Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Ötszáz éves erjedés
Ötszáz éves erjedés

A török idők után, Villány szinte teljes elnéptelenedését követően vállalkozó kedvű német telepesek ültek tutajba, hogy a Dunán leereszkedve megállapodjanak Villányban és környékén. A svábok szorgalmának és szakértelmének köszönhetően ekkor kezdődött a villányi borok első aranykora, és egyes források szerint ezek a kiváló italok a 18. század közepére eljutottak New Yorkba, sőt Dél-Amerikába is.

A 19. század végi filoxéravész aztán mindennek véget vetett - nemcsak itt, de egész Európában megtizedelve a szőlőállományt. Az ,,ellenszert" az egész kontinens egy villányi szőlőnemesítőnek, Teleki Zsigmondnak köszönheti, ő állította elő azt az oltványt, amellyel ki lehetett védeni e veszedelmes kártevő újabb megjelenését. A filoxéra utáni újratelepítés aztán olyan gyors volt, hogy 1914-re a szőlőterület elérte korábbi nagyságát - ám ez a másodvirágzás nem tarthatott sokáig. A második világháború után a német lakosság egy részét bűnösnek nyilvánították és kitelepítették, majd az államosítás és a földreform is megtette a magáét. A kommunista időkre jellemző epizód, hogy a legjobb bort adó Kopár-dűlőben például kivágták a szőlőt, és borsót (!) ültettek ide. Ma már a magyar abszurd legendáriumhoz tartoznak a magyar citromültetvények, melyek szintén ezen a vidéken pompáztak.

A nyolcvanas évek végén aztán megjelent a privát szféra, és hosszú idő után a borvidék újra fejlődésnek indult. 1988megalakult a Villányi Borrend, 1997pedig Villány egy nemzetközi zsűritől megkapta a ,,szőlő és bor városa" címet.

A kék oportó

A jó borhoz állítólag négy dolog kell: klíma, talaj, borász és fajta. Nos, a klíma és a talaj adott, az egy négyzetméterre jutó neves borászok száma pedig talán itt a legmagasabb az országban. Még a borászatban kevéssé járatosak is találkoztak már a Gere, Bock, Tiffán vagy Polgár névvel, de rajtuk kívül közel kétszáz család foglalkozik ezzel a nemes tevékenységgel. Ami a fajtát illeti, sem lehet panasz a villányi sajátosságokra, Haas Mihály szavaival élve: a vörösborok között ,,a villányi úgy tűnik elő, mint százados agg tölgy a bokrok fölött". A borvidéken inkább Siklósra és környékére jellemzők a fehérborok, Villány térségében pedig valóban a vörös fajták vannak túlsúlyban. Ezek között is a kék oportó jellemzi legjobban az itteni pincészetek arculatát, talán nem is találhatni olyan gazdát, aki ne kínálhatna meg egy pohár jó portugieserrel.

A két elnevezés - a kék oportó és a portugieser - ugyanis egyazon fajtát takarja. A boltok polcain ma már mégis csak elvétve találunk Kék oportó feliratú címkét, mivel az oportó megnevezés földrajzi névre utal, és az EU-előírásnak megfelelően a portugieser a hivatalos megszólítás (mintha ez nem utalna földrajzi névre). Hogy ennek a fajtának mi köze Portugáliához, azt ma már nehéz megmondani, csak az biztos, hogy a 18. században került Magyarországra, és a szőlő bogyóinak hamvaskék színe miatt kapta a kék oportó nevet. Bár az országban több helyen termelik, itt, Villányban vált igazán népszerűvé ez a mélyvörös, lágy, zamat gazdag bor, olyannyira, hogy a helybeliek leginkább csak becézett alakján, kék opinak hívják. Országszerte leginkább más borokhoz társítják (például a kékfrankos és oportó keverékéből készül az bikavér is), itt, Villányban önállóan palackozzák.

Villányi hétvége

A Villányba érkezők elsősorban a hétvégi turizmust erősítik, legtöbben egy-két, borkóstolással színesített estére térnek be ide. Pedig nem csupán Villány, hanem a borvidék egyéb települései is (Villánykövesd, Kisharsány) érdemesek egy látogatásra, nem is beszélve a környékbeli látványosságokról. Talán nemcsak az osztálykirándulások célpontjaként említhető Siklós, Szigetvár vagy Mohács, de érdemes átruccanni akár Pécsre vagy a harkányi fürdőbe is.

Villányhoz köthető Magyarország első borútja, a Villány-siklósi borút, amely 18 településen kanyarog keresztül. A települések vállalkozói borversenyek, fesztiválok szervezésével, bortúrákkal és egyéb kulturális rendezvényekkel próbálják jó hírét kelteni a vidéknek, így nincs is olyan évszak az évben, amikor ne kínálnának valamilyen borkedvelőket vonzó programot.

Horeczki Tamás szenvedélyes borturista szerint egy villányi hétvége még a kispénzű borkedvelőknek is elérhető - meglepően kedvező árakkal lehet itt találkozni. Nem csupán az igazán jó borok áraira érti ezt, de állítása szerint elő- és utószezonban a szállásokat is igen nyomott áron kínálják. Előfordul a személyenkénti 2000 Ft/éjszaka árfekvés is a település szinte minden utcájában megtalálható apartmanok között.

És miután számba vettük, miért érdemes Villányba utazni, említsük meg azt is, miért érdemes otthon maradni. Mondjuk egy jó vörösboros vacsoráért, amelyhez mi mást ajánlhatnánk, mint egy villányi specialitást.

Villányi húsos palacsinta

Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 40 dkg sertéshús, 25 dkg főtt füstölt sertéscomb, pirospaprika, só, bors, 2 db vöröshagyma, olaj, vörösboros mártás.

Elkészítés: A sertéshúst kockára vágjuk. A vöröshagymát finomra földaraboljuk, kevés olajban megpároljuk, majd rátesszük a sertéshúst. Egy kis pirítás után megszórjuk pirospaprikával, majd puhára pároljuk. Hozzákeverjük a kockára vágott füstölt húst, és az egészet leszűrjük. A leszűrt húsokat ledaráljuk, (ha kell) megsózzuk, borsozzuk és vörösbormártással lazítjuk. A pörkölt levét vörösboros mártással gazdagítjuk. A palacsintákat megtöltjük a hússal, tányérra téve a mártással leöntjük, és forrón tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: svábok szorgalmának, villányi borok, kiváló italok, egész kontinens, villányi szőlőnemesítőnek, filoxéra utáni,

Kávék
felszolgálók drága selyemruhákat viseltek, a kávét pedig hatalmas ezüsttálcákon szervírozták. Ezekben a kávéházakban zajos társasági élet folyt. A vendégeket gyakran tánccal és énekkel fogadták, de az igazi program a "történetmesélés" volt. Törökülésben foglaltak helyet a mesélők a pódiumon, melyet körbevett a kíváncsi hallgatóság. Néhány arab kávéházban a mai napig él ez a régi szokás. Csakúgy mint régen, ezeket a kávézókat most is csak férfiak látogathatják, akik a ...
kloppenburg kloppenburg
Ma fánkot sütök...:)
nádorságának idejében, maga is adott a budai várlakban egy -két nagy bált. Nőtlen ember lévén, fölváltva a magyar grófok feleségei fungáltak e rendezvényeken, mint háziasszonyok. Ilyenkor nagy pompát és fényt fejtett ki a fiatal nádor, különösen mikor, a török követ Bécs felé mentében Budán is töltött néhány napot. Korhű feljegyzés szerint, ,,A követ bort nem ivott csak serbetett, amelyet a szép Károlyi Józsefné kínálgatta nagyban, azután csokoládét is ivott és hozzá farsangi fánkot is ...
bodaaniko bodaaniko
Süti ajánló
zalavári barackos lepény ibolya58
Gy betűs receptek horvathnemagdi
Epres muffin jpiros
Diós csokiszelet bubszi
Almás kockás nnpapszi
Szilvia torta recept jamborlulu
Csokoládés gyümölcsdarabok bubszi
Vizes piskóta magdus60
***MÁKOS**DUNA-HULLÁM**sze let*** bubszi
Barackos rizsfelfújt horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Cézár saláta 1955viki
A káposzta kisa622
Spárgával töltött csirkemell bulac57
Receptek horvathnemagdi
KAPROS-GOMBÁS pulykaMELLKOCKÁK bubszi
Olajbogyó - együnk jót és jó horvathnemagdi
Sajttal és szalonnával töltött veronika74
Zöldborsós csirkecomb recept gonda_katalin
Mustáros csirke bubszi
Délies csirkesaláta bulac57
Marhából készült ételek
K betűs receptek horvathnemagdi
Rakott kelkáposzta kisa622
Receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Pusztavám horvathnemagdi
mustár készítése házilag irmus
Soproni vörösboros marhapacsni bubszi
Bécsi tányérhús horvathnemagdi
Fuszerek/Arab/ margareta51
Burgundi marharagu bubszi
Sólet római tálban tundihugi
Sertésből készült ételek
Töltött dagadó bubszi
Húsos rántott töltött paprika bulac57
Fehérboros pacalpörkölt horvathnemagdi
Muszaka nnpapszi
Hagymapörkölt horvathnemagdi
Töltött káposzta horvathnemagdi
Debreceni páros kolbász 2. bubszi
Kínai sertéscsíkok bubszi
Húskenyér bubszi
farsangi fánk faciendum
Halból készült ételek
Pisztráng elzászi módra bubszi
Rántott ponty zöldségkörettel recept gonda_katalin
Balatoni halászlé 3. bubszi
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
Ponty gombával töltve bubszi
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
Harcsa rizzsel recept gonda_katalin
Harcsa steak, nyári salátával sarkadykati
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Mai ünnepi menü sarkadykati
Vad ételek
Rakott húsételek spanyolsky
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Fácán raguleves recept baggesz20
Szarvas-bélszín borjúszűzzel t bubszi
Receptek horvathnemagdi
Fácánpaprikás bubszi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
x nagyuska
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Lazacborda artois módon bubszi
Spagetti ajánló
Krémsajtos bolognai veronika74
Milánói makaróni relisisi
Padlizsán sonkás-gombás raguva rochlitzne
Olaszos töltött burgonya recept jamborlulu
Babos pulykaragu bubszi
Gombás szelet margoka59
Spagetti rukkolás mártással recept kovacs_zsoka
Spagetti saláta recept gonda_katalin
Ananászos kukoricás csirke recept jamborlulu
Minestrone njzsike
Pizza receptek
Szombaton készül... szisszy83
Szalonnás pizza recept jamborlulu
Olasz Pizza Tészta 1vargaildyko
Pekingi kacsa horvathnemagdi
Főszerepben a hagyma! horvathnemagdi
Pizza margareta51
Mini croissant gabfe
x nagyuska
Pizza alaptészta recept baggesz20
Calabriai pizza bubszi
Hamburger receptek
x nagyuska
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Szezámmag fejesnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU