Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A BICSKE-természet csodája
A csipke bogyók gyűjtésekor, ha szárítani akarjuk, csak a teljesen érett, piros színű, kemény húsú terméseket szedjük le, ugyanis ilyenkor legmagasabb a C-vitamin-tartalma. A dér csípte bogyók puhák és lekvár készítésére alkalmasak.
A csipke bogyókat száríthatjuk egészben vagy kettévágjuk, a magjait kiszedjük és a külső húsos részt szárítjuk meg.
A begyűjtött bogyókat az eredeti C-vitamin-tartalom minél teljesebb megőrzése végett célszerű kettéhasítani vagy felaprítani, és gyorsan megszárítani szellős, tiszta, pormentes helyen, pl. padláson, vékony rétegbe kiterítve. A fagyasztással tartósított csipke bogyókat nem szabad fagypont feletti hőmérsékleten tartani, hanem kiolvasztás után azonnal fel kell dolgozni.
A csipke bogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citrom savat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium).
A vadrózsa magvaiból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja a bőr regenerálására.
A csipke bogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenza járványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való. Serkenti a mellék vesék és a máj működését is. A csipkebogyó tea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vese homok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipke bogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére.

Lekvár készítésének egyik módja:

A megmosott csipke bogyót 10 percig hideg vízben áztatjuk. A bogyókat éles késsel kettévágjuk és az asz magot ("magvakat") kiszedjük, ezután hideg vízzel újra átmossuk és kevés vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. 1 kg átpasszírozott gyümölcshöz 0,5 kg cukrot adunk és addig főzzük, míg a kivett minta kocsonyás állományú nem lesz. Forrón üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Másik módja:

Csipkebogyó lekvár
Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:

80 dkg csipkebogyó (nem túl érett)

80 dkg zselírozó cukor

1 cirom leve

4 dkg frissen reszelt gyömbér


Előkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Elkészítés: Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 percig puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség). A masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyentálaljuk.
maya1957 maya1957
Címkék: begyűjtött bogyókat, fagyasztással tartósított, csipke bogyó, vadrózsa magvaiból, kozmetikai ipar, mellék vesék,

A Kései nyár érett lánya...
A friss, nyers őszibaracknál finomabb gyümölcsöt nehéz találni. Nehogy a sok finom termés kárba vesszen, finom lekvár és befőtt is készíthető belőle. A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már lehúzható. A befőtthöz és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon. ...
cilamami cilamami
A camembert
megoldottá vált, hogy a sajtok sérülésmentesen jussanak el az ínyencekhez, akár fél Európán keresztül. Ebből az időből származik az is, hogy amíg a franciák a "moitié affin" (félig érett) camembert kedvelik, addig az angolok számára a már teljesen érett, krémes állagú sajt az ideális. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az Angliába tartó sajtszállítmányok olyan lassan értek oda, hogy addigra a sajt teljesen megérett. A sikerhez vezető út egyik utolsó állomása III. Napóleon volt, akivel ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A feketebodza
eltűnjék. Házi bodzaszörp: Hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirágzat, 2 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav. Elkészítése: Bodzaszörp készítéshez ugyanúgy, mint a bodzaitalhoz, csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Természetesen kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok. Soha ne rakja műanyag zacskóba az általában a naptól felhevült virágokat, mert gyorsan befüllednek és megbarnulnak. Közutaktól távol ...
kisa622 kisa622
A jó emésztésért......
cékla? - A cékla színét adó természetes színezék - az ún. betanin - az egyik legfontosabb flavonoid, amelynek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében. Ne ijedj meg, ha a háromnapos kúra alatt elszíneződik a vizeleted, székleted - ez teljesen normális. - A céklának alacsony az energiatartalma - 100 grammban mindössze 31 kalória található - amelynek nagy része szénhidrátból áll. - Az almához hasonlóan sok pektint tartalmaz, amely fontos emésztést elősegítő rostanyag ...
szisszy83 szisszy83
A megunhatatlan rizs
Néhol - például Kínában vagy Indiában - a rizs az egyik legfőbb táplálék. Népszerűsége nálunk is vetekszik a burgonyáéval. Fogyaszthatjuk köretként, de főételként hússal vagy hallal, zöldséggel vagy sajttal tartalmas, gyorsan elkészíthető egytálétel, esetleg leves vagy ízletes desszert készülhet belőle. ĺme néhány recepttipp. Zöldséges rizsleves Hozzávalók: vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 répa, 25 dkg karfiol, 15 dkg rizs, 1 l zöldségleves, 10 dkg zöldbab, 1 szál póréhagyma, só, ...
bulac57 bulac57
Ananászos csirkesaláta Testszerviz módra
nagyobb fej jégsaláta (lehet bébi spenót, ruccola, madársaláta) Só Zöldfűszerek 2 evőkanál szűz olíva olaj Elkészítés: A csirkecombokat enyhén megsózzuk és olíva olajban, vagy ha lehet kókusz zsírban pirosra sütjük. Mielőtt teljesen átsülne, meghámozott almát szeletelünk a tetejére és a sütőben addig sütjük tovább, míg az alma enyhén megbarnul és puha lesz. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Közben megpucoljuk az ananászt és felkockázzuk. Hagyjuk, hogy a ...
suzymama suzymama
Arab etelek
(búzadarát vagy tarhonyát) meglocsoljuk 2 kanál vízzel, és alaposan összekeverjük, hogy ne legyen csomós. Majd szitára tesszük leveses fazekunk fölé, és a leves gőzében pároljuk. Azután beletesszük a jól megmosott mazsolát, és addig gőzöljük, amíg teljesen puha lesz. Tálaláskor helyezzük egy nagy tálra kuszkuszunkat, tegyük rá a vajat, és jól keverjük el benne. A tálon helyezzük el körkörösen a zöldséget és a feldarabolt, átsütött húsokat, melyeket csípős piros arannyal, finomra vágott petrezselyemzölddel ...
margareta51 margareta51
Süti ajánló
Almás sütemény bubszi
Diótorta recept jamborlulu
bejgli faciendum
Dobostorta agnes1955
Túrós szórt süti... szidnifox
Piramis bubszi
Búvártúrós veronika74
Fahéjas-almás kiflik gereica
Mákos palacsinta bulac57
Kókuszkocka bubszi
Szárnyas receptek
Puha, szaftos csirkemell mustáros-sajtos pácban vorosrozsa66
Zöldséges pulykaleves bulac57
Csirke korma bubszi
fogyni vagyoknak gzsani23
Pulykamell Mozzarellával recept baggesz20
kakas RÁC MÓDRA bubszi
Gesztenyehabos pulykamell bubszi
Csirkemell aszalt szilvával 1vargaildyko
Csirkemell falatkák szabonekatalin
Hal és csirke nyárson veronika74
Marhából készült ételek
Spagetti paradicsomos húsgombóccal horvathnemagdi
Ínyenc szeletek horvathnemagdi
Krumplis csirke (bulgár) klara50
Borsos tokány erdélyi módra klerierzsi
Hawaii burger veronika74
Bécsi tányérhús horvathnemagdi
Padlizsános húsételek macoka65
Receptek horvathnemagdi
Mexikói bab darált hússal bubszi
Csángó gulyás bubszi
Sertésből készült ételek
B betűs receptek horvathnemagdi
Brassói aprópecsenye jupiter21
Húsos zöldségfasírt yaskane
Hússaláta kukoricával bubszi
Gombakrémes szűzpecsenye martimarti
Hidegen finomat! horvathnemagdi
Szűzpecsenye balzsamecetes-gombás májraguval 1vargaildyko
Valentin napi legényfogó leves magdy35
Wellington pecsenye rochlitzne
Bolognai palacsinta bubszi
Halból készült ételek
Harcsa savanyú káposztával bubszi
Bográcsozás a szabadban bulac57
Halászlé 3. bubszi
Harcsapaprikás rakott csuszáva szelidszeder
Harcsapaprikás horvathnemagdi
Magyar gasztronómia grimilda
Tejfölös ponty bubszi
Ízőrzők – Révfülöp ̵ horvathnemagdi
A legnépszerűbb halunk a ponty horvathnemagdi
Receptek! jjanosne
Vad ételek
Baszk fácán veronika74
Őzpörkölt vadász módra bordat
Szarvasgulyás recept boszorlany
Fácán római tálban lilikonyhaja
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Kisalföldi fácánleves bubszi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Receptek horvathnemagdi
Fácánleves berántva I. bubszi
Spagetti ajánló
Csirke likőrrel recept gonda_katalin
Gombából készült ételek grimilda
Spenótos spagetti veronika74
Tésztasaláta virslivel és csirkemellel recept zsokanita
Fokhagymás spagettisaláta bubszi
Túlélni a telet... horvathnemagdi
olajozottabbi ízületek grimilda
Paradicsomos húsgombóc veronika74
nápolyi húsgombóc ! ibolya58
Szójás-húsos spagetti bubszi
Pizza receptek
pizza készítés otthon hazipatika.com drciccancs
Pizza alaptészta, III. bubszi
lilahagymás pizza falatok ! ibolya58
Könnyű téli saláta bubszi
korona pizza faciendum
Családom kedvence sarkadykati
Paradicsomos-füstölt kolbászos pizza recept boszorlany
Pizza darált húsból Update1 veronika74
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Kelt tészta horvathnemagdi
Hamburger receptek
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept toth_beata
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Hamburger zsemle vagikriszti
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi hamburger veronika74
Házi hamburger recept gonda_katalin
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU