Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
csombor
CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)

Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.

BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)

Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.

A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.
Néhány recept borsikafűvel:

TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON

Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.

LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.

ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.

PROVANSZI TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.

Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.
suzymama suzymama
Címkék: ételhez adni, feketeborsot lehet, forró zöldséglevesbe, feldarabolt halat, tűzről levéve, apró kockára,

Borsikafű
kell az ételhez keverni. A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van. Borsikafüvel készült étel ...
nnpapszi nnpapszi
csombor
borsikafű) Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót. BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis) Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a ...
faciendum faciendum
Süti ajánló
MOKKAtorta bubszi
Habcsók moncsika77
Egyszerű teakenyér bubszi
Öt részes mama57
Balatonszepezdi rakott rétes bubszi
Tejszínes karamell (szalon) idgie1975
Brokkoli felfújt recept suzymama
Finom süti recept piroska0101
Túrós pite koszegimarika
Gyümölcsös, túrós őzgerinc gabfe
Szárnyas receptek
Görög tepsis pulyka recept jamborlulu
Csirkemell Dubarry módra magdus60
Medvehagymás tojáslepénnyel tö bossz
csirke reszelt kókusszal bubszi
Csirkemájpástétom 2. bubszi
Pulykaleves kávéval bubszi
Provanszi csirke veronika74
Tepsishús receptek yaskane
CSIRKEleves GOURMAND MÓDRA bubszi
Sajtos-tejfölös pulykaszelet 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Palóc leves 2. bubszi
szerb csevapcsicsi! ibolya58
Rakott kel bubszi
Füstölt csülkös marhapecsenye klara50
Gazdag leves rochlitzne
Főtt marhahús almás tormamártással recept gonda_katalin
Melegszendvicsek grimilda
Expressz húsos csili gabfe
Marhahús Sztroganov módra recept kovacs_zsoka
Sertésből készült ételek
saslik joghurtos salátával biharijudit
Csülkös babgulyás csipetkével recept kovacs_zsoka
Lecsós-rizses apróhusi recept kovacs_zsoka
Kicsit a mártásokról... suzymama
Lengyel húsos káposzta recept jamborlulu
Sertéshús-saláta 1vargaildyko
B betűs receptek horvathnemagdi
Kunsági leves 2. bubszi
bihari bundás karaj ! ibolya58
Csülkös bableves burgonyával recept toth_beata
Halból készült ételek
Süllő kapros túrós tésztával bulac57
Zöldséges gőzölt hal bubszi
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Rántott ponty I. bubszi
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Tejszínes halgombócleves ujjozsef
Lazac roston szezammagos burgonyapürével recept boszorlany
Finom falatok piroska0101
Finom falatok piroska0101
Lazacos burgonya bubszi
Vad ételek
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Fácánleves berántva II. bubszi
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Nyúlpörkölt veronika74
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Fácnleves vinlaci
Fácánpaprikás bubszi
Fácán tejfölös mártással bubszi
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Chilis- fokhagymás spagetti recept jamborlulu
Olívás spagetti bubszi
olasz CSIRKEGULYÁS SAJTTAL bubszi
Majoránnás hús horvathnemagdi
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
Rakott tészta nnpapszi
Májas csirkebecsinált recept jamborlulu
Bakonyi húsgombócok reifregina
Répás mártás klerierzsi
Pizza receptek
Sütőporos lángos yaskane
Sütemények akiram45
Ínyenc pizza veronika74
Túrós-pizza horvathnemagdi
Pizza funghi bubszi
Gombás pizza recept kovacs_zsoka
Csirkemájas töltelék bubszi
Calabriai pizza bubszi
angyalok konyhája faciendum
Francia hagymás lepény gabfe
Hamburger receptek
Csirkeburger recept jamborlulu
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger baratnu
mustár készítése házilag irmus
Házi hamburger veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU