Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Édességek új köntösben......
Hagyományos édességek új köntösben: 4 bevált recept...

Rétes, bukta, guba, palacsinta - csupa olyan étel, ami évtizedek óta rendszeresen felbukkan a magyar családok asztalán. Egy kis újítás azonban még a jól bevált lekváros buktára, meggyes rétesre és mákos gubára is ráfér!

Új formában készítettük el a megszokott finomságokat. Érdemes néha ezeket a verziókat is kipróbálni, a siker nem marad el!

Meggyes vargabéles....



Hozzávalók 6-8 adaghoz:
25 dkg cérnametélt
50 dkg túró
4 tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg tejföl
12 dkg cukor
5 dkg mazsola
4 darab réteslap
kevés olaj a kenéshez
vaj és morzsa a formához

A meggyes részhez:
1 kisebb üveg meggybefőtt a leve nélkül (30 dkg friss vagy mirelit meggy)
5-10 dkg cukor a meggy savanyúságától függően

A borsodóhoz:
5 tojássárgája
4 dl tej
1 dl édes fehérbor
10 dkg cukor

Megfőzzük a cérnametéltet, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Kihabosítjuk a tojások sárgáját a citromhéjjal, a cukor felével, majd belekeverjük a tejfölt. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a két habot, közben hozzáadjuk a szétmorzsolt túrót, a mazsolát és a cérnametéltet. Kivajazzuk a tepsit, kiszórjuk morzsával, és megkenünk 2 réteslapot olajjal, majd a forma aljára fektetjük. Ráborítjuk a túrós tölteléket és elegyengetjük. Erre a rétegre tesszük a cukorral elkevert meggyet. A töltelék tetejére helyezzük a másik két olajjal megkent réteslapot, majd 160-170 fokos sütőben egy órát sütjük.
A borsodóhoz kihabosítjuk a tojássárgáját a cukorral, felforraljuk a tejet. Ebből egy keveset a sárgájás részhez adunk a hőkiegyenlítés érdekében. Ezt az elegyet visszaborítjuk a forró tejbe, és kis lángon, gyakran kavargatva besűrítjük. Figyeljünk arra, hogy ne csapódjon ki a tojássárgája, újraforrás előtt vegyük le a tűzről. Ezt követően gyors mozdulatokkal belekeverjük a bort, és hagyjuk kihűlni. Ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk el a bort.
Elkészítés: 30 perc
Sütés: 60 perc
Tipp: Ha nagyon nedvdús lenne a meggy, egy kevés zsemlemorzsával keverjük el, ami majd sütéskor felszívja a levet.

Csokoládés-erdei gyümölcsös asszonykonty...



Hozzávalók 12-16 darabhoz:
A tésztához:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
2 tojássárgája
1 evőkanál cukor
2 evőkanál sötét kakaópor a színezéshez
3 dkg olvasztott vaj
csipet só
5 dkg porcukor

A töltelékhez:
20 dkg erdeigyümölcs-keverék (lehet mirelit is, de felhasználás előtt olvasszuk ki)
8 dkg cukor
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1 dl víz

A cukrot belekeverjük a langyos tejbe, hozzáadunk egy kanál lisztet és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Elmorzsoljuk egy tálban a kezünkkel a lisztet, a sót, a porcukrot és a vajat, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojások sárgáját, majd alaposan kidolgozzuk. Kettéválasztjuk, és a tészta egyik felét megszínezzük a kakaóporral. (Ha nehezen tudjuk belegyúrni, adhatunk egy kevés tejet a tésztához.) Két cipót formálunk, meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük őket.

Míg kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. A cukrot és az erdei gyümölcsöt egy kis lábasban felfőzzük, gyakran kevergetve, hogy ne kapjon le. Simára keverjük a pudingport a vízzel, és besűrítjük vele a felfőzött gyümölcspépet. Egy lapos tálcára kiborítva langyosra hűtjük. Ha megkeltek a tészták, egymás mellett egyforma méretűre nyújtjuk a gombócokat egy lisztezett deszkán, kb. 30x30 cm méretűre. Az egyiket vékonyan megkenjük vízzel, majd ráborítjuk a másik tésztát. Erre a tésztára borítjuk a langyosra hűlt gyümölcsös tölteléket, és együtt szorosan feltekercseljük. A rúdból 2 cm széles karikákat vágunk egy éles késsel, sütőpapírra borítjuk őket. (Legyenek kellő távolságra egymástól, mert keléskor és süléskor nagyra nőnek!) Langyos helyen még 15 percig kelesztjük, majd 170 °C fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Elkészítés: 60 perc
Kelesztés: 40 perc
Sütés: 20-25 perc

Baracklekváros-mákos pite...



Hozzávalók 10-12 kockához:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája

A töltelékhez:
1,5 dl víz
15 dkg cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
20 dkg darált mák
5 dkg darált keksz vagy zsemlemorzsa
2-3 evőkanál baracklekvár
plusz 20-25 dkg a töltelék tetejére

A tojáson kívül a tészta minden hozzávalóját egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojás hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert a kezünk melegétől ellágyul a vaj. (A vaj legyen puha, szoba-hőmérsékletű, de ne túl lágy, mert attól szétesővé válhat a tészta.) A kész tésztát fóliába tekerve 15 percre a hűtőbe tesszük. Míg pihen, elkészítjük a tölteléket.

Felforraljuk a vizet, a baracklekvárt és a cukrot. Szárazon elkeverjük a mákot a reszelt citromhéjjal és a darált keksszel, majd a forró cukorsziruphoz öntve folyamatosan kevergetve tölteléket főzünk belőle. A tűzről levéve félretesszük hűlni. A tészta kétharmadát levágjuk, egy kb. 20x20 cm-es négyzetet nyújtunk belőle, és egy sütőpapírral fedett vagy zsiradékkal kikent tepsire borítjuk. Villával megszurkáljuk, majd 170 °C fokra előmelegített sütőben alig világosbarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd elkenünk rajta 2 evőkanál baracklekvárt. A máktölteléket egyenletesen eloszlatjuk a lekvár tetején. Ujjnyi vastag darabokat vágunk a maradék tésztából, akkorákat, hogy be tudjuk rácsozni a töltelék tetejét. A rácsok közötti részt kitöltjük a baracklekvárral. Visszatesszük a 170 fokos sütőbe, és addig sütjük, míg a rácsok is szép, világosbarna színt kapnak.
Elkészítés: 60 perc
Sütés: 30 perc

Diós-almás guba....



Hozzávalók 4-6 főre:
8 darab kifli (lehet kissé szikkadt is)
6-7 dl tej
20 dkg darált dió
fél citrom reszelt héja
12 dkg porcukor + ízlés szerint a tálaláshoz, de használhatunk mézet is

Az almához:
4 darab alma
fél citrom reszelt héja
5 dkg vaj
4-5 dkg cukor

Megmossuk, meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk az almákat. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd rátesszük az almát, a citromhéjat és a cukrot. Félpuhára pároljuk, majd félretesszük hűlni. A kifliket felkarikázzuk, és egy tálba halmozzuk őket. A tejet a cukorral felforraljuk, majd rácsurgatjuk a kiflidarabokra. A diót elkeverjük a citromhéjjal, majd óvatosan megforgatjuk benne a megáztatott kifliket. Így is fogyasztható, de aki úgy jobban szereti, tegye be 5-8 percre a sütőbe. Ilyenkor is belekeverhetjük a megpárolt almát, de tálaláskor is ráhalmozhatjuk ízlésesen az adagokra. Mézzel, porcukorral vagy vaníliasodóval tálaljuk.
Elkészítés: 45 perc

nőklapjacafe
maca23 maca23
Címkék: tojások sárgáját, cukor felével, tojások fehérjét, maradék cukorral, szétmorzsolt túrót, forma aljára,

Az olasz lakoma
amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül. Zabaglione ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül. Zabaglione ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az örökzöld rozmaring
menyasszony rozmaringkoszorút, ami a hűség mellett a szeretetet és a barátságot is jelképezte. A sok feleséget elfogyasztó VIII. Henrik szerencsésnek mondható negyedik neje, Klevei Anna is rozmaringkoszorúval a fején állt az oltár elé. Akkortájt a jómódú családok körében divat volt az esküvői ceremónián résztvevő vendégek között aranyozott rozmaringágakat osztogatni, hogy a násznép jó szívvel emlékezzen a jeles eseményre. Az emlékezet és a rozmaring kapcsolatának talán egyik legszebb példája ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Királyok zöldsége, a zöldségek
Lúgosítsunk spárgával! Királyok zöldsége, a zöldségek királya A jellegezetes aromájú, egészséges növény ritkán szerepel a magyar családok étlapján. Pedig nagyon finom, ráadásul rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Nem lehet pontosan tudni, Európából vagy Ázsiából ered-e a spárga. Már az egyiptomiak és a rómaiak is megemlékeztek róla ránk maradt írásos feljegyzéseikben. Európában feltehetőleg már több ezer éve termelik és hasznosítják, egyes nemzetek díszítésre, mások ...
panka2006 panka2006
Lúgosítás spárgával
Lúgosítás spárgával 2010. február 15. A jellegzetes aromájú, egészséges növény ritkán szerepel a magyar családok étlapján. Pedig nagyon finom, ráadásul rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Nem lehet pontosan tudni, Európából vagy Ázsiából ered-e a spárga. Már az egyiptomiak és a rómaiak is megemlékeztek róla ránk maradt írásos feljegyzéseikben. Európában feltehetőleg már több ezer éve termelik és hasznosítják, egyes nemzetek díszítésre, mások táplálkozásra használták. A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ma fánkot sütök...:)
adják asztalra. Rómában szent József napját ünneplik fánksütéssel, de ott ,,fritella" a neve és olajban sütik. Üresen és leves után eszik és desszert előtt krémmel töltve tálalják fel, viszont ekkor már ,,bigné" a neve. A római családok előtt oly népszerű, hogy ebédre egyszerre mindkettőt fogyasztják. Párizsban is olajban sütik és ,,beignet" a neve. Nálunk a farsangi fánk Budán, lett udvarképes a XVIII. században. D' Artagnan (báró Vay Sándor) ,,Régi magyar ...
bodaaniko bodaaniko
Paradicsom, avagy egy gyümölcs
inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt. A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki, így néhány halálesetet követően megcsappant a paradicsomfogyasztási kedv. A szegényebb fa tálakból étkező ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Régi hajdúsági ételek
A hajdúsági háztartás két fő tényezője a kenyérnek való és a zsírozó. A szegény ember a kenyérnekvalót iletnek nevezte. A zsírozó: a szalonna és a zsír, böjtben az olaj. A debreceni cívis családoknál ennek megfelelően két kamra volt: az egyik az iletes­, a másik a szalonnáskamra. Ezekkel a kamrákkal a gazda nem sokat törődött. A debreceni asszony bent a házban kitűnő gazdasszony, a házon kívül pompás árus volt. A tiszántúli ember elsősorban levesevő. Úgy tartja a nép, hogy nem is ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
Mákos kocka horvathnemagdi
Barackos krémszelet wegnerzs
Csikos suti margareta51
Géptészta bkisseva
Zserbó jupiter21
Lekváros táska veronika74
Háromszoros élvezet vicky0709
Joghurtos almakrém bubszi
Kati szelet gabfe
Mustáros makarónisaláta bubszi
Szárnyas receptek
Caesar csirkesaláta tésztával bubszi
Mézes bundás kínai csirke gigi55
Szalonnás pulykaragu zsokanita
Rakott paprikás csirke veronika74
Csirkemell rántva I(USA/cajun) klara50
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Töltött torták töltelékei veronika74
Garam masala receptváltozat bubszi
Fűszeres májpástétom 1vargaildyko
Szezámos csirkefalatok 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Bakonyi betyárleves 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Karfiolmuszaka bulac57
Alföldi betyárleves recept kovacs_zsoka
Sz betűs receptek horvathnemagdi
B betűs receptek horvathnemagdi
x nagyuska
T betűs receptek horvathnemagdi
Dupla erőleves horvathnemagdi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
*HÚSVÉTI*tormás tekercs* bubszi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Burgonyás húsrudak bubszi
Sertéscsülök póréval körítve klara50
Receptek horvathnemagdi
Diós linzer reifregina
Rakott zöldbab tundihugi
Vadászleves rochlitzne
Ízőrzők – Deszk – horvathnemagdi
Bihari töltött káposzta skorpiolilike
Halból készült ételek
Szegedi halsaláta bubszi
Zöldséges gőzölt hal bubszi
Vacsoracsata-Anikó-Főétel veronika74
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Fokhagymás ponty bubszi
Füstölt pisztráng pirítóson recept toth_beata
Foghagymás párolt, sült süllő, hasábburgonyával recept kovacs_zsoka
Szalonnás ponty klerierzsi
Halas kolbász bubszi
Aldunai halászlé 1. bubszi
Vad ételek
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Szarvasgulyás recept boszorlany
Tepsis szarvasragu bulac57
Fácánleves Újházi módra bubszi
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Vadhús horvathnemagdi
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Karácsonyi ételek tomicica
Spagetti ajánló
Lecsós libamáj bubszi
Recept jjanosne
Brokkolibéka recept jamborlulu
A mindenre jó cukkini horvathnemagdi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Minestrone leves horvathnemagdi
Brokkolis tészta sonkával recept baggesz20
Sajtos sertésborda 1vargaildyko
Tejszínes spagetti horvathnemagdi
Sajtos-csirkés spagetti... 1vargaildyko
Pizza receptek
Sajtos-sonkás-kukoricás ... bulac57
Pizzás rudacskák 1vargaildyko
Tepsis pizza klarika47
Baconös kolbászos pizza tepsiben sütve bkisseva
Pizzás csiga nanoka72
Sonkás – olívás pizza bubszi
Pizza sonkával recept gonda_katalin
Szaloncukor süti... gabfe
Gombás-sonkás pizza horvathnemagdi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Hamburger receptek
Aztán mégis. horvathnemagdi
Sajtos hamburger bubszi
Csirke hamburger banb
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Hamburger baratnu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU