|
Mézes-fahéjas muffin
Hozzávalók:
15 dkg joghurt
10 dkg krémsajt (natúr)
2 tojás
11 dkg cukor
1 evõkanál méz
18 dkg liszt
2 teáskanál sütõpor
1-2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A sütõt elõmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A lisztet elkeverjük a sütõporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a mézet, a joghurtot, és a krémsajtot. A lisztet összekeverjük a sütõporral és a fahéjjal. A lisztes keveréket kanalanként hozzáadjuk a tojásos masszához.
A tésztát a formákba töltjük (2/3-ig), majd 20-25 percig sütjük.
Pöttyös mézes
´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: Tészta:
25 dkg porcukor
1 evõkanál zsír
3 evõkanál méz
4 evõkanál tej
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evõkanál kakaópor
60 dkg liszt.
Krém:
7 dl tej
2 cs.vaníliapuding
2 evõkanál liszt
1 cs. vaniliáscukor
25 dkg rama margarin
25 dkg porcukor.
Elkészítés: A porcukrot,a zsírt,a mézet,a tejet,és a tojást gõz fölött összekeverjük,majd hozzáadjuk a lisztet,amiben elkevertük a szódabikarbónát.
3 részre osztjuk.
Kettõt lappá nyujtunk,és megsütjük a tepsi hátulján.
A 3. részbe belegyurjuk a kakaót,és 12 egyenlõ részre osztjuk.
Akkora rudakat sodrunk,amekkora lapokat sütöttünk,és ezeket a rudakat is megsütjük.
A krémhez kevés tejben elkeverjük a pudingokat,a lisztet,és a vaniliáscukrot,majd a többi tejet is hozzáöntve sûrû krémmé fõzzük.
A margarint a porcukorral kikeverjük,majd a kihûlt fõzött krémmel összekeverjük.
Az elsõ lapra rákenjük a krém felét,erre tesszük a kisült rudakat,majd rákenjük a krém másik felét,és befedjük az utolsó lappal.
Tetejére porcukrot szórunk,vagy csokimázzal bevonjuk.
Egy éjszakát hagyjuk puhulni,majd szeleteljük.
Csupa-nyár leves pirítóssal
Csupa-nyár leves pirítóssal
Hozzávalók:
30 dkg vegyes színû paprika
10 dkg sárgarépa
10 dkg szárzeller
10 dkg kelkáposzta
1 szál póréhagyma
4 evõkanál olaj
1 kávéskanál curry
kevés friss rozmaring
1 zöldségleves-kocka
só, õrölt fehérbors
A pirítóshoz:
12 szelet baguette
15 dkg paradicsom
2 evõkanál olívaolaj
1 kávéskanál finomra vágott kakukkfû
só, bors
Elkészítés:
A paradicsom héját ás magjait távolítsd el, a húsát vágd apró kockákra, majd keverd össze sóval, borssal, kakukkfûvel, olívaolajjal, és tedd félre.
A többi zöldséget tisztítsd meg, vágd nagyon vékony csíkokra, és a felforrósított olajon futtasd meg, sózd, borsozd, szórd meg a curryvel és a rozmaringgal, majd öntsd fel 1 liter vízzel, és morzsoljd bele a leveskockát. Forrald össze, és amikor a zöldségek még roppanósak, vedd le a tûzrõl. A kenyérszeleteket pirítsd meg, és halmozd rájuk a paradicsomot. Kínáld a leves mellé.
almás zseb !
ALMÁS ZSEB
Hozzávalók: 30 dkg hámozott, apró kockára vágott, kissé savanykás alma, 2 ek. citromlé, 2-3 ek. cukor az alma ízesítéséhez, esetleg egy csipet fahéj...
Tészta:
10 dkg túró, 4 ek olaj, 4 ek. tej, 5 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 sütõpor, csipet só.
Az almát a cukorral és citromlével megpároljuk, nem túl puhára, kihûtjük. A tésztához valókból, rugalmas tésztát gyúrunk, lisztezett lapon 40X40 cm-es lappá nyújtjuk és 10x10 cm-es kockákra felvágjuk. A lapok egyik felére 2 kiskanál almát halmozunk, a széleket kissé megvizezzük és a négyzetek üres felét ráhajtjuk az almás részre, a széleket kissé összenyomjuk. Ha az alma nagyon "szaftos" lenne, akkor kevés kekszmorzsát szórunk a töltelékre...Tojás sárgájával lekenjük, sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük és forró sütõpen pirulásig sütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
mini túrós kuglóf
Hozzávalók:
10 dkg tehéntúró
1 evõkanál porcukor
26 dkg liszt
2 csapott teáskanál sütõpor
késhegynyi szódabikarbóna
reszelt narancshéj
1 tojás
12 dkg cukor
0,8 dl olaj
2 dl tej
8 dkg meggylekvár (én áfonyát tettem bele)
a tetejére porcukor
darált mandula
A túrót a porcukorral kikeverjük.
Az elkevert tojásokat a cukorral, az olajjal és a tejjel összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a sütõporral, a szódabikarbónával és a reszelt narancshéjjal elvegyített lisztet.
Nyolc margarinnal kikent és darált mandulával megszórt mini kuglóf formába 1-1 púpozott teáskanál tésztát halmozunk.
Túrókrémet és lekvárt kanalazunk rá, majd a maradék tésztával befedjük.
Elõmelegített sütõben 175 fokon 25-30 percig sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk
Epres-pudingos túrótorta
Hozzávalók:
Piskótához:
6 tojás
20 dkg cukor
4 csomag epres pudingpor
1 sütõpor
Krémhez:
20dkg vaj
20 dkg porcukor
3 csomag vaníliás cukor
4 tojás
fél liter tej
4 evõkanál zselatin
fél kg túró
Tetejére: eperszemek
2 gyümölcskocsonya
Elkészítése: A piskótához 6 tojás fehérjét fölverjük a cukorral, majd a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, belekeverjük a 4 csomag pudingport és a sütõport. Kivajazott, lisztezett tortaformában lassan megsütjük.
A krémhez a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és 4 tojás sárgáját habosra keverjük. A tejet megmelegítjük, felolvasztjuk benne a zselatint, a túrót villával összetörjük és összekeverjük a zselatinos tejjel, majd óvatosan hozzákeverjük 4 tojás felvert habját. A krémet a kihûlt tortára kenjük, a tetejére eper és gyümölcskocsonya kerül.
Joghurtos epertorta
30 dkg eper (fagyasztott is jó),
fél liter epres joghurt,
3 dl féltartós habtejszín,
2 zacskó 6 db-os gofri (készen kapható piskótaszerû tészta),
1 evõkanál porcukor,
25 gramm zselatinpor,
a díszítéshez 1 zacskó gyümölcszselé-por,
1 dl tejszín.
Az epret megmossuk, feldaraboljuk, és félretesszük. A zselatint 1 dl vízben megáztatjuk, majd kis lángon, kevergetve folyósra oldjuk. A joghurtot kissé meglangyosítjuk, és a zselatint belekeverjük. A tejszínbõl a porcukorral habot verünk és a joghurtba beleforgatjuk. Tortaformába tesszük a gofri felét, erre rákenjük a joghurtos krém felét, amit kirakunk az eper felével. Erre ismét gofri kerül, amit a megmaradt krémmel bekenünk, és az epret rárakjuk. A gyümölcsszelét a zacskón lévõ elõírás szerint elkészítjük, és ha már nem meleg, de még nem dermed, ráöntjük a tetejére. Hûtõszekrényben legalább fél napig dermesztjük.
Epres joghurttorta
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 kanál cukor
4 kanál liszt késhegynyi szódabikarbónával
4 kanál víz
A töltelékhez:
2 nagy pohár natúr joghurt
3 csomag vaníliás cukor
3-4 kanál cukor ízlés szerint
reszelt citromhéj és citromlé ízlés szerint
kb. 1 kg eper
1,5 kanál zselatin
1 dl víz
A díszítéshez:
tejszínhab
néhány szem eper
Elkészítés: Sütõpapírral kibélelt tortaformában 4 tojásos vizes piskótát sütünk. Ha elkészült, borítsuk ki rácsra, hogy kihûljön. Amikor kihûlt, tegyük vissza a tortaformába. Az eper felét turmixoljuk le, ízesítsük vaníliás cukorral, cukorral, citromlével, citromhéjjal, tegyük bele a joghurtot. A másik fél kilónyi eperszemet felezzük el, és tegyük a tésztalapra. A joghurtos krémet langyosítsuk meg, közben egy kis lábosban olvasszunk fel 1,5 kanál zselatint kb. 1 dl vízben. Ha már gyöngyözik, keverjük bele a joghurtkrémbe, majd az egészet öntsük a tortaformába. A tetejére díszítésként tehetünk pár szem epret. A tortaformát egy éjszakára tegyük hûtõbe, ez idõ alatt meg fog dermedni. Tálalhatjuk tejszínhabbal, de anélkül is nagyon finom!
Ma elkészítettem a sajtos cukkini lepényt, nekünk ízlett. Kisebb módosításokkal kutyultam össze, mert neken nem volt minden pontosan hozzá, illetve van amit én nem ehetek (pl. bors)
Eredeti recept 2 személyre:
250 g cukkini
3 db újhagyma
2 db tojás
2 ek. teljes kiõrlésü tönkölyliszt (én finom lisztet tettem bele)
1 kk. szárított majoránna
1 kk. szárított fodormenta (friss petrezselyemmel helyettesítettem)
1 tk. õrölt szerecsendió (ha van frissen reszelt)
5-6 szem frissen tört fekete bors (ezt kihagytam)
3 ek. olaj (kicsit pótolni kellett sütés közben)
3 tk. tengeri só
5-10 dkg parmezán sajt (csak trapistám volt)
Öntethez: 1 pohár joghurt, 1/2 uborka, tengeri só
Megtisztított uborkát apró csíkokra vágjuk, elkeverjük a joghurttal, sózzuk és hûtõbe tesszük. (én meghámoztam, kinek hogy bírja a gyomra)
Tojást felverjük, elkeverjük benne a lisztet, sót, szerecsendiót, majorannát, fodormentát, borsot. Hagymát feldaraboljuk (6-7 mm), cukkinit felkockázzuk (szintén jó apróra) elkeverjük a tojással, végül a sajtot is belekeverjük.
Közepesen elõmelegített serpenyõbe (jobban összekapta, amikor már forróbb volt) (kevés olajjal) 1-1 evõkanállal rakunk a keverékbõl, kis lepényeket formázunk belõle, és aranybarnára sütjük mind a két oldalát. Uborkaöntettel tálaljuk. (Mikróban utólag melegítve is finom volt).
Jó étvágyat hozzá!
Rakott pacal camembert sajttal
1 kg tisztított, fagyasztott pacal,
25 dkg Tihany camembert,
2 tojás,
só, durvára õrölt bors,
1 fej hagyma,
2 evõkanál olaj,
ételízesítõ,
egy csokor vágott petrezselyemzöld
A pacalt sós, ételízesítõs vízben ,,rongypuhára" fõzöm. A finomra vágott hagymát az olajon üvegesre párolom, rádobom a pacalt, borsozom és néhányszor átkeverem. Kihûlés után összekeverem a kisujjnyi csíkokra vágott camembert-rel, a tojásokkal, a petrezselyemzölddel és egy kávéskanál sóval. A keveréket kivajazott tûzálló tálba teszem és forró sütõben kb fél óra alatt készre sütöm.
Sóskaleves
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg friss sóska
(vagy 25-30 dkg-os
fagyasztott sóskakrém),
1 kisebb fej vöröshagyma,
2 evõkanál olaj,
1 evõkanál liszt,
só, csipetnyi õrölt fehérbors
és szerecsendió,
1,2 l csont alaplé,
ízlés szerint cukor,
1 tojás sárgája,
1 dl tejszín,
2-3 dkg vaj.
A sóskát puhára fõzzük egy kevés vízben némi sóval és leturmixoljuk. Az olajból, lisztbõl aranysárga rántást készítünk és az apróra vágott vagy lereszelt hagymát is megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a sóskapürét, egy-két percig dinszteljük, felengedjük a csontlevessel és a sóska fõzõlevével, fûszerezzük és 10 percig fõzzük. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hûlni, a tojás sárgájával simára kikevert tejszínt a levesbe öntjük és a tetejére morzsolunk egy kevéske vajat.
Pirított zsemlekockával tálaljuk (legjobb csészében).
Az én reteksaláta variációm, amely -csodák csodája- még az újdonságokra kevésbé fogékony férjemnek is tetszett:
Zöldhagymás reteksaláta joghurtos öntettel
Hozzávalók:
2 csokornyi retek
1 szál újhagyma
1 csokor petrezselyem
1 kisebb fej saláta
10 dkg füstölt sajt
4 dl natúr joghurt
1/2 dl tökmagolaj
2 evõkanál mustár
csipetnyi szárított (csak az volt) bazsalikom
só
Elkészítés:
A retket, sajtot vágjuk kockákra, a petrezselymet apróra, a zöldhagymát karikázzuk, a zöldjét is, a salátát tépkedjük össze, enyhén sózzuk, összekeverjük.
ÖNTET: Keverjük simára a joghurtot az olajjal, a mustárral, bazsalikommal.
Öntsük rá a salátára, leverjük össze, és tegyük a hûtõbe legalább egy órára, hogy összeérjenek az ízek.
Bármilyen hús, vagy hideg vacsora mellé kiváló.
Én, ha (egyáltalán) ehetnék, magában enném!
Próbáljátok ki!
PADLIZSÁNKRÉM,
´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók
2 db.padlizsán
1 nagyobb fej hagyma reszelve,vagy nagyon apróra vágva
1 kk mustár
olívaolaj
só,bors
(aki szereti,majonéz)
A padlizsánokat fólián a sütõben addig sütöm,míg felpuffad és színét veszti.Akkor egy tálbadobom,légmentesen lezárom,és fél óráig hagyom,így a héja könnyebben lejön.A puha belsejét tálba kaparom,és botmixerrel pépesítem(ilyen állapotban fagyasztom le télire,lehetõleg tégla alakban,jobban elfér).hozzáadom a mustárt, sót,borsot és állandó kavarás mellett cseppenként hozzáadom az olívaolajat.Annyit,hogy a massza kifehéredjen és besûrûsödjön.Csak ezután adom hozzá a hagymát,lehet 1-2 gerezd fokhagymát is.Egy éjszakát hagyjuk a hûtõben,hogy az ízek összeérjenek.Pirítóssal,friss kenyérrel egyaránt finom és aki nem számlálja a kalóriákat,kenjen rá majonézt.
Rakott tojás recept.
Hozzávalók:
tojás
bacon
hagyma
reszelt sajt
tejszín
Elkészítés:
Fõzd keményre a tojásokat, közben a hagymát vágd vékony karikákra, a bacont kockázd apróra, vajon süsd õket ropogósra.
Terítsd egy tûzálló tál aljára a felét, erre fektesd a karikára vágott tojásokat.
Öntsd le egy tojássárgájával, sóval és reszelt sajttal elkevert tejszínnel, és süsd át a sütõben, amíg kissé megpirul a teteje. Nagyon finom!!!!!!!
Hozzávalók:
3 dkg élesztõ
fél liter tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 evõkanál só
Elõkészítés:
Az élesztõt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belõle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
Elkészítés: A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságú formákra. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belõle, amennyi éppen elfogy.
Megjegyzés:
A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, és 1 héten keresztül akkor sütünk belõle, amikor akarunk. Hûtõben (nem a fagyasztóban) tároljuk. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.
Lusta lángos.
Bátaszéki sertésborda
Hozzávalók:
8 szelet sertésborda,
15 dkg reszelt sajt,
1 fej reszelt vöröshagyma,
1 dl olaj,
5 dkg vaj,
2 evõkanál paradicsompüré,
1 dl bor, só, törött bors,
1 ágacska rozmaring,
babérlevél.
A kivert hússzeleteket megsózzuk, borsozzuk, és forró olajban szép pirosra sütjük. Tetejére reszelt sajtot halmozunk, és forró sütõben ráolvasztjuk. A maradék olajban a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, rozmaringot, borsot, összeforraljuk, majd leszûrjük. A tálra helyezett hússzeletek mellé öntve tálaljuk.
PINCEBULI KOLBÁSZ
Hozzávalók:
1 szál kolbász (ízlés szerint lehet csípõs)
4 nagy fej vöröshagyma
1 liter paradicsomlé
Elkészítés:
A kolbászt karikára vágjuk, majd fedõ alatt addig melegítjük, míg némi zsiradék kisül belõle. Megkevergetjük, majd pár percig nagy lángon hirtelen sütjük. A hagymákat félbevágjuk, majd nem túl vékony karikákra szeljük. Hozzáadjuk a kolbászhoz, és lassú tûzön, fedõ alatt addig hagyjuk párolódni a kolbásszal, míg a hagyma megpuhul és átveszi a kolbász ízét. Ezután hozzáöntjük a paradicsomlét. Nagy lángon felforraljuk (vigyázzunk, ki ne fusson), majd lassú tûzön még kb. 10 percig kevergetjük. Kenyérrel fogyasztjuk.
Tojás pörkölt (feltét)
Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma
4-5 db tojás
Fûszerek:só,bors,pirospaprika
pici zsír vagy olaj
Elkészítés: A tojásokat megfõzzük sósvízben keménytojásnak.
A hagymát apróra vágjuk,vagy lereszeljük, zsiradékon megpároljuk.
Mikor megdinsztelõdött a hagyma ,pici vizzel felöntjük ,és még fõzzük egy pár percig ,hogy teljessen elpuhuljon.
Ha kész lehúzzuk a tüzrõl pirospaprikával meghintjük.Most olyan mint egy hígabb pörkölt alap.
A tojásokat megpucoljuk,és tojásszeletelõvel vékonyra szeljük.Rátesszük a hagyás alapra,és sóval borssal ízesítve picit összefõzzük.Nem baj ha a sárgája kipotyog.
Fõzelékekhez remek feltét.
35 dkg leveles, fagyasztott spenót
20 dkg miniparadicsom
50 dkg gnocchi/nudli
10 dkg gouda sajt
1 cs carbonara alap
2,5 dl tej
1: a spenótot hagyjuk kiengedni, majd a levét leöntjük. A miniparadicsomot kettévágjuk. A spenótot összekeverjük a paradicsommal, a gnocchival és egy tûzálló tálba tesszük
2: a sütõt felmelegítjük (200 fok). A carbonara alapot összekeverjük a tejjel, a sajttal és a gnocchira öntjük. A sütõben kb. 30 percig sütjük, míg megpirul a teteje.
3: Spenót helyett brokkolival is készíthetjük. Jól illenek hozzá másféle sajtok is pl. füstölt sajt.
SPENOTOS RAKOTTAS
Bodzaszörp mézzel
Hozzávalók:
20 db bodzavirág
5 db citrom
1 kg méz
20 dkg cukor
1 dkg aszkorbinsav
1 dkg borkõsav vagy citromsav (gyógyszertárban kaphatók)
5 dl citromlé
6 l víz
Elkészítés: A 20 dkg cukrot szárazon karamellizáljuk, majd kevés vízzel óvatosan felengedjük. 6 l vizet felforralunk, beleöntjük a karamelles vizet, majd a jó alaposan megmosott bodzavirágokat és a héjastól vékonyra szelt citromokat. Lefedjük. Ha langyosra hûlt, feloldunk benne 1 kg mézet, a cirtomlevet és az aszkorbinsavat meg a borkõsavat.
Imígyen hagyjuk ácsorogni 3-4 napig, majd leszûrjük, és üvegekbe töltve hûtõbe tesszük.
Ha nem friss fogyasztásra szánod, akkor tegyél bele kevés langyos vízben feloldott 5 g nátrium-benzoátot. (Én ezt kihagynám, inkább üdítõs palackokban a fagyasztóba szoktam belõle elrakni.) Kevés szódavízzel hígítva üdítõ és egészséges ital.
MAGYAROS TOKÁNY
Hozzávalók: 60 dkg csont nélküli hús, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek zsír, 1 ek olaj, 1,5 dl vörösbor, 1 kk morzsolt kakukkfû, 1 ek paradicsompüré, 1 ek finomra vágott petrezselyem, só, õrölt bors
Elkészítés: Húst, szalonnát apró csíkokra vágjuk. Kevés zsír hozzáadásával serpenyõben kiolvasztjuk, megpirítjuk a szalonnacsíkokat, kiszedjük a zsírjából, másik serpenyõbe öntünk egy keveset. Visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk a felkockázott hagymát, rátesszük a húst. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfûvel fûszerezzük, fedõ alatt addig pároljuk, míg zsírjára sül. Kevés vörösbort öntünk alá, lefedve gyakran kevergetve kis adagokban hozzáadva a bort, rövid lében puhára pároljuk. Szeletekre vágott gombát kevés olajban, gyakori kevergetéssel megpirítjuk, sóval, borssal, petrezselyemmel fûszerezzük. Mikor a tokány majdnem puha, hozzákeverjük a paradicsompürét, rátesszük a gombát, szalonnát, együtt készre pároljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
Mézes eperkrém leves
Hozzávalók: 1 kg eper
5-6 evõkanál méz
2 doboz epres joghurt
2 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
2 dl tejszín
1-2 dl narancslé
A tetejére:
felvert tejszínhab
citromfû levelek
eper
Elkészítés: 1.) Az epret megmossuk, megtisztítjuk.
2.) Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet. Tálalásig hûtõben tartjuk, a végén felvert tejszínhabbal, citromfûvel, eperrel, mézzel díszítjük
öltött fasírozott
Kategória: Húsételek
Hozzávalók: Hozzávalók (5-6 személyre):
1 kg darált sertéshús
3 db szikkadt zsemle
tej
3 tojás
1 szál lángolt kolbász
1 kisebb vöröshagyma
zsír
bors
só
zsemlemorzsa
(fokhagyma)
(petrezselyem)
(pirospaprika)
Elkészítés: A hagymát vágd kis kockákra, s fonnyaszd meg 5 dkg zsíron. A zsemléket áztasd tejbe, majd jól nyomkodd ki; végül a hagymával, valamint az elhabart tojásokkal együtt add a húshoz. Sózd, borsozd (esetleg ízesítsd még zúzott fokhagymával, vágott petrezselyemmel, vagy õrölt pirospaprikával). A masszát jól dolgozd össze, formálj belõle hosszúkás cipót, azt lapíts ki, hosszában fektesd rá a lángolt kolbászt, majd két oldalról és a végekrõl hajtsd rá a masszát. Egy tepsit hints meg finomra szitált zsemlemorzsával, s tedd bele a fasírozottat. A hús tetejét kend meg kevés zsiradékkal, és szórd meg zsemlemorzsával. Elõmelegített sütõben - lassú tûz mellett, idõnként a saját zsírjával locsolgatva - süsd pirosra.
Tanácsok: A fasírt sokkal ízletesebb lesz, ha fele-fele részben disznó, illetve marhahúst használunk.
Az alapanyag további zsemlék hozzáadásával szaporítható, de azt tartani kell, hogy minden újabb zsemléhez újabb tojás is jár.
¦ajt puffancs
´´´´´´´´´´´´´´´´
6 tojásfehérje
1 tojás
6 dkg zsemlemorzsa
10 dkg reszelt füstölt sajt
10 dkg reszelt trappista sajt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál borsfû (vagy õrölt bors)
Az egész tojást 1 villával felverjük, a zsemlemorzsát és a fûszereket hozzáadjuk. Felverjük a fehérjéket és a sajttal együtt a tojásos masszához keverjük.
A masszából 1 evõkanállal gombócokat formázunk, majd forró olajban megforgatva megsütjük.
Én rizskörettel tálaltam, fokhagymás tejföllel meglocsoltam, paradicsom karikákkal díszítettem.
Tökfasírt
Tõkbõl egy tojással,kaporral,áztatott kenyérrel vagy zemlével fasírtot készíthetünk/legyalulom,kicsavarom a lesózás után a tököt/. Borssal,vegetával ízesítve.Lisztbe forgatom,tojásba,prézlibe és pirosra kisütöm.Próbáljátok ki,nagyon finom és egészséges!
Tepsis brassói: Hozzávalók:
60dg sertéstarja vagy lapocka,20dg füstõlt szalonna, 1fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors,majoranna, 60dg burgonya.
A hússzeleteket kiklopfoljuk,besózzuk,fokhagyma reszelékkel mindkét oldalát bedörzsöljük,és állni hagyjuk,majd csíkokra vágjuk.Eközben a füstölt szalonnát felkockázzuk,zsirjára sütjük.A szálasra vágott vöröshagymát a szalonnazsírban üvegesre piritjuk,rátesszük a csíkokra vágott húst.Bõven meghintjük majorannával,fekete borssal.Fedõ alatt, lassú tûzön csaknem készre piritjuk.A burgonyát vékony hasábokra vágjuk, összekeverjük a hússal és forró sütõben,ropogós pirosra sütjük. Nagyon finom,jó étvágyat kívánok!
Gyümölcssaláta búzacsírával
Hozzávalók:
20 dkg eper
20 dkg alma
20 dkg narancs
8 evõkanál búzacsíra
2 evõkanál méz
1 citrom leve
Elkészítés: A megtisztított gyümölcsöket apró darabokra vágjuk. A citromlével és a mézzel meglocsoljuk. A búzacsírát teflon edényben megpirítjuk (így íze hasonló lesz a dióéhoz), és tálalás elõtt a salátára szórjuk.
TÚRÓ POGÁCSA-PEREC
Hozzávalók: 25 dkg margarin,25 dkg liszt,25 dkg túró,1 evõkanál só.
A margarint a liszttel összedolgozzuk, hozzáadjuk a sót, pici cukrot, és a szitán áttört túrót. Egy óráig hûtõszekrényben pihentetjük, utána sütjük.
BOHÓC LEPÉNY
Hozzávalók: 36 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 26 dkg porcukor, 2 kanál tejföl, 2 tojássárgája, 2 dkg szalagáré.
A tejfölt, a tojássárgáját, a szalagárét összekeverjük, majd az egészet tésztává gyúrjuk a többi hozzávalóval. 3 részre osztjuk és 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk, világos pirosra sütjük. 2 fajta lekvárral (barack, málna) megtöltjük. 2 tojássárgáját 6 dkg vaníliás cukorral habosra kavarunk és a tészta tetejére kenjük. Szálkás dióbéllel meghintjük. Kevés idõre a sütõbe visszatesszük száradni.
FINOM SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 7 dkg margarin, 1 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 dkg szalagáré, kevés tej.
A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk. Sütõlemezen 3 lapot sütünk belõle.
Krém: 5 evõkanál lisztet sûrûre fõzünk 5 dl tejben. 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral jól kikeverünk és 2 csomag vaníliás cukrot, 1 egész tojást adunk hozzá. A két krémet összeelegyítjük. A lapokat megtöltjük, a tetejét vaníliás cukorral megszórjuk, de olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk.
Sonkás tészta:
************
30 dkg fodros tészta(négyzet)
20 dkg fõtt sonka (darabolt)
4 tojás
10 dkg puha vaj
125 gr tejföl
1 ek petrezselyem
10 dkg reszelt sajt
só, bors, szerecsendió
vaj és zsemlemorzsa a tál kikenéséhez
Elkészítés:
1. A tésztát fõzzük meg elõírás szerint sós vízben. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. A sütéshez használni kívánt tálat kenjük ki vajjal és szórjuk meg zsemlemorzsával.
2. A fõtt sonkát vágjuk kockára, a tojásokat válasszuk ketté. A vajat keverjük egy nagyobb tálban habosra kézi vagy gépi habverõvel, adjunk hozzá (bátran) sót, õrölt borsot és szerecsendiót. A sárgákat egyenként dolgozzuk bele. Adjuk hozzá a kockára vágott sonkát, tejfölt, finomra vágott petrezselymet és a tésztát.
3. A fehérjéket csipetnyi sóval verjük krémes habbá és adjuk a tésztás masszához. Az egészet tegyük a tálba, simítsuk el a tetejét és szórjuk meg a reszelt sajttal.
4. 190 fokos sütõben 45 percig sütjük.
Kolbászos karaj
Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott karaj egybe
1 kis szál kolbász (csabai, paraszt, miklósi)
4 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
1,5 dl száraz fehér bor
2 ek.olaj
kevés köménymag
só
A megmosott húst szárazra töröljük fél órára besózzuk Középen hosszú késsel vízszintesen felszúrjuk és belehúzzuk a kolbászt. Mély tepsibe téve, megkenjük olajjal, megszórjuk köménymaggal, mellé tesszük a fokhagymát és a gerezdekre vágott hagymát. Aláöntjük a bort, letakarjuk alufóliával és elõmelegített sütõben közepes hõmérsékleten megsütjük. 1 óra múltán erõsebb hõfokon, alufólia levételével pirosra sütjük. Idõnként saját levével meg kell locsolgatnunk.(kb. fél óra)
Amikor kész tálra helyezzük és nem túl vékony szeletekre vágjuk. A pecsenyelében külön párolhatunk hozzá hagymát, de ezt külön tálkában kínáljuk. Hagymás burgonyával tálaljuk.
Akácvirágos palacsinta
Hozzávalók: palacsintatészta, megtisztított és megmosott akácvirág
Elkészítés: Készítsünk palacsintatésztát, és a palacsintatésztába keverjünk ízlés szerint megtisztított akácvirágot, és így süssük ki. (Fánktésztába is tehetjük a virágokat.) Figyeljünk arra, hogy az akácvirág ne rejtsen magában méheket vagy bogarakat! |
nagyuska  |
Címkék: lisztet összekeverjük, lisztes keveréket, tojásos masszához, formákba töltjük, tepsi hátulján, krémhez kevés, |
|
|
|
|