Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A csicsóka
Szegények krumplija

Régebben a ,,szegények krumplijának" nevezték a csicsókát, ezt az évelő növényt, melynek gyökértörzsén körte alakú, megvastagodott gumók fejlődnek. Táplálkozásbiológiai szempontból a burgonyához érdemes hasonlítani. Mint alábbi cikkünkből kiderül, előnyös hatású, ízletes, egészségjavító táplálék.

Az Észak-Amerikában őshonos növény a XVII. században került Európába, és több néven is emlegetik: topinambur, jeruzsálemi articsóka, Helianthus tuberosus l. Gumói változatosak, a halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, dióízűek.





Sokféleképpen fogyasztható

Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban; párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhez.

A csicsóka gumója a növény szénhidráttartalmának hordozója, raktározója: a polifruktozán inulinból 15-20%-ot tartalmaz, amely feldolgozva 96%-ban gyümölcscukorrá bontódik és ez napi 30-80 grammig inzulin nélkül is hasznosul. Ugyanakkor a burgonyagumó szénhidrátja a szervezetben teljes egészében szőlőcukorrá esik szét, amelynek minden grammja inzulint igényel.

A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne levő tápanyagok értékesítését, felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).

A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.





Élettani előnyei

A csicsóka és csicsókakészítmények fogyasztása a fruktóz élettani előnyei miatt kiemelendő:
-a fruktóz nagyobb édesítőereje kisebb energiabevitellel is segíti a szervezet felerősödését,
-lassabban szívódik fel a glükóznál, így a vércukorértékeket stabilizálja,
-napi 30-80 g fruktóz inzulin nélkül is beépül az anyagcserébe,
-fokozottabb triglicerid képződést segítő hatása a vér szabad zsírsavtartalmának csökkenésével járhat együtt. Ezzel a trigliceridértékek javulnak, amely kedvező szív- és érrendszeri hatást eredményez.

Cukorbetegeknél inzulint takarít meg, csökkenti a vércukor-ingadozásokat, segíti a cukoranyagcserét a máj könnyebb glikogénképzésével, ezáltal javítja a máj méregtelenítő és anyagcsere-funkcióját.

A zsíranyagcsere-paramétereket tekintve a vér összkoleszterinszintjén belül az érvédő HDL-koleszterin-értékek egyértelműen emelkednek a fruktóz hatására. A rendszeres csicsókafogyasztással csökkenthető a vér húgysavszintje, így a túltáplálkozásból eredő elhízás, köszvény, vesekő, hipertónia, szívkoszorúér-betegségek megelőzésében kiemelkedő jelentőségű táplálékunk a csicsóka és az abból készült termékek.





Diétákban nélkülözhetetlen

Összegezve: a csicsóka egy burgonyaszerű zöldségnövény, amelynek a föld feletti része a napraforgóhoz hasonlít. Nincs benne annyi keményítő, mint a burgonyában, ezért igen alkalmas lékészítésre. A nem keményítő típusú szénhidrátok és az inulin miatt a holisztikus felfogású gyógyításban is a csicsókát a diabetikus, a hipoglikémiás és a testsúlycsökkentő diéták nélkülözhetetlen részeként ajánlják. Ez a zöldségféle csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságérzetnek is kitűnő ellenszere.

A csicsóka felszedése ősszel kezdődik, gyakorlatilag egész évben fogyasztható zöldségféle. A tavaszi felszedésű csicsóka fruktóztartalma kismértékben alacsonyabb, de egészségmegőrző tulajdonságai miatt így is értékes élelmi anyag. Sajnálatos, hogy a csicsóka ipari feldolgozása csicsókasűrítménnyé (mint természetes édesítőszerré) megszűnt, pedig termesztése kedvezőtlenebb adottságú talajokon is gazdaságosan megoldható.









Néhány elkészítési tipp:

- Tejszínes csicsókakrémleves: hagyományos krémlevesekhez hasonlóan készítjük.
- Tejszínes csőben sült csicsóka: a vékonyra szeletelt csicsókát egy kivajazott hőálló tálban nyakon öntjük egy pohár tejszínnel, és krémesre sütjük.
- Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
- Vajas csicsókapüré: a puhára főtt, vagy sült zöldséget kis vajjal és tejszínnel pürésítjük.
- Nyers csicsókasaláta mustáros-mézes vinaigrette-tel: a hajszálvékony karikákra gyalult zöldséget mustáros öntettel öntjük le.
- Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.
- Csicsóka-rösti: a zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belőle
- Csicsókachips: a hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bő olajban ropogósra sütjük.
- Csicsókás rizottó: olaszosan készített parmezános rizottóhoz a végén vékonyra szeletelt csicsókát adunk, puhára főzzük

Csicsóka krémleves

Hozzávalók
1 litert zöldségalaplé, vagy víz, 500g csicsóka, 1 vöröshagyma, só, 20g vaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 csipet borsikafű (fehérborssal helyettesíthető), 2 dl tejszín

Elkészítés
Tisztítsuk meg a csicsókát, és vágjuk kisebb kockákra, majd metéljünk fel a vöröshagymát. Egy csipet sót rászórva 20g vajon dinszteljük üvegesre, majd adjunk hozzá csicsókát. Dinszteljük még pár percig, majd engedjük fel lével.
Adjunk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, fél mokkáskanál sót, egy csipetnyi borsikafüvet (fehérborsot), és fedő alatt főzzük kb. negyedóráig, amíg a csicsóka minden darabja megpuhul. Ekkor szűrjük le, és a visszamaradt csicsókát kevés lével turmixoljuk össze.
A pépet 2 dl tejszínnel együtt öntsük a levesbe, és forraljuk fel. (Az oldalára tapadt masszát ne hagyjuk a turmixgép kelyhében, hanem egy kis lével öblítsük át, és ezt is öntsük a levesbe.) Pirított zsemlekockával megszórva, melegen tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Igen egészséges és tápláló étel. A cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a csicsóka cukortartalmának lebontásához nem kell inzulin.

Ínyenc csicsóka

Hozzávalók:1 kg csicsóka gumó, 1 dl olívaolaj, tengeri só, 2 gerezd fokhagyma,
1dcl tejszín,10 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése: A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).
Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olívával. Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Jól összekeverjük. Ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük.
Akkor jó, mikor a sajt megpirul. Gyors vacsorának nagyon finom. Vagy bármilyen húsféléhez köretként tálaljuk.

Csicsóka roston sült sertéskarajjal

60 dkg csicsóka, 80 dkg sertéskaraj, 1/2 citrom, só.
Mihelyt kivesszük a földből a csicsókát, azonnal fel kell használni. Megmossuk, megtisztítjuk, majd citromos vízbe dobjuk, hogy a színét ne veszítse el. Sós vízben negyven percig főzzük, ha megfőtt, kiszedjük, lecsöpögtetjük és roston sült sertéskarajjal tálaljuk.



Vajas csicsóka

40 dkg csicsóka, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, só, bors, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csicsókát hideg vízbe dobjuk, majd onnan kivéve szeletekre vágjuk és 20 percig főzzük. A vízből kiszedve lecsepegtetjük. Vajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és ebbe tesszük a csicsókát. Könnyű bámulásig forgatjuk benne, sóval, borssal meghintjük és zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Csicsóka pogácsa

Hozzávalók: 20 dkg áttört, főtt csicsóka, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 dkg élesztő (megfuttatva), 1 dkg só, fél dcl tej, 1 db tojás, 1 tojás sárgája a kenéshez, 3 dkg dióbél

A csicsókát, a lisztet, margarint, a tojást, a fél dcl tejben megfuttatott élesztővel meggyúrjuk, és 1 órán át pihentetjük. utána vékonyra nyújtjuk a tésztát és kétszer, háromszor hajtogatjuk. Utoljára kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojássárgájával, meghintjük durvára vágott dióval, és közepesen meleg sütőben megsütjük.
Cukorbetegek akár 5-6 darabot is nyugodtan fogyaszthatnak belőle, olyan kevés liszt jut egy-egy pogácsára.

- Csicsókasaláta. A megmosott csicsókát megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk. Vöröshagymát ugyancsak karikára szelünk, ösz-szekeverjük, majd citromos, sós, cukros páclevet öntünk rá. 2-3 órai állás után fogyaszthatjuk. Főzés nélkül is elkészíthetjük hasonlóképpen.

- Csicsókafözelék. A megmosott, héjától megtisztított csicsókát kockára vágjuk, sóval és babérlevéllel puhára főzzük. Tejfölös habarással besűrítjük, borsikafűvel és növényecettel ízesítjük.

- Rakott csicsóka. A megfőzött, lehámozott csicsókát karikára szeljük és tűzálló tálba egy sort rétegezünk belőle. Erre füstölt kolbászt, ismét csicsókát, majd keményre főtt tojáskarikákat helyezünk. A réte-gezést addig ismételjük, amíg a tál megtelik (közben enyhén megsózzuk). Ekkor tejföllel leöntjük, és pirosra sütjük.

- Csicsókapehely. A megmosott, héjától megfosztott csicsókát igen vékonyra el szeletelj ük, és forró olajban hirtelen kisütjük. Só nélkül vagy enyhén sózva fogyasztjuk. Nylontasakokban tarthatjuk el.
agnia agnia
Címkék: burgonyagumó szénhidrátja, szervezetben teljes, burgonyánál 5-6-szor, benne levő, székrekedés kialakulását, csicsókagumó fogyasztása,

*UPDATE* Diósnudli
Hozzávalók 6 főre 90 dkg csicsóka 15 dkg liszt 15 dkg lowcarb liszt 1 tojás 5 dkg vaj só 25 dkg diókrém 4 dkg darált dió Elkészítés A csicsókát megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval, hagyjuk kicsit hűlni. Amikor kéz meleg, beletesszük a vajat, jól átgyúrjuk vele, hogy elolvadjon benne, majd a lisztekkel, pici sóval és a tojással közepes kemény tésztát gyúrunk. Lisztezett ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Frankfurti saláta
Hozzávalók: 40 dkg csicsóka megtisztítva, megfőzve, felkarikázva 1 csomag újhagyma felkarikázva 30dkg Kelkáposzta felkockázva, puhára főzve 1 csomag Update1 virsli megfőzve felkarikázva 10dkg Update1 csemege uborka felkarikázva 1 csomag petrezselyem apróra vágva 1dl Update1 majonéz 1gr Update1 só 1gr frissen őrölt fekete bors Elkészítés: A hozzávalókat salátástálban összekeverjük, visszatesszük a hűtőbe, kb 1 órára, hogy ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Hagymakéregben sült
Hagymakéregben sült harcsaszelet Hozzávalók 4 fő 1 kg csicsóka 70 dkg harcsa 8 szeletbe vágva 20 dkg póréhagyma, lilahagyma vegyesen 15 dkg tejföl 2 tojásfehérje só, bors, petrezselyem Olaj a sütéshez a hagymákat összevágjuk jó apróra. A harcsaszeleteket fűszerezzük, belemártjuk a tojásfehérjébe, utána a hagymába. Olívaolajon megsütjük. A csicsókát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, forró olajban megsütjük. Tejföllel meglocsoljuk a halakat, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Sonkás spanyol omlett
Hozzávalók 1 fő 10 dkg csicsóka 15 dkg paradicsom 10 dkg sonka 5 dkg olívabogyó 5 dkg lilahagyma 3 db tojás só olívaolaj Elkészítés: A csicsókát és a hagymát meghámozzuk és kb. 2-3 mm vastag karikákra vágjuk. Az olívaolajat egy serpenyőbe tesszük, és beletesszük a csicsókát meg a hagymát. Megsózzuk és nagyon kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig sütjük. Hozzáadjuk a felcsíkozott sonkát. Ráöntjük a felvert tojásokat és tovább ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE*San Remoi sonkatekercs
San Remoi sonkatekercs Hozzávalók 4 személyre: 0.50 szeletelt sonka 0.50 light trappista szeletelt 1 kg csicsóka só 2 dkg vaj 5 dkg mastermix liszt 2 tojás 10 dkg master morzsa Elkészítés: A sonka szeletekbe beletekerjük jó szorosan a sajtot, duplán bepanírozzuk őket (tojás, morzsa 2x), félretesszük. A csicsókákat megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük, majd szitán jól lecsepegtetjük. Burgonyatörővel összenyomjuk, és ...
1vargaildyko 1vargaildyko
4 gyors, de merész receptcsoda - ínyenceknek
pucold meg, és vágd a zellerhez hasonló méretű kockákra. A diót száraz serpenyőben pirítsd át. Az öntethez keverd el a majonézt, a tejfölt és a mustárt. Az öntettel keverd el a salátát, szórd meg a dióval, és hűtsd be pár órára tálalás előtt. Csicsóka: csőben sült csicsóka Hozzávalók: 1 kg csicsóka vaj 2 dl tej/tejszín reszelt sajt só, bors Elkészítése: a csicsókát késsel pucold meg, és vágd nagyon vékony szeletekre. Vajazz ki egy tűzálló ...
suzymama suzymama
A csicsóka
Miért együnk a szegények krumplijából? Méltatlanul merült feledésbe a régebben ,,szegények krumplijaként" emlegetett csicsóka. Pedig ez a vicces nevű növény igencsak egészséges, könnyen emészthető, finom ízű, ráadásul kalóriaszegény is, így diéták, fogyókúrák megfelelő kísérője is lehet. Érdemes hát beszerezni a zöldségesnél, hisz változatos fogásokat készíthetünk belőle akár nyersen vagy sütve-főzve is. Története: Észak-Amerikából származik, ahol az indiánok ...
kisa622 kisa622
Süti ajánló
Ribizlis-epres torta tundihugi
almás amerikai palacsinta faciendum
Raffaello-palacsinta zsokanita
Zabkorpás trópusi muffin rochlitzne
Vadgesztenye süti tundihugi
Gesztenyegolyó recept kovacs_zsoka
Mikulás pálca recept toth_beata
Dia-Wellness sajtos lepény horvathnemagdi
diós-mákos hókifli! ibolya58
kókusz mousse csokival! ibolya58
Szárnyas receptek
Ezersziget csirkesaláta bubszi
Vacsoracsata-Főétel-Gábor veronika74
Currys csirkesaláta bubszi
Pulykamell-csíkok fóliában bubszi
Töltött csirkecomb horvathnemagdi
Extra tyúkragu bubszi
Csirkecomb almaszósszal recept toth_beata
Fűszeres rántott csirkecomb recept gonda_katalin
Gombaleves csirkehússal veronika74
Babos zöldségtál bulac57
Marhából készült ételek
Rizzsel és paprikával töltött csirke recept jamborlulu
Krumplis csirke 1vargaildyko
Bográcsgulyás hajdueva56
Mediterrán szűz bubszi
negri fasirozott ibolya58
B receptek horvathnemagdi
Betyárleves suzymama
Csirke dióval (albán) klara50
Olasz fasírt smiri
Tárkonyos disznóhúsleves bubszi
Sertésből készült ételek
Bugaci húsgombóc leves ujjozsef
Bazsalikomos bundáshús bulac57
x nagyuska
Burgonyasaláta 1vargaildyko
Csülkös cipó recept donaldduck
A Fára mászó hangyák receptje: ujjozsef
Erdélyi szalámi 3. bubszi
Szűzérmék hentes módra suzymama
tárkonyos húsgombócleves ! ibolya58
Bácskai rizses hús lecsóval recept baggesz20
Halból készült ételek
Karácsonyi pisztráng 2. bubszi
P betűs receptek horvathnemagdi
hortobágyi rakott hal ibolya58
Penne tejszínes, füstölt lazac veronika74
Lazac-steak salátával veronika74
Tejfölös-gombás ponty 2. bubszi
Balatoni halászlé 2. bubszi
Pisztráng Szalajka Módra 1vargaildyko
Tengeri só klarika47
Balatoni halászlé 2. bubszi
Vad ételek
Fácánleves reifregina
x nagyuska
vörösboros szarvasragu faciendum
Kevert linzer torta bubszi
Dödölle rauchne02
Szarvaspörkölt horvathnemagdi
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Szegedi fácángulyás bubszi
Bakonyi fácán recept baggesz20
Spagetti ajánló
Rukkola: keserű, de egészséges taltos1
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel recept jamborlulu
Spagetti diomartasal margareta51
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Hétfő wikers
Gyorsat finomat rizsbol margareta51
Pirított tészta kakukkfűvel recept boszorlany
Carbonara spagetti rochlitzne
Paradicsomos rakott tészta recept kovacs_zsoka
paradicsomos spagetti maroka
Pizza receptek
Hamis pizza bubszi
Magyaros pizza 1. bubszi
Receptjeim offramaja
A töki pompos receptje grimilda
Pizzás csiga veronika74
Pizza tészta I. bubszi
Olasz Pizza Tészta 1vargaildyko
Pizza mufin maroka
Köményes vajas kifli recept baggesz20
Gombás rátét bubszi
Hamburger receptek
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hawaii burger veronika74
x nagyuska
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger grimilda
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU