Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Így készül az isteni töltött
Így készül az isteni töltött káposzta

Lexikonnyi receptet lehetne összegyűjteni a különböző eredeti töltött káposztákról, de azt hiszem felesleges vitákba bonyolódni ez ügyben, ugyanis minden háziasszony tudja a saját eredeti receptjét. A cikk célja, hogy közreadjon egy kipróbált, sok-sok évtizedes hagyományokból táplálkozó, nagyon gazdag és nagyon finom eredeti töltött káposzta receptet.

A töltött káposztát az ország minden részén szeretik és készítik. Viszont ezek a különböző töltött káposzták sok esetben köszönőviszonyban is alig vannak egymással. A legfőbb közös pont az, hogy káposztalevélbe darált hús és rizs keverékét töltik.

Ezen túl a fűszerezés, a körítés, a tartalmasság változó. Én, szabolcsi származású lévén, sokáig kizárólag az édes káposztalevélbe csomagolt, paradicsomos töltött káposztával találkoztam, amit az év folyamán rendszeresen készítenek, nem korlátozva olyan ünnepekre, mint a Karácsony. Lexikonnyi receptet lehetne összegyűjteni a különböző eredeti töltött káposztákról, de azt hiszem felesleges vitákba bonyolódni ez ügyben, ugyanis minden háziasszony tudja a saját "eredeti" receptjét.

Nem is ez a célja ennek a cikknek, hanem, hogy közreadjon egy kipróbált, sok-sok évtizedes hagyományokból táplálkozó, nagyon gazdag és nagyon finom eredeti töltött káposzta receptet, ami viszont a tartalmasságából és a hagyományokból adódóan, egy évben csak egyszer, Karácsonykor készítenek.

Hozzávalók: 1,5 kg szálas savanyú káposzta, 8 nagyobb savanyú káposztalevél, 80 dkg sertéshús (comb), 40 dkg nyers füstölt hús (tarja, vagy karaj), 50 dkg sima (nem füstölt) tarja, szeletelve, 1 kg oldalas, só, bors, 2 k pirospaprika a töltelékhez, 2-3 tk a rántáshoz, 6-8 dkg gyorsrizs, 1 tojás, 3-4 szárított piros erős paprika,6 k liszt, 1 dl olaj

Elkészítés: Ledaráljuk a sertéscombot és a füstölt hús felét. Dolgozzuk össze a darált húst a tojással, 2 k pirospaprikával, rizzsel, sok borssal és sóval.

A sózással vigyázzunk, mert a füstölt hús és a savanyú káposzta is sós! Kóstoljuk is meg ez ügyben a tölteléket.

A savanyú káposztát, ha túl savanyú, először nyomkodjuk ki, levét fogjuk fel egy tálba, hátha szükséges utólagos savanyításra. Ezután mossuk jól át és csavarjuk ki a vizet belőle. A káposztaleveleket is mossuk le, ha esetleg nagyon savanyúak (ez ízlés kérdése). A levelekről nyessük le a vastag torzsa-részt és vágjuk őket hosszában ketté. Ekkor csavarjuk bele a tölteléket a levelekbe.

Mikor ez kész, akkor egy nagy lábasba rétegezzük bele a savanyú káposztát és a húsokat (sertéscomb, füstölt hús, tarja, oldalas; mindet szeletekre és nagyobb darabokra vágva) felváltva. Felülre savanyú káposzta réteg kerüljön, erre tegyük rá a szárított erős paprikákat, egészben. Végül a tetején szorosan elrendezzük a töltött káposztaleveleket. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd tegyük a tűzhelyre és főzzük nagyon lassú tűzön lefedve.

Megkeverni nem szabad, viszont kötelező időnként a lábas fülénél fogva megrázogatni, hogy ne égjen le. A főzési idő 3-4 óra, de inkább 4 ilyen mennyiségnél. 2 óra elteltével a töltelékeket ajánlatos megfordítani.

A főzés vége felé kóstoljuk meg a szálas savanyú káposztát, hogy megfőtt-e már. A tölteléket is megkóstolhatjuk, nehogy kemény maradjon a rizs. Mikor úgy ítéljük, hogy kész, kivesszük a töltelékeket és berántjuk a savanyú káposztát. A liszttel az olajon világos rántást készítünk, majd a tűzről levéve 2-3 tk pirospaprikát keverünk bele és gyorsan feleresztjük kevés hideg vízzel. Vigyázzunk, ne legyen csomós. Öntsük a rántást a káposztára. Ne keverjük, hanem egy fakanállal nyomkodjuk bele. Pár perc alatt ( 5 perc) rottyantsuk össze.

Végül tegyük vissza a töltelékeket és kész.

A közmondás, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó abszolúte igaz. 1 nappal előre készítsük el , mert idő kell hozzá, hogy összeérjenek az ízek. Miután kihűlt, hűtőben tároljuk hűtőben, nehogy másnapra megbuggyanjon.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ország minden, különböző töltött, legfőbb közös, tartalmasság változó, édes káposztalevélbe, célja ennek,

Falatkák és mini torták
bárki számára elérhető csemege. A szinte fekete, rendkívül magas kakaótartalmú keserű csokoládéktól, a tejcsokoládéból készült desszerteken keresztül a fehér csokoládén át a különféle olajos magvakkal ízesített, chilivel fűszerezett, különféle krémekkel töltött nyalánkságokig se szeri, se száma a készen kapható csokoládéknak - de talán (a téma mára bizonnyal klasszikussá vált komoly animációs szakértője) Gombóc Artúr se tudná felsorolni, mennyire széles is a paletta. A fehér csokoládé pedig, ha ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Fügés finomságok füge függőknek
hiszen igen magas a cukortartalma. A fügebor kellemes, jellegzetes ízű, magas alkoholtartalmú ital. Termőhelyein mindenféle finomság készül belőle: fügerétes, fügesajt, fügepogácsa, fügekalács. Salátákhoz, húsokhoz is illik a füge Töltött füge Hozzávalók: 8 füge 15 dkg friss kecskesajt 2 evőkanál sovány túró 3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható) 2 ágacska citromfű 2 teáskanál méz 3 teáskanál ribizlilikőr Elkészítés: A fügéket ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gőzgombóc
laktatóbb leves után még főfogásként is megállja a helyét. Ha a túrógombócot a kedvenceid között tartod számon, próbáld ki következő receptjeinket is. Szilvával, mákkal vagy vaníliával isteni édességeket főzhetsz. Szilvával töltött gőzgombóc Hozzávalók: 30 dkg szilva 25 dkg krémes túró 5 dkg liszt 1 tojás csipet só A krémes túrót keverd ki, majd üsd bele a tojást. Annyi lisztet szitálj bele, hogy a tészta ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Havas rózsák
hogy A szomszéd fűje mindig zöldebb..., és az a vicc, hogy amúgy tényleg zöldebb. De nem csak a fűje, a süteményei is mindig ezerszer szebbek, mint az enyémek, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk. Mentségemre szóljon, hogy a konyhában töltött zsenge 6 évemmel voltaképp kezdőnek számítok, és egyébként is: bennem a látványos finomságok sosem irigységet szülnek, inkább inspirálnak. Nos, így volt ez most is, amikor a múlt héten Erikának és Lacinak (a szomszédainknak) átvittünk Dorkával egy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Jó receptek
kincsei... Mindig én teszem el a savanyúságot, mert nagyon egyszerű a dolog. És nem is kell nagy mennyiség egy-egy fajából, így több körben készítem - mikor minek van szezonja, illetve mikor a legolcsóbbak a piacon a hozzávalók. Tettem el paprikába töltött káposztát, cseresznyepaprikát, uborkát, kosszarvú paprikát (pfefferoni), almapaprikát és kicsi vöröshagymákat. Az alaplé mindnél ugyanaz, de természetesen ízlés szerint lehet édesebbre, sósabbra vagy ecetesebbre készíteni. A fűszerek is ...
grimilda grimilda
Kevés munkával
el. Emellett, összevetve a hússzeletekkel, a darált hússal az étel puhább, lágyabb lesz. Darált húsból sok mindent készíthetünk, például ízletes húsgombócokat, de ugyancsak nagyszerűen felhasználható különböző ételek, többek között tésztafélék, rakott-töltött ételnek is. Szép, szép, mondhatnánk, de mi a helyzet az olyan ételekkel, amelyeknél a darált hús nem a töltelék szerepét tölti be, hanem ropogósra, pirosra sütve kerül az asztalra? A Bidista.com ezúttal egy ilyen receptet oszt meg veled, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Kiadós étel fillérekből
szedjük, majd jénai edénybe le rakjuk: egy sor padlizsánkarika, egy sor zöldség, egy sor nyers paradicsom, és így tovább... A tetejére paradicsom kerüljön. Sütőben . 1 órát sütjük. Készen van, ha isteni illatok áramlanak a sütőből. Almába töltött csirkemáj ropogós salátaágyon Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 10 dkg póréhagyma, vágott petrezselyem, szárított majoránna, 6 kanál olaj, 4 nagy alma, 1 fej saláta vagy saláta mix, 8 mini paradicsom Elkészítés: A csirkemájat ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Kávék
a kávéivás kultúrája, sőt az első kávéházak is megjelentek. Az elkövetkező évszázadok során az arab kávéházaknak két jellegzetes típusa alakult ki: a rendkívül puritán fabódék és a díszes kőépületek. Az egyszerű fabódékban csak rövid időt töltöttek az emberek, épp csak megitták kávéjukat, és már mentek is tovább. Annál érdekesebbek voltak a kőből emelt, gazdagon díszített kávéházak, melyekre nemritkán az igazi keleti pompa volt jellemző. Arannyal és selyemtapétával ...
kloppenburg kloppenburg
Süti ajánló
Almás-fahéjas finomság moncsika77
Diós-répás szelet janna53
Kétszínű finom szelet bulac57
Villám kelt tésztás csokis croissant yvett789
Aranygyűrű torta bubszi
Krumplitorta - lisztmentes bkisseva
gesztenyés muffin habbal ! ibolya58
Csokiszalámi-krém bubszi
Forró csokival jöttem:)) ( bod gabfe
Pudingos, túrós tiroli rétes gigi55
Szárnyas receptek
Töltött pulykamell bulac57
GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT pulyka bubszi
Mallorca-i csirke 1vargaildyko
Gesztenyés pulyka bubszi
Csirkés tojásos saláta klarika47
Szárnyaskoktél recept baggesz20
Saláta csirkemellel bozsanyinemanyi
Buffalo csirkeszárnyak aranyibarbara
Csirke brassói recept baggesz20
Vadas csirke margitanya
Marhából készült ételek
Mexikói Szűzérmék 1vargaildyko
Borsos marhatokány bubszi
Paszticio macoka65
N betűs receptek horvathnemagdi
Káposztás bableves klara50
Diós marhapörkölt bulac57
Csángó gulyás zsuzsa1016
Húsos baconös rakott tészta maroka
x nagyuska
majorannás marhahús ibolya58
Sertésből készült ételek
Görög sertésragu margoka59
Kapuvári bicskás szelet bubszi
Káposzta, az ős(z)i zöldség bulac57
babos sertésragu anna5971
Rizses paprikás bubszi
Uráli savanyúkáposzta-leves (s bubszi
Linzer karika bkisseva
Székelykáposzta tepsiben sütve kincsesszigeten
Csőben sült bolognai penne tejfölösen recept jamborlulu
Halból készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
x nagyuska
*UPDATE* Grillezett lazac parajos fokhagymás... 1vargaildyko
Töltött hal vörösboros sonkás bubszi
Karácsonyi menü szív- és cukorbetegeknek fejesnemagdi
Lecsó-körkép oberhauserne
Karácsonyi puncsos kohlinka
ponty fűszeres bundában faciendum
Vad ételek
Recept rakosferenc
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Magyar gasztronómia grimilda
x nagyuska
B betűs receptek horvathnemagdi
Szarvas-bélszín borjúszűzzel t bubszi
Receptek horvathnemagdi
Vadászpecsenye bubszi
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Szarvasgulyás recept boszorlany
Spagetti ajánló
Spagetti szalonnás bulac57
A 4 legfinomabb tészta grimilda
x nagyuska
Tésztasaláta virslivel és csirkemellel recept zsokanita
*UPDATE* Bolognai spagetti 1vargaildyko
Carbonara spagetti horvathnemagdi
Spaghetti alla carbonara kissmama
Zöldborsós spagetti bubszi
Bolognai spagetti sütőben elkészítve recept gonda_katalin
Pizza receptek
5 mennyei pizza grimilda
Kefires lángos bubszi
Pasta Marinara bulac57
Vegetáriánus pizza recept gonda_katalin
Karfiolos-brokkolis-pizza horvathnemagdi
Gyors, finom pizza receptje baratha
Lecsó-körkép oberhauserne
Dübbencs – Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc magdus60
Pizzás táska 1vargaildyko
Paradicsomos-füstölt kolbászos pizza recept boszorlany
Hamburger receptek
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Sajtburger veronika74
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
Kevés munkával horvathnemagdi
Hamburger zsemle vagikriszti
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Sajtos hamburger bubszi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU