Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Miklós, Miksa, Mikulás
Miklós, Miksa, Mikulás

Kedves barátom, húsmuskétás blogtársam, Miklós! Azt hiszem, még sohasem szólítottalak így, anyakönyvezett neveden. Hát ez az idő is eljött! Miért is? Mert ez a Te napod, Miklósok, Mikulások napja! És hogy inkognitódat felfedjem: szia Dzsafi!
Ki is a Mikulás?

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén - december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak. Később, az ötvenes évek elején Mikulás barátunk nevet váltott. Télapóvá avanzsált. A mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve Télapu országonként más-más alak, aki a mi Mikulásunk megfelelője.

Az igazi Mikulás a Lappföldön él ott, Joulupukki névre hallgat, szánját rénszarvasok húzzák, teli puttonyából mindenkinek jut ajándék. Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe, csizmákba szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy, fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.

Érdekes tévhit, hogy a Mikulás kövérkés (rád tán ez mérsékelten igaz is), jókedvű, piros ruhás megjelenését a Coca-Cola találta volna ki 1931-ben. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást, így ez a feltevés nem állja meg a helyét, bár a cég minden bizonnyal hozzásegítette az öregapót a világhírnévhez.

Hát Kedves Miksa barátom, ezúton kívánok Neked és persze druszáidnak is, sok finomságot az ablakba kitett csizmádba, jeles neved napja alkalmából!

Sokat vadásztam a neten Mikulásos receptek után, nem sok sikerrel, ezért - mert ugye egy gasztronómiai honlapon vagyunk - egy szerintem kedvedre való receptet teszek közzé, remélhetően rajtad kívül sokak kedvére.

Erdei gombás szarvastokány

Hozzávalók: 1 kg szarvascomb, 20 dkg vargánya gomba, 20 dkg róka gomba, 3-4 fej hagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 evőkanál libazsír, 1 kis doboz paradicsompüré, 4 dl száraz vörösbor, 4-5 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, só, frissen őrölt vegyes bors, borókabogyó, babérlevél, kakukkfű
A páchoz: mustár, boróka bogyó, szemes fekete bors, piros arany (nálam csípős), olívaolaj

Elkészítés: A szarvashúst felszeletelem, majd kisujjnyira felcsíkozom. Dzsafi módjára (hisz Neki ajánlom a receptet), előkapok egy megfelelő méretű jénait a kredencből, belehalmozom a húst, adok rá egy evőkanálnyi mustárt, hasonló mennyiségű piros aranyat, 15-20 szem fekete borsot, ugyanannyi boróka bogyót, dolgos kezeimmel alaposan összekeverem, felöntöm annyi olíva olajjal, hogy ellepje. Lezárom alufóliával, két-három napra benyomom a hűtőbe.
Pihent szarvasom eleget (ő már nem fog bőgni, mint szarvasbőgéses cikkemben teszi), így nekilátok elkészíteni az ebédet. Miksa, figyelj, Neked főzök!
A húst kiveszem olajos wellness fürdőjéből, lecsepegtetem (a páclevet elteszem, máskor hasonló célra még felhasználhatom, hisz recesszió van), a hagymát apróra vágom, a gombákat feldarabolom.
A már jól ismert kredencből kiválasztok egy méretes teflon serpenyőt, felhevítem benne a libazsírt, beleadom a hagymát, sózom, üvegesre párolom. Mehet bele a szarvashús, amit folyamatosan kavarva zsírjára pirítok. Ízesítem a babérlevéllel, a kakukkfűvel, a borókával, borsozom. Hozzáadom a paradicsompürét, felöntöm a vörösborral, puhára főzöm, beledobom a gombákat, ha igényli, az elfőtt levet pótolom, persze nem vízzel, inkább vörösborral.
Amikor elég puhának érzem a szavas csíkokat, a tejfölben - merőkanálnyi forró szaftot hozzáadva - csomómentesre keverem a lisztet, ezzel a kotyvalékkal dúsítom az ételt. Forrón azonnal burgonyakrokettel tálalom, megszórom az apróra vágott petrezselyemzölddel, én még adok mellé egy evőkanálnyi sűrű áfonyalekvárt is.

Jó étvágyat hozzá, kedves barátom!

Üdvözlettel
Nani
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: elmúlt évben, globalizáció hatására, égből figyelte, ötvenes évek, igazi Mikulás, ablakokba helyezett,

A fáraók gyógyszertára
időt, a papiruszokon felsorolt hozzávalók 62%-át még az 1970-es években is alkalmazták, sőt sokuk még a 21. század gyógyszergyártásában is jelen van, legrosszabb esetben szintetikus változatban. Gyógyszereik elkészítésekor az ősi egyiptomiak a modern gyógyszerészekhez hasonló technikákat alkalmaztak. Tudták mikor és hogyan kell forralással összesűrűsíteni szereiket, mikor kell hígítani, és milyen esetekben hatékonyabb porrá őrölve adagolni. Nagy szakértelemmel rendelkeztek a növények gyógyhatású ...
erzsike25 erzsike25
A ribizli
hatása: Ennek a bogyós gyümölcsnek két típusát ismerjük: pirosat és feketét. A fekete ribizli a kevésbé ismert pedig már a középkorban eszményi gyógynövényként tartották számon. Gyakran használták fájdalmas izmokkal, merev izületekkel szenvedő pácienseknél. A modern orvostudomány bizonyította gyógyító erejét. Rendkívül jó hatású az izületekben lerakódott kristályok eltávolításánál (köszvénynél), segít a fáradtságérzetet leküzdeni, valamint nagyon magas a C-vitamin-tartalma. Szerepe van a ...
kisa622 kisa622
Isteni magyaros ételek
kénytelen vagy elutasítani, ami azonban nem jelenti, hogy le kell mondanod a megszokott és kedvelt magyaros ízekről. Néhány ügyes csavarral megtarthatod az étel legfontosabb karakterét úgy, hogy közben megváltoztatod tápértékét és koleszterinszintjét. Modernebb konyhai eljárások segítségével egyszerre maradhatsz hagyományőrző és lehetsz modern. Habarás helyett turmixolj, zsír helyett olajat, tejföl helyett joghurtot használj! Most ehhez nyújtunk segítséget és adunk ötleteket. Paprikás ...
panka2006 panka2006
Magyar gasztronómia
változások nyomot hagytak az ételeken is: népek és kultúrák, uralkodók és találkozások alakították évszázadokon át. Amikor Itália Budára költözött Amikor Mátyás király feleségül vette Beatrix nápolyi királylányt, az újdonsült uralkodónő modern európai kultúrán nevelkedett, fényűző udvartartásától kísérve vonult be Budára. A reneszánsz kultúrával együtt rengeteg itáliai szakácsot, receptet és alapanyagot hozott magával. Így hódíthattak teret az amúgy már akkor is húsközpontú magyar ...
grimilda grimilda
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről)
elkezdjük befűszerezni. Beletesszük a mustárt, a babérlevelet, majd egyenletesen megszórjuk ízlés szerinti mennyiségben, szárított tárkonnyal, őrölt köménnyel, szárított lestyán levéllel, és elég sok kakukkfűvel. Most jönnek azok a fűszerek, amelyek már a modern konyha vagy inkább kereskedelem eredményei: bőven teszünk bele kurkumát (indiai őrölt sáfrány), egy kevés chili paprikát (jó az afrikai Sambal paszta is), curry port. Összekeverjük a fűszerekkel, és pár perc múlva hozzáöntjük a meghámozott és ...
yaskane yaskane
Recept
Ausztriában indult hódító útjára az Eszterházy grófról elnevezett torta. Sokan helyelenül írják pl. Esterházy, Esterházi illetve Eszterházi néven. A szakkönyvek szerint 2 fajta krémmel is tölthető, az egyik vajkrémes (az eredeti) a másik tejszínes (a modern). Jellegzetesen több diós tészta és diós krém rétegből áll, a tetején fondan bevonattal. Az itt található változat az eredeti, tehát a vajkrémes változat receptje. Elkészítés Eszterházy torta tésztája: 10 db tojásfehérjét ...
jjanosne jjanosne
Skanzenbe
szabadtéri falumúzeum április elsején nyílt meg, a hónapokig tartó felújítás után. Utoljára gyerekkoromban jártam a Skanzenben, de akkor egészen másképp nézett ki, mint most. Nem is volt parkoló, apukám a trabantunkal a mezőn állt meg. :-) Most modern főbejárat, kis-vonat, EU játszótér és rengeteg tájegység élethűen berendezett épületei várják az ide látogatókat. Több órás sétát tettünk a virágzó fák és a fehérre meszelt paraszt házacskák között, és elbeszélgettünk a házak előtt ülő nénikékkel, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Citromos habtorta recept gonda_katalin
Csokipudingos kocka horvathnemagdi
Gesztenyerolád horvathnemagdi
Erzsike süti bubszi
Almás-diós fahéjas gyors torta horvathnemagdi
Pezsgőhabos baracktorta katinkajuhasz
Márványos tetejű diós süti andrilaszlone
Hideg desszertek forró napokra horvathnemagdi
farsang...akkor fánk... blognagyi
Mit csinálj a karácsonyi maradékkal? akiram45
Szárnyas receptek
Finom falatok piroska0101
Sajtos csirkemell gereica
Fokhagymakrémleves bubszi
Illatos csirke bulac57
Vindaloo (bangladesi) bubszi
Lecsós csirke szalonnával recept baggesz20
Töltött disznóláb klara50
Pulykarolád gombamártással, AM bubszi
Gyümölcsös hússaláta bubszi
Kacsa tarhonyával bubszi
Marhából készült ételek
Vegyes grill Maria módra bubszi
Lasagne Bolognese juditmama
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Ízőrzők –Egerszalók̵ horvathnemagdi
portugál pecsenye ibolya58
Barátfülés húsleves ujjozsef
Borscs 2. bubszi
Rakott húsételek spanyolsky
K betűs receptek horvathnemagdi
Hajdúsági tokány ! edesangyal
Sertésből készült ételek
legényhús! ibolya58
Húsos zöldségfasírt koszegimarika
Szegedi csípős szalámi bubszi
Kapuvári bicskás szelet bubszi
Nagyon finom maroka
Bográcsos székelykáposzta grimilda
Tormás almasaláta bubszi
Csípős húspogácsa bubszi
Búbos gombás pecsenye zsokanita
Barátfülés húsleves ujjozsef
Halból készült ételek
Kapros pisztráng jozsef_olah_9843
Vendégváró falatok yocoo
A világ hallevesei horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Angolna rostélyon sütve bubszi
Spárgás lazac brozsika
Sült pisztráng fokhagymamártás bubszi
Révfalusi regős halászlé 2. bubszi
Egészben sült pisztráng bébiparaj-salátával suzymama
Magyar gasztronómia grimilda
Vad ételek
Recept jjanosne
Fácánleves berántva I. bubszi
Hal a tortán jjanosne
Almával töltött fácán 1vargaildyko
Fácán tejszínnel klerierzsi
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Áfonyás sült szarvascomb mandu pacsakute
Spagetti ajánló
Gombából készült ételek grimilda
Parajos-parmezános spagetti recept boszorlany
Spenótos canelloni recept baggesz20
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Olasz spagettisaláta klementinagidro
Vacsoradiéta horvathnemagdi
Sajtos-csirkés spagetti... 1vargaildyko
Ínyenc spagetti horvathnemagdi
Pörkölt tepsiben yaskane
Diétás ételek olcsón, gyorsan bulac57
Pizza receptek
Olcsó receptek. tnemarika
Ezt a sajtos rúd fél óra alatt elkészül! tinka1951
Pizzás csigák tundihugi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Pizza szósz bubszi
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Pizzás csiga horvathnemagdi
Pizzás táska 1vargaildyko
Gombás omlett pizzás muffinnal tundihugi
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger zsemle recept toth_beata
Házi hamburger recept gonda_katalin
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Válassza a szóját! margoka59
Kevés munkával horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU