Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Ízőrzők – Mesztegnyő
Ízőrzők - Mesztegnyő - receptek

Hajmás-tejfölös gánica
Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, annyi liszt, amennyit a krumpli felvesz. A tálaláshoz 4,5 dl tejföl.
A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és annyi sós vízben tesszük fel főzni, hogy a burgonyát ellepje. A vöröshagymát megtisztítjuk, zsírban megpirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a paprikát.
A puhára főtt burgonyát a forró levében krumplinyomóval összetörjük. A tűzön hagyva annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű, ,,szuszogós" masszánk legyen. Közben fakanállal folyamatosan keverjük, nehogy leégjen! Jól kidolgozzuk.
Tepsit hagymás zsírral kikenünk. Fakanálra veszünk egy kisebb adag krumplis tésztát, és zsírba mártott evőkanállal kis gánicákat szaggatunk a sütőformába. Sütőben átpirítjuk, hogy kicsit ropogós legyen az alja, akkor a legfinomabb!
Tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Répaleves
Hozzávalók: (10 főre) 2,5 kg takarmányrépa, 3 vöröshagyma, 1 egész füstölt csülök, 2 fakanál sertészsír, 3 kanál liszt, 6 gerezd fokhagyma, 6 babérlevél, 2 teáskanál majoránna, 2 teáskanál őrölt fehér bors, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 4 teáskanál só, 4 evőkanál ecet, 4,5 dl tejföl.
A csülköt kisebb darabokra vágva fazékban félpuhára főzzük (legalább egy óra kell hozzá). A répát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Forró, 4 evőkanál ecettel ízesített, enyhén sós vízzel leforrázzuk, és ebben egy fél óráig állni hagyjuk, hogy könnyebben puhuljon, és az édeskés ízét elveszítse. Ezután leszűrjük, és lábosba szedjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fehér borssal, babérlevéllel, 2 kockára vágott vöröshagymával, és apróra szelt fokhagymával együtt feltesszük főni. fél óra múlva az előfőzött csülköt a levével együtt nagyobb fazékba öntjük, és hozzákeverjük a répát. Majoránnával fűszerezzük, és együtt főzzük tovább.
Rántást készítünk. Sertészsírt hevítünk, megpirítunk benne 2 kanál lisztet. Egy fej vöröshagymát kockákra vágva hozzákeverünk, és tovább pároljuk. A tűzről félrehúzva összekeverjük őrölt paprikával, és felöntjük vízzel. Összeforraljuk, és beleöntjük a levesbe.
A maradék egy kanál lisztünket kevés vízzel simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. Ezzel is ízesítjük a levest. Megkóstoljuk, és ha szükséges sót, vagy ecetet adunk hozzá.

Langalló
Hozzávalók: (10 langallóhoz) 5 kg liszt, 25 dkg élesztő, 1 liter tej, 2 evőkanál cukor, só, 1 liter tejföl, 2 fej fokhagyma, 2 dl étolaj.
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. Közben a lisztet dagasztótálba szitáljuk, és elkeverjük benne a sót. Közepébe fészket formálunk, és beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet. Ott is pihentetjük egy kicsit, majd langyos vízzel bedagasztjuk a tésztát. Amikor már jó alaposan kidolgoztuk, akkor félretesszük legalább egy fél órára, hogy keljen meg.
Gyúródeszkát meglisztezünk, és ráborítjuk a kenyértésztát. 10 cipót formázunk belőle, és letakarva még pihentetjük egy kicsit.
Közben (ha kemencében sütjük) kihúzzuk a parazsat, és vizes söprűvel kitisztítjuk a kemencét.
Lisztezett péklapáton egyenként elnyújtjuk a langallókat, vízzel kicsit megkenjük a tetejüket, és betesszük a kemencébe. Gyorsan ( 10 perc alatt) megsülnek. Amikor kiszedjük, akkor asztalkendőbe bugyoláljuk, hogy kicsit átgyengüljenek.
A fokhagymát megtisztítjuk és átnyomjuk, forró olajban elkeverjük. A tejfölt is tálba öntjük.
Ízlés szerint fokhagymás-zsírral, vagy (és) tejföllel kínáljuk a cikkekre vágott langallót.

Lisztes sterc
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 teáskanál só, 15 dkg sertészsír. A tálaláshoz ízlés szerint lekvár, tejföl, aludttej, mazsola, porcukor.
A lisztet lábosba öntjük, és szárazon, lassú tűzön, folytonosan kevergetve felforrósítjuk. Amikor már kicsit kezd barnulni, felöntjük annyi forró vízzel, hogy szétkeverhető, de sűrű masszát kapjunk. A zsírt egy kisebb lábosban felforrósítjuk, és a stercbe beledolgozzuk. Addig kevergetjük fakanállal, amíg széteső (császármorzsa szerű) ételt kapunk.
Tálalhatjuk édesen lekvárral, mazsolával, porcukorral ízesítve, de ízlés szerint sósan is tejföllel, vagy aludttejjel.

Hájas kráfli
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál ecet, 3 csipetnyi só, ugyanannyi porcukor, 2 dl tejföl, 50 dkg szikkadt lekvár. 40 dkg sertésháj, és további 10 dkg liszt. A tetejére vaníliás porcukor.
A lisztet átszitáljuk, beletesszük a tojások sárgáját, sót, porcukrot, ecetet, majd kevés langyos vizet. Eldolgozzuk benne a tejfölt, és a továbbiakban már csak annyi vizet adunk hozzá, hogy rétestészta állagú anyagot kapjunk. Ezt alaposan kidagasztjuk, majd lisztezett gyúródeszkán nagy téglalap alakúra kisodorjuk.
A hájat liszttel összegyúrjuk, téglatest alakúra formázzuk, és a kinyújtott tészta közepére helyezzük. Az oldalait négy oldalról ráhajtjuk, majd kisodorjuk. Újra összehajtjuk, és fél órát pihentetjük.
Háromszor kell kisodorni, hajtogatni és pihentetni.
Utolsó nyújtás után négyzeteket vágunk belőle, közepébe lekvár halmocskákat teszünk, sarkosan felhajtjuk, és forró sütőben megsütjük.
Tálalásnál vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét. Várjuk meg, míg kihűl, csak akkor fogyasszuk!

Mesztegnyői rétes
Hozzávalók: (5 levél réteshez) 1,5 kg liszt, 2 kávéskanál só, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott sertészsír. A tészta locsolásához további 30 dkg sertészsír.
A tejfölös öntethez: 2 tojás fehérje, 1 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 9 dl tejföl.
A káposztás töltelékhez: másfél fej káposzta, 1 evőkanál só, 1 fakanál sertészsír, 2 kávéskanál őrölt fekete bors.
A tökös-mákos töltelékhez: 1 kisebb spárgatök, 20 dkg darált mák, ízlés szerint porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja.
A tepsik kikenéséhez sertészsír.
Először a töltelékeket készítjük el. A káposztát lereszeljük, vagy apró darabokra vágjuk. Megszórjuk sóval, és ebben 10 percig állni hagyjuk. Kinyomjuk a levét, és zsírban megsütjük. Mielőtt a rétesre szórnánk, őrölt borssal ízesítjük.
A tököt megtisztítjuk, és lereszeljük. A darált mákot porcukorral, vaníliás cukorral, és citromhéjjal összekeverjük. A tök levét közvetlenül a töltelékezés előtt jól kinyomjuk, és csak akkor keverjük össze a mákkal, mert a cukor hatására újra levet eresztene.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, cukrozzuk, majd az egy sárgáját is hozzákeverjük, végül pedig tejföllel összedolgozzuk.
A sertészsírt megolvasztjuk.
A lisztből sóval, tojással és megfelelő mennyiségű langyos víz adagolásával rétestésztát dagasztunk. Alaposan kidolgozzuk, közben 2 evőkanál zsírt is adunk hozzá. Öt cipót készítünk belőle, ezeket fél órát pihentetjük.
Nagy asztalt vászonabrosszal leterítünk, és megszórunk liszttel. Ráhelyezünk egy cipót, a tetejét olvasztott zsírral megkenjük. Először a kézfejünkön a közepét kicsit megnyújtjuk, majd a széleit húzzuk, az asztal körül körbe-körbe járva mindig vékonyabbra, és nagyobbra. Addig nyújtjuk, míg az asztal széléről lelóg a tészta. Ekkor olvasztott zsírral megspricceljük, majd tökös-mákos töltelékkel megszórjuk. Tejfölös-tojásos masszát is kanalazunk rá, a széleket levágjuk, és két oldalról a közepe fele feltekerjük. Tepsinyi rudakra vágjuk, és kikent sütőformába helyezzük. Tetejüket is meglocsoljuk zsírral, majd előmelegített sütőben sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk a tetejét.
A káposzta alá csak nagyon kevés zsírt locsolunk, mert a töltelék egyébként is zsíros. Azonban azt is tejfölözzük, majd úgy hajtjuk fel, és sütjük.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: forró levében, tűzön hagyva, kisebb adag, csülköt kisebb, répát megtisztítjuk, édeskés ízét,

A pompos
kialakult: olajjal kenik meg, párolt zöldségekkel és reszelt sajttal koronázzák. Aki csak egyszer is kóstolta már, biztosan szívesen süti meg otthon is. Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 közepes krumpli, 1 teáskanál só A meghámozott krumplit felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Az élesztőt kevés vízben elmorzsoljuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, belerakjuk az áttört burgonyát, és így hagyjuk kihűlni. ...
panka2006 panka2006
Ajoli és Céklás krém
Ajoli krém Hozzávalók: 5-6 szem nagyobb főtt krumpli, só, olaj, tojássárgája, fokhagyma Elkészítés: Az összetört főtt krumplit sózzuk, hozzáadunk 3-4 tojás sárgáját, legalább egy nagy fej összetört fokhagymát (de inkább kicsivel többet, ízlés szerint), majd amennyi olajat felvesz. Simára keverjük. Kenyérre kenve fogyasztjuk. Pecsenye mellé is finom. Céklás szendvicskrém Hozzávalók 10 adaghoz: ...
veronika74 veronika74
Az eredeti sztrapacska receptj
ínycsiklandó verziót, ami biztosan ízlik majd. Ráadásul konyhatündérnek sem kell lenned elkészítésükkor, mert olyan, mintha a nokedlihez kevernél hozzá más alapanyagokat. Juhtúrós sztrapacska Hozzávalók: * 50 dkg krumpli * 15 dkg szalonna * 10 dkg juhtúró * 1 tojás * 1 evőkanál vaj * liszt * só A krumplit hámozd meg és reszeld le. Picit sózd meg, üsd bele a tojást, tedd bele a vajat, és annyi liszttel, ...
grimilda grimilda
Baconos,hagymás krumplilángos
Baconos,hagymás krumplilángos Hozzávalók A lángoshoz: 1 kg burgonya /vagy maradék főtt krumpli/ 1 fej vöröshagyma 20 dkg bacon szalonna só őrölt fekete bors 3-4 gerezd fokhagyma 20 dkg finom liszt /amennyit a krumpli felvesz/ A "négyhagymás" mártogatóshoz: 4 dl joghurt 2-3 gerezd fokhagyma 1 szál újhagyma 3-4 levél medvehagyma /elhagyható/ 1/2 szál póréhagyma só őrölt fekete bors A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Buci nudli
Hozzávalók: kb. 75 dkg krumpli, liszt, amennyit felvesz, hogy keményebb tésztát kapjunk, (ha kevés benne a liszt, akkor szétfő), só ízlés szerint, kis olaj, zsemlemorzsa vagy búzadara, lekvár Elkészítés: A krumplit meghámozzuk és apró darabokra vágva megfőzzük sós vízben. Ha kihűlt, krumplinyomón átnyomjuk, megsózzuk és hozzákeverünk annyi lisztet, hogy keményebb ...
klerierzsi klerierzsi
Bugaci húsgombóc leves
Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna10 dkg sovány nyers füstölt sonka 1 fej hagyma 2szál sárgarépa és zöldség kb 30 dkg krumpli 30 dkg darált sertéshús 1 tojás liszt só, pirospaprika, bors, babérlevél A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk (én el szoktam utána távolítani),a füstölt sonkát csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd a hagymát is megdinszteljük rajta és végül a sárgarépát és zöldséget is a többivel együtt pároljuk.Megszórjuk piros ...
ujjozsef ujjozsef
Bugaci húsgombóc leves
Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna10 dkg sovány nyers füstölt sonka 1 fej hagyma 2szál sárgarépa és zöldség kb 30 dkg krumpli 30 dkg darált sertéshús 1 tojás liszt só, pirospaprika, bors, babérlevél Elkészítés: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk (én el szoktam utána távolítani),a füstölt sonkát csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd a hagymát is megdinszteljük rajta és végül a sárgarépát és zöldséget ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Burgonya fánk recept
2 dkg élesztő 1 tk cukor 1 kevés tej 1 csipet szerecsendió 5 dl étolaj (+1 ek.) Elkészítés: A burgonyát puhára főztem, áttörtem. Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttattam. A langyosra hűlt krumplit, összedolgoztam az élesztős tejjel, olajjal, tojássárgájával és annyi liszttel, amennyit felvesz. Hozzágyúrtam az ízesítőket is. A liszt minőségétől függően, annak mennyisége változhat, de nem túl lágy, nem is kemény, szépen gyúrható tésztát kell kapni. ...
toth_beata toth_beata
Süti ajánló
Ételek szívünk védelméért taltos1
Rákospalotai rétes bubszi
Almafánk 3. bubszi
Malakoff torta (sütés nélkül) margitanya
Meggyes pite baratnu
Almás-diós fahéjas gyors torta horvathnemagdi
Nutellás-barackos piskótatallér recept gonda_katalin
datolyaszilvás muffin ! ibolya58
Gyümölcsös kefíres sütemény recept jamborlulu
Almás, meggyes vagy szilvás pite bkisseva
Szárnyas receptek
Sörös-sajtos csirke klerierzsi
Rántott csirkecomb rozsos bundában recept toth_beata
Tavaszi töltött karalábé bubszi
Sajtos csirkecomb 1vargaildyko
Szüreti birkagulyás bubszi
Cézár saláta zsokanita
Csirkemell csíkok leveles tésztában zsokanita
Brokkolis csirkemell magdus60
Recept jjanosne
Alföldi gombás máj klerierzsi
Marhából készült ételek
x nagyuska
Bográcsgulyás 1vargaildyko
7 napos zsírégető program veronika74
Gulyásleves bográcsban bubszi
Vadas marha zsemlegombóccal reifregina
Vadas marhasült lilikonyhaja
Currys húsfalatok (főétel) bubszi
Csáky töltött rostélyos maroka
Burgundi marhatokány agimami7
Marhahúsleves recept toth_beata
Sertésből készült ételek
Péter falunapi pörköltje (Vegyes pörkölt májjal és gombával) bkisseva
Ízőrzők – Tótszerdahely horvathnemagdi
Nagycenki tokány bubszi
Tejfölös gombás húsfalatok margoka59
balatoni mustos pecsenye ibolya58
Készítsünk otthon Csabait! agimami7
Paprikával párolt húskockák veronika74
Gombás-zöldborsós sertésszelet 1vargaildyko
Húsgombócleves bubszi
Jó recept emoke93
Halból készült ételek
Habart tojás lazaccal bulac57
Karácsonyi halleves maroka
Pisztránghab salátával bubszi
Halételek novakferenc
A felfújt szuflé-ügy horvathnemagdi
Sült hal zöldségekkel zsokanita
Vacsoracsata-Főétel-Győzi veronika74
Fokhagymás hal bubszi
Harcsa káposztával peterimajoridozsahe
Balatoni halászlé 3. bubszi
Vad ételek
Vadhús saláta rochlitzne
Fácán tejfölös mártással bubszi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Bakonyi fácán recept baggesz20
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Spagetti ajánló
Tepsis spagetti zsuzsipolgar
Minestrone njzsike
Olívás spagetti bubszi
Maradék sonka? Sebaj! horvathnemagdi
Carbonara spagetti sonkával recept toth_beata
Sajtos tészta horvathnemagdi
Thai spagetti recept gonda_katalin
Kínai piritott tészta rochlitzne
Vacsora csata jjanosne
Laktató saláta recept mezixy
Pizza receptek
Pizza!Ahogyan a futár sosem... veronika74
Mexikói pizza recept gonda_katalin
Édesköményes zelleres vékony horvathnemagdi
Pizzalepény mascarponés gombakrémmel horvathnemagdi
mini pizzás csiga gombosinci
Recept jjanosne
házi rétes faciendum
Töki pompos relisisi
Pizzás táska 1vargaildyko
Sonkás-tejfölös galette recept tinka1951
Hamburger receptek
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger grimilda
Házi hamburger recept gonda_katalin
mustár készítése házilag irmus
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Kevés munkával horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger zsemle recept toth_beata
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU