Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
csombor
CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)

Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.

BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)

Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.

A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.
Néhány recept borsikafűvel:

TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON

Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.

LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.

ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.

PROVANSZI TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.

Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.
suzymama suzymama
Címkék: ételhez adni, feketeborsot lehet, forró zöldséglevesbe, feldarabolt halat, tűzről levéve, apró kockára,

Borsikafű
kell az ételhez keverni. A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van. Borsikafüvel készült étel ...
nnpapszi nnpapszi
csombor
borsikafű) Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót. BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis) Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a ...
faciendum faciendum
Süti ajánló
Lecsós burgonyasaláta bubszi
Bagolyszem agnes1955
Karácsonyi csillag gabfe
Citromos süti lantosneevi
Szentgyörgyi palacsinta bubszi
Réteges rétes (gibanica) bubszi
Gofri (sokadik) veronika74
Porhanyós kifli bubszi
Brownie klerierzsi
Kókuszos-Meggyes kocka klerierzsi
Szárnyas receptek
Valamit könnyen, gyorsan... gaby13
Meleg előétel burgonyával és paprikával recept baggesz20
Rafinált pulyka veronika74
Pizza fajták elkészítése anne74
x nagyuska
Csirkeleves avokádóval bubszi
Hegyaljai csirke bubszi
Bazsalikomos sajtos csirkemell klerierzsi
Francia csirkesaláta bubszi
Baconos-Sajtos Csirkemell 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Hússaláta olajbogyóval bubszi
Gyulai kolbász 6. bubszi
Gombás marhahús tésztával recept gonda_katalin
Burgonyás húsgombóc koszegimarika
B receptek horvathnemagdi
szerb csevapcsicsi! ibolya58
Ízőrzők – Harta – horvathnemagdi
Saláták grimilda
Debreceni tokány bubszi
Zöldséges húsgombócleves horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Dalmát Szelet 1vargaildyko
Rostélyon sült húsrudacska recept gonda_katalin
Ananászos savanyú káposzta veronika74
SZABOLCSI karaj bubszi
V betűs receptek horvathnemagdi
Szepi bácsi kedvence bundában veronika74
Gazdag leves darált hússal rochlitzne
Makói sonka bubszi
Káposztás csülök klara50
Nokedlis taenci
Halból készült ételek
Szegedi halászlé 1. bubszi
Ízőrzők – Tápióbicske horvathnemagdi
Tejszínes halgombócleves ujjozsef
Halételek jozsef_olah_9843
Makói hal peterimajoridozsahe
Káposztás harcsa bubszi
A legnépszerűbb halunk a ponty horvathnemagdi
Balatoni halászlé 1. bubszi
Molnárponty farfallével bulac57
Párolt pisztráng recept boszorlany
Vad ételek
Dödölle rauchne02
soponyai őzragú..... ibolya58
Fácán tejszínnel klerierzsi
Lazacborda artois módon bubszi
Baszk fácán veronika74
Rakott húsételek spanyolsky
Almával töltött fácán 1vargaildyko
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Szarvasgulyás recept boszorlany
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Bolognai spagetti orsi1
Caesar csirkesaláta tésztával klara50
Bolognai tészta recept gonda_katalin
Finom falatok piroska0101
Bakonyi szelet veronika74
Sóban sütve horvathnemagdi
Gönczi Gábor előétele andrilaszlone
Húsos-gombás spagetti csőben horvathnemagdi
Rakott spagetti spárgával recept baggesz20
Gyors bolognai spagetti recept boszorlany
Pizza receptek
Tonhalas pizza bulac57
Pizza másként bubszi
Pizzatészta recept yvett789
Pizzás csiga kefírrel ízesítve recept boszorlany
Mini pizzás csiga (gyors,egyszerű) anitahajdu
Csavart pizzás rúd recept gonda_katalin
Kapribogyó, bimbófűszer horvathnemagdi
x nagyuska
Csípős kolbászos pizza bulac57
Pizza tészta házilag koju
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle vagikriszti
Csirke hamburger banb
Hamburger buci recept boszorlany
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU