Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Miklós, Miksa, Mikulás
Miklós, Miksa, Mikulás

Kedves barátom, húsmuskétás blogtársam, Miklós! Azt hiszem, még sohasem szólítottalak így, anyakönyvezett neveden. Hát ez az idő is eljött! Miért is? Mert ez a Te napod, Miklósok, Mikulások napja! És hogy inkognitódat felfedjem: szia Dzsafi!
Ki is a Mikulás?

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén - december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak. Később, az ötvenes évek elején Mikulás barátunk nevet váltott. Télapóvá avanzsált. A mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve Télapu országonként más-más alak, aki a mi Mikulásunk megfelelője.

Az igazi Mikulás a Lappföldön él ott, Joulupukki névre hallgat, szánját rénszarvasok húzzák, teli puttonyából mindenkinek jut ajándék. Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe, csizmákba szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy, fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.

Érdekes tévhit, hogy a Mikulás kövérkés (rád tán ez mérsékelten igaz is), jókedvű, piros ruhás megjelenését a Coca-Cola találta volna ki 1931-ben. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást, így ez a feltevés nem állja meg a helyét, bár a cég minden bizonnyal hozzásegítette az öregapót a világhírnévhez.

Hát Kedves Miksa barátom, ezúton kívánok Neked és persze druszáidnak is, sok finomságot az ablakba kitett csizmádba, jeles neved napja alkalmából!

Sokat vadásztam a neten Mikulásos receptek után, nem sok sikerrel, ezért - mert ugye egy gasztronómiai honlapon vagyunk - egy szerintem kedvedre való receptet teszek közzé, remélhetően rajtad kívül sokak kedvére.

Erdei gombás szarvastokány

Hozzávalók: 1 kg szarvascomb, 20 dkg vargánya gomba, 20 dkg róka gomba, 3-4 fej hagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 evőkanál libazsír, 1 kis doboz paradicsompüré, 4 dl száraz vörösbor, 4-5 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, só, frissen őrölt vegyes bors, borókabogyó, babérlevél, kakukkfű
A páchoz: mustár, boróka bogyó, szemes fekete bors, piros arany (nálam csípős), olívaolaj

Elkészítés: A szarvashúst felszeletelem, majd kisujjnyira felcsíkozom. Dzsafi módjára (hisz Neki ajánlom a receptet), előkapok egy megfelelő méretű jénait a kredencből, belehalmozom a húst, adok rá egy evőkanálnyi mustárt, hasonló mennyiségű piros aranyat, 15-20 szem fekete borsot, ugyanannyi boróka bogyót, dolgos kezeimmel alaposan összekeverem, felöntöm annyi olíva olajjal, hogy ellepje. Lezárom alufóliával, két-három napra benyomom a hűtőbe.
Pihent szarvasom eleget (ő már nem fog bőgni, mint szarvasbőgéses cikkemben teszi), így nekilátok elkészíteni az ebédet. Miksa, figyelj, Neked főzök!
A húst kiveszem olajos wellness fürdőjéből, lecsepegtetem (a páclevet elteszem, máskor hasonló célra még felhasználhatom, hisz recesszió van), a hagymát apróra vágom, a gombákat feldarabolom.
A már jól ismert kredencből kiválasztok egy méretes teflon serpenyőt, felhevítem benne a libazsírt, beleadom a hagymát, sózom, üvegesre párolom. Mehet bele a szarvashús, amit folyamatosan kavarva zsírjára pirítok. Ízesítem a babérlevéllel, a kakukkfűvel, a borókával, borsozom. Hozzáadom a paradicsompürét, felöntöm a vörösborral, puhára főzöm, beledobom a gombákat, ha igényli, az elfőtt levet pótolom, persze nem vízzel, inkább vörösborral.
Amikor elég puhának érzem a szavas csíkokat, a tejfölben - merőkanálnyi forró szaftot hozzáadva - csomómentesre keverem a lisztet, ezzel a kotyvalékkal dúsítom az ételt. Forrón azonnal burgonyakrokettel tálalom, megszórom az apróra vágott petrezselyemzölddel, én még adok mellé egy evőkanálnyi sűrű áfonyalekvárt is.

Jó étvágyat hozzá, kedves barátom!

Üdvözlettel
Nani
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: elmúlt évben, globalizáció hatására, égből figyelte, ötvenes évek, igazi Mikulás, ablakokba helyezett,

A fáraók gyógyszertára
időt, a papiruszokon felsorolt hozzávalók 62%-át még az 1970-es években is alkalmazták, sőt sokuk még a 21. század gyógyszergyártásában is jelen van, legrosszabb esetben szintetikus változatban. Gyógyszereik elkészítésekor az ősi egyiptomiak a modern gyógyszerészekhez hasonló technikákat alkalmaztak. Tudták mikor és hogyan kell forralással összesűrűsíteni szereiket, mikor kell hígítani, és milyen esetekben hatékonyabb porrá őrölve adagolni. Nagy szakértelemmel rendelkeztek a növények gyógyhatású ...
erzsike25 erzsike25
A ribizli
hatása: Ennek a bogyós gyümölcsnek két típusát ismerjük: pirosat és feketét. A fekete ribizli a kevésbé ismert pedig már a középkorban eszményi gyógynövényként tartották számon. Gyakran használták fájdalmas izmokkal, merev izületekkel szenvedő pácienseknél. A modern orvostudomány bizonyította gyógyító erejét. Rendkívül jó hatású az izületekben lerakódott kristályok eltávolításánál (köszvénynél), segít a fáradtságérzetet leküzdeni, valamint nagyon magas a C-vitamin-tartalma. Szerepe van a ...
kisa622 kisa622
Isteni magyaros ételek
kénytelen vagy elutasítani, ami azonban nem jelenti, hogy le kell mondanod a megszokott és kedvelt magyaros ízekről. Néhány ügyes csavarral megtarthatod az étel legfontosabb karakterét úgy, hogy közben megváltoztatod tápértékét és koleszterinszintjét. Modernebb konyhai eljárások segítségével egyszerre maradhatsz hagyományőrző és lehetsz modern. Habarás helyett turmixolj, zsír helyett olajat, tejföl helyett joghurtot használj! Most ehhez nyújtunk segítséget és adunk ötleteket. Paprikás ...
panka2006 panka2006
Magyar gasztronómia
változások nyomot hagytak az ételeken is: népek és kultúrák, uralkodók és találkozások alakították évszázadokon át. Amikor Itália Budára költözött Amikor Mátyás király feleségül vette Beatrix nápolyi királylányt, az újdonsült uralkodónő modern európai kultúrán nevelkedett, fényűző udvartartásától kísérve vonult be Budára. A reneszánsz kultúrával együtt rengeteg itáliai szakácsot, receptet és alapanyagot hozott magával. Így hódíthattak teret az amúgy már akkor is húsközpontú magyar ...
grimilda grimilda
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről)
elkezdjük befűszerezni. Beletesszük a mustárt, a babérlevelet, majd egyenletesen megszórjuk ízlés szerinti mennyiségben, szárított tárkonnyal, őrölt köménnyel, szárított lestyán levéllel, és elég sok kakukkfűvel. Most jönnek azok a fűszerek, amelyek már a modern konyha vagy inkább kereskedelem eredményei: bőven teszünk bele kurkumát (indiai őrölt sáfrány), egy kevés chili paprikát (jó az afrikai Sambal paszta is), curry port. Összekeverjük a fűszerekkel, és pár perc múlva hozzáöntjük a meghámozott és ...
yaskane yaskane
Recept
Ausztriában indult hódító útjára az Eszterházy grófról elnevezett torta. Sokan helyelenül írják pl. Esterházy, Esterházi illetve Eszterházi néven. A szakkönyvek szerint 2 fajta krémmel is tölthető, az egyik vajkrémes (az eredeti) a másik tejszínes (a modern). Jellegzetesen több diós tészta és diós krém rétegből áll, a tetején fondan bevonattal. Az itt található változat az eredeti, tehát a vajkrémes változat receptje. Elkészítés Eszterházy torta tésztája: 10 db tojásfehérjét ...
jjanosne jjanosne
Skanzenbe
szabadtéri falumúzeum április elsején nyílt meg, a hónapokig tartó felújítás után. Utoljára gyerekkoromban jártam a Skanzenben, de akkor egészen másképp nézett ki, mint most. Nem is volt parkoló, apukám a trabantunkal a mezőn állt meg. :-) Most modern főbejárat, kis-vonat, EU játszótér és rengeteg tájegység élethűen berendezett épületei várják az ide látogatókat. Több órás sétát tettünk a virágzó fák és a fehérre meszelt paraszt házacskák között, és elbeszélgettünk a házak előtt ülő nénikékkel, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Étel -süti-ital recept jjanosne
Túrós krémes horvathnemagdi
Mandulabombák recept jamborlulu
Malakoff torta meggy-gyel gyongy66
Csokoládékrém fagylalt veronika74
Birsalma krémleves panni48
Linzer karikák horvathnemagdi
Húsvéti cipó mazsolával 1vargaildyko
Gesztenye szelet sütés nélkül gabfe
Kávés csokoládészelet agnes1955
Szárnyas receptek
Sült, töltött cukkíni bubszi
Csirkés saláta bubszi
Csirkemell szezámos-mézes bundában ... anitahajdu
Csirkemell zabtésztában bubszi
Pakisztáni pulykacurry bubszi
Bakonyi betyárleves wegnerzs
Pipimuffin nanoka72
Recept jjanosne
Csirkés-sonkás töltött paprika bubszi
Saslik CSIRKEMELLBŐL suzymama
Marhából készült ételek
Bolognai ragu recept baggesz20
Fűszeres paradicsomleves mozzarellával recept toth_beata
Serpenyős marhabélszín lilikonyhaja
Borsos Tokány 1vargaildyko
Darált húsos pite tundihugi
Töltött saláta agimami7
Főtt húsos krumpli-saláta bubszi
Alföldi betyárleves recept kovacs_zsoka
Bográcsos ételek aprochef
Vörösboros marha pörkölt horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Sváb burgonyás hús horvathnemagdi
Húsos káposzta recept baggesz20
Töltött paprika bkisseva
Háromszéki komaleves bubszi
Brassói hagymásan recept toth_beata
Brassói káposzta bubszi
rAKOTT zÖLDBAB bubszi
Gulyás leves zsokanita
Pulykamell-szeletek rokfortos bubszi
Görög sertésragu margoka59
Halból készült ételek
Harcsa tejszínes gombamártássa zsokanita
Rostonsült ponty. csibi52
Indiai lencsepüré bulac57
Halas kolbászkák bubszi
Rakott pisztráng bubszi
Pácolt lazac tormahabbal rochlitzne
Gombás ponty tejfölben sütve cilamami
Ízőrzők –Egerszalók̵ horvathnemagdi
Rántott ponty recept kovacs_zsoka
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Vad ételek
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Nyúlpörkölt veronika74
soponyai őzragú..... ibolya58
Recept rakosferenc
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
burgonyás ételek marti1951
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Spagetti ajánló
Májas csirkebecsinált recept jamborlulu
Kohut Katalin: Diétás milánói spagetti kohlinka
Mennyei ízek - vegetáriánus ét andrilaszlone
Brokkolibéka recept jamborlulu
spagetti carbonara tinka1951
Spagetti a la carbonara bulac57
Halszeletek sörtésztában paradicsomos burgonyával recept jamborlulu
Gombából készült ételek grimilda
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pizza receptek
tepertős csiga drciccancs
Tacos-csirkés pizza recept gonda_katalin
Pizza mufin maroka
Koktélparadicsomos quiche horvathnemagdi
Pizza recept jamborlulu
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
Pizzás csiga kefírrel ízesítve recept boszorlany
pizza tészta tereza54
Csirkemájas töltelék bubszi
Mini-pizza jupiter21
Hamburger receptek
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi hamburger recept baggesz20
Ázsiai hamburger klerierzsi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Csirkeburger recept jamborlulu
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Hamburger zsemle recept baggesz20
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU