Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról

A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról.

Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal!

A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós dél-olaszok láttak először fantáziát a paradicsomban. Ennek köszönhetően lett a tésztákhoz készített sugók legfőbb alapanyaga a paradicsom.

Tésztától független, magányos paradicsomszószról szóló bejegyzés már az 1700-as évek végén megjelent, a Nápolyban kiadott Lo scalco alla moderna című szakácskönyvben. A paradicsomszószos tészta receptje azonban csak 1790-ben, Francesco Leonardi római szakács L'Apicio Moderno című szakácskönyvében látott napvilágot.

Az olasz szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom.

Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt

A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt is, de főzhetjük őket több órán át. Ahány ház, annyi szószrecept és elkészítési mód.

A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül belőlük.

Az aztékok által kreált paradicsomos mártások mintájára a spanyolok is készítettek paradicsomalapú szószokat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Lo scalco alla modernában szereplő paradicsomszószok között is megtalálható az ,,alla spagnuola " paradicsommártás.

A mexikói konyha is kedveli a paradicsomszószt

Az európai és mexikói konyha mellett az indiai konyha is kedveli a paradicsomszószt. Nem meglepő módon a paradicsom valamilyen fűszerkeverékkel (masalával) gazdagított formájában jelenik meg az indiai konyhában. A paradicsom savasságához jól passzolnak a curry fűszerei, a paradicsomos, currys szósz nagyon jó alap mind a húsos, mind a zöldséges ételekhez.

Paradicsom chutney, fűszeresen Paradicsom chutney, fűszeresen

A klasszikus mártásokon kívül a paradicsom szószként való totális sikerét a ketchup létrejötte biztosította. Az amerikai otthonok 97%- jelenlevő, az étkezési kultúrájuk szerves részét képező édes paradicsomöntet története igen messzire nyúlik.

Az indonéz és kínai gyökerekkel rendelkező halból nyert mártástól, a ke-tsiaptól hosszú út vezetett a ma ismert, piros flakonos csodáig. A brit tengerészek által megkedvelt, szardellából, gombából és dióból készített mártás a 18. század közepén érkezett meg Angliába és az Újvilágba. Angliában sokáig az eredetihez hasonlatos mártásokat készítettek, míg az amerikaiak - ki tudja, mi okból - a sós, ecetes mártást fellazították egy kevés paradicsommal.

A ketchup a legnépszerűbb szósz a tengerentúlon

Az első angol ketchup recept - egy szardellás, fehérboros, édes fűszerekben gazdag mártás - 1727-ben jelent meg Eliza Smith szakácskönyvében. Az első amerikai receptet 1812-ben James Mease jelentette meg. Az ő ketchupjának összetevői között már helyt kapott a paradicsom.

A paradicsomos mártás megjelenésével szinte egy időben kezdték el a mártás cukorral való édesítését is. A hamar népszerűvé vált szószt 1837-ben Nagy-Britanniában is forgalomba hozták, igaz, paradicsom chutney elnevezéssel, hogy a már megszokott és kedvelt gomba ketchuppal ne lehessen összekeverni az újvilági ketchupot.

Ugyanebben az évben kezdődött meg Amerika totális bevétele. A kechupot immár országszerte árulták, Jonas Yerkes jóvoltából. Az ő sikerén felbuzdulva nemsokára megjelent a piacon a mai napig igen népszerű és világszerte ismert Heinz ketchup.

A ketchup hírnevén azonban csakhamar csorba esett. A lelkiismeretlen gyártók kőszénkátránnyal próbálták még ragyogóbb pirossá tenni a mártásukat, ami azonban ettől igen egészségtelenné vált. Ennek csak a 20. század elején lefektetett és azóta konzekvensen betartatott élelmiszergyártókra vonatkozó előírások vetettek véget.

Ketchupot, paradicsomszószt házilag is készíthetünk! Ketchupot, paradicsomszószt házilag is készíthetünk!

Néhány furcsa tény a ketchupról: Reagen elnök javasolta a ketchup zöldséggé minősítését. Ez ugyan nem valósult meg, de sok amerikai tekinti annak. Fejenként évente nagyjából három flakon ketchupot fogyasztunk el, arról a mennyiségről nem beszélve, amellyel fényesre dörgölhetjük a rézedényeket, ugyanis a ketchupban lévő savval tökéletesen tisztíthatóak.

Spagetti húsgombócokkal

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 kanál worchester szósz
3 kávéskanál oregano
2 kávéskanál só
4 nagyobb paradicsom
6 dl paradicsompüré
1/2 l húsleves
4 evőkanál zsemlemorzsa
3 kávéskanál cukor
2 dl olívaolaj
olaj a sütéshez
50 dkg spagetti tészta

Elkészítés: Az egyik vöröshagymát és két gerezd fokhagymát apróra metélek, hozzáadom a húst, a szószt, az organót és a zsemlemorzsát. Picit sózom, majd alaposan összedolgozom.
Ezután a másik vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, majd egy kevés olívaolajon először a vöröshagymát dinsztelem aranyszínűre, majd egy percre a fokhagymát is az olajra dobom. Ezután felengedem a paradicsompürével és a levessel, cukrozom, leheletnyit sózom, majd hagyom, hogy csendesen rotyogjon. A paradicsomokat leforrázom, lekapom a héját, felkockázom, és a szószhoz adom.
Egy serpenyőbe két ujjnyi olajat hevítek, közben a masszából 200 forintos nagyságú gombócokat gyúrok. Ezeket kisütöm, majd papírtörlőre teszem.
A tésztának odakészítem a sóval meghintett vizet, eközben botmixerrel elsimítom a paradicsomszószt és a gombócokat óvatosan beleeresztem. Tovább rotyogtatom az egészet, takarékon.

Csicseriborsó curry

Hozzávalók:
1 nagyobb üvegnyi csicseriborsó
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
3-4 teáskanál garam masala
4-5 méretes paradicsom
pici só

Elkészítés: A hagymát apróra vágom és üvegesre dinsztelem a vajon. Erre teszem a garam masala-t és folyamatos kevergetés mellett lepirítom. Az időközben lecsöpögtetett csicseriborsót hozzáöntöm, elkeverem és annyi vízzel engedem fel, ami ellepi. Eközben a paradicsomokat leforrázom, héjukat lehúzom, majd negyedbe vágva a csicseriborsóhoz adom.
Fedő alatt, takarékon hagyom rotyogni, nagyjából egy órát. Időnként átkeverem, ha kell pótlom a vizet. Végezetül krumplinyomóval kicsit krémesítem, de nem török össze minden szemet. Sózom és tálalom.
A paradicsomszósz a pizza lelke!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: paradicsomszósz finom, hasábburgonya elmaradhatatlan, mammák által, paradicsom európai, évszázadok során, tésztákhoz készített,

A fasírtok királynője
akad olyan is, ahol meg is töltik (sült paprikával, pepperonival, feta sajttal vagy grillezett zöldségekkel. Nálunk általában bő zsiradékban vagy sütőben sütik, de a világ más tájain roston, grillrácson is készül, vagy főzik erős levesekben, paradicsomszószban. Mi főleg feltétként fogyasztjuk főzelékfélékhez, máshol salátával, burgonyának különböző fajtájával, tésztával vagy búzakörettel kínálják. Egyszer ettem kóstoltam cous-cous kéregben készült fasírtot, ez volt maga a körete is, ráadásul ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fincsi ragunak és a sajtos kísértésnek nem lehet ellenálln
... szuper finom! Mindenkinek a kedvence ez a laktató finomság. A kezdők is bátran elkészíthetik, ezen nincs mit elrontani :) Hozzávalók: 1 csomag tészta 50 dkg darált sertéshús 0,5 dl paradicsomszósz 1 hagyma 1 teáskanálnyi olasz fűszerkeverék 1 csomag lapkasajt 5 dkg reszelt ementáli só, bors olaj Elkészítése: A tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát felvágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst is ...
suzymama suzymama
A kedvencünk lett
A kedvencünk lett, teljesen más mint a burgonyafasírt, vagy a krokett. A sajt és a fűszerek teszik tökéletessé ezt a finomságot! Hozzávalók: 1 kg burgonya 10 dkg sajt 2 tojás friss kapor rozmaring só, bors olaj Elkészítése: A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk. Amikor langyos, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és fűszerezzük. Keverünk hozzá 2 evőkanál ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról. Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós dél-olaszok láttak először fantáziát a paradicsomban. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A tökéletes olasz pizza
A tökéletes olasz pizza receptje Plusz 4 finom feltét Ismerd meg a legjobb pizzatészta receptjét, és süsd meg otthon! A paradicsomszósz rejtelmeibe is beavatunk. Ha pizzáról van szó, akkor a többségnek egy telefonszám jut eszébe, amit feltárcsázva egy órán belül ott az ajtóban a megrendelt finomság. A pizzakészítés, bár kissé macerás, egyáltalán nem nehéz, és remek konyhai program lehet belőle. A tésztát a sütőbe tolás előtt már bármivel megpakolhatod. Kenhetsz ...
grimilda grimilda
Az igazi pizza alaptészta
pizzához alapnak. Mediterrán pizza Hozzávalók: * 2 evőkanál olívaolaj * 1 pritaminpaprika * 10 dkg füstölt sonka * bazsalikom * 10 dkg feta sajt * 2 paradicsom * paradicsomszósz * bors Készítsd el a tésztát. A sütőt melegítsd elő magas hőfokra. A paprikát vágd vékony csíkokra. A füstölt szalonnát szeleteld szinte átlátszóra. Jobb, ha már eleve szeletelve kéred a hentesnél. A bazsalikom leveleit vágd apró ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Csokihab babapiskótával recept baggesz20
Melengető téli italok horvathnemagdi
Almás pite bkisseva
Mézes muffin Karácsonyra yaskane
tavaszi krémleves grimilda
Mákosguba nnpapszi
5 csodás házi fagylalt grimilda
Bögrés mézes puszedli – rögtön puha, rögtön süthető! suzymama
vezuv sütemény ibolya58
Mártásöntetek (dresszingek) bubszi
Szárnyas receptek
Padlizsáncsónak bulac57
Sajtos-tejszínes csirkecomb recept jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
3 ízletes finomság csirkemellből tinka1951
Csirkemell-falatok nyárson süt bubszi
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Boros-mazsolás pulykaleves bulac57
Toledói töltött csirke bubszi
Kacsahús gyümölcsökkel bubszi
Matróz csirke recept boszorlany
Marhából készült ételek
montenegrói makaróni ! ibolya58
Szaftos gazdag raguk horvathnemagdi
nápolyi húsgombóc ! ibolya58
Burgundi tűzdelt marhasült veronika74
Fácánleves Újházi módra bubszi
Paradicsomos húsgombócok janoselek
Francia konyha brozsika
Csípős sült tészta snibolya
Spagetti paradicsomos húsgombóccal horvathnemagdi
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Palócpecsenye macoka65
Boros káposzta lunczk
ÍNYENC TÖLTÖTT liba bubszi
Grillezés. Új recept! koszegimarika
Vacsoracsata-Előétel-Győzi veronika74
Oxfordi húspogácsa juditmama
szatmári lakodalmas ibolya58
Hagymás tarja. mamucika
Tejfölös sertésraguleves tundihugi
Ormánsági tölt.kápi jucko46
Halból készült ételek
Ponty gombás-fűszeres mártássa zsigaiklara
Kató-féle halászlé bubszi
Csuka dióval töltve bubszi
Körösi süllő egészben bubszi
Harcsa almás-mustáros szósszal aranyibarbara
Szalonnás harcsaszeletek bubszi
Karácsonyi ételek tomicica
Rozmaringos lazac diós-fokhagymás tésztával maroka
Narancsos finomságok horvathnemagdi
Savanyú káposztával töltött ha bubszi
Vad ételek
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Torták kloppenburg
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Magyar gasztronómia grimilda
Spagetti ajánló
Szójás-húsos spagetti bubszi
Fetás-tejszínes spagetti suzymama
Tésztatál húsgolyókkal veronika74
Főtt csirkemell fűszeresen bubszi
kakukkfű faciendum
Spagetti paradicsomos húsgombóccal horvathnemagdi
Alfredo tészta 1vargaildyko
Brokkolis spagetti recept boszorlany
Zöld spagetti recept gonda_katalin
Barbadosi spagetti recept jamborlulu
Pizza receptek
Pizza tundihugi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Pizza tészták kerzsi58
Négy évszak pizza horvathnemagdi
Török-pizza horvathnemagdi
Pizza-tészta, I. bubszi
Pizza 2. bubszi
Töki pompos receptje-finom marika4528
Sós kifli variációk gereica
Mini-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Kevés munkával horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
A szója kloppenburg
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU