Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Így készül az isteni töltött
Így készül az isteni töltött káposzta

Lexikonnyi receptet lehetne összegyűjteni a különböző eredeti töltött káposztákról, de azt hiszem felesleges vitákba bonyolódni ez ügyben, ugyanis minden háziasszony tudja a saját eredeti receptjét. A cikk célja, hogy közreadjon egy kipróbált, sok-sok évtizedes hagyományokból táplálkozó, nagyon gazdag és nagyon finom eredeti töltött káposzta receptet.

A töltött káposztát az ország minden részén szeretik és készítik. Viszont ezek a különböző töltött káposzták sok esetben köszönőviszonyban is alig vannak egymással. A legfőbb közös pont az, hogy káposztalevélbe darált hús és rizs keverékét töltik.

Ezen túl a fűszerezés, a körítés, a tartalmasság változó. Én, szabolcsi származású lévén, sokáig kizárólag az édes káposztalevélbe csomagolt, paradicsomos töltött káposztával találkoztam, amit az év folyamán rendszeresen készítenek, nem korlátozva olyan ünnepekre, mint a Karácsony. Lexikonnyi receptet lehetne összegyűjteni a különböző eredeti töltött káposztákról, de azt hiszem felesleges vitákba bonyolódni ez ügyben, ugyanis minden háziasszony tudja a saját "eredeti" receptjét.

Nem is ez a célja ennek a cikknek, hanem, hogy közreadjon egy kipróbált, sok-sok évtizedes hagyományokból táplálkozó, nagyon gazdag és nagyon finom eredeti töltött káposzta receptet, ami viszont a tartalmasságából és a hagyományokból adódóan, egy évben csak egyszer, Karácsonykor készítenek.

Hozzávalók: 1,5 kg szálas savanyú káposzta, 8 nagyobb savanyú káposztalevél, 80 dkg sertéshús (comb), 40 dkg nyers füstölt hús (tarja, vagy karaj), 50 dkg sima (nem füstölt) tarja, szeletelve, 1 kg oldalas, só, bors, 2 k pirospaprika a töltelékhez, 2-3 tk a rántáshoz, 6-8 dkg gyorsrizs, 1 tojás, 3-4 szárított piros erős paprika,6 k liszt, 1 dl olaj

Elkészítés: Ledaráljuk a sertéscombot és a füstölt hús felét. Dolgozzuk össze a darált húst a tojással, 2 k pirospaprikával, rizzsel, sok borssal és sóval.

A sózással vigyázzunk, mert a füstölt hús és a savanyú káposzta is sós! Kóstoljuk is meg ez ügyben a tölteléket.

A savanyú káposztát, ha túl savanyú, először nyomkodjuk ki, levét fogjuk fel egy tálba, hátha szükséges utólagos savanyításra. Ezután mossuk jól át és csavarjuk ki a vizet belőle. A káposztaleveleket is mossuk le, ha esetleg nagyon savanyúak (ez ízlés kérdése). A levelekről nyessük le a vastag torzsa-részt és vágjuk őket hosszában ketté. Ekkor csavarjuk bele a tölteléket a levelekbe.

Mikor ez kész, akkor egy nagy lábasba rétegezzük bele a savanyú káposztát és a húsokat (sertéscomb, füstölt hús, tarja, oldalas; mindet szeletekre és nagyobb darabokra vágva) felváltva. Felülre savanyú káposzta réteg kerüljön, erre tegyük rá a szárított erős paprikákat, egészben. Végül a tetején szorosan elrendezzük a töltött káposztaleveleket. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd tegyük a tűzhelyre és főzzük nagyon lassú tűzön lefedve.

Megkeverni nem szabad, viszont kötelező időnként a lábas fülénél fogva megrázogatni, hogy ne égjen le. A főzési idő 3-4 óra, de inkább 4 ilyen mennyiségnél. 2 óra elteltével a töltelékeket ajánlatos megfordítani.

A főzés vége felé kóstoljuk meg a szálas savanyú káposztát, hogy megfőtt-e már. A tölteléket is megkóstolhatjuk, nehogy kemény maradjon a rizs. Mikor úgy ítéljük, hogy kész, kivesszük a töltelékeket és berántjuk a savanyú káposztát. A liszttel az olajon világos rántást készítünk, majd a tűzről levéve 2-3 tk pirospaprikát keverünk bele és gyorsan feleresztjük kevés hideg vízzel. Vigyázzunk, ne legyen csomós. Öntsük a rántást a káposztára. Ne keverjük, hanem egy fakanállal nyomkodjuk bele. Pár perc alatt ( 5 perc) rottyantsuk össze.

Végül tegyük vissza a töltelékeket és kész.

A közmondás, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó abszolúte igaz. 1 nappal előre készítsük el , mert idő kell hozzá, hogy összeérjenek az ízek. Miután kihűlt, hűtőben tároljuk hűtőben, nehogy másnapra megbuggyanjon.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ország minden, különböző töltött, legfőbb közös, tartalmasság változó, édes káposztalevélbe, célja ennek,

Falatkák és mini torták
bárki számára elérhető csemege. A szinte fekete, rendkívül magas kakaótartalmú keserű csokoládéktól, a tejcsokoládéból készült desszerteken keresztül a fehér csokoládén át a különféle olajos magvakkal ízesített, chilivel fűszerezett, különféle krémekkel töltött nyalánkságokig se szeri, se száma a készen kapható csokoládéknak - de talán (a téma mára bizonnyal klasszikussá vált komoly animációs szakértője) Gombóc Artúr se tudná felsorolni, mennyire széles is a paletta. A fehér csokoládé pedig, ha ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Fügés finomságok füge függőknek
hiszen igen magas a cukortartalma. A fügebor kellemes, jellegzetes ízű, magas alkoholtartalmú ital. Termőhelyein mindenféle finomság készül belőle: fügerétes, fügesajt, fügepogácsa, fügekalács. Salátákhoz, húsokhoz is illik a füge Töltött füge Hozzávalók: 8 füge 15 dkg friss kecskesajt 2 evőkanál sovány túró 3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható) 2 ágacska citromfű 2 teáskanál méz 3 teáskanál ribizlilikőr Elkészítés: A fügéket ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gőzgombóc
laktatóbb leves után még főfogásként is megállja a helyét. Ha a túrógombócot a kedvenceid között tartod számon, próbáld ki következő receptjeinket is. Szilvával, mákkal vagy vaníliával isteni édességeket főzhetsz. Szilvával töltött gőzgombóc Hozzávalók: 30 dkg szilva 25 dkg krémes túró 5 dkg liszt 1 tojás csipet só A krémes túrót keverd ki, majd üsd bele a tojást. Annyi lisztet szitálj bele, hogy a tészta ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Havas rózsák
hogy A szomszéd fűje mindig zöldebb..., és az a vicc, hogy amúgy tényleg zöldebb. De nem csak a fűje, a süteményei is mindig ezerszer szebbek, mint az enyémek, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk. Mentségemre szóljon, hogy a konyhában töltött zsenge 6 évemmel voltaképp kezdőnek számítok, és egyébként is: bennem a látványos finomságok sosem irigységet szülnek, inkább inspirálnak. Nos, így volt ez most is, amikor a múlt héten Erikának és Lacinak (a szomszédainknak) átvittünk Dorkával egy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Jó receptek
kincsei... Mindig én teszem el a savanyúságot, mert nagyon egyszerű a dolog. És nem is kell nagy mennyiség egy-egy fajából, így több körben készítem - mikor minek van szezonja, illetve mikor a legolcsóbbak a piacon a hozzávalók. Tettem el paprikába töltött káposztát, cseresznyepaprikát, uborkát, kosszarvú paprikát (pfefferoni), almapaprikát és kicsi vöröshagymákat. Az alaplé mindnél ugyanaz, de természetesen ízlés szerint lehet édesebbre, sósabbra vagy ecetesebbre készíteni. A fűszerek is ...
grimilda grimilda
Kevés munkával
el. Emellett, összevetve a hússzeletekkel, a darált hússal az étel puhább, lágyabb lesz. Darált húsból sok mindent készíthetünk, például ízletes húsgombócokat, de ugyancsak nagyszerűen felhasználható különböző ételek, többek között tésztafélék, rakott-töltött ételnek is. Szép, szép, mondhatnánk, de mi a helyzet az olyan ételekkel, amelyeknél a darált hús nem a töltelék szerepét tölti be, hanem ropogósra, pirosra sütve kerül az asztalra? A Bidista.com ezúttal egy ilyen receptet oszt meg veled, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Kiadós étel fillérekből
szedjük, majd jénai edénybe le rakjuk: egy sor padlizsánkarika, egy sor zöldség, egy sor nyers paradicsom, és így tovább... A tetejére paradicsom kerüljön. Sütőben . 1 órát sütjük. Készen van, ha isteni illatok áramlanak a sütőből. Almába töltött csirkemáj ropogós salátaágyon Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 10 dkg póréhagyma, vágott petrezselyem, szárított majoránna, 6 kanál olaj, 4 nagy alma, 1 fej saláta vagy saláta mix, 8 mini paradicsom Elkészítés: A csirkemájat ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Kávék
a kávéivás kultúrája, sőt az első kávéházak is megjelentek. Az elkövetkező évszázadok során az arab kávéházaknak két jellegzetes típusa alakult ki: a rendkívül puritán fabódék és a díszes kőépületek. Az egyszerű fabódékban csak rövid időt töltöttek az emberek, épp csak megitták kávéjukat, és már mentek is tovább. Annál érdekesebbek voltak a kőből emelt, gazdagon díszített kávéházak, melyekre nemritkán az igazi keleti pompa volt jellemző. Arannyal és selyemtapétával ...
kloppenburg kloppenburg
Süti ajánló
narancsos csokis falatok ibolya58
Csigamuffin ! ibolya58
Zserbógombóc : horvathnemagdi
ribizlis-habos álom faciendum
Túrókrém dióval bubszi
Kakaós csiga tortaformában gabfe
Pingvin szelet hoffine
Karamellás bubszi
Mini-mazsoláskalács bulac57
Diós rétes 2. bubszi
Szárnyas receptek
A Szárnyas galuska receptje: ujjozsef
*UPDATE* Édes savanyú mangós 1vargaildyko
Csirkemell őzgerincben sütve koszegimarika
Baconos máj juditmama
Paradicsomos-sajtos csirkecomb klerierzsi
Ízőrzők – Noszvaj – horvathnemagdi
Töltött csirkecomb vegyes körettel recept jamborlulu
Csirkemell Gyuláról bubszi
Spanyol csirkemáj bubszi
Baconos-gombás csirketekercs horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Taco leves recept toth_beata
Svéd gombasaláta pacsakute
Scsí leves bubszi
Töltött cukkini2 gereica
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
A tökéletes bolognai spagetti grimilda
K betűs receptek horvathnemagdi
Ny betűs receptek horvathnemagdi
Soproni vörösboros marhapacsni bubszi
Szőlősgazda gulyáslevese klerierzsi
Sertésből készült ételek
Rafinált sertésragu zsokanita
Ízőrzők - Révfülöp bkisseva
Milánói, az olasz konyha kedve bubszi
Receptek horvathnemagdi
Jókai-bableves 1vargaildyko
Ételek cukkiniből lizawolf
Babgulyás horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Brassói aprópecsenye jupiter21
Töltött káposzta horvathnemagdi
Halból készült ételek
Lazacos rántotta recept jamborlulu
Burgonyás halleves csuszatésztával recept jamborlulu
Fogas tempura sütőtökkel suzymama
Ponty sörtésztában suzymama
Lazacburger rochlitzne
A medvehagyma kiváló fűszer. bodaaniko
Karácsonyi puncsos kohlinka
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Vad ételek
szegedi fácángulyás ! ibolya58
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Sz betűs receptek horvathnemagdi
burgonyás ételek marti1951
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
Őzpörkölt vadász módra bordat
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Lazacborda artois módon bubszi
Fácán tejszínnel klerierzsi
Fácán római tálban lilikonyhaja
Spagetti ajánló
Tejszínes-gombás tészta bubszi
Spagettis padlizsántekercs: így tekerj a zöldségbe tésztát suzymama
7 különleges, könnyen elkészíthető tésztaétel vacsorára suzymama
Meleg előétel burgonyával és paprikával recept baggesz20
Minestra recept boszorlany
x nagyuska
Spagetti holland módra horvathnemagdi
Olaszos töltött burgonya recept jamborlulu
Sonkás-sajtszószos tészta recept gonda_katalin
Milánói csőben sült tészta recept jamborlulu
Pizza receptek
Francia hagymás lepény gabfe
Hogyan készítsük el a spárgát? agimami7
Más nemzetek pizzái: bubszi
Pizzás tekergők eva0817
Fogyasztó pizza. roanna
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Sütőporos lángos yaskane
A kenyértészta átváltozásai horvathnemagdi
Pizza baratnu
Fehér-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Virslis kifli veronika74
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger zsemle vagikriszti
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hamburger baratnu
Sajtburgerleves recept roanna
Sajtos hamburger bubszi
Sajtburger veronika74
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU