dkg őrölt kömény
0,2 dkg őrölt feketebors
2 gerezd fokhagyma
sertésbél.
Elkészítés:

Egy nagyobb halat pikkelyeitől megtisztítunk. A farkát és a fejét halászléhez félretesszük, a többiről a bőrt is eltávolítjuk, és kifilézzük. A szálkásabb részeket kisebb (kettes) rostájú darálón, a többit nagyobb (nyolcas) lyukún ledaráljuk. Sózzuk, pirospaprikával, borssal, és köménnyel megszórjuk, belenyomjuk a fokhagymát, és összedolgozzuk. Hurkatöltőből tisztított sertésbélbe nyomjuk. Lazán töltsük, mert a sütés során megdagad! Töltés után a kolbászt néhány helyen megtekerjük. Így, kisebb darabokra osztva forró olajban átsütjük.

Halgombóc leves
Hozzávalók 5 személyre:

45 dkg ponty vagy amurfilé
15 dkg árpagyöngy
5 dkg zsemlemorzsa
2 db tojás
1 dkg édes fűszerpaprika
½ dkg erős fűszerpaprika
5 dkg vöröshagyma
fokhagyma
majoránna
őrölt feketebors;
A pontyot lefilézzük, és a csontokból halászlé alaplevet főzünk. A halfilét - miután leszedtük a halhúst a bőrről - húsdarálón ledaráljuk. Az árpagyöngyöt kétszeres mennyiségű sótlan vízben felfőzzük. Egy kis ideig állni hagyjuk, és csak ezután keverjük hozzá a darált halhúshoz. Teszünk hozzá tojást, apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, majoránnát, fűszerpaprikát, egy kevés őrölt feketeborsot, erős paprikát, zsemlemorzsát. Az egészet jól összegyúrjuk, és kis gombócokat formázunk belőle. A gombócokat az átpasszírozott, forrásban lévő halalaplében kifőzzük.

Halkocsonya amurból
Hozzávalók:

1 kg amur
3 fej vöröshagyma

pirospaprika
Elkészítés:

A megtisztított halat szeletekre vágjuk és a hagymát is felszeleteljük. A lábasba a hagymát a hallal rétegezve lerakjuk, a közöket sóval, pirospaprikával meghintjük. Ekkor leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és nagyon lassú tűzön 30 percig főzzük. Keverni nem szabad. Utána a haldarabokat tálra, tányérokra vagy formába szedjük, a visszamaradt levet felére lefőzzük és átszűrve öntjük a halra. Ha egyenletesen, lassan főtt, a kocsonya teljesen átlátszó, tiszta.

Halleves alföldiesen amurból
Hozzávalók:

1 kg hal
20 dkg vöröshagyma
10 dkg zsír
6 dkg liszt
30 dkg burgonya
10 dkg zöldpaprika
15 dkg piros paradicsom vagy ennek megfelelő mennyiségű lecsókonzerv
2 dkg pirospaprika
5 g törött bors
Elkészítés:

A halat kétujjnyi széles darabokra vágjuk. Sóval bedörzsöljük és egy órán át állni hagyjuk. Négyliteres lábasban zsíron az apróra vágott hagymát szalmasárgára fonnyasztjuk, majd ráöntjük a lisztet. Jól elkeverjük és néhány perc múlva rászórjuk a piros paprikát, a burgonyát és vízzel feleresztjük. Ezután beletesszük a darabokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot és a feldarabolt halat. Mire a zöldségféle megpuhul, a hal is megfő. Forrón tálaljuk.

Halpaszta
Hozzávalók:

30-35 dkg főtt hal
10 dkg vaj

bors
citromlé
Elkészítés:

A főtt hal (vagy halmaradék) bőrét lehúzzuk, a halat kiszálkázzuk és szitán áttörjük, vagy húsdarálón megdaráljuk. A vajat habosra keverjük és hozzávegyítjük a halat. Ízlés szerint sózzuk, borsózzuk és egy kevés citromlével ízesítjük. Szendvicsekre kenjük.

Majonézes busasaláta
Hozzávalók:

20 dkg főtt hal (halmaradék)
2 tojás
2 kisebb fej saláta
2 dl majonézmártás
citromlé

Elkészítés:

A halat apró darabokra tépjük, szálkáit eltávolítjuk. A két kemény tojást metéltre vágjuk. A salátákat jól megmossuk, szélesebb metéltre vágjuk, megsózzuk, és citromlével ízesítjük. A halat elkeverjük a majonézmártással, a metéltre vágott tojással és salátával, tálra tesszük és tojásszeletekkel, salátával díszítjük.

Nyárson sült hal
Hozzávalók:

50 deka filézett ponty vagy amur
10 deka szalonna
4 db paradicsom

bors
citromlé
kevés liszt
olaj a sütéshez
Elkészítés:

A halat kockára vágjuk, citromlével meglocsoljuk, és lisztben megforgatva a kockára vágott szalonnával és a negyedekre vágott paradicsommal felváltva nyársra tűzzük. Meghintjük a fűszerekkel. Forró olajban rózsaszínűre sütjük. Ha szabadban, parázson készítjük, mártsuk a nyársra tűzött halat olajba, s így tartsuk a parázs fölé.

Paprikás busa
Hozzávalók:2-3 adag:

3 ek. olaj
1 kis fej hagyma
35 dkg busa filé (esetleg ponty)
1 tasak KNORR Pörkölt alap
1 dl tejföl
1 ek. liszt
bors
Elkészítés:

A kockákra vágott busafilét borsozzuk, az olajon az apróra vágott hagymával együtt enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a KNORR Pörkölt alapot, felöntjük 3 dl vízzel, és kis lángon megfőzzük. Végül hozzáadjuk a tejföllel elkevert lisztet és kiforraljuk. Köretként nokedlit ajánlunk.

Paradicsomos busa
Hozzávalók:

1 kg hal
citromlé
2 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
50 dkg paradicsom
1 ágacska rozmaring
1 kis pohár fehérbor

diónyi zsír
5 dkg vaj
Elkészítés:

A halszeleteket megöntözzük citromlével, egy óra hosszáig állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük és zsírral kikent tűzálló tálra rakjuk. Leöntjük a következő mártással: a megforrósított olajba beletesszük a tört fokhagymát, a karikára vágott paradicsomot, fűszerekkel ízesítjük, és a borral hígítva tíz percig főzzük. Az áttört mártást a halra öntjük, tetejére szórjuk a darabokra tördelt vajat, és a sütőben 20 percig sütjük.

Pikáns hal csőtésztával
Hozzávalók:

1 cs csőtészta
40 deka halfilé
20 deka reszelt sárgarépa
1 ek szójamártás
2 ek méz
1 ek őrölt gyömbér
1 gerezd fokhagyma
4 ek olaj

Elkészítés:

A halfilét apró csíkokra vágjuk, közben kiszedjük a szálkákat (ha van). Az olajat, a mézet és a szójamártást felforrósítjuk. Beletesszük a halat, a sárgarépát, fűszerezzük, és a legnagyobb lángon, állandóan kevergetve pár perc alatt készre sütjük. Sós vízben tördelés nélkül kifőzzük a csőtésztát. És most figyelj: villával tekerj fel a csőtésztából annyi adagot, amennyi hal várható adagja. Ezeket a tekerentyüket rakd tálra és a közepébe kanalazd a halat. Hát látványnak sem utolsó.

Részeges amur, busa
Hozzávalók:

1 kg halhús
4 gerezd fokhagyma
2,5 dl fehérbor
1,5 dl étolaj

bors
Elkészítés:

A megtisztított halat megmossuk, megtöröljük, megsózzuk és két óra hosszáig állni hagyjuk. A megtisztított fokhagymát a hal hasába tesszük, a nyílást fogvájóval bezárjuk. A halat sózzuk, borsozzuk, olajjal bekenjük, és olajjal kikent sütőlapra vagy tűzálló tálba tesszük. Forró sütőben 20 - 30 percig sütjük, időről időre borral locsolgatva.

Savanyú halleves busából vagy amurból
Hozzávalók:

1 kg hal
20 dkg vöröshagyma
15 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
3 db babérlevél
5 gr fekete bors
5 dkg zsír
6 dkg liszt
2 dl tejföl
2 tojássárgája
ecet
1 db citrom leve

zsemlekocka
Elkészítés:

A megtisztított halat feldaraboljuk, irdaljuk, sóval bedörzsöljük, és állni hagyjuk. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, babérlevelet, borsot 3 liternyi vízben főzni kezdjük és megsózzuk. Amikor a zöldség már puhulni kezd, beletesszük a megtisztított és feldarabolt halat. 20 percig tartó lassú főzés után leszűrjük a levét és kiszedjük a hal csontjait. A főtt zöldséget passzírozó gépen átnyomjuk. Az így nyert pépet a hal húsával együtt visszatesszük a levesbe. Egy kis serpenyőben zsíron barna mártást készítünk, a leveshez öntjük, és újra felforraljuk, majd a tojássárgáját - tejfellel elkeverve - a levesbe habarjuk. Ecettel vagy citrommal ízesítjük, vajon pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Sült amur, busa tojásos mártásban
Hozzávalók:

1 kg hal
diónyi vaj
3 kemény tojás
2 dl tejföl
1 kávéskanál liszt
1 csokor petrezselyemzöld
tej

törött bors
Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk, beletesszük a megborsozott halszeleteket, egy kevés víz és tej keverékét öntünk rá, megsózzuk és alufóliával lefedve 20 percig sütjük a sütőben. Apróra vágjuk a kemény tojásokat, összekeverjük a tejföllel és a lisztel, majd sűrűre forraljuk. A halra öntjük és a tetejére apróra vágott petrezselyem zöldet szórunk.

Sült busa paprikás mártással
Hozzávalók:

1 kg busafilé
2 evőkanál liszt
3 evőkanál tejföl
1 paradicsom
1 paprika
1 fej vöröshagyma
2 teáskanál pirospaprika
őrölt bors

4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:

A kifilézett busát irdaljuk be, milliméterenként éles késsel vágjuk át a hal húsát, vigyázzunk, a bőrét ne vágjuk át. Erre azért van szükség, mert a vágáskor elvágjuk a szálkákat, és ha megsütjük, a feldarabolt halszálka már nem csinál semmilyen bajt. A beirdalt halhúst vágjuk tenyérnyi nagyságú adagokra, daráljunk rá borsót, sóval ízesítsük. forgassuk meg paprikás lisztben, majd serpenyőben felhevített olívaolajban, közepes lángon mindkét oldalát süssük pirosra.

Paprikás mártást

Öntsünk egy evőkanál olívaolajt egy kis lábasba, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, a felkockázott paprikát. Pároljuk pár percig, majd szórjunk rá egy teáskanál pirospaprikát. Öntsük fel fél liter vízzel, tegyük bele a feldarabolt paradicsomot, sózzuk, borozzuk. Lassú lángon főzzük 10-15 percig, majd hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be. Keverjük bele a tejfölt és forraljuk jól össze. Finomlukú szűrőn passzírozzuk át.

Szezámmagos rántott busa
Hozzávalók:

1,6 kg busa szelet
1,5 kg fokhagymás hasábburgonya
3 db tojás
1 dl tej
10 dkg liszt
20 dkg zsemlemorzsa
10 dkg szezámmag
1,5 l étolaj
2 dl citromlé
6 dkg só
5 g fehér bors
Díszítéshez:

2 db paradicsom
2 db zöldpaprika
10 db ecetes paprika
3 db citrom
Elkészítés:

Dekor fűszerkeverék A megtisztított busaszeleteket besózzuk és citromlével meglocsoljuk, 10-15 percig állni hagyjuk. Panírozás előtt: fehér borssal megszórjuk.

Panírozás:

A halpatkót lisztben megforgatjuk, tejjel hígított felvert sózott tojásban szintén, zsemlemorzsával összekevert szezámmagban szintén megforgatjuk. Ezt követően 175 °C-ra forrósított olajban kisütjük és előre ízesített fagyaszott hasábburgonyát sütünk hozzá.

Tárkonyos busa
Hozzávalók:

Busa szeletek 40 dkg
Citrom ½ db
Olaj 2 ek.
Tárkonylevél friss 2 kk.
Tejföl 12 %-os 2 dl
Elkészítés:

A halszeleteket besózva, borssal, citrommal ízesítve legalább egy óráig állni hagyjuk, majd felmelegített olajban mindkét oldalát átsütjük. Tepsibe vagy tűzálló tálba a halszeleteket egymás mellé rakjuk. A tejfölt jól összekeverjük az apróra vágott tárkonylevéllel és a halszeletekre öntve, előmelegített sütőben jól összemelegítjük.

Tejszínes busa
Hozzávalók:

4 szelet halfilé
1 dl tejszín
5 dkg vaj
1/4 citrom leve
1-1 csokor
snidling és petrezselyem
(Esetleg 1 kk mustár)
Elkészítés:

A halfiléket leborozom, és a citromlével meglocsolva megsózva 1/2 óráig állni hagyom. Utána a vajban mindkét felen szép pirosra sütöm, és forró tálra téve a sütőben nyitott ajtó mellett melegen tartom. A serpenyőben maradt vajba tejszint keverek, és a kétféle finomra vágott zöldfűszert hozzáadom. (Ha nincs kéznél, akkor mustárral ízesítem a mártást.) A köret fakultatív, amit legjobban szerettek hozza.)

Tormás túróval töltött amur
Hozzávalók:

1 kg amur
1/4 kg túró
2 zsemle
2 tojás
1 púpozott kávéskanál só
bors
2 dkg zselatin
1/2 csokor metélőhagyma
5 dkg ecetes torma
2 citrom
15 dkg vegyes zöldség
kis fej vöröshagyma
2 babérlevél
3 dl tárkonyecet
50 dkg franciasaláta
5 dkg aszpik
1/2 fej saláta
10 dkg paradicsom
Elkészítés:

Az amurt kifilézzük, besózzuk, citromlével bedörzsöljük. Az áttört túróból, áztatott, kifacsart, összemorzsolt zsemlékből, tormából, a tojásokból, fűszerekkel elkészítjük a tölteléket. Megtöltjük vele az amurt, összegöngyöljük és celofánba csavarjuk. Annyi lében, hogy elfedje, 30 percig lassan főzzük. Levében kihűtjük, és a hűtőbe tesszük. Franciasaláta- alapra fektetve, felszeletelve tálaljuk. Friss salátával, paradicsommal díszítjük, aszpikkal fényezzük.

Aszpik készítése:

2 dl vízbe kevés sót Babérlevelet 2 csapott evőkanál ételízesítőt teszünk, felforraljuk, és ebben főzzük meg a zselatint. Sűrű ruhán átszűrjük, és addig hagyjuk hűlni, amíg olaj sűrűségű nem lesz. Ekkor alkalmas a fényezésre.

Töltött hal vörösboros sonkás -gombás töltelékkel
Hozzávalók:

kb. másfél kilós ponty vagy amur
1 tasak rizs
15 dkg gomba
20 dkg nyers füstölt tarja
1 dl vörösbor
2-3 tojás
kis fej hagyma
bors
petrezselyem.
Elkészítés:

A halat kellően megtisztítjuk (ha túl nagy, akkor levágom a fejét úgy sütöm, de egyben szebben lehet tálalni). A rizst megfőzzük, félretesszük. A hagymát megpároljuk, a nagyon apróra vágott füstölt tarját rátesszük és a vörösborral puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ekkor beletesszük a nagyon apróra vágott gombát, ezzel is addig pároljuk amíg a gomba leve elfő. Hozzáadjuk a rizst, 2 tojást (ha kicsik a tojások, akkor lehet 3-at), a borsot és a petrezselymet és ha kell sót. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a besózott megtisztított halat és bőven kiolajozott tepsi közepére tesszük, a halat kívül is megkenjük olajjal. Ha nem fér bele a töltelék, akkor szépen elrendezzük körülötte. Forró sütőben 15-20 percig fólia alatt, majd a fóliát levéve baconnal befedem és addig sütöm, amíg a szalonna piros lesz, kb. 15-25 perc.

Vörösre főt hal
Hozzávalók:

1 kg hal (egy egész busa, amur), lepikkelyezve, megtisztítva
4 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál olaj
15 g szárított fafülegomba, 20 percig vízbe áztatva, lecsurgatva, tönkje nélkül
50 g konzerv bambuszrügy, szeletelve
3-4 hosszában elvágott újhagyma
3 szelet apróra vágott gyömbérgyökér
2 teáskanál kukoricaliszt l evőkanál vízben elkeverve
Mártás

2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál fehérbor
2 teáskanál cukor
4 evőkanál alaplé
Elkészítés:

Áztassuk a halat fél óra hosszat szójaszószban. Forrósítsuk meg az olajat egy serpenyőben, tegyük bele a halat, és süssük aranysárgára. Adjuk hozzá a mártást, a fafülegombát, a bambuszrügyet, és pároljuk még 10 percig. Most az újhagyma és a gyömbér jön bele. Főzzük el a mártást felére, majd öntsük bele a vízben elkevert kukoricalisztet, és addig kevergessük, míg besűrűsödik. A mártással leöntve forrón tálaljuk.
aprochef aprochef
Címkék: halra öntjük, maradék reszelt, megtisztított halat, lisztel behintjük, sült halra, halat megtisztítjuk,

A köménymag
otthonukba. Különleges sült csirke fűszeres rizzsel Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál chili por, 8 cl étolaj, 25 dkg rizs, 5 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 3 g törött bors, 1 mokkáskanál római kömény, KNORR Delikát ételízesítő A jól megmosott és szárazra itatott csirke bőre és húsa közé, a bőrt átszúrva, néhány félbevágott, megtisztított fokhagymagerezdet helyezünk. A csirke belsejét bekenjük ételízesítővel, meghintjük chilivel és megsózzuk. ...
relisisi relisisi
A köménymag
otthonukba. Különleges sült csirke fűszeres rizzsel Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál chili por, 8 cl étolaj, 25 dkg rizs, 5 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 3 g törött bors, 1 mokkáskanál római kömény, KNORR Delikát ételízesítő A jól megmosott és szárazra itatott csirke bőre és húsa közé, a bőrt átszúrva, néhány félbevágott, megtisztított fokhagymagerezdet helyezünk. A csirke belsejét bekenjük ételízesítővel, meghintjük chilivel és ...
klementinagidro klementinagidro
A szénégető hala zöldségekkel recept
Hozzávalók: 1 csomag Knorr Carbonara spagetti alap 1 evőkanál Knorr Delikát8 ételízesítő 3 evőkanál Globus Mustár tubus 80 dkg tengeri halfilé 80 dkg vegyes zöldség 5 evőkanál olívaolaj 3 dl 2,8 % -os tej 1/2 evőkanál asztali só Elkészítés: A halfiléket kiolvasztjuk, daraboljuk, sózzuk, majd az olaj felén megsütjük. A vegyes zöldséget (ami évszaktól függően változhat, de lehet fagyasztott is) lepirítjuk forró olajon, s ...
jamborlulu jamborlulu
Ananászos csirke recept
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell filé 1 fej vöröshagyma 3 evőkanál olaj 15 dkg ananász konzerv 1 kiskanál pirospaprika 1 kiskanál majoranna Knorr Delikát8 ételízesítő bors só ananászlé a konzerv leve Elkészítés: A megtisztított hagymát felkockázzuk, olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkehúst. Pár perc elteltével fűszerezzük, ráöntjük az ananász levét, és beletesszük a felkockázott ananászt. ...
baggesz20 baggesz20
Aszalt szilvás csirkemáj recept
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj 10 dkg aszalt szilva 1 evőkanál tejföl 1 fej vöröshagyma 2 db fokhagymagerezd 1 evőkanál sör Knorr Delikát8 ételízesítő bors só olaj Elkészítés: A csirkemájat kissebb darabokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a májat és folyamatos kevergetés mellett 3 perc alatt átsütjük. Borssal ízlés szerint ízesítjük. Hozzáöntünk 2 dl vizet és lefedve ...
baggesz20 baggesz20
Babfőzelék füstölt sonkával recept
Hozzávalók: 1 db vöröshagyma 3 db fokhagymagerezd 2 evőkanál olaj 4 evőkanál liszt 40 dkg bab 1 evőkanál Knorr Delikát8 ételízesítő 1 evőkanál pirospaprika 4 db babérlevél 30 dkg füstölt sonka bors só Elkészítés: A babot feltesszzük főni a kockára vágott sonkával együtt. Beletesszük az egész vöröshagymát. Babérlevelet, ételízesítőt, és ízlés szerint még sót, borsot adunk hozzá. Olajon megdinszteljük ...
baggesz20 baggesz20
Babgulyás vörösborral recept
2 szem burgonya 1 db zeller kis darab 1 db karalábé kis darab 2 fej vöröshagyma nagy fej 4 db fokhagymagerezd paprika darált paradicsomlé ha lehet házi 2 dl vörösbor száraz só bors Knorr Delikát8 ételízesítő pirospaprika 5 dkg Rama margarin Elkészítés: A babot és az oldalast előző este beáztatjuk közös vízben. A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát és a krumplit kockázzuk, a répát és a zöldséget karikázzuk, ...
toth_beata toth_beata
Baconba göngyölt, töltött pulykamell recept
Hozzávalók: Töltelékhez 4 db füstli 15 dkg gépsonka 15 dkg reszelt trappista sajt 1 kiskanál Knorr Delikát8 ételízesítő 1 csipet őröl fekete bors Elkészítés: A pulykamellet felszeleteljük kis darabokra, fűszerezzük. Az őzgerincformát kikenjük kevés margarinnal, kibéleljük bacon szalonnával, erre rakunk egy sor pulykamellet, erre gépsonkát, füstlit és a reszelt sajtot. Végül újra pulykamell, és a bacon szalonna kilógó végeit behajtva, betakarjuk. ...
jamborlulu jamborlulu
Süti ajánló
Narancsos kuglóf recept kovacs_zsoka
Raffaello vaníliás ostyával recept gonda_katalin
Francia Mákos horvathnemagdi
Meggyes kuglóf rochlitzne
Túrókrémes ananásztorta klerierzsi
Mogyorógolyók bubszi
Túrókrém dióval bubszi
Csokoládés körtetorta horvathnemagdi
Gyümölcsös túrótorta koszegimarika
Kókusz csiga, keksz tekercs klerierzsi
Szárnyas receptek
Rakott csirke olasz módra bubszi
14 napos lúgosító étrend grimilda
Mézes-citromos csirke nnpapszi
Csirkecombok fokhagymás zöldségmártással recept gonda_katalin
Vajas csirke hagymás, tört burgonyával recept baggesz20
Íjászmester kedvence bubszi
Sült csirke padlizsánnal és klara50
Csirke húsos besameles töltött padlizsán (horvát) recept toth_beata
Egyperces ételek migova
Töltött csirkecomb főtt-sült burgonyával recept gonda_katalin
Marhából készült ételek
Vörösboros marhalábszár pörköl maroka
Húsgombócok paradicsomszószban recept baggesz20
B receptek horvathnemagdi
Recept emoke93
Az Adarki marha receptje: ujjozsef
Kolozsvári káposzta bubszi
Hal a tortán jjanosne
Borscs (húsos céklaleves) bubszi
Házi hamburger recept gonda_katalin
diósgyőri rostélyos ! ibolya58
Sertésből készült ételek
Csípős palacsinta bubszi
Kertészmáj horvathnemagdi
Húsvéti sonkás kenyér bubszi
Búbos gombás pecsenye zsokanita
Tepsis krumpli másként ircsike36
Hús krumpliágyon recept jamborlulu
Burgonyasaláta 1vargaildyko
brassói rakott káposzta ! ibolya58
SZABOLCSI ALMÁS SERTÉSSZEletek bubszi
Fasírt, ahogy mi szeretjük recept kovacs_zsoka
Halból készült ételek
Kató-féle halászlé bubszi
Szegedi halászlé 1. bubszi
Halászlé 3. bubszi
Furfangos vendégvárók, horvathnemagdi
Fehérborral párolt lazac, majonézes-diós zellersalátával zsokanita
Rántott ponty jaksika
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Ízőrzők –Egerszalók̵ horvathnemagdi
Tejfölös harcsa bubszi
Zöldséges-lazacos rizssaláta 1vargaildyko
Vad ételek
Fácán leves 6 személyre maroka
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Nyúlpörkölt margoka59
Lapcsánka erdész módra bubszi
Csülök Eta módra! nanoka72
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Fácán tejfölös mártással bubszi
Spagetti ajánló
Pizza recept margareta51
Mézes mustáros pulykatokány recept kovacs_zsoka
Eredeti Carbonara spagetti horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Spagetti diómártással veronika74
Csirke baconban fokhagymás tésztával suzymama
Húsos rakott karfiol recept baggesz20
Olaszos töltött csirke bubszi
Olasz spagetti-leves bubszi
Spagetti, fogyókúrázóknak grimilda
Pizza receptek
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Kefíres lángos vagy pizza horvathnemagdi
Mozzarellás vega pizza recept jamborlulu
Pizza másként bubszi
Pizzás csiga 2 recept gonda_katalin
Néhány csülkös recept.... cipello
Pudingos recept horvathnemagdi
Hagymás gombás rátét bubszi
Magyaros pizza - a kenyérlángo bubszi
Sonkás, gombás pizza recept gonda_katalin
Hamburger receptek
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger horvathnemagdi
Csirkeburger recept jamborlulu
Sajtburgerleves recept roanna
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Válassza a szóját! margoka59
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Hawaii burger veronika74
Házi hamburger recept jamborlulu
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU