Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nikujaga receptek
Nikujaga (Nyiküdzsaga)

Hozzávalók 4 személyre:

300 g vékonyra szelt marhahús (sertésből is finom)
4 szem krumpli
2 kisebb fej hagyma
1 szál sárgarépa
6 szál zöldbab
só, bors
1 pohár víz
4 k cukor
4 k szójaszósz
kevés olaj

Szósz::

1 k szójaszósz
1 k cukor

Elkészítés:

A hagymát fel cikkeljük, a répát és a krumplit felkockázzuk, de ne legyen túl apró, a zöldbabokat is srégen kettévágjuk, bár ha fagyasztott, akkor ne vegyük ki főzésig. A húst jól belenyomkodjuk a Szószba, és félretesszük.

Kevés olajat hevítünk, majd beledobjuk a hagyma felét, a krumplit, picit dinszteljük, majd rádobjuk a húst. Ha megváltozott a hús színe, akkor hozzáadjuk a répát, picit még pirítjuk, majd beleöntjük a vizet és felforraljuk. Leszedjük a habját, hozzáadjuk a szójaszószt és a cukrot, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék hagymát is, majd be nedvesített papírtörlővel lefedjük, és 10 percig főzzük. 10 perc után rádobjuk a zöldbabot, óvatosan fakanállal a lábos alján lévő dolgokat felülre forgatjuk, és most már a papír nélkül, kis lángon ismét 10 percig főzzük. Forrón, főtt rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!
Szakács: himawari
Link

"Én úgy osztom meg, ahogy Yoko Hagiwara írta nekem :) Ő ha minden igaz, Fukuoka-ból származik."

Nikujaga

450g vörös krumpli (meghámozva, hasábokra vágva)
300g vöröshagyma (laskára vágva)
150g hús (Yoko szerint nem csak marha, hanem másfajta hús is használható. A tradícionális nikujaga marhából van. A húst vágjuk vékony csíkokra)
400ml dashilé (hát igen. A dashi gyak. egy alaplé, egyfajta leves, amely azonban nem húsleves, mint nálunk, hanem konbuból (szárított hínár) és bonitopehelyből álló lötty. Ha nem sikerült előre gyártottan beszerezni (dashi-porként), akkor még mindig elkészíthető az alapanyagokból. Ezt külön leírom a recept további részében.)
3 evőkanál vagy több szójaszósz
3 evőkanál vagy több barna cukor
2 evőkanál saké vagy fehérbor

Szakértők azonnal kiszúrják, hogy már az utolsóknál is csaltam. Ugyanis az eredeti Nikujaga-ba mirin való, amely egyfajta édes szakészerű ital, amelyet önmagában nem isznak csak újévkor. Annál inkább rakják a mirint ételekbe. Sajnos míg a dashi-val trükközhetünk, addig mirint nem egyszerű beszerezni. Tehát cukor+sake vagy fehérbor megteszi. A szójaszósz ugye japán szójaszósz; bár ez megfelelően kiválasztott kínaival is helyettesíthető. (most fognak megkövezni...)

Na, először is dashi. Rakjuk a dashi-kockát a vízbe, ha szerencsések voltunk, és sikerült szerezni. Javaslom, hogy szerezzünk be dashi-kockát, ha tudunk. Ha nem, akkor jöhet a küzdelem: vegyünk konbut (ez nem nehéz, szokott lenni), és bonitot (ez már kevésbé egyszerű). A konbu egy fekete, vastag és enyhén édeskés hínárféle, amelyet szárítva árulnak. Ez nagyjából asszem a legolcsóbb japán hínárféle, még érdemes is lehet venni. A bonito, vagy katsuobushi (szárított bonitopehely) nem más, mint a skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) füstölve és szárítva, majd pehellyé alakítva. Eléggé elterjedten alkalmazzák a japán konyhában. Készül belőle alacsonyabb minőségű is, amely nem ebből a halból készül, de az eljárás hasonló. Erm... aki idáig követte, és nem rohant el dashi alapot venni készen, az tegye a következőket:

Dashi alaplé

10cm-es szárított konbulap
10-20g katsuobushi
5 csésze víz

Töröljük át egy enyhén nedves konyhai törlővel a konbut, hogy lejöjjön róla a kosz és a só. Tegyünk fel vizet és a hínárt, és alacsony lángon kezdjük el főzni. Ha feljön a hínár, vegyük ki. Ne forarljuk fel, hanem mielőtt éppen forrni kezdene, adjuk hozzá egyszerre a bonitot. Főzzük 10másodpercig, majd zárjuk el az egészet.Fogjunk egy levesszűrőt, béleljük ki egy ruhával, és amikor a bonito lemegy az edény aljára, szűrjük le a levest.

Ez az ichiban dashi (kb. első dashi). Mi niban dashi-t használjunk, amelyhez a korábban használt alapanyagok kellenek, plusz még 3 csésze víz, egy 5cm-es hínár, és 5 gramm bonito. (nagyjából a korábbi adagok fele)

Tegyük az újrafelhasznált elemeket egy edénybe a vízzel és egy újabb adag hínárral. Kezdjük el melegíteni. Amikor forrni kezd, adjuk hozzá a bonitot és főzzük 10 percig alacsony lángon. Ha kész, a fenti módon szűrjük újra le.

No. tehát van dashi-nk. Ha nincs, és ez elvette volna a kedvünket az egész kajától, hagyjuk a fenébe az egészet, és csináljuk meg sima vízzel a nikujaga-t. :D Nem lesz autentikus, de azért valószínűleg ízleni fog így is.

Készítsük elő az alapanyagokat, majd egy edényben kevés olajon pár perc alatt süssük egy kicsit meg a húst. Nem kell teljesen átsülnie, kicsit barnuljon csak meg. Adjuk hozzá a hagymát és a krumplit, és süssük tovább vagy 3 percen keresztül. Öntsük bele a többi összetevőt (dashi vagy víz, szójaszósz, mirin (vagy cukor és szake)) Félig letakarva (vagy ha van otthon, használhatunk otoshibuta-t, amely egy közvetlenül az ételre helyezett vastag fa fedő) forraljuk fel, majd leszedve a keletkező habot főzzük úgy 20-30 percig alacsonyabb lángon, amíg a krumpli meg nem puhul.

Találkoztam olyan módosulatokkal is, amelyekbe répát is tesznek az elején (a hagymával együtt), illetve a végén egy kis borsót is beleöntenek. Úgy se lehet rossz. A lényeg a szójás-szakés ízesítés, amely enyhén édeskés, sós ízt ad ennek a leveses ételnek. Nem egyszerű (azaz nehezebben értékelhető) kaja, pedig az ízvilágában egyszerű ízek dominálnak. Csak egy picit szokatlannak fogjuk elsőre találni...bár ki tudja.

Hozzáteszem: bár korábban írtam, hogy a tálalás és a kinézet a japán konyhában nagyon fontos, a nikujaga aligha szépségdíjas étel. Itt inkább a jó ízre törekedjünk.
Link

Nikujaga
**************
Hozzávalók:

50 dkg sertéshús
4-5 közepes szem krumpli
3-4 vékonyabb sárgarépa
2 fej lila hagyma
1,5 dl száraz fehérbor
1 dl szójaszósz
10 dkg borsó
2-3 ek olivaolaj
curry por

Elkészítése:
A húst nem túl kicsi kockákra vágom. Hasonló nagyságúra darabolom a krumplit, a répát és a hagymát is. A wokba beleöntök egy kevés olajat, és amikor átmelegszik, beleteszem a húst. Kevergetve fehéredésig sütöm, hagyom, hogy körbezárja a külső kéreg a hús rostjait. Ezután ráteszem a hagymát, a sárgarépát, majd pár percnyi pirulás után a krumplit is.

Felöntöm a szójával és a száraz fehérborral, megszórom a curryvel, és jól összekeverem, hogy az ízek mindenhová eljussanak. Mérsékelem kicsit a lángot, fóliával letakarom a serpenyőt, és hagyom puhulni az egészet. Nem kell neki nagyon hosszú idő, és érdemes is figyelni rá, hiszen akkor jó, ha nem főnek nagyon szét a zöldségek. A főzés utolsó fázisában rádobom a zöldborsót is, annak már igazán csak pár perc kell. Érdemes megkóstolni, ha a szaftja esetleg nem elég sós, akkor lehet még ízesíteni, bár a szója is tartalmaz sót.
Link
yaskane yaskane
Címkék: papír nélkül, tradícionális nikujaga, húst vágjuk, dashi gyak, recept további, eredeti Nikujaga-ba,

A pompos
koronázzák. Aki csak egyszer is kóstolta már, biztosan szívesen süti meg otthon is. Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 közepes krumpli, 1 teáskanál só A meghámozott krumplit felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Az élesztőt kevés vízben elmorzsoljuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, belerakjuk az áttört burgonyát, és így hagyjuk kihűlni. Közben az élesztő is felfutott, most már a liszthez adhatjuk és egy kis ...
panka2006 panka2006
ALMÁS-KRUMPLIS CSIRKESaláta
Hozzávalók : - 35 dkg sült csirkehús - 15 dkg füstölt sonka - 2 közepes alma - 30 dkg főtt krumpli - 1 fej saláta - 4 evőkanál olívaolaj - 2 evőkanál almaecet - só, bors A főtt krumplit felkockázzuk, összeforgatjuk az olajjal, majd hozzátesszük a csíkokra metélt csirkehúst és sonkát, a vékony gerezdekre vágott almát és a felmetélt salátát. Sózzuk, borsozzuk és ecettel leöntjük. Összekeverjük, 30 percre hűtőbe tesszük. Salátalevéllel bélelt ...
bubszi bubszi
Alma, nemcsak a fa alatt
almasaláta Diétázók és fogyókúrázók is élvezhetik ezt a finom őszi almás salátát. Hozzávalók: 2-2 db jonatán és zöld alma, 10-10 dkg darabolt dió és mogyoró, 4 ek. cukor, 2 ek. citromlé, 4 dl joghurt. Az almákat meghámozzuk, a két fajtát külön-külön felkockázzuk, 1 cm-es darabokra, aztán meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak meg. Egy szép, átlátszó salátástál aljára teszünk egy réteg piros almát. Megszórjuk dióval, mogyoróval és a cukor felével, aztán egy réteg zöld alma jön. ...
bulac57 bulac57
Almás sült krumpli
szerint szalonna 1 evőkanál zsír só bors ételízesítő Elkészítés: A krumplit, a kolbászt és a hagymát karikára vágjuk, a szalonnát csíkokra vágjuk. Az almákat és a paradicsomot meghámozzuk, húsukat felkockázzuk. Zsírozott, zománcos tepsibe halmozzuk a hozzávalókat. Ízlés szerint fűszerezzük. Lefedjük alufóliával, és fél órára a sütőbe tesszük. Ezt követően levesszük a fóliát, az ételt visszatoljuk még egy negyed órára a sütőbe, és ropogósra ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Az előételtől a desszertig - rizzsel
vágjuk. A gyümölcslevet 2 kanál étkezési zselatinnal felforraljuk ízlés szerint még mézzel édesíthetjük. Amikor a lé kicsit kihűlt, belekeverjük a feldarabolt gyümölcsöt, és hűtőben megdermesztjük. A dermedt gyümölcsös zselét éles késsel felkockázzuk. A habtejszínt elektromos hab verővel felverjük és hozzáadjuk a 2 csomag zselatin fixet. Végül a kihűlt rizst, a barackos zselét és a tejszínhabot összekeverjük. Ezután a piskótát középen kettévágjuk, az alsó lapot felül ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bableves savanyúkáposztával, burgonyával recept
Hozzávalók: 50 dkg bab 50 dkg burgonya 50 dkg savanyú káposzta 2 dl tej 1 ek só 2 db babérlevél 2 gerezd fokhagyma 2 ek pirospaprika 1 doboz tejföl 5 db bors 1 fej vöröshagyma 1 db füstölt csülök 30 dkg sonka Elkészítés: Előző este beáztatjuk a babot! Felrakjuk főzni a babot, füstölt sonkát, füstölt csülköt, hagymát egészben, fűszereket . Mikor megfőtt a bab, kivesszük a húsokat és felkockázzuk. ...
toth_beata toth_beata
Bográcsgulyás recept
paprika 6 db paradicsom 4 evőkanál pirospaprika őrölt kömény majoranna őrölt bors só Elkészítés: A húst megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Felaprítjuk a hagymát és az összes zöldséget. Felkockázzuk a szalonnát és kisütjük a bográcsban, majd rászórjuk a paprikát, köménymagot. Rátesszük a húst, kevergetjük amíg mindenhol színt kap. Ízesítjük a majoránnával , borssal és a gulyáskrémmel. Felöntjük vízzel, megsózzuk,- de óvatosan, mert ...
jamborlulu jamborlulu
Bográcsgulyás recept
petrezselyemzöld pirospaprika só bors kömény 2 db Knorr Gulyásleves-kocka 1-2 dl vörösbor ízlés szerint csípős paprika Elkészítés: Először mindent előkészítünk. A zöldségeket meghámozzuk és felkockázzuk, illetve karikázzuk. A krumplit külön tálba tesszük, mert az könnyebben megpuhul, tehát később kerül csak a levesbe. A hagymát, a szalonnát és a húst is felkockázzuk. A mangalicaszalonnát a bográcsba dobjuk, amikor kiengedte a ...
toth_beata toth_beata
Süti ajánló
Gesztenyés süti sütés nélkül 53jutka
Gyümölcsös túrógombóc lilikonyhaja
Meggyes habos szelet horvathnemagdi
Leveles almás klarika47
Kókuszos palacsinta áfonyalekvárral recept gonda_katalin
Bejgli anci-ani
Négercsók veronika74
Gyümölcsös rizsgombóc bubszi
bagolyszem faciendum
Hólabda torta recept jamborlulu
Szárnyas receptek
Magokkal töltött csirkecomb horvathnemagdi
Konyhafőnök kedvence bubszi
roston sült csirke citrommal klara50
Lecsós máj horvathnemagdi
Csípős pirított csirkemáj horvathnemagdi
Töltött csirke horvathnemagdi
Sült kacsa gránátalma-mártássa bubszi
Jól megrakott krumpli horvathnemagdi
Galuskás zöldborsóleves, csirkemellel recept baggesz20
japán spenótos húsgombócleves ibolya58
Marhából készült ételek
Burgundi marharagu sheidi
Pusztapörkölt recept boszorlany
A méz és gyógyhatásai pacsakute
Bosnyák rakottas bubszi
Bélszín...módra macoka65
Hal a tortán jjanosne
Mészáros tokány bubszi
Receptek jjanosne
Debreceni tokány 6. bubszi
Húsgombócleves bubszi
Sertésből készült ételek
Körmös csülökpörkölt klara50
Mediterrán szűz bubszi
D betűs recept horvathnemagdi
Töltött dagadó recept jamborlulu
A gyógyító SÁRGARÉPA lenke1964
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Fasírt, ahogy mi szeretjük recept kovacs_zsoka
Székelykáposzta kuktában doktorno
Telkibányai raguleves! ibolya58
Aszaltszilvával töltött sertés zsokanita
Halból készült ételek
Ponty-pörkölt. csibi52
Hónapos retek tripike
Bajai halászlé törpeharcsával jozsef_olah_9843
Süllő kapros túrós tésztával bulac57
Rántott ponty bubszi
Paksi halászlé II. bubszi
Humoros receptek ppap
Pisztráng főzve bubszi
Pisztránghab salátával bubszi
Körösi halászlé bubszi
Vad ételek
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Fácánsült lilikonyhaja
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Borsikafű nnpapszi
Fácánpaprikás bubszi
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Spagetti gyömbérmártással bubszi
Tonhalas spagetti recept kovacs_zsoka
Paradicsomos Borda 1vargaildyko
Laktató saláta recept mezixy
Spagettis torta horvathnemagdi
Paradicsomos rakott tészta recept kovacs_zsoka
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Olasz spagettisaláta tnemarika
Kínai piritott tészta rochlitzne
Ananászos zelleres csirke recept jamborlulu
Pizza receptek
Szalonnás pizza recept jamborlulu
Hagymás pizza bubszi
Hogyan készítsük el a spárgát? agimami7
Babos pizza batyu bubszi
korona pizza faciendum
Lecsós pizza bubszi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Más nemzetek pizzái: bubszi
Töltött pizza tundihugi
Gluténmentes-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Válassza a szóját! margoka59
Házi hamburger veronika74
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Kevés munkával horvathnemagdi
Hawaii burger veronika74
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Házi hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU