Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Vadhús
Az az érzésem, megint olyan különleges ételt találtunk, ami nem oly népszerű, inkább csak egyszerű és nagyszerű, mégis különleges. Épp ezért kell újra és újra beszélnünk róla, és az én feladatom az, hogy önöket meggyőzzem erről!

Aki nem szereti a zsíros, fűszeres ételeket, vagy ezeket valamely okból nem fogyaszthatja, akkor jó hír, hogy ez egy könnyű, de kiadós, mégis íz gazdag fogás, ráadásul ünnepi, és szakmai szóval illetve kímélő lehet, nem csak karácsonyra, hanem a nagy zabálások után újévre is. Gondoljanak csak bele: például egy gazdag tyúk becsinált sok zöldséggel és illatos rizzsel... adhatunk mellé a nagyi barackbefőttjéből...

Vadhús, sok zöldség, fűszer és egy kis kék sajt: tökéletes harmónia! Vadhús, sok zöldség, fűszer és egy kis kék sajt: tökéletes harmónia!

A becsináltakhoz nagyon jók a szárnyas húsok, persze nem csak a vad szárnyasok, tökéletes lehet a kakas vagy a tyúk is, meg ahogy Vuk, a kicsi vörös mondaná: meg egy kis kacsa is! :)

Ha okosan készítjük el, lesz levesünk is, főételünk is egy csapásra. A leveshez készítsünk grízgaluskát, és szórjunk rá sok frissen vágott petrezselymet, persze egy kis zöldborsó sem árt bele, és a finom hozzávalókat még lehet fokozni. A húst pedig a recept szerint kifilézve rakjuk a mártásba (persze nem kötelező). Én személy szerint az idősebb szárnyasokat ajánlom erre a célra, ízesebbek, de elkészítésük több időt vesz igénybe.

Fácán-becsinált csicsókával és körtével

Ha hosszabb lében főzzük a fácánt, levest is készíthetünk belőle Ha hosszabb lében főzzük a fácánt, levest is készíthetünk belőle

Hozzávalók:

2 egész fácán
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 szál angol zeller
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
12 szem fekete bors
3 dl tejszín
1kanál kék sajt
1 kanál keményítő
3 körte
50 dkg csicsóka
5 dkg vaj


Elkészítés: A fácánok mellét lefejtjük, félretesszük. A fácánokat négybe vágjuk, és a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel, a szemes borssal, sóval, a fokhagymával és a félbevágott hagymával feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Főzés közben folyamatosan pótoljuk a vizet, puhára főzzük (1,5-2 óra).

A melleket lefejtjük, külön sütjük, így más textúrája lesz a húsoknak A melleket lefejtjük, külön sütjük, így más textúrája lesz a húsoknak

A melleket nagyon forró serpenyőben mindkét oldalán megsütjük, kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarva pihentetjük.

A feldarabolt fácánt kiszedjük a főzőléből, a húst lefejtjük a csontokról, a bőrt és a csontokat eldobjuk.

A főzőlevet leszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a kék sajtot, 20 percig lassú tűzön főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a lefejtett fácánhúst, a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A csicsókát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A körtéket cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk. 1 evőkanál cukrot serpenyőben karamellizálunk, a körtéket karamellizáljuk rajta.

A sült fácánmell a végén kerül a raguba, így egészen különleges! A sült fácánmell a végén kerül a raguba, így egészen különleges!

A melleket felszeleteljük, a tejszínes becsináltba keverjük, összemelegítjük, majd a párolt csicsókával és a karamellizált körtével tálaljuk.

Körte és kék sajt, klasszikus páros, de a fácánnal még fantasztikusabb! Körte és kék sajt, klasszikus páros, de a fácánnal még fantasztikusabb!

Becsinált, kicsit megcsavarva

Dunszt Zsolt

Amikor majd a várva várt tavasszal elkezdődik a spárga szezonja, újra keressék elő ezt a receptet, mert friss spárgával igazi ínyencség. De használhatunk feketegyökeret és karalábét is. Szarvasgombával pedig bármikor megkoronázhatjuk ezt a gazdag ételt. A szarvasgomba szezon még javában tart, ilyenkor kerülnek elő a legillatosabb darabok, a burgundi szarvasgomba (tuber uncinatum) és a téli szarvasgomba (brumale). Sajnos az időjárás nem kedvezett a gombászoknak az idén, a csapadék hiánya miatt kevés a gomba, és ezzel egyenesen arányosan az ára is megemelkedett. De a becsináltakhoz használható sima csiperke vagy laska is, igaz, nagyon más ízélmény.

Csip, csip, csicsóka

Ha ősszel napraforgóra hasonlító növényt látnak, biztosra vehetik, hogy csicsókával van dolguk. Ha krémlevest készítünk belőle, akkor is jusson eszünkbe a napraforgó: amikor megízleljük, a nyers napraforgómag ízére nagyon hasonlítót fogunk érezni. Ez az íz is jól harmonizál a szarvasgombával, pár csepp szarvasgombás szőlőmagolaj nagyon jó bele.
A csicsóka egyébként igazi gyógyszer, nagyon sok mindenre gyógyír! Nyersen is rágcsálható, egytálételekbe, köretekbe, tócsnikba tehető. Ez a növény sok helyen vadon is felfedezhető, szinte kiirthatatlan! Szerencsére mostanra újra divatos lett, a fenti recepthez is szenzációs!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: kakas vagy, kicsi vörös, leveshez készítsünk, finom hozzávalókat, húst pedig, recept szerint,

5 tipp a család egészségesebb
tippjeink: -Tavasz: zöldséghetek sok friss zöldséggel. - Nyár: különböző országok konyhája egzotikus ízekkel. Már itthon kóstoljuk meg a nyaralás úti céljához - Ősz/tél: tartalmas ételek hete szezonális nyersanyagokkal és fűszerekkel, például vadhúsok, gombafélék, libaételek, káposztás ételek, hüvelyesek. 3. Rostok előnyben! A rostok táplálékunk emészthetetlen összetevői közé tartoznak. Lebontás nélkül haladnak keresztül tápcsatornánkon, miközben ...
veronika74 veronika74
Birsalma ecetesen
Birsalma ecetesen Elkészítés: 1óra + 2 nap Hozzávalók: 3 kg birsalma, 2 ek. só, 5-6 babérlevél, 1 kk. szegfűszeg, 10 dkg cukor, 2, 5 dl borecet, késhegynyi tartósítószer. Elkészítése: A birset megtisztítjuk, a magházát kivágjuk, cikkekre vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, belekeverjük a sót, egy éjszakán át, áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük a birsdarabokat, és egy 5 literes üvegbe rakjuk. 2 liter vizet a fűszerekkel felforralunk, kissé lehűtve belekeverjük a borecetet, és a ...
bubszi bubszi
Bográcsgulyás hétvégére
babot is, majd a zúzott fokhagymával és a sóval ízesítsd. A krumplit és a leveszöldséget darabold fel, és amikor a hús már félig megpuhult, tedd a bográcsba. Amikor minden megpuhult, szórd bele a csipetkét is, és 5-10 perc alatt főzd készre. Vadhúsos gulyás Hozzávalók: 80 dkg krumpli 50 dkg szarvaslábszár 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál pirospaprika 1 zöldpaprika 1 paradicsom 1 sárgarépa 1 ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Börzsönyi vadásztokány
Börzsönyi vadásztokány Hozzávalók 8-10 főre: 2,5 kg vadhús (őz, vaddisznó), 25 dkg füstölt házi szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zöldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevés pirospaprika, só, majoranna, 40 dkg friss erdei gomba (vargánya vagy fenyőpereszke), kevés kakukkfű, pár szem babérlevél, 2 ek. vörösáfonya-lekvár, borókabogyó, száraz vörösbor A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, bográcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradék és az 1/3 kisült ...
orsi1 orsi1
Csatnik
tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni! A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg ...
nanoka72 nanoka72
Csipkebogyó
Csipkebogyó (gyepűrózsa) Cynosbati pseudofructus (Rosa canina L.) "C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál" Népies neve: csipkerózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa termése: csipkebogyó, csipke, csitkenye, hecsedli A növény leírása: A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Cserjés növény, mely megtalálható erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön. Hogyan gyűjtsük? A növény ...
lenke1964 lenke1964
Csipkegrappa, kökénylikőr, galagonyás vörösbor
ízvilága túl ress. A szakkönyvek ill. a pálinkatörvény szerint min. 1:10 arányban kell a gyümölcsmennyiségnek a pálinka mennyiséghez aránylania, azaz 10 l pálinkába min. 1 kg kökény kell. A kész pálinka kitűnő étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok mártásában pikáns adalék, stb. Elkészítése: A gyümölcsöt ki kell válogatni, csak az ép, egészséges szemek alkalmasak. Szártól, levéltől, gallydaraboktól különválasztva alaposan lemosni. Majd fizikailag kicsit megsérteni, megtörni a szemeket. ...
yaskane yaskane
Cumberland mártás
Hozzávalók: 2 narancs, 2 citrom, 30 dkg ribizlizselé vagy - dzsem, másfél dl vörös bor (pl. Egri medoc), 3 cl brandy, 1 kávéskanál angol vagy rendes mustár, cayenni bors, , ízlés szerint. A vékonyan meghámozott narancsok és citromok héját - csak a színes részét - egészen vékony csíkokra, julienne-re (zsülienre) vágjuk, a vörös borban puhára főzzük, és kihűtjük. Az áttört ribizlizselét hozzákeverjük a kihűlt alaphoz, a brandyvel és a mustárral (az angol mustár por alakban kerül forgalomba, azt ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
Kis palacsintalafintaságaim horvathnemagdi
Jércesaláta rochlitzne
mandula anna5971
Habos meggyes szelet koszegimarika
Rózsafánk bubszi
Finom gyümölcskenyér recept baggesz20
Zabpelyhes-mogyorós-csokis keksz recept jamborlulu
Flódni bubszi
Hólabda koszegimarika
Áfonyás-bundás alma, tojás nélkül recept kovacs_zsoka
Szárnyas receptek
Rakott csirkemell maroka
Mit főzzek hétvégén: 8 olcsó egytálétel recept tinka1951
Tejszínes-gombás csirke horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Csirkecomb székely módra bubszi
Tejszínes ragu receptek horvathnemagdi
Ildykó egy receptet is küldött aranyibarbara
Csirkés-brokkolis omlett recept jamborlulu
Csirkemell zabtésztában bubszi
Édesburgonya gnocchival recept kovacs_zsoka
Marhából készült ételek
Vadas marhatokány 1vargaildyko
Lecsós szelet Rózsa módra horvathnemagdi
Kapros ragu főtt húsból bubszi
marhanyelv körözöttel töltött bubszi
Chillis bab veronika74
Padlizsános húsételek macoka65
Bélszín Gombával 1vargaildyko
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Matrózhús bubszi
Húsos rizs (Kína) bubszi
Sertésből készült ételek
Kukoricadarás töltött káposzta horvathnemagdi
Rácalmási arató bableves ! ibolya58
Köcsögös káposzta andrilaszlone
szerb leves! ibolya58
Csülkös bab hurkával klara50
Borjúcsülök Pékné módra bubszi
Rizses paprikás bubszi
Nyírségi gombócleves 1. bubszi
Mexikói húsostál bubszi
Kapros káposzta húsgombóccal gabfe
Halból készült ételek
Rántott ponty recept kovacs_zsoka
Pisztráng kékre főzve jozsef_olah_9843
Fogas koktél jozsef_olah_9843
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Szuperötletek az erős csontokért pacsakute
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
Káposztás harcsa bubszi
Ízőrzők – Révfülöp ̵ horvathnemagdi
Olívabogyós halas gnocchi recept gonda_katalin
Sült ponty hagymaszósszal klerierzsi
Vad ételek
Fácánpaprikás bubszi
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Gombás szarvashús veronika74
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Gombás szarvastokány orsi1
Receptek horvathnemagdi
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Spagetti:paradicsomos-diós ujjozsef
Meztelen főtt tészta köretnek bubszi
húsvéti sonka faciendum
Az újrafelfedezett hajdina bulac57
x nagyuska
4 csoda-recept - 10 perc alatt yaskane
Cukkinis-spárgás spagetti: ujjozsef
Tepsis spagetti zsuzsipolgar
Keresgetés a receptek között. dupalymaria
Fehérboros-gombás csirkemell recept gonda_katalin
Pizza receptek
pizzás muffin ! ibolya58
Sonkás, gombás, olívás pizza horvathnemagdi
Pizzás kiflik bulac57
Pizza agiccaa
Szalámis pizza, paradicsomos alappal recept jamborlulu
Kovi ubi horvathnemagdi
Pizza recept jamborlulu
Csirkemell toszkán módra horvathnemagdi
Néhány csülkös recept.... cipello
Chilis mini pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Hamburger zsemle recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Óriás hamburger angyalka___
Csirkeburger recept jamborlulu
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Kevés munkával horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU