Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bajlódsz a spárgával?
Bajlódsz a spárgával? Így lesz finom!
A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának.

Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, János-napig frisset is beszerezhetsz.
Fehér spárga

Talán körülményes termesztése miatt drága, mivel általában az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első termését, és csak rövid ideig lehet szedni. A spárga zsenge hajtását sípnak nevezzük. A fehérnél erőteljesebb ízű, valamint ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb a zöld spárga. Utóbbi a napfény hatására válik zölddé, amikor kibújik a föld alól.

Honos: Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában.

Miért jó: Ideális fogyókúrához, mivel 10 dkg főtt spárgában csak 13 kalória található. Gazdag fluorban, káliumban, foszforban, kalciumban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban.

Hogyan használd: A világos, zsenge, lédús, közepesen vastag sípokat keresd a piacon vagy a boltban! Akkor friss, ha a spárgasípok felső vége rózsaszín vagy zöldes, szára pedig repedésektől mentes. Amennyiben meghajlik, és a vége száraz, inkább hagyd ott, mert nem jó az íze. Legjobb, ha a vásárlás napján készíted el. Ha viszont nagyobb mennyiséget vettél, tedd az egészet jeges vízbe kb. 15 percre! Amikor leitattad róla a vizet, tekerd nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. Így néhány napig eláll a hűtőben, de a ruhát naponta vizezni kell!


Zöld spárga

Amikor hozzáfogsz az előkészítéséhez, először fás alsó végeit vágd le! A zöld spárga zsengébb, ezért annak csak az alsó felét kell meghámozni, míg a fehéret teljes hosszában. Tisztításkor nem törik ketté a fehér spárga, ha felfordított tál tetejére fekteted, és a feje alatt kb. 2 cm-rel kezdve a szárvég felé haladva hámozod meg. Amennyiben a spárga fás, finoman megnyomva érezhetően keményebb. Ezt a részét le kell vágni, de ne dobd ki, mert ízletes levesalapot főzhetsz belőle.

A spárgasípok nem törnek el, ha összekötözve és állítva teszed a lábosba, majd így főzöd meg őket. Helyezd forrásban lévő, enyhén sós vízbe (különben a főzőlé átveszi illat- és aromaanyagát). Ügyelj arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék, különben túlfőnek. Jobb, ha csak a gőzben párolódnak, így a legízletesebbek. Tegyél a spárgához kevés cukrot és egy darabka vajat, ettől sokkal finomabb lesz. A zöld spárga kb. 15 perc, a fehér kb. 20 perc alatt puhul meg.

Hollandi mártás

A klasszikus alapmártáshoz felolvasztunk 12 dkg vajat, közben a tetejéről eltávolítjuk a habot. Forró vízfürdőben habosra keverünk 5 tojássárgáját és 1 dl tejszínt. A gőzről levéve tovább keverjük, majd lassan hozzácsorgatjuk a vajat. Sóval, Cayenne-borssal és citromlével ízesítjük. A kész hollandi mártás könnyű, habszerű állagú, élénksárga színű, felülete bársonyos. Mindig frissen készítsük, mert nem lehet melegen tartani! Spárgához különösen illik, de sültekhez, hal- és tojásételekhez szintén.


Spárga hollandi mártással

Spárgás metélt olaszosan

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zöld spárga, 2 ek fenyőmag, 30 dkg makaróni vagy metélt tészta, 1 mogyoróhagyma, 1-1 ek vaj és liszt, 2,5 dl erőleves, 10 dkg pecorino sajt, 12 dkg rikotta, 4 ek olaj, só, bors

1. A spárgát a fás végek eltávolítása után hosszában félbevágjuk, és feldaraboljuk. A fenyőmagot serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük a csomagoláson megadott idő alatt.
2. A mogyoróhagymát apróra kockázzuk, majd megpároljuk a felhevített vajon. Meghintjük liszttel, megpirítjuk, aztán állandó keverés mellett felöntjük a levessel, és felforraljuk. A pecorinót durvára reszeljük, és a felét a rikottával együtt a mártásba vegyítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A spárgát a felhevített olajon 3-4 perc alatt megsütjük, majd összekeverjük a lecsöpögtetett tésztával, és a mártással tálaljuk. Végül megszórjuk a fenyőmaggal és a maradék sajttal.
Elkészítési idő kb. 35 perc, kb. 2260 kJ (540 kcal) / adag.
grimilda grimilda
Címkék: spárga zsenge, fehérnél erőteljesebb, zöld spárga, napfény hatására, föld alól, piacon vagy,

A lé a tét - avagy pár szó a
vadpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel. Favorit: metéltre vágott főtt sonka, főtt marhanyelv, cérnametélt, párolt articsóka, párolt gombaszelet és tápióka betéttel. Fridatto: metéltre vágott sós palacsinta betéttel, párolt spárgafejjel, zöldborsóval és külön tálkában adott reszelt parmezánnal. IV. Henrik: metéltre vágott főtt csirkehús, leveszöldség, főtt rizs és szeletelt párolt gombabetéttel. Hercegnő: metéltre vágott csirkemell, szarvasgomba, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A patisszon
ízével nem tudtunk betelni. Bár a patisszon vitamin- és ásványianyag-tartalma elhanyagolható, ennek ellenére az egészséges táplálkozásnak az elmaradhatatlan része. A patisszon vagy más néven csillagtök a tökfélék családjába tartozik. Társaitól (spárga, sütőtők, cukkini) eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy ...
kisa622 kisa622
Bajlódsz a spárgával?
A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának. Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, János-napig frisset is beszerezhetsz. ...
agimami7 agimami7
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA:
Spárga sonkával és sajttal besamelmártásban Hozzávalók: * 1 kg spárga * kb. 30 dkg vékonyra szelt sonka * trappista sajt * 5 dkg vaj * 5 dl tej * 5 dkg liszt * só * bors * szerecsendió * cukor Elkészítés: A spárgát megtisztítom, megmosom, majd cukros vízben felteszem főni (a spárgát, mivel a feje sokkal hamarabb megfő, állítva kell főzni úgy, hogy a spárgafejek ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Egyszerű sajtos csiga
Egyszerű sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló Veronika Szabó Ezeket a nagyon puha, foszlós, isteni finom, sajtos csigákat szintén a jól bevált, egyszerű házi kenyértésztából készítettem. Annyira tetszik a családnak, hogy három napja ezeket sütöm kenyér helyett. A vajtól nagyon puha, a sajt pedig finom ízt ad, a sima tésztának, mint ahogyan azt a sajtos-sonkakrémmel töltött rúdnál is írtam, hogy megváltoztatta a töltelék a tésztát. A reggeli tea, vagy kávé ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Epres gyümölcstorta
Hozzávalók: * 20 dkg cukor * 1 csomag vanília cukor * 3 tojás * 7 dkg vaj * 8 ek tej * 20 dkg liszt * fél cs sütőpor * 50 dkg eper * 25 dkg mascarpone * ízlés szerint porcukor * kevés citromlé vagy reszelt citromhéj *fél cs piros tortazselé * eperlekvár (elhagyható) Elkészítés: 1. A cukrot, vanília cukrot, 2 tojássárgáját, 1 tojást habosra kikeverünk a puha ...
klerierzsi klerierzsi
Fűszervaj házilag
Fűszervaj házilag A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. Keverhetünk hozzá friss vagy szárított, apróra vágott vagy darált zöld fűszereket, hagymaféléket, de akár citromlevet, gyömbért is. Az így elkészült illatos fűszervajak aztán megszokott ételeink fényét is emelik. A fűszervaj elkészítése . 5 perc, ízesítésének csak a fantáziánk és szeretteink ízlése szabhat határt. A hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így bármikor elővehetjük, ha ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Fahéjas aprófánk bulac57
Gesztenyekocka margareta51
Aszaltszilvás palacsinta bubszi
Krémes. kovacsborbala
Őszibarackos sütemény tundihugi
zalavári barackos lepény ibolya58
csokis-diós pite ibolya58
Legényfogó bubszi
alMÁS SÜTEMÉNY TEJFÖLÖS MÁZZAL bubszi
sakk szelet faciendum
Szárnyas receptek
Ananászos kacsa bubszi
Régeni káposztaleves tyúkhússa bubszi
Receptek jjanosne
Csirkenyárs diós parmezánbundában, fóliás burgonyával suzymama
Csirke brassói klarika47
K betűs receptek horvathnemagdi
Juhtúrós sztapacska sajtos csirkemellel recept jamborlulu
Hawaii saláta bubszi
Lucullusi csirkeszárny bubszi
Zsenge karalábéleves májgalusk horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Puchero bubszi
Moldvai gulyás horvathnemagdi
Veronai makaróni bubszi
húsos savanyú zöldségleves ibolya58
Párolt Marhafartő 1vargaildyko
Ünnepi hagymás-gesztenyés marharagu széles metélttel recept boszorlany
burgonyás vagdalt ibolya58
Fűszeres paradicsomleves mozzarellával recept toth_beata
Palóc leves bubszi
Vadas leveszöldségből zsemle.. rochlitzne
Sertésből készült ételek
Tárkonyos töltött paprika bubszi
Babfőzelék füstölt csülökkel tundihugi
Gombás-májas csülök klara50
Paradicsomos, sajtos húsgombócok spagettivel recept jamborlulu
Orban Rozalia receptjei/RO/ margareta51
Ananászos hideg szűzpecsenye bubszi
Erdélyi boros-csülkös káposzta veronika74
villányi szüretelő pecsenye! ibolya58
Sajtos hús aranyibarbara
Alföldi májas hurka zsemlyével bubszi
Halból készült ételek
Rácos ponty bubszi
Füstölt lazacos tészta klerierzsi
Céklasaláta (füstölt angolnáva bubszi
Makói halpaprikás gombával... roanna
Aldunai halászlé 1. bubszi
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Tejfölös-gombás ponty 1. bubszi
Roston sült ponty fűszervajjal ujjozsef
Keszeg sütve 1vargaildyko
Halászlé bubszi
Vad ételek
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Fácán római tálban lilikonyhaja
Fácánleves berántva II. bubszi
Áfonyás sült szarvascomb mandu pacsakute
Fácánleves reifregina
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Spagetti ajánló
Gombás spagetti baratnu
Sajtos tészta horvathnemagdi
Jó receptek grimilda
Tejszínes-sonkás-gombás bubszi
Csirke fokhagymás-citromos vaj bubszi
Mexikói spagetti bubszi
Toszkán spagetti gigi55
Burgonyás-heringes egytálétel recept baggesz20
Majorannás tokány spagettivel recept toth_beata
Spagetti alla carbonara 1vargaildyko
Pizza receptek
Kefíres lángos vagy pizza horvathnemagdi
Töltött pizza klerierzsi
Zöldséges pizza bulac57
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Sitty-sutty pizza horvathnemagdi
Pizza horvathnemagdi
5 mennyei pizza grimilda
Gyerekbuli szervezési tanácsok horvathnemagdi
Kenyer keszites relisisi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Hamburger receptek
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
A szója kloppenburg
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger veronika74
Hamburger horvathnemagdi
Sajtos hamburger bubszi
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Szezámmag fejesnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU