Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A BICSKE-természet csodája
A csipke bogyók gyűjtésekor, ha szárítani akarjuk, csak a teljesen érett, piros színű, kemény húsú terméseket szedjük le, ugyanis ilyenkor legmagasabb a C-vitamin-tartalma. A dér csípte bogyók puhák és lekvár készítésére alkalmasak.
A csipke bogyókat száríthatjuk egészben vagy kettévágjuk, a magjait kiszedjük és a külső húsos részt szárítjuk meg.
A begyűjtött bogyókat az eredeti C-vitamin-tartalom minél teljesebb megőrzése végett célszerű kettéhasítani vagy felaprítani, és gyorsan megszárítani szellős, tiszta, pormentes helyen, pl. padláson, vékony rétegbe kiterítve. A fagyasztással tartósított csipke bogyókat nem szabad fagypont feletti hőmérsékleten tartani, hanem kiolvasztás után azonnal fel kell dolgozni.
A csipke bogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citrom savat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium).
A vadrózsa magvaiból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja a bőr regenerálására.
A csipke bogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenza járványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való. Serkenti a mellék vesék és a máj működését is. A csipkebogyó tea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vese homok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipke bogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére.

Lekvár készítésének egyik módja:

A megmosott csipke bogyót 10 percig hideg vízben áztatjuk. A bogyókat éles késsel kettévágjuk és az asz magot ("magvakat") kiszedjük, ezután hideg vízzel újra átmossuk és kevés vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. 1 kg átpasszírozott gyümölcshöz 0,5 kg cukrot adunk és addig főzzük, míg a kivett minta kocsonyás állományú nem lesz. Forrón üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Másik módja:

Csipkebogyó lekvár
Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:

80 dkg csipkebogyó (nem túl érett)

80 dkg zselírozó cukor

1 cirom leve

4 dkg frissen reszelt gyömbér


Előkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Elkészítés: Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 percig puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség). A masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyentálaljuk.
maya1957 maya1957
Címkék: begyűjtött bogyókat, fagyasztással tartósított, csipke bogyó, vadrózsa magvaiból, kozmetikai ipar, mellék vesék,

A Kései nyár érett lánya...
A friss, nyers őszibaracknál finomabb gyümölcsöt nehéz találni. Nehogy a sok finom termés kárba vesszen, finom lekvár és befőtt is készíthető belőle. A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már lehúzható. A befőtthöz és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon. ...
cilamami cilamami
A camembert
megoldottá vált, hogy a sajtok sérülésmentesen jussanak el az ínyencekhez, akár fél Európán keresztül. Ebből az időből származik az is, hogy amíg a franciák a "moitié affin" (félig érett) camembert kedvelik, addig az angolok számára a már teljesen érett, krémes állagú sajt az ideális. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az Angliába tartó sajtszállítmányok olyan lassan értek oda, hogy addigra a sajt teljesen megérett. A sikerhez vezető út egyik utolsó állomása III. Napóleon volt, akivel ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A feketebodza
eltűnjék. Házi bodzaszörp: Hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirágzat, 2 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav. Elkészítése: Bodzaszörp készítéshez ugyanúgy, mint a bodzaitalhoz, csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Természetesen kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok. Soha ne rakja műanyag zacskóba az általában a naptól felhevült virágokat, mert gyorsan befüllednek és megbarnulnak. Közutaktól távol ...
kisa622 kisa622
A jó emésztésért......
cékla? - A cékla színét adó természetes színezék - az ún. betanin - az egyik legfontosabb flavonoid, amelynek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében. Ne ijedj meg, ha a háromnapos kúra alatt elszíneződik a vizeleted, székleted - ez teljesen normális. - A céklának alacsony az energiatartalma - 100 grammban mindössze 31 kalória található - amelynek nagy része szénhidrátból áll. - Az almához hasonlóan sok pektint tartalmaz, amely fontos emésztést elősegítő rostanyag ...
szisszy83 szisszy83
A megunhatatlan rizs
Néhol - például Kínában vagy Indiában - a rizs az egyik legfőbb táplálék. Népszerűsége nálunk is vetekszik a burgonyáéval. Fogyaszthatjuk köretként, de főételként hússal vagy hallal, zöldséggel vagy sajttal tartalmas, gyorsan elkészíthető egytálétel, esetleg leves vagy ízletes desszert készülhet belőle. ĺme néhány recepttipp. Zöldséges rizsleves Hozzávalók: vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 répa, 25 dkg karfiol, 15 dkg rizs, 1 l zöldségleves, 10 dkg zöldbab, 1 szál póréhagyma, só, ...
bulac57 bulac57
Ananászos csirkesaláta Testszerviz módra
nagyobb fej jégsaláta (lehet bébi spenót, ruccola, madársaláta) Só Zöldfűszerek 2 evőkanál szűz olíva olaj Elkészítés: A csirkecombokat enyhén megsózzuk és olíva olajban, vagy ha lehet kókusz zsírban pirosra sütjük. Mielőtt teljesen átsülne, meghámozott almát szeletelünk a tetejére és a sütőben addig sütjük tovább, míg az alma enyhén megbarnul és puha lesz. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Közben megpucoljuk az ananászt és felkockázzuk. Hagyjuk, hogy a ...
suzymama suzymama
Arab etelek
(búzadarát vagy tarhonyát) meglocsoljuk 2 kanál vízzel, és alaposan összekeverjük, hogy ne legyen csomós. Majd szitára tesszük leveses fazekunk fölé, és a leves gőzében pároljuk. Azután beletesszük a jól megmosott mazsolát, és addig gőzöljük, amíg teljesen puha lesz. Tálaláskor helyezzük egy nagy tálra kuszkuszunkat, tegyük rá a vajat, és jól keverjük el benne. A tálon helyezzük el körkörösen a zöldséget és a feldarabolt, átsütött húsokat, melyeket csípős piros arannyal, finomra vágott petrezselyemzölddel ...
margareta51 margareta51
Süti ajánló
meggyes lepény telegdi50
Habos túrós linzer horvathnemagdi
Mandulás muffin recept baggesz20
Vaníliás pohárkrém recept gonda_katalin
Csokidarabkás muffin ircsike36
Fánk tíz perc alatt? akiram45
Krémes mézes yvett789
Csíkos süti bubszi
Meggyes - rumos szelet bkisseva
Fahéjas muffin rochlitzne
Szárnyas receptek
Hamis töltött csirkecomb wegnerzs
Tejszínes-ananászos csirke bkisseva
Dubarry szelet bkisseva
Baconos csirkemell őzgerincbe: 1955viki
Toledói csirke bubszi
mozzarellás csirke ibolya58
ÍNYENC kacsaMÁJRIZOTTÓ bubszi
Káposztás kacsa 2. bubszi
Húsrolád zsokazsoka
Rakott Kelkáposzta agabor4
Marhából készült ételek
Bécsi tányérhús horvathnemagdi
Hússaláta Mérő módra bubszi
matyóföldi fogddmeg gulyás ibolya58
Marhahúsleves............. ...... mailona
Vadásztokány bubszi
Marhanyelv tormakrémmel bubszi
Húsos táska - Olaszország bubszi
Fácánleves újházi módra tundihugi
V.boros m.pörk.f.hagymás gomb. korall44
14 házias mennyei levesbetét recept! tinka1951
Sertésből készült ételek
Húsvéti töltött dagadó horvathnemagdi
Borsós hús recept baggesz20
Mészáros pecsenye bubszi
Káposztás bableves klara50
Napi menű horvathnemagdi
Pikáns tokány grimilda
Az ezerarcú savanyú káposzta horvathnemagdi
Kemencében sült töltött malac horvathnemagdi
Brassói pecsenye nnpapszi
Disznótoros káposztaleves bubszi
Halból készült ételek
Citromos vajkrém csibi52
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Oliva olajban konfitált afrikai harcsaderék borsótextúrákkal suzymama
Hogy tovább élj horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
További szép napot Neked, ki erre jársz! sarkadykati
Hideg ponty túrókrémmel bubszi
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Ponty dorozsmai módra horvathnemagdi
Rácponty horvathnemagdi
Vad ételek
Áfonyás sült szarvascomb mandu pacsakute
Hal a tortán jjanosne
Fácánmell töltött körtével bubszi
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
soponyai őzragú..... ibolya58
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Gombás szarvashús veronika74
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Csallóközi vadas klerierzsi
Almás-gombás vadragu bulac57
Spagetti ajánló
BOLOGNAI levesEGYTÁL bubszi
Bolognai spagetti orsi1
Spagetti szalonnás bulac57
Bolognai spagetti sütőben elkészítve recept gonda_katalin
Vacsoracsata-Hajas-Főétel veronika74
Olívás spagetti bubszi
Olaszos töltött hagyma recept kovacs_zsoka
Spagetti diómártással veronika74
Tonhalas-fenyőmagos spagetti veronika74
Spagettiropogós horvathnemagdi
Pizza receptek
Mexikói pizza recept gonda_katalin
Pizzás rúd tereza54
Juhtúrós pizza recept baggesz20
Pizzás kifli veronika74
Pizza 2 horvathnemagdi
Pizza 2. bubszi
Barbecue szószos pizza horvathnemagdi
Tatu kifli suzymama
Pizza recept aranyag
Lángosok akiram45
Hamburger receptek
Hamburger buci recept boszorlany
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Hamburger baratnu
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Sajtburgerleves recept roanna
Szezámmag fejesnemagdi
Sajtburger veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU