Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról

A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról.

Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal!

A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós dél-olaszok láttak először fantáziát a paradicsomban. Ennek köszönhetően lett a tésztákhoz készített sugók legfőbb alapanyaga a paradicsom.

Tésztától független, magányos paradicsomszószról szóló bejegyzés már az 1700-as évek végén megjelent, a Nápolyban kiadott Lo scalco alla moderna című szakácskönyvben. A paradicsomszószos tészta receptje azonban csak 1790-ben, Francesco Leonardi római szakács L'Apicio Moderno című szakácskönyvében látott napvilágot.

Az olasz szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom.

Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt

A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt is, de főzhetjük őket több órán át. Ahány ház, annyi szószrecept és elkészítési mód.

A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül belőlük.

Az aztékok által kreált paradicsomos mártások mintájára a spanyolok is készítettek paradicsomalapú szószokat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Lo scalco alla modernában szereplő paradicsomszószok között is megtalálható az ,,alla spagnuola " paradicsommártás.

A mexikói konyha is kedveli a paradicsomszószt

Az európai és mexikói konyha mellett az indiai konyha is kedveli a paradicsomszószt. Nem meglepő módon a paradicsom valamilyen fűszerkeverékkel (masalával) gazdagított formájában jelenik meg az indiai konyhában. A paradicsom savasságához jól passzolnak a curry fűszerei, a paradicsomos, currys szósz nagyon jó alap mind a húsos, mind a zöldséges ételekhez.

Paradicsom chutney, fűszeresen Paradicsom chutney, fűszeresen

A klasszikus mártásokon kívül a paradicsom szószként való totális sikerét a ketchup létrejötte biztosította. Az amerikai otthonok 97%- jelenlevő, az étkezési kultúrájuk szerves részét képező édes paradicsomöntet története igen messzire nyúlik.

Az indonéz és kínai gyökerekkel rendelkező halból nyert mártástól, a ke-tsiaptól hosszú út vezetett a ma ismert, piros flakonos csodáig. A brit tengerészek által megkedvelt, szardellából, gombából és dióból készített mártás a 18. század közepén érkezett meg Angliába és az Újvilágba. Angliában sokáig az eredetihez hasonlatos mártásokat készítettek, míg az amerikaiak - ki tudja, mi okból - a sós, ecetes mártást fellazították egy kevés paradicsommal.

A ketchup a legnépszerűbb szósz a tengerentúlon

Az első angol ketchup recept - egy szardellás, fehérboros, édes fűszerekben gazdag mártás - 1727-ben jelent meg Eliza Smith szakácskönyvében. Az első amerikai receptet 1812-ben James Mease jelentette meg. Az ő ketchupjának összetevői között már helyt kapott a paradicsom.

A paradicsomos mártás megjelenésével szinte egy időben kezdték el a mártás cukorral való édesítését is. A hamar népszerűvé vált szószt 1837-ben Nagy-Britanniában is forgalomba hozták, igaz, paradicsom chutney elnevezéssel, hogy a már megszokott és kedvelt gomba ketchuppal ne lehessen összekeverni az újvilági ketchupot.

Ugyanebben az évben kezdődött meg Amerika totális bevétele. A kechupot immár országszerte árulták, Jonas Yerkes jóvoltából. Az ő sikerén felbuzdulva nemsokára megjelent a piacon a mai napig igen népszerű és világszerte ismert Heinz ketchup.

A ketchup hírnevén azonban csakhamar csorba esett. A lelkiismeretlen gyártók kőszénkátránnyal próbálták még ragyogóbb pirossá tenni a mártásukat, ami azonban ettől igen egészségtelenné vált. Ennek csak a 20. század elején lefektetett és azóta konzekvensen betartatott élelmiszergyártókra vonatkozó előírások vetettek véget.

Ketchupot, paradicsomszószt házilag is készíthetünk! Ketchupot, paradicsomszószt házilag is készíthetünk!

Néhány furcsa tény a ketchupról: Reagen elnök javasolta a ketchup zöldséggé minősítését. Ez ugyan nem valósult meg, de sok amerikai tekinti annak. Fejenként évente nagyjából három flakon ketchupot fogyasztunk el, arról a mennyiségről nem beszélve, amellyel fényesre dörgölhetjük a rézedényeket, ugyanis a ketchupban lévő savval tökéletesen tisztíthatóak.

Spagetti húsgombócokkal

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 kanál worchester szósz
3 kávéskanál oregano
2 kávéskanál só
4 nagyobb paradicsom
6 dl paradicsompüré
1/2 l húsleves
4 evőkanál zsemlemorzsa
3 kávéskanál cukor
2 dl olívaolaj
olaj a sütéshez
50 dkg spagetti tészta

Elkészítés: Az egyik vöröshagymát és két gerezd fokhagymát apróra metélek, hozzáadom a húst, a szószt, az organót és a zsemlemorzsát. Picit sózom, majd alaposan összedolgozom.
Ezután a másik vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, majd egy kevés olívaolajon először a vöröshagymát dinsztelem aranyszínűre, majd egy percre a fokhagymát is az olajra dobom. Ezután felengedem a paradicsompürével és a levessel, cukrozom, leheletnyit sózom, majd hagyom, hogy csendesen rotyogjon. A paradicsomokat leforrázom, lekapom a héját, felkockázom, és a szószhoz adom.
Egy serpenyőbe két ujjnyi olajat hevítek, közben a masszából 200 forintos nagyságú gombócokat gyúrok. Ezeket kisütöm, majd papírtörlőre teszem.
A tésztának odakészítem a sóval meghintett vizet, eközben botmixerrel elsimítom a paradicsomszószt és a gombócokat óvatosan beleeresztem. Tovább rotyogtatom az egészet, takarékon.

Csicseriborsó curry

Hozzávalók:
1 nagyobb üvegnyi csicseriborsó
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
3-4 teáskanál garam masala
4-5 méretes paradicsom
pici só

Elkészítés: A hagymát apróra vágom és üvegesre dinsztelem a vajon. Erre teszem a garam masala-t és folyamatos kevergetés mellett lepirítom. Az időközben lecsöpögtetett csicseriborsót hozzáöntöm, elkeverem és annyi vízzel engedem fel, ami ellepi. Eközben a paradicsomokat leforrázom, héjukat lehúzom, majd negyedbe vágva a csicseriborsóhoz adom.
Fedő alatt, takarékon hagyom rotyogni, nagyjából egy órát. Időnként átkeverem, ha kell pótlom a vizet. Végezetül krumplinyomóval kicsit krémesítem, de nem török össze minden szemet. Sózom és tálalom.
A paradicsomszósz a pizza lelke!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: paradicsomszósz finom, hasábburgonya elmaradhatatlan, mammák által, paradicsom európai, évszázadok során, tésztákhoz készített,

A fasírtok királynője
akad olyan is, ahol meg is töltik (sült paprikával, pepperonival, feta sajttal vagy grillezett zöldségekkel. Nálunk általában bő zsiradékban vagy sütőben sütik, de a világ más tájain roston, grillrácson is készül, vagy főzik erős levesekben, paradicsomszószban. Mi főleg feltétként fogyasztjuk főzelékfélékhez, máshol salátával, burgonyának különböző fajtájával, tésztával vagy búzakörettel kínálják. Egyszer ettem kóstoltam cous-cous kéregben készült fasírtot, ez volt maga a körete is, ráadásul ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fincsi ragunak és a sajtos kísértésnek nem lehet ellenálln
... szuper finom! Mindenkinek a kedvence ez a laktató finomság. A kezdők is bátran elkészíthetik, ezen nincs mit elrontani :) Hozzávalók: 1 csomag tészta 50 dkg darált sertéshús 0,5 dl paradicsomszósz 1 hagyma 1 teáskanálnyi olasz fűszerkeverék 1 csomag lapkasajt 5 dkg reszelt ementáli só, bors olaj Elkészítése: A tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát felvágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst is ...
suzymama suzymama
A kedvencünk lett
A kedvencünk lett, teljesen más mint a burgonyafasírt, vagy a krokett. A sajt és a fűszerek teszik tökéletessé ezt a finomságot! Hozzávalók: 1 kg burgonya 10 dkg sajt 2 tojás friss kapor rozmaring só, bors olaj Elkészítése: A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk. Amikor langyos, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és fűszerezzük. Keverünk hozzá 2 evőkanál ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról. Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós dél-olaszok láttak először fantáziát a paradicsomban. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A tökéletes olasz pizza
A tökéletes olasz pizza receptje Plusz 4 finom feltét Ismerd meg a legjobb pizzatészta receptjét, és süsd meg otthon! A paradicsomszósz rejtelmeibe is beavatunk. Ha pizzáról van szó, akkor a többségnek egy telefonszám jut eszébe, amit feltárcsázva egy órán belül ott az ajtóban a megrendelt finomság. A pizzakészítés, bár kissé macerás, egyáltalán nem nehéz, és remek konyhai program lehet belőle. A tésztát a sütőbe tolás előtt már bármivel megpakolhatod. Kenhetsz ...
grimilda grimilda
Az igazi pizza alaptészta
pizzához alapnak. Mediterrán pizza Hozzávalók: * 2 evőkanál olívaolaj * 1 pritaminpaprika * 10 dkg füstölt sonka * bazsalikom * 10 dkg feta sajt * 2 paradicsom * paradicsomszósz * bors Készítsd el a tésztát. A sütőt melegítsd elő magas hőfokra. A paprikát vágd vékony csíkokra. A füstölt szalonnát szeleteld szinte átlátszóra. Jobb, ha már eleve szeletelve kéred a hentesnél. A bazsalikom leveleit vágd apró ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Raffaello házilag 4. bubszi
Finom rumos-diós recept boszorlany
Citrom szelet moncsika77
Brownie recept jamborlulu
Mákos-meggyes rácsos 2. bubszi
Zabpelyhes süti aranyag
Máktorta recept jamborlulu
=7 féle fánk= horvathnemagdi
Étel -süti-ital recept jjanosne
Recept jjanosne
Szárnyas receptek
KÁPOSZTÁS RAKOTT tyúk bubszi
Töltött dagadó Cseh módra kissmama
Káposztás tészta sült csirke horvathnemagdi
grillezett csirkemell pirított zöldségekkel faciendum
Bombasztikus ebéd veronika74
Brokkolis pulykamell bkisseva
x nagyuska
Töltött fasírt tundihugi
Brochette de Dijon flambé klara50
Csirke mandulával bubszi
Marhából készült ételek
Bátaszéki pecsenye bubszi
Arab etelek margareta51
Húsleves gazdagon recept gonda_katalin
Tatár bifsztek horvát módra recept kovacs_zsoka
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pincepörkölt vörösborral nero2000
marhanyelv körözöttel töltött bubszi
Milánói marhaszelet: ujjozsef
Csevap horvathnemagdi
Bográcsgulyás hétvégére horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Köményes sült oldalas horvathnemagdi
Melegszendvicskrém recept toth_beata
Egybefasirt koszegimarika
Görög rakott burgonya bubszi
Ízőrzők – Tótszerdahely horvathnemagdi
Canelloni moncsika77
Csülökös bab(Nagymuter féle) nagy adag recept jamborlulu
Pöszméte /egres/ szósz húsgombóccal! suzymama
Kolozsvári rakott káposzta bubszi
Kertészmáj horvathnemagdi
Halból készült ételek
Halpaprikás magyarosan bubszi
Fokhagymás hal bubszi
Zellerkrémleves lazacrózsákkal bulac57
Fokhagymás ponty bubszi
Lazactatár krémsajttal 1vargaildyko
Gyöngytyúk leves horvathnemagdi
P betűs receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Vendégváró falatok yocoo
Vajjal sült pisztráng csiga01
Vad ételek
Túlélni a telet... horvathnemagdi
Gombás szarvas-steak veronika74
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Lapcsánka erdész módra bubszi
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Karácsonyi ételek tomicica
Fácánmell töltött körtével bubszi
Magyar gasztronómia grimilda
Spagetti ajánló
Zöldséges spagetti pulykahússa 1vargaildyko
Mákos tészta muffin klerierzsi
Az újrafelfedezett hajdina bulac57
Burgundi marharagu veronika74
Salátát az egészségért... roanna
4 csodarecept - 10 perc alatt! marti1951
Saláta vacsora klementinagidro
Gombás-tejszínes pulykamell bubszi
Halszeletek sörtésztában paradicsomos burgonyával recept jamborlulu
tokaji pulykamell ibolya58
Pizza receptek
pizzás kiflik anna5971
Pizzas muffin ketchuppal recept gonda_katalin
Pizza del Sole recept jamborlulu
Pizza szósz házilag, ennél ízletesebbet éttermekben sem talá suzymama
Sütőporos lángos yaskane
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Hagymás-ringlis pizza bulac57
Graham-lisztes pizza tészta bubszi
Néhány csülkös recept.... cipello
Hamburger receptek
Hamburger zsemle recept toth_beata
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Hamburger buci recept boszorlany
Csirkeburger recept jamborlulu
Hawaii burger veronika74
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU