Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A lé a tét - avagy pár szó a
A lé a tét
- avagy pár szó a levesekről

Mi, magyarok, nehezen tudjuk elképzelni az ebédet leves nélkül, sőt a vasárnapi ,,kirántott húshoz" (vegyes körettel, uborkasalátával) egyenesen elengedhetetlen egy jóképű orjaleves, minek alapanyagát az a sertésgerinc képezi, melyről féltő gondoskodással lefejtettük a karaj húsát, természetesen bőven hagyva a csonton levesnek valót.

És amikor már tálunkban aranylik, illatozik ételünk, bőséggel zöldségelve, cérnametélttel gazdagítva, táguló orrcimpákkal szimatolunk, de közben szemünk már a tányérra készített leveshúsra és főtt répácskákra fókuszál - Lukullusz nem evett ilyet, az biztos!

Sok levesbe remekül illik a grízgaluska

Nem is beszélve arról, hogy neander völgyi barátunk bőrökkel kibélelt gödrében felhevített kövek segítségével már vígan kotyvasztotta zöldséglevesét, tehát bizton állíthatjuk, hogy a kezdetektől fogva élünk eme nemes eledellel. Az idők során rengeteg fajtáját kreálták érzékeny ínyű szakácsok, az ötperces gyorstól az ötórás személyiig, a hígtól az egytálételnek is beillő gazdag-sűrűig.

Hasznos is nagyon, hiszen fokozza a gyomornedv képződését, étvágyat gerjeszt, gyomrot melegít, és ágyat vet a következő fogásnak, emellett értékes tápanyagokat és ásványi sókat is tartalmaz, valamint fedezi a szervezet folyadékszükségletének egy részét is.

Egy gazdag bableves önmagában főétel

Milyen leveseket ismerünk?
Híg levesek

Készítésükkor semmilyen sűrítési eljárást nem alkalmazunk, de a bennük főzött alapanyagokkal igen tartalmassá tehetjük. A híg leveseknél nagyon fontosak a levesbetétek.

- Általános híg levesek: csontleves, húsleves

- Magyaros híg levesek a pörköltalapon készített levesek: gulyásleves, lebbencsleves, tarhonyaleves, gombócleves

A halászlé bográcsban az igazi! A halászlé bográcsban az igazi!

- Erőlevesek: darált marhahús, tojásfehérjével, paradicsompürével, vegyes zöldséggel, csonttal, szárnyas aprólékkal elkeverve, fűszerezve. Hosszan tartó főzéssel, teljesen lezsírozva tálalják, és különféle betétekkel dúsítják. Fontos, hogy az erőleves elnevezése a betétek fajtájától függ.

Változatok erőlevesre
Carmen: paradicsomsűrítménnyel enyhén színezett erőleves, kis kockákra vágott, húslevesben abált csemegeparadicsom -, finommetéltre vágott friss zöldpaprika és párolt rizs betéttel, friss turbolyalevéllel meghintve.

Colbert: személyenként két fürjtojás, főtt zöldborsó, apró kockákra vágott párolt sárgarépa és petrezselyemgyökér betéttel.

Diana: személyenként két darab portói borral ízesített, vadpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel.

Favorit: metéltre vágott főtt sonka, főtt marhanyelv, cérnametélt, párolt articsóka, párolt gombaszelet és tápióka betéttel.

Fridatto: metéltre vágott sós palacsinta betéttel, párolt spárgafejjel, zöldborsóval és külön tálkában adott reszelt parmezánnal.

IV. Henrik: metéltre vágott főtt csirkehús, leveszöldség, főtt rizs és szeletelt párolt gombabetéttel.

Hercegnő: metéltre vágott csirkemell, szarvasgomba, spárgafej, zöldborsó betéttel.

Királynő: személyenként kettő szárnyas-fás, metélt főtt csirkehús és tápióka betéttel.

Medici: apróra tört főtt makaróni, paradicsompürével ízesített szárnyas-fás, tápióka és tojáskocsonya betéttel.

Nápolyi: metéltre vágott sonka, főtt marhanyelv, kockázott zeller, és apróra tördelt, főtt makarónibetéttel.

Nemzeti: kis kockákra vágott, natúr, illetve paradicsompürével, valamint spenóttal színezett tojáskocsonya betéttel.

Rossini: libamájpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel, valamint szárnyas-májkockával, gombával, zöldborsóval, és külön tálalt pirított, sajtos zsemleszeletekkel.

Royal: kis kockákra vágott tojáskocsonya betéttel.

Strasbourgi: személyenként két darab, konyakkal ízesített libamájpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel.

Vadász: őzhúsból készült vadfás, és egri bikavérben párolt apró kockákra vágott vargánya betéttel, tálaláskor egy kis vörösborral megbolondítva.

Hidegen és melegen is kínálható a paradicsomleves Hidegen és melegen is kínálható a paradicsomleves

Sűrített levesek

A sűrített leveseket rántással, habarással vagy lisztszórással sűrítjük. Sűríti és dúsítja a leveseket az elkevert tejszín és tojássárgája /legírozás/, vagy a nyers vajdarabkákkal való montírozás is.

- Egyszerű sűrített levesek: burgonya, szárazbab, szárnyas aprólék, hal, gomba, köménymagos,

- Áttört vagy pürélevesek: paradicsom, borsó, tök, máj, sóskapüréleves

- Krémlevesek: áttört, legírozott és montírozott levesek, zellerkrém

- Nyáklevesek: a gabonafélék hosszan tartó főzésével készülnek, a kímélő, diétás és gyermekétkeztetésben használjuk. Nevüket a benne főtt alapanyag adja /rizsnyákleves/

- Gyümölcslevesek: tejfölös vagy tejszínes habarással, lehűtve)

A zöldségkrémlevesek variációja végtelen, érdemes játszani az ízekkel A zöldségkrémlevesek variációja végtelen, érdemes játszani az ízekkel

Különleges vagy összetett levesek

Általában tartalmasabbak a többi levesnél.

- Összetett híg levesek: orjaleves, ököruszályleves, Újházy tyúkhúsleves
- Különleges híg levesek: cápauszonyleves, teknősbékaleves
- Összetett sűrített levesek: frankfurti leves, Jókai bableves, palócleves
- Egyéb levesek: borleves, francia hagymaleves, gazpacho

Más már nem is maradt hátra, mint pár recept ebből a kavalkádból:
Orjaleves

Hozzávalók: 2 kg húsos sertésgerinc, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, negyed karalábé, negyed zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szárított vargánya, 1 cikk kelkáposzta, egész fekete bors, só

Elkészítés módja: a húsos gerinccsontot feldaraboljuk, megmossuk. Előkeressük a legnagyobb fazekunkat, beletesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy legalább négyujjnyira ellepje. Lassan felforraljuk, vigyázva, hogy a habja bele ne főjön, hiszen akkor szürke és zavaros lesz. Lehabozzuk, lecsendesítjük a forrást, és még bő negyed óra hosszat főzzük. Ismét lehabozzuk, beletesszük a megtisztított és batonra vágott zöldségféléket, valamint az egészben hagyott tisztított hagymákat is. Sózzuk, és belekerül mintegy 15-20 szem fekete bors is. Lassan főzzük, minimum háromórányi időn át. Ha elkészült, egy kicsit hagyjuk ülepedni, majd finom szitán szűrjük át. Cérnametélttel tálaljuk, amit természetesen egy külön edényben főztünk ki, majd leöblítettünk, hogy ne tegye zavarossá levesünket.
A leveshúst a zöldségekkel együtt tegyük az asztalra, és adjunk mellé ecetes tormát vagy fokhagymamártást.

Egy tál forró leves, és jól indul az ebéd Egy tál forró leves, és jól indul az ebéd

Sajtkrémleves

Hozzávalók: 25 dkg reszelt sajt (trappista, edami, emmentáli vegyesen), 1 liter csontlé, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió

Elkészítés módja: szép, piros leveses fazekunkban a vajból és a lisztből világos rántást készítünk. A tűzről levéve felöntjük a forró csontlevessel, kevergetve felforraljuk. Beletesszük a sajtot, folyamatos keverés közben a levesben elolvasztjuk. Ha kell, sózzuk, fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, egyet még forralunk rajta, s már készen is vagyunk.
Tálaljuk forrón, zsemle krutonnal, és reszelt sajttal meghintve, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve.
Ribizlileves

Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 5 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál méz, 1 citrom reszelt héja, 5 dl almalé, 3 dl főzőtejszín, fahéj, só, 2 tojássárgája, kukoricapehely

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc levesfőző fazekunkat. A mosott ribizlit beleszemezzük, felöntjük fél liter vízzel, beletesszük a cukrot, a mézet, a citromhéjat. Csipetnyi sóval és fahéjjal fűszerezzük, felforraljuk és pár perc alatt puhára főzzük. A puha gyümölcsök felét kivesszük, félretesszük. A többit egy rúdmixer segítségével pépesítjük, az almalével felöntjük, összeforraljuk. A tűzről levesszük, és a tojássárgájával kikevert tejszínnel legírozzuk. Visszatesszük bele a félretett gyümölcsöket, és jégbe hűtjük.
Tálaláskor a tányérok aljára szórjunk kukoricapelyhet, szedjük rá a hideg levest, és díszítsük tejszínhabrózsákkal.

Üde, könnyű, akár desszertnek is kiváló a ribizlileves Üde, könnyű, akár desszertnek is kiváló a ribizlileves
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: tányérra készített, kezdetektől fogva, idők során, ötperces gyorstól, ötórás személyiig, gyomornedv képződését,

Beköszöntött a tavasz
kedvessel az oldalunkon irány a természet! (Nesze neked, Rousseau!) Nézzük szépen sorjában, mi kell egy szabadtéri sütés-főzéshez! Elsősorban egy baráti, kellemes társaság, hűtött italok, valamint mindenféle sütnivaló, némi faszén, avagy egy kellemes keményfából készült parázs. A húsok mellett zöldségeket is grillezhetünk! A húsok mellett zöldségeket is grillezhetünk! Kérem, induljunk el a kályhától, hiszen kedves őskori elődeink előbb sütöttek, mint főztek, most ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sült padlizsánok
lecsepegtetjük. Lisztbe mártjuk, és forró vajban megsütjük. Kiszedjük, majd a zsiradékban reszelt fokhagymát és hámozott paradicsomszeleteket fonnyasztunk. Sóval törött borssal ízesítjük, és tálaláskor a padlizsánra öntjük. "Ájult imám" 1.- avagy fahéjas töltött padlizsán Hozzávalók: 4 padlizsán, só, 2 evőkanál olaj A megmosott padlizsánok szárát eltávolítjuk, hosszában kettévágjuk, 1 órára besózzuk. Ezután folyóvíz alatt leöblítjük, kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, belsejüket ...
macoka65 macoka65
Vegyes Hús nélküli ételek...
és hogy ne barnuljon, megcsepegtetem citromlével. Megsózom, borsozom, rányomok max. 1 gerezd fokhagymát (többet ne, mert akkor nagyon az fog dominálni), belelapátolok 3-4 teáskanál tejfölt, megkutyulom, és vo-i-lá.     DÖDÖLLE (avagy KRUMPLIGÁlICA) A krumplit meghámozzuk, és megfőzzük annyi vízben, hogy éppen ellepje. Amikor megfőtt, a vizet rajtahagyva összetörjük, sózzuk, és lisztet adunk hozzá. Összekeverjük úgy, hogy egy szaggatható masszát kapjunk. Lobogó vízbe kb. diónyi ...
jaksika jaksika
x
került ide!!!Elnézést. #392 2009. június 2. 14:22 Előzmény Virág Lászlóné [Judó,Jutka,] 2009. június 2. 14:17 Válaszolj! Virág Lászlóné [Judó,Jutka,] Borzaska, avagy gyorsfánk. amennyi idő alatt felforrósodik az olaj amiben sütni fogod, annyi időbe telik az összeállítása. 6 evőkanál liszt 2 egész tojás 1 cs sütőpor 1 cs vaniliáscukor + egy pici még csipet só 1 doboz ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Diplomata krémes veronika74
Kókuszdesszert bubszi
Drezdai stollen (kalács) recept toth_beata
Krémes süti Évica módra zsokanita
Könnyű barackos pite tundihugi
Grízes gyümölcsös kevert pite suzymama
Máglyarakás VI. rochlitzne
Márványszelet bubszi
emeletes élvezet/sütés nélkül/ moncsika77
Vaníliakrémes meggyes sütemény, magdus60
Szárnyas receptek
Erdei gyümölcsös pulyka recept baggesz20
Tárkonyos leves recept gonda_katalin
grillcsirke sárga fűszerrel klara50
tésztás csirkeleves! ibolya58
x nagyuska
llatos csirkeragu bubszi
Almás csirkemell 3. bubszi
Lecsós máj recept jamborlulu
Erdei gyümölcsös csirke recept kovacs_zsoka
Recept jjanosne
Marhából készült ételek
Pikáns balinéz marharagu burgonyával recept jamborlulu
Harcsagulyás receptje: ujjozsef
káposztás gulyás ibolya58
Ma itt jártam: sarkadykati
Ízőrzők – Pusztavám horvathnemagdi
B receptek horvathnemagdi
Vadas marhatokány 1vargaildyko
Zöldbabot (v)egyenek! fonetika
Borsos tokány erdélyi módra klerierzsi
Majorannás marhatokány veronika74
Sertésből készült ételek
Vöröshagymatokány reifregina
Húsos zöldségfasírt bkisseva
Göngyölt káposzta agimami7
Sóban sütve horvathnemagdi
Székelykáposzta yaskane
Babos csülök fehérborban...... maca23
Ízőrzők – Szigetbecse horvathnemagdi
Töltött husi recept boszorlany
Füstölt csülkös marhapecsenye klara50
A Fára mászó hangyák receptje: ujjozsef
Halból készült ételek
Majonézes ribiszkesaláta bubszi
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Lazaccal az egészségért brozsika
D betűs receptek horvathnemagdi
Makói halpaprikás gombával... roanna
Kapros pisztráng bubszi
Aldunai halászlé 1. bubszi
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
Így fogyj le mielőbb salátával tinka1951
Főételek Karácsonyra smiri
Vad ételek
Fácánsült lilikonyhaja
Torták kloppenburg
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
R betűs receptek horvathnemagdi
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Fácánleves bulac57
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Spagetti ajánló
Rakott makaróni bolognai szósszal recept jamborlulu
Kapribogyó, bimbófűszer horvathnemagdi
Jókedvű farfalle recept toth_beata
Rucolapestós spagetti kohlinka
Húsvéti receptek dumalady
sajtos tészta, másképp tereza54
Aromás pesto-s tészta recept jamborlulu
gombás spagetti faciendum
Spagetti holland módra horvathnemagdi
VEGA pizza recept boszorlany
Pizza receptek
Pizzás táska ujjozsef
Gombás pizza 2 recept kovacs_zsoka
Tejföl gomba kukorica pizza horvathnemagdi
pizza tészta u1 quacline
Pizza!Ahogyan a futár sosem... veronika74
Sonkás-gombás-kukoricás pizza horvathnemagdi
Pizzás rakott bolognai horvathnemagdi
Hagymás gombás rátét bubszi
Paradicsom-diéta a fittségért grimilda
Pizzás csiga (kenyérlángos) veronika74
Hamburger receptek
Házi hamburger recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
mustár készítése házilag irmus
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger veronika74
A szója kloppenburg
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU