Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nikujaga receptek
Nikujaga (Nyiküdzsaga)

Hozzávalók 4 személyre:

300 g vékonyra szelt marhahús (sertésből is finom)
4 szem krumpli
2 kisebb fej hagyma
1 szál sárgarépa
6 szál zöldbab
só, bors
1 pohár víz
4 k cukor
4 k szójaszósz
kevés olaj

Szósz::

1 k szójaszósz
1 k cukor

Elkészítés:

A hagymát fel cikkeljük, a répát és a krumplit felkockázzuk, de ne legyen túl apró, a zöldbabokat is srégen kettévágjuk, bár ha fagyasztott, akkor ne vegyük ki főzésig. A húst jól belenyomkodjuk a Szószba, és félretesszük.

Kevés olajat hevítünk, majd beledobjuk a hagyma felét, a krumplit, picit dinszteljük, majd rádobjuk a húst. Ha megváltozott a hús színe, akkor hozzáadjuk a répát, picit még pirítjuk, majd beleöntjük a vizet és felforraljuk. Leszedjük a habját, hozzáadjuk a szójaszószt és a cukrot, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék hagymát is, majd be nedvesített papírtörlővel lefedjük, és 10 percig főzzük. 10 perc után rádobjuk a zöldbabot, óvatosan fakanállal a lábos alján lévő dolgokat felülre forgatjuk, és most már a papír nélkül, kis lángon ismét 10 percig főzzük. Forrón, főtt rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!
Szakács: himawari
Link

"Én úgy osztom meg, ahogy Yoko Hagiwara írta nekem :) Ő ha minden igaz, Fukuoka-ból származik."

Nikujaga

450g vörös krumpli (meghámozva, hasábokra vágva)
300g vöröshagyma (laskára vágva)
150g hús (Yoko szerint nem csak marha, hanem másfajta hús is használható. A tradícionális nikujaga marhából van. A húst vágjuk vékony csíkokra)
400ml dashilé (hát igen. A dashi gyak. egy alaplé, egyfajta leves, amely azonban nem húsleves, mint nálunk, hanem konbuból (szárított hínár) és bonitopehelyből álló lötty. Ha nem sikerült előre gyártottan beszerezni (dashi-porként), akkor még mindig elkészíthető az alapanyagokból. Ezt külön leírom a recept további részében.)
3 evőkanál vagy több szójaszósz
3 evőkanál vagy több barna cukor
2 evőkanál saké vagy fehérbor

Szakértők azonnal kiszúrják, hogy már az utolsóknál is csaltam. Ugyanis az eredeti Nikujaga-ba mirin való, amely egyfajta édes szakészerű ital, amelyet önmagában nem isznak csak újévkor. Annál inkább rakják a mirint ételekbe. Sajnos míg a dashi-val trükközhetünk, addig mirint nem egyszerű beszerezni. Tehát cukor+sake vagy fehérbor megteszi. A szójaszósz ugye japán szójaszósz; bár ez megfelelően kiválasztott kínaival is helyettesíthető. (most fognak megkövezni...)

Na, először is dashi. Rakjuk a dashi-kockát a vízbe, ha szerencsések voltunk, és sikerült szerezni. Javaslom, hogy szerezzünk be dashi-kockát, ha tudunk. Ha nem, akkor jöhet a küzdelem: vegyünk konbut (ez nem nehéz, szokott lenni), és bonitot (ez már kevésbé egyszerű). A konbu egy fekete, vastag és enyhén édeskés hínárféle, amelyet szárítva árulnak. Ez nagyjából asszem a legolcsóbb japán hínárféle, még érdemes is lehet venni. A bonito, vagy katsuobushi (szárított bonitopehely) nem más, mint a skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) füstölve és szárítva, majd pehellyé alakítva. Eléggé elterjedten alkalmazzák a japán konyhában. Készül belőle alacsonyabb minőségű is, amely nem ebből a halból készül, de az eljárás hasonló. Erm... aki idáig követte, és nem rohant el dashi alapot venni készen, az tegye a következőket:

Dashi alaplé

10cm-es szárított konbulap
10-20g katsuobushi
5 csésze víz

Töröljük át egy enyhén nedves konyhai törlővel a konbut, hogy lejöjjön róla a kosz és a só. Tegyünk fel vizet és a hínárt, és alacsony lángon kezdjük el főzni. Ha feljön a hínár, vegyük ki. Ne forarljuk fel, hanem mielőtt éppen forrni kezdene, adjuk hozzá egyszerre a bonitot. Főzzük 10másodpercig, majd zárjuk el az egészet.Fogjunk egy levesszűrőt, béleljük ki egy ruhával, és amikor a bonito lemegy az edény aljára, szűrjük le a levest.

Ez az ichiban dashi (kb. első dashi). Mi niban dashi-t használjunk, amelyhez a korábban használt alapanyagok kellenek, plusz még 3 csésze víz, egy 5cm-es hínár, és 5 gramm bonito. (nagyjából a korábbi adagok fele)

Tegyük az újrafelhasznált elemeket egy edénybe a vízzel és egy újabb adag hínárral. Kezdjük el melegíteni. Amikor forrni kezd, adjuk hozzá a bonitot és főzzük 10 percig alacsony lángon. Ha kész, a fenti módon szűrjük újra le.

No. tehát van dashi-nk. Ha nincs, és ez elvette volna a kedvünket az egész kajától, hagyjuk a fenébe az egészet, és csináljuk meg sima vízzel a nikujaga-t. :D Nem lesz autentikus, de azért valószínűleg ízleni fog így is.

Készítsük elő az alapanyagokat, majd egy edényben kevés olajon pár perc alatt süssük egy kicsit meg a húst. Nem kell teljesen átsülnie, kicsit barnuljon csak meg. Adjuk hozzá a hagymát és a krumplit, és süssük tovább vagy 3 percen keresztül. Öntsük bele a többi összetevőt (dashi vagy víz, szójaszósz, mirin (vagy cukor és szake)) Félig letakarva (vagy ha van otthon, használhatunk otoshibuta-t, amely egy közvetlenül az ételre helyezett vastag fa fedő) forraljuk fel, majd leszedve a keletkező habot főzzük úgy 20-30 percig alacsonyabb lángon, amíg a krumpli meg nem puhul.

Találkoztam olyan módosulatokkal is, amelyekbe répát is tesznek az elején (a hagymával együtt), illetve a végén egy kis borsót is beleöntenek. Úgy se lehet rossz. A lényeg a szójás-szakés ízesítés, amely enyhén édeskés, sós ízt ad ennek a leveses ételnek. Nem egyszerű (azaz nehezebben értékelhető) kaja, pedig az ízvilágában egyszerű ízek dominálnak. Csak egy picit szokatlannak fogjuk elsőre találni...bár ki tudja.

Hozzáteszem: bár korábban írtam, hogy a tálalás és a kinézet a japán konyhában nagyon fontos, a nikujaga aligha szépségdíjas étel. Itt inkább a jó ízre törekedjünk.
Link

Nikujaga
**************
Hozzávalók:

50 dkg sertéshús
4-5 közepes szem krumpli
3-4 vékonyabb sárgarépa
2 fej lila hagyma
1,5 dl száraz fehérbor
1 dl szójaszósz
10 dkg borsó
2-3 ek olivaolaj
curry por

Elkészítése:
A húst nem túl kicsi kockákra vágom. Hasonló nagyságúra darabolom a krumplit, a répát és a hagymát is. A wokba beleöntök egy kevés olajat, és amikor átmelegszik, beleteszem a húst. Kevergetve fehéredésig sütöm, hagyom, hogy körbezárja a külső kéreg a hús rostjait. Ezután ráteszem a hagymát, a sárgarépát, majd pár percnyi pirulás után a krumplit is.

Felöntöm a szójával és a száraz fehérborral, megszórom a curryvel, és jól összekeverem, hogy az ízek mindenhová eljussanak. Mérsékelem kicsit a lángot, fóliával letakarom a serpenyőt, és hagyom puhulni az egészet. Nem kell neki nagyon hosszú idő, és érdemes is figyelni rá, hiszen akkor jó, ha nem főnek nagyon szét a zöldségek. A főzés utolsó fázisában rádobom a zöldborsót is, annak már igazán csak pár perc kell. Érdemes megkóstolni, ha a szaftja esetleg nem elég sós, akkor lehet még ízesíteni, bár a szója is tartalmaz sót.
Link
yaskane yaskane
Címkék: papír nélkül, tradícionális nikujaga, húst vágjuk, dashi gyak, recept további, eredeti Nikujaga-ba,

A pompos
koronázzák. Aki csak egyszer is kóstolta már, biztosan szívesen süti meg otthon is. Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 közepes krumpli, 1 teáskanál só A meghámozott krumplit felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Az élesztőt kevés vízben elmorzsoljuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, belerakjuk az áttört burgonyát, és így hagyjuk kihűlni. Közben az élesztő is felfutott, most már a liszthez adhatjuk és egy kis ...
panka2006 panka2006
ALMÁS-KRUMPLIS CSIRKESaláta
Hozzávalók : - 35 dkg sült csirkehús - 15 dkg füstölt sonka - 2 közepes alma - 30 dkg főtt krumpli - 1 fej saláta - 4 evőkanál olívaolaj - 2 evőkanál almaecet - só, bors A főtt krumplit felkockázzuk, összeforgatjuk az olajjal, majd hozzátesszük a csíkokra metélt csirkehúst és sonkát, a vékony gerezdekre vágott almát és a felmetélt salátát. Sózzuk, borsozzuk és ecettel leöntjük. Összekeverjük, 30 percre hűtőbe tesszük. Salátalevéllel bélelt ...
bubszi bubszi
Alma, nemcsak a fa alatt
almasaláta Diétázók és fogyókúrázók is élvezhetik ezt a finom őszi almás salátát. Hozzávalók: 2-2 db jonatán és zöld alma, 10-10 dkg darabolt dió és mogyoró, 4 ek. cukor, 2 ek. citromlé, 4 dl joghurt. Az almákat meghámozzuk, a két fajtát külön-külön felkockázzuk, 1 cm-es darabokra, aztán meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak meg. Egy szép, átlátszó salátástál aljára teszünk egy réteg piros almát. Megszórjuk dióval, mogyoróval és a cukor felével, aztán egy réteg zöld alma jön. ...
bulac57 bulac57
Almás sült krumpli
szerint szalonna 1 evőkanál zsír só bors ételízesítő Elkészítés: A krumplit, a kolbászt és a hagymát karikára vágjuk, a szalonnát csíkokra vágjuk. Az almákat és a paradicsomot meghámozzuk, húsukat felkockázzuk. Zsírozott, zománcos tepsibe halmozzuk a hozzávalókat. Ízlés szerint fűszerezzük. Lefedjük alufóliával, és fél órára a sütőbe tesszük. Ezt követően levesszük a fóliát, az ételt visszatoljuk még egy negyed órára a sütőbe, és ropogósra ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Az előételtől a desszertig - rizzsel
vágjuk. A gyümölcslevet 2 kanál étkezési zselatinnal felforraljuk ízlés szerint még mézzel édesíthetjük. Amikor a lé kicsit kihűlt, belekeverjük a feldarabolt gyümölcsöt, és hűtőben megdermesztjük. A dermedt gyümölcsös zselét éles késsel felkockázzuk. A habtejszínt elektromos hab verővel felverjük és hozzáadjuk a 2 csomag zselatin fixet. Végül a kihűlt rizst, a barackos zselét és a tejszínhabot összekeverjük. Ezután a piskótát középen kettévágjuk, az alsó lapot felül ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bableves savanyúkáposztával, burgonyával recept
Hozzávalók: 50 dkg bab 50 dkg burgonya 50 dkg savanyú káposzta 2 dl tej 1 ek só 2 db babérlevél 2 gerezd fokhagyma 2 ek pirospaprika 1 doboz tejföl 5 db bors 1 fej vöröshagyma 1 db füstölt csülök 30 dkg sonka Elkészítés: Előző este beáztatjuk a babot! Felrakjuk főzni a babot, füstölt sonkát, füstölt csülköt, hagymát egészben, fűszereket . Mikor megfőtt a bab, kivesszük a húsokat és felkockázzuk. ...
toth_beata toth_beata
Bográcsgulyás recept
paprika 6 db paradicsom 4 evőkanál pirospaprika őrölt kömény majoranna őrölt bors só Elkészítés: A húst megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Felaprítjuk a hagymát és az összes zöldséget. Felkockázzuk a szalonnát és kisütjük a bográcsban, majd rászórjuk a paprikát, köménymagot. Rátesszük a húst, kevergetjük amíg mindenhol színt kap. Ízesítjük a majoránnával , borssal és a gulyáskrémmel. Felöntjük vízzel, megsózzuk,- de óvatosan, mert ...
jamborlulu jamborlulu
Bográcsgulyás recept
petrezselyemzöld pirospaprika só bors kömény 2 db Knorr Gulyásleves-kocka 1-2 dl vörösbor ízlés szerint csípős paprika Elkészítés: Először mindent előkészítünk. A zöldségeket meghámozzuk és felkockázzuk, illetve karikázzuk. A krumplit külön tálba tesszük, mert az könnyebben megpuhul, tehát később kerül csak a levesbe. A hagymát, a szalonnát és a húst is felkockázzuk. A mangalicaszalonnát a bográcsba dobjuk, amikor kiengedte a ...
toth_beata toth_beata
Süti ajánló
Kijevi diósszelet bubszi
Kókuszkocka: gereica
Hamis túrógombóc tundihugi
Gesztenyés, babapiskótás krémes suzymama
Süti recept Ildykótól lantosneevi
Almás-diós sütemény szupernagyi
Túrófánk macoka65
meggyes-mákos kevert süti faciendum
Reform beigli cukorbetegeknek aranyag
Könnyű Barackos Pite 1vargaildyko
Szárnyas receptek
Sajtos pulykamell bubszi
Sajtos csirkemell bulac57
Szezámmagos fokhagymás húsgombócok gyömbéres szilvamártásban jamborlulu
Hússzeletek krumplibundában horvathnemagdi
Jókai-bableves gyorsan bulac57
Bakonyi rántott csirkemell cukkinipürével, mogyoróburgonyáva boszorlany
Currys-rizses csirke keri007
Kacsa káposztával bubszi
Húsgombócok szárnyasból, kaporszósszal recept jamborlulu
Hússal töltött sült paprika bubszi
Marhából készült ételek
K betűs receptek horvathnemagdi
Sattay Malájföld bubszi
Receptek horvathnemagdi
sziciliai spagetti ! ibolya58
Lasagne faciendum
Csíki gulyás bubszi
fantázia szelet ibolya58
Burgonyás paradicsomos húsgombóc klarika47
Bolognai rizsgolyók receptje: ujjozsef
Gombás-vörösboros gulyás bubszi
Sertésből készült ételek
Igazi hájas tészta horvathnemagdi
Császár pogácsa bubszi
Zöldborsós sertéstokány horvathnemagdi
Klasszikus magyar, nagy kedvencem: székelykáposzta groszmadel
Csőben sült csülkös brokkoli horvathnemagdi
Csülkös rakott makaróni 1vargaildyko
Mexikói kerti leves bulac57
Töltött fasírt moncsika77
Főételek. ilse
Sertésborda májjal-gombával 1vargaildyko
Halból készült ételek
Töltött pontyfilé. bubszi
Ponty egytálétel románosan bubszi
Tojásos lazackrém bulac57
Bácskai halászlé bubszi
Ponty gombával töltve bubszi
Kapros halpaprikás szalonnás túrós tésztával recept kovacs_zsoka
Egyszerü nyári leves... gaby13
Hal Burgonyabundában 1vargaildyko
Levesek. ilse
Süllő betyárosan 1vargaildyko
Vad ételek
Receptek horvathnemagdi
Receptek jjanosne
Tepsis szarvasragu bulac57
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Túlélni a telet... horvathnemagdi
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Spagetti ajánló
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Húsvéti receptek II. korosigaborne
Disznós finomságok tésztával recept jamborlulu
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Húsos tészta recept edesangyal
Spagetti carbonara szalonnával recept kovacs_zsoka
Rakott paraj 1. bubszi
Tárkonyos-sajtmártásos tészta 1vargaildyko
Teszínes-gombás spagetti anitahajdu
Rakott zöldséges tészta 2 recept gonda_katalin
Pizza receptek
3 villámgyors pizzarecept grimilda
Sitty-sutty pizza horvathnemagdi
Gyros pizza horvathnemagdi
Tepsis pizza recept baggesz20
Pizza tundihugi
Pizzás táska 1vargaildyko
Kolbászos-pizza horvathnemagdi
Pasik kedvence torta bkisseva
Polentapizza avagy puliszka horvathnemagdi
Puliszkás pizza bozsanyinemanyi
Hamburger receptek
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Hamburger zsemle recept baggesz20
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Csirkeburger recept jamborlulu
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU