Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról

A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról.

Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal!

A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós dél-olaszok láttak először fantáziát a paradicsomban. Ennek köszönhetően lett a tésztákhoz készített sugók legfőbb alapanyaga a paradicsom.

Tésztától független, magányos paradicsomszószról szóló bejegyzés már az 1700-as évek végén megjelent, a Nápolyban kiadott Lo scalco alla moderna című szakácskönyvben. A paradicsomszószos tészta receptje azonban csak 1790-ben, Francesco Leonardi római szakács L'Apicio Moderno című szakácskönyvében látott napvilágot.

Az olasz szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom.

Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt

A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt is, de főzhetjük őket több órán át. Ahány ház, annyi szószrecept és elkészítési mód.

A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül belőlük.

Az aztékok által kreált paradicsomos mártások mintájára a spanyolok is készítettek paradicsomalapú szószokat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Lo scalco alla modernában szereplő paradicsomszószok között is megtalálható az ,,alla spagnuola " paradicsommártás.

A mexikói konyha is kedveli a paradicsomszószt

Az európai és mexikói konyha mellett az indiai konyha is kedveli a paradicsomszószt. Nem meglepő módon a paradicsom valamilyen fűszerkeverékkel (masalával) gazdagított formájában jelenik meg az indiai konyhában. A paradicsom savasságához jól passzolnak a curry fűszerei, a paradicsomos, currys szósz nagyon jó alap mind a húsos, mind a zöldséges ételekhez.

Paradicsom chutney, fűszeresen Paradicsom chutney, fűszeresen

A klasszikus mártásokon kívül a paradicsom szószként való totális sikerét a ketchup létrejötte biztosította. Az amerikai otthonok 97%- jelenlevő, az étkezési kultúrájuk szerves részét képező édes paradicsomöntet története igen messzire nyúlik.

Az indonéz és kínai gyökerekkel rendelkező halból nyert mártástól, a ke-tsiaptól hosszú út vezetett a ma ismert, piros flakonos csodáig. A brit tengerészek által megkedvelt, szardellából, gombából és dióból készített mártás a 18. század közepén érkezett meg Angliába és az Újvilágba. Angliában sokáig az eredetihez hasonlatos mártásokat készítettek, míg az amerikaiak - ki tudja, mi okból - a sós, ecetes mártást fellazították egy kevés paradicsommal.

A ketchup a legnépszerűbb szósz a tengerentúlon

Az első angol ketchup recept - egy szardellás, fehérboros, édes fűszerekben gazdag mártás - 1727-ben jelent meg Eliza Smith szakácskönyvében. Az első amerikai receptet 1812-ben James Mease jelentette meg. Az ő ketchupjának összetevői között már helyt kapott a paradicsom.

A paradicsomos mártás megjelenésével szinte egy időben kezdték el a mártás cukorral való édesítését is. A hamar népszerűvé vált szószt 1837-ben Nagy-Britanniában is forgalomba hozták, igaz, paradicsom chutney elnevezéssel, hogy a már megszokott és kedvelt gomba ketchuppal ne lehessen összekeverni az újvilági ketchupot.

Ugyanebben az évben kezdődött meg Amerika totális bevétele. A kechupot immár országszerte árulták, Jonas Yerkes jóvoltából. Az ő sikerén felbuzdulva nemsokára megjelent a piacon a mai napig igen népszerű és világszerte ismert Heinz ketchup.

A ketchup hírnevén azonban csakhamar csorba esett. A lelkiismeretlen gyártók kőszénkátránnyal próbálták még ragyogóbb pirossá tenni a mártásukat, ami azonban ettől igen egészségtelenné vált. Ennek csak a 20. század elején lefektetett és azóta konzekvensen betartatott élelmiszergyártókra vonatkozó előírások vetettek véget.

Ketchupot, paradicsomszószt házilag is készíthetünk! Ketchupot, paradicsomszószt házilag is készíthetünk!

Néhány furcsa tény a ketchupról: Reagen elnök javasolta a ketchup zöldséggé minősítését. Ez ugyan nem valósult meg, de sok amerikai tekinti annak. Fejenként évente nagyjából három flakon ketchupot fogyasztunk el, arról a mennyiségről nem beszélve, amellyel fényesre dörgölhetjük a rézedényeket, ugyanis a ketchupban lévő savval tökéletesen tisztíthatóak.

Spagetti húsgombócokkal

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 kanál worchester szósz
3 kávéskanál oregano
2 kávéskanál só
4 nagyobb paradicsom
6 dl paradicsompüré
1/2 l húsleves
4 evőkanál zsemlemorzsa
3 kávéskanál cukor
2 dl olívaolaj
olaj a sütéshez
50 dkg spagetti tészta

Elkészítés: Az egyik vöröshagymát és két gerezd fokhagymát apróra metélek, hozzáadom a húst, a szószt, az organót és a zsemlemorzsát. Picit sózom, majd alaposan összedolgozom.
Ezután a másik vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, majd egy kevés olívaolajon először a vöröshagymát dinsztelem aranyszínűre, majd egy percre a fokhagymát is az olajra dobom. Ezután felengedem a paradicsompürével és a levessel, cukrozom, leheletnyit sózom, majd hagyom, hogy csendesen rotyogjon. A paradicsomokat leforrázom, lekapom a héját, felkockázom, és a szószhoz adom.
Egy serpenyőbe két ujjnyi olajat hevítek, közben a masszából 200 forintos nagyságú gombócokat gyúrok. Ezeket kisütöm, majd papírtörlőre teszem.
A tésztának odakészítem a sóval meghintett vizet, eközben botmixerrel elsimítom a paradicsomszószt és a gombócokat óvatosan beleeresztem. Tovább rotyogtatom az egészet, takarékon.

Csicseriborsó curry

Hozzávalók:
1 nagyobb üvegnyi csicseriborsó
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
3-4 teáskanál garam masala
4-5 méretes paradicsom
pici só

Elkészítés: A hagymát apróra vágom és üvegesre dinsztelem a vajon. Erre teszem a garam masala-t és folyamatos kevergetés mellett lepirítom. Az időközben lecsöpögtetett csicseriborsót hozzáöntöm, elkeverem és annyi vízzel engedem fel, ami ellepi. Eközben a paradicsomokat leforrázom, héjukat lehúzom, majd negyedbe vágva a csicseriborsóhoz adom.
Fedő alatt, takarékon hagyom rotyogni, nagyjából egy órát. Időnként átkeverem, ha kell pótlom a vizet. Végezetül krumplinyomóval kicsit krémesítem, de nem török össze minden szemet. Sózom és tálalom.
A paradicsomszósz a pizza lelke!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: paradicsomszósz finom, hasábburgonya elmaradhatatlan, mammák által, paradicsom európai, évszázadok során, tésztákhoz készített,

A fasírtok királynője
akad olyan is, ahol meg is töltik (sült paprikával, pepperonival, feta sajttal vagy grillezett zöldségekkel. Nálunk általában bő zsiradékban vagy sütőben sütik, de a világ más tájain roston, grillrácson is készül, vagy főzik erős levesekben, paradicsomszószban. Mi főleg feltétként fogyasztjuk főzelékfélékhez, máshol salátával, burgonyának különböző fajtájával, tésztával vagy búzakörettel kínálják. Egyszer ettem kóstoltam cous-cous kéregben készült fasírtot, ez volt maga a körete is, ráadásul ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fincsi ragunak és a sajtos kísértésnek nem lehet ellenálln
... szuper finom! Mindenkinek a kedvence ez a laktató finomság. A kezdők is bátran elkészíthetik, ezen nincs mit elrontani :) Hozzávalók: 1 csomag tészta 50 dkg darált sertéshús 0,5 dl paradicsomszósz 1 hagyma 1 teáskanálnyi olasz fűszerkeverék 1 csomag lapkasajt 5 dkg reszelt ementáli só, bors olaj Elkészítése: A tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát felvágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst is ...
suzymama suzymama
A kedvencünk lett
A kedvencünk lett, teljesen más mint a burgonyafasírt, vagy a krokett. A sajt és a fűszerek teszik tökéletessé ezt a finomságot! Hozzávalók: 1 kg burgonya 10 dkg sajt 2 tojás friss kapor rozmaring só, bors olaj Elkészítése: A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk. Amikor langyos, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és fűszerezzük. Keverünk hozzá 2 evőkanál ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról. Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós dél-olaszok láttak először fantáziát a paradicsomban. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A tökéletes olasz pizza
A tökéletes olasz pizza receptje Plusz 4 finom feltét Ismerd meg a legjobb pizzatészta receptjét, és süsd meg otthon! A paradicsomszósz rejtelmeibe is beavatunk. Ha pizzáról van szó, akkor a többségnek egy telefonszám jut eszébe, amit feltárcsázva egy órán belül ott az ajtóban a megrendelt finomság. A pizzakészítés, bár kissé macerás, egyáltalán nem nehéz, és remek konyhai program lehet belőle. A tésztát a sütőbe tolás előtt már bármivel megpakolhatod. Kenhetsz ...
grimilda grimilda
Az igazi pizza alaptészta
pizzához alapnak. Mediterrán pizza Hozzávalók: * 2 evőkanál olívaolaj * 1 pritaminpaprika * 10 dkg füstölt sonka * bazsalikom * 10 dkg feta sajt * 2 paradicsom * paradicsomszósz * bors Készítsd el a tésztát. A sütőt melegítsd elő magas hőfokra. A paprikát vágd vékony csíkokra. A füstölt szalonnát szeleteld szinte átlátszóra. Jobb, ha már eleve szeletelve kéred a hentesnél. A bazsalikom leveleit vágd apró ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
szilvalekváros csavart fánk ! ibolya58
Isler és vaníliás karika agimami7
Sült szilva vaníliamártással bubszi
Sütőtökös palacsinta suzymama
Indonéz palacsinta bubszi
Gesztenyés-meggyes pohárdesszert irmus
Kefires kifli baratnu
Almás csemege bubszi
Kókuszos almás yaskane
KRÉMESTorta bubszi
Szárnyas receptek
Illatos csirke rochlitzne
Fokhagymás krémsajttal töltött csirkemell suzymama
Vadrízzsel töltött csirke rochlitzne
Fokhagymás csirkecomb rántva hercegnő burgonyával recept gonda_katalin
Tejszínes csirkés gnocchi recept toth_beata
mai recept faciendum
Barackkal töltött kacsa bubszi
Zöldborsós csirkeragu tésztával recept kovacs_zsoka
Brokkolis csirkemell zsokanita
Csirkemell wokban sajmártással zsokanita
Marhából készült ételek
Csábító spagetti mennyei raguval tinka1951
Zöldségrakottas marhahússal bubszi
Savanyú marha recept gonda_katalin
Vörösboros marhapörkölt bulac57
Receptek horvathnemagdi
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Füstölt marhanyelvsaláta bubszi
MAGYAROS BABGULYÁS marhalábszá bubszi
Ázsiai marhahúsleves csípősen 1vargaildyko
Marhagulyás bubszi
Sertésből készült ételek
Zúzával töltött káposzta kakas csülökkel horvathnemagdi
Csülkös cipó bubszi
Májas csirkemell klerierzsi
Bolognai ragus palacsinta zsokanita
Füstölt csülök burgundi módra klara50
Olasz töltött cukkíni bubszi
Különleges vagdalt bubszi
5 hipergyors sült husi grimilda
Az eredeti Bolognai Lasagne tundihugi
Magyar gasztronómia grimilda
Halból készült ételek
Nudli ricottával és spenóttal horvathnemagdi
Paradicsomos grillezett hal gabfe
Receptek horvathnemagdi
Ponty lengyel mártással bubszi
Füstölthal – saláta ---- bubszi
Halászlé recept jamborlulu
Zöldséges-lazacos rizssaláta 1vargaildyko
*UPDATE* Grillezett lazac 1vargaildyko
fonyódi halászlé ibolya58
Szerelem a tányéron bulac57
Vad ételek
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Szarvasragu bulac57
x nagyuska
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Spagetti ajánló
Meleg előétel burgonyával és paprikával recept baggesz20
Hamis bolognai spagetti. bubszi
Milánói spagetti klerierzsi
Sajtos-csirkés spagetti recept jamborlulu
Kohut Katalin: Diétás milánói spagetti kohlinka
Tonhalas-fenyőmagos spagetti veronika74
COL TONNO Tonhallal bubszi
Bolognai húsos palacsinta kukoricával recept jamborlulu
Ízletes Spagetti 1vargaildyko
Pizza receptek
Pizzás táska 1vargaildyko
Töltött pizza tundihugi
cukkinisajt ! ibolya58
Görög pizza tundihugi
Vitaminos pizza bubszi
Bolognai mártás (Salsa alla Na bubszi
Könnyedebb étel horvathnemagdi
Pizza rákkal recept boszorlany
Pizza alaptészta recept baggesz20
Mini padlizsán pizzák suzymama
Hamburger receptek
Óriás hamburger angyalka___
Csirke hamburger banb
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger recept baggesz20
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Hamburger baratnu
Hamburger pulykahússal suzymama
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU