Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Paradicsom, avagy egy gyümölcs
Paradicsom, avagy egy gyümölcs zöldségkarrierje

A saláták elmaradhatatlan sztárja, a gyerekbarát zöldségleves alapanyaga, a nyár megkerülhetetlen zöldsége a paradicsom.

Rengeteg színben, méretben, formában találunk paradicsomot Rengeteg színben, méretben, formában találunk paradicsomot

A paradicsom története valahol az aztékok fémjelezte régmúltba nyúlik vissza. A paradicsom őshazája Nyugat-Dél-Amerika és Közép-Amerika. A közhiedelemmel ellentétben nem a nagy Kolumbusz fedezte fel az aztékok által afrodiziákumnak tekintett és előszeretettel termesztett paradicsomot, hanem 1519-ben a spanyol konkvisztádor, Cortez. A Montezuma kertjeiben meglelt, szerelmi ajzószernek tartott paradicsom magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába, ahol inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt.

A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki, így néhány halálesetet követően megcsappant a paradicsomfogyasztási kedv. A szegényebb fa tálakból étkező dél-európai lakosság körében azonban igen nagy népszerűségre tett szert a paradicsom.

Az Európába érkező első paradicsomok valószínűleg a mai koktélparadicsom méreteivel bíró sárga példányok voltak. Erre utal a növény termésének olasz neve: pomo d'oro, azaz aranyalma. Az aranyalmákat szépségükért tartották a sevillai kolostorok kertjeiben, de a spanyolországi móroknak köszönhetően a növény egész Európában elterjedt.

A falatnyi koktélparadicsomok isteni édesek éretten

Ahogy az aztékok hittek benne, úgy az európai hiedelemvilágnak is részét képezte, hogy az Újvilágból érkezett növény termése afrodiziákum, ám a növénnyel kapcsolatos félelmek okán egészen a 18. századig csak elvétve ették a paradicsomot. Az első áttörést a paradicsomot már régóta fogyasztó szegény dél-olasz régió érte el. A Margit királynő tiszteletére létrehozott Pizza Margheritán előkelő helyen szerepelt - a nemzeti trikolór egyik darabjaként - a paradicsom.

Angliában John Gerard, a neves angol fizikus és gyógynövénykutató ugyan elismerte, hogy Itáliában és Spanyolországban élnek és virulnak a paradicsomfogyasztók, sőt azt is megemlítette, hogy a paradicsom jó lehet fekélyek kezelésére, mégis arra intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak a paradicsom fogyasztásától. Ennek ellenére a 18. században egyre több háztartásban, egyre több ételben jelenik meg a paradicsom, mint összetevő.

Franciaországban a 18. század végén, ikonikus piros színének köszönhetően a forradalmárok jelképévé vált a paradicsom.

A paradicsom utó érő: napra téve beérnek a félig érett darabok is

Amerikában a nagy áttörést egy ezredes, Robert Gibbon Johnson hozta meg. 1820-ban, megelégelve a paradicsomra szórt hamis átkokat, a salemi városháza előtt összecsődült - s halálára valószínűleg fogadásokat kötő - tömeg előtt, tisztes mennyiségű paradicsomot evett meg. A helyi tűzoltózenekar ugyan gyászindulót játszott az ezredes mutatványa alatt, ám Johnson életben maradt, és a paradicsommal szembeni ellenállás lassacskán oszlani kezdett az amerikai társadalomban.

A paradicsom amerikai karrierjéhez még két dolog járult hozzá. 1897-ben, Joseph Campbell létrehozta a konzerv paradicsomot (amit aztán Andy Warhol tett halhatatlanná pop-art képein), másrészt a kínai eredetű ke-tsiap paradicsommal való turbósításából született - a Thomas Jefferson unokahúga által írt, 1824-ben megjelent szakácskönyvben szereplő - ketchup recept tette igazán elfogadottá a paradicsomot.

A még zöld paradicsomokból remek savanyúság vagy lekvár készíthető!

A paradicsom azóta igazi amerikai álomkarriert futott be. A krumpli után a második helyen áll a fogyasztott zöldségek listáján, állami növénye lett Nem Jersey-nek és Arkansasnak, sőt Ohio hivatalos állami itala a paradicsomlé.

A paradicsom Európában is igen kedveltté vált, sőt egy, az ötvenes években lezajlott veszekedés emlékére Spanyolországban még paradicsomdobálást is rendeznek. Ez a ma már turisztikai látványosságnak számító ,,La Tomatina". A több mint 60 éves múltra visszatekintő fesztivál évente kerül megrendezésre. A fesztivál lényege a paradicsom, illetve a résztvevők paradicsommal történő megdobálása. Az egy órán át tartó őrült dobálózáshoz több kamionnyi kevéssé jóízű paradicsomot biztosítanak a szervezők.

Egészséges paradicsom

A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.

A paradicsom nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális szénhidrát található benne.

Nagyon egészséges, fogyasszunk minél több paradicsomot nyersen!

Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag. Az éretlen paradicsomban jelen van a szolanin toxin, aminek koncentrációja a gyümölcs érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

Paradicsom a konyhában

A paradicsomnak igen sok fajtája létezik. A leggyakoribb a kerek, piros fajta, de nagyon népszerű az úgynevezett koktélparadicsom, illetve a sárga paradicsomok. Ezen kívül még kedvelt a befőzéshez ideális lucullus paradicsom, illetve az ökörszíve paradicsom, ami ugyan nem hozza az aranyalmától elvárható esztétikus külsőt, ellenben csodálatos paradicsomlevet lehet belőle készíteni.

Vásárláskor érett, de nem túl érett paradicsomokat vegyünk. Olyat keressünk, aminek feszes a bőre, nincsenek rajta hibák, puha foltok, zúzódások. A friss paradicsomot lehetőleg soha ne tároljuk a hűtőben, inkább hűvös, napfénytől védett helyen tartsuk. Ha nem tudjuk a hűtőben való tárolást elkerülni, akkor fogyasztás előtt hagyjuk legalább egy órát szobahőmérsékleten.

Az olasz konyha (is) elképzelhetetlen paradicsom nélkül!

A paradicsom szinte minden téren szerephez jut a konyhában. Készülhet belőle vagy vele sokféle saláta, leves, szósz vagy öntet. A magyar konyha elképzelhetetlen lecsó vagy a paradicsomos lében főtt töltött paprika nélkül.

A paradicsomból készülhet ketchup, ivólé, olaszos fűszerezésű mártás, pizzaalap, vagy aszalhatjuk napon, sütőben. Leggyakrabban azonban a reggelizőasztaloknál jut szerephez, kenyér mellé fogyasztott zöldségként, vagy az olasz, spanyol hagyományokat követve fokhagymával bedörgölt pirítóssal.

A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.

Meg is tölthetjük a paradicsomot, előételnek, főételnek

S hogy gyümölcs-e a paradicsom? Igen, de mit számít, ha az egyik legjobb zöldség a világon.

Sült caprese

Hozzávalók:
4 nagyobb, nem túl érett paradicsom
1 csomag minimozzarella
8 teáskanál bazsalikomos pesto

Elkészítés: A paradicsomok tetejét levágom, félreteszem. Egy grapefruitkanállal a közepüket kiszedem. Egy teáskanálnyi pestót szétkenek a paradicsom belsejében, majd megtöltöm mozzarellával, végezetül még egy kevés pestót adok hozzá, és hetyke kalap gyanánt visszaültetem a paradicsom lemetszett tetejét. 180 fokon addig sütöm, amíg a paradicsom meg nem roggyan, és a sajt meg nem olvad benne. Köretként vagy előételként is remek.

Töltött paprika

Hozzávalók:

10-12 db nagyobb tv paprika
70 dkg darált tarja
1 bögre rizs
0,5 l paradicsomlé
4 kávéskanál pirospaprika
1 fej vöröshagyma
2 tojás
1 rúd fahéj

4 teáskanál cukor

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágom és olajon megdinsztelem. A rizst olajon kicsit kifehérítem, sózom, majd kétszeres vízben megpárolom. Egy kevés olajon kis liszttel vékony rántást készítek, amit a tűzről lehúzva 2 kiskanál pirospaprikával gazdagítok, majd paradicsomlével és nagyjából fél liter vízzel felöntöm. Hozzáadom a fahéjat, sózom, cukrozom, majd felforralom. Eközben összekeverem a rizst, a dinsztelt hagymát, a húst és a tojásokat. Sózom, paprikázom és alaposan átdolgozom a masszát.
A paprikákat kicsumázom, a végüket levágom, majd mindet alaposan megtöltöm a masszával. A kész paprikákat a paradicsomszószba fektetem. A maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázok és azt is a szószba engedem. Közepes lángon, félig lefedve nagyjából egy órát főzöm.
Friss kenyérrel vagy kiflivel, esetleg főtt krumplival kínálom.

Paradicsom befőzése

Paradicsomos receptek

Paradicsom, mozzarella, bazsalikom, a klasszikus mediterrán trió Paradicsom, mozzarella, bazsalikom, a klasszikus mediterrán trió

WM
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: Andy Warhol, Thomas Jefferson, gyümölcs zöldségkarrierje, saláták elmaradhatatlan, gyerekbarát zöldségleves, nyár megkerülhetetlen,

2011. nov. 14. Libás finom
babona a mondás. Aztán nekiálltunk, és 10 perc alatt összeállítottunk egy meseszép eintopfot: a libacombokat befűszereztük, betettük egy jénaiba, és rászórtunk mindent, amit csak a zöldséges-gyümölcsös kosárban találtunk: almát, hagymát, paradicsomot, paprikát. Aztán a férjem elővett egy üveg fehér bort. - Tudod, én nem ihatok bort... - mosolyogtam rá elnézően. - Nem is neked lesz, hanem a libának - nevetett rám huncutul, majd jól meglocsolta a libacombokat. - Borral sütjük meg? - ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
3 hetes fogyókúra: mínusz 6-10 kg
20 dkg gépsonkából készült ragu, 1 zsemle Vacsora: tepsiben pirosra sütött natúr burgonya margarinnal; lefekvés előtt 1 csésze gyógytea A káposztaleves receptje  Hozzávalók: 6 db közepes hagyma, 1 vagy 2 kis paradicsompüré-konzerv vagy valódi paradicsom, 1 nagy fej édes káposzta (1,5 kg) apróra vágva, 2 db zöldpaprika, 4 db sárgarépa, 2 db zellergumó vagy 6 szál friss zellerlevél, 2 db zöldségleveskocka, petrezselyem, bazsalikom (friss) apróra ...
faciendum faciendum
3 napos tésztakúra
mennyiség): 3 dkg üveg tészta 10 dkg kalifoniai paprika 10 dkg főtt kukorica 1 fél fej jégsaláta 1 dl zsírszegény tejföl 1 db vékony, erős, hegyes paprika (aki nem szereti a csípőset, az a paprikát helyettesítheti 1 db paradicsommal) almaecet őrölt fehérbors só Elkészítés: Először az öntetet készítjük el. Ízlés szerint a tejfölbe almaecetet, csipetnyi őrölt fehérborsot, sót, vékonyra felkarikázott erős - hegyes paprikát (ha nem szereted a csípős ...
grimilda grimilda
3 savanyúság recept
Annyi vizet öntünk, rá amennyi az üvegek két harmadát ellepi, majd alágyújtunk, és a vizet felforraljuk. A forrásban levő vízben kb. negyed óráig hagyjuk az üvegeket, majd kiemeljük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Káposztával töltött paradicsompaprika Sült húsokhoz, rántott húsokhoz is kiváló savanyúság, amelyet mi magunk is elkészíthetünk házilag. Hozzávalók: 2 kg fejes káposzta, 20 db paradicsom paprika, só, 4 kanál cukor, 2 dl 205-os ecet, bors, ...
agimami7 agimami7
4 hiper salaktalanító recept
köménymaggal, nagyon enyhén sózd. Káposztaleves olaszosan Hozzávalók: •fél fej káposzta •2 sárgarépa •negyed zellerfej •1 krumpli •4 friss vagy egy doboz darabolt konzerv paradicsom •1 cukkini •1 fej vöröshagyma •bazsalikom •zsálya •só Elkészítése: a répát és a zellert pucold meg és darabold egyenlő nagyságúra, majd pici vízzel párold félig meg. Add hozzá a ...
roanna roanna
4 könnyű villámvacsora
időd? A család azonban finom vacsorát követel? Ne ess pánikba, segítünk! Rozsmorzsás sült zöldségek Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej brokkoli 1 nagyobb kaliforniai paprika 3 nagyobb paradicsom 1 vöröshagyma 1 marék sótlan földimogyoró olívaolaj 2 szelet szikkadt rozskenyér 1 gerezd fokhagyma só, bors Elkészítése: A brokkolit szedd rózsáira, és mosd át folyó víz ...
sarkadykati sarkadykati
4 salaktalanító receptcsoda
keverd a salátához. Szórd meg köménymaggal, nagyon enyhén sózd. Káposztaleves olaszosan Hozzávalók: fél fej káposzta 2 sárgarépa negyed zellerfej 1 krumpli 4 friss vagy egy doboz darabolt konzerv paradicsom 1 cukkini 1 fej vöröshagyma bazsalikom zsálya só Elkészítése: a répát és a zellert pucold meg és darabold egyenlő nagyságúra, majd pici vízzel párold félig meg. Add hozzá a paradicsomot, sózd enyhén, majd öntsd fel 1 ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Ribizlis joghurtkocka bubszi
Mákos-gyümölcsös tejberizs horvathnemagdi
Fánk kezdőknek is ujjozsef
Mandulás! kovacsborbala
Fekekeerdei kalács bubszi
Túrós pogácsa klerierzsi
Morgós csúcs horvathnemagdi
Nagyon csokis sütike koszegimarika
Barackos Tejespite 1vargaildyko
Plébános szelet - Plébános lepény bkisseva
Szárnyas receptek
Borított csirkecomb reifregina
Mit főzzek a héten? – 30 perces finomságok minden napr tinka1951
Brokkolis csirke bubszi
x nagyuska
Almás csirkefasírt rochlitzne
Aszalt szilvás - diós pulykamell recept jamborlulu
Egybefasirt koszegimarika
Gárgonyi pecsenye ! ibolya58
Receptek horvathnemagdi
Májgaluska tészta (levesbetét) recept jamborlulu
Marhából készült ételek
A Fára mászó hangyák receptje: ujjozsef
Hétvezér tokány gyongy66
Hasznos tanácsok petyrallyeteam
Veronai makaróni bubszi
Marhahús parasztosan 1vargaildyko
x nagyuska
Fűszerek királya : feketebors pacsakute
Sült marhaszelet gombásraguval veronika74
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Szaftos raguk marhából horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Mádi szolgaleves ! ibolya58
Kínai gombás sertésragu horvathnemagdi
Sertésmájpástétom bubszi
Grillezés. Új recept! koszegimarika
Vecsési babos káposzta veronika74
Mexikói rakott bab tundihugi
Tepsis flekken 1vargaildyko
Dömsödi májas hús bubszi
Spárga 3 mártással és malacsül horvathnemagdi
Mákos szűzpecsenye vajban párolt édesköménnyel suzymama
Halból készült ételek
5 magyaros étel, ami nem hizlal tinka1951
Fűszeres pácolt pisztráng bubszi
Saláták grimilda
Variációk az isteni halászlére horvathnemagdi
Hogy tovább élj horvathnemagdi
Francia halászlé bubszi
Lazac zöldfűszeres vajjal rochlitzne
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Lazac valois módon bubszi
P betűs receptek horvathnemagdi
Vad ételek
Itt van az ideje sarkadykati
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Lazacborda artois módon bubszi
Gombás szarvas-steak veronika74
Vadászpecsenye bubszi
szegedi fácángulyás ! ibolya58
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Spagetti ajánló
Spagetti budai módra margoka59
Heti Menü bulac57
Különcök spagettije recept panka2006
Nyúlpaprikás 1. bubszi
Spenótos-juhtúrós spagetti recept baggesz20
4 finom recept kellemetlen horvathnemagdi
Gyorsan,konnyen ,finomat margareta51
Ausztrál mustáros szelet horvathnemagdi
Spagetti citromos csirkével recept horvathnemagdi
Finn receptek kloppenburg
Pizza receptek
Mini pizzás csiga (gyors,egyszerű) anitahajdu
Tacos-csirkés pizza recept gonda_katalin
x nagyuska
Gyors pizzatészta grimilda
Calabriai pizza bubszi
Egyszerű pizza házilag margoka59
Palacsintasütőbe sült pizza jupiter21
Baconos rakott tészta sajtmárt keri007
pizza tészta u1 quacline
Kipróbálom, hátha.... migova
Hamburger receptek
Csirke hamburger banb
A szója kloppenburg
Hawaii burger veronika74
Sajtburgerleves recept roanna
Szezámmag fejesnemagdi
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger veronika74
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU