Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Vadhús
Az az érzésem, megint olyan különleges ételt találtunk, ami nem oly népszerű, inkább csak egyszerű és nagyszerű, mégis különleges. Épp ezért kell újra és újra beszélnünk róla, és az én feladatom az, hogy önöket meggyőzzem erről!

Aki nem szereti a zsíros, fűszeres ételeket, vagy ezeket valamely okból nem fogyaszthatja, akkor jó hír, hogy ez egy könnyű, de kiadós, mégis íz gazdag fogás, ráadásul ünnepi, és szakmai szóval illetve kímélő lehet, nem csak karácsonyra, hanem a nagy zabálások után újévre is. Gondoljanak csak bele: például egy gazdag tyúk becsinált sok zöldséggel és illatos rizzsel... adhatunk mellé a nagyi barackbefőttjéből...

Vadhús, sok zöldség, fűszer és egy kis kék sajt: tökéletes harmónia! Vadhús, sok zöldség, fűszer és egy kis kék sajt: tökéletes harmónia!

A becsináltakhoz nagyon jók a szárnyas húsok, persze nem csak a vad szárnyasok, tökéletes lehet a kakas vagy a tyúk is, meg ahogy Vuk, a kicsi vörös mondaná: meg egy kis kacsa is! :)

Ha okosan készítjük el, lesz levesünk is, főételünk is egy csapásra. A leveshez készítsünk grízgaluskát, és szórjunk rá sok frissen vágott petrezselymet, persze egy kis zöldborsó sem árt bele, és a finom hozzávalókat még lehet fokozni. A húst pedig a recept szerint kifilézve rakjuk a mártásba (persze nem kötelező). Én személy szerint az idősebb szárnyasokat ajánlom erre a célra, ízesebbek, de elkészítésük több időt vesz igénybe.

Fácán-becsinált csicsókával és körtével

Ha hosszabb lében főzzük a fácánt, levest is készíthetünk belőle Ha hosszabb lében főzzük a fácánt, levest is készíthetünk belőle

Hozzávalók:

2 egész fácán
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 szál angol zeller
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
12 szem fekete bors
3 dl tejszín
1kanál kék sajt
1 kanál keményítő
3 körte
50 dkg csicsóka
5 dkg vaj


Elkészítés: A fácánok mellét lefejtjük, félretesszük. A fácánokat négybe vágjuk, és a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel, a szemes borssal, sóval, a fokhagymával és a félbevágott hagymával feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Főzés közben folyamatosan pótoljuk a vizet, puhára főzzük (1,5-2 óra).

A melleket lefejtjük, külön sütjük, így más textúrája lesz a húsoknak A melleket lefejtjük, külön sütjük, így más textúrája lesz a húsoknak

A melleket nagyon forró serpenyőben mindkét oldalán megsütjük, kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarva pihentetjük.

A feldarabolt fácánt kiszedjük a főzőléből, a húst lefejtjük a csontokról, a bőrt és a csontokat eldobjuk.

A főzőlevet leszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a kék sajtot, 20 percig lassú tűzön főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a lefejtett fácánhúst, a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A csicsókát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A körtéket cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk. 1 evőkanál cukrot serpenyőben karamellizálunk, a körtéket karamellizáljuk rajta.

A sült fácánmell a végén kerül a raguba, így egészen különleges! A sült fácánmell a végén kerül a raguba, így egészen különleges!

A melleket felszeleteljük, a tejszínes becsináltba keverjük, összemelegítjük, majd a párolt csicsókával és a karamellizált körtével tálaljuk.

Körte és kék sajt, klasszikus páros, de a fácánnal még fantasztikusabb! Körte és kék sajt, klasszikus páros, de a fácánnal még fantasztikusabb!

Becsinált, kicsit megcsavarva

Dunszt Zsolt

Amikor majd a várva várt tavasszal elkezdődik a spárga szezonja, újra keressék elő ezt a receptet, mert friss spárgával igazi ínyencség. De használhatunk feketegyökeret és karalábét is. Szarvasgombával pedig bármikor megkoronázhatjuk ezt a gazdag ételt. A szarvasgomba szezon még javában tart, ilyenkor kerülnek elő a legillatosabb darabok, a burgundi szarvasgomba (tuber uncinatum) és a téli szarvasgomba (brumale). Sajnos az időjárás nem kedvezett a gombászoknak az idén, a csapadék hiánya miatt kevés a gomba, és ezzel egyenesen arányosan az ára is megemelkedett. De a becsináltakhoz használható sima csiperke vagy laska is, igaz, nagyon más ízélmény.

Csip, csip, csicsóka

Ha ősszel napraforgóra hasonlító növényt látnak, biztosra vehetik, hogy csicsókával van dolguk. Ha krémlevest készítünk belőle, akkor is jusson eszünkbe a napraforgó: amikor megízleljük, a nyers napraforgómag ízére nagyon hasonlítót fogunk érezni. Ez az íz is jól harmonizál a szarvasgombával, pár csepp szarvasgombás szőlőmagolaj nagyon jó bele.
A csicsóka egyébként igazi gyógyszer, nagyon sok mindenre gyógyír! Nyersen is rágcsálható, egytálételekbe, köretekbe, tócsnikba tehető. Ez a növény sok helyen vadon is felfedezhető, szinte kiirthatatlan! Szerencsére mostanra újra divatos lett, a fenti recepthez is szenzációs!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: kakas vagy, kicsi vörös, leveshez készítsünk, finom hozzávalókat, húst pedig, recept szerint,

5 tipp a család egészségesebb
tippjeink: -Tavasz: zöldséghetek sok friss zöldséggel. - Nyár: különböző országok konyhája egzotikus ízekkel. Már itthon kóstoljuk meg a nyaralás úti céljához - Ősz/tél: tartalmas ételek hete szezonális nyersanyagokkal és fűszerekkel, például vadhúsok, gombafélék, libaételek, káposztás ételek, hüvelyesek. 3. Rostok előnyben! A rostok táplálékunk emészthetetlen összetevői közé tartoznak. Lebontás nélkül haladnak keresztül tápcsatornánkon, miközben ...
veronika74 veronika74
Birsalma ecetesen
Birsalma ecetesen Elkészítés: 1óra + 2 nap Hozzávalók: 3 kg birsalma, 2 ek. só, 5-6 babérlevél, 1 kk. szegfűszeg, 10 dkg cukor, 2, 5 dl borecet, késhegynyi tartósítószer. Elkészítése: A birset megtisztítjuk, a magházát kivágjuk, cikkekre vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, belekeverjük a sót, egy éjszakán át, áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük a birsdarabokat, és egy 5 literes üvegbe rakjuk. 2 liter vizet a fűszerekkel felforralunk, kissé lehűtve belekeverjük a borecetet, és a ...
bubszi bubszi
Bográcsgulyás hétvégére
babot is, majd a zúzott fokhagymával és a sóval ízesítsd. A krumplit és a leveszöldséget darabold fel, és amikor a hús már félig megpuhult, tedd a bográcsba. Amikor minden megpuhult, szórd bele a csipetkét is, és 5-10 perc alatt főzd készre. Vadhúsos gulyás Hozzávalók: 80 dkg krumpli 50 dkg szarvaslábszár 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál pirospaprika 1 zöldpaprika 1 paradicsom 1 sárgarépa 1 ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Börzsönyi vadásztokány
Börzsönyi vadásztokány Hozzávalók 8-10 főre: 2,5 kg vadhús (őz, vaddisznó), 25 dkg füstölt házi szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zöldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevés pirospaprika, só, majoranna, 40 dkg friss erdei gomba (vargánya vagy fenyőpereszke), kevés kakukkfű, pár szem babérlevél, 2 ek. vörösáfonya-lekvár, borókabogyó, száraz vörösbor A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, bográcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradék és az 1/3 kisült ...
orsi1 orsi1
Csatnik
tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni! A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg ...
nanoka72 nanoka72
Csipkebogyó
Csipkebogyó (gyepűrózsa) Cynosbati pseudofructus (Rosa canina L.) "C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál" Népies neve: csipkerózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa termése: csipkebogyó, csipke, csitkenye, hecsedli A növény leírása: A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Cserjés növény, mely megtalálható erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön. Hogyan gyűjtsük? A növény ...
lenke1964 lenke1964
Csipkegrappa, kökénylikőr, galagonyás vörösbor
ízvilága túl ress. A szakkönyvek ill. a pálinkatörvény szerint min. 1:10 arányban kell a gyümölcsmennyiségnek a pálinka mennyiséghez aránylania, azaz 10 l pálinkába min. 1 kg kökény kell. A kész pálinka kitűnő étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok mártásában pikáns adalék, stb. Elkészítése: A gyümölcsöt ki kell válogatni, csak az ép, egészséges szemek alkalmasak. Szártól, levéltől, gallydaraboktól különválasztva alaposan lemosni. Majd fizikailag kicsit megsérteni, megtörni a szemeket. ...
yaskane yaskane
Cumberland mártás
Hozzávalók: 2 narancs, 2 citrom, 30 dkg ribizlizselé vagy - dzsem, másfél dl vörös bor (pl. Egri medoc), 3 cl brandy, 1 kávéskanál angol vagy rendes mustár, cayenni bors, , ízlés szerint. A vékonyan meghámozott narancsok és citromok héját - csak a színes részét - egészen vékony csíkokra, julienne-re (zsülienre) vágjuk, a vörös borban puhára főzzük, és kihűtjük. Az áttört ribizlizselét hozzákeverjük a kihűlt alaphoz, a brandyvel és a mustárral (az angol mustár por alakban kerül forgalomba, azt ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
Szedres-málnás sütemény smiri
Csokis krémes képviselőfánk yvett789
Bólyai túróslepény horvathnemagdi
sós torta faciendum
Bácskai Vőlegényfogó 1vargaildyko
Ánizsos gyümölcssaláta bubszi
Kati rumos tésztája margoka59
Különleges almás pite horvathnemagdi
Szultána kedvence bubszi
Diós grízes szelet bubszi
Szárnyas receptek
Rakott csirkemell suzymama
*UPDATE* Zöldfűszeres csirkerolád szalmazöldséges.. 1vargaildyko
Göcseji göngyölt pulykamell ze bubszi
holland csirkemell ibolya58
Húsvéti receptek dumalady
csirkeLEVES LESTYÁNNAL bubszi
Brokkolis-csirkés penne recept boszorlany
Göngyölt káposzta! bubszi
Újhagymás-tárkonyos pulykaragu rochlitzne
Füstölt sajtos rakott cukkini recept baggesz20
Marhából készült ételek
brassói húsleves ibolya58
Majoránnás hús horvathnemagdi
Babgulyás Berci módra : ujjozsef
Marhahúsos kuszkusz 1vargaildyko
Csipős marha carry skorpio07
Erőleves recept kovacs_zsoka
H betűs receptek horvathnemagdi
Omlett a szerelemért veronika74
Húsos táska - Olaszország bubszi
Bográcsgulyás bubszi
Sertésből készült ételek
Frissen készűlt házi sertésmáj horvathnemagdi
Húsos carbonara makaróni recept jamborlulu
Gombócos káposzta horvathnemagdi
M betűs receptek horvathnemagdi
Szárazbab-leves zsokanita
Vásárhelyi fehér kolbász bubszi
Az olaszok így készítik horvathnemagdi
kolozsvári karaj ibolya58
Vecsési babos káposzta recept boszorlany
Sertésszelet mustáros gombával igazgyongy68
Halból készült ételek
Dorozsmai pontypaprikás..... bubszi
Halropogós bubszi
Lazacos burgonyasaláta bubszi
Variációk az isteni halászlére horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
A tengeri só és a bőrünk ( érdemes elolvasni) pacsakute
Lazacos palacsinta bubszi
Spárgás lazac brozsika
Bajlódsz a spárgával? grimilda
Parajos lazacszeletek recept baggesz20
Vad ételek
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Szarvasragu bulac57
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
savanyú burgonyaleves ibolya58
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Nyúlpörkölt veronika74
Fácánleves rochlitzne
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Szegedi fácángulyás bubszi
Spagetti ajánló
Spagetti mexikói mártással bubszi
Suzy és Tekergő mesebeli spagettije húsgombócokkal recept jamborlulu
Cukkinis, paradicsomos tészta horvathnemagdi
Bolognai spagetti recept kovacs_zsoka
Fetás-tejszínes spagetti suzymama
Meleg előétel burgonyával és paprikával recept baggesz20
Húsos rakott karfiol recept baggesz20
Pórés spagetti bubszi
Narancsos sonka húsvétra reifregina
kínai sült tészta ibolya58
Pizza receptek
Pizza pogácsa recept tnemarika
Pizzás csiga recept kovacs_zsoka
Olasz pizza tészta bubszi
Pizza Pierina bubszi
Őszi pizzák horvathnemagdi
Burgonyás Pizza Tészta 1vargaildyko
Töltött-pizza horvathnemagdi
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Készítsünk igazi olasz pizzát otthon! suzymama
Pizza del Sole recept jamborlulu
Hamburger receptek
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Sajtburger veronika74
Szezámmag fejesnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger recept jamborlulu
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU