Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Kis palacsintalafintaságaim
Palacsinta-fintaságaim

E héten egy jóféle gyümölcskenyérről szerettem volna írni, ám a sütést követően komoly gondjaim támadtak a szeletelhetőséggel, ami meghiúsította a fotózást is (morzsaporszívós képeket nem akartam közölni). :)

Ráadásul gyorsan el is fogyott — ugyan mi fér egy őzgerincformába? —, márpedig a zöldségleves mellé valami tésztaféle dukálna. Így került képbe (és a képekre) a palacsinta. :)

Na melyik a kedvencem?

Mindenkinek megvan a kedvenc családi palacsintás története: az első sütésről, a százas nagyságrendről, a legszebb avagy a leggyorsabban elfogyó palacsintáról szólóé. Az én kedvenc sztorimat apám mesélte nekem: az ő apukája (a nagyapám) igen jó étvágyú ember volt, s a nagyanyám távollétében gyakran kezdett magánakcióba a konyhában, természetesen a gyerekek nagy örömére. Egyik ilyen alkalommal palacsintát sütöttek, és nagyapa, büszkélkedve dobótudományával, egyre magasabbra repítette a megfordítandó tésztát. Mígnem az egyik palacsinta hopp! — csinos, méretre szabott fejfedőként cuppant a kobakján. Lett nagy nevetés belőle! :)

Látom, az egyiket már meóztad.

Ami engem illet, szeretem a palacsintát, legjobban természetesen a mákosat. Anyu elég nagy mennyiségeket sütött, a másnapra szánt adagot pedig a kredencbe, a lábosok közé rejtette (elsősorban előlem). :) Persze tudtam, hogy ott van, csakhogy a kredencajtót nem lehetett zajtalanul nyitni-csukni, mert a rögzítő mágnes egy nagyot csattant ilyenkor. Hm, patthelyzet, mit tehetnék? A bosszantó zörejt aztán erőteljes, jól időzített köhintéssel próbáltam elnyomni. Anyám persze hamar rájött a turpisságra, és új rejtekhelyet keresett a palacsintáknak — kis játékunk pedig folytatódott...

Én is gyakran sütök palacsintát, mégpedig egy méretes, 26 centis teflonserpenyőben. Ennek megfelelően a palacsinták is méretesek, a 11-12 óriás példányon bőven elvagyunk két napig. A töltelék rendszerint mák, lekvár, dió vagy ezek kombinációja. Legutóbb citromos túrókrémmel bővítettem a repertoárt - hát az valami mennyei!

Noha korántsem tartom magam profi palacsintasütőnek (például nincs rajtam teflonbevonat) :), van néhány pistucos palacsintalafintaság, amit szívesen megosztok a nagyérdeművel: hátha valaki nem ismeri, vagy hátha van okosabb csízió. Sütésre fel!
XL palacsinta

Emlék: anyu vasserpenyője Emlék: anyu vasserpenyője
Hozzávalók (25-27 cm serpenyőben sütve, 10-13 darabhoz):
2 egész tojás
1 evőkanál kristálycukor
2 teáskanál só
30 dkg minőségi finomliszt
6 dl 2,8% tej
2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (csekély ásványi anyag-tartalmú)
valamint:
étolaj (a sütéshez)
vaníliás porcukor (tálaláskor)
papír törlőkendő (majd megtudjátok időben, hogy mihez) :)

Darabonként 4-5 dkg töltelékkel számoljunk.

A töltelék: porcukorral kevert darált dió, darált mák, lekvár (ha ez utóbbi folyós, dúsítható darált dióval). Vaníliás cukrot is keverhetünk hozzá.

Az újdondász citromos túrókrémem ( 6 palacsintához):
25 dkg félzsíros tehéntúró
porcukor ízlés szerint
vaníliás cukor
1 tojássárgája
1 evőkanál tojásfehérje
1 evőkanál reszelt citromhéj

A túrót villával áttöröm, hozzáadom a cukrokat, majd a többi belevalót, és jól kikeverem. Tejet, citromlevet nem szabad hozzáadni, mert folyóssá válik!

Csináljunk nokedlit!

A csomómentes palacsintatészta titka szerintem a megfelelő keverési technika. Kicsit részletesebben: mély vájlingba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, cukrot, jól kikeverjük 3 dl tejjel, majd magasról szitálva beleszórjuk a lisztet. Erőteljes keveréssel nokedli jellegű tésztát készítünk, melyet addig kavarunk, amíg az utolsó csomó, göb is szét nem oszlik. (Ha egyszerre öntjük bele az összes folyadékot, szinte lehetetlen rendesen kikeverni.)

Nokedlinket (naked link — bocs, ezt nem tudtam kihagyni, az internet gyermeke vagyok) :), szóval nokedlinket ezután — folyamatos keverés mellett — bátran felhígíthatjuk a maradék tejjel és a szódavízzel. Miután teljesen egyneműre kavartuk, betesszük a hűtőbe, és időnként átkavarva legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a liszt jól megszívja magát. (Célszerű a sütés reggelén bekeverni a tésztát.)

Palacsintatésztánk valószínűleg besűrűsödött az állásban — ha így lenne, víz és szóda azonos arányú hozzáadásával hígítsuk fel kissé (elsőre csupán fél-fél decivel próbálkozzunk). Azt mondják, tejszín sűrűségűnek kell lennie. Kis gyakorlattal — na meg próbapalacsinta sütésével — eltalálható az optimális állag. Érdemes figyelni erre, mert ha sűrű a tészta — ez a jobbik verzió —, nehezen fog átsülni, ha pedig híg, nehéz lesz megfordítani, szakadozni fog. Az első palacsinta amúgy rendszerint nem sikerül tökéletesre, ezt is kalkuláljuk bele.

,,Csomók, ugyan!

A sütéshez is adhatok néhány 5letet, ha még nem unják... :) Például ismerem azt a praktikát, mely szerint pici olajat adva a tésztához elkerülhető a palacsinták leragadása — ám ez nekem nem vált be, ehelyett a következő módszert követem: négyrét hajtok egy papír törlőkendőt, s kevés olajat felitatva vele, minden egyes palacsinta sütése előtt - teflon ide vagy oda - vékonyan kikenem a serpenyőt (vigyázva, mert forró). Így biztosan nem ragad le.
Süssünk már!

A tészta adagolásához egy nagy leves-merőkanalat használok, melyet ha csaknem színültig töltök a tésztával, éppen kiad egy palacsintányi mennyiséget, azaz beteríti a serpenyőt. De ez csupán szerencse, az eltérő méretekből adódóan szükség lehet után- vagy visszatöltésre is. A kanállal mindazonáltal időnként átkeverem a sütésre váró tésztát.

A folyósabb töltelékre oldalról hajtsuk rá a tésztát, s így tekerjük fel!

Nos, a vékonyan kiolajazott, majd felforrósított serpenyő közepébe öntöm a kiadagolt tésztát, és köröző mozdulatokkal elterítem benne. Maximálisra állítom a lángot (fontos, hogy hamar ,,megkössön", különben megfolyik, és hepehupás lesz), s ha színesedni kezd a tészta, megrázogatom a serpenyőt. Amikor már sejthetően megsült az alsó fele, hirtelen mozdulattal felrántom a sütőt, és a levegőben megfordított tészta másik felét néhány másodperc alatt lencsésen foltosra sütöm. Szükség esetén ismét megfordítom, ha a korábban sült fele sápitkának bizonyult. :) (A palacsintaröptetés hamar megtanulható, de aki kevésbé bátor, fakanállal is megfordíthatja a tésztát.)

A kész palacsintát lapostányérra csúsztatom — a ,,szebbik" oldalával lefelé, így az kerül majd kívülre —, és átadom a töltőbrigádnak (érdemes szemmel tartani őket). :) Szép sorban sütünk-töltünk (az azonos ízűeket célszerű csoportba rendezni a tányéron), míg el nem fogy a hozzávaló, s a duci tekercseket ebédig lefedve tárolom.

Minden oldalról jól mutat Minden oldalról jól mutat

Tálalás előtt mikróban pár másodperc alatt átmelegítem a palacsintákat, majd meghintem vaníliás porcukorral, s így teszem az asztalra. Mennyei csemege, édes ízözön, csodatészta — de minek is folytassam, hiszen mindenki tudja, mire gondolok. Vagy mégsem...?

Félbe vágottan: azt hiszem, kivételesen a túrósat választom :) Félbe vágottan: azt hiszem, kivételesen a túrósat választom :)

Kedves Olvasóim! Ez volt az én palacsintás történetem, melynek bizonyára sok-sok epizódja lesz még. Ne ijedjenek meg, nem a közeljövőben... :) Megtisztelő figyelmüket köszöni, és jó étvágyat kíván:
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: első sütésről, százas nagyságrendről, legszebb avagy, leggyorsabban elfogyó, nagyanyám távollétében, gyerekek nagy,

A lottó ötös esete a pogácsáva
Elöljáróban még annyit, hogy a fotók egy részét nyugodtan átemelhettem volna a múltkori blogosból, főleg a kelesztésről készülteket. (Ismét gyönyörűen megkelt a tészta, szinte sistergett a benne lévő gáztól). Ennek kapcsán volna is egy kérdésem kedves Olvasóimhoz: amikor nagy adag kelt tésztát készítenek, és nem fér be a sütőbe (nem szívesen tolok be két tepsit egyszerre, mivel az alsó rácson hamar megég a sütemény), hol tetszenek parkoltatni a kimaradt tésztát felhasználásig, mi a szabály? ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Jól megrakott krumpli
krumpliréteg ropogósra sül, a többiek is szoláriumozottak, a tepsi sarkaiba került hagymadarabkákon pedig megjelenik egy-egy kósza égésnyom. Behatóbb vizsgálat gyanánt a kóstolás lehetősége is szóba jöhet. :) Egy az ezerből Kedves (új) Olvasóim! Továbbra sem szövögetek világmegváltó terveket a konyhában. Célom, hogy egyszerűen elkészíthető, ízletes ételeket mutassak be, átengedve Önöknek a változtatás jogát. :) Rakott krumplimat például bátran dúsíthatják tojással, a paprikás mártás helyett ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Linzertorta
Linzertorta, avagy a kör négyszögesítése Az úgy kezdődött, hogy itt a Mindmegenném, akarom mondani Mindmegettén kinéztem egy szimpatikus linzertortareceptet. És úgy folytatódott, hogy módosítanom kellett rajta, mivel a kinyújtott tészta jócskán kilógott a kerek piteformából: előkaptam a pléhtepsimet, s négyszögesítettem a túlburjánzott tésztaadagot. Nemcsak linzertortát sütöttem ám az elmúlt egy hétben, hanem egyebek mellett mákos pitét és csodatortát is! - utóbbi tényleg egy csoda, fogok ...
grimilda grimilda
Nagyvárosi rétesek
káposztásat - vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk. Nos, kinek melyik a kedvence? A csillogó mákkal csalogató? A karakteres káposztával kacérkodó? Netán az aromás almával illatozó? (Jól van na, legközelebb sütök túrósat is) :) Kedves Olvasóim! A rétesboltok eljátszották a bizalmamat, nem tudom, leszek-e még vendég náluk valaha... De minden rosszban van valami jó: kiderült számomra, hogy - minőségi alapanyagokból - otthon is készíthető igazi házi rétes. A nagymamákéval ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Püspökfalat őzgerincben
Püspökfalat őzgerincben Rendszeres Olvasóim címlapfotó híján is gyanakodnának, hogy itt valami turpisság van, hiszen húsételről ritkán írok, pláne effajta specialitásról. A kép azonban a többiek számára is sejteni engedi, hogy vélhetően valami püspökkenyér-féleségről lesz szó. A fotókon ráadásul látszanak a sütőformában kapott bordaívek, azaz az őzgerinc. Rejtély megoldva, azaz: püspökfalat őzgerinccel. Megmondom az őszintét van püspökkenyérformám is, de az őzgerincben sült tészta ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Színes élmények: túrós-mákos
például a túrós-mákos szelet, melynek már a színei kulináris élményt nyújtanak: mák fekete, mazsola arany és túró krém sárga. Hát nem gyönyörű? Hát nem gyönyörű? A receptismertetés előtt fontos bejelentést szeretnék tenni kedves Olvasóimnak: két napja fogyókúrázni kezdtem! Az előzményekről röviden: a hétvégén vendégségben voltunk (amúgy rétest sütöttem), és a forgatókönyvnek megfelelően ebéd után kezelésbe vettek a gyerekek: bújócskázás, flipperezés, gyömöszölés - csupa olyan ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Színes élmények: túrós-mákos
sütemény köztük például a túrós-mákos szelet, melynek már a színei kulináris élményt nyújtanak: mák fekete, mazsolaarany és túrókrém sárga. Hát nem gyönyörű? A receptismertetés előtt fontos bejelentést szeretnék tenni kedves Olvasóimnak: két napja fogyókúrázni kezdtem! Az előzményekről röviden: a hétvégén vendégségben voltunk (amúgy rétest sütöttem), és a forgatókönyvnek megfelelően ebéd után kezelésbe vettek a gyerekek: bújócskázás, flipperezés, gyömöszölés csupa olyan dolog, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Céklás Püspökkenyér 1vargaildyko
krumplis pogácsa ! ibolya58
Citromos-túrós linzer klerierzsi
Sonkás-tejfölös galette recept tinka1951
Intelligens krémes - vaníliás krémes süti bkisseva
Csörögefánk sütőtökkel, vaníliával, nyírfacukorral recept jamborlulu
Citromos kekszes sütemény gumi horvathnemagdi
Piros alma tripike
Raffaelo egyszerűen tundihugi
Almával töltött waffel háromszögek recept gonda_katalin
Szárnyas receptek
Csirkecomb sós burgonyával recept kovacs_zsoka
mexikói rizses csirke ibolya58
Baranyai gombás pulykamell bubszi
Ízőrzők – Szepetnek horvathnemagdi
Szezámmagos csirke klerierzsi
Pulykamell-szeletek rokfortos bubszi
Kukoricás-tejszínes csirke martimarti
Májgaluska/Májgombóc leves recept gonda_katalin
Körtés-csirkés tésztasaláta edesanya
Tejfölös gesztenyével töltött bubszi
Marhából készült ételek
Hajdúsági tokány zsokanita
Bakonyi betyárleves janoselek
6 tepsiben sült vacsora horvathnemagdi
töltött káposzta ! ibolya58
Herány tokány bubszi
Az ír konyha bulac57
Svéd gombasaláta pacsakute
Toledói tokány bubszi
Dalmát fazék bubszi
LEVES AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Töltött csirkemell bubszi
Finom falatok piroska0101
Gesztenyével töltött pulyka 2. bubszi
Töltött káposzta Római tálban igazgyongy68
Francia húspástétom leveles tésztában a facebookról gereica
Hájas kráfli macoka65
Palócleves kaporral recept baggesz20
Szerb Gyuvecs veronika74
Turbéki tepsis burgonya hússal horvathnemagdi
vecsési töltött hús! ibolya58
Halból készült ételek
Füstölthal – saláta bubszi
Lazac-steak salátával migova
Párolt pisztráng recept boszorlany
Harcsa tejszínes gombamártássa cilamami
Sült pisztráng pisztáciával bubszi
Kapros pisztráng bubszi
Szuromi Esztike szép üzenete. dupalymaria
Hogyan edd magad fiatallá... kissmama
Bagdadi ponty fokhagymás tejbe bubszi
Pisztráng alufóliában bubszi
Vad ételek
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
K betűs receptek horvathnemagdi
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Vacsora csata recept! jjanosne
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Szarvasgulyás recept boszorlany
Spagetti ajánló
Rakott tészta recept boszorlany
Tésztatál húsgolyókkal veronika74
tokaji pulykamell ibolya58
Mit csinálj a karácsonyi maradékkal? akiram45
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
Parajos-parmezános spagetti recept boszorlany
fűszeres sajtos spagetti ibolya58
Spenótos spagetti bulac57
Zöldséges bolognai spagetti recept jamborlulu
Rakott bolognai spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizzás csiga gépsonkával recept toth_beata
Lala kifli yaskane
Lecsós töltelék bubszi
Pizzás csiga nanoka72
Sütemények akiram45
Stahl konyhája agimami7
Mini padlizsán pizzák suzymama
Gombás-sonkás pizza horvathnemagdi
Sonkás-tojásos pizzatöltelék bubszi
Pizza recept yvett789
Hamburger receptek
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi hamburger veronika74
Házi hamburger recept gonda_katalin
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Aztán mégis. horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Válassza a szóját! margoka59
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU