Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bajlódsz a spárgával?
Bajlódsz a spárgával? Így lesz finom!
A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának.

Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, János-napig frisset is beszerezhetsz.
Fehér spárga

Talán körülményes termesztése miatt drága, mivel általában az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első termését, és csak rövid ideig lehet szedni. A spárga zsenge hajtását sípnak nevezzük. A fehérnél erőteljesebb ízű, valamint ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb a zöld spárga. Utóbbi a napfény hatására válik zölddé, amikor kibújik a föld alól.

Honos: Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában.

Miért jó: Ideális fogyókúrához, mivel 10 dkg főtt spárgában csak 13 kalória található. Gazdag fluorban, káliumban, foszforban, kalciumban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban.

Hogyan használd: A világos, zsenge, lédús, közepesen vastag sípokat keresd a piacon vagy a boltban! Akkor friss, ha a spárgasípok felső vége rózsaszín vagy zöldes, szára pedig repedésektől mentes. Amennyiben meghajlik, és a vége száraz, inkább hagyd ott, mert nem jó az íze. Legjobb, ha a vásárlás napján készíted el. Ha viszont nagyobb mennyiséget vettél, tedd az egészet jeges vízbe kb. 15 percre! Amikor leitattad róla a vizet, tekerd nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. Így néhány napig eláll a hűtőben, de a ruhát naponta vizezni kell!


Zöld spárga

Amikor hozzáfogsz az előkészítéséhez, először fás alsó végeit vágd le! A zöld spárga zsengébb, ezért annak csak az alsó felét kell meghámozni, míg a fehéret teljes hosszában. Tisztításkor nem törik ketté a fehér spárga, ha felfordított tál tetejére fekteted, és a feje alatt kb. 2 cm-rel kezdve a szárvég felé haladva hámozod meg. Amennyiben a spárga fás, finoman megnyomva érezhetően keményebb. Ezt a részét le kell vágni, de ne dobd ki, mert ízletes levesalapot főzhetsz belőle.

A spárgasípok nem törnek el, ha összekötözve és állítva teszed a lábosba, majd így főzöd meg őket. Helyezd forrásban lévő, enyhén sós vízbe (különben a főzőlé átveszi illat- és aromaanyagát). Ügyelj arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék, különben túlfőnek. Jobb, ha csak a gőzben párolódnak, így a legízletesebbek. Tegyél a spárgához kevés cukrot és egy darabka vajat, ettől sokkal finomabb lesz. A zöld spárga kb. 15 perc, a fehér kb. 20 perc alatt puhul meg.

Hollandi mártás

A klasszikus alapmártáshoz felolvasztunk 12 dkg vajat, közben a tetejéről eltávolítjuk a habot. Forró vízfürdőben habosra keverünk 5 tojássárgáját és 1 dl tejszínt. A gőzről levéve tovább keverjük, majd lassan hozzácsorgatjuk a vajat. Sóval, Cayenne-borssal és citromlével ízesítjük. A kész hollandi mártás könnyű, habszerű állagú, élénksárga színű, felülete bársonyos. Mindig frissen készítsük, mert nem lehet melegen tartani! Spárgához különösen illik, de sültekhez, hal- és tojásételekhez szintén.


Spárga hollandi mártással

Spárgás metélt olaszosan

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zöld spárga, 2 ek fenyőmag, 30 dkg makaróni vagy metélt tészta, 1 mogyoróhagyma, 1-1 ek vaj és liszt, 2,5 dl erőleves, 10 dkg pecorino sajt, 12 dkg rikotta, 4 ek olaj, só, bors

1. A spárgát a fás végek eltávolítása után hosszában félbevágjuk, és feldaraboljuk. A fenyőmagot serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük a csomagoláson megadott idő alatt.
2. A mogyoróhagymát apróra kockázzuk, majd megpároljuk a felhevített vajon. Meghintjük liszttel, megpirítjuk, aztán állandó keverés mellett felöntjük a levessel, és felforraljuk. A pecorinót durvára reszeljük, és a felét a rikottával együtt a mártásba vegyítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A spárgát a felhevített olajon 3-4 perc alatt megsütjük, majd összekeverjük a lecsöpögtetett tésztával, és a mártással tálaljuk. Végül megszórjuk a fenyőmaggal és a maradék sajttal.
Elkészítési idő kb. 35 perc, kb. 2260 kJ (540 kcal) / adag.
grimilda grimilda
Címkék: spárga zsenge, fehérnél erőteljesebb, zöld spárga, napfény hatására, föld alól, piacon vagy,

A lé a tét - avagy pár szó a
vadpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel. Favorit: metéltre vágott főtt sonka, főtt marhanyelv, cérnametélt, párolt articsóka, párolt gombaszelet és tápiókabetéttel. Fridatto: metéltre vágott sós palacsinta betéttel, párolt spárgafejjel, zöldborsóval és külön tálkában adott reszelt parmezánnal. IV. Henrik: metéltre vágott főtt csirkehús, leveszöldség, főtt rizs és szeletelt párolt gombabetéttel. Hercegnő: metéltre vágott csirkemell, szarvasgomba, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A patisszon
ízével nem tudtunk betelni. Bár a patisszon vitamin- és ásványianyag-tartalma elhanyagolható, ennek ellenére az egészséges táplálkozásnak az elmaradhatatlan része. A patisszon vagy más néven csillagtök a tökfélék családjába tartozik. Társaitól (spárga, sütőtők, cukkini) eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy ...
kisa622 kisa622
Bajlódsz a spárgával?
A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának. Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, János-napig frisset is beszerezhetsz. ...
agimami7 agimami7
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA:
Spárga sonkával és sajttal besamelmártásban Hozzávalók: * 1 kg spárga * kb. 30 dkg vékonyra szelt sonka * trappista sajt * 5 dkg vaj * 5 dl tej * 5 dkg liszt * só * bors * szerecsendió * cukor Elkészítés: A spárgát megtisztítom, megmosom, majd cukros vízben felteszem főni (a spárgát, mivel a feje sokkal hamarabb megfő, állítva kell főzni úgy, hogy a spárgafejek ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Egyszerű sajtos csiga
Egyszerű sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló Veronika Szabó Ezeket a nagyon puha, foszlós, isteni finom, sajtos csigákat szintén a jól bevált, egyszerű házi kenyértésztából készítettem. Annyira tetszik a családnak, hogy három napja ezeket sütöm kenyér helyett. A vajtól nagyon puha, a sajt pedig finom ízt ad, a sima tésztának, mint ahogyan azt a sajtos-sonkakrémmel töltött rúdnál is írtam, hogy megváltoztatta a töltelék a tésztát. A reggeli tea, vagy kávé ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Epres gyümölcstorta
Hozzávalók: * 20 dkg cukor * 1 csomag vanília cukor * 3 tojás * 7 dkg vaj * 8 ek tej * 20 dkg liszt * fél cs sütőpor * 50 dkg eper * 25 dkg mascarpone * ízlés szerint porcukor * kevés citromlé vagy reszelt citromhéj *fél cs piros tortazselé * eperlekvár (elhagyható) Elkészítés: 1. A cukrot, vanília cukrot, 2 tojássárgáját, 1 tojást habosra kikeverünk a puha ...
klerierzsi klerierzsi
Fűszervaj házilag
Fűszervaj házilag A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. Keverhetünk hozzá friss vagy szárított, apróra vágott vagy darált zöld fűszereket, hagymaféléket, de akár citromlevet, gyömbért is. Az így elkészült illatos fűszervajak aztán megszokott ételeink fényét is emelik. A fűszervaj elkészítése . 5 perc, ízesítésének csak a fantáziánk és szeretteink ízlése szabhat határt. A hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így bármikor elővehetjük, ha ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Diótorta horvathnemagdi
Csokis képviselőfánk recept gonda_katalin
Őszibarackos torta tundihugi
Házi francia krémes sütés nélkül akiram45
Karottás császármorzsa bubszi
Receptek. mamucika
Rákóczi-túrós tundihugi
Amerikai almatorta 2. margitanya
Mézeskalács kaja59
Fánk anna5971
Szárnyas receptek
mentás csirkeleves ! ibolya58
Citromos csirke korall44
Pálinkás csirkecomb horvathnemagdi
7 legjobb sós és édes pite grimilda
Szatmári lakodalmas bubszi
Csirke krémleves chilivel recept gonda_katalin
Sütőtökös-kelbimbós ... bulac57
4 különböző töltelékkel ellátott töltött húst. suzymama
Csirkemell baconbe tekerve őzgerinc formában vorosrozsa66
Rakott csirkemell bozsanyinemanyi
Marhából készült ételek
6 tepsiben sült vacsora horvathnemagdi
Isteni mártások, -sültekhez! grimilda
B betűs receptek horvathnemagdi
Palacsinták aprochef
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Káposztás tál marhahússal és s bubszi
Húsvéti receptek dumalady
B receptek horvathnemagdi
Csevap recept kovacs_zsoka
Puchero bubszi
Sertésből készült ételek
Húsos rántott töltött paprika bulac57
Csevap bubszi
Aprópecsenye körösi módra( 4 személyre) suzymama
Rakott birkahús bubszi
Búbos gombás pecsenye zsokanita
Laktató korhelyleves veronika74
maroshegyi gombócleves ! ibolya58
gombás - kolbászos tarhonya ibolya58
E betűs receptek horvathnemagdi
Kolozsvári húsos béles bubszi
Halból készült ételek
Lazaccal az egészségért brozsika
Kanadai zöldfűszeres lazac recept kovacs_zsoka
A tengeri só és a bőrünk ( érdemes elolvasni) pacsakute
Pisztráng (tengeri hal) roston bubszi
tavaszi tésztasaláta grimilda
Halpaprikás vegyes halból ! horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Angolna receptek jozsef_olah_9843
Tocsiba burkolt ponty tundihugi
Bajai halászlé recept jamborlulu
Vad ételek
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Római tálas receptek sarkadykati
Gombás szarvas-steak veronika74
Receptek horvathnemagdi
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Spagetti ajánló
Csípős spagetti bulac57
Spagettiropogós horvathnemagdi
Spagetti budai módra margoka59
Ínyenc spagetti marti1951
kakukkfű faciendum
Barbadosi spagetti recept jamborlulu
bolognai muffin ! ibolya58
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pasta mozzarella recept toth_beata
Lasagne besamel mártással recept toth_beata
Pizza receptek
Töki pompos receptje-finom marika4528
Pizza horvathnemagdi
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Töltött pizza horvathnemagdi
Pizzás kifli recept aranyag
Pizza ai quattro formaggi 1 bubszi
Kagylótészta tundihugi
Lala kifli yaskane
Egy nagy tepsi pizza fél óra alatt pár száz forintból! tinka1951
Hamburger receptek
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Hamburger horvathnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger baratnu
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi hamburger recept baggesz20
x nagyuska
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU