Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Sült liba és mell
Sült libacomb és - mell
Hozzávalók: 2 libacomb + 1 libamell
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt bors
2 vöröshagyma
A combokat és a mellet megmossuk, leszárogatjuk, majd a vastagabb húsrészeknél bevagdossuk, és a vékony csíkokra hasogatott fokhagymával megtűzdeljük. Bőrös oldalát beirdaljuk, majd megsózzuk, borssal meghintjük.
Egy olyan edényben, amit a sütőbe is tehetünk, a megtisztított, finomra vágott hagymát a libazsíron üvegesre pirítjuk.
A húsokat belerakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, majd a 220 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 200 °C), és saját kisülő zsírjával gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. Párolt káposztával és sült burgonyával kínáljuk.
Konyakos libatepertőkrém
Hozzávalók:
2 közepes, héjában főtt burgonya
2 kemény tojás
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
25 dkg libatepertő
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál mustár
Só, őrölt bors
1 kupica konyak
A burgonyát, a kemény tojásokat, a vörös- meg a fokhagymával megtisztítjuk, és a tepertővel finomra daráljuk.
A tejföllel, a mustárral, a konyakkal ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük.
Kenyérre kenve, nyáron paprikával, paradicsommal, télen savanyú káposztával, karikára vágott hagymával tálaljuk.
[Forrás: Magyar Konyha, 30. évf. 2006.11. sz.]

Töltött libanyak
Hozzávalók:
1 db libanyakbőr
¼ kg darált hús
1 db zsemle
3 db tojás
½ fej hagyma
só, törött bors, 1 evőkanál zsír
A liba melléből ¼ kg-ot megdarálunk, ha azonban a mellet sültnek akarjuk elkészíteni, vagy csak aprólékot vettünk, készíthetjük sertéshúsból is. A darált húshoz hozzáadunk 1 áztatott és kicsavart zsemlét, 1 nyers tojást, kevés zsírban pirított reszelt hagymát, sót, törött borsot és jól összegyúrjuk. 2 tojást keményre főzünk és lehámozzuk. A nyakbőrt vigyázva lefejtjük és jól megmossuk. Azután vékonyabb részét bevarrjuk, a tölteléket a nyakbőrbe vigyázva betöltjük
Úgy, hogy a két főtt tojást is belecsúsztatjuk és eligazítjuk, hogy a közepére kerüljenek. Ezután bevarrjuk a nyakbőr másik végét is. Levesben 1 órát főzzük, majd zsírral bekenve a sütőben pirosra sütjük. Felszeletelve, tört burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Hidegen is kitűnő.
[Forrás: Pelle Józsefné: Szárnyas ízek. Kisújszállás, Szalay Kiadó,2000. ]

Ludaskása sült paprikával
Hozzávalók (10 személyre):
2 liba apróléka (nyak, hát,far, láb, szárny)
1 kg rízs
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
20 dkg gomba
2 vöröshagyma
20 dkg zsír
1 kávéskanál őrölt bors
1 csokor petrezselyem zöld
5 dkg só
20 zöldpaprika
Az aprólékot feldaraboljuk és hideg vízben feltesszük főzni. A zöldségeket karikára vágjuk, s miután a hús megpuhult, hozzáadjuk. Zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, petrezselymet, a gombát, és a rizst. Mindezt fölengedjük a félig megpuhult aprólékkal együtt. Sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk, majd összekeverjük az aplólékkal és meghintjük törött borssal.
A paprikát sütjük, közben forgatjuk. Ha kész hideg vízbe tesszük, és lehúzzuk a hártyáját. Ecetes, cukros, sós vízben átforgatjuk, állni hagyjuk, lecsöpögtetjük és olajjal meglocsolva tálaljuk a ludaskása mellé.
[Forrás: Ambrus Gizella- Kútvölgyi Mihály: Ízes Erdély. Budapest, Timp Kiadó, 2005.]

Falusi libaleves
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg libacomb
15 dkg burgonya
10 dkg zöldbab
5 dkg gomba
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db citrom
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csomó kapor
1 dl tejföl
2 dkg liszt
pirospaprika
1 db babérlevél

A libacombot kicsontozzuk, zsírját lefejtjük, a húst és a zsiradékot külön-külön kockára vágjuk. A zsiradékot kisütjük, leszűrjük, ebben megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát és a libahúst, majd meghintjük pirospaprikával és egy kevés vízzel felöntve megpároljuk. Zúzott fokhagymával, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem megpuhult, beletesszük a kis kockára vágott burgonyát, gombát és az 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejfölből, lisztből készült habarással sűrítjük., beletesszük a finomra vágott kaprot és készre forraljuk, majd szűrt citromlevet keverünk hozzá. Tálaláskor a levesünk tetejére vékony karikára vágott citromot, zöldpaprikát, paradicsomot teszünk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest: Nordec K., 2002.]

Libacomb krémmártással, zsemlegombóccal
Hozzávalók (4 személyre):
4 db libacomb
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zeller
1 közepes fej vöröshagyma
1 csomó petrezselyemzöld
½ db citrom
3 dl tejföl
3 dkg liszt
1 kávéskanál mustár
1 db babérlevél
1 kávéskanál capribogyó
őrölt bors

A sóval, borssal bedörzsölt libacombokat felhevített margarinban erősen körülsütjük, a zöldségek egyharmadát karikára vágva mellétesszük, vízzel felöntjük, citromhéjjal, babérlevéllel ízesítve fedő alatt megpároljuk. A pároló levet tejfölös habarással sűrítjük, leturmixoljuk, citromlével, mustárral ízesítjük és a combokra öntve felforraljuk. Közben a megmaradt zöldségeket metéltre vágjuk és vajban megpároljuk. Tálaláskor a combokat körülöntjük mártással, a párolt zöldségmetéltet ráhalmozzuk, zsemlegombóccal körítjük. Tejföllel, citromkarikával és capribogyóval dekorálhatjuk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest:

KÖSZÖNTŐ

Már liba koromba hallottam e napnak
Hírét, hogy innepe volna Mártony papnak.
Rég tudom, hogy ilykor a torkos babona
Eleitől fogva nyársra ludat vona,
Mert apám, anyám is mikor megölettek,
E nyalánk szokásnak áldozati lettek.
koszegimarika koszegimarika
Címkék: Timp Kiadó, Szentesi Szárnyaskönyv, Korpádi Péter, Nordec, mellet megmossuk, vastagabb húsrészeknél,

4 tuti tipp, hogyan készítsd
savanyítás ősi konyhai trükk: már a skorbut ellen küzdő tengerészek is ezzel az eljárással tartósították a káposzta formájában tárolt C-vitamint - többek között ennek a furfangnak köszönhető Amerika felfedezése is. Savanyúságok nélkül a magyar konyha sem lenne az igazi, ugyanakkor máig is hasznos vitaminpótló segítség lehet a téli mindennapokban. Emellett serkenti az emésztést, segít a fogyókúrázóknak. Mint mindenből, savanyúságból is egyre több a gyatra minőségű, túlzottan nagy mennyiségű ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A bab
májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni. Tudtad? A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján az adagolással, mert kesernyés ízt adhat az ételnek! ...
kisa622 kisa622
A csokoládé története
A csokoládé gyönyörei Magyarországon először mint Európában mindenhol italként fogyasztották a csokoládét. A torták és sütemények receptjeiben a XIX. század húszas éveitől tűnik fel. Ekkortól ismert az Indiáner is, amelyet a fáma szerint egy magyar gróf készíttetett először, hogy ezzel egy Bécsben fellépő indiai bűvész előadását népszerűsítse. Csokoládé nélkül szinte már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat. Pedig valójában viszonylag későn, a XVIII-XIX. század ...
ujjozsef ujjozsef
A forralt bor...
bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk. Nátha ellen nagyon jó a második recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjunk hozzá!!! Egy hideg téli estén nincs is kellemesebb, mint egy jó fűszeres forralt bor! Már az illata is csodálatos! A forralt bor még sokféle lehet. Az itt leírt receptek, nagyon ...
istvan620512 istvan620512
A fáraók gyógyszertára
2. századi Rómában a gladiátorok sebészeként vált ismertté. "Az egyiptomiak egyértelműen gyakorolták az orvoslás tudományát, méghozzá jóval előbb mint a görögök, azonban ezt nagyrészt misztikus, a mágia által uralt képességként értékelik" - magyarázta Campbell. Lehetséges az, hogy egy ennyire kifinomult kultúra ennyire elmaradott legyen egy ilyen létfontosságú területen? Campbell szerint erre igen parányi az esély. Az egyiptomiak valós tudásának behatárolása előtt egyetlen akadály ...
erzsike25 erzsike25
A káposzta
nemesítették a fejes káposztát, a ma is ismert fajták nagy részét pedig a középkorban alakították ki. Az ókorban még főként orvosság gyanánt alkalmazták például fejfájásra és vérzéscsillapításra, a középkorban pedig már az egyik legfontosabb táplálék volt. Magyarországon a középkor óta az egyik legfontosabb zöldség a káposzta, mely a reneszánsz időszakban vált igencsak kedveltté a konyhákban. Azóta is az egyik legelterjedtebb ételünk. Élettani hatásai: Ezen értékes zöldségfélénk ...
kisa622 kisa622
A káposzta savanyítása
Savanyú káposzta készítése házilag Házi savanyításhoz jó minőségű, téli káposztára van szükség. A káposztát száraz időben kell leszedni, mert hajlamos sok vizet magába szívni, így könnyen megromlik. Pár napig szellős, fedett helyen kell tárolni, hogy megérjen és borító levelei kifehéredjenek, majd a felső, hibás leveleket el kell távolítani. A káposzta savanyításra a legjobb a fahordó, de a műanyaghordó is megfelel. Ezeket jól ki kell mosni, ha szükséges előtte pár napig vízzel töltve áztatni, ...
suzymama suzymama
A köménymag
század óta termesztik. A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a különböző sütemények, de főként a kenyér készítésénél kapott főszerepet. E közismert, a magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad összetéveszteni a római köménnyel, amelynek színe általában világosbarna, de lehet zöldes vagy zöldesszürke is. Főként az indiai és az észak-afrikai konyhákban használatos, manapság ...
relisisi relisisi
Süti ajánló
Csíkos keksz bubszi
Epertorta bubszi
Csokoládés körtetorta suzymama
4 isteni tavaszi piskóta grimilda
Túrógombóc recept baggesz20
Fahéjas szelet sarkadykati
Erzsike szelet tundihugi
Gombóc Artúr kedvence gabfe
Karácsonyi narancsos vodkalikőr horvathnemagdi
Gesztenyetekercs bubszi
Szárnyas receptek
Zöldséges rakott rizs horvathnemagdi
Csirkemáj nyárson recept gonda_katalin
Sült csirkeszárny (USA/cajun) klara50
Karfiolfőzelék pacsakute
Füstölt húsos gerslileves bulac57
Tejszínes csirke római tálban horvathnemagdi
Buffalo csirkeszárny faciendum
Juhtúrós sztapacska sajtos csirkemellel recept jamborlulu
Túrós pite kannalidia
Csibehúsos tészta saláta recept gonda_katalin
Marhából készült ételek
szatmári lakodalmas ibolya58
hajdúsági tokány ibolya58
Wokban sült húsok agimami7
Gombás marhaszelet recept gonda_katalin
Főételek szabonekatalin
Cseh marharagu bulac57
x nagyuska
Krumplis csirke (bulgár) bubszi
Igazi babgulyás rochlitzne
Receptek jjanosne
Sertésből készült ételek
Kalocsai sertésborda bubszi
Gulyásleves recept baggesz20
Töltött burgonyaladik korall44
brassói káposzta ibolya58
Sertéslapocka vele sült zöldségekkel recept jamborlulu
Gyros tál anna5971
Pulykamell-szeletek rokfortos bubszi
Császárné pogácsája bubszi
Hortobágyi húsos palacsinta tundihugi
Töltött dagadó bubszi
Halból készült ételek
Rácponty rochlitzne
tavaszi tésztasaláta grimilda
Halkolbász készítése maroka
Vendégváró falatok yocoo
Karácsonyi menü horvathnemagdi
Harcsa kékre főzve bubszi
Sült ponty hagymaszósszal klerierzsi
Mai ebéd szekike
füstöltpisztráng leves ... bubszi
Nyárson sült ételek kloppenburg
Vad ételek
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Fácánmell töltött körtével bubszi
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Rapsic vadas macoka65
Nyúlpörkölt veronika74
Fácán raguleves recept baggesz20
Fácánleves berántva II. bubszi
Lazacborda artois módon bubszi
Töltött káposzta bkisseva
Spagetti ajánló
BOLOGNAI LEVESEGYtál bubszi
Spagetti diómártással veronika74
Lecsós Rakott Tészta... 1vargaildyko
Csirkés gombás tészta sajtkrumpli
5 hipergyors tészta grimilda
Spagetti szalonnával recept gonda_katalin
Túrós spagettiropogós bubszi
Pizza recept margareta51
Spagetti sült fokhagymával bulac57
szénhidrát napra faciendum
Pizza receptek
Pekingi kacsa horvathnemagdi
Töltött pizza bajzateva
Sörös-hagymás töltelék bubszi
Tepsis pizza recept baggesz20
Update 1-es pizza 1955viki
Ime egy szelet Itália....... maca23
Pizzás rakott bolognai horvathnemagdi
Pizza Adriana bubszi
Paradicsomos-pizza horvathnemagdi
Pizzás csiga bubszi
Hamburger receptek
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Válassza a szóját! margoka59
Házi hamburger grimilda
Hamburger horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU