Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
csombor
CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)

Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.

BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)

Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.

A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.
Néhány recept borsikafűvel:

TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON

Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.

LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.

ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.

PROVANSZI TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.

Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.
suzymama suzymama
Címkék: ételhez adni, feketeborsot lehet, forró zöldséglevesbe, feldarabolt halat, tűzről levéve, apró kockára,

Borsikafű
kell az ételhez keverni. A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van. Borsikafüvel készült étel ...
nnpapszi nnpapszi
csombor
borsikafű) Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót. BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis) Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a ...
faciendum faciendum
Süti ajánló
Mazsolás haboslepény 1. bubszi
Tejszínes csokoládéhab képvise bubszi
Linzer recept kovacs_zsoka
Vegetáriánus rakott cukkini janna53
Csabai szalámi bubszi
Karamellás krémes: ujjozsef
Hajtovány fahéjjal és mákkal kissmama
Rebarbara muffin tundihugi
Tojás likőr recept boszorlany
Amerikai túrótorta bubszi
Szárnyas receptek
Kacsa cseresznyével klerierzsi
Recept jjanosne
Cézársaláta horvathnemagdi
Recept jjanosne
Dalmát csirke nanoka72
Hússzeletek krumplibundában tereza54
Tejszínes póréhagymás csirkeragu horvathnemagdi
Kay Pha Wan bubszi
kakas RÁC MÓDRA bubszi
Almatorta (sütés nélkül) eva0817
Marhából készült ételek
Mandulás borjúborda bubszi
Marhahúsleves lilikonyhaja
Töltött káposzta libahússal horvathnemagdi
Húskolbászkák rostélyon ujjozsef
Gulyás erőleves magyar módon bubszi
Mai menü. mamucika
Diós marhapörkölt bulac57
x nagyuska
Hússaláta fetasajttal ujjozsef
Hagymaleves zsemlekockával recept boszorlany
Sertésből készült ételek
rakott káposzta faciendum
Rántott szelet recept kovacs_zsoka
Töltött káposzta V. horvathnemagdi
D betűs receptek horvathnemagdi
szatmári töltött káposzta ibolya58
Pulykamell-szeletek rokfortos bubszi
Savanyú uborkás raguleves martimarti
CARNE TRITATA Vagdalthús bubszi
Pásztor tarhonya felturbózva recept gonda_katalin
rablóhús sütőbe suzymama
Halból készült ételek
Harcsa klerierzsi
Amur, Busa roston bubszi
Halfilé bazsalikomos gnocchival recept boszorlany
Halas tippek aprochef
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Harcsa káposztával peterimajoridozsahe
Rácponty I. bubszi
Batyus lazac horvathnemagdi
Halkocsonya bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Vad ételek
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Recept rakosferenc
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Fácán tejszínnel klerierzsi
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Magyar gasztronómia grimilda
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Szegedi fácángulyás bubszi
Spagetti ajánló
Húsvéti sörös csülök horvathnemagdi
Paradicsomos, sajtos húsgombócok spagettivel recept jamborlulu
Bolognai leves bubszi
Finn receptek kloppenburg
Cukkinis, paradicsomos tészta horvathnemagdi
Csípős spagetti bulac57
Spagetti 1 recept gonda_katalin
Hagymás-sütőtökös spagetti recept toth_beata
Vörösboros spagetti bubszi
Tésztatál húsgolyókkal brozsika
Pizza receptek
Pizza horvathnemagdi
Négysajtos pizza veronika74
Francia hagymás lepény gabfe
Kolbászos pizza bubszi
Töltött pizza moncsika77
Házi Pizza recept kovacs_zsoka
Csavart pizzás rúd recept gonda_katalin
Kolbászos-pizza horvathnemagdi
Rántott csirkecsíkok sarkadykati
Mártások grimilda
Hamburger receptek
Válassza a szóját! margoka59
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Házi hamburger recept jamborlulu
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
mustár készítése házilag irmus
Sajtos hamburger bubszi
Ázsiai hamburger klerierzsi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Hamburger baratnu
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU