Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Fánkok
Farsangi fánkok

Csöröge, és más finomságok

Nincsen farsang fánk nélkül, legyen csöröge, herőce, vagy nevezzék akár pampuskának. A busójáráshoz hasonlóan két, egymás mellett élő történet létezik feltalálásának körülményeiről. Az egyik szerint özvegy Krapfenné bécsi pék a kenyértésztát valaki fejéhez szándékozta vágni, ami azonban a kályhán lévő fortyogó zsírba pottyant (Bécsben a mai napig Krapfennek nevezik a fánkot). Más történet szerint a csemegét Párizsban már feltalálták, csupán akkor lett ismert, amikor egy szerencsés véletlen folytán Marie-Antoinette (XVI. Lajos felesége, akit férjével együtt guillotine által kivégeztek a francia forradalom során) egyszer lovaglás közben megkóstolta egy utcai árus portékáját.
A tésztaételek közül a farsanghoz kötődik a rétes is. Ami a húsételeket illeti, azok igen kiadósak, elsősorban a kocsonyát és a disznóhúsból készült fogásokat említhetnénk. Nem csoda, hogy a farsanghoz kapcsolódik a megviselt gyomor ,,kezelésére" szolgáló korhelyleves, savanyú káposzta, utóbbit annak idején ingyen adták pár napig a kocsmárosok.

Túrós fánk

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg túró, fél csomag sütőpor, 3 db tojás, 1 pohár tejföl, 1 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókat összekeverjük, aki szereti egy kis reszelt citromhéjat is tehet bele.
1 órára betesszük a hűtőbe, majd vizes evőkanállal kiszedve a tálból, forró olajban megsütjük pirosra.
Vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.

Aszalt barackos farsangi fánk

Hozzávalók: 10 dkg cukrozott citromhéj, 15 dkg aszalt barack (vagy bármilyen aszalt gyümölcs), 1 dl rum, 1,25 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 csipet só, 2 dkg élesztő, 25 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 7 dkg margarin/vaj, 8 dkg hámozott mandula, vaníliás cukor a szóráshoz

A cukrozott citromhéjat és az aszalt barackot apróra vágjuk, megöntözzük a rummal, majd lefedve fél óráig áztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet. Fakanállal belekeverjük a tojássárgájákat, a margarint és a csipet sót. Letakarva fél óráig kelesztjük.
Beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, a citromhéjat és az aszalt barackot.
Kiskanálnyi adagokat szaggatunk a tésztából és a tálcára rakjuk őket. Az olajat felforrósítjuk, majd mérsékelt tűzön kisütjük benne a fánkgolyókat. Még melegen megszórjuk vaníliás cukorral.

Omlós farsangi fánk

Hozzávalók 25 db-hoz: 1 kg liszt, 1 l tej , 3 dkg élesztő , 1 ek só , 2 ek kristálycukor, , 1 egész tojás
Sütéshez: Olaj
A díszítéshez porcukor, lekvár, vagy puding

Elkészítés: 2 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne egy ek. kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba öntjük a lisztet, ráhintünk egy ek. kristálycukrot, egy ek. sót és beleütjük a tojást. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt adagonként annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy összedolgozva se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Kézzel dolgozzuk össze, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön, és a massza egynemű legyen. Ekkor cseppnyi olajat engedünk a tésztára, és enyhén beledolgozzuk. Nem kell és nem szabad dagasztani!

A tésztát egy lisztezett tál aljába rakjuk, meglisztezzük konyharuhával fedjük, és párnával pléddel bebugyolálva egy óráig kelesztjük. A gyúródeszkára borított tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd még 20 percig konyharuháéval letakarva pihentetjük. Sütés előtt a fánkokat felvesszük, és picit meghúzogatjuk. Lisztes aljával lefelé merítjük a forró olajba.

Átfordítva is megsütjük, majd rácsra szedjük, lecsepegtetjük. Ha kihűlt, lekvárral és porcukorral díszítjük, esetleg puding krémmel, vagy cukormázzal is bevonhatjuk.

Csokis fánk

Hozzávalók: 12 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, só, 1,5 dl víz, 4 tojás. A mártáshoz: 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 1 kiskanál finomliszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum, 10 dkg csokoládé, 2,5 dl tej

Elkészítés:
A másfél dl vizet a margarinnal és a csipetnyi sóval felforraljuk. A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütve a tésztát jól kidolgozzuk. A masszából diónyi gömböket szaggatunk kanál segítségével, és közepesen forró olajban kisütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. A mártáshoz a hozzávalókat összekeverjük, csak a csokit tördeljük a tejbe és forraljuk fel külön edényben. Majd összevegyítjük a cukros masszával együtt és forraljuk, míg besűrűsödik. Tálaláskor a fánkokra öntjük.

Hamis fánk

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 3 tojás, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, só

Elkészítés:
A tejet vajjal és a cukorral, egy csipet sóval felforraljuk. Ezután hozzákeverjük a lisztet és a tojást. Az egész tojásokat egyenként ütjük a masszába és minden tojás után jól kikeverjük. A kapott masszát evőkanállal kiszaggatjuk, és nem túl forró zsírban vagy olajban szép pirosra sütjük, majd porcukorral meghintjük.

Kefíres-diós fánk

Hozzávalók: 2 dl kefír, 1 tojás, 2 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál darált dió

Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, forró olajon sütjük, és porcukros dióval megszórjuk.

Mazsolás-mandulás fánkocskák

Hozzávalók: 6 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, só, 2-3 dl tej, 1 ek olaj, 3 dkg mazsola, fél dl rum, 3 dkg hámozott mandula, 1 tojás, 2 dkg porcukor, reszelt citromhéj, vaníliás porcukor, sütéshez olaj

Elkészítés:
Palacsinta tészta állagú masszát készítünk, elkeverünk benne egy evőkanál olajat. Ezután letakarjuk, és 1-2 órát pihentetjük. Közben a rumban megáztatjuk a mazsolát, lecsepegtetjük. A hámozott mandulát szálkásra megvágjuk, kissé megpirítjuk. Végül hozzáadjuk. Két kanál segítségével kisebb diónyi fánkocskákat szaggatunk az olajba, és mindkét oldalon aranybarnára sütjük. Melegen meghintjük vaníliás cukorral

Tolófánk

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 8 dkg vaj, 22 dkg grízes liszt, 3 egész tojás, kevés só, olaj

Elkészítés:
Felfőzzük a vizet, a vajat és a sót. Ha forr, hozzákeverünk 22 dkg grízes lisztet, és addig főzzük, amíg az edény oldaláról le nem válik. Ha levettük a tűzről, kissé megkeverjük, hogy kihűljön, majd egyenként 3 tojást adunk hozzá, és jól kikeverjük. Ezután papírtölcsérbe tesszük, és 15 centis csíkokat nyomunk a forró zsírba. Csendesen sütjük, ha a zsírból kiszedtük, vaníliás porcukorral meghintjük, és gyümölcszselével vagy barackízzel tálaljuk.

Ciprusi fánk

Hozzávalók:
35 dkg liszt, 6 evőkanál olaj, só, olaj a sütéshez. A sziruphoz: 45 dkg cukor, 2 dl víz, 1 citrom leve. A tetejére: 5 dkg darált mandula, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítés:
A lisztből az olajjal és egy csipet sóval, 1 dl vízzel tésztát gyúrunk. Nagyon vékonyra nyújtjuk, és 15 x 2,5 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkok végét összenyomjuk, és karikákat formálunk belőlük. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Az olajból kivéve még melegen 15 percre szirupba mártjuk a karikákat, majd tálra rakjuk, és fahéjjal, szegfűszeggel kevert darált mandulával szórjuk meg.

Egyszerű fánk

Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg cukor, 5 dkg zsír vagy vaj, 4 dkg élesztő, 1 dkg só, 4 tojás, 6 dl tej

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk. A lisztet előmelegítjük. A tojást, cukrot jól kikeverjük, és beleöntjük a megkelt élesztőt. Ezt hozzáadjuk a langyos liszthez és még az 5 dl meleg tejet, a sót és az egészet tálba öntjük. Kézzel jól kiverjük. A zsiradékot háromszor, négyszer mindig csak a tálhoz kenjük, így a tészta apránként leszedegeti. Ha szép hólyagos a tészta, meleg helyen letakarva egy órát kelesztjük, majd jól meglisztezett táblára öntjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és letakarva a táblán kelni hagyjuk, és a táblán kelni hagyjuk kb. fél órát. Nem kell bő olajban sütni, mert akkor nem lesz szalagos, inkább mindig öntsünk utána. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük. Papírtörlőre szedjük ki.

Gesztenyefánk meggyel

Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 2 egész tojás, 2 evőkanál rizsliszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 zacskó vaníliás cukor, kimagozott meggybefőtt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A gesztenyemasszát összegyúrjuk a felvert egész tojásokkal, vajjal, rizsliszttel és a vaníliás cukorra. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, majd mindegyik közepébe belenyomunk egy-egy szem meggyet. Bepanírozzuk, és bő, forró olajban megsütjük, szalvétára szedjük ki, hogy a felesleges zsiradék lecsurogjon róla. Azonnal tálaljuk.

Kapros-tejfölös fánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 tojássárgája, 4 dl tejföl, 3 dl tej, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 cs. finomra vágott kapor, 1 kanál libazsír

Elkészítés:
A tojássárgákat a tejföllel elhabarjuk, és folytonos keverés mellett meglangyosítjuk. Kevés tejjel, az élesztővel és liszttel kovászt készítünk. Amikor megkelt, összevegyítjük a többi liszttel, csipet sóval, a cukorral és 2 dl langyos tejjel. Beletesszük a tejfölt, a tojásos keveréket, a kaprot, és simára keverjük. Megkelesztjük, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, újra megkelesztjük, és végül bő, forró libazsírban kisütjük.

Képviselőfánk sajtkrémmel töltve

Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 6 tojás, cukor, késhegyi só, víz. A töltelékhez: 12 dkg reszelt sajt, 2,5 dl tejszín, 5 tojássárgája, 1 csapott evőkanál lisz, 15 dkg vaj, só.

Elkészítés:
A másfél dl vizet a vajjal, kevés cukorral és a sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal kevergetve addig melegítjük, amíg elválik az edény falától. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a masszát habzsákba töltjük, és kivajazott, kilisztezett sütőlapra félgömb alakokat formázunk. A tetejüket megkenjük felvert tojással és sütőbe toljuk. 12 perc múlva a fánkok megnövekednek, ekkor csökkentjük a lángot, és készresütjük. A krémhez a tejszínt felforraljuk, beleadjuk a reszelt sajtot, a tojássárgákat és liszttel megszórva, kevés sóval 1-2 percig főzzük. Amikor kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A kisült fánkok kobakját levágjuk, a krémet betöltjük. Tetejére visszatesszük a kalapját.

Mézes fánk

Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 5 tojás sárgája, 1 kávéskanál méz, csipetnyi só, tejföl

Elkészítés:
Az anyagokat összegyúrjuk, és kis gombócokat formálunk. Letakarva egy óráig pihentetjük. Ujjnyi vastagságúra, kis, kerek lapokká nyújtjuk, közepüket késsel több helyen bemetsszük, de ügyeljünk, hogy a tészta széle egyben maradjon. A tésztákat levegősre széthúzzuk, és bő forró olajban rózsaszínűre sütjük. Itatóspapírra szedjük, forró mézzel áthúzzuk, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Szalagos fánk

Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 1 csipet só, fél marék cukor, 15 dkg liszt, 2 kanál étolaj, 75 dkg liszt, 7,5 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, tej

Elkészítés:
Az élesztőből, sóból, cukorból két kanál étolajból kovászt készítünk. A 75 dkg liszthez 7,5 dkg olvasztott vajat, a két tojás sárgáját, a kovászt és annyi tejet, hogy dagasztás közben hólyagosodó félkönnyű tésztát készítünk. Mindezt kétszeri kelés után ismét visszadagasztjuk. Harmadszor lisztezett táblán nyújtjuk és szaggatjuk. Sütésnél ügyeljünk, hogy ne a lisztezett felével tegyük a forró olajba, hanem fordítva, mert így keletkezik majd szalag a közepén. Fordításig letakarva sütjük, fordítás után már nem szabad letakarni. Baracklekvárral tálaljuk. Porcukorral beszórjuk a tetejét.

Cseh fánk (talkedli)

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 0,5 liter tej, 10 dkg cukor, pici só, lekvár

Elkészítés:
A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsolunk 2 dl langyos tejet, hozzá az élesztőt, cukrot, és kissé megkelesztjük. A kovászhoz keverjük a 2 db tojássárgáját, a sót és a többi tejet, és fakanállal vagy robotgéppel 10-15 percig jól felverjük. Meleg fedővel lefedjük, és háromnegyedórán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját és még néhány percig kelesztjük. Tükörtojás-sütőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk, és nem túl gyorsan mindkét oldalát megsütjük. Kettesével lekvárral összeragasztjuk, és porcukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.

Finom fánk

Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipet só, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 narancs reszelt héja, 1 evőkanál rum, 6 tojássárgája, 8 dkg cukor, 1 dl tejszínhab

Elkészítés:
Az anyagokat jól összedolgozzuk, addig, amíg a masszának hólyagos nem lesz a teteje. Azután a jól meglisztezett gyúródeszkán 1-2 cm-re nyújtjuk, és kiszaggatjuk. 10 perc pihenés után forró olajba kisütjük Vaníliás cukorral megszórjuk és a tetejére rummal elkevert baracklekvárt teszünk.

Gyümölcsös joghurtfánk

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl gyümölcsös joghurt, 1 narancs leve, 1-2 kanál porcukor, 1 teáskanál sütőpor, pici só, 2 evőkanál olaj, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A joghurtot simára keverjük. Hozzáadjuk a habosra felvert tojásokat, belekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a 2 kanál olajat, végül a narancs levét. Kanállal olajba szaggatjuk, és aranysárgára sütjük

Karthausi fánk

Hozzávalók: 8 db száraz zsemle, 0,5 dl tej, 4 tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, baracklekvár, zsemlemorzsa, olaj, fahéjas porcukor

Elkészítés:
A zsemlék héját lereszeljük. A tejet a tojássárgákkal és a vaníliás cukorral összehabarjuk. A zsemléket mély tálba tesszük, ráöntjük a tejhabarékot, és hagyjuk kissé ázni, hogy megduzzadjanak. Ekkor egyenként kivesszük, kissé megnyomkodjuk őket. Hegyes késsel az oldalukon kis nyílást bemetszünk, és baracklekvárt nyomunk a zsemlékbe. Azután a széthabart tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Ezután itatóspapírra rakjuk, és fahéjas cukorral behintjük. Ízlés szerint gyümölcsízzel vagy tejsodóval kínáljuk.

Krumplifánk (4 főre)

Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 2 dkg élesztő, 2 tojás, liszt, só, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A megfőtt burgonyát krumplinyomón áttörjük, és ha kihűlt, a tejben felfuttatott élesztőt ráöntjük, beletesszük a tojásokat, és annyi lisztet, kevés sót, hogy könnyű tésztát kapjunk, és összegyúrjuk. Kb. 15 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban sütjük, szép pirosra. Kis labdacsok keletkeznek belőlük.

Pampuska

Hozzávalók: 75 dkg liszt, tej, élesztő, só, cukor, 2 tojás

Elkészítés:
Verjünk ki hólyagosra fakanállal annyi tejjel, amennyit felvesz, míg nokedlisűrűségű nem lesz. Letakarva pihentessük, míg kétszeresére nem kel. Ez kb. másfél óra. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassuk ki, a közepébe nyomjunk kis lyukat. Forró zsírban, vagy olajban kell kisütni, az egyik, nem lisztes oldalával kezdve, és letakarva fedővel. A másik oldalát nem kell letakarni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral vagy vaníliás porcukorral.
Túrófánk másként
Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 pohár tejföl, 25 dkg liszt, só, szódabikarbóna

Elkészítés:
Az egészet összekeverjük, és olajos kanállal forró olajba szaggatjuk. Kb. kétszeresére nő meg sütés közben. Porcukorral, fahéjas porcukorral, csokiöntettel, lekvárral tálaljuk.

TÖLTÖTT SZALAGOS FÁNK

Hozzávalók: 1/4 l tej, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 tasak vaníliáscukor, 1 ek. citromlé, 3 ek. rum, 50 dkg liszt, 1/2 tk. só; a töltéshez: eper- vagy baracklekvár.
Elkészítése: Az élesztőt 1 deci meglangyosított tejbe morzsoljuk. Beleszórunk 1 teáskanál cukrot és 1 evőkanál lisztet, összekeverjük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 10 percig pihentetjük. Közben a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd egymás után beledolgozzuk a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. Cseppenként hozzákeverjük a citromlevet és a rumot. A kovászt nagy keverőtálba tesszük. Rászitáljuk a maradék lisztet, hozzáadjuk a sót és a vajas keveréket, valamint a maradék langyos tejet. Összedolgozzuk, majd fakanállal addig keverjük, míg hólyagos lesz. A tésztát kevés liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztát 1 cm vastagságúra kinyútjuk. A tésztalap egyik felére egy pohár szájával köröket nyomunk, amelyek közepére lekvárt halmozunk. A tésztalap másik feléből korongokat szúrunk ki, és a töltelékre borítjuk. Körben összenyomkodjuk, majd a fánkokat kiszaggatjuk. A maradék tésztát is felhasználjuk. A fánkokat konyharuhával letakarva kb. 20 percig kelesztjük. A sütőedénybe annyi olajat öntünk, hogy a fánkok feléig érjen. A fánkokat a felforrósított olajba helyezzük. Miután az aljuk szép aranyszínűre sült, megfordítjuk, és készre sütjük. Akkor szép, ha oldalukon világosabb csík (szalag) marad. A kisült fánkokat szitán vagy konyhai törlőpapíron hűlni hagyjuk, majd vaníliás cukorral bőven megszórjuk.
SÖRBEN FÜRDŐ FÁNK

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz): 50 dkg liszt 2,5 dl tej, 5 dkg cukor 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 kk. reszelt citromhéj; a fürdéshez: 30 dkg porcukor 2,5 dl világos sör.

Elkészítése: A lisztet egy mély tálba szórjuk. A közepébe kis mélyedést nyomunk, a langyos tejet, a cukrot beleszórjuk, és az élesztőt rámorzsoljuk. Rövid ideig pihentetjük, majd a vajat, a reszelt citromhéjat, a tojásokat hozzáadjuk és bedagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztából lisztes kézzel 2 centi átmérőjű golyócskákat formálunk. Ezeket forró olajban aranysárgára sütjük, kiemelve lecsöpögtetjük és még forrón megfürdetjük a porcukorral elkevert sörben.

MÁZAS FORGÁCSFÁNK

Hozzávalók: 12--13 dkg vaj/margarin, csipetnyi só, 12 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, ízlés szerint 2 tk. ánizs, 1 tasak szárított reszelt citromhéj, 2 tojás, 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 6 ek. fehérbor; a mázhoz: 1 citrom, 20 dkg porcukor.
Elkészítése: A vajat a sóval és a kétféle cukorral krémesre kikeverjük, majd beledolgozzuk az ánizst és a reszelt citromhéjat. Egyenként beleütjük a tojásokat, majd a borral váltogatva hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszt felét. A maradék sütőporos lisztet is rászitáljuk, és hideg kézzel, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyújuk. Cipóvá formáljuk, nagzobb tálba tesszük, és letakarva, kb. 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és 11x4 cm-es lapokra osztjuk. Közepén 7 cm hosszan bevágjuk és az egyik keskenyebbik végét a nyíláson keresztül áthúzzuk. Magas falú lábosban olajat forrósítunk, és a fánkokat hármasával aranysárgára sütjük. Konyhai törlőpapírra szedve lecsöpögtetjük. Zöldséghámozóval citromhéját vékony csíkokban lehúzzuk, levét kifacsarjuk, és a porckorral elkeverjük. A meleg fánkokat a mázzal megkenjük, a citromhéjjal megszórjuk, és száradni hagyjuk.

BURGONYAFÁNK

Hozzávalók: 2 nagyobb burgonya, só, 2 dl tej, 2--3 dkg élesztő, liszt.
Elkészítése: A burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. A langyos tejbe belerakjuk az élesztőt, majd összekeverjük a krumplival. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. 15--20 percig kelesztjük, majd nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Bő, forró olajban kisütjük.
marti1951 marti1951
Címkék: szerencsés véletlen, francia forradalom, utcai árus, tésztaételek közül, farsanghoz kötődik, húsételeket illeti,

2 szuper farsangi fánk recept
2 szuper farsangi fánk recept A csöröge fánk mellett farsang idején rózsafánkot is szokás sütni. Előnyük, hogy egyféle tésztából készülnek, így két legyet üthetünk egy csapásra. 2 szuper farsangi fánk recept ........................ Forgácsfánk (Csörögefánk) Hozzávalók: 40 dkg finomliszt 2 csapott evőkanál kristálycukor 5 tojássárgája 8 dkg vaj csipet ...
nanoka72 nanoka72
5 szuper fánkvariáció
Farsangi fánk Hozzávalók: 50 dkg finomliszt fél liter tej 6 tojás sárgája 3 dkg élesztő 7 dkg vaj 1 evőkanál cukor 1 evőkanál rum 1 zacskó vaníliás cukor 1 mokkáskanál só olaj a sütéshez Az élesztőt morzsold szét, majd cukorral elkevert, pohárnyi langyos tejben oldd fel, majd letakarva futtasd fel, vagyis várd meg, amíg buborékos lesz. Közben az átszitált lisztet tedd egy nagy tálba. A közepébe öntsd a felfutott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot ...
cs1cs1k3 cs1cs1k3
7 farsangi édesség
7 farsangi édesség 2010. január 31. Lassan elérkezik a farsang ideje: az álarcosbálé, a bőséges evés-ivásé a főszerep. És persze a tavaszváró ünnep fő édességéé, a fánké. Címkék: farsang, farsangi fánk, édesség, fánk, csörögefánk, sztracsatella Ilyenkor készíthetünk szalagos fánkot, cseh fánkot, rózsafánkot és persze csörögét (azaz forgácsfánkot), hiszen e nélkül elképzelhetetlen a farsang. Természetesen farsangra sósat és édeset egyaránt készíthetünk, ilyenkor még a leves is lehet ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
7 legjobb Farsangi fánk
szalagos fánk illatos és lágy, az amerikai sem pite. A lényeg: mindegyik mennyei fahéjas cukorral és baracklekvárral, de a csokoládétól sem sértődik meg. Bár még nincs itt a fánk szezonja, rákészülni mindenképpen érdemes. Címkék: receptek, fánk, farsangi fánk, amerikai fánk, eckler fánk, profiterol Sokan megőrülnek érte, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, hogy túlságosan is időigényes és bonyolult. Pedig ha megismerjük a fánksütés csínját-bínját, rájövünk, hogy nem is akkora ördöngösség az ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
=7 féle fánk=
só, másfél dl tej, 1 kk. szódabikarbóna. A túrót áttörjük, majd összedolgozzuk a hozzávalókkal. A tésztát kisodorjuk, kiszaggatjuk, majd fél óráig pihentetjük. Végül forró olajban kisütjük, és megszórjuk porcukorral. Egyszerű farsangi fánk 5 tojássárgáját elkeverünk 3 k. rummal, 7 k. tejföllel, csipetnyi sóval, és annyi réteslisztet adunk hozzá, hogy levestészta keménységű tésztát kapjunk. Ezt vékonyra sodorjuk (de nem annyira, mint a levestésztát), és derelyevágóval négyszögeket ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A Fánk története
lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek." (Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből) Mini farsangi fánkocska 3 dcl tej 3 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 1 vaniliáscukor 5 dkg. vaj - vagy margarin 2 tojás sárgája 5 ml. rum, -én csak ugy szoktam löttyinteni- 5o dkg. liszt - sima - Bő forro olajba ...
migova migova
Almás farsangi fánk
Receotek egyperces Almás farsangi fánk Hozzávalók: 35-40 darabhoz: 50 dkg finomliszt 5 dkg porcukor 6 tojás sárgája 10 dkg olvasztott vaj 3 dkg élesztő 2,5-3 dl tej 1 csipet só 1 evőkanál rum 2 db alma fél citrom leve 5 dkg baracklekvár 3 dkg durvára vágott dió 1 csipet őrölt fahéj A sütéshez: étolaj A szóráshoz: vaníliás porcukor Elkészítés: 1 deciliter langyos tejben feloldjuk a ...
gabfe gabfe
Almás farsangi fánk
Hozzávalók 35-40 darabhoz: 50 dkg finomliszt 5 dkg porcukor 6 tojás sárgája 10 dkg olvasztott vaj 3 dkg élesztő 2,5-3 dl tej 1 csipet só 1 evőkanál rum 2 db alma fél citrom leve 5 dkg baracklekvár 3 dkg durvára vágott dió 1 csipet őrölt fahéj A sütéshez: étolaj A szóráshoz: vaníliás porcukor Elkészítés: 1 deciliter langyos tejben feloldjuk a cukor felét, simára keverjük az ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Süti ajánló
Tejszínes mézes-krémes horvathnemagdi
bögrés palacsinta faciendum
Tehéntúrós szívek bubszi
Kakaós, francia palacsinta horvathnemagdi
Almás-banános, fahéjas palacsinta recept kovacs_zsoka
Hókifli recept bokodi53
Szőlős muffin maroka
Jóság szelet sütemény recept.. bodaaniko
Marcipános kókuszkocka eva0817
Sárga tetejű diós vagy mákos bubszi
Szárnyas receptek
Sült csirke rizzsel (albán) klara50
Csirkemell aszalt paradicsom mártással recept baggesz20
Diplomata stefánia bubszi
Barackos csiberagu horvathnemagdi
Zöldbabfőzelék vicky0709
Csirkemell szezámos-mézes bundában ... anitahajdu
Gyros pitában veronika74
Csirke tárkonyos sajtszószban bulac57
Szalonnás paradicsomos csirke klerierzsi
Csirkehúsos babsaláta suzymama
Marhából készült ételek
Ünnepi vendégvárás emoke93
NYÍRBÁTORI RAKOTT FELsál bubszi
Kedd jjanosne
S betűs receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Ízőrzők –Óbánya– horvathnemagdi
Egresmártás 1vargaildyko
burgundi marha ragú ! ibolya58
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Gombával töltött fasírt rolá wegnerzs
Sertésből készült ételek
Csípős húspogácsa bubszi
Tojásfehérje jó hatása zsokazsoka
Vasi pecsenye 2. bubszi
Hortobágyi aprópecsenye recept gonda_katalin
bajor töltött dagdó ibolya58
Császárné pogácsája bubszi
Csülkös bableves burgonyával recept toth_beata
Részeges Vilmossal rakott kék sajtos karaj horvathnemagdi
Főtt sertéshús kerti zöldségge bubszi
Így készül az isteni töltött horvathnemagdi
Halból készült ételek
Vacsoracsata-Ági-Előétel veronika74
Süllő roston, egészben sütve bubszi
Pontypörkölt bubszi
Nyári halgombócleves : ujjozsef
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Ponty, reform módra bubszi
Ponty lengyel mártással bubszi
Magyar gasztronómia grimilda
Pikáns sült hal bulac57
Gombás ponty tejfölben sütve cilamami
Vad ételek
Kisalföldi fácánleves bubszi
Indiai rizssaláta bubszi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Fácán leves 6 személyre maroka
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Baszk fácán baratnu
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Csülök Eta módra! nanoka72
Spagetti ajánló
Hétfő wikers
olajozottabbi ízületek grimilda
Chilis- fokhagymás spagetti recept jamborlulu
Húsvéti recept gyűjtemény bkisseva
Utazás a tokány körül... gaby13
Spagetti a la carbonara bulac57
Olasz zöldségleves 1. (Minestr bubszi
x nagyuska
Húsos vagy Zöldséges töltött tészta, olajba sütve recept boszorlany
Sárga spagetti recept boszorlany
Pizza receptek
Tepsis pizza recept horvathnemagdi
Pizza csirkével, baconnel recept gonda_katalin
Pizzás csavart rúd recept baggesz20
pizza tészta tereza54
Pizza tundihugi
Pizza recept flammerne
Sonkás - kolbászos pizza keri007
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Feta, a görög mítosz horvathnemagdi
Olcsó receptek. tnemarika
Hamburger receptek
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger zsemle vagikriszti
Virslis kifli veronika74
Hamburger zsemle recept toth_beata
Válassza a szóját! margoka59
mustár készítése házilag irmus
Házi hamburger recept baggesz20
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU