Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Mit főzzünk ma? Patikusok.....
A Patika Magazin Magyarország legolvasottabb havilapja és a legnagyobb példányszámú a gyógyszertárakban előfizetéssel terjesztett lapok közül.

Mit főzzünk ma? Patikusok köretei

Sokszor egy-egy főzött, párolt zöldség, vagy sült, rántott hús mellé nem tudjuk milyen köretet főzzünk. Íme néhány ötlet gyógyszerészektől.

BURGONYAFASÍROZOTT

PESTI FERENC


Szentistván Pesti Gyógyszertár

Hozzávalók: 4 nagyobb burgonya, 2 tojás, ízlés szerint ételízesítő, bors, apróra vágott petrezselyem, 1-2 gerezd fokhagyma, liszt, a kisütéshez olaj.
Elkészítés: A burgonyákat meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük, majd a levet kissé kinyomjuk. Beleütjük a tojásokat és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. Ételízesítővel, borssal, petrezselyemmel és fokhagymával ízlés szerint ízesítjük. Az olajat előmelegítjük és olajba mártott evőkanállal 1-1 diónyi tésztát a forró olajba szaggatunk. Mindkét oldalát pirosra sütjük.

GESZTENYEPÜRÉ-KÖRÍTÉS

ZIMMERMANN JÓZSEFNÉ
Pétfürdő Perfect Patika

Hozzávalók: 25 dkg gesztenye, 1 kanál liszt, vaj, húsleves, 1/2 pohár bor.
Elkészítés: A gesztenyét puhára főzzük, áttörjük krumplinyomón hozzáadjuk a lisztet, pici vajat, kevés levest és 1/2 pohár bort. Mindezt jól elkeverjük és sűrűre főzzük.
Ajánlás: Kanállal halmokat formázva hús mellé tálaljuk.

RÁNTOTT BURGONYA

ZIMMERMANN JÓZSEFNÉ
Pétfürdő Perfect Patika

Hozzávalók: 6 nagy burgonya, 3 tojás, 4 kanál dara, zsemlemorzsa, olaj a kisütéshez. Elkészítés: A burgonyát megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük, a tojást és a darát hozzáadjuk, kissé megsózzuk. Kis golyókat formálunk belőle, zsemlemorzsába meghempergetjük és forró olajban szép egyenletes pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.

SZILVÁS HAGYMA

BUSCHORNÉ DR. DUHA GABRIELLA
Budapest Phoenix Pharma Zrt.

Hozzávalók: 30 dkg vöröshagyma, 30 dkg szilva, 1/2 dl (olíva) olaj, só, bors, 1 dl száraz vörösbor.
Elkészítés: A kockára vágott hagymát az olajban lassú tűzön sárgára pároljuk, majd a magozott szilvát hozzáadva sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Megborsozzuk és hozzáadjuk a vörösbort, ezzel együtt forraljuk egy percig.
Ajánlás: Aki szereti, tehet még egy kis fahéjat is hozzá, így is finom. Vadakhoz és sült húsokhoz kitűnő.

TEHÉNTÚRÓS KARIKÁK

ZIMMERMANN JÓZSEFNÉ
Pétfürdő Perfect Patika

Hozzávalók: 1/4 kg túró, 1 tojás, 25 dkg liszt.
Elkészítés: A túrót, a lisztet és a tojást összegyúrjuk, karikákat formázunk belőle és olajban kisütjük.
Ajánlás: Hús mellé, különösen vadas mártáshoz kitűnő.

ZÖLDBABFŐZELÉK

DR. GALAMBOSNÉ VISY MÁRIA


Cegléd Toldy Ferenc Kórház Intézeti Gyógyszertára

Hozzávalók: 1, 2 kg zöldbab, 1 vöröshagyma, 1 nagy paradicsom, 2-3 zöldpaprika, 2-3 sárgabarack, 3 dl tejföl, pirospaprika, só.
Elkészítés: A vöröshagymát kevés olajon üvegesre futtatjuk, pirospaprikát szórunk rá, majd vízzel felengedjük, hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot, a paradicsomot megszurkálva, a zöldpaprikát felszeletelve és a kimagozott sárgabarackot (télen 2 evőkanál házi baracklekvárt). Annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje. A babot puhára főzzük. Ha kissé kihűlt, simára kevert tejfölt adunk hozzá és felforraljuk.

ZSEMLEGOMBÓC

DR. KÁRPÁTINÉ GANGL TERÉZ
Sopron Arany Kígyó Gyógyszertár

Hozzávalók: 8 zsemle, 5 tojás, petrezselyem, 1,5 dl tejszín, 2,5 dl víz, só, szerecsendió.
Elkészítés: A zsemléket apró kockára vágva kevés olajon megpirítjuk. A tojásokat és a frissen vágott petrezselymet hozzáadjuk. A forró vizet és a tejszínt hozzákeverjük, csipetnyi sót, kevés frissen reszelt szerecsendiót adunk hozzá. 20 percig állni hagyjuk, majd bő forró vízben fedő alatt, négyrét hajtott 80x100-as mull-lapba csomagolva egyben kifőzzük. Lecsorgatjuk, hűlni hagyjuk, majd éles késsel felszeletelve tálaljuk.
Ajánlás: Vadashoz, főtt marhahúshoz, mártásokhoz kiváló.

Forrás: Rendhagyó Szakácskönyv Patikusok receptjei és borai / Galenus 2007
korall44 korall44
Címkék: Sopron Arany Kígyó Gyógyszertár, Rendhagyó Szakácskönyv Patikusok, legnagyobb példányszámú, gyógyszertárakban előfizetéssel, kisütéshez olaj, burgonyákat meghámozzuk,

5 perces fánk
vagy tejföl vagy natúr joghurt, 10 (enyhén púpos) evőkanál liszt, 1 tojás, 1 evőkanál vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja. Ízesítésnek 5 dkg csokoládédarabka vagy 5 dkg mazsola vagy 5 dkg darabosra darált dió. A kisütéshez étolaj. Elkészítés: A kefírt / tejfölt / joghurtot egy kanál segítségével összekeverjük a tojással, vaníliás cukorral, sóval és a citromhéjjal. (Nem szabad nagyon kikeverni, csak amíg összeáll.) A lisztet ...
rochlitzne rochlitzne
7. Sajtos tejfölös csirkemell zöldségekkel
fűszerpaprika A recept ide kattintva folytatódik! >>> 6. Borzaska borzas Hozzávalók: frissen őrölt bors só 2 tojás 6 ek finomliszt 4 gerezd fokhagyma 50 dkg krumpli 8 szelet sertéskaraj olaj a kisütéshez Tálaláshoz: 3 dl tejföl 20 dkg trappista sajt A recept ide kattintva folytatódik! >>> 7. Sajtos tejfölös csirkemell zöldségekkel sajtostejfölös Hozzávalók: 60 dkg ...
tinka1951 tinka1951
Almafánk 1.
Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor, 35 dkg liszt, fahéj, zsír a kisütéshez. Az almát meghámozzuk és megreszeljük. A levét gyengén kinyomkodjuk, ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztben elkevert sütőport és a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd forró olajba szaggatjuk evőkanállal. Pirosra sütjük, és fahéjas porcukorral meghintjük. ...
darabi darabi
Alul burgonya, felül hús
Hozzávalók: 4 szelet sertéshús (karaj vagy comb), 50 dkg burgonya, 2 közepes nagyságú vöröshagyma, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 kávéskanálnyi ételízesítő, csipetnyi őrölt bors és a kisütéshez bőven olaj. A hússzeleteket alapos mosás után konyharuhával leszárítjuk és húsverővel kiverjük. Mindegyiket beszórjuk ételízesítővel és félretesszük. Bő olajban előbb hasábra vágott burgonyát sütjük ki, majd egy serpenyőben a hússzeletek mindkét oldalát. A megtisztított hagymákat karikára ...
tundihugi tundihugi
B receptek
pirogokat sárgarépa helyett párolt gombával, káposztával, pasztinákkal is tölthetjük.) Burgonyapirog hajdinakásával Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1-2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál olvasztott vaj, olaj a kisütéshez, só ízlés szerint. A töltelékhez: 5 dkg hajdinakása, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál olvasztott vaj, só ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, forrón áttörjük. Tojássárgáját, kevés olajat adunk hozzá, jól összekeverjük, és a masszából ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
B receptek
lángon kisütjük. Lekváros lepény burgonyából Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg nyers burgonya, 20 dkg főtt burgonya, 1 evőkanál cukor, 1 tojás, 1-2 evőkanál liszt, 15 dkg lekvár, dzsem vagy hígított lekvár, 1 dl szódavíz, olaj a kisütéshez, só ízlés szerint. A nyers burgonyát megreszeljük, kinyomjuk. Az áttört főtt burgonyával, a tojással, a cukorral, a szódavízzel összekeverjük, kissé megsózzuk. Híg keveréket kapunk. Egy-egy merőkanálnyit enyhén beolajozott forró serpenyőbe ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bab fasirt ..
főtt bab (lehet konzerv is), 2 tojás, 15 dkg zabpehelyliszt (vagy sima liszt), 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél kávéskanál őrölt kömény, 2 csipetnyi őrölt bors, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, negyed kávéskanál sütőpor. A kisütéshez étolaj. Elkészítés: A vöröshagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd a babhoz adjuk, és aprítógépben a tojással és a fűszerekkel együtt masszává keverjük. (Ne turmixoljuk finomra, maradjon darabos!) Hozzákeverjük a ...
roanna roanna
Süti ajánló
Csokis Charlotte vorosrozsa66
Diós linzer recept toth_beata
Apró mézes majus55
Emeletes élvezet drkerekesmaria
Emeletes élvezet tereza54
Almás golyók 1vargaildyko
Szórt túrós yvett789
Kókusz tekercs .... anitahajdu
Lekváros linzerkocka recept baggesz20
Oreo-s muffin bkisseva
Szárnyas receptek
FŰSZERES, SÜLT pulykaMELL, bubszi
Régeni káposztaleves tyúkhússa bubszi
H betűs receptek horvathnemagdi
Étel-Ital-Sütemény jjanosne
Csirkemájas batyú biharijudit
Baszk csirke horvathnemagdi
Gombás fokhagymás csirkemell horvathnemagdi
Kurma (indiai/keralai) klara50
Kertvégi csirkemell petezsolt
Sonkás gesztenyével töltött pu bubszi
Marhából készült ételek
Csikósgulyás bubszi
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Húsos bab Márton kedvére recept kovacs_zsoka
Mai menű horvathnemagdi
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Zöldséges hústekercsek martimarti
B receptek horvathnemagdi
Bolognai szendvics recept baggesz20
Ízőrzők – Siklós – horvathnemagdi
B receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Húsgombóc paradicsommártásban bubszi
Csülkös tojásrántotta recept kovacs_zsoka
Békési aratóleves bubszi
maroshegyi gombócleves ! ibolya58
Rakott karfiol madlen40
Palócleves recept baggesz20
Marinált csülök ínyenceknek klara50
Burgundi babos oldalas 1vargaildyko
Sertés szűzérmék vadas káposztaraguval zsokanita
Csülkös rakott makaróni 1vargaildyko
Halból készült ételek
Gombás-kelbimbós rakott tészta gereica
Krumpliágyon sült csirkecombok kovacsborbala
kolostori halgyuvecs ! ibolya58
Rácponty skorpiolilike
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Fajszi halászlé bubszi
Tűzdelt harcsa szászosan bubszi
Vacsoracsata-Béla-Főétel veronika74
Öreghalász-lé bubszi
Vad ételek
Receptek horvathnemagdi
Római tálas receptek sarkadykati
rapsic vadas ! ibolya58
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Almával töltött fácán bubszi
Csallóközi vadas klerierzsi
Almás-sajtos vadkacsa ujjozsef
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Magyar gasztronómia grimilda
Spagetti ajánló
Lecsós libamáj bubszi
Fokhagymás-bazsalikomos spagetti recept baggesz20
Spagetti virslivel recept boszorlany
Spagetti saláta zsokanita
Spenótos spagetti bulac57
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Hentes Tokány margoka59
Pulykafasírt spagettifészekben bulac57
Spagetti Carbonara 1vargaildyko
Ma ez volt nálunk az ebéd..... szisszy83
Pizza receptek
Pizza horvathnemagdi
Pizza tészta Balázs módra: bubszi
Mini pizzás csigák recept baggesz20
Sajtos croissant macoka65
Bolognai mártás (Salsa alla Na bubszi
Pizza recept margareta51
Pizza alaptészta recept baggesz20
Lala kifli zsokanita
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Csavart pizzás rúd recept gonda_katalin
Hamburger receptek
Hamburger pulykahússal suzymama
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger grimilda
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Válassza a szóját! margoka59
Házi hamburger recept jamborlulu
Házi hamburger recept gonda_katalin
Sajtburgerleves recept roanna
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU