Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Vadhús
Az az érzésem, megint olyan különleges ételt találtunk, ami nem oly népszerű, inkább csak egyszerű és nagyszerű, mégis különleges. Épp ezért kell újra és újra beszélnünk róla, és az én feladatom az, hogy önöket meggyőzzem erről!

Aki nem szereti a zsíros, fűszeres ételeket, vagy ezeket valamely okból nem fogyaszthatja, akkor jó hír, hogy ez egy könnyű, de kiadós, mégis íz gazdag fogás, ráadásul ünnepi, és szakmai szóval illetve kímélő lehet, nem csak karácsonyra, hanem a nagy zabálások után újévre is. Gondoljanak csak bele: például egy gazdag tyúk becsinált sok zöldséggel és illatos rizzsel... adhatunk mellé a nagyi barackbefőttjéből...

Vadhús, sok zöldség, fűszer és egy kis kék sajt: tökéletes harmónia! Vadhús, sok zöldség, fűszer és egy kis kék sajt: tökéletes harmónia!

A becsináltakhoz nagyon jók a szárnyas húsok, persze nem csak a vad szárnyasok, tökéletes lehet a kakas vagy a tyúk is, meg ahogy Vuk, a kicsi vörös mondaná: meg egy kis kacsa is! :)

Ha okosan készítjük el, lesz levesünk is, főételünk is egy csapásra. A leveshez készítsünk grízgaluskát, és szórjunk rá sok frissen vágott petrezselymet, persze egy kis zöldborsó sem árt bele, és a finom hozzávalókat még lehet fokozni. A húst pedig a recept szerint kifilézve rakjuk a mártásba (persze nem kötelező). Én személy szerint az idősebb szárnyasokat ajánlom erre a célra, ízesebbek, de elkészítésük több időt vesz igénybe.

Fácán-becsinált csicsókával és körtével

Ha hosszabb lében főzzük a fácánt, levest is készíthetünk belőle Ha hosszabb lében főzzük a fácánt, levest is készíthetünk belőle

Hozzávalók:

2 egész fácán
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 szál angol zeller
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
12 szem fekete bors
3 dl tejszín
1kanál kék sajt
1 kanál keményítő
3 körte
50 dkg csicsóka
5 dkg vaj


Elkészítés: A fácánok mellét lefejtjük, félretesszük. A fácánokat négybe vágjuk, és a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel, a szemes borssal, sóval, a fokhagymával és a félbevágott hagymával feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Főzés közben folyamatosan pótoljuk a vizet, puhára főzzük (1,5-2 óra).

A melleket lefejtjük, külön sütjük, így más textúrája lesz a húsoknak A melleket lefejtjük, külön sütjük, így más textúrája lesz a húsoknak

A melleket nagyon forró serpenyőben mindkét oldalán megsütjük, kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarva pihentetjük.

A feldarabolt fácánt kiszedjük a főzőléből, a húst lefejtjük a csontokról, a bőrt és a csontokat eldobjuk.

A főzőlevet leszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a kék sajtot, 20 percig lassú tűzön főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a lefejtett fácánhúst, a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A csicsókát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A körtéket cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk. 1 evőkanál cukrot serpenyőben karamellizálunk, a körtéket karamellizáljuk rajta.

A sült fácánmell a végén kerül a raguba, így egészen különleges! A sült fácánmell a végén kerül a raguba, így egészen különleges!

A melleket felszeleteljük, a tejszínes becsináltba keverjük, összemelegítjük, majd a párolt csicsókával és a karamellizált körtével tálaljuk.

Körte és kék sajt, klasszikus páros, de a fácánnal még fantasztikusabb! Körte és kék sajt, klasszikus páros, de a fácánnal még fantasztikusabb!

Becsinált, kicsit megcsavarva

Dunszt Zsolt

Amikor majd a várva várt tavasszal elkezdődik a spárga szezonja, újra keressék elő ezt a receptet, mert friss spárgával igazi ínyencség. De használhatunk feketegyökeret és karalábét is. Szarvasgombával pedig bármikor megkoronázhatjuk ezt a gazdag ételt. A szarvasgomba szezon még javában tart, ilyenkor kerülnek elő a legillatosabb darabok, a burgundi szarvasgomba (tuber uncinatum) és a téli szarvasgomba (brumale). Sajnos az időjárás nem kedvezett a gombászoknak az idén, a csapadék hiánya miatt kevés a gomba, és ezzel egyenesen arányosan az ára is megemelkedett. De a becsináltakhoz használható sima csiperke vagy laska is, igaz, nagyon más ízélmény.

Csip, csip, csicsóka

Ha ősszel napraforgóra hasonlító növényt látnak, biztosra vehetik, hogy csicsókával van dolguk. Ha krémlevest készítünk belőle, akkor is jusson eszünkbe a napraforgó: amikor megízleljük, a nyers napraforgómag ízére nagyon hasonlítót fogunk érezni. Ez az íz is jól harmonizál a szarvasgombával, pár csepp szarvasgombás szőlőmagolaj nagyon jó bele.
A csicsóka egyébként igazi gyógyszer, nagyon sok mindenre gyógyír! Nyersen is rágcsálható, egytálételekbe, köretekbe, tócsnikba tehető. Ez a növény sok helyen vadon is felfedezhető, szinte kiirthatatlan! Szerencsére mostanra újra divatos lett, a fenti recepthez is szenzációs!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: kakas vagy, kicsi vörös, leveshez készítsünk, finom hozzávalókat, húst pedig, recept szerint,

5 tipp a család egészségesebb
tippjeink: -Tavasz: zöldséghetek sok friss zöldséggel. - Nyár: különböző országok konyhája egzotikus ízekkel. Már itthon kóstoljuk meg a nyaralás úti céljához - Ősz/tél: tartalmas ételek hete szezonális nyersanyagokkal és fűszerekkel, például vadhúsok, gombafélék, libaételek, káposztás ételek, hüvelyesek. 3. Rostok előnyben! A rostok táplálékunk emészthetetlen összetevői közé tartoznak. Lebontás nélkül haladnak keresztül tápcsatornánkon, miközben ...
veronika74 veronika74
Birsalma ecetesen
Birsalma ecetesen Elkészítés: 1óra + 2 nap Hozzávalók: 3 kg birsalma, 2 ek. só, 5-6 babérlevél, 1 kk. szegfűszeg, 10 dkg cukor, 2, 5 dl borecet, késhegynyi tartósítószer. Elkészítése: A birset megtisztítjuk, a magházát kivágjuk, cikkekre vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, belekeverjük a sót, egy éjszakán át, áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük a birsdarabokat, és egy 5 literes üvegbe rakjuk. 2 liter vizet a fűszerekkel felforralunk, kissé lehűtve belekeverjük a borecetet, és a ...
bubszi bubszi
Bográcsgulyás hétvégére
babot is, majd a zúzott fokhagymával és a sóval ízesítsd. A krumplit és a leveszöldséget darabold fel, és amikor a hús már félig megpuhult, tedd a bográcsba. Amikor minden megpuhult, szórd bele a csipetkét is, és 5-10 perc alatt főzd készre. Vadhúsos gulyás Hozzávalók: 80 dkg krumpli 50 dkg szarvaslábszár 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál pirospaprika 1 zöldpaprika 1 paradicsom 1 sárgarépa 1 ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Börzsönyi vadásztokány
Börzsönyi vadásztokány Hozzávalók 8-10 főre: 2,5 kg vadhús (őz, vaddisznó), 25 dkg füstölt házi szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zöldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevés pirospaprika, só, majoranna, 40 dkg friss erdei gomba (vargánya vagy fenyőpereszke), kevés kakukkfű, pár szem babérlevél, 2 ek. vörösáfonya-lekvár, borókabogyó, száraz vörösbor A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, bográcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradék és az 1/3 kisült ...
orsi1 orsi1
Csatnik
tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni! A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg ...
nanoka72 nanoka72
Csipkebogyó
Csipkebogyó (gyepűrózsa) Cynosbati pseudofructus (Rosa canina L.) "C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál" Népies neve: csipkerózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa termése: csipkebogyó, csipke, csitkenye, hecsedli A növény leírása: A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Cserjés növény, mely megtalálható erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön. Hogyan gyűjtsük? A növény ...
lenke1964 lenke1964
Csipkegrappa, kökénylikőr, galagonyás vörösbor
ízvilága túl ress. A szakkönyvek ill. a pálinkatörvény szerint min. 1:10 arányban kell a gyümölcsmennyiségnek a pálinka mennyiséghez aránylania, azaz 10 l pálinkába min. 1 kg kökény kell. A kész pálinka kitűnő étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok mártásában pikáns adalék, stb. Elkészítése: A gyümölcsöt ki kell válogatni, csak az ép, egészséges szemek alkalmasak. Szártól, levéltől, gallydaraboktól különválasztva alaposan lemosni. Majd fizikailag kicsit megsérteni, megtörni a szemeket. ...
yaskane yaskane
Cumberland mártás
Hozzávalók: 2 narancs, 2 citrom, 30 dkg ribizlizselé vagy - dzsem, másfél dl vörös bor (pl. Egri medoc), 3 cl brandy, 1 kávéskanál angol vagy rendes mustár, cayenni bors, , ízlés szerint. A vékonyan meghámozott narancsok és citromok héját - csak a színes részét - egészen vékony csíkokra, julienne-re (zsülienre) vágjuk, a vörös borban puhára főzzük, és kihűtjük. Az áttört ribizlizselét hozzákeverjük a kihűlt alaphoz, a brandyvel és a mustárral (az angol mustár por alakban kerül forgalomba, azt ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
BÁLINT SÜTEMÉNYE2010. 02. 13. bossz
Omlós süti majus55
Habcsillagok és -szívek taltos1
Meggyes piskóta airam41
Habostekercs bubszi
Pozsonyi kifli és diós, mákos bubszi
stiriai metélt biharijudit
Mandulás szelet tundihugi
Kevert meggyes pite horvathnemagdi
Meggytorta klara50
Szárnyas receptek
Tengeri hal ropogós bundában, édes-savanyú, narancsos mártog kovacs_zsoka
Nyúlmájjal töltött pulykamell bubszi
Almás-cukkinis Csirkemell 1vargaildyko
Csirkemell vajas tojás körette zsokanita
Részeges kacsasült bubszi
Sült csirkeszárny bubszi
Gyümölcsös hússaláta bubszi
Pikáns csípős csirkemell veronika74
Süni bubszi
Mézes mustáros pulykatokány recept kovacs_zsoka
Marhából készült ételek
Mai menü. mamucika
Újházy-tyúkleves horvathnemagdi
Provance-i hús bubszi
Zöldséges-céklás marhaleves veronika74
Karácsonyi fogások horvathnemagdi
Spagetti paradicsomos húsgombóccal horvathnemagdi
Herány tokány horvathnemagdi
Debreceni tokány 4. bubszi
Lencsével párolt marhacomb gabfe
Sertésből készült ételek
Burgonyás egytálétel bkisseva
Töltött csülök 1. klara50
Kínai sertéscsíkok bubszi
Hentes tokány vicky0709
Töltött csirkemell bubszi
Pacalpörkölt (sertés körömmel) bubszi
***RAKOTT KARFIOL***&***egy**kicsit* *MÁSKÉPP*** bubszi
Húsos töltött padlizsán recept jamborlulu
Sertésmájpástétom bubszi
Citromos őzgerinc klerierzsi
Halból készült ételek
Harcsapaprikás horvathnemagdi
Fokhagymás keszeg andrilaszlone
Roston sült ponty fűszervajjal ujjozsef
Dunai halpaprikás bubszi
Receptek horvathnemagdi
Gyöngytyúk leves horvathnemagdi
Lazac pongyolában bulac57
K betűs receptek horvathnemagdi
Pisztráng kékre főzve jozsef_olah_9843
Juhászos birka klerierzsi
Vad ételek
Fácán raguleves recept baggesz20
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Fácánleves Újházi módra bubszi
Fácánleves berántva II. bubszi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
x nagyuska
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Szegedi fácángulyás bubszi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Spagetti ajánló
Milánói spagetti klerierzsi
Fokhagymás spagettisaláta tundihugi
Wokban sűlt zöldséges-csirkés rochlitzne
Bolognai spagetti gombásan recept gonda_katalin
Hagymás sütõtökös spagett horvathnemagdi
Saláták, öntetek kannalidia
Spagetti-krokett bubszi
Spagetti pirított sonkával, pestóval janoselek
Húsos-parajos cannelloni ujjozsef
Bolognai penne sütve recept gonda_katalin
Pizza receptek
Pizzás csiga 1 recept baggesz20
Csirkemájas-pizza horvathnemagdi
Recept jjanosne
Napraforgó kalács maroka
A tökéletes olasz pizza grimilda
vega lasagne faciendum
Ínyenc pizza veronika74
Fehér pizza bubszi
Tonhalas pizza bulac57
Pizza pogácsa recept tnemarika
Hamburger receptek
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Virslis kifli veronika74
x nagyuska
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Csirke hamburger banb
Házi hamburger grimilda
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU