Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A legfinomabb forraltbor
Legfinomabb forralt bor-receptek

A mára Európa-szerte elterjedt téli nedűnek számtalan kedvező élettani hatása és könnyű elkészítési módja ismert, így a következő összeállításunk a gondos háziasszonyoknak és a haladó borfogyasztóknak egyaránt érdekes lehet.

Az alapanyag

Történelmi távlatokban is komoly vitáknak ágyazott meg a kérdés: milyen borból készítsünk forralt bort? Általában a vörös és a fehér éppen aktuális népszerűsége szabta meg, milyen fajtákat ajánlottak forralásra, továbbá a bor minősége is folyamatos vitatémaként merül fel a mai napig is. Eleink - úgy kétszáz évvel ezelőtt - még nem csináltak ebből problémát, hiszen a forralt bor eredete a megsavanyodott bor forralással és fűszerekkel való feljavítására vezethető vissza.

Hogy mégis milyen bort válasszunk? A kérdéssel Juhász Gyula borszakértőt kerestük meg, aki rámutatott: hogy melyik a forralt bornak való bor, ahhoz a kérdéshez hasonlít, hogy melyik a jó bor. Ízléstől, alkalomtól függően válaszd ki, milyen bort használsz fel. Létezik olyan nézet is, mely szerint az igazán rossz borból lehet igazán jó forralt bort készíteni. Bár ez természetesen nem igaz, a gyenge asztali bor felhasználását az a felismerés hívhatta életre, hogy forralva jobban fogyasztható, hiszen az élvezeti értékéhez az egyéb összetevők is hozzájárulnak. Az erős fűszerek, a szegfűszeg, a fahéj, valamint a cukor amúgy sem hagyja teljes egészében érvényesülni a bor karakterét, így leginkább csak azt javasoljuk, igazán minőségi bort ne pazarolj erre a célra. Ezenkívül bármit érdemes és lehet használni, hiszen a végeredmény legalább annyira az összetevőkön és arányukon múlik, mint a bor minőségén.

Hogyan készül?

A forralt bor alapvető hozzávalói a szegfűszeg, fahéj, citrom, valamint a cukor vagy a méz - ezeket a borral együtt főzzük, ízlésünknek és kapacitásunknak megfelelő mennyiségben.
Az arányokhoz támpontként a klasszikus forralt bor alapreceptje: 1 liter borhoz 8 deka cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg és fél citrom nevezhető megfelelőnek.
Fontos, hogy az ízesített bort csak főzd, és ne forrald, hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de a szesztartalmat is elpárologtatod az italodból. Ne várd meg tehát, amíg bugyogni kezd, forrás előtt vedd le a tűzhelyről. Ezen túl nincsenek szabályok, csak az ízlés és a fantázia szabja meg, mit és milyen mennyiségben használhatsz fel. Vannak, akik (aszalt) gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel, gyömbérrel, vaníliával, kevés borssal, a merészebbek chili paprikával bolondítják meg, egyesek vízzel hígítják, mások rummal vagy pálinkával turbósítják a főzetet. Különleges, vendéglátásra tartogatott fogás lehet, ha a forralt boros edényre szűrőt teszel, amelyre süvegcukrot és rumot öntesz, majd meggyújtod. Nemcsak látványos attrakció ez, de a rumos cukor karamellizálódva, esetleg narancshéjjal együtt különleges ízt is kölcsönöz a ,,borkölteménynek".
Néhány izgalmas recept

Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Elkészítés: a bort és a szőlőlevet forrásig hevíted, belerakod a fűszereket és a narancshéjat. Kicsit állni hagyod, majd édesíted, és felöntöd narancslével. Almakarikákkal forrón kínálható.

,,Ütős" forralt bor

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum. Elkészítés: a narancsot és a citromot megmosod és vékony szeletekre vágod. A bort nagy lábasba öntöd, majd beleteszed a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot, és felhevíted. A felforralt borhoz öntöd a rumot, majd flambírozod (azaz meggyújtod). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozhatod.

Pikáns forralt bor

Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra.
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukor vagy méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, chili). Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót forráspontig hevíted, majd belekarikázod a citromot, és forrón tálalod.

Persze ha vásárjáró vagy téli fesztiválozó vagy, nem kell foglalkoznod a recepttel, minden ilyen rendezvényen kapható forralt bor. A budapesti vásárokon jellemzően a hagyományos bor-szegfűszeg-cukor-fahéj-citrom fajtát kínálják, ám aki tapasztalt forralt borozó, tudja, mennyire eltérő minőségűek ezek az italok. Legtöbb helyen túlcukrozzák, hogy az édesség elcsapja a gyenge minőségű bor ízét, de az is előfordul, hogy citrompótlóval helyettesítik az eredetit, és nem ritka a vizezett ital sem.

Aki otthon áll neki a forralt bor elkészítésének, sokkal olcsóbban és megbízható minőségben juthat hozzá a téli nedűhöz.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: gondos háziasszonyoknak, haladó borfogyasztóknak, fehér éppen, kérdéssel Juhász, forralt bornak, kérdéshez hasonlít,

“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!”
rizottó, finomak a vaslábasban készült levesek is, lehet bennük süteményt és kenyeret is sütni, de mégis, a húsételeknél válik egyértelművé a tökéletessége. Egész kacsa, konfitált húsok és a különféle raguk és egytálételek is a vaslábasban lesznek a legfinomabbak. Elég csak Julia Child boeuf bourgignon-jára gondolni, vagy kipróbálni egyszer, hogy milyen a vaslábasban főtt sólet. A vastag vas tökéletesen felveszi a hőt, így az étel pont megfelelően tud megpörkölődni. Ott lehet hagyni, kicsit el lehet ...
anna4459 anna4459
...... burgonyás pogácsa
sütjük. Forrás: finomreceptek.com Finom bögrés pogácsa A pogácsák alfája és ómegája, itt kezdődik a vendégváró falatok fogalma. A legfinomabb mind közül, amit valaha alkalmam volt kóstolni, és ismét Erzsi dédi keze munkáját dicséri. Nem szárad ki, nem szikkad meg, kívül van egy leheletvékony, vajas kérge, belül puha, foszlós. És, elronthatatlan! A mérce a szokásos 2,5 dl-es ...
bozsanyinemanyi bozsanyinemanyi
.........Fánkok........
felükkel lefelé tegyük az olajba. ... A formák közül egyértelműen a csöröge a legegyszerűbb, és a rózsa a leginkább munkaigényes. Egy adag tésztából természetesen különböző formákat is készíthetünk. ... Általában frissen a legfinomabb, bár mikróban megmelegítve még pár múlva is ízletes (vigyázat, a töltelékes verzió belül forró!). ... Olajban történő sütéssel jár. Érdemes megfelelő szellőzésről gondoskodni a sütés során, és főként sütés után. ... A ...
kati53 kati53
13. A nagy befőzés
recepttel dolgozzunk... persze nem értettünk egyet, mert apa is, anya is, és én is más receptet tartottunk jónak, így aztán abban maradtunk, hogy idén három féle cseresznyét teszünk el, és majd télen, az első hóesés után megnézzük, melyik lett a legfinomabb...:-) A tiszta üvegeket össze párosítjuk a kupakokkal A kupakokba patikai alkoholt öntöttünk, és egyikből a másikba öntöttük - így fertőtlenítettük őket. (Ha nincs otthon alkoholunk, egy jobb fajta pálinka is ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
16 varázslatos sütemény, amit ki kell próbálnod!
16 varázslatos sütemény, amit ki kell próbálnod! Dátum: 2017-02-09 / Írta: Budai István / Látták: 22967 / Menekülj be a konyhába a kinti zord idő elől. A legfinomabb sütik várnak rád! 1. Erdei gyümölcsös diétás crumble crumble Hozzávalók: 500 g alma (megtisztítva, felkockázva) 300 g erdei gyümölcs 1 tk őrölt fahéj 1 citrom reszelt héja 140 g zabpehely (kis szemű) 6 ek xilit 30 g kókuszolaj 0,5 citrom ...
tinka1951 tinka1951
2011. nov. 14. Libás finom
egész tálat, majd lefedte ezüstpapírral, és a sütőbe tette a jénait. Aztán teltek-múltak a percek, és egy óra múlva szédítő illatok kezdtek el keringeni a lakásban, nekem pedig szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy Ká libasültje minden idők legfinomabb étele lesz... Ká libasültje Hozzávalók: 4 libacomb, szárnyas/pulyka fűszer, só, bors, 2 hagyma, 2 alma, 2 paradicsom, 1 paprika, 2-3 evőkanál Édes Anna, 2 dl fehérbor, 1-2 evőkanál méz Elkészítés: 1.) A libacombokat ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
25 perces, pikáns töltött
25 perces, pikáns töltött paradicsom A töltött paradicsom az egyik legfinomabb zöldséges étel. Próbáld ki te is, mert nagyon mutatós, ugyanakkor hiper gyorsan elkészül! A töltött paradicsomot nagyon könnyű elkészíteni, hiszen csak ki kell vájni a belsejét, majd megtölteni a zöldséget mindenféle földi jóval. Az alábbi egy húsos változat, de akár sajtosan, rizzsel vagy más zöldségekkel kombinálva is elkészítheted. Készítsd el receptünket, mellyel nem foghatsz mellé. Minden ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
3 vértisztító recept
A 3 legfinomabb vértisztító recept A belső tavaszi nagytakarítás jegyében jól teszed, ha véredet is megtisztítod: találtunk néhány ételt, amelyek segíthetnek ebben - és persze nagyon finomak is! A véredben felhalmozódhatnak olyan anyagok, amelyek meggátolhatják a vérsejtek természetes működését, ez pedig különböző betegségekhez vezethet. A szervezetben a természetes salakanyagok mellett rengeteg, az ételek tartósítószereiből és egyéb mesterséges adalékanyagaiból származó ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Pudingos tészta ancus56
Víg legények tortája: idvigjanos
Isteni kókuszkrémes sütemény horvathnemagdi
Linzerkarika bubszi
Jaskó Marika receptet hozott! zsokanita
Túrós-csokis süti: aranyoslila
10 perces fánk. smiri
Szegfűszeges csokoládéital bubszi
Pudingos csillagocskák klerierzsi
babapiskótás álom faciendum
Szárnyas receptek
Tyúkhúsleves recept gonda_katalin
Paprikás csirke másként 1vargaildyko
Tárkonyos csirkemell-leves kincsesszigeten
Töltött csirkecombok csalogany13
Indiai csirke rizzsel recept gonda_katalin
Jól megrakott krumpli horvathnemagdi
Nagyon aranyos! meszaros47
Csípős csirke klarika47
Téli melegítő leves... bordat
Karácsonyi menü - még néhány ötlet horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Barnasörös marharagu kuszkussz margoka59
Szekszárdi ínyenc pörkölt grimilda
Darált húsos tekercs bulac57
Jó az idő, grillpartik ideje. ahmoni
Csülökös bab(Nagymuter féle) nagy adag recept jamborlulu
Húsos-májas rizstorta bubszi
Fejes saláta hússal, majonéz n bubszi
Kijevi heringsaláta bubszi
Marhasteak bulac57
Gesztenyés pulyka bubszi
Sertésből készült ételek
Kapros-vargányás húsgombócleves horvathnemagdi
Pizza tekercs bubszi
Csabai kolbász 2. bubszi
Alföldi csülökleves: ujjozsef
Ünnepi májpástétom bubszi
Ízőrzők – Pusztavám horvathnemagdi
Recept jjanosne
Tárkonyos raguleves recept kovacs_zsoka
Bihari rakott káposzta recept kovacs_zsoka
Paradicsomos-mézes karaj bulac57
Halból készült ételek
Töltött pontyfilé bubszi
Így fogyj le mielőbb salátával tinka1951
Karácsonyi menü horvathnemagdi
Lazacos burgonya bubszi
Ponty kékre főzve bubszi
Sushi ízletesen recept boszorlany
Tojásos lazacos spárga bkisseva
Süllő egészben sütve tundihugi
Zöldséges hal fokhagymás tejfö ujjozsef
Tejfölös-gombás ponty 2. bubszi
Vad ételek
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Itt van az ideje sarkadykati
Vadhús horvathnemagdi
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Fácánmell töltött körtével bubszi
Gombás fogolypecsenye bubszi
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Karácsonyi ételek tomicica
Telkibányai raguleves! ibolya58
Spagetti ajánló
Ma ez volt nálunk az ebéd..... szisszy83
***HÚSVÉTI**rakottas*** bubszi
Rakott makaróni bolognai szósszal recept jamborlulu
Gombás spagetti carbonara veronika74
Dél-olasz rakott tészta. bubszi
Lecsós Rakott Tészta... 1vargaildyko
Fűszeres diós spagetti recept jamborlulu
x nagyuska
Carbonara spagetti rochlitzne
Hát ez nagyon finom kaja...... maca23
Pizza receptek
Pizza tészták kerzsi58
Pizza-egyszerűen horvathnemagdi
Pizza Napoletana bubszi
Pizzás csiga yaskane
vega lasagne faciendum
Mini pizza bubszi
Pizzás csiga 2 recept gonda_katalin
Pizza fajták elkészítése anne74
Recept jjanosne
pizza tészta gesztenyefa
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hawaii burger veronika74
Ázsiai hamburger klerierzsi
Sajtos hamburger bubszi
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Kevés munkával horvathnemagdi
Óriás hamburger angyalka___
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU