Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bajlódsz a spárgával?
Bajlódsz a spárgával? Így lesz finom!
A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának.

Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, János-napig frisset is beszerezhetsz.
Fehér spárga

Talán körülményes termesztése miatt drága, mivel általában az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első termését, és csak rövid ideig lehet szedni. A spárga zsenge hajtását sípnak nevezzük. A fehérnél erőteljesebb ízű, valamint ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb a zöld spárga. Utóbbi a napfény hatására válik zölddé, amikor kibújik a föld alól.

Honos: Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában.

Miért jó: Ideális fogyókúrához, mivel 10 dkg főtt spárgában csak 13 kalória található. Gazdag fluorban, káliumban, foszforban, kalciumban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban.

Hogyan használd: A világos, zsenge, lédús, közepesen vastag sípokat keresd a piacon vagy a boltban! Akkor friss, ha a spárgasípok felső vége rózsaszín vagy zöldes, szára pedig repedésektől mentes. Amennyiben meghajlik, és a vége száraz, inkább hagyd ott, mert nem jó az íze. Legjobb, ha a vásárlás napján készíted el. Ha viszont nagyobb mennyiséget vettél, tedd az egészet jeges vízbe kb. 15 percre! Amikor leitattad róla a vizet, tekerd nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. Így néhány napig eláll a hűtőben, de a ruhát naponta vizezni kell!


Zöld spárga

Amikor hozzáfogsz az előkészítéséhez, először fás alsó végeit vágd le! A zöld spárga zsengébb, ezért annak csak az alsó felét kell meghámozni, míg a fehéret teljes hosszában. Tisztításkor nem törik ketté a fehér spárga, ha felfordított tál tetejére fekteted, és a feje alatt kb. 2 cm-rel kezdve a szárvég felé haladva hámozod meg. Amennyiben a spárga fás, finoman megnyomva érezhetően keményebb. Ezt a részét le kell vágni, de ne dobd ki, mert ízletes levesalapot főzhetsz belőle.

A spárgasípok nem törnek el, ha összekötözve és állítva teszed a lábosba, majd így főzöd meg őket. Helyezd forrásban lévő, enyhén sós vízbe (különben a főzőlé átveszi illat- és aromaanyagát). Ügyelj arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék, különben túlfőnek. Jobb, ha csak a gőzben párolódnak, így a legízletesebbek. Tegyél a spárgához kevés cukrot és egy darabka vajat, ettől sokkal finomabb lesz. A zöld spárga kb. 15 perc, a fehér kb. 20 perc alatt puhul meg.

Hollandi mártás

A klasszikus alapmártáshoz felolvasztunk 12 dkg vajat, közben a tetejéről eltávolítjuk a habot. Forró vízfürdőben habosra keverünk 5 tojássárgáját és 1 dl tejszínt. A gőzről levéve tovább keverjük, majd lassan hozzácsorgatjuk a vajat. Sóval, Cayenne-borssal és citromlével ízesítjük. A kész hollandi mártás könnyű, habszerű állagú, élénksárga színű, felülete bársonyos. Mindig frissen készítsük, mert nem lehet melegen tartani! Spárgához különösen illik, de sültekhez, hal- és tojásételekhez szintén.


Spárga hollandi mártással

Spárgás metélt olaszosan

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zöld spárga, 2 ek fenyőmag, 30 dkg makaróni vagy metélt tészta, 1 mogyoróhagyma, 1-1 ek vaj és liszt, 2,5 dl erőleves, 10 dkg pecorino sajt, 12 dkg rikotta, 4 ek olaj, só, bors

1. A spárgát a fás végek eltávolítása után hosszában félbevágjuk, és feldaraboljuk. A fenyőmagot serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük a csomagoláson megadott idő alatt.
2. A mogyoróhagymát apróra kockázzuk, majd megpároljuk a felhevített vajon. Meghintjük liszttel, megpirítjuk, aztán állandó keverés mellett felöntjük a levessel, és felforraljuk. A pecorinót durvára reszeljük, és a felét a rikottával együtt a mártásba vegyítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A spárgát a felhevített olajon 3-4 perc alatt megsütjük, majd összekeverjük a lecsöpögtetett tésztával, és a mártással tálaljuk. Végül megszórjuk a fenyőmaggal és a maradék sajttal.
Elkészítési idő kb. 35 perc, kb. 2260 kJ (540 kcal) / adag.
grimilda grimilda
Címkék: spárga zsenge, fehérnél erőteljesebb, zöld spárga, napfény hatására, föld alól, piacon vagy,

A lé a tét - avagy pár szó a
vadpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel. Favorit: metéltre vágott főtt sonka, főtt marhanyelv, cérnametélt, párolt articsóka, párolt gombaszelet és tápiókabetéttel. Fridatto: metéltre vágott sós palacsinta betéttel, párolt spárgafejjel, zöldborsóval és külön tálkában adott reszelt parmezánnal. IV. Henrik: metéltre vágott főtt csirkehús, leveszöldség, főtt rizs és szeletelt párolt gombabetéttel. Hercegnő: metéltre vágott csirkemell, szarvasgomba, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A patisszon
ízével nem tudtunk betelni. Bár a patisszon vitamin- és ásványianyag-tartalma elhanyagolható, ennek ellenére az egészséges táplálkozásnak az elmaradhatatlan része. A patisszon vagy más néven csillagtök a tökfélék családjába tartozik. Társaitól (spárga, sütőtők, cukkini) eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy ...
kisa622 kisa622
Bajlódsz a spárgával?
A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának. Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, János-napig frisset is beszerezhetsz. ...
agimami7 agimami7
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA:
Spárga sonkával és sajttal besamelmártásban Hozzávalók: * 1 kg spárga * kb. 30 dkg vékonyra szelt sonka * trappista sajt * 5 dkg vaj * 5 dl tej * 5 dkg liszt * só * bors * szerecsendió * cukor Elkészítés: A spárgát megtisztítom, megmosom, majd cukros vízben felteszem főni (a spárgát, mivel a feje sokkal hamarabb megfő, állítva kell főzni úgy, hogy a spárgafejek ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Egyszerű sajtos csiga
Egyszerű sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló Veronika Szabó Ezeket a nagyon puha, foszlós, isteni finom, sajtos csigákat szintén a jól bevált, egyszerű házi kenyértésztából készítettem. Annyira tetszik a családnak, hogy három napja ezeket sütöm kenyér helyett. A vajtól nagyon puha, a sajt pedig finom ízt ad, a sima tésztának, mint ahogyan azt a sajtos-sonkakrémmel töltött rúdnál is írtam, hogy megváltoztatta a töltelék a tésztát. A reggeli tea, vagy kávé ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Epres gyümölcstorta
Hozzávalók: * 20 dkg cukor * 1 csomag vanília cukor * 3 tojás * 7 dkg vaj * 8 ek tej * 20 dkg liszt * fél cs sütőpor * 50 dkg eper * 25 dkg mascarpone * ízlés szerint porcukor * kevés citromlé vagy reszelt citromhéj *fél cs piros tortazselé * eperlekvár (elhagyható) Elkészítés: 1. A cukrot, vanília cukrot, 2 tojássárgáját, 1 tojást habosra kikeverünk a puha ...
klerierzsi klerierzsi
Fűszervaj házilag
Fűszervaj házilag A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. Keverhetünk hozzá friss vagy szárított, apróra vágott vagy darált zöld fűszereket, hagymaféléket, de akár citromlevet, gyömbért is. Az így elkészült illatos fűszervajak aztán megszokott ételeink fényét is emelik. A fűszervaj elkészítése . 5 perc, ízesítésének csak a fantáziánk és szeretteink ízlése szabhat határt. A hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így bármikor elővehetjük, ha ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Sült alma vaníliás túróval veronika74
Citromos álom 53jutka
Bájos Angelika szelet vorosrozsa66
Hókifli bubszi
Krumplis lepény yaskane
Kétszínű kuglóf klerierzsi
Barackos túrókrémtorta lantosneevi
Diós - gesztenyekrémes szelet gabfe
Mákos kifli veronika74
Sütemények sütés nélkül, gyors agnes1955
Szárnyas receptek
Fokhagymás rakott csirke veronika74
kakas RÁC MÓDRA bubszi
Kiadós étel fillérekből horvathnemagdi
Hússzeletek krumplibundában horvathnemagdi
A mindenre jó cukkini horvathnemagdi
Zöldborsóleves tejszínnel sarkadykati
Sós, édes finomságok rizsből snibolya
Recept emoke93
Hortobágyi palacsinta 1. bubszi
Fűszeres csirkecomb, pirított gombával recept gonda_katalin
Marhából készült ételek
Majorannás metélt klerierzsi
Marhatekercs narancsmártásban recept jamborlulu
Hachis parmentier macoka65
Zöldséges marha-becsinált horvathnemagdi
nyírségi burgonyás húspogácsa! ibolya58
Boros marhatokány bubszi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Óriás hamburger angyalka___
Arácsi gazdag pástétom horvathnemagdi
Chili con carne bubszi
Sertésből készült ételek
Ízőrzők – Mátraderecske horvathnemagdi
Betyáros leves csuszatésztával recept kovacs_zsoka
Muzsik reggeli bubszi
Cigánypecsenye.... kkm
Tejfölös hagymás hús szelet U1 veronika74
Savanyú káposztás bableves tinka1951
Metélttel töltött hús bubszi
Csőben sült csülkös brokkoli horvathnemagdi
7. Sajtos tejfölös csirkemell zöldségekkel tinka1951
Ausztrál mustáros szelet horvathnemagdi
Halból készült ételek
Dunai halászlé 1 bubszi
Főételek Karácsonyra smiri
Gombás Ponty Tejfölben 1vargaildyko
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Kutap (töltött pisztráng) bubszi
Görög pisztráng jozsef_olah_9843
Halas rizottó recept toth_beata
Harcsa rizzsel recept gonda_katalin
D betűs receptek horvathnemagdi
bácskai halpaprikás ibolya58
Vad ételek
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Fácánpaprikás bubszi
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Bakonyi fácán recept baggesz20
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Gyorsat finomat rizsbol margareta51
Sonkás-sajtszószos tészta recept gonda_katalin
Bolognai spagetti suzymama
Bébiételek tnemarika
Hagymás sütõtökös spagett horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Pizza sarkadykati
Főzzünk ma gyorsat!!! 1vargaildyko
fűszeres sajtos spagetti ibolya58
Diétás spagetti szójával bulac57
Pizza receptek
Töki pompos relisisi
Sütőporos lángos nanoka72
Vitaminos pizza bubszi
Pizza kukoricalisztből bulac57
Pizza házi pizzaszósszal recept jamborlulu
Mini padlizsán pizzák suzymama
Török-pizza horvathnemagdi
Nyári-pizza horvathnemagdi
Pizza sarkadykati
Szójalisztes pizza tészta bubszi
Hamburger receptek
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Hamburger pulykahússal suzymama
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
mustár készítése házilag irmus
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Virslis kifli veronika74
Hamburger Puffancs recept boszorlany
x nagyuska
Csirke hamburger banb
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU