Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A lé a tét - avagy pár szó a
A lé a tét
- avagy pár szó a levesekről

Mi, magyarok, nehezen tudjuk elképzelni az ebédet leves nélkül, sőt a vasárnapi ,,kirántott húshoz" (vegyes körettel, uborkasalátával) egyenesen elengedhetetlen egy jóképű orjaleves, minek alapanyagát az a sertésgerinc képezi, melyről féltő gondoskodással lefejtettük a karaj húsát, természetesen bőven hagyva a csonton levesnek valót.

És amikor már tálunkban aranylik, illatozik ételünk, bőséggel zöldségelve, cérnametélttel gazdagítva, táguló orrcimpákkal szimatolunk, de közben szemünk már a tányérra készített leveshúsra és főtt répácskákra fókuszál - Lukullusz nem evett ilyet, az biztos!

Sok levesbe remekül illik a grízgaluska

Nem is beszélve arról, hogy neander völgyi barátunk bőrökkel kibélelt gödrében felhevített kövek segítségével már vígan kotyvasztotta zöldséglevesét, tehát bizton állíthatjuk, hogy a kezdetektől fogva élünk eme nemes eledellel. Az idők során rengeteg fajtáját kreálták érzékeny ínyű szakácsok, az ötperces gyorstól az ötórás személyiig, a hígtól az egytálételnek is beillő gazdag-sűrűig.

Hasznos is nagyon, hiszen fokozza a gyomornedv képződését, étvágyat gerjeszt, gyomrot melegít, és ágyat vet a következő fogásnak, emellett értékes tápanyagokat és ásványi sókat is tartalmaz, valamint fedezi a szervezet folyadékszükségletének egy részét is.

Egy gazdag bableves önmagában főétel

Milyen leveseket ismerünk?
Híg levesek

Készítésükkor semmilyen sűrítési eljárást nem alkalmazunk, de a bennük főzött alapanyagokkal igen tartalmassá tehetjük. A híg leveseknél nagyon fontosak a levesbetétek.

- Általános híg levesek: csontleves, húsleves

- Magyaros híg levesek a pörköltalapon készített levesek: gulyásleves, lebbencsleves, tarhonyaleves, gombócleves

A halászlé bográcsban az igazi! A halászlé bográcsban az igazi!

- Erőlevesek: darált marhahús, tojásfehérjével, paradicsompürével, vegyes zöldséggel, csonttal, szárnyas aprólékkal elkeverve, fűszerezve. Hosszan tartó főzéssel, teljesen lezsírozva tálalják, és különféle betétekkel dúsítják. Fontos, hogy az erőleves elnevezése a betétek fajtájától függ.

Változatok erőlevesre
Carmen: paradicsomsűrítménnyel enyhén színezett erőleves, kis kockákra vágott, húslevesben abált csemegeparadicsom -, finommetéltre vágott friss zöldpaprika és párolt rizs betéttel, friss turbolyalevéllel meghintve.

Colbert: személyenként két fürjtojás, főtt zöldborsó, apró kockákra vágott párolt sárgarépa és petrezselyemgyökér betéttel.

Diana: személyenként két darab portói borral ízesített, vadpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel.

Favorit: metéltre vágott főtt sonka, főtt marhanyelv, cérnametélt, párolt articsóka, párolt gombaszelet és tápióka betéttel.

Fridatto: metéltre vágott sós palacsinta betéttel, párolt spárgafejjel, zöldborsóval és külön tálkában adott reszelt parmezánnal.

IV. Henrik: metéltre vágott főtt csirkehús, leveszöldség, főtt rizs és szeletelt párolt gombabetéttel.

Hercegnő: metéltre vágott csirkemell, szarvasgomba, spárgafej, zöldborsó betéttel.

Királynő: személyenként kettő szárnyas-fás, metélt főtt csirkehús és tápióka betéttel.

Medici: apróra tört főtt makaróni, paradicsompürével ízesített szárnyas-fás, tápióka és tojáskocsonya betéttel.

Nápolyi: metéltre vágott sonka, főtt marhanyelv, kockázott zeller, és apróra tördelt, főtt makarónibetéttel.

Nemzeti: kis kockákra vágott, natúr, illetve paradicsompürével, valamint spenóttal színezett tojáskocsonya betéttel.

Rossini: libamájpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel, valamint szárnyas-májkockával, gombával, zöldborsóval, és külön tálalt pirított, sajtos zsemleszeletekkel.

Royal: kis kockákra vágott tojáskocsonya betéttel.

Strasbourgi: személyenként két darab, konyakkal ízesített libamájpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel.

Vadász: őzhúsból készült vadfás, és egri bikavérben párolt apró kockákra vágott vargánya betéttel, tálaláskor egy kis vörösborral megbolondítva.

Hidegen és melegen is kínálható a paradicsomleves Hidegen és melegen is kínálható a paradicsomleves

Sűrített levesek

A sűrített leveseket rántással, habarással vagy lisztszórással sűrítjük. Sűríti és dúsítja a leveseket az elkevert tejszín és tojássárgája /legírozás/, vagy a nyers vajdarabkákkal való montírozás is.

- Egyszerű sűrített levesek: burgonya, szárazbab, szárnyas aprólék, hal, gomba, köménymagos,

- Áttört vagy pürélevesek: paradicsom, borsó, tök, máj, sóskapüréleves

- Krémlevesek: áttört, legírozott és montírozott levesek, zellerkrém

- Nyáklevesek: a gabonafélék hosszan tartó főzésével készülnek, a kímélő, diétás és gyermekétkeztetésben használjuk. Nevüket a benne főtt alapanyag adja /rizsnyákleves/

- Gyümölcslevesek: tejfölös vagy tejszínes habarással, lehűtve)

A zöldségkrémlevesek variációja végtelen, érdemes játszani az ízekkel A zöldségkrémlevesek variációja végtelen, érdemes játszani az ízekkel

Különleges vagy összetett levesek

Általában tartalmasabbak a többi levesnél.

- Összetett híg levesek: orjaleves, ököruszályleves, Újházy tyúkhúsleves
- Különleges híg levesek: cápauszonyleves, teknősbékaleves
- Összetett sűrített levesek: frankfurti leves, Jókai bableves, palócleves
- Egyéb levesek: borleves, francia hagymaleves, gazpacho

Más már nem is maradt hátra, mint pár recept ebből a kavalkádból:
Orjaleves

Hozzávalók: 2 kg húsos sertésgerinc, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, negyed karalábé, negyed zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szárított vargánya, 1 cikk kelkáposzta, egész fekete bors, só

Elkészítés módja: a húsos gerinccsontot feldaraboljuk, megmossuk. Előkeressük a legnagyobb fazekunkat, beletesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy legalább négyujjnyira ellepje. Lassan felforraljuk, vigyázva, hogy a habja bele ne főjön, hiszen akkor szürke és zavaros lesz. Lehabozzuk, lecsendesítjük a forrást, és még bő negyed óra hosszat főzzük. Ismét lehabozzuk, beletesszük a megtisztított és batonra vágott zöldségféléket, valamint az egészben hagyott tisztított hagymákat is. Sózzuk, és belekerül mintegy 15-20 szem fekete bors is. Lassan főzzük, minimum háromórányi időn át. Ha elkészült, egy kicsit hagyjuk ülepedni, majd finom szitán szűrjük át. Cérnametélttel tálaljuk, amit természetesen egy külön edényben főztünk ki, majd leöblítettünk, hogy ne tegye zavarossá levesünket.
A leveshúst a zöldségekkel együtt tegyük az asztalra, és adjunk mellé ecetes tormát vagy fokhagymamártást.

Egy tál forró leves, és jól indul az ebéd Egy tál forró leves, és jól indul az ebéd

Sajtkrémleves

Hozzávalók: 25 dkg reszelt sajt (trappista, edami, emmentáli vegyesen), 1 liter csontlé, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió

Elkészítés módja: szép, piros leveses fazekunkban a vajból és a lisztből világos rántást készítünk. A tűzről levéve felöntjük a forró csontlevessel, kevergetve felforraljuk. Beletesszük a sajtot, folyamatos keverés közben a levesben elolvasztjuk. Ha kell, sózzuk, fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, egyet még forralunk rajta, s már készen is vagyunk.
Tálaljuk forrón, zsemle krutonnal, és reszelt sajttal meghintve, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve.
Ribizlileves

Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 5 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál méz, 1 citrom reszelt héja, 5 dl almalé, 3 dl főzőtejszín, fahéj, só, 2 tojássárgája, kukoricapehely

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc levesfőző fazekunkat. A mosott ribizlit beleszemezzük, felöntjük fél liter vízzel, beletesszük a cukrot, a mézet, a citromhéjat. Csipetnyi sóval és fahéjjal fűszerezzük, felforraljuk és pár perc alatt puhára főzzük. A puha gyümölcsök felét kivesszük, félretesszük. A többit egy rúdmixer segítségével pépesítjük, az almalével felöntjük, összeforraljuk. A tűzről levesszük, és a tojássárgájával kikevert tejszínnel legírozzuk. Visszatesszük bele a félretett gyümölcsöket, és jégbe hűtjük.
Tálaláskor a tányérok aljára szórjunk kukoricapelyhet, szedjük rá a hideg levest, és díszítsük tejszínhabrózsákkal.

Üde, könnyű, akár desszertnek is kiváló a ribizlileves Üde, könnyű, akár desszertnek is kiváló a ribizlileves
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: tányérra készített, kezdetektől fogva, idők során, ötperces gyorstól, ötórás személyiig, gyomornedv képződését,

Beköszöntött a tavasz
kedvessel az oldalunkon irány a természet! (Nesze neked, Rousseau!) Nézzük szépen sorjában, mi kell egy szabadtéri sütés-főzéshez! Elsősorban egy baráti, kellemes társaság, hűtött italok, valamint mindenféle sütnivaló, némi faszén, avagy egy kellemes keményfából készült parázs. A húsok mellett zöldségeket is grillezhetünk! A húsok mellett zöldségeket is grillezhetünk! Kérem, induljunk el a kályhától, hiszen kedves őskori elődeink előbb sütöttek, mint főztek, most ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sült padlizsánok
lecsepegtetjük. Lisztbe mártjuk, és forró vajban megsütjük. Kiszedjük, majd a zsiradékban reszelt fokhagymát és hámozott paradicsomszeleteket fonnyasztunk. Sóval törött borssal ízesítjük, és tálaláskor a padlizsánra öntjük. "Ájult imám" 1.- avagy fahéjas töltött padlizsán Hozzávalók: 4 padlizsán, só, 2 evőkanál olaj A megmosott padlizsánok szárát eltávolítjuk, hosszában kettévágjuk, 1 órára besózzuk. Ezután folyóvíz alatt leöblítjük, kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, belsejüket ...
macoka65 macoka65
Vegyes Hús nélküli ételek...
és hogy ne barnuljon, megcsepegtetem citromlével. Megsózom, borsozom, rányomok max. 1 gerezd fokhagymát (többet ne, mert akkor nagyon az fog dominálni), belelapátolok 3-4 teáskanál tejfölt, megkutyulom, és vo-i-lá.     DÖDÖLLE (avagy KRUMPLIGÁlICA) A krumplit meghámozzuk, és megfőzzük annyi vízben, hogy éppen ellepje. Amikor megfőtt, a vizet rajtahagyva összetörjük, sózzuk, és lisztet adunk hozzá. Összekeverjük úgy, hogy egy szaggatható masszát kapjunk. Lobogó vízbe kb. diónyi ...
jaksika jaksika
x
került ide!!!Elnézést. #392 2009. június 2. 14:22 Előzmény Virág Lászlóné [Judó,Jutka,] 2009. június 2. 14:17 Válaszolj! Virág Lászlóné [Judó,Jutka,] Borzaska, avagy gyorsfánk. amennyi idő alatt felforrósodik az olaj amiben sütni fogod, annyi időbe telik az összeállítása. 6 evőkanál liszt 2 egész tojás 1 cs sütőpor 1 cs vaniliáscukor + egy pici még csipet só 1 doboz ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Ízes kocka bubszi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Őszibarackos kocka veronika74
Gerbeaud Emil eredeti receptje migova
SÜTEMÉNY AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
3 színü túrótorta baratnu
Habos almás-mákos sütemény horvathnemagdi
Barackos pite recept toth_beata
Fahéjas szilvaleves recept janna53
Kókusz-puszi bubszi
Szárnyas receptek
Ízőrzők – Sárszentlőrinc horvathnemagdi
Húsimádó rakott tészta mediterrán ízekkel reifregina
Baconös csirkeszárnyak suzymama
Csirkemell bundában bubszi
Szatmári lakodalmas bubszi
Füstölt tarjás rakott tészta yvett789
Finomfőzelék janoselek
Narancsos kacsa 3. bubszi
7 legjobb sós és édes pite grimilda
H. Kohut Katalin: Karfiollal rakott csirkecomb kohlinka
Marhából készült ételek
töltött káposzta ! ibolya58
Gulyásleves bubszi
Egzotikus pulykarolád bubszi
B receptek horvathnemagdi
Gombával töltött fasírt rolá wegnerzs
Babgulyás Berci módra : ujjozsef
Fiákeres gulyás bulac57
Hússaláta fetasajttal ujjozsef
Saláták grimilda
Babos-kukoricás marharagu sarkadykati
Sertésből készült ételek
Ízőrzők – Nagybörzsöny horvathnemagdi
Csülök - Pékné módra anitahajdu
Sajtos hústekercs recept kovacs_zsoka
Grízes tokány bubszi
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Sajtos hús brozsika
Valentin napi legényfogó leves magdy35
Tárkonyos bableves füstölt csü bubszi
Római tálas hús bubszi
Gulyásleves recept kovacs_zsoka
Halból készült ételek
Halászlé 3. bubszi
Sült ponty hagymaszósszal bubszi
Kató-féle halászlé bubszi
A legjobb cigánypecsenye tinka1951
Német zsömle bubszi
Halászlé /bográcsban/ tundihugi
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Töltött pontyfilé bubszi
Lecsós rakott halszeletek zsokanita
Hogy tovább élj horvathnemagdi
Vad ételek
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Nyúlpörkölt veronika74
Hal a tortán jjanosne
Dödölle rauchne02
Baszk fácán baratnu
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Almával töltött fácán 1vargaildyko
Szarvasgulyás recept boszorlany
Receptek jjanosne
Spagetti ajánló
Kalábriai spagetti recept jamborlulu
Legyen ez a mai ebéd! linda019
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
Spagetti holland módra ... mailona
Gombás spagetti baratnu
Ínyenc spagetti marti1951
14 napos lúgosító étrend grimilda
Spenótos spagetti recept gonda_katalin
Spaghetti alla carbonara kissmama
Pizza receptek
Pizza-tészta, I. bubszi
Fűszerkeverékek/házilag suzymama
Pizza!Ahogyan a futár sosem... veronika74
Különleges pizza feltétek bubszi
Pizzás táska 1vargaildyko
x nagyuska
Aphrodité eledele baratnu
cukkinisajt ! ibolya58
Túrós-pizza horvathnemagdi
pizza jutka31
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger horvathnemagdi
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Virslis kifli veronika74
A szója kloppenburg
Hamburger pulykahússal suzymama
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU