Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A lé a tét - avagy pár szó a
A lé a tét
- avagy pár szó a levesekről

Mi, magyarok, nehezen tudjuk elképzelni az ebédet leves nélkül, sőt a vasárnapi ,,kirántott húshoz" (vegyes körettel, uborkasalátával) egyenesen elengedhetetlen egy jóképű orjaleves, minek alapanyagát az a sertésgerinc képezi, melyről féltő gondoskodással lefejtettük a karaj húsát, természetesen bőven hagyva a csonton levesnek valót.

És amikor már tálunkban aranylik, illatozik ételünk, bőséggel zöldségelve, cérnametélttel gazdagítva, táguló orrcimpákkal szimatolunk, de közben szemünk már a tányérra készített leveshúsra és főtt répácskákra fókuszál - Lukullusz nem evett ilyet, az biztos!

Sok levesbe remekül illik a grízgaluska Sok levesbe remekül illik a grízgaluska

Nem is beszélve arról, hogy neander völgyi barátunk bőrökkel kibélelt gödrében felhevített kövek segítségével már vígan kotyvasztotta zöldséglevesét, tehát bizton állíthatjuk, hogy a kezdetektől fogva élünk eme nemes eledellel. Az idők során rengeteg fajtáját kreálták érzékeny ínyű szakácsok, az ötperces gyorstól az ötórás személyiig, a hígtól az egytálételnek is beillő gazdag-sűrűig.

Hasznos is nagyon, hiszen fokozza a gyomornedv képződését, étvágyat gerjeszt, gyomrot melegít, és ágyat vet a következő fogásnak, emellett értékes tápanyagokat és ásványi sókat is tartalmaz, valamint fedezi a szervezet folyadékszükségletének egy részét is.

Egy gazdag bableves önmagában főétel Egy gazdag bableves önmagában főétel

Milyen leveseket ismerünk?
Híg levesek

Készítésükkor semmilyen sűrítési eljárást nem alkalmazunk, de a bennük főzött alapanyagokkal igen tartalmassá tehetjük. A híg leveseknél nagyon fontosak a levesbetétek.

- Általános híg levesek: csontleves, húsleves

- Magyaros híg levesek a pörköltalapon készített levesek: gulyásleves, lebbencsleves, tarhonyaleves, gombócleves

A halászlé bográcsban az igazi! A halászlé bográcsban az igazi!

- Erőlevesek: darált marhahús, tojásfehérjével, paradicsompürével, vegyes zöldséggel, csonttal, szárnyas aprólékkal elkeverve, fűszerezve. Hosszan tartó főzéssel, teljesen lezsírozva tálalják, és különféle betétekkel dúsítják. Fontos, hogy az erőleves elnevezése a betétek fajtájától függ.

Változatok erőlevesre
Carmen: paradicsomsűrítménnyel enyhén színezett erőleves, kis kockákra vágott, húslevesben abált csemegeparadicsom -, finommetéltre vágott friss zöldpaprika és párolt rizs betéttel, friss turbolyalevéllel meghintve.

Colbert: személyenként két fürjtojás, főtt zöldborsó, apró kockákra vágott párolt sárgarépa és petrezselyemgyökér betéttel.

Diana: személyenként két darab portói borral ízesített, vadpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel.

Favorit: metéltre vágott főtt sonka, főtt marhanyelv, cérnametélt, párolt articsóka, párolt gombaszelet és tápiókabetéttel.

Fridatto: metéltre vágott sós palacsinta betéttel, párolt spárgafejjel, zöldborsóval és külön tálkában adott reszelt parmezánnal.

IV. Henrik: metéltre vágott főtt csirkehús, leveszöldség, főtt rizs és szeletelt párolt gombabetéttel.

Hercegnő: metéltre vágott csirkemell, szarvasgomba, spárgafej, zöldborsó betéttel.

Királynő: személyenként kettő szárnyas fás, metélt főtt csirkehús és tápióka betéttel.

Medici: apróra tört főtt makaróni, paradicsompürével ízesített szárnyas fás, tápióka és tojáskocsonya betéttel.

Nápolyi: metéltre vágott sonka, főtt marhanyelv, kockázott zeller, és apróra tördelt, főtt makarónibetéttel.

Nemzeti: kis kockákra vágott, natúr, illetve paradicsompürével, valamint spenóttal színezett tojáskocsonya betéttel.

Rossini: libamájpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel, valamint szárnyas májkockával, gombával, zöldborsóval, és külön tálalt pirított, sajtos zsemleszeletekkel.

Royal: kis kockákra vágott tojáskocsonya betéttel.

Strasbourgi: személyenként két darab, konyakkal ízesített libamájpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel.

Vadász: őzhúsból készült vadfás, és egri bikavérben párolt apró kockákra vágott vargánya betéttel, tálaláskor egy kis vörösborral megbolondítva.

Hidegen és melegen is kínálható a paradicsomleves Hidegen és melegen is kínálható a paradicsomleves

Sűrített levesek

A sűrített leveseket rántással, habarással vagy lisztszórással sűrítjük. Sűríti és dúsítja a leveseket az elkevert tejszín és tojássárgája /legírozás/, vagy a nyers vajdarabkákkal való montírozás is.

- Egyszerű sűrített levesek: burgonya, szárazbab, szárnyas aprólék, hal, gomba, köménymagos, .

- Áttört vagy pürélevesek: paradicsom, borsó, tök, máj, sóskapüréleves

- Krémlevesek: áttört, legírozott és montírozott levesek,. zellerkrém

- Nyáklevesek: a gabonafélék hosszan tartó főzésével készülnek, a kímélő, diétás és gyermekétkeztetésben használjuk. Nevüket a benne főtt alapanyag adja /rizsnyákleves/

- Gyümölcslevesek: tejfölös vagy tejszínes habarással, lehűtve)

A zöldségkrémlevesek variációja végtelen, érdemes játszani az ízekkel A zöldségkrémlevesek variációja végtelen, érdemes játszani az ízekkel

Különleges vagy összetett levesek

Általában tartalmasabbak a többi levesnél.

Más már nem is maradt hátra, mint pár recept ebből a kavalkádból:
Orjaleves

Hozzávalók: 2 kg húsos sertésgerinc, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, negyed karalábé, negyed zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szárított vargánya, 1 cikk kelkáposzta, egész fekete bors, só

Elkészítés módja: a húsos gerinccsontot feldaraboljuk, megmossuk. Előkeressük a legnagyobb fazekunkat, beletesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy legalább négyujjnyira ellepje. Lassan felforraljuk, vigyázva, hogy a habja bele ne főjön, hiszen akkor szürke és zavaros lesz. Lehabozzuk, lecsendesítjük a forrást, és még bő negyed óra hosszat főzzük. Ismét lehabozzuk, beletesszük a megtisztított és batonra vágott zöldségféléket, valamint az egészben hagyott tisztított hagymákat is. Sózzuk, és belekerül mintegy 15-20 szem fekete bors is. Lassan főzzük, minimum háromórányi időn át. Ha elkészült, egy kicsit hagyjuk ülepedni, majd finom szitán szűrjük át. Cérnametélttel tálaljuk, amit természetesen egy külön edényben főztünk ki, majd leöblítettünk, hogy ne tegye zavarossá levesünket.
A leveshúst a zöldségekkel együtt tegyük az asztalra, és adjunk mellé ecetes tormát vagy fokhagymamártást.

Egy tál forró leves, és jól indul az ebéd Egy tál forró leves, és jól indul az ebéd

Sajtkrémleves

Hozzávalók: 25 dkg reszelt sajt (trappista, edami, emmentáli vegyesen), 1 liter csontlé, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió

Elkészítés módja: szép, piros leveses fazekunkban a vajból és a lisztből világos rántást készítünk. A tűzről levéve felöntjük a forró csontlevessel, kevergetve felforraljuk. Beletesszük a sajtot, folyamatos keverés közben a levesben elolvasztjuk. Ha kell, sózzuk, fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, egyet még forralunk rajta, s már készen is vagyunk.
Tálaljuk forrón, zsemle krutonnal, és reszelt sajttal meghintve, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve.

Ribizlileves

Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 5 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál méz, 1 citrom reszelt héja, 5 dl almalé, 3 dl főzőtejszín, fahéj, só, 2 tojássárgája, kukoricapehely

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc levesfőző fazekunkat. A mosott ribizlit beleszemezzük, felöntjük fél liter vízzel, beletesszük a cukrot, a mézet, a citromhéjat. Csipetnyi sóval és fahéjjal fűszerezzük, felforraljuk és pár perc alatt puhára főzzük. A puha gyümölcsök felét kivesszük, félretesszük. A többit egy rúdmixer segítségével pépesítjük, az almalével felöntjük, összeforraljuk. A tűzről levesszük, és a tojássárgájával kikevert tejszínnel legírozzuk. Visszatesszük bele a félretett gyümölcsöket, és jégbe hűtjük.
Tálaláskor a tányérok aljára szórjunk kukoricapelyhet, szedjük rá a hideg levest, és díszítsük tejszínhabrózsákkal.

Üde, könnyű, akár desszertnek is kiváló a ribizlileves Üde, könnyű, akár desszertnek is kiváló a ribizlileves
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: tányérra készített, kezdetektől fogva, idők során, ötperces gyorstól, ötórás személyiig, gyomornedv képződését,

Beköszöntött a tavasz
kedvessel az oldalunkon irány a természet! (Nesze neked, Rousseau!) Nézzük szépen sorjában, mi kell egy szabadtéri sütés-főzéshez! Elsősorban egy baráti, kellemes társaság, hűtött italok, valamint mindenféle sütnivaló, némi faszén, avagy egy kellemes keményfából készült parázs. A húsok mellett zöldségeket is grillezhetünk! A húsok mellett zöldségeket is grillezhetünk! Kérem, induljunk el a kályhától, hiszen kedves őskori elődeink előbb sütöttek, mint főztek, most ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sült padlizsánok
lecsepegtetjük. Lisztbe mártjuk, és forró vajban megsütjük. Kiszedjük, majd a zsiradékban reszelt fokhagymát és hámozott paradicsomszeleteket fonnyasztunk. Sóval törött borssal ízesítjük, és tálaláskor a padlizsánra öntjük. "Ájult imám" 1.- avagy fahéjas töltött padlizsán Hozzávalók: 4 padlizsán, só, 2 evőkanál olaj A megmosott padlizsánok szárát eltávolítjuk, hosszában kettévágjuk, 1 órára besózzuk. Ezután folyóvíz alatt leöblítjük, kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, belsejüket ...
macoka65 macoka65
Vegyes Hús nélküli ételek...
és hogy ne barnuljon, megcsepegtetem citromlével. Megsózom, borsozom, rányomok max. 1 gerezd fokhagymát (többet ne, mert akkor nagyon az fog dominálni), belelapátolok 3-4 teáskanál tejfölt, megkutyulom, és vo-i-lá.     DÖDÖLLE (avagy KRUMPLIGÁlICA) A krumplit meghámozzuk, és megfőzzük annyi vízben, hogy éppen ellepje. Amikor megfőtt, a vizet rajtahagyva összetörjük, sózzuk, és lisztet adunk hozzá. Összekeverjük úgy, hogy egy szaggatható masszát kapjunk. Lobogó vízbe kb. diónyi ...
jaksika jaksika
x
került ide!!!Elnézést. #392 2009. június 2. 14:22 Előzmény Virág Lászlóné [Judó,Jutka,] 2009. június 2. 14:17 Válaszolj! Virág Lászlóné [Judó,Jutka,] Borzaska, avagy gyorsfánk. amennyi idő alatt felforrósodik az olaj amiben sütni fogod, annyi időbe telik az összeállítása. 6 evőkanál liszt 2 egész tojás 1 cs sütőpor 1 cs vaniliáscukor + egy pici még csipet só 1 doboz ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Hideg csokis kocka tundihugi
Kecskeméti barackpuding bubszi
Inyenc krumplifőzelék...... szisszy83
Kávés-fahéjas túrótorta 1vargaildyko
Mázas Levél 1vargaildyko
Almás rakott metélt bubszi
Somlói galuska 3. bubszi
Raffaelló( tejpor nélkül ) katimamiii
Csokihabos süti klementinagidro
Töltött csuka III. bubszi
Szárnyas receptek
Tűzdelt pulykamell, dióval töl bubszi
Mézes-mustáros csirke sült újkrumplival tinka1951
4 tuti recept, ha fáj a fogad! horvathnemagdi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Csirkecomb Ilmici módon bubszi
Almás csirke yaskane
Babos-zöldséges pulykacomb snibolya
Burgonyás rakott csirke akiram45
BOGRÁCSBAN FŐTT KAPROS csirke bubszi
Hegyaljai sült csirkecomb bubszi
Marhából készült ételek
Gulyásleves bubszi
Gulyásleves kolbászosan recept gonda_katalin
burgundi marha ragú ! ibolya58
Kijevi heringsaláta bubszi
tavaszi tésztasaláta grimilda
Brassói húsleves bubszi
Lencsével párolt marhacomb gabfe
Marhapörkölt krumplis horvathnemagdi
Fűszeres húspogácsa 1vargaildyko
Kolozsvári gulyás bubszi
Sertésből készült ételek
Sonkás szűzérmék bubszi
Tepsis hús birsalmával tundihugi
Csípős húspogácsa bubszi
Zöldséges töltött dagadó csalogany13
Ízőrzők – Porrogszent horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Sertéspaprikás recept baggesz20
DARÁLTHúSOS Muffin bubszi
Pikáns gombás sertésragu leves recept jamborlulu
Sült csülök aszalt szilvával klara50
Halból készült ételek
Harcsa savanyú káposztával bubszi
Öreghalász-lé bubszi
Vacsoracsata-Főétel-Győzi veronika74
Ízőrzők – Nagyszakácsi horvathnemagdi
Halak rómaiban veronika74
Dunai halászlé 3 bubszi
Receptek horvathnemagdi
Dunai halászlé 1 bubszi
Túrós csusza bubszi
Dorozsmai molnárponty 2. bubszi
Vad ételek
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Recept rakosferenc
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Fácánleves reifregina
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Fácánleves újházi módra tundihugi
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Spagetti ajánló
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Zöld csütörtök - Népi szokás maroka
Lecsós spagetti bubszi
Könnyű, nyári ételek snbela44
Saláták, öntetek kannalidia
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Fokhagymás spagetti tonhallal recept gonda_katalin
Csirkemájas, gombás spagetti 1vargaildyko
Tejszínes spagetti bulac57
Spagetti citromos csirkével recept horvathnemagdi
Pizza receptek
Csokidarabos kiflik recept kovacs_zsoka
Kolbászos-pizza horvathnemagdi
Tatu kifli suzymama
Hagymás gombás rátét bubszi
Sonkás – olívás pizza bubszi
Húsvéti pizzatitok horvathnemagdi
Szaloncukor süti... gabfe
Pizza-tészta, II. bubszi
Lala kifli zsokanita
Pizza-tészta, I. bubszi
Hamburger receptek
Hamburger zsemle recept baggesz20
Csirke hamburger banb
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Virslis kifli veronika74
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU