Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Egyszerű Sütemények:-
Kókuszdió
Hozzávalók:
A külsejéhez:
rum: 2 ev kanál
keser kakaópor: 5 dkg
tojás: 1 db
darált dió: 30 dkg
barna cukor: 20 dkg
A belsejéhez:
Rama süt margarin: 10 dkg
kókuszreszelék: 10 dkg
porcukor: 10 dkg
A forgatáshoz:
kókuszreszelék: 6-8 dkg

A díszítéshez:
fél dióbél: 15 szem
könny
Elkészítése:
El ször a belsejéhez valókat gyúrjuk össze, és 15 egyforma kis golyót formálunk bel le. 15-20 percre a
mélyh t be tesszük, hogy a formáját megtartsa. A külsejéhez valókat addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad
benne, majd nedves kézzel 15 egyforma gombócot formálunk bel le. Két tenyerünk között egyenként kissé
ellapítjuk, a közepére egy kókuszos gombócot teszünk, majd újra összegömbölygetjük ugyanúgy, mint amikor
szilvásgombócot készítünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk, végül h t szekrényben vagy mélyh t ben
dermedni hagyjuk, Tálaláskor forró vízbe mártott késsel félbevágjuk, és egy-egy negyed dióval díszítjük.


1
Morgós csúcs
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 8 dkg
tej: 0,5 dl
keser kakaópor: 4 dkg
porcukor: 30 dkg
darált dió: 20 dkg
darált háztartási keksz: 10 dkg
A forgatáshoz:
kristálycukor
A gesztenyés töltelékhez:
Rama süt margarin: 10 dkg
rum: egy kevés
darált háztartási keksz: 15 dkg
porcukor: 5 dkg
fagyasztott gesztenyemassza: 25 dkg

Egyéb hozzávalók:
fagyasztott vagy bef tt magozott
meggy
kézi citromfacsaró: egy
Elkészítése:
A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25
kis gombócot formálunk bel le, melyeket kristálycukorban meghempergetünk.A fölengedett gesztenyemasszát
a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.A kekszes diógombócokat
egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához
nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy
lecsöpögtetett magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget. Ezután (mivel
cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés,
egyszer en elkészíthet , fenséges édességet.
2

Flódnitorta
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 38 dkg
tojás: 1 db (a lekenéshez)
hideg víz: 2 dl
éleszt : 1 dkg
kristálycukor: 7-8 dkg
só: 1 kiskanál
finomliszt: 60 dkg
A máktöltelékhez:
mazsola: 6-8 dkg
rölt mák: 50 dkg
víz: 2 dl
kristálycukor: 40 dkg
A diótöltelékhez:
mazsola: 6-8 dkg
rölt dió: 50 dkg
víz: 2 dl
kristálycukor: 40 dkg

Az almatöltelékhez:
rölt fahéj: fél kiskanál
zsemlemorzsa: 5-6 dkg
kristálycukor: 30 dkg
alma: 1,25 kg ,
citrom: 1 db (reszelt héja)
Elkészítése: A tésztához a lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a cukorral, az
összemorzsolt éleszt vel és a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától, de így jó.
Letakarva legalább 1 órára a h t szekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenl részre osztjuk. Az egyiket lisztezett
gyúrólapon egy kb. 26 cm átmér j körre kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát
körbevágjuk. A lees részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is, ebb l lesz
ugyanis a torta oldala, ehhez kell a legtöbb tészta.Süt papírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsire tesszük,
villával megszurkáljuk és el melegített süt ben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses süt ben 165 °C) kb. 10
perc alatt el sütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk.A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot
belekeverjük. Mazsolával is gazdagíthatjuk, majd a t zr l levéve h lni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy
készítjük el.Egy 26 cm átmér j , szétszedhet tortaformát a maradék margarinnal kikenünk. Egy kerekre
nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülr l a forma
oldalához tapasztjuk. A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk. Egy el sütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre
kerül a máktöltelék, amit a másik el sütött tésztával beborítunk.Az almatöltelékhez a gyümölcsöt
meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk s miel tt levet engedhetne
(ezért is nem készítettük el el bb), az el z ekre rétegezzük és az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük.
3
A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással lekenjük. El melegített süt ben, nagy lánggal
(220 °C, légkeveréses süt ben 200°C) kb. 35 percig sütjük. Félid ben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy
megégjen. A formában hagyjuk kih lni, és csak másnap szeleteljük fel, ekkor a tetejét porcukorral is
behinthetjük.

Rusei sapkák
Hozzávalók:
A tésztához:
víz: fél dl
süt por: fél csomag
kakópor: 3 dkg
finomliszt: 20 dkg
kristálycukor: 30 dkg
tojás: 6 db
A krémhez:
Rama süt margarin: 30 dkg
porcukor: 25 dkg
tej: 8 dl
vaníliás cukor: 2 csomag
rétesliszt: 20 dkg
A mázhoz:
Rama süt margarin: 10 dkg
étcsokoládé: 16 dkg
A szóráshoz:
kókuszreszelék: 30 dkg
Elkészítése:
Habosra keverjük a tojássárgával elkevert cukrot és vizet. A habos masszához keverjük a lisztet, kakaót és
süt port. Hozzáadjuk még a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az így elkészített masszát beleöntjük egy
süt papírral kibélelt tepsibe és el re melegített süt ben 190 °C-nál 25 percig sütjük. A megsült tésztát hagyjuk
kih lni és köralakú kiszúróval 3 cm-es köröket vágunk ki bel le. A krémhez felforralunk 6 dl tejet és
belef zzük a 2 dl tejben elkevert lisztet és a vaníliás cukrot. A margarint és a cukrot habosra keverjük és
hozzáadjuk a lehütött f zött krémhez, ezután jól elkeverjük. A piskóta korongokat félbevágjuk, közéjül krémet
kenünk. Utána a krémmel bekenjük az oldalát és meghempergetjük a kókuszreszelékben. A csokoládémázhoz a
margarint és a csokoládét g z felett felolvasztjuk. Elkeverjük, a masszával bekenjük a sapkák tetejét.
H t szekrénybe rakjuk.
4

Kávés tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
lef zött kávé: 2 dl ((cukor
rum: 1 ev kanál
kakaópor: 6 dkg
háztartási keksz: 40 dkg
porcukor: 3 dkg
A krémhez:
Rama süt margarin: 15 dkg
kókuszreszelék: 3 dkg
folyékony méz: 9 dkg
vaníliás cukor: 1 csomag
porcukor: 6 dkg
Elkészítése:
A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, rumot és összekeverjük. A kávét a kekszhez öntjük
és tésztává gyúrjuk. A tésztát sodrófával egy kristálycukorral megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtjuk. A
margarint, a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet és a kókuszreszeléket.
Összekeverjük, megkenjük vele a tésztát. A fólia segítségével feltekerjük, és leh tjük.

Citromos szelet
5
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 25 dkg
tojás: 3 db
tej: 0,5 dl
süt por: 1 csomag
finomliszt: 85 dkg
porcukor: 25 dkg
A krémhez:
Rama süt margarin: 35 dkg
nagyobb citrom leve: 3 db
porcukor: 30 dkg
rétesliszt: 6 dkg
tej: 5 dl
Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojásokat, cukrot, tejet, süt port és tésztává gyúrjuk. Öt
egyforma darabra osztjuk és külön-külön a süt lemez méretére nyújtjuk. Minden lapot külön, el remelegítet
süt ben 190 °C-on 10 percig sütjük, majd hagyjuk kih lni. A krémhez a lisztet elkeverjük 1dl tejben és
belef zzük a maradék felforralt tejbe. Állandó keverés mellett annyi ideig f zzük, hogy egységes masszát
kapjunk, amelyet hagyunk h lni. A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kih lt masszát, a
citrom levét és addig keverjük, amíg krémet kapunk. Egy tálcára rakjuk a tészta els lapját, megkenjük a
krémmel és befedjük a következ lappal, amelyet megint megkenünk és így tovább az utolsó tésztalapig. Ezt
nem kenjük meg, hanem ráborítjuk a süt lemezt és nehezéket teszünk rá. Másnapig h t be rakjuk, majd
eltávolítjuk a nehezéket, fóliába takarjuk és még egy napig a h t ben hagyjuk, szeletejük és ízlés szerint
megszórjuk porcukorral.

Dunahullám
6
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 37,5 dkg
tej: 2-3 ev kanál
kakaópor: 2 ev kanál
aprított mandula: 1 ev kanál
finomliszt: 25 dkg
süt por: 2 teáskanál
kristálycukor: 25 dkg
tojás: 7 db
A süt lap kikenéséhez:
Rama süt margarin
A töltelékhez:
meggykompót: 1 üveg ((kb. 37 dkg))
A tetejére:
Rama süt margarin: 15 dkg
porcukor: 4 ev kanál
vaníliás cukor: 1 csomag
kristálycukor: 4 ev kanál
tej: 0,5 liter
vanília íz pudingpor: 1 csomag
A bevonathoz:
étolaj: 2 kávéskanál
tortabevonó: 20 dkg
Elkészítése:
A margarint addig keverjük a cukorral, amíg fel nem oldódik. Ezután a tojásokat egyenként hozzákeverjük. A
lisztet összekeverjük a süt porral és a margarinos keverékhez adjuk. A tésztát megfelezzük, egyik felét aprított
mandulával, a másik felét a tejjel elkevert kakaóval ízesítjük.A tepsit kikenjük margarinnal, el ször a világos
szín tésztát öntjük bele, majd rárétegezzük a sötét szín t és elsimítjuk. A meggyet lecsepegtetjük és szétterítjük
a felületén. A tésztát el melegített süt ben, 175 °C-on kb. 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kih lni.A
pudingport négy ev kanál tejjel simára keverjük, a maradék tejet a cukorral és a vaníliáscukorral felf zzük, a
pudingporos tejet hozzáadjuk, még egyszer felforraljuk, majd kih tjük. A margarint a porcukorral felhabosítjuk,
kanalanként hozzákeverjük a vaníliapudingot és a krémet a kih lt tésztára kenjük. A tortabevonót az olajjal
vízfürd ben megolvasztjuk és bevonjuk vele a tésztát. A még meg nem dermedt bevonatra egy villával
díszítésként hullámokat rajzolunk.

Kossuth kocka
7
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 20 dkg
finomliszt: 20 dkg
tojás: 5 darab
durvára aprított mandula: 10 dkg
porcukor: 20 dkg
A forma kikenéséhez:
Rama süt margarin: 2 dkg
finomliszt: 1-2 ev kanál
A tetejére:
mandula: pár szem

A tálaláshoz:
porcukor

Elkészítése:
A puha (szobameleg) margarint nagy tálban habosra keverjük, majd a porcukorral tovább habosítjuk. El ször a
durvára tört (vágott) mandulát, azután a tojások sárgáját végül a lisztet adjuk hozzá. A tojásfehérjéb l kemény
habot verünk, óvatos mozdulatokkal az el z ekbe forgatjuk. Egy 25x20 centis tepsit margarinnal kikenünk,
belisztezünk, a mandulás masszát egyenletesen rásimítjuk. A tetejét fölszeletelt mandulával díszítjük, majd
el melegített süt ben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses süt ben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha
kih lt, kockákra vágjuk, és porcukorral behintve kínáljuk
8

Sárgabarackos mandulás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 25 dkg
finomliszt: 25 dkg (a fele Graham-
liszt is lehet)
rum: 2-3 ev kanál
tojás: 6 darab
vaníliás cukor: 2 csomag
kristálycukor: 25 dkg
mandula: 40 szem
sárgabarack: 20 szem (kb. 1,2 kg)
A tepsi kikenéséhez:
Rama süt margarin: 2 dkg
finomliszt

A tetejére:
porcukor

Elkészítése:
A barackokat néhány pillanatra forrásban lév vízbe rakjuk, sz r lapáttal kiemeljük, majd vékony héjukat
lehúzzuk. Ezután a gyümölcsöt félbevágjuk, közben magját kiemeljük. A mag helyére 2-2 szem mandulát
rakunk, és a barackot újra összeillesztjük. A margarint el ször magában, majd a cukor kétharmadával, meg a
vaníliás cukorral keverjük habosra. A tojások sárgáját egyesével, azután a rumot kanalanként beledolgozzuk. A
tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. A liszt egyharmadát a
margarinos masszára szitáljuk, a tojáshab egyharmadát rátesszük, óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A többi
lisztet és habot még két részletben, ugyanígy adjuk hozzá. A masszát egy kb. 35x25 centis, margarinnal kikent,
belisztezett tepsibe simítjuk. A töltött barackokat rárakjuk, s t egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk.
El melegített süt ben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses süt ben 165 °C) kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha
kih lt, úgy vágjuk szeletekre, hogy mindegyik közepére egy töltött barack jusson.
9

Túrós-barackos-kakaós szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 25 dkg
keser kakaópor: 3 ev kanál
finomliszt: 40 dkg (Graham-liszt is
lehet)
porcukor: 15 dkg
A töltelékhez:
citrom: 1 db (reszelt héja)
konzerv/friss szibarack: 40 dkg
(idényben jobb a friss, de más friss
gyümölcs pl. szilva, meggy is lehet)
babapiskóta: 5 dkg (vagy háztartási
keksz)
tehéntúró: 1 kg
vaníliás cukor: 1 csomag
porcukor: 25 dkg

tojás: 3 db

A tepsi kikenéséhez:
Rama süt margarin: 2 dkg
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, két cipót formálunk bel le és a h t szekrénybe tartjuk 1-2 órán át.A
töltelékhez a tojások sárgáját a kétféle cukorral 4-5 perc alatt habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört túrót, a
ledarált babapiskótát és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verve óvatosan
beleforgatjuk.Margarinnal kikenünk egy közepes tepsit, bele-reszeljük (a reszel durva fokán) az egyik
tésztacipót, majd rásimítjuk a töltelék felét. Egy sor fölkockázott vagy apróra vágott barackot kanalazunk rá,
amit a maradék töltelékkel befedünk. A másik tésztacipót - az aljához hasonlóan - a tetejére reszeljük.
El melegített süt ben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses süt ben 165 °C) 35-40 percig sütjük.
10

Sonkás papucs
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 12 dkg
ecet: 1 ev kanál
víz: 2 ev kanál
tojás: 1 db
só: egy kevés
süt por: 1 csomag
finomliszt: 30 dkg
A töltelékhez:
f tt tojás: 1 db
parasztsonka vagy sült comb: 20 dkg
tojásfehérje: 1 db
A kenéshez:
tojássárgája: 1 db
tej: egy kevés


Elkészítése:
A liszthez hozzákeverjük a süt port, ezután a sót, a margarint, a tojást, az ecetet, a vizet hozzáadva sima
tésztává gyúrjuk. Hideg helyen 30 percig pihentetjük.A sonkát és a tojást apró kockákra vágjuk és
összekeverjük a fölvert tojásfehérjével. A tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmér j korongokat
szaggatunk ki bel le. A korong közepére 1 kiskanálnyi tölteléket teszünk, félbehajtjuk, és a széleit
lenyomkodjuk. Szebb lesz, ha a szélét villával nyomjuk össze. A tetejét bekenjük egy kis tejjel elkevert
tojássárgájával. Kiolajozott süt lapra tesszük, és el melegített süt ben 10-15 percig sütjük 180-200 °C fokon.
Tipp:
A Rama tippje: A fenti hozzávalókból aránylag kevés pogácsa süthet . Ha vendégeket várunk, akkor duplázzuk
meg a mennyiséget, mert a pogácsák nagyon kelend ek lesznek.
11

Kávékocka
Hozzávalók:
A tésztához:
süt por: fél zacskó
rétesliszt: 3 ev kanál
darált dió: 20 dkg
kristálycukor: 12 dkg
tojásfehérje: 6 db
A töltelékhez:
Rama süt margarin: 12 dkg
feketekávé: 1,5 dl
csokoládédara: 12 dkg
vaníliás cukor: 1 csomag
kristálycukor: 20 dkg
tojássárgája: 6 db



Elkészítése:
A felvert tojásfehérjékhez apránként hozzáadjuk a cukrot, a diót, a lisztet és süt port. Könnyedén
összekeverjük, a masszát egy kikent süt formába öntjük, és el melegített süt ben 25 percig sütjük 170 °C
fokon. Kih tjük.A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a csokoládéport és a
feketekávét. Folyamatos kevergetés mellett kis lángon f zzük, amíg bes r södik. Amikor leh lt, a kihabosított
margarinnal összekeverjük, aztán a krémet rákenjük a tésztára.A kih lt süteményt kockákra vágjuk, és a
szeleteket egy-egy szem kávéval díszítjük.
12


Márton szelet
Hozzávalók:
Rama süt margarin: 7 dkg
dió, mandula vagy mogyoró: 4 dkg
kristálycukor: 18 dkg
finomliszt: 16 dkg
rumba áztatott mazsola: 4 dkg
tojásfehérje: 7 db


Elkészítése:
A felvert tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, a lisztet, a mazsolát és a durvára vágott diót, mandulát vagy
mogyorót. Hozzáöntjük az olvasztott margarint, könnyedén összekeverjük, és a masszát beleöntjük a kikent és
kilisztezett zgerincformába.El melegített süt ben 40-45 percig sütjük 200 °C fokon. A kih lt süteményt 1,5
cm-es szeletekre vágjuk, és néhány percre még visszatesszük az 50 °C-os süt be szikkadni.
Tipp:
A Rama tippje: A kalács vagy fánk sütésekor megmaradó néhány tojásfehérjét felhasználhatjuk e sütemény
készítésénél. A felesleges tojás-fehérjéket ugyanis lefagyaszthatjuk, és a következ sütésnél felhasználhatjuk.
13


Meggyes sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 10 dkg
tojás: 1 db
süt por: egy csipetnyi
finomliszt: 20 dkg
porcukor: 8 dkg
A töltelékhez:
kimagozott meggy: 25 dkg
tejföl: 2 pohár
kristálycukor: 3 ev kanál
tej: 3 dl
vaníliás pudingpor: 1 csomag
Az öntethez:
tortazselé: 2 csomag
meggykompót lé: 0,5 liter

Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a süt porral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis
id re hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és kikent süt lapra tesszük. Külön
megf zzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Végül a
tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet. El melegített süt ben 25 percig sütjük 175 °C fokon. A
meggyléb l és a tortazseléb l megf zzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, leh tjük és tálaljuk.
14

Csokoládés pite
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 15 dkg
fehérbor: egy kis
só: egy kevés
tejföl: 1 ev kanál
kristálycukor: 10 dkg
tojás: 1 db
süt por: fél csomag
liszt: 30 dkg (fele-fele arányban rétes-
és finomliszt)
A töltelékhez:
pirított mogyoró: 15 dkg
tejszín: 3 dl
étcsokoládé: 40 dkg
mascarpone sajt: 25 dkg

Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a süt port, a cukrot, a tojást, a tejfölt, egy kevés sót és végül a
fehérbort. Sima tésztává gyúrjuk, és ha túl kemény, akkor még hozzáadunk egy kis fehérbort. A tésztát
kinyújtjuk, és egy kerek süt formába simítjuk, megszurkáljuk, és 30 percre h t szekrénybe tesszük. Amikor a
tészta leh lt, beborítjuk alufóliával, amelyre szárazbabot szórunk, hogy a tészta alja ne púposodjon föl.
El melegített süt ben 25 percig sütjük 175 °C fokon. Ha megsült, eltávolítjuk a babot, leh tjük a tésztát és
megtöltjük a töltelékkel. A töltelékhez a csokoládét kis lángon, folyamatos keverés mellett 1 dl tejszínben
fölolvasztjuk. Ha kih lt, belekeverjük a mascarpone sajtot és a felvert maradék tejszínt. Megtöltjük vele a pitét
és feldíszítjük a pirított mogyoróval.Leh tve tálaljuk.
Tipp:
A Rama tippje: Ahhoz, hogy a tészta alja lapos maradjon, és a pereme megtartsa a formáját, betakarjuk
alufóliával és lenyomatjuk szárazbabbal vagy mogyoróval, melyet többször is fölhasználhatunk e célra.
15

Zöldcitromos túrótorta
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 10 dkg
reszelt keksz- vagy piskótamorzsa: 25
dkg
A töltelékhez:
lime: 2 db (a levét és a reszelt héját
használjuk)
porcukor: 15 dkg
tejszín: 2,5 dl
sovány túró: 40 dkg
zselatin: 4 nagy levél (18 g zselépor)
A díszítéshez:
citromf és lime szeletek

Elkészítése:
A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát és összekeverjük. A masszát elosztjuk egy kapcsos
tortaforma alján és jól lenyomkodjuk. 2 órára betesszük a h t szekrénybe.A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A
túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukor felét és a reszelt lime /zöld citrom/ héját. A zselatint kicsavarjuk,
/vagy a zseléport/ kis lángon fölolvasztjuk a lime levében. A lime-os zselatint hozzáadjuk a túróhoz és a
cukorhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és a
krémet elosztjuk a kih lt tésztán, majd a tortát még 2 órára visszatesszük a h t szekrénybe. A túrótortát
kivesszük a formából, majd lime szeletekkel és citromf vel díszítjük.
16

Csokoládétorta
Hozzávalók:
A piskótalaphoz:
kakaó: 1 ev kanál
süt por: fél csomag
finomliszt: 20 dkg
kristálycukor: 15 dkg
tojás: 5 db
A töltelékhez:
Rama süt margarin: 25 dkg
instant kávé: 1 ev kanál
vaníliás cukor: 2 csomag
kristálycukor: 15 dkg
tojás: 3 db
tej: 1 dl
étcsokoládé: 15 dkg

Elkészítése:
A tojást szétválasztjuk, a fehérjéket a fele cukorral, a sárgákat a cukor másik felével felverjük. A fehérjehabhoz
hozzáadjuk a tojássárgás cukrot, aztán apránként a süt poros lisztet és a kakaót. Óvatosan összekeverjük, és
el melegített süt ben 15-20 percig sütjük 175 °C fokon. A piskótalapot kih tjük.Vízg z fölött kb. 10 percig,
állandó keverés mellett f zzük a tejben elkevert tojás, cukor, vaníliás cukor és instant kávé keverékét. Ha a
krém megf tt, kih tjük, majd belekeverjük a kihabosított margarint. A krémmel megkenjük a piskótalapot és
bevonjuk csokoládémázzal.
Tipp:
A Rama tippje: Különleges díszítést készíthetünk, ha a torta bizonyos részeit fehér csokoládéval vagy fehér
mázzal (cukor és citromlével fölvert tojásfehérje keverékével) vonjuk be.
17

Karamellás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 10 dkg
tej: 8 ev kanál
süt por: 1 csomag
kristálycukor: 20 dkg
tojás: 2 db
finomliszt: 50 dkg
A krémhez:
Rama süt margarin: 10 dkg
tej: 0,5 liter
liszt: 3 ev kanál
kristálycukor: 30 dkg

Elkészítése:
A süt poros lisztb l, cukorból, margarinból, tojásból és tejb l sima tésztát gyúrunk. Négy egyforma cipóra
osztjuk, és 30 percig pihentetjük hideg helyen. A cipókat egyenként kinyújtjuk süt lap nagyságúra, és
megsütjük 15-15 perc alatt 180 °C fokon.Kis lángon karamellizáljuk a cukrot. Ezután hozzáadjuk az el re
megmelegített tejet, majd a 3 ev kanál lisztet. A masszát simára keverjük. Amikor kih lt, hozzáadjuk a habosra
kevert margarint. A krémmel egyenként megkenjük a lapokat, és egymásra rétegezve ket visszatesszük a
süt lapra vagy egy dekoratív tálra.A kész pitét éjszakára lenyomatjuk (pl. egy deszkával) és másnap kis
kockákra szeleteljük.
Tipp:
A Rama tippje: a krémbe apróra vágott pirított mogyorót vagy mandulát is keverhetünk.
18

Joghurtos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama süt margarin: 15 dkg
reszelt citromhéj: kevés
só: egy csomag
süt por: 1 dkg
finomliszt: 25 dkg
kristálycukor: 10 db
tojássárgája: 4
A töltelékhez:
kristálycukor: 15 dkg
vaníliás cukor: 1 csomag
liszt: 5 ev kanál
tejföl: 1 pohár
natúr joghurt: 4 pohár
tojásfehérje: 4 db

Elkészítése:
A lisztet elkeverjük egy csipet sóval, süt porral és a feldarabolt margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a
cukrot és a reszelt citromhéjat, majd összegyúrjuk. Ha száraznak találjuk, akkor teszünk bele egy kis tejfölt. 30
percre hideg helyre tesszük pihenni. A tészta felét 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztát belesimítjuk a kiolajozott
tepsibe. A krémhez összekeverjük a joghurtot, cukrot, tejfölt, lisztet és vaníliás cukrot. Végül belekeverjük a
fölvert tojásfehérjét. A krémet a tésztára öntjük, a maradék tésztát pedig ráreszeljük a krém
tetejére.El melegített süt ben 35 percig sütjük 180 °C fokon.Megszórjuk cukorral és melegen vagy hidegen
tálaljuk.
19

Kekszes-almás sütés nélkül
Hozzávalók:
A tésztához:
háztartási keksz: 50 dkg ((ha lehet,
akkor szögletes forma))
f zni való vanília íz pudingpor: 3
csomag ((12 dkg))
kristálycukor: 20 dkg ((méz is lehet))
víz: 8-10 ev kanál
víz: 8 dl
alma: 1,25 kg
A tetejére:
Rama süt margarin: 5 dkg
porcukor: 4 ev kanál
keser kakaópor: 4 ev kanál

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszel n lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk,
a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára f zzük (ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához
keverjük).Közben a vanília íz pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig
f zzük, ezalatt jól bes r södik. Egy kb. 28 x 23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ritkán lehet négyszöglet
kekszhez jutni, ezért a hagyományos kerek is jó hozzá, amit szintén a tepsibe rakunk, az üres helyekre pedig kis
darabokat tördelünk bel le). A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül
(kerek kekszek esetén az üres területeket tört darabokkal kitöltjük). A kakaóport a porcukorral és a 8-10

ev kanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a t zr l levéve a margarint hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény -
pontosabban a keksz - tetejére kenjük. Jól beh tjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll,
így lehet majd szeletelni.

Citromos rizsgolyók
HOZZÁVALÓK:
7,5 dl tej

20 dkg rizs
10 dkg cukor
2 kávéskanál rölt fahéj
2 citrom
2 ev kanál liszt
5 dkg margarin
4 tojásfehérje
olaj, a sütéshez
a tetejére porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A tejet csipetnyi sóval felforraljuk, majd beleszórjuk a rizst, és puhára f zzük. A f zési id felénél hozzáadjuk a
cukrot és a fahéjat. A citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk. Amikor a rizs kész, levesszük a t zr l,
állandóan kevergetve hozzáadjuk a lisztet, a citrom héját és levét, végül a margarint, majd simára keverjük, és
kih tjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, és a langyos rizshez keverjük. A masszából kis golyókat
formálunk, és b , forró olajban aranyszín re sütjük. Konyhai papírtörl re szedjük, hogy a zsiradékot leitassuk
róluk, majd porcukorral megszórjuk a golyókat.
Gyümölcsfagylaltot vagy fagyasztott gyümölcskrémet kínálhatunk
mellé.

Egzotikus gyümölcsnyársak
21
HOZZÁVALÓK:
4 ananászkocka
4 mangókocka
4 szelet banán
4 gerezd narancs
4 ev kanál cukorszirup
1 kávéskanál rölt fahéj
2 ev kanál rum
ELKÉSZÍTÉS
Az ananászkockákat, a banánszeleteket, a mangókockákat és a narancsgerezdeket nyársra húzzuk, és a
következ mártásban kétszer megmártunk: a cukorszirupot, az rölt fahéjat és a rumot összekeverjük. 1 órát
állni hagyjuk a gyümölcsöket, majd lecsöpögtetjük, és barbecue-süt n oldalanként 2 percig sütjük.
Kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk.

Csokis kocka
HOZZÁVALÓK:
10 dkg csokoládé
20 dkg margarin
4 ev kanál cukor
4 tojás
5 dkg liszt
A krémhez
30 dkg csokoládé
4 dl tejszín
1 ev kanál cukor
A tetejére
20 dkg csokoládé
5 ev kanál víz
18 dkg cukor
A díszítéshez
csokoládéforgács
ELKÉSZÍTÉS
A csokoládét kis darabokra tördeljük, és vízg z felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a margarint, végül a
tojássárgákat egyesével a krémhez keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, a liszttel
felváltva, a krémbe forgatjuk. Kivajazott, lisztezett, téglalap alakú formába simítjuk a krémet, és meleg süt ben
kb. 20 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és kih tjük. A krémhez a csokoládét kis darabokra tördeljük, a tejszínbe
keverjük, hozzáadjuk a cukrot, és kislángon addig melegítjük, míg sima krémet kapunk. Kih tjük, és 2 órára
h t be tesszük. Amikor jól kih lt, elektromos habver vel még egyszer átdolgozzuk. A kih lt tortát 1,5
centiméter vastag lapokra vágjuk, és a tejszínes krémmel megtöltjük. Legalább 2 órára h t be tesszük. A
mázhoz a csokoládét a cukorral és a vízzel elkeverjük, és kislángon sima krémmé f zzük. Megkenjük a
sütemény tetejét, majd meleg vízbe mártott, éles késsel négyzetekre vágjuk. Minden kocka tetejére kevés
csokiforgácsot szórunk.
22

23Bodzaszorbet
HOZZÁVALÓK:
8 nagy fej bodzavirág
1 ev kanál akácméz
fél csokor mentalevél
2 dl víz
4 gombóc citromfagyi
ELKÉSZÍTÉS
A szebb virágokból négyet félreteszünk a tálaláshoz, a többibôl a
vízzel bodzateát készítünk. Belekeverjük a mézet, és hagyjuk kihûlni. Apróra vágjuk a mentaleveleket, a leszûrt
teába szórjuk, és villával hozzákeverjük a fagylaltot. A poharakba egy-egy bodzavirágot helyezünk, ráöntük a
keveréket, és legalább két órára fagyasztóba tesszük. Tányérra borítva tálaljuk.
24
Egy tészta - négy torta
HOZZÁVALÓK:
A tésztához
20 dkg csokoládé
6 tojás
12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
12,5 dkg liszt
a forma kikenéséhez vaj
ELKÉSZÍTÉS
A csokit kis darabokra tördeljük, és vízg z felett megolvasztjuk. Belekeverjük a darabokra vágott vajat, és sima
krémmé dolgozzuk. Visszatesszük a vízg zre, belekeverjük a tojássárgákat, majd a cukrot is hozzáadjuk, és a
lisztet beleszitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a harmadát óvatosan a tésztához keverjük úgy,
hogy ne törjön össze, végül a maradék habot is óvatosan beleforgatjuk. A tésztát kivajazott kerek formába
öntjük, és közepesen meleg süt ben készre sütjük. T próbával ellen rizzük, hogy készen van-e (ha jó, már nem
ragad a t re a tészta). Amikor kész, a formából grillrácsra borítjuk, és kih tjük.
Csipkedíszes változat
Csipkedíszítés papírt használunk (papírboltokban kapható). Ezt óvatosan a tészta tetejére helyezzük, és
el z leg átszitált porcukorral megszórjuk. Amikor kész, a papírt óvatosan levesszük, hogy a szép forma
megmaradjon.
Magyalleveles díszítés
Magyalleveleket (krisztustövis) gy jtünk, megmossuk, és megszárítjuk. Olvasztott csokoládéba és fehér
csokoládéba mártjuk a leveleket vagy kis ecsettel bevonjuk a krémekkel. 20 dkg olvasztott csokoládét és 10 dkg
tejszínt simára keverünk, és ezzel a torta tetejét és szélét bevonjuk. A csokiba mártott levelekkel a torta közepét
kirakjuk. Ezüstszín cukorgolyókat teszünk a levelek közé.
Borzas Kata tortája
20 dkg csokoládét 2 dkg vajjal megolvasztunk, majd 1-2 cm vastagon márványlapra simítjuk, és hagyjuk
megkeményedni (de ne h tsük ki teljesen!). Késsel csokiforgácsokat faragunk (45 fokban kis darabokra
vágjuk), a csoki így magától lesz kicsit tekercs alakú. A tortát tejszínes csokikrémmel bevonjuk (lásd a
magyalleveles változatot), és a forgácsokkal megszórjuk. Porcukorral is meghinthetjük.
Csillagos változat
Fehér csokoládét megolvasztunk, és 1 mm vastagon folpackra öntjük, fakanállal elsimítjuk. Amikor kih lt, de
még formázható, csillag alakú kivágóval csillagokat vágunk bel le. A tortát a tejszínes csokikrémmel bevonjuk,
és a tetejére tesszük a csokicsillagokat.
25

F szeres keleti csemegék
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
A banánoshoz
13 dkg vaj
6 banán
12 dkg cukor
2-2 ev kanál citromlé, zselatin, kukoricakeményít és tej
2 kávéskanál vaníliaaroma
A manduláshoz
1 liter tej
15-15 dkg cukor és rölt mandula
2 ev kanál zselatin és durvára vágott natúr (nem sós) pisztácia
ELKÉSZÍTÉS
A banánoshoz 10 dkg vajat megolvasztunk, és 5 banánt felkarikázunk. 2 dkg vajban megpuhítjuk a banánokat, a
citromlével, az olvasztott vajjal és a cukorral összekeverve pürésítjük, majd 20 percig kislángon f zzük. A
keményít t a tejbe szórjuk, és hozzáöntjük a banános keverékhez. Még két percig együtt f zzük, majd levesszük
a t zr l, belekeverjük a vaníliaaromát és a 2 dl hideg vízbe áztatott, majd kislángon melegített, feloldott
zselatint. Jól összekeverjük, és félretesszük. A hatodik banánt is felkarikázzuk, a szeleteket a maradék vajban
átpirítjuk, és a folpackkal bélelt tálalótányérra, egymás mellé tesszük. Ráöntjük a pürét, és ha már kell en
kih lt, h t szekrényben h tjük tovább. A manduláshoz 2 dl hideg vízbe áztatjuk a zselatint, majd kislángon
melegítve feloldjuk. Felforraljuk a tejet, belekeverjük a cukrot, a mandulát, a feloldott zselatint, és jól
összekeverjük. A pisztáciát egy másik, folpackkal bélelt tálon egyenletesen szétszórjuk, és bevonjuk a tejes
keverékkel. Kih tjük, és ugyancsak h t be tesszük. 4 óráig h tjük a kétféle süteményt, majd kiborítjuk a tálból,
és kockákra vágjuk.
26

Gyors almatorta
HOZZÁVALÓK:
7,5 dkg vaj
2 nagy alma
2 tojás
14 dkg cukor
15 dkg liszt
ELKÉSZÍTÉS
A tortaformát kivajazzuk, a maradék vajat kislángon
megolvasztjuk, majd kih tjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, húsukat nagyon vékonyan
felszeleteljük. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, a tojásfehérjéket habbá verjük. A
tojássárgájához keverünk 5 dkg lisztet, a kih lt, de puha vajat, és a tojásfehérje-hab egyharmadát. Végül
óvatosan beleforgatjuk a maradék lisztet és tojáshabot is. A masszát a formába simítjuk, óvatosan a tetejére
nyomkodjuk az almaszeleteket, és meleg süt ben megsütjük. 5 percig állni hagyjuk, majd kivesszük a formából.
Langyosan kínáljuk.

Karamelles csoki
HOZZÁVALÓK:
15-15 dkg étcsokoládé és porcukor
10 dkg vegyes virágméz
2 dl tejszín
olaj
ELKÉSZÍTÉS
A csokoládét kis darabokra tördeljük. 5 ev kanál vizet kislábasba
öntünk, beletesszük a cukrot meg a csokit, és kislángon
összeolvasztjuk. Hozzáadjuk a mézet, levesszük a t zr l, és belekeverjük a tejszínt. Villával vagy habver vel
jól kidolgozzuk, majd kislángon s r re, hólyagosra f zzük. Olajjal megkent márvány- vagy k lapra öntjük, és
kih tjük. Amikor teljesen kih lt, kockákra vágjuk.
Variáció
Kávés csokoládé: az étcsokoládé helyett 2 ev kanál instant kávéval készítjük, és 10 dkg vajat adunk hozzá.
27

Kávés csók
HOZZÁVALÓK:
1 dl tejszín
4 ev kanál tej
20 dkg tejcsokoládé
1 ev kanál instant kávé
35 csokival bevont kávészem
ELKÉSZÍTÉS
A tejszínt kevergetés nélkül felforraljuk, majd a tejet is hozzáöntve
újból felforraljuk. Levesszük a t zr l, hozzáadjuk az apró darabokra tört csokoládét, és a kávét is beleöntjük. 5
percig állni hagyjuk, majd fakanállal fényes, sima masszává keverjük. 30 percig szobah mérsékleten h tjük.
Habzsákba vagy tölcsérbe töltjük a masszát, és minyonpapírra apró "csigákat" nyomunk bel le. Mindegyik
tetejére 1-1 csokis kávészemet teszünk, és 3 órára h t be rakjuk.
• Dobozban, h t be téve 8 napig eláll.
28

Krémsajtos sütemény
HOZZÁVALÓK:
15 dkg+2 ev kanál cukor
10 dkg kukoricakeményít
2,5 dl+1 ev kanál tej
1,5 dl tejszín
50 dkg tejszínes krémsajt
5 tojás
1 citrom (reszelt héja)
csipetnyi só
2 tasak vaníliáscukor
A díszítéshez
porcukor
citrom (héja)
málna
mentalevél
ELKÉSZÍTÉS
15 dkg cukrot, a keményít t, 2,5 dl tejet fakanállal simára keverünk, majd kislángon, kevergetve, sima
masszává f zzük. A tejszínt és a krémsajtot habosra keverjük, majd állandóan kevergetve hozzáadjuk a meleg,
cukros tejet. 4 tojássárgáját a citromhéjjal kikeverünk, 5 tojásfehérjét a sóval, a vaníliáscukorral, és 2 ev kanál
cukorral habbá verjük, majd a sajtos krémhez adjuk. A maradék tojássárgákat 1 ev kanál tejjel habosra
keverjük. A sajtos krémet kivajazott, 22 cm átmér j , kipattintható tortaformába öntjük, a tejes tojáskrémet a
tetejére simítjuk, és meleg süt ben aranyszín re sütjük. Tányérra borítjuk, és 1 óráig h tjük. Kivesszük a
formából (ne ijedjünk meg, össze fog esni a tészta), és 6 órára h t be tesszük. Tálaláskor porcukorral
megszórjuk, citromhéjjal, málnával, mentalevéllel díszítjük. Málnakrémet adhatunk mellé.
29

Málnabomba
8 személyre
HOZZÁVALÓK:
A piskotához
8 tojás
20-20 dkg cukor és liszt
1 üveg málnalekvár
A krémhez
12,5 dkg cukor
1,5 dl tej
8 zselatinlap
1,5 dl piros szín szörp
5 dl tejszín
A díszítéshez
25 dkg fagyasztott málna
tejszínhab
málnakrém
ELKÉSZÍTÉS
A piskótához a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd apránként beledolgozzuk a lisztet, végül
óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát 3 részre osztjuk, majd zsírpapírral kibélelt
tepsikbe simítjuk, és meleg süt ben t próbáig sütjük. Amikor kész, nedves ruhára borítjuk. Levesszük a
zsírpapírt, a lekvárral megkenjük a tésztát, majd rögtön szorosan felcsavarjuk. Addig hagyjuk így állni, míg
teljesen kih l. (Mindhárom adagot így készítjük el.) A krémhez a zselatint néhány percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel és a cukorral szirupot f zünk, majd belekeverjük a kinyomkodott zselatint, és a szörppel simára
dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is a krémhez adjuk. A kih lt piskótaroládokat vékony
szeletekre vágjuk, és egy félgömb formát �kibélelünk� vele. Erre simítjuk a krém felét, majd ismét roládok
következnek, végül a maradék krém, és az utolsó réteg ismét rolád. Folpackkal lefedjük, és másnapig h t be
tesszük. Tálaláskor kiborítjuk, málnaszemekkel és tejszínhabbal díszítjük. Külön adhatunk hozzá málnakrémet.
30

Mogyorókrémes lávatorta
HOZZÁVALÓK:
25 dkg 70 %-os belga étcsokoládé
2 tojássárgája
2 ev kanál liszt
2 dkg margarin
2 dkg keser kakaópor
15 dkg mogyorókrém
porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A csokoládét olvasszuk fel, a liszttel és a tojássárgákkal keverjünk bel le krémet, és a tészta felét osszuk
margarinnal kikent, kakaóval beszórt formákba. A mogyorókémet tegyük a középükbe, és a maradék tésztával
fedjük be. 200 °C-os süt ben süssük 8 percig, amikor kész, borítsuk tányérokra, és kevés porcukorral szórjuk
meg. A maradék töltelékkel díszítsük a tányért.
Mogyorókrém helyett bármilyen házi lekvár is jó, lényeg az, hogy ne folyós, hanem kemény legyen.
31

Narancsos sajttorta
HOZZÁVALÓK:
A tésztához
5,5 dkg liszt
5 dkg vaj
1 tojássárgája
2,5 dkg cukor

a forma kikenéséhez, vaj
A töltelékhez
40 dkg friss sajt
1 narancs
fél dl tejszín
3 tojás
10 dkg cukor
5 dkg liszt
A díszítéshez
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A friss sajtot szitába tesszük, és 6 órát állni hagyjuk, hogy minden leve lecsöpögjön. Kipattintható tortaformát
vajjal megkent zsírpapírral kibélelünk, széleit vajjal kikenjük. A tésztalaphoz robotgéppel kidolgozzuk a lisztet,
a vajat, a tojássárgáját, a cukrot és csipetnyi sót. Ezt az el készített formába simítjuk, és közepesen meleg
süt ben megsütjük. A töltelékhez a narancsot megsikáljuk, szárazra töröljük, héját lehámozzuk. A sajtot, a
tejszínt, a tojásokat, a cukrot, a lisztet és a narancshéjat robotgéppel simára dolgozzuk, majd ezt is a formába
öntjük, tetejét kanál hátával lesimítjuk. Közepesen meleg süt ben 10 percig sütjük, majd langyos süt ben készre
sütjük. Csak akkor vesszük ki a formából, amikor teljesen kih lt. Tálra borítjuk, mentalevelekkel díszítjük.
Variáció
Ha fogyókúrás változatban szeretnénk elkészíteni, használjunk soványabb friss sajtot, és a tejszín helyett
készítsük joghurttal!
32

Sz l torta piros sz l b l
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
A tésztához
20 dkg liszt
csipetnyi só
10 dkg vaj
1 dl víz
A töltelékhez
75 dkg piros szem sz l
12 dkg cukor
3 cl konyak
1 dl tejszín
3 tojás
5 dkg rölt mandula
a tészta sütéséhez szárazbab
ELKÉSZÍTÉS
A sóval összekevert, átszitált lisztbe dolgozzuk a kis darabokra vágott vajat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy
formázható, de nem lágy tésztát kapjunk. Golyót készítünk bel le, és 2 órát h t ben lefedve állni hagyjuk.
Sodrófával kinyújtjuk, és kivajazott tortaformába simítjuk. Az alját villával megszurkáljuk, alufóliával
befedjük, szárazbabbal megrakjuk, és világosra sütjük. A sz l szemek héját lehúzzuk, magjukat kiszedjük,
belsejüket 6 dkg cukorral meg a konyakkal elkeverjük, és 30 percig állni hagyjuk. A tejszínt a tojásokkal, a
maradék cukorral és a mandulával habosra keverjük. A sz l t lecsöpögtetjük, a levet a tejszínbe dolgozzuk. A
tésztára rakjuk a sz l szemeket, ráöntjük a tejszínes krémet, és közepesen meleg süt ben készre sütjük. A
formából grillrácsra borítjuk, és kih tjük.
Könnyen meghámozhatjuk a sz l szemeket, ha el tte néhány percre forró vízbe áztatjuk.

Sz l torta fehér sz l b l
HOZZÁVALÓK:
1 kg fehér sz l
2 dl víz
10 dkg cukor
A tésztához
4 tojás
10 dkg cukor
1 dl tejszín
4-4 ev kanál olaj és muskotályos bor
20 dkg liszt
fél tasak szárított éleszt
ELKÉSZÍTÉS
A sz l t megmossuk, leszemezzük. A cukrot a vízbe keverjük, és felforraljuk. Beletesszük a sz l szemeket,
levesszük a t zr l, és 5 percig állni hagyjuk. A szirupban hagyjuk kih lni, majd lecsöpögtetjük. A tésztához a
tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, majd váltakozva hozzáadjuk a tejszínt, az olajat, 3 ev kanál bort meg
az éleszt vel összekevert lisztet. Simára dolgozzuk, kivajazott tortaformába öntjük, és a tetejét megrakjuk
sz l szemekkel. Meleg süt ben készre sütjük. Amikor kih lt, tálra borítjuk. A sz l s vízbe 1 ev kanál bort
keverünk, és a tortához külön kínáljuk.
33

Mézes-magvas csemege
HOZZÁVALÓK:
50 dkg mandula
50 dkg cukor
20 dkg dió
20 dkg mogyoró
20 dkg feny mag
1 kg virágméz
10 koriandermag
2 kávéskanál rölt fahéj
ELKÉSZÍTÉS
A dió, a mandula és a mogyoró felét durvára röljük. A mézet állandóan kevergetve meglangyosítjuk. Amikor
már folyós, belekeverjük a cukrot, és aranysárgára f zzük. A t zr l levesszük, belekeverjük a koriandert, a fahéj
felét, a durvára rölt magvakat és az egészben hagyottakat is, majd kih tjük. Kiolajozott teflonserpeny be
öntjük a masszát, a maradék fahéjjal megszórjuk, olajjal megkent zsírpapírral lefedjük, és sodrófával 3 cm
vastagra nyújtjuk. Újabb zsírpapírt teszünk fölé, majd a tetejére egy vágódeszkát helyezünk, súlyokkal
megrakjuk, és h vös helyen 1 hétig állni hagyjuk. Téglalap alakú szeletekre vágva kínáljuk.
Tehetünk bele apróra morzsolt mandulás süteményt is.

Pikáns sz l s-lilahagymás torta
HOZZÁVALÓK:
1 kész, kerek(20 dkg) leveles tészta
1 dl tejszín
1-1 kávéskanál citromlé és cukor
8 fej lilhagyma
12-12 szem fekete és fehér sz l
1 dl fehérbor
1 ev kanál ecet
rölt bors

ELKÉSZÍTÉS
A tésztát fél órára h t be tesszük, majd zsírpapírral befedjük, száraz babbal megszórjuk, és forró süt ben
el sütjük (15 perc). A babokat és a papírt leszedjük, és készre sütjük. A tüzet mérsékeljük, és a süt ajtaját
nyitva hagyjuk. A tejszínt és a citromlét simára keverjük. A hagymákat apróra vágjuk, majd 1 dl vízzel addig
f zzük, míg minden levét elfövi. Sóval ízesítjük, a cukorral megszórjuk, és nagylángon karamellizáljuk. A
sz l ket megmossuk, leszárítjuk, majd a borral és az ecettel együtt a hagymához adjuk. állandóan kevergetve
felforraljuk, és addig f zzük, míg a fele lé elf . Belekeverjük a tejszínt, sóval, borssal ízesítjük, és a kész
tortalapra öntjük. Rögtön tálaljuk.
Zöldsalátával kínálhatjuk.
34
jaksika jaksika
Címkék: kókuszos gombócot, gesztenyés töltelékhez, puha margarinnal, tejjel összegyúrjuk, fölengedett gesztenyemasszát, kevés rummal,

3 tipp hogy mihez kezdjünk
szép vékonyra. A tojásokat habosra keverjük, majd a tésztát megkenjük a tojással, és az egyik felét megkenjük a sonkakrémmel. A tészta másik felét ráhajtjuk és derelyeszaggatóval,3*5 cm kis négyszögeket készítünk. A sütemények tetejét is megkenjük a felvert tojással, majd sütőlemezre rakjuk őket egymás mellé, és előmelegített sütőbe tolva 10-15 perc alatt készre sütjük. Az első 10 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert akkor a tészta ...
gaby13 gaby13
3 tipp, hogy mihez kezdjünk a megmaradt sonkával?
a tésztát megkenjük a tojással, és az egyik felét megkenjük a sonkakrémmel. A tészta másik felét ráhajtjuk és derelyeszaggatóval,3*5 cm kis négyszögeket készítünk. A sütemények tetejét is megkenjük a felvert tojással, majd sütőlemezre rakjuk őket egymás mellé, és előmelegített sütőbe tolva 10-15 perc alatt készre sütjük. Az első 10 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert akkor a tészta összeseik. Sonkás ...
anna4459 anna4459
A Kései nyár érett lánya...
gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már lehúzható. A befőtthöz és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon. Süteményekben kevésbé kedvelt, mint a kajszibarack, inkább sárga, s ezért dekoratívabb változatait használjuk gyümölcstortákba, gyümölcssalátákba. Ilyenkor is érdemes kevés citrommal meglocsolni a barackot barnulás ellen. Nem csak édességek készítésére ...
cilamami cilamami
A fáraók gyógyszertára
Mandulagyulladáskor zsálya és borsmentával kevert teafőzet használata jó eredménnyel jár. Különleges aromájának köszönhetően kitűnő fűszere lehet pikáns, édes ételeknek. Az indiai konyha elengedhetetlen ízesítője. Használhatjuk még sütemények, gyümölcsrizsek, kenyerek ízesítésére, de remek fűszere a kompótoknak is. A nyugati konyhaművészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele. ...
erzsike25 erzsike25
A jázminpakóca:
eleinte inkább készítsünk egy erős főzetet (egy púpozott evőkanálnyi egy pohár forró vízre, 10 perc múlva máris kész a napi adagunk). Ezt a teaalapot ízlés szerint lehet hozzáadni más teákhoz, müzlikhez, kásákhoz stb. A levélőrleményt használják süteményekbe, tortákba, piskótákba.... Kibírja a 200 fokos sütést. Ügyeljünk a mennyiségekre, mert könnyű túlédesíteni a termékeket vele. - A Stevia folyékony kivonatát használják nem csak édesítőszerként, de kozmetikumként is, mert kiváló bőrregeneráló, ...
inrid77 inrid77
A kókusz csókja
módja a kókuszcsók sütése. Egyszerű, gyors és ízletes, ráadásul tej sincs benne, így a tejallergiás unokaöcsim is bátran ehet belőle. Jobban mondva bátran megeheti az egészet! Aki gyakran süt, az előbb-utóbb szembesül a problémával: a sütemények jó részéhez (kivéve például a piskótákat) csak a tojások sárgájára van szükség. Magam akkor kezdtem el foglalkozni a tojásfehérjékkel tárolástechnikailag, amikor azok már a mélyhűtőből is hiszen jól fagyasztható - kezdték kiszorítani az őshonos ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A legfinomabb bögrés sütik 1..
A legfinomabb bögrés sütemények Kezdő háziasszonyok, lusta háziasszonyok, váratlan-vendég-látók és az egyszerű, gyors és finom sütemények hívei imádni fogják receptjeinket. Variáld őket tetszésed szerint, hiszen a bögrés süteményt szinte lehetetlen elrontani. 3 tojásos piskóta 3 tojás, 1 bögre vaj, 2 bögre cukor, 3 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 ...
maca23 maca23
A szőlő
antioxidáns. Felhasználása: Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. A szemeket mindig alaposan mossuk meg! A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is. Camembertsaláta szőlővel: Hozzávalók: 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, ...
kisa622 kisa622
Süti ajánló
Túrógombóc mákbundában horvathnemagdi
Óriás bécsi szelet bulac57
Lúdláb anikotiti
Csokoládés körtetorta gabfe
Mákos-sárgarépás uzsonnakenyér bubszi
Kávétorta bubszi
Fogyjunk:)))) ninuska21
Kinder Pingui szelet - otthon recept kovacsborbala
Almás zellersaláta tundihugi
Fahéj szelet bubszi
Szárnyas receptek
Dióba hempergetett csirkecomb cilamami
Mai menű horvathnemagdi
Gombás ragu alatt sült sajtos mama57
levesekkel a pluszkilók ellen tinka1951
csirkeLEVES LESTYÁNNAL bubszi
Poitevine, csirkebecsinált klara50
Gesztenyével töltött pulyka 1. bubszi
Főzési tipp akár mára,...... eva0817
Csirke húsos besameles töltött padlizsán (horvát) recept toth_beata
Baconos hústekercs suzymama
Marhából készült ételek
Gyors zsírégető diéta juditmama
Nápolyi húsgombóc bubszi
Libakocsonya bubszi
Húsos bab Márton kedvére recept kovacs_zsoka
Sváb hentes marhatokánya rochlitzne
Marhahús újhagymával lilikonyhaja
Thai dinnyés marhasaláta maroka
Prágai vagdalt pogácsa csibi52
Recept kedli
Imperiál Marhasült 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Füstölt csülök hagyma ágyban klara50
Csülkös bableves bulac57
Fokhagymás tarja recept boszorlany
Burgonyafelfújt szűzpecsenyéve bulac57
Raguleves petrezselymes gombóc rochlitzne
Hétvezér tokány 2. bubszi
Kemencében főtt töltött klara50
Chilis bab II. horvathnemagdi
x nagyuska
Darált húsból készült rántott szelet bkisseva
Halból készült ételek
A medvehagyma kiváló fűszer. bodaaniko
Balin receptek jozsef_olah_9843
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Rántott harcsa franciasalátával 1vargaildyko
Nyárson sült ételek kloppenburg
Hideg ponty túrókrémmel bubszi
Sült keszeg tejfelben peterimajoridozsahe
Sajtos sült lazac mohini
gyors és finom melegszendvics grimilda
Sült ponty hagymaszósszal bubszi
Vad ételek
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Őzpörkölt vadász módra bordat
Fácánleves rochlitzne
Recept jjanosne
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Fácánleves Újházi módra bubszi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Spagetti ajánló
Alfredo tészta 1vargaildyko
Dél-olasz rakott tészta. bubszi
Olcsó bolognai recept boszorlany
H.Kohut Katalin Bolognai spagetti kohlinka
Vadas gombával recept kovacs_zsoka
Spagetti:paradicsomos-diós ujjozsef
Szegény ember spagettije bkisseva
Csirkemájas spagetti recept kovacs_zsoka
Carbonara spagetti veronika74
Nagyapám húsos tésztája recept kovacs_zsoka
Pizza receptek
Vegetáriánus pizza recept gonda_katalin
pizzás muffin ! ibolya58
Olasz pizza házilag ,,1" nanoka72
Graham-lisztes pizza tészta bubszi
Pizza lalakne
Mini pizza bubszi
Pizza tészta bubszi
Olcsó receptek. tnemarika
x nagyuska
Babos pizza batyu bubszi
Hamburger receptek
Kevés munkával horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi hamburger grimilda
Hamburger buci recept boszorlany
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hamburger zsemle recept baggesz20
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU