Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Sült liba és mell
Sült libacomb és - mell
Hozzávalók: 2 libacomb + 1 libamell
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt bors
2 vöröshagyma
A combokat és a mellet megmossuk, leszárogatjuk, majd a vastagabb húsrészeknél bevagdossuk, és a vékony csíkokra hasogatott fokhagymával megtűzdeljük. Bőrös oldalát beirdaljuk, majd megsózzuk, borssal meghintjük.
Egy olyan edényben, amit a sütőbe is tehetünk, a megtisztított, finomra vágott hagymát a libazsíron üvegesre pirítjuk.
A húsokat belerakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, majd a 220 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 200 °C), és saját kisülő zsírjával gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. Párolt káposztával és sült burgonyával kínáljuk.
Konyakos libatepertőkrém
Hozzávalók:
2 közepes, héjában főtt burgonya
2 kemény tojás
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
25 dkg libatepertő
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál mustár
Só, őrölt bors
1 kupica konyak
A burgonyát, a kemény tojásokat, a vörös- meg a fokhagymával megtisztítjuk, és a tepertővel finomra daráljuk.
A tejföllel, a mustárral, a konyakkal ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük.
Kenyérre kenve, nyáron paprikával, paradicsommal, télen savanyú káposztával, karikára vágott hagymával tálaljuk.
[Forrás: Magyar Konyha, 30. évf. 2006.11. sz.]

Töltött libanyak
Hozzávalók:
1 db libanyakbőr
¼ kg darált hús
1 db zsemle
3 db tojás
½ fej hagyma
só, törött bors, 1 evőkanál zsír
A liba melléből ¼ kg-ot megdarálunk, ha azonban a mellet sültnek akarjuk elkészíteni, vagy csak aprólékot vettünk, készíthetjük sertéshúsból is. A darált húshoz hozzáadunk 1 áztatott és kicsavart zsemlét, 1 nyers tojást, kevés zsírban pirított reszelt hagymát, sót, törött borsot és jól összegyúrjuk. 2 tojást keményre főzünk és lehámozzuk. A nyakbőrt vigyázva lefejtjük és jól megmossuk. Azután vékonyabb részét bevarrjuk, a tölteléket a nyakbőrbe vigyázva betöltjük
Úgy, hogy a két főtt tojást is belecsúsztatjuk és eligazítjuk, hogy a közepére kerüljenek. Ezután bevarrjuk a nyakbőr másik végét is. Levesben 1 órát főzzük, majd zsírral bekenve a sütőben pirosra sütjük. Felszeletelve, tört burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Hidegen is kitűnő.
[Forrás: Pelle Józsefné: Szárnyas ízek. Kisújszállás, Szalay Kiadó,2000. ]

Ludaskása sült paprikával
Hozzávalók (10 személyre):
2 liba apróléka (nyak, hát,far, láb, szárny)
1 kg rízs
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
20 dkg gomba
2 vöröshagyma
20 dkg zsír
1 kávéskanál őrölt bors
1 csokor petrezselyem zöld
5 dkg só
20 zöldpaprika
Az aprólékot feldaraboljuk és hideg vízben feltesszük főzni. A zöldségeket karikára vágjuk, s miután a hús megpuhult, hozzáadjuk. Zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, petrezselymet, a gombát, és a rizst. Mindezt fölengedjük a félig megpuhult aprólékkal együtt. Sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk, majd összekeverjük az aplólékkal és meghintjük törött borssal.
A paprikát sütjük, közben forgatjuk. Ha kész hideg vízbe tesszük, és lehúzzuk a hártyáját. Ecetes, cukros, sós vízben átforgatjuk, állni hagyjuk, lecsöpögtetjük és olajjal meglocsolva tálaljuk a ludaskása mellé.
[Forrás: Ambrus Gizella- Kútvölgyi Mihály: Ízes Erdély. Budapest, Timp Kiadó, 2005.]

Falusi libaleves
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg libacomb
15 dkg burgonya
10 dkg zöldbab
5 dkg gomba
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db citrom
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csomó kapor
1 dl tejföl
2 dkg liszt
pirospaprika
1 db babérlevél

A libacombot kicsontozzuk, zsírját lefejtjük, a húst és a zsiradékot külön-külön kockára vágjuk. A zsiradékot kisütjük, leszűrjük, ebben megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát és a libahúst, majd meghintjük pirospaprikával és egy kevés vízzel felöntve megpároljuk. Zúzott fokhagymával, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem megpuhult, beletesszük a kis kockára vágott burgonyát, gombát és az 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejfölből, lisztből készült habarással sűrítjük., beletesszük a finomra vágott kaprot és készre forraljuk, majd szűrt citromlevet keverünk hozzá. Tálaláskor a levesünk tetejére vékony karikára vágott citromot, zöldpaprikát, paradicsomot teszünk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest: Nordec K., 2002.]

Libacomb krémmártással, zsemlegombóccal
Hozzávalók (4 személyre):
4 db libacomb
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zeller
1 közepes fej vöröshagyma
1 csomó petrezselyemzöld
½ db citrom
3 dl tejföl
3 dkg liszt
1 kávéskanál mustár
1 db babérlevél
1 kávéskanál capribogyó
őrölt bors

A sóval, borssal bedörzsölt libacombokat felhevített margarinban erősen körülsütjük, a zöldségek egyharmadát karikára vágva mellétesszük, vízzel felöntjük, citromhéjjal, babérlevéllel ízesítve fedő alatt megpároljuk. A pároló levet tejfölös habarással sűrítjük, leturmixoljuk, citromlével, mustárral ízesítjük és a combokra öntve felforraljuk. Közben a megmaradt zöldségeket metéltre vágjuk és vajban megpároljuk. Tálaláskor a combokat körülöntjük mártással, a párolt zöldségmetéltet ráhalmozzuk, zsemlegombóccal körítjük. Tejföllel, citromkarikával és capribogyóval dekorálhatjuk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest:

KÖSZÖNTŐ

Már liba koromba hallottam e napnak
Hírét, hogy innepe volna Mártony papnak.
Rég tudom, hogy ilykor a torkos babona
Eleitől fogva nyársra ludat vona,
Mert apám, anyám is mikor megölettek,
E nyalánk szokásnak áldozati lettek.
koszegimarika koszegimarika
Címkék: Timp Kiadó, Szentesi Szárnyaskönyv, Korpádi Péter, Nordec, mellet megmossuk, vastagabb húsrészeknél,

4 tuti tipp, hogyan készítsd
savanyítás ősi konyhai trükk: már a skorbut ellen küzdő tengerészek is ezzel az eljárással tartósították a káposzta formájában tárolt C-vitamint - többek között ennek a furfangnak köszönhető Amerika felfedezése is. Savanyúságok nélkül a magyar konyha sem lenne az igazi, ugyanakkor máig is hasznos vitaminpótló segítség lehet a téli mindennapokban. Emellett serkenti az emésztést, segít a fogyókúrázóknak. Mint mindenből, savanyúságból is egyre több a gyatra minőségű, túlzottan nagy mennyiségű ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A bab
májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni. Tudtad? A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján az adagolással, mert kesernyés ízt adhat az ételnek! ...
kisa622 kisa622
A csokoládé története
A csokoládé gyönyörei Magyarországon először mint Európában mindenhol italként fogyasztották a csokoládét. A torták és sütemények receptjeiben a XIX. század húszas éveitől tűnik fel. Ekkortól ismert az Indiáner is, amelyet a fáma szerint egy magyar gróf készíttetett először, hogy ezzel egy Bécsben fellépő indiai bűvész előadását népszerűsítse. Csokoládé nélkül szinte már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat. Pedig valójában viszonylag későn, a XVIII-XIX. század ...
ujjozsef ujjozsef
A forralt bor...
bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk. Nátha ellen nagyon jó a második recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjunk hozzá!!! Egy hideg téli estén nincs is kellemesebb, mint egy jó fűszeres forralt bor! Már az illata is csodálatos! A forralt bor még sokféle lehet. Az itt leírt receptek, nagyon ...
istvan620512 istvan620512
A fáraók gyógyszertára
2. századi Rómában a gladiátorok sebészeként vált ismertté. "Az egyiptomiak egyértelműen gyakorolták az orvoslás tudományát, méghozzá jóval előbb mint a görögök, azonban ezt nagyrészt misztikus, a mágia által uralt képességként értékelik" - magyarázta Campbell. Lehetséges az, hogy egy ennyire kifinomult kultúra ennyire elmaradott legyen egy ilyen létfontosságú területen? Campbell szerint erre igen parányi az esély. Az egyiptomiak valós tudásának behatárolása előtt egyetlen akadály ...
erzsike25 erzsike25
A káposzta
nemesítették a fejes káposztát, a ma is ismert fajták nagy részét pedig a középkorban alakították ki. Az ókorban még főként orvosság gyanánt alkalmazták például fejfájásra és vérzéscsillapításra, a középkorban pedig már az egyik legfontosabb táplálék volt. Magyarországon a középkor óta az egyik legfontosabb zöldség a káposzta, mely a reneszánsz időszakban vált igencsak kedveltté a konyhákban. Azóta is az egyik legelterjedtebb ételünk. Élettani hatásai: Ezen értékes zöldségfélénk ...
kisa622 kisa622
A káposzta savanyítása
Savanyú káposzta készítése házilag Házi savanyításhoz jó minőségű, téli káposztára van szükség. A káposztát száraz időben kell leszedni, mert hajlamos sok vizet magába szívni, így könnyen megromlik. Pár napig szellős, fedett helyen kell tárolni, hogy megérjen és borító levelei kifehéredjenek, majd a felső, hibás leveleket el kell távolítani. A káposzta savanyításra a legjobb a fahordó, de a műanyaghordó is megfelel. Ezeket jól ki kell mosni, ha szükséges előtte pár napig vízzel töltve áztatni, ...
suzymama suzymama
A köménymag
század óta termesztik. A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a különböző sütemények, de főként a kenyér készítésénél kapott főszerepet. E közismert, a magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad összetéveszteni a római köménnyel, amelynek színe általában világosbarna, de lehet zöldes vagy zöldesszürke is. Főként az indiai és az észak-afrikai konyhákban használatos, manapság ...
relisisi relisisi
Süti ajánló
diós bejgli 1955viki
Fánk recept koszegimarika
Találtam, megosztom . . . sarkadykati
Egyszerű almáslepény bubszi
Hamis sport szelet mariann35
Adventi mákos/diós koszorú bubszi
Virslis muffin horvathnemagdi
Norvég sütemény tundihugi
Ostoros kalács agimami7
Hamis piskótatorta bubszi
Szárnyas receptek
Puszta Csirke 1vargaildyko
Száztizenegy új palacsintare andrilaszlone
Csirkemell sok zöldséggel bubszi
Ananászos csirkemell veronika74
francia fasírt faciendum
Rakott csirkemell maroka
Bazsalikomos-sajtos csirkemell bulac57
Csupa finomság-Karfiolból panka2006
Diós-mézes pulykacomb veronika74
Joghurtos céklasaláta 1955viki
Marhából készült ételek
diósgyőri rostélyos ! ibolya58
4 isteni bográcsos étel grimilda
Pastitzio – húsimádó rakott tészta görögösen bkisseva
Ny betűs receptek horvathnemagdi
Káposztás bableves petezsolt
Pastitsio horvathnemagdi
befsztroganov ibolya58
Pikáns nyelvtokány bubszi
Bátaszéki pecsenye bubszi
krumplis csirke ibolya58
Sertésből készült ételek
göngyölt comb hévizi módra ! ibolya58
Gesztenyés csirkemell horvathnemagdi
Húspástétom bubszi
Töltött darált hús martimarti
Datolyás sertéscsíkok bulac57
Burgonyasaláta 1vargaildyko
Baconba csavart máj migova
Rakott zöldbab tundihugi
Karácsonyi menüajánlat horvathnemagdi
Pokolszigeti babgulyás bubszi
Halból készült ételek
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Paksi halászlé 2. bubszi
Pisztráng különleges raguval bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Pisztráng főzve bubszi
Halászlé zsokanita
pisztráng rizling mártással ! ibolya58
Pácolt lazac tormahabbal rochlitzne
Krémtúrós paraj bajuszpapi
Receptek molnarimre
Vad ételek
Baszk fácán veronika74
Hal a tortán jjanosne
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Vadhús saláta rochlitzne
Kisalföldi fácánleves bubszi
Almával töltött fácán bubszi
Karácsonyi ételek tomicica
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Spagetti ajánló
Olasz spagettisaláta bubszi
Hát ez nagyon finom kaja...... maca23
Rakott bolognai spagetti juditmama
Ázsiai pirított tészta recept gonda_katalin
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Olcsó bolognai recept boszorlany
Paradicsomos spagetti recept jamborlulu
Gombás-pestos tészta kagylóval recept gonda_katalin
kakukkfű faciendum
Narancsos sült, tésztával bubszi
Pizza receptek
Pizzas muffin ketchuppal recept gonda_katalin
Juhtúrós pizza recept baggesz20
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Húsvéti pizzatitok horvathnemagdi
Vitaminos rátét bubszi
Csirkemájas töltelék bubszi
Pizza recept flammerne
Mini pizza bubszi
A töki pompos receptje grimilda
Pizza alaptészta, IV. bubszi
Hamburger receptek
Hawaii burger veronika74
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi hamburger grimilda
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU