Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A BICSKE-természet csodája
A csipke bogyók gyűjtésekor, ha szárítani akarjuk, csak a teljesen érett, piros színű, kemény húsú terméseket szedjük le, ugyanis ilyenkor legmagasabb a C-vitamin-tartalma. A dér csípte bogyók puhák és lekvár készítésére alkalmasak.
A csipke bogyókat száríthatjuk egészben vagy kettévágjuk, a magjait kiszedjük és a külső húsos részt szárítjuk meg.
A begyűjtött bogyókat az eredeti C-vitamin-tartalom minél teljesebb megőrzése végett célszerű kettéhasítani vagy felaprítani, és gyorsan megszárítani szellős, tiszta, pormentes helyen, pl. padláson, vékony rétegbe kiterítve. A fagyasztással tartósított csipke bogyókat nem szabad fagypont feletti hőmérsékleten tartani, hanem kiolvasztás után azonnal fel kell dolgozni.
A csipke bogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citrom savat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium).
A vadrózsa magvaiból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja a bőr regenerálására.
A csipke bogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenza járványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való. Serkenti a mellék vesék és a máj működését is. A csipkebogyó tea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vese homok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipke bogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére.

Lekvár készítésének egyik módja:

A megmosott csipke bogyót 10 percig hideg vízben áztatjuk. A bogyókat éles késsel kettévágjuk és az asz magot ("magvakat") kiszedjük, ezután hideg vízzel újra átmossuk és kevés vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. 1 kg átpasszírozott gyümölcshöz 0,5 kg cukrot adunk és addig főzzük, míg a kivett minta kocsonyás állományú nem lesz. Forrón üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Másik módja:

Csipkebogyó lekvár
Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:

80 dkg csipkebogyó (nem túl érett)

80 dkg zselírozó cukor

1 cirom leve

4 dkg frissen reszelt gyömbér


Előkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Elkészítés: Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 percig puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség). A masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyentálaljuk.
maya1957 maya1957
Címkék: begyűjtött bogyókat, fagyasztással tartósított, csipke bogyó, vadrózsa magvaiból, kozmetikai ipar, mellék vesék,

A Kései nyár érett lánya...
A friss, nyers őszibaracknál finomabb gyümölcsöt nehéz találni. Nehogy a sok finom termés kárba vesszen, finom lekvár és befőtt is készíthető belőle. A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már lehúzható. A befőtthöz és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon. ...
cilamami cilamami
A camembert
megoldottá vált, hogy a sajtok sérülésmentesen jussanak el az ínyencekhez, akár fél Európán keresztül. Ebből az időből származik az is, hogy amíg a franciák a "moitié affin" (félig érett) camembert kedvelik, addig az angolok számára a már teljesen érett, krémes állagú sajt az ideális. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az Angliába tartó sajtszállítmányok olyan lassan értek oda, hogy addigra a sajt teljesen megérett. A sikerhez vezető út egyik utolsó állomása III. Napóleon volt, akivel ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A feketebodza
eltűnjék. Házi bodzaszörp: Hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirágzat, 2 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav. Elkészítése: Bodzaszörp készítéshez ugyanúgy, mint a bodzaitalhoz, csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Természetesen kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok. Soha ne rakja műanyag zacskóba az általában a naptól felhevült virágokat, mert gyorsan befüllednek és megbarnulnak. Közutaktól távol ...
kisa622 kisa622
A jó emésztésért......
cékla? - A cékla színét adó természetes színezék - az ún. betanin - az egyik legfontosabb flavonoid, amelynek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében. Ne ijedj meg, ha a háromnapos kúra alatt elszíneződik a vizeleted, székleted - ez teljesen normális. - A céklának alacsony az energiatartalma - 100 grammban mindössze 31 kalória található - amelynek nagy része szénhidrátból áll. - Az almához hasonlóan sok pektint tartalmaz, amely fontos emésztést elősegítő rostanyag ...
szisszy83 szisszy83
A megunhatatlan rizs
Néhol - például Kínában vagy Indiában - a rizs az egyik legfőbb táplálék. Népszerűsége nálunk is vetekszik a burgonyáéval. Fogyaszthatjuk köretként, de főételként hússal vagy hallal, zöldséggel vagy sajttal tartalmas, gyorsan elkészíthető egytálétel, esetleg leves vagy ízletes desszert készülhet belőle. ĺme néhány recepttipp. Zöldséges rizsleves Hozzávalók: vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 répa, 25 dkg karfiol, 15 dkg rizs, 1 l zöldségleves, 10 dkg zöldbab, 1 szál póréhagyma, só, ...
bulac57 bulac57
Ananászos csirkesaláta Testszerviz módra
nagyobb fej jégsaláta (lehet bébi spenót, ruccola, madársaláta) Só Zöldfűszerek 2 evőkanál szűz olíva olaj Elkészítés: A csirkecombokat enyhén megsózzuk és olíva olajban, vagy ha lehet kókusz zsírban pirosra sütjük. Mielőtt teljesen átsülne, meghámozott almát szeletelünk a tetejére és a sütőben addig sütjük tovább, míg az alma enyhén megbarnul és puha lesz. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Közben megpucoljuk az ananászt és felkockázzuk. Hagyjuk, hogy a ...
suzymama suzymama
Arab etelek
(búzadarát vagy tarhonyát) meglocsoljuk 2 kanál vízzel, és alaposan összekeverjük, hogy ne legyen csomós. Majd szitára tesszük leveses fazekunk fölé, és a leves gőzében pároljuk. Azután beletesszük a jól megmosott mazsolát, és addig gőzöljük, amíg teljesen puha lesz. Tálaláskor helyezzük egy nagy tálra kuszkuszunkat, tegyük rá a vajat, és jól keverjük el benne. A tálon helyezzük el körkörösen a zöldséget és a feldarabolt, átsütött húsokat, melyeket csípős piros arannyal, finomra vágott petrezselyemzölddel ...
margareta51 margareta51
Süti ajánló
Pingvin szelet hoffine
Babapiskótás krémes agimami7
Burgonyás mézes szelet bubszi
Bor zselé jupiter21
Lekváros krumplis "linzer" bkisseva
Kétszínű keksztekercs baratnu
Mézeskalács házikó yaskane
Szedres lepény bubszi
Tiroli pite bubszi
Bíboros szelet veronika74
Szárnyas receptek
Sörös-sajtos csirke klerierzsi
Töltött csirkemell tereza54
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Sertésszelet Budapest módra zsokanita
Ananászos csirkemell 2. bubszi
Öt recept négy hozzávalóból panka2006
Budapest szelet. horvathnemagdi
Kókusztejes csirkemell zöldség horvathnemagdi
Almás menü extrákkal horvathnemagdi
Sárgarépa fasírt recept boszorlany
Marhából készült ételek
Csikós tokány! korosigaborne
tenkes gulyás ibolya58
csángó gulyás ibolya58
Paradicsom, paprika bulac57
Nagymama szelet(húsétel) ujmama
sziciliai spagetti ! ibolya58
Babos-mézes marhahús bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Marhahúsos chilis bab juditmama
Káposztás bableves petezsolt
Sertésből készült ételek
Székelykáposzta yaskane
.Prágai töltött hús knédlivel csibi52
Húsvéti sonkás kenyér bubszi
Töltött káposzta horvathnemagdi
Pásztorpite juditmama
Székelykáposzta- másképp zsokanita
Húsos rántott palacsinta idgie1975
Gyümölcsös szűzérmék petezsolt
Gombás tokány 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
K betűs receptek horvathnemagdi
Süllő betyárosan 1vargaildyko
5 nap alatt 2 és fél kiló mínusz! Banderas és Griffith siker horvathnemagdi
Hal burgonyabundában - korall44
A legjobb cigánypecsenye tinka1951
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Lazacborda artois módon bubszi
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Sajtos ponty tepsiben reifregina
Keszeg sütve 1vargaildyko
Vad ételek
Itt van az ideje sarkadykati
Indiai rizssaláta bubszi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Fácánleves rochlitzne
Nyúlpörkölt margoka59
Római tálas receptek sarkadykati
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Spagetti ajánló
Paradicsomos-Tofus Spagetti... 1vargaildyko
Gyors és fincsi ragu spagetti mellé horvathnemagdi
Tejszínes tészta tenger gyümölcseivel recept boszorlany
Paprika trikolor recept jamborlulu
Húsvéti recept gyűjtemény bkisseva
Fokhagymás spagetti margoka59
Finom falatok piroska0101
Bolognai zöldséges rétes veronika74
Telyszines csirke! kovacsborbala
Kínai pirított tészta horvathnemagdi
Pizza receptek
Ananászos pizza recept baggesz20
Pizzalepény mascarponés gombakrémmel horvathnemagdi
Tuti sajtos rúd nanoka72
pizza jutka31
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pizza sükösdiesen ujjozsef
Pasik kedvence torta bkisseva
Magyaros pizza - a kenyérlángo bubszi
Pizzás csiga vorosrozsa66
Pizza recept margareta51
Hamburger receptek
Ma itt jártam: sarkadykati
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Óriás hamburger angyalka___
A szója kloppenburg
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Csirkeburger recept jamborlulu
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Szezámmag fejesnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU