Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Édességek új köntösben......
Hagyományos édességek új köntösben: 4 bevált recept...

Rétes, bukta, guba, palacsinta - csupa olyan étel, ami évtizedek óta rendszeresen felbukkan a magyar családok asztalán. Egy kis újítás azonban még a jól bevált lekváros buktára, meggyes rétesre és mákos gubára is ráfér!

Új formában készítettük el a megszokott finomságokat. Érdemes néha ezeket a verziókat is kipróbálni, a siker nem marad el!

Meggyes vargabéles....



Hozzávalók 6-8 adaghoz:
25 dkg cérnametélt
50 dkg túró
4 tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg tejföl
12 dkg cukor
5 dkg mazsola
4 darab réteslap
kevés olaj a kenéshez
vaj és morzsa a formához

A meggyes részhez:
1 kisebb üveg meggybefőtt a leve nélkül (30 dkg friss vagy mirelit meggy)
5-10 dkg cukor a meggy savanyúságától függően

A borsodóhoz:
5 tojássárgája
4 dl tej
1 dl édes fehérbor
10 dkg cukor

Megfőzzük a cérnametéltet, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Kihabosítjuk a tojások sárgáját a citromhéjjal, a cukor felével, majd belekeverjük a tejfölt. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a két habot, közben hozzáadjuk a szétmorzsolt túrót, a mazsolát és a cérnametéltet. Kivajazzuk a tepsit, kiszórjuk morzsával, és megkenünk 2 réteslapot olajjal, majd a forma aljára fektetjük. Ráborítjuk a túrós tölteléket és elegyengetjük. Erre a rétegre tesszük a cukorral elkevert meggyet. A töltelék tetejére helyezzük a másik két olajjal megkent réteslapot, majd 160-170 fokos sütőben egy órát sütjük.
A borsodóhoz kihabosítjuk a tojássárgáját a cukorral, felforraljuk a tejet. Ebből egy keveset a sárgájás részhez adunk a hőkiegyenlítés érdekében. Ezt az elegyet visszaborítjuk a forró tejbe, és kis lángon, gyakran kavargatva besűrítjük. Figyeljünk arra, hogy ne csapódjon ki a tojássárgája, újraforrás előtt vegyük le a tűzről. Ezt követően gyors mozdulatokkal belekeverjük a bort, és hagyjuk kihűlni. Ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk el a bort.
Elkészítés: 30 perc
Sütés: 60 perc
Tipp: Ha nagyon nedvdús lenne a meggy, egy kevés zsemlemorzsával keverjük el, ami majd sütéskor felszívja a levet.

Csokoládés-erdei gyümölcsös asszonykonty...



Hozzávalók 12-16 darabhoz:
A tésztához:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
2 tojássárgája
1 evőkanál cukor
2 evőkanál sötét kakaópor a színezéshez
3 dkg olvasztott vaj
csipet só
5 dkg porcukor

A töltelékhez:
20 dkg erdeigyümölcs-keverék (lehet mirelit is, de felhasználás előtt olvasszuk ki)
8 dkg cukor
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1 dl víz

A cukrot belekeverjük a langyos tejbe, hozzáadunk egy kanál lisztet és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Elmorzsoljuk egy tálban a kezünkkel a lisztet, a sót, a porcukrot és a vajat, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojások sárgáját, majd alaposan kidolgozzuk. Kettéválasztjuk, és a tészta egyik felét megszínezzük a kakaóporral. (Ha nehezen tudjuk belegyúrni, adhatunk egy kevés tejet a tésztához.) Két cipót formálunk, meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük őket.

Míg kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. A cukrot és az erdei gyümölcsöt egy kis lábasban felfőzzük, gyakran kevergetve, hogy ne kapjon le. Simára keverjük a pudingport a vízzel, és besűrítjük vele a felfőzött gyümölcspépet. Egy lapos tálcára kiborítva langyosra hűtjük. Ha megkeltek a tészták, egymás mellett egyforma méretűre nyújtjuk a gombócokat egy lisztezett deszkán, kb. 30x30 cm méretűre. Az egyiket vékonyan megkenjük vízzel, majd ráborítjuk a másik tésztát. Erre a tésztára borítjuk a langyosra hűlt gyümölcsös tölteléket, és együtt szorosan feltekercseljük. A rúdból 2 cm széles karikákat vágunk egy éles késsel, sütőpapírra borítjuk őket. (Legyenek kellő távolságra egymástól, mert keléskor és süléskor nagyra nőnek!) Langyos helyen még 15 percig kelesztjük, majd 170 °C fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Elkészítés: 60 perc
Kelesztés: 40 perc
Sütés: 20-25 perc

Baracklekváros-mákos pite...



Hozzávalók 10-12 kockához:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája

A töltelékhez:
1,5 dl víz
15 dkg cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
20 dkg darált mák
5 dkg darált keksz vagy zsemlemorzsa
2-3 evőkanál baracklekvár
plusz 20-25 dkg a töltelék tetejére

A tojáson kívül a tészta minden hozzávalóját egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojás hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert a kezünk melegétől ellágyul a vaj. (A vaj legyen puha, szoba-hőmérsékletű, de ne túl lágy, mert attól szétesővé válhat a tészta.) A kész tésztát fóliába tekerve 15 percre a hűtőbe tesszük. Míg pihen, elkészítjük a tölteléket.

Felforraljuk a vizet, a baracklekvárt és a cukrot. Szárazon elkeverjük a mákot a reszelt citromhéjjal és a darált keksszel, majd a forró cukorsziruphoz öntve folyamatosan kevergetve tölteléket főzünk belőle. A tűzről levéve félretesszük hűlni. A tészta kétharmadát levágjuk, egy kb. 20x20 cm-es négyzetet nyújtunk belőle, és egy sütőpapírral fedett vagy zsiradékkal kikent tepsire borítjuk. Villával megszurkáljuk, majd 170 °C fokra előmelegített sütőben alig világosbarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd elkenünk rajta 2 evőkanál baracklekvárt. A máktölteléket egyenletesen eloszlatjuk a lekvár tetején. Ujjnyi vastag darabokat vágunk a maradék tésztából, akkorákat, hogy be tudjuk rácsozni a töltelék tetejét. A rácsok közötti részt kitöltjük a baracklekvárral. Visszatesszük a 170 fokos sütőbe, és addig sütjük, míg a rácsok is szép, világosbarna színt kapnak.
Elkészítés: 60 perc
Sütés: 30 perc

Diós-almás guba....



Hozzávalók 4-6 főre:
8 darab kifli (lehet kissé szikkadt is)
6-7 dl tej
20 dkg darált dió
fél citrom reszelt héja
12 dkg porcukor + ízlés szerint a tálaláshoz, de használhatunk mézet is

Az almához:
4 darab alma
fél citrom reszelt héja
5 dkg vaj
4-5 dkg cukor

Megmossuk, meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk az almákat. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd rátesszük az almát, a citromhéjat és a cukrot. Félpuhára pároljuk, majd félretesszük hűlni. A kifliket felkarikázzuk, és egy tálba halmozzuk őket. A tejet a cukorral felforraljuk, majd rácsurgatjuk a kiflidarabokra. A diót elkeverjük a citromhéjjal, majd óvatosan megforgatjuk benne a megáztatott kifliket. Így is fogyasztható, de aki úgy jobban szereti, tegye be 5-8 percre a sütőbe. Ilyenkor is belekeverhetjük a megpárolt almát, de tálaláskor is ráhalmozhatjuk ízlésesen az adagokra. Mézzel, porcukorral vagy vaníliasodóval tálaljuk.
Elkészítés: 45 perc

nőklapjacafe
maca23 maca23
Címkék: tojások sárgáját, cukor felével, tojások fehérjét, maradék cukorral, szétmorzsolt túrót, forma aljára,

Az olasz lakoma
amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül. Zabaglione ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül. Zabaglione ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az örökzöld rozmaring
menyasszony rozmaringkoszorút, ami a hűség mellett a szeretetet és a barátságot is jelképezte. A sok feleséget elfogyasztó VIII. Henrik szerencsésnek mondható negyedik neje, Klevei Anna is rozmaringkoszorúval a fején állt az oltár elé. Akkortájt a jómódú családok körében divat volt az esküvői ceremónián résztvevő vendégek között aranyozott rozmaringágakat osztogatni, hogy a násznép jó szívvel emlékezzen a jeles eseményre. Az emlékezet és a rozmaring kapcsolatának talán egyik legszebb példája ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Királyok zöldsége, a zöldségek
Lúgosítsunk spárgával! Királyok zöldsége, a zöldségek királya A jellegezetes aromájú, egészséges növény ritkán szerepel a magyar családok étlapján. Pedig nagyon finom, ráadásul rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Nem lehet pontosan tudni, Európából vagy Ázsiából ered-e a spárga. Már az egyiptomiak és a rómaiak is megemlékeztek róla ránk maradt írásos feljegyzéseikben. Európában feltehetőleg már több ezer éve termelik és hasznosítják, egyes nemzetek díszítésre, mások ...
panka2006 panka2006
Lúgosítás spárgával
Lúgosítás spárgával 2010. február 15. A jellegzetes aromájú, egészséges növény ritkán szerepel a magyar családok étlapján. Pedig nagyon finom, ráadásul rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Nem lehet pontosan tudni, Európából vagy Ázsiából ered-e a spárga. Már az egyiptomiak és a rómaiak is megemlékeztek róla ránk maradt írásos feljegyzéseikben. Európában feltehetőleg már több ezer éve termelik és hasznosítják, egyes nemzetek díszítésre, mások táplálkozásra használták. A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ma fánkot sütök...:)
adják asztalra. Rómában szent József napját ünneplik fánksütéssel, de ott ,,fritella" a neve és olajban sütik. Üresen és leves után eszik és desszert előtt krémmel töltve tálalják fel, viszont ekkor már ,,bigné" a neve. A római családok előtt oly népszerű, hogy ebédre egyszerre mindkettőt fogyasztják. Párizsban is olajban sütik és ,,beignet" a neve. Nálunk a farsangi fánk Budán, lett udvarképes a XVIII. században. D' Artagnan (báró Vay Sándor) ,,Régi magyar ...
bodaaniko bodaaniko
Paradicsom, avagy egy gyümölcs
inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt. A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki, így néhány halálesetet követően megcsappant a paradicsomfogyasztási kedv. A szegényebb fa tálakból étkező ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Régi hajdúsági ételek
A hajdúsági háztartás két fő tényezője a kenyérnek való és a zsírozó. A szegény ember a kenyérnekvalót iletnek nevezte. A zsírozó: a szalonna és a zsír, böjtben az olaj. A debreceni cívis családoknál ennek megfelelően két kamra volt: az egyik az iletes­, a másik a szalonnáskamra. Ezekkel a kamrákkal a gazda nem sokat törődött. A debreceni asszony bent a házban kitűnő gazdasszony, a házon kívül pompás árus volt. A tiszántúli ember elsősorban levesevő. Úgy tartja a nép, hogy nem is ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
Túrós kocka veronika74
Bejgli bubszi
vegyes marti1951
Túrókrémes, répás rolád rochlitzne
Uborkás-kolbászos burgonyasalá bulac57
télapó csizmák ibolya58
Lagzi Lajcsi bubszi
Almás-habos kocka margoka59
"Hideg kutya" bubszi
Lottó-tészta bubszi
Szárnyas receptek
csirkemáj kenyérrel sütve faciendum
Karfiolos csirke biharijudit
Líbiai konyha Dr.Szakács Imre marti1951
*UPDATE* Pácolt csirkecomb 1vargaildyko
Ananászos csirkesaláta: ujjozsef
Gombás borsós aprópecsenye recept kovacs_zsoka
Rakott csirkemell anyu65
Római tálas receptek sarkadykati
Zöldséges pörkölt zöld mártáss bubszi
Tejfölös csirkecomb anna5971
Marhából készült ételek
Körözött receptek ensenada
Debreceni tokány bubszi
Vegyes pörkölt májjal és gombával bkisseva
Burgundi marhatokány agimami7
Ízőrzők – Szigetbecse horvathnemagdi
Hajdúsági tokány bubszi
Marhapörkölt burgonyagombóccal lilikonyhaja
Ragus lasagne bubszi
káposzta leves ibolya58
Hortobágy-tokány bubszi
Sertésből készült ételek
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Töltött burgonya májjal ujjozsef
Francia rakott káposzta 1vargaildyko
Muszaka napsugar71
Görög lecsó: ujjozsef
Gyergyói leves bubszi
Erdélyi rakott káposzta bubszi
Receptek horvathnemagdi
Húsoskáposzta klara50
Debreceni májas hurka bubszi
Halból készült ételek
Szerelem a tányéron bulac57
Harcsapaprikás recept baggesz20
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Húshagyókeddi harcsaszeletek veronika74
Pisztráng nyárson sütve jozsef_olah_9843
Lazacos spenótos rakott tészta recept baggesz20
Lazacfilé spenóttal,... bulac57
Dunai halászlé 3 bubszi
Paradicsomos grillezett hal gabfe
Tejszínes-kapros hekkfilé recept kovacs_zsoka
Vad ételek
Almás-sajtos vadkacsa ujjozsef
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Fácánleves rochlitzne
Gombás szarvashús veronika74
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Magyar gasztronómia grimilda
Indiai rizssaláta bubszi
Spagetti ajánló
Hagymás-tarjás spagetti... 1vargaildyko
Nyári tonhalas spagetti bulac57
Húsgombóc kőbányai módra bubszi
BOLOGNAI levesEGYTÁL bubszi
Tejszínes-cukkinis tészta horvathnemagdi
Milánói, Csilla módra recept jamborlulu
Carbonara eredeti olasz módra recept kovacs_zsoka
Bolognai spagetti sütőben elkészítve recept gonda_katalin
Cukkinis finomság tundihugi
Spagetti szalonnás bulac57
Pizza receptek
Receptjeim offramaja
Lecsós pizza bubszi
Sütőporos lángos nanoka72
Calabriai pizza bubszi
Rántott csirkecsíkok sarkadykati
Rukkola: keserű, de egészséges taltos1
Mini pizzás csiga (gyors,egyszerű) anitahajdu
Pizzalepény mascarponés gombakrémmel horvathnemagdi
Tatu kifli suzymama
Dübbencs – Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc magdus60
Hamburger receptek
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Aztán mégis. horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger grimilda
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi hamburger recept baggesz20
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU