Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Káposzta sokféleképpen
A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk, vad fajtáját már az ókorban is ismerték és nagyon nagyra tartották. Több fajtája ismert, színben, nagyságban. A leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől, késő őszig tart. A kései fajtáját télire savanyítják, amelynek szintén kitűnő a tápértéke. A mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk, emelett számtalan módon elkészíthető, kiválóak a káposztalevesek, a különféle módon elkészített töltött káposzták, de nagyszerű körítés vagy saláta is készülhet belőle.

Legényfogó káposztaleves

Hozzávalók:

40 dkg füstölt tarja, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej kelkáposzta, 10 dkg gersli, törött bors, a rántáshoz: liszt, zsír, pirospaprika.

Elkészítése:

A tarját és a karikákra vágott hagymát feltesszük főni, amikor félpuha, beletesszük a laskára vágott kelkáposztát a gerslit és a zúzott fokhagymát. Ha megpuhult, kivesszük a tarját, és kockákra vágjuk. A lisztből, zsírból és paprikából készült rántással berántjuk, beletesszük a tarját, borsozzuk, és még egyszer összeforraljuk. Puha kenyérrel tálaljuk.

Csiki gulyás

Hozzávalók:

40 dkg marhabélszín, 1 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál paprika, 1 gerezd fokhagyma, kömény, fél kg savanyú káposzta, 3 dkg rizs, tejföl.

Elkészítése:

Egy nagy fej hagymát felkockázunk és a zsírban fedő alatt megpirítjuk. Rászórjuk a paprikát, a fokhagymát, a felkockázott húst és annyi vizet, hogy jól ellepje. Mikor a hús félig megpuhult, beletesszük az egyszer átmosott savanyú káposztát, a megmosott rizst és megsózzuk. Az egészet fedő alatt puhára főzzük, tejföllel bőven megöntözve tálaljuk.

Alföldi toroskáposzta

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta, 2 kg császárvég, vagy más zsíros hús, 2 kg sertésfarok, 4-5 nagyobb fej hagyma, őrölt bors, paprika, só.

Elkészítése:

Egy fazékban lerakunk egy sor savanyú káposztát, erre egy sor karikákra vágott hagymát, majd a kockákra vágott húst, megszórjuk paprikával, borssal, sóval. A rétegezést addig végezzük, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére káposzta kerüljön. Vizet nem öntünk alá, hiszen a sózott hús levet enged. Közben nem kevergetjük, csak rázogatjuk. Kis lángon (lángelosztó) kb. 3 óra alatt lesz kész.

Csülkös káposzta

Hozzávalók:

1 kg füstölt csülök, 1/2 kg burgonya, 1 1/2 kg savanyú káposzta, 1/2 l fehérbor, 4 dl tejföl, törött bors.

Elkészítése:

A csülköket vízben nagyon puhára főzzük, kicsontozzuk, felszeleteljük. A meghámozott burgonyát kockákra vágva a fazék aljára tesszük. Erre kerül egy réteg csülökhús, majd egy réteg káposzta. Ezt addig ismetéljük, amíg el nem fogy. Az egészet felöntjük borral, megborsozzuk és lassú tűzön, keverés nélkül, kb. 2 órán át főzzük. Tálalás előtt tejfölözzük.

Hússal összerakott káposzta

Hozzávalók:

Három-négy evőkanál zsír, 1 kg savanyú káposzta, 1 kg sertéspecsenye, só, törött bors, 1/4 kg rizs

Elkészítése:

Tegyünk lábasba egy jó nagy tojásnyi zsírt, és ha a zsír forró, tegyünk bele minden személyre egy nagy marék savanyú káposztát. Egy pár kanál zsírt is öntsünk rá, fedjük be, s egy fél óráig párolva kavargassuk. Ezalatt tegyünk deszkára egy kiló - kövérrel vegyes - sertéspecsenyét. Vagdaljuk a húst össze, de nem túlságosan apróra. Tegyük ezt is kevés forró zsírba, s tíz percig pároljuk, tegyünk bele sót és sok tört borsot, hogy a bors íze ne vesszen el. Egy másik lábasban pároljunk zsíros vízben negyed kiló rizst. Mikor a rizsszemek puhák lesznek, vegyük le a tűzről, és a háromféle anyagot felváltva, sorban rakjuk egy zsírral kikent lábasba, legalul káposztát, azután kevés húst és rizskását, majd megint káposztát és húsos rizskását. Miután mind beleraktuk, öntsünk a tetejére fél liter tejfölt, fél liter édes tejet és pár kanál olvasztott zsírt. Ha elkészítettük, tegyük a lábast a sütőbe, fél óráig hagyjuk pirulni, aztán tálaláskor borítsuk ki egy tálba. Füstölt kolbásszal vagy borjúszelettel köríthetjük.

Veszprémi rucás káposzta

Hozzávalók:

1 kacsa, 1 kanál kacsazsír, 60 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 20 dkg császárszalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só, 1 csomó kapor.

Elkészítése:

A kacsát feldaraboljuk, sózzuk, a zsíron hirtelen átsütjük, kivesszük és félretesszük. A zsírban átsütjük a szeletekre vágott hagymát, megszórjuk a finomra vágott kapor felével, beletesszük a megmosott savanyú káposztát és pár percig pároljuk. Visszatesszük a kacsát, a szalonnaszeleteket, a felkarikázott kolbászt és 3-4 dl vizet. Letakarva a sütőben puhára pároljuk. A kacsát tálra tesszük és köré rakjuk a tejföllel és a többi kaporral átforralt káposztát.

Almás vöröskáposzta

Hozzávalók:

40 dkg vöröskáposzta, 10 dkg hámozott

alma, 5 dkg hagyma, 2 szem szegfűszeg,

1 babérlevél, 2 dkg zsír, 1 dl húsleves, 1 evőkanál ecet, cukor, só, bors.

Elkészítése:

A torzsájától megtisztított vöröskáposztát vékony csíkokra vágjuk, a negyedelt almát vékony szeletekre vágjuk, a tisztított hagymát pedig megtűzdeljük a szegfűszeggel és a babérlevéllel. A zsírt felforrósítjuk, beletesszük a káposztát és az almát, elkeverjük ecettel, cukorral sóval, borssal, hozzáadjuk a hagymát, a húslevest és közepes lángon 30-40 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.

Különleges káposztasaláta

Hozzávalók:

40 dkg vöröskáposzta, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg lencse, tejföl, olívaolaj, só.

Elkészítése:

A vöröskáposztát vékony csíkokra szeljük, besózzuk, állni hagyjuk. A lencsét kevés vízben puhára pároljuk. A hagymát szintén vékony csíkokra vágjuk. Miután a lencse kihűlt, összekeverjük a kicsavart káposztával és a hagymával, leöntjük egy kevés olívaolajjal, a tetejét tejföllel díszítjük.

Káposztás rétes

Hozzávalók:

1 kg fejes káposzta, 10 dkg zsír, vagy olaj, 3 dkg cukor, só, őrölt bors.

Elkészítése:

A káposztát legyaluljuk, besózzuk, egy órán át állni hagyjuk. A zsírban megpirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a kinyomott káposztát és őrölt feketeborssal fűszerezzük. 20-25 percig pároljuk, utána hűlni hagyjuk. A réteslapokat ezzel a káposztakeverékkel töltjük meg, feltekerjük és a szokásos módon megsütjük.
bulac57 bulac57
Címkék: karikákra vágott, laskára vágott, zúzott fokhagymát, zsírban fedő, felkockázott húst, egyszer átmosott,

- Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
Az a jó ebben a mártásban, hogy nagyon sokféleképpen variálhatjuk. Rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul nagyon finom. Készíthetjük kukorica helyett brokkoli, vagy karfiol rózsákkal, zöldborsóval, cukkinivel, de akár friss, vagy szárított gombafélékkel is. Többféle sajttal és más-más fűszerezéssel. A család garantáltan hálás lesz érte, bármilyen összeállításban is tesszük eléjük, az asztalra. Természetesen, ha nincs maradék galuskánk, akkor pár perc alatt azt is elkészíthetjük, de ha nincs ...
bordat bordat
1 tészta - 50 keksz
1 tészta - 50 keksz Szinte hihetetlen - mindössze ötféle hozzávalót gyorsan összegyúrunk, és kész is van a csodatészta, amit végtelenül sokféleképpen ízesíthetünk fűszerekkel, diófélékkel, gyümölcsökkel. Kinyújtva és formára szaggatva, ujjal alakítva, kis golyókká formázva, töltve, vagy vastag, vékony, hosszú vagy rövid rudakká sodorva finom aprósütemények készülnek belőle - igazi kis műremekek. A válogatott receptek között akadnak teljesen új és klasszikus sütik egyaránt, és ...
snibolya snibolya
3 fincsi recept, ami
3 fincsi recept, ami csökkenti az izzadást A nyári, folyamatos izzadás több szempontból is kellemetlen. Kínos annak, aki izzad, és kínzó annak, aki ezt szagolni kénytelen. Sokféleképpen tehetsz azért, hogy csillapítsd az izzadást. A rendszeres, gazdag folyadékbevitel mellett ételeid megválogatásával is befolyásolhatod közérzeted a melegben. Reggelire gyümölccsel, ebédre vagy vacsorára nagy adag friss salátával, hűsítő levesekkel vagy hideg sültekkel készülj. Kerüld ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
3 fincsi recept, ami
betűméretNormál betűméretKis betűméret megosztom: Add a Startlaphoz twitter myspace hirdetés A nyári, folyamatos izzadás több szempontból is kellemetlen. Kínos annak, aki izzad, és kínzó annak, aki ezt szagolni kénytelen. Sokféleképpen tehetsz azért, hogy csillapítsd az izzadást. A rendszeres, gazdag folyadékbevitel mellett ételeid megválogatásával is befolyásolhatod közérzeted a melegben. Reggelire gyümölccsel, ebédre vagy vacsorára nagy adag friss salátával, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
3 fincsi recept, ami csökkenti
pedig megérkeztek a kellemetlen szagú hónaljak is. Hogy megelőzd az izzadást, készítsd el receptjeinket. A nyári, folyamatos izzadás több szempontból is kellemetlen. Kínos annak, aki izzad, és kínzó annak, aki ezt szagolni kénytelen. Sokféleképpen tehetsz azért, hogy csillapítsd az izzadást. A rendszeres, gazdag folyadékbevitel mellett ételeid megválogatásával is befolyásolhatod közérzeted a melegben. Reggelire gyümölccsel, ebédre vagy vacsorára nagy adag friss salátával, hűsítő ...
korall44 korall44
A Lángos
ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk ki belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezután bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük, majd a felesleges olajat leitatva, forrón tálaljuk. A lángos sokféleképpen tálalható: reszelt sajttal, sajttal és tejföllel, csak tejföllel, fokhagymás tejföllel, kapros tejföllel, juhtúróval kevert tejföllel, paradicsomos mártással, gombás mártással, gombás-sajtos mártással stb. Jó ...
lenke1964 lenke1964
A csicsóka
néven is emlegetik: topinambur, jeruzsálemi articsóka, Helianthus tuberosus l. Gumói változatosak, a halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, dióízűek. Sokféleképpen fogyasztható Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban; párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhez. A csicsóka ...
agnia agnia
A csicsóka segít a fogyásban é
csicsókát (más nevén jeruzsálemi articsókát vagy topinamburt), ha egyáltalán szóba kerül, a ,,szegény ember krumplijaként" szokás emlegetni. Annak, hogy ismét népszerűvé vált, nem csak a trend az oka, hanem az, hogy a csicsóka nagyon jóízű, sokféleképpen elkészíthető zöldség, melynek élettani hatásai is igen pozitívak. Most, télen van a szezonja. Gyakran a krumplihoz hasonlóan készítik (pürének, csőben sütve), de ennél sokkal izgalmasabb receptekkel is találkozhatunk, mert a csicsóka ...
juditmama juditmama
Süti ajánló
Tejes kinder szelet lantosneevi
Eszterházy torta klerierzsi
Ferdinánd kalács recept kovacs_zsoka
Illatos szilvás pite kannalidia
Madártejszelet horvathnemagdi
Erős idegzet szükségeltetik... butababa
Habcsók rochlitzne
Mézes puszi karácsonyfára bubszi
Gyümölcsös túrótorta nnpapszi
Vacsorára ! baratnu
Szárnyas receptek
Joghurtos-zöldbabos csirkesalá bubszi
Zöldséges májgaluskaleves reifregina
Mozaik pulykamell alufóliában bubszi
Vacsoracsata-Mari-Főétel veronika74
Tejszínes gombás csirkemell bossz
csirke reszelt kókusszal bubszi
Húsételek tidettke
Töltött cukkini karikák recept horvathnemagdi
Sonkás csirkemáj-ragu bubszi
Ízőrzők – Magyarpolány horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Tárkonyos disznóhúsleves bubszi
Zabpelyhes rakott kel bkisseva
Nagycenki tokány bubszi
Balkáni sült kolbász. bubszi
Gombás húsgombóc bubszi
marhahúsos leves ibolya58
muzsik reggelije ibolya58
Vacsoracsata-Előétel-Gábor veronika74
Marhahúsos chilis bab juditmama
Mexikói chilis bab bulac57
Sertésből készült ételek
Pasifogó tepsis hús rochlitzne
Tárkonyos-borsos tokány tarhonyával edesangyal
Bajuszmelengető egytálétel csalogany13
Kijevi szoljanka leves bubszi
Grillezett burgonya bubszi
Húsos kelbatyu bubszi
Zsámoki csibészfalatok ! ibolya58
Sült egyveleg bubszi
Jókai-bableves szerika68
Töltött káposzta anyu65
Halból készült ételek
Hal erőleves bubszi
Variációk az isteni halászlére horvathnemagdi
Különleges halragu aranyibarbara
Bácskai halászlé bubszi
Csuka dióval töltve bubszi
gyors és finom melegszendvics grimilda
Tejfölös-gombás ponty 1. bubszi
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Lazacos burgonyasaláta bubszi
Tejfölös ponty bubszi
Vad ételek
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Vadhús saláta rochlitzne
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Nyúlpörkölt bubszi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Telkibányai raguleves! ibolya58
Spagetti ajánló
fűszeres sajtos spagetti ibolya58
Tejfölös-gombás szelet mohini
Ázsiai pirított tészta recept gonda_katalin
Cukkinis spagetti suzymama
Cukkinis ételek bkisseva
kínai sült tészta ibolya58
Cukkinis-spárgás spagetti: ujjozsef
Brokkolis csirkemell veronika74
Keltorta. ilse
Olivás, baconös spagetti recept baggesz20
Pizza receptek
Szalámis-kukoricás pizza recept baggesz20
Mini pizza bubszi
Töltött-pizza horvathnemagdi
Virsli pörköltös rátét bubszi
Pizza Luca bubszi
Pizza fajták elkészítése anne74
Tökmagos-burgonyás zsemlék veronika74
Pizza horvathnemagdi
Csokidarabos kiflik recept kovacs_zsoka
Pizza (tejfölös, sonkás-gombás horvathnemagdi
Hamburger receptek
Csirkeburger recept jamborlulu
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
A szója kloppenburg
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Hamburger horvathnemagdi
Ázsiai hamburger klerierzsi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU